You are on page 1of 8

CLASS

SAMPLE PAPER
2013-14

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There
are 2 sections: 10 questions in section I and 25 in section II.
SYLLABUS
SOF

NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD

Section I (Mental Ability) : Numerals, Number Name and Number


Sense (2 digit numbers), Addition, Subtraction, Length, Weight, Time,
Money, Geometrical Skills, Patterns, Odd One Out, Series Completion,
Problems Based on Figures.
Section II (Science) : Plants, Animals, Human Beings and Their Needs,
Good Habits and Safety Rules, Air and Water, Weather and the Sky.

SOF

INTERNATIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There
are 3 sections: 10 questions in section I, 15 in section II and 10 in
section III.
Section I : Logical Reasoning
Section II : Mathematical Reasoning
Section III : Everyday Mathematics
SYLLABUS
Numerals, Number Name and Number Sense (2 digit numbers), Addition,
Subtraction, Length, Weight, Time, Money, Geometrical Skills, Patterns,
Odd One Out, Series Completion, Problems Based on Figures.

SOF

INTERNATIONAL ENGLISH OLYMPIAD

The actual test paper consists of 35 questions. Time allowed : 60 minutes.


There are 3 sections:
Section-I: Word and Structure Knowledge
Section-II: Reading
Section-III: Spoken and Written Expression
SYLLABUS

IN ASSOCIATION WITH

Jumbled Words, Words and Their Meanings, Words and Their Opposites,
Identify the Word From the Picture, Making a Word, Feminine and Masculine,
One and Many, Word Pairs, Odd One Out, Animals and Their Babies, Nouns,
Verbs, Articles

SOF

NationalScienceOlympiad
MENTAL ABILITY
1. RohanandMonaareplayingagame.MonaaskedRohantomove2stepsawayfromher.IfRohanis
on7th step,wherewillhebeaftermoving?
Rohan
Mona

10

(A) 5th step

(B) 3rd step

2. Rahulhas

(C) 9th step

(D) 10th step

.Whichofthefollowinghecanbuy?

` 10

(A)

(B)

` 12

(C)

` 3

` 15

(D)

3. Whichabacusshowsonenumberlessthan17?

(A)

(B)
T

(C)
T

(D)
T

4. Whichofthefollowingisthecorrectorderfromthetallesttotheshortest?

Ella

(A) Sohan,Ella,Mona,Sona
(C) Ella,Mona,Sona,Sohan

Sona

Mona

Sohan

(B) Sona,Sohan,Ella,Mona
(D) Mona,Sona,Sohan,Ella
2
Class1

5. Givenpothas1redballandrestblueballs.Howmanyarebluecolourballs?

(A) 7

(B) 6

(C) 5

(D) 4

SCIENCE
6. Lookatthepictureandcompletethefollowingsentence.

Alwayscrosstheroadat__________crossing.
(A) Horse
(B) Zebra
(C) Footpath

(D) Traffic

7. Whichofthefollowingmatchesiscorrect?
(A) StopGreenlight (B) WaitYellowlight (C) GoRedlight

8.

(D) Allofthese

aretheseedsof_______
(A) Wheat

(B) Rice

(C) Rajma

(D) Corn

9. Iamgreenandsmall.Icanmakeyoucry.Iama
(A) Pea
(B) Chilli
(C) Ladyfinger

(D) Spinach

10. Unscramblethewordsgivenbelowtogetthenameofthehomeofthe
animalshowninthefigure.
ATSLBE
(A) Ebstla
(C) Stable

(B) Tebsla
(D) Belsta

11. Selectthecorrectmatch.

(A)

(C)

livesinwater

haseightlegs

(B)

cannotfly

(D)

isthelargestlivinganimal

3
Class1

12. Whichpartofourbodyhelpsustohearabell?
(A) Eye
(B) Nose
(C) Ear

(D) Tongue

13. Thepictureshowsthatourhousekeepsussafefrom
(A) TheheatoftheSun
(B) Rain
(C) Cold
(D) Strongwinds
14. Whichofthefollowingstatementsis INCORRECT?
(A) Wecannotfeelairbutwecanseeit.
(B) Movingairiscalledwind.
(C) Airtakesupspace.
(D) Allofthese
15. Choosethecorrectsequenceofwordstocompletetheparagraphgivenbelow.
Summerdaysare_________whilewinterdaysare__________.Astrongwindblowson_________.
Monsoondaysare____________.
(A) Cold,hot,awindyday,rainy
(B) Rainy,cold,ahotday,windy
(C) Hot,cold,awindyday,rainy
(D) Windy,hot,arainyday,cold

SOF

1. Whichofthefollowingshowsacorrectdescendingorder?
10

10
12

(A)

15
9

(B)

13

20
16

(C)

15

19

(D)

17

17

18

25

2. Latika,MonikaandSonikaaresittinginarow.LatikaissittingbetweenMonikaandSonika.Whichofthe
followingisthecorrectorder?
(A)

Latika

Sonika

Monika

(B)

Latika

Monika

Sonika

(C)

Sonika

Latika

Monika

(D)

Sonika

Monika

Latika

3. The

canjumptwostepsatatime.Ifitisat5th step,wherewillitbeafter2jumps?

(A)
0 1 2 3

(B)

(C)

4 5 6 7 8

9 10

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

0 1 2 3

4 5

6 7 8

(D)
4
Class1

0 1 2 3 4 5 6 7

4. Fourfriendsarecelebratingtheirbirthdays.Thecandlesoncakeshowtheirages.Whoistheeldest?

(A)

(B)

(C)

Ankit

(A) Cone

Ruchi

Parul

5. Theshapeof

(D)
Anu

islookinglikea_________.
(B) Cylinder

(C) Sphere

(D) Cube

6. Giventwobasketsshowsthenumberofapples.

BasketX

BasketY

Whichofthefollowingstatementsiscorrect?
(A) BasketXhastwomoreapplesthanBasketY.
(B) BasketYhasmoreapplesthanBasketX.
(C) BothBasketsXandYhaveequalapples.
(D) BasketYhasoneappleless thanBasketX.
7. Whichfigureisinthecentre?

(A)

(B)

(C)

(D)

8. Addmeto4andsubtractmefrom12.Theanswersame.WhoamI?
(A) 14
(C) 6

(B) 10
(D) 4

12

9. Lookatthepicturegivenbelow.

Whichofthefollowingnumbersentencesrepresentsabovepicture?
(A) 2+2+2

(B) 2+2+4+4

(C) 2+2

(D) 2+2+2+2

(C) `10

(D) `20

10.
Whatisthetotalvalueofabovecoins?
(A) `5

(B) `2

5
Class1

11. Whichofthefollowingobjectscanholdmaximumamountofwater?

(A)

(B)

(C)

(D)

12. Sonaliboughtthefollowingitems.

` 10

R
ERASE

Howmuchmoneydidshespend?
(A) `27
(B) `15

` 2

(C) `12

`5

(D) `17

13. Whichofthesenumbersentencesgives42astheanswer?
(A) 9942

(B) 9856

(C) 8440

(D) 8230

14. Chintuhas24balls.Hegives2ballstohissister.HowmanyballsdoesChintuhasnow?
(A) 22balls
(B) 20balls
(C) 18balls
(D) 21balls
15. Toget8,Riahastoadd4_________times.
(A) 6
(B) 4

(C) 10

(D) 2

SOF

WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE
1. Findtheoddword.
(A) Railwaystation

(B) River

(C) Train

(B) Rainbow

(C) Sun

2. Identifythepicture.

(A) Bubble

3. Identifytheobjectinthepictureandfillintheblankstoformthecorrectspelling.

BALL__N

(A) BALLUU N

(B) BALLO O N

(C) BALLU O N
6
Class1

Direction(Q.No.4and5):Formameaningfulword.
4. Plca
(A) Palc

(B)Clap

(C)Plac

5. Ssrga
(A) Ragss

(B)Rgass

(C)Grass

6. Findtheoddoneoutfromthegivensetsofwords.
East,west,north,but,south
(A)But
(B)North
(C)South
7. Theyoungoneofcatis
(A)Pup
(B)Kitten

(C)Cub

8. Monikasleepsonsofa.Identifytheverb.
(A)Monica
(B)Sleeps

(C)Sofa

9. Thearegoingtotheschool.
(A) Child
(B)Children
(C)Childrens
READING
Direction(Q.No.10to13): Forthegivenpicture,answerthefollowingquestions.

10. MynameisMaria.Iama_________.
(A) Maid
(B) Teacher

(C) Nurse

11. Iamusuallyfoundin________.
(A) Hospitals
(B) Policestations

(C) Zoos

12. Itakecareofthe_________.
(A) Animals
(B) Patients

(C) Teachers

13. Igive_______tomypatients.
(A) Medicines
(B) Food

(C) Homework

SPOKENANDWRITTENEXPRESSION
Direction(Q.No.14and15):Choosetherightanswer.
14. Tom :Jerry!Dontmakeanoise.
Jerry:
(A) Iamnotateacher,Tom.
(B) ThankYou,Tom.
(C) Sorry,Tom.
15. Alilivedinahousewithalargegarden.

(A) Therewerealotofbooksonthetable. (B) Theschoolwillstarttomorrow.


(C) Thegardenhadmanyroseplantsinit.

7
Class1

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H

Y E R

2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T

S H

K U M A R

SCHOOLCODE

A
1

0
1

0
1

0
1

B
C

B
C
D

2
3

2
3

2
3

2
3

E
F

E
F

4
5

4
5

4
5

G
H

6
7

6
7

6
7

J
K

J
K

M
N

O
P
Q

O
P
Q

R
S

R
S

T
U

T
U

W
X

W
X

Y
Z

Y
Z

Y E R

3.SCHOOLCODE
Writeyourschoolcode
i.e.ifyourschoolcode
isMH0547darkenas
follows:

4.CLASS
IfyouareinClass
10,thenyoushould
darkenasfollows:

5.ROLLNO.
Ifyourrollno.is587,
thenyoushouldwrite
anddarkenthecircles
asfollows:

CLASS

Darken
thecircle

Darken
thecircle

6.GENDER
Ifyouareaboy,
thendarken
Malecircle

ROLLNO.

0
1

0
1

0
1

3
4

3
4

3
4

3
4

3
4

5
6

5
6

5
6

5
6

8
9

8
9

8
9

8
9

GENDER
MALE

CORRECT
waytodarken
thecircle

FEMALE

WRONG
waytodarken
P
thecircle

1.

7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows:

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

ANSWERS
International Mathematics

National Science Olympiad


1.

(C)

2.

(B)

3.

(B)

4.

(A)

5.

(A)

6.

(B)

7.

(B)

8.

(D)

9.

(B)

10.

(C)

11.

(B)

12.

(C)

13.

(B)

14.

(A)

15.

(C)

International English Olympiad

Olympiad
1.

(B)

2.

(C)

3.

(A)

4.

(B)

5.

(C)

6.

(C)

1.

(B)

2.

(B)

3.

(B)

4.

(B)

5.

(C)

6.

(A)

(B)

8.

(B)

9.

(B)

7.

(B)

8.

(D)

9.

(D)

7.

10.

(A)

11.

(A)

12.

(D)

10.

(C)

11.

(A)

12.

(B)

13.

(B)

14.

(A)

15.

(D)

13.

(A)

14.

(C)

15.

(C)

8
Class1