You are on page 1of 7

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉR

2005
TEST A

Kedves Diákok!

A szintfelmér megírására 60 perc áll rendelkezésetekre. A feladatokat FIGYELMESEN
olvassátok el! A válaszokat egyértelm)en, TOLLAL jelöljétek a válaszlapon! A
FOGALMAZÁS ÍRÁSÁRA KB. 15 PERCRE LESZ SZÜKSÉGED.

1. RÉSZ
Hol találkozhatsz ezekkel a táblákkal? A helyesnek tartott bet(jelet írd a
válaszlapra!
1.

PLEASE LEAVE
YOUR ROOM KEY
AT RECEPTION.

a. in a shop
b. in a taxi
c. in a hotel

2.

FOREIGN MONEY
CHANGED HERE
a. in a library
b. in a police station
c. at a travel agent’s

3.

CLOSED FOR HOLIDAYS
Lessons start again on 8th
January
a. at a travel agent’s
b. at a restaurant
c. in a music school

4.

a. on a waste-paper bin
b. in a supermarket
c. at a travel agent’s

5.

KEEP TO THE PATH
AND LEAVE NO LITTER
a. at a cinema
b. in a police station
c. in the forest

6.

NO BATHING OR CANOEING
WHEN RED FLAG IS FLYING
a. on the beach
b. in a museum
c. in a stadium

PENALTY FOR DROPPING
LITTER UP TO £100 FINE

2. RÉSZ
A következ0 három szövegnél a számozott helyekre a megfelel0 szót kell kiválasztanod
A, B és C lehet0ség közül az els0 szövegben, A, B, C, és D lehet0ség közül a második és a
harmadik szövegben. A válaszlapra írd a megoldásodat!

SCOTLAND
Scotland is the north part of the island of Great Britain. The Atlantic Ocean is on the west and the
North Sea is on the east. Some people (7)………..Scotland speak a different language called Gaelic.
There are (8)……………five million people in Scotland, and Edinburgh is (9)…………most famous
city.
Scotland has many mountains, the highest one is called ‘Ben Nevis’. In the south of Scotland, there
are a lot of sheep. A long time ago, there (10)…………..many forests, but now there are only a
(11)……………….
Scotland is only a small country, but it is quite beautiful.
7. A on B in C at
8. A about B between C among
9. A his B your C its
10. A is B were C was
11. A few B little C lot

ALICE GUY BLACHÉ
Alice Guy Blaché was the first female film director. She first became involved in cinema while
working for the Gaumont Film company in the late 1890s. This was a period of great change in the
cinema and Alice was the first to use (12)……….. new inventions, (12)including sound and colour.
In 1907 Alice (13)……………to New York where she started her own film company. She was
(14)……………successful, but, when Hollywood became the centre of the film world, the best days
of the independent New York film companies (15)………. over. When Alice died in 1968, hardly
anybody (16)………..her name.
12. A many B lot C much D little
13. A moved B ran C entered D run
14. A next B once C not D very
15. A was B are C have been D were
16. A remembered B forgot C repeated D realised

UFOs – do they exist?
UFO is short for ‘unidentified flying object’. UFOs are popularly known as flying
saucers,(17)……………that is often the (18)…………they have. The (19)………’flying saucers’ were
seen in 1947 by an American pilot, but experts who studied the case said that it had been a trick of the
light. Even people who are experienced at watching the sky, (20) for …………. pilots, report seeing
UFOs.
In 1978 a pilot reported a collection of UFOs off the coast of New Zealand. A television
(21)…………went up with the pilot and filmed the UFOs. Scientists studying this later discovered that
in this case they were simply lights on boats flashing.
17. A because B although C so D why
18. A look B shape C size D type
19. A last B next C first D oldest
20. A like B example C so D such
21. A cameraman B director C actor D announcer

3. RÉSZ
Olvasd el az alábbi szöveget figyelmesen, majd válaszd ki a helyes válaszokat, melyeket
jelölj a válaszlapon!

A few years ago nobody believed that a children’s story about a wizard would sell more than 110
million copies in 200 countries. Harry Potter is the biggest children’s publishing success story ever. Only the
Bible has been translated into more languages than Harry Potter
Joanne Kathleen Rowling didn’t think that her books would be successful. She thought that nobody
would publish her writing. But she was not right. Millions of children and adults have enjoyed the magical
tales of Harry Potter and his adventures at Hogwarts School.
Many children know the adventures of Harry Potter but they don’t know how Harry Potter was
created. In 1990 Joanne was travelling from Manchester to London when she had the idea to write a book.
She was sitting on the train when she imagined Hogwarts. The journey was much longer than usually so by
the time she got off at King’s Cross station, many parts of the story had been in her head.
However, Rowling started to write the book only in 1993. At that time she lived with her baby
daughter and had little money to live on. Harry Potter did not start as a success story. Nine publishers said no
when Rowling took them her work. Finally, Bloomsbery Press said yes and published Harry Potter.
Since then Pottermania has gone around the world. In the US almost two-thirds of children have read
at least one of the Harry books. J.R. Rowling has earned about £8 million and she has a £4,5 million luxury
home in Kensington. A magazine called Forbes says that she earned £25 million in 1999 alone. Pottermania
is not only about the books. There are official Harry Potter toys, clothes, pens, and posters, which the writer,
Rowling, did not really want first.

22. The Harry Potter books……….
a. have been read only by children.
b. have been read only by few adults.
c. have been sold in millions of copies.

23. Joanne Kathleen Rowling …………..
a. was sure that her books would be very popular.
b. is the mother of a child.
c. was very rich before she wrote her books.

24. In 1990…
a. J.K.Rowling did not travel to London.
b. a train from Manchester to London was late.
c. the first Harry Potter book was published.

25. When J.K. Rowling wrote Harry Potter…
a. everybody wanted to publish the book.
b. nobody wanted to publish the book.
c. only one publisher wanted to publish the book.

26. Pottermania means that…….
a. many people like Harry Potter all over the world.
b. some people hate Harry Potter.
c. some children do not know who Harry Potter is.

4. RÉSZ
Tedd össze a három mondatot! Minden egyes oszlopból egy szóra van szükség, a szavak
sorrendjén nem kell változtatnod.

It is warm wanted furniture for room.
His isn’t too enough to be in this teacher.
There wife always much to go an English a swim.
5. RÉSZ
Az alábbi két feladat közül VÁLASZD KI AZ EGYIKET, és azt készítsd el!

A. Az alábbi levelet olvasod egy magazinban:

Dear Magazine,
I am a 13-year old student and I have a big problem. Nowadays I am always bored. I go home from
school, do my homework and then…I do not know what to do. I just sit in my room and don’t do
anything. Please, help me. How should I spend my free time? I wouldn’t like to be so lazy and I
would like to do something interesting. Maybe sports, some hobbies…How do you spend your free
time? What should I do? Please write to me as soon as possible. J.K.

Írj egy levelet ANGOLUL J.K-nak kb. 70-80 szóban!
Az alábbi szempontok MINDEGYIKÉT foglald leveledbe:
- miért nem jó egész délután a szobádban üldögélni
- hogyan töltöd te a délutánjaidat
- hogyan töltöd a szabad iddet
- milyen sportokat, idtöltést javasolsz J.K-nak és miért.

B. Cikket írsz egy diák magazinba angol nyelven az alábbi címmel:
My life in 2020

Az alábbi szempontokat MIND foglald bele a fogalmazásodba:
- hogyan fogsz kinézni és mivel fogsz foglalkozni
- milyen helyen fogsz lakni
- mivel fogod tölteni a szabadiddet
- milyen lesz a körülötted lév világ
Fogalmazásod terjedelme kb. 70-80 szó legyen.
TEST A ………..………..…………………………..NÉV
2005 .……………………………SZÜL. ID
ANSWER SHEET (VÁLASZLAP)

A számok mellé írd a helyesnek vélt válasz bet)jelét!
1. RÉSZ 2. RÉSZ 3. RÉSZ
1. 7. 22.
2. 8. 23.
3. 9. 24.
4. 10. 25.
5. 11. 26.
6. 12. 5 pont
6 pont 13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
15 pont
26/......... pont
4. RÉSZ
1. ..................................................................................................................................................................
2. ..................................................................................................................................................................
3. ...................................................................................................................................................................
6/.......... pont
5. RÉSZ /FOGALMAZÁS/
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
COMPOSITION (A javító tanár tölti ki.)
Content Accuracy Vocabulary
8/.......

8/........

8/........
24/........ pont
Összesen 56/.........pont
TEST A ………..………..…………………………..NÉV
2005 .……………………………SZÜL. ID
ANSWER SHEET (VÁLASZLAP)

A számok mellé írd a helyesnek vélt válasz bet)jelét!
1. RÉSZ 2. RÉSZ 3. RÉSZ
1. c 7. b 22. c
2. c 8. a 23. b
3. c 9. c 24. b
4. a 10. b 25. c
5. c 11. a 26. a
6. a 12. a 5 pont
6 pont 13. a
14. d
15. d
16. a
17. a
18. b
19. c
20. b
21. a
15 pont
26/......... pont
4. RÉSZ
1. It isn’t warm enough to go for a swim.

2. His wife always wanted to be an English teacher.

3. There is too much furniture in this room.
6/.......... pont

5. RÉSZ /FOGALMAZÁS/
COMPOSITION (A javító tanár tölti ki.)
Content Accuracy Vocabulary
8/.......

8/........

8/........
24/........ pont

Összesen 56/.........pont

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A FOGALMAZÁSHOZ/LEVÉLHEZ
(Középrl érdemes indulni.)
A terjedelm betartása az els szempontnál értékelend. Az elírtnál nagyobb terjedelem nem hiba.
Feladat teljesítése, szövegalkotás
Content
Nyelvi megformálás
Accuracy
Szókincs, kifejezésmód
Vocabulary
7-8 A szöveg jól megszerkesztett,
bekezdésekre tagolt. A mondatok
között logikai összefüggés van. Kb.
felerészt összetett mondatokat
tartalmaz. A levél, illetve
fogalmazás jellemzit jól tükrözi.
A megadott szempontok
mindegyikére kitért.
Néhány helyesírási vagy
nyelvtani (alaktani,
mondattani)hiba, de a teljes
szöveg érthet.
A feladatnak megfelel
szókincs. Választékos és
odaill szavak. Nincs jelentést
megnehezít szóhasználat.
5-6 Nincsenek elkülönült bekezdések,
de van a mondatok között logikai
összefüggés VAGY vannak
bekezdések, de nincs mindig
logikai összefüggés. A levél, illetve
fogalmazás jellemzit jól tükrözi.
A megadott szempontok
mindegyikre kitért, de egyre
kevésbé VAGY egyre nem tért ki.
Alapvet hibák vannak, de
nem értelemzavaróak.
A feladatnak megfelel,
viszonylag széles skálán
mozgó szókincs. Többnyire
odaill szavak. Kevés a
szóismétlés.
3-4 Mondatok között többnyire van
logikai összefüggés. Kb. 3-4
mondattípus ismétldik, van
összetett mondat is. A szempontok
közül kettre nem megfelelen tért
ki, ill. kevésbé vett figyelembe.
Bekezdések nem különülnek el.
Sok az alapvet alaktani és
mondattani hiba, de a szöveg
nagy része érthet.
A feladatnak jobbára
megfelel és többnyire odaill
szókincs. Elfordul
értelemzavaró hiba. Több
szóismétlés is van.
1-2 Minimális logikai összefüggés a
mondatok között. Egy-két
mondattípus ismétldik, összetett
mondat nincsen.
Sok alapvet hiba, nem létez
szerkezetek. A szövegnek csak
kis része érthet.
A szókincs meglehetsen
korlátozott. Sok a szóismétlés
és az értelemzavaró
szóhasználat.
0 A szavak között nincs logikai
összefüggés, szövegként nem
értékelhet.
A szöveg az alaktani és
mondattani hibák miatt
érthetetlen.
Rendkívül szegényes szókincs,
illetve sok nem odaill szó.