ВИСОКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ВАСПИТАЧА

У КИКИНДИ

ПРИМЕР ПИСАНЕ ПРИПРЕМЕ

Професор: др Миланка Маљковић, проф.
Кикинда, октобар 2012. година

Студент:Ј. С.

Корелација рада: Методика упознавања околине. Име и презиме васпитача: 4. Назив установе: „Драголјуб Удицки“ . Богађење дечијег речника. давање налога и упутстава. метода драматизације текста. Име и презиме студента: Ј. Циљ активности: Усвајање садржаја текста 8. 11. причање. Узрасна група: млађа 6. Тема активности: Обрада прозног текста „Јесен стиже на врата“ 7. позорница 12. музичко.ОПШТИ ПОДАЦИ: 1. Васпитно-образовни задаци: Подстицање дечијег мишљења. Уочавање одређених гласова у реченици. Датум реализације активности: 3. Облици рада: 10. Методе рада: Разговор. Стварање ведрог и пројатног распозожења уз помоћ драматизације текста Фронтални и групни облик рада 9. С. . физичко и методика развијања почетних математичких појмова. Кикинда 5. Радно-игровна средства: Лутке на штаповима. 2.

Како деца буду устајала. замолићу колегиницу да пусти пригодну нумеру са цвркутом птица. крушка. какво је било време. Донећу суво лишће. у полукруг испред позорнице. дувањем ветра и на крају са звуком кише. да га опишу. Када чујемо звук кише. Након тога позваћу децу да се прошетамо и повешћу их у „шетњу шумом“ (у простор који сам декорисала у другом делу собе).ТОК АКТИВНОСТИ 1. Питаћу их.. носила корпу са воћем и била јако тужна. јабука. позваћу их да се брзо вратимо у собу и наставимо рад. Поделићу им беџеве са именима. капима кише и облацима. да кажу нешто о плоду. У углу собе поставићу позорницу коју ћу облепити сликама покислог дрвећа..(Декорацију позорнице и простора урадићу док деца буду на доручку).. делићу им корпице од паприра у које могу да ставе све што ће током шетње да „нађу у шуми“.Застала сам и разговарала са њом. По повратку деце у собу позваћу их да седну у језички центар. Подстицаћу дечији разговор све док не добијем одговор на питање да је стигла јесен. кестен. Питаћу их откуд у шуми ти плодови.. Након тога ћу им казати да сам пре неки дан шетајући парком срела девојчицу која је.. (плодови: жир. Док ми одлазимо у шетњу. гранчице. Замолићу децу да покажу шта су сакупила. након чега ћу им испричати причу „Јесен стиже на ПРИМЕДБЕ . Поново ћу их окупити у језичком центру и наставићу причу. шишарка. и сл.). као и они данас. тиква. плодове јесени и на тај начин ћу покушати да дочарам јесен.УВОДНИ ДЕО АКТИВНОСТИ (5 минута) Пре почетка активности декорисаћу један део простора радне собе. да ли би желели да чују зашто је била тужна (очекујем потврдан одговор).. представити се и питати их како су дошли у вртић.

гласно и правилно подтичући при томе артикулацију појединих гласова (шуштање лишћа. Организоваћемо игру уз њима познат текст песмице „Склупчао се мали јеж“... како се брину о њима. Након драматизације уз помоћ питања провераваћу усвојеност садржаја: Да ли је зека остао глада. Позвала би их да на кратко погледају прилог који ћу им пројектовати. Делићемо улоге и драматизовати са настојањем да свако дете добије улогу. Након завршетка песмице јежић хвата друго дете и улоге се мењају. Након приказа позваћу децу да они драматизују причу. с обзиром да сам планирала у прва два дела интензивнију активност за њих . како би ви поступили да сте на месту девојчице. . Током драматизације подстицаћу их да изговарају поједине гласове. смирити их и припремити за друге активности.кап.кап. 3.. Разбрајалицом ћу одбрати дете које ће бити јеж.шшшшшш.. а остала деца ће се распоредити по простору . да ли они имају животиње љубимце... након чега ћу окупити децу у језички центар. а који говори о збрињавању животиња. Поновићу наслов приче и захтевати од њих да понове неколико пута. ЗАВРШНИ ДЕО АКТИВНОСТИ (3-5 минута) У завршно делу активности. 2.ГЛАВНИ (ЦЕНТРАЛНИ) ДЕО АКТИВНОСТИ (10-15 минута) Уз помоћ колегиница деци ћу садржај представити путем драматизације текста. како би га запамтили.врата“. За драматизацију ћу коритити лутке на штапу.настојаћу да их растеретим и орасположи.кап.). кишу.. Колико животиња се помиње у причи. Након тога подстакла би их и на разговор везан за њихову бригу о животињама. а након тога бих проширила разговора на бригу у оквиру породице и шире заједнице. ветар ффффффиииијуууу. Понављамо игру неколико пута. какве су оне.

„Јесен стиже на врата“ 3. кестен. 4. Костим јежа . јабука. Маске 5. шишарка. крушка 2.ПРИЛОЗИ: 1. тиква. Плодови: жир.