You are on page 1of 7

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉR

2005.
TEST B

Kedves Diákok!

A szintfelmér megírására 60 perc áll rendelkezésetekre. A feladatokat FIGYELMESEN
olvassátok el! A felelet választós feladatok megoldásait egyértelm*en jelöld a válaszlapon!
Tollal írjál! A FOGALMAZÁS ÍRÁSÁRA KB. 15 PERCRE LESZ SZÜKSÉGED.

1. RÉSZ .
Hol találkozhatsz ezekkel a táblákkal? A helyesnek tartott bet)jelet írd a válaszlapra!
1.

YOU CAN LOOK,
BUT DON’T TOUCH
THE PICTURES.

a. in an office
b. in a cinema
c. in a museum

2.

KEEP OFF THE GRASS
a. in a library
b. in a park
c. at a travel agent’s

3.

PLEASE GIVE THE
RIGHT MONEY TO
THE DRIVER

a. in an office
b. in a bank
c. on a bus
4.

a. on a bus
b. in a supermarket
c. in a garage

5.

KEEP IN A COLD PLACE
a. on clothes
b. on food
c. on furniture

6.

KEEP ALL MEDICINES
OUT OF REACH OF
CHILDREN
a. on the box of some tablets
b. on a toy
c. on a bottle of alcohol

PLEASE GIVE UP THE
SEAT IF A DISABLED
PERSON NEEDS IT
2. RÉSZ
A következ1 három szövegnél a számozott helyekre a megfelel1 szót kell kiválasztanod A, B és C
lehet1ség közül az els1 szövegben, A, B, C, és D lehet1ség közül a második és a harmadik
szövegben. A válaszlapra írd a megoldásodat!

THE STARS

There are millions of stars in the sky. If you look at the sky on a clear night, it is possible to see about
3000 stars. They look small, but they are (7)………big hot balls of burning gas. Some of them are
huge, but others are much smaller, like our planet Earth. The biggest stars are very bright, But they
only live for a short time. Every day a new star (8)…………born and old stars die. All the stars are
very far away. The light from the nearest star takes more (9)…….four years to reach the Earth.
Hundreds of years ago, people (10)……….stars, like the North Star, to know which direction to
travel in. Today you can still see that star.
7. A very B too C much
8. A is B be C are
9 A that B then C than
10. A use B used C using

GOOD SMILES AHEAD FOR YOUNG TEETH
Older British people are the worst in Europe when it comes to keeping their teeth. But the younger
British generation has more to smile about because (11)…………teeth are among the best. Almost
80% of Britons over 65 have lost all or some (12)…………..their teeth according to a World Health
Organisation survey. Eating too (13)………..sugar is part of the problem. Among (14)…………, 12-
year-olds have on average only three missing, decayed or filled (15)…………...
11. A their B his C them D theirs
12. A from B of C among D between
13. A much B lot C many D deal
14. A person B child C children D family
15. A tooth B feet C teeth D foot

CHRISTOPHER COLUMBUS AND THE NEW WORLD
On August 3, 1492, Christopher Columbus set sail from Spain to find a new route to India, China and
Japan. At this time most people (16)………. you would fall off the world if you sailed too far. Yet
sailors such as Columbus had seen how a ship disappeared on the horizon as it sailed away. For
Columbus this proved that the world was round. He (17)………..to his men about how much they
travelled every day. He did not want them to think that he did not (18)……. where they were going.
(19)………., on October 12, 1492, Columbus and his men landed on a small island (20)………..he
named San Salvador. Columbus belived he was in Asia, (21)…………..he was actually in the
Cariibean.
16. A think B belive C thought D taught
17. A lied B told C cheated D asked
18. A find B know C think D expect
19. A Next B Secondly C Finally D Once
20. A that B what C whose D but
21. A as B but C because D if

3. RÉSZ
Olvasd el az alábbi szöveget figyelmesen, majd válaszd ki a helyes válaszokat, melyeket jelölj a
válasz lapon!

Michael Schumacher, the famous Formula 1 pilot, was in great trouble last summer. Before the
British Grand Prix at Silverstone, his blue and gold ceramic talisman had fallen from a thin necklace
around his neck.
Schumacher was searching the talisman with lots of car mechanics but they couldn’t find it. The
superstar was very unhappy because he had got the talisman from his wife Corinna, and he liked it very
much.
Finally Schumacher turned to one of Britains’s favourite papers, The Sun and asked the paper to
help him find the amulet. So on Monday there was an article about the lost talisman in The Sun
Luckily, Steve Smith, a worker at Silverstone is a reader of The Sun. On Monday he read The
Sun and the story about Michael and the talisman. “I was walking in the Ferrari motor homes, near the
cars when I saw a small amulet. I almost threw it into the dustbin”, said Steve. But there was no dustbin
near the place so he put it into his pocket and forgot all about it. Next morning he read the newspaper
and knew that the amulet in his pocket was Schumacher’s.
Schumacher was preparing to test in Jerez in Spain when he heard that Steve Smith had found
the talisman. Schumacher was so happy that he invited Steve to the next Silverstone Grand Prix. Steve
said: “I’ve been to Silverstone more times than Michael so it wouldn’t mean much to me. I’m just
happy I found it for him.” Smith gave the talisman to Schumacher at the German Grand Prix at
Hockenheim a week later.

22. Michael Schumacher was not happy because……….
a. he lost the race at Silverstone.
b. he had an accident at Silverstone.
c. he lost a talisman at Silverstone.

23. Michael Schumacher …………..
a. wears a very expensive golden necklace around his neck.
b. lives alone.
c. is married.

24. The Sun…
a. didn’t help Schumacher.
b. is a newspaper that only few people read in Britain.
c. is a newspaper that many people read in Britain.

25. Steve Smith…
a. has been to Silverstone only once in his life.
b. found the amulet.
c. put the amulet into a dustbin.

26. Schumacher…….
a. was on holiday when he got back his talisman.
b. gave lots of money to Steve.
c. was near cars when he got back his talisman,.

4. RÉSZ
Tedd össze a három mondatot! Minden egyes oszlopból egy szóra van szükség, a sorrenden nem
kell változtatnod.
He is a large for furniture from room.
My bought too house a company in this an engineer
There uncle works much far as the city centre.
5. RÉSZ
Az alábbi két feladat közül VÁLASZD KI AZ EGYIKET, és azt készítsd el!

A. Az alábbi levelet olvasod egy magazinban:

Dear Magazine,
I am a 13-year old student and I have a big problem. Nowadays I am always bored. I go home
from school, do my homework and then…I do not know what to do. I just sit in my room and
don’t do anything. Please, help me. How should I spend my free time? I wouldn’t like to be so
lazy and I would like to do something interesting. Maybe sports, some hobbies…How do you
spend your free time? What should I do? Please write to me as soon as possible. J.K.

Írj egy levelet ANGOLUL J.K-nak kb. 70-80 szóban. Az alábbi szempontokat MIND foglald
leveledbe:
- miért nem jó egész délután a szobádban üldögélni
- hogyan töltöd te a délutánjaidat
- hogyan töltöd a szabad iddet
- milyen sportokat, idtöltést javasolsz J.K-nak és miért.

B. Cikket írsz egy diák magazinba angol nyelven az alábbi címmel:
My life in 2020
Az alábbi szempontokat MIND vedd figyelembe:
- hogyan fogsz kinézni és mivel fogsz foglalkozni
- milyen helyen fogsz lakni
- mivel fogod tölteni a szabadiddet
- milyen lesz a körülötted lév világ.

Fogalmazásod terjedelme kb. 70-80 szó legyen.
TEST B ………..………..…………………………..NÉV
2005 .……………………………SZÜL. ID
ANSWER SHEET (VÁLASZLAP)

A számok mellé írd a helyesnek vélt válasz bet*jelét!
1. RÉSZ 2. RÉSZ 3. RÉSZ
1. 7. 22.
2. 8. 23.
3. 9. 24.
4. 10. 25.
5. 11. 26.
6. 12. 5 pont
6 pont 13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
15 pont
26/......... pont
4. RÉSZ
1. ..................................................................................................................................................................
2. ..................................................................................................................................................................
3. ...................................................................................................................................................................
6/.......... pont
5. RÉSZ /FOGALMAZÁS/
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
COMPOSITION (A javító tanár tölti ki.)
Content Accuracy Vocabulary
8/.......

8/........

8/........
24/........ pont
Összesen 56/.........pont
TEST B ………..………..…………………………..NÉV
2005 .……………………………SZÜL. ID
ANSWER SHEET (VÁLASZLAP)

A számok mellé írd a helyesnek vélt válasz bet*jelét!
1. RÉSZ 2. RÉSZ 3. RÉSZ
1. c 7. a 22. c
2. b 8. a 23. c
3. c 9. c 24. c
4. a 10. b 25. b
5. b 11. a 26. c
6. a 12. b 5 pont
6 pont 13. a
14. c
15. c
16. c
17. a
18. b
19. c
20. a
21. b
15 pont
26/......... pont
4. RÉSZ
1.He bought a large house far from the city centre.

2.My uncle works for a company as an engineer.

3.There is too much furniture in this room.

6/.......... pont

5. RÉSZ /FOGALMAZÁS/
COMPOSITION (A javító tanár tölti ki.)
Content Accuracy Vocabulary
8/.......

8/........

8/........
24/........ pont

Összesen 56/.........pont

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A FOGALMAZÁSHOZ/LEVÉLHEZ
(Középrl érdemes indulni.)
A terjedelm betartása az els szempontnál értékelend. Az elírtnál nagyobb terjedelem nem hiba.
Feladat teljesítése, szövegalkotás
Content
Nyelvi megformálás
Accuracy
Szókincs, kifejezésmód
Vocabulary
7-8 A szöveg jól megszerkesztett,
bekezdésekre tagolt. A mondatok
között logikai összefüggés van.
Kb. felerészt összetett
mondatokat tartalmaz. A levél,
illetve fogalmazás jellemzit jól
tükrözi. A megadott szempontok
mindegyikére kitért.
Néhány helyesírási vagy
nyelvtani (alaktani,
mondattani)hiba, de a teljes
szöveg érthet.
A feladatnak megfelel
szókincs. Választékos és
odaill szavak. Nincs
jelentést megnehezít
szóhasználat.
5-6 Nincsenek elkülönült bekezdések,
de van a mondatok között logikai
összefüggés VAGY vannak
bekezdések, de nincs mindig
logikai összefüggés. A levél,
illetve fogalmazás jellemzit jól
tükrözi. A megadott szempontok
mindegyikre kitért, de egyre
kevésbé VAGY egyre nem tért ki.
Alapvet hibák vannak, de
nem értelemzavaróak.
A feladatnak megfelel,
viszonylag széles skálán
mozgó szókincs. Többnyire
odaill szavak. Kevés a
szóismétlés.
3-4 Mondatok között többnyire van
logikai összefüggés. Kb. 3-4
mondattípus ismétldik, van
összetett mondat is. A
szempontok közül kettre nem
megfelelen tért ki, ill. kevésbé
vett figyelembe. Bekezdések nem
különülnek el.
Sok az alapvet alaktani és
mondattani hiba, de a szöveg
nagy része érthet.
A feladatnak jobbára
megfelel és többnyire
odaill szókincs. Elfordul
értelemzavaró hiba. Több
szóismétlés is van.
1-2 Minimális logikai összefüggés a
mondatok között. Egy-két
mondattípus ismétldik, összetett
mondat nincsen.
Sok alapvet hiba, nem
létez szerkezetek. A
szövegnek csak kis része
érthet.
A szókincs meglehetsen
korlátozott. Sok a szóismétlés
és az értelemzavaró
szóhasználat.
0 A szavak között nincs logikai
összefüggés, szövegként nem
értékelhet.
A szöveg az alaktani és
mondattani hibák miatt
érthetetlen.
Rendkívül szegényes
szókincs, illetve sok nem
odaill szó.