You are on page 1of 16

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.

com/Currentupdates






















Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates


MARKETING: - We can define Marketing as the process of selling or purchasing
goods or products in a market. Marketing by nature is both Arts and Science.
Marketing is the most important business function for any product or services it
determines the tone of product or service and how the customer will interpret and
understand the product or service.

MARKETING APPROACHES: - How Marketing is approached can be divided
into two categories as follows:
1. Inbound Marketing: It mainly focuses on understanding specific customers
groups with their specific needs and based on that it forms a product design. The
most critical part is determining the features of the product and the language in
which it should communicate into the customers.
2. Outbound Marketing: This is one of the traditional methods of marketing.
Here the company contacts the customer through a message. It uses offline
methods such as trade shows, mails to customers and calling customers.
7 Ps of Marketing
1. Product
2. Price
3. Promotion
4. Place
5. Physical Evidence
6. Positioning
7. People

4 Cs of Marketing: 5 Ms of Marketing:
1. Customer needs & wants
2. Cost to the customer
3. Communication
4. Channel


Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates

SWOT Analysis: A tool used by organization to help the firm to establish its
strength.
S – Strengths W – Weakness
O – Opportunity T ‐ Threats
4 Stages of Product Life Cycle (PLC):
i. Introduction ii. Growth
iii. Maturity iv. Decline
Brand Equity: It refers to the value of the Brand.

JIT – Just in Time

. MRTP – Monopolies and Restrictive Trade Practices

IMC – Integrated Marketing Communications

Monopoly (only one seller) exists when a specific person or enterprise is the only
supplier of a particular commodity, which relates to a single entity's control of a
market to purchase a good or service.

Oligopoly (few sellers) which consists of a few entities dominating an industry.

MRP – Manufacturing Resource Planning

HNI – High Networth Individual

The Concept of Goriila Marketing is introduced by J.C. Levinson.

Drip Marketing: The Method of sending promotional items to clients is called



Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates

* ***** Marketing Terms******
USP:-Unique Selling Proposition.
HNI:-High Networth Individual.
EOQ:-Economic Order quality.
FDR:-Fixed Deposit Receipts.
CNP:-Cardholder Not Present.
PIN:-Personal Identification Number.
SEO:-Search Engine Optimization.
SME:-Small and Medium Enterprises.
CRM:-Customer Relationship Management.
BPO:-Business Process Outsourcing.
VAT:-Value Added Tax.
MR:-Marginal Revenue.
PAN:-Permanent Account Number.
BEP:-Break Even Point.
NPA:-Non Performing Assets.
ATM:-Automated Teller Machine.
ROA:-Return on Assets.
M & A:-Mergers & Acquisition.
SEBI:-Securities Exchange Board of India.

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
******Important Marketing Questions*******
1. Marketing in banks is a necessity today, due to________.
1) Liberalisation2) Nationalisation3) Fashion
4) Urbanisation
5) Marketing in banks is not necessary, as banking in India is more than 200 years
old
Ans:-1
2. Marketing helps in_________.
1) boosting production 2) All of these 3) interacting with strangers
4) getting new clients
5) None of these
Ans:-2
3.Marketing of services is resorted in_________
1) Manufacturing Concerns2) Insurance business 3)Hotels 4) 2 & 3
5) None Of These
Ans:-4
4.Marketing is the art of________
1) buying more
2) talking more
3) paying more
4) Only 1) & 2)
5) Selling More
Ans:-5

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates

5. Market Share means__________
1) Share market
2) Scope for marketing
3) Share prices
4) Share of business among peers
5) IPOs
Ans:-4
6. A DSA (Direct Selling Agent) is one_________
1) Who sells through the Internet
2) Who sells direct to the client
3) Who works on the bank counters
4) Who works in back office set up 5) None of these
Ans:-4
7. Internal marketing means___________.
1) Marketing to self2) Marketing to family members
4) Marketing inside India5) Marketing outside India
3) Marketing to the staff members
Ans:-4
H. A good and effective DSA should________
1) Copy the competitor company2) Criticize the competitor company3) Join the
competitor company
4) Be passive5) Be more effective than the competitor company

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
Ans:-4
8. A true marketing mindset requires________
1) Control mindset
2) Command mindset
3) Active mindset
4) Inert mindset
5) Passive Mindset
Ans:-3
9. Product Design is a function of_________.
1) Front office staff 2) Back office staff 3) Management
4) Marketing and Research team 5) Loan section
Ans:-2
10. The target group for Personal Loans is________.
1) All Private Limited Companies 2) All Businessmen 3) All Salaried persons
4) Minor children 5) Newborn infants
Ans:-3
11. Advertisement is a type of _______.
1) Direct marketing 2) Service marketing 3) Indirect marketing
4) Internet banking 5) Internal marketing
Ans:-1
12. The sales process begins with_________.
1) Customer identification 2) Lead generation 3) Sales presentation
4) Sales closure 5) Sales meet

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
Ans:-1
13. Financial Planning is required when .
1) One has no income 2) One is flushed with funds 3) One has no
expenses to incur
4) One is illiterate 5) Income level is insufficient to meet the expenses
Ans:- 5
14. ‘Value addes services’ implies .
1) Additional knowledge of marketing staff 2) Service beyond normal hours 3)
Service with extra facilities
4) Marketing agencies 5) Overtime work
Ans:-3
15. Optimum results in marketing is possible through .
1) Increased production 2) More number of products 3) More salespersons
4) Motivated Staff 5) More ATMs
Ans:-4
16. Mutual Fund business from existing customers can be canvassed by .
1) Coercion 2) Cross-selling 3) Internal marketing
4) Outdoor marketing 5) Road-shows
Ans:- 2
17. Marketing in banks has been necessitated due to_________.
1) Globalisation 2) Excess staff 3) Nationalisation of banks
4) Complacency among the staff 5) Poor customer service
Ans:- 1
18. Market Research is necessary for_________.

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
1) Making proper marketing decisions 2) Choosing the right products 3)
Selecting the right salespersons
4) All of these 5) None of these
Ans:-4
19. EMI can be a marketing tool if_______.
1) EMI is increasing 2) it is very high 3) it is very low
4) EMI has no impact on marketing 5) EMI is a flat rate
Ans:- 3
20. The USP of a Current Account is
1) High Profitability 2) Liquidity 3) Low Rate of Interest
4) Costly transactions 5) Friendly features
Ans:-2
21. Bancassurance means__________.
1) Assurance of banks for quality service
2) Assurance for sanction of loans
3) Selling of insurance products by banks
4) Selling credit cards
5) Selling debit cards
Ans:-3
22. Good competition helps in________.
1) Improved sales 2) Improved customer service 3) Improved brand image
4) All of these 5) None of these
Ans:-2
23. Banks sell insurance for_________.
1) Increasing deposits 2) Increasing loans 3) Increasing clients
4) Earning more profits 5) Taking over insurance companies

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
Ans:-4
24. Debit Card can be issued to_______
1) Only Income Tax assessees 2) Only Professionals 3) Only women
4) All farmers 5) All Savings Account holders
Ans:-5
25. Mutual Funds investments can be effectively canvassed among_______.
1) Only salaried persons 2) Students availing Education loans 3) HNI
customers 4) Sunrise industries 5) Poor farmers
Ans:-3
26. Marketing in banks is a necessity today, due to .
1) Liberalisation 2) Nationalisation 3) Fashion
4) Urbanisation
5) Marketing in banks is not necessary, as banking in India is more than 200 years
old
Ans:-1
27. Marketing helps in .
1) boosting production 2) getting new clients 3) interacting with strangers
4) All of these 5) None of these
Ans:-4
28. Marketing of services is resorted in
1) Manufacturing Concerns 2) Insurance business 3) hotels
4) Only 1) and 2) 5) Only 2) and 3)
Ans:-5
29. Market Share means__________
1) Share market 2) Share prices 3) IPOs
4) Scope for marketing 5) Share of business among peers

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
Ans:-5
30. A DSA (Direct Selling Agent) is one_________
1) Who sells through the Internet 2) Who sells direct to the client 3) Who
works on the bank counters
4) Who works in back office set up 5) None of these
Ans:-4
31. Internal marketing means___________.
1) Marketing to self 2) Marketing to family members 3) Marketing to the staff
members
4) Marketing inside India 5) Marketing outside India
Ans:-4
32. A good and effective DSA should________
1) Copy the competitor company 2) Criticize the competitor company 3) Join
the competitor company
4) Be passive 5) Be more effective than the competitor company
Ans:-4
33. A true marketing mindset requires________
1) Control mindset 2) Command mindset 3) Passive mindset
4) Active mindset 5) Inert mindset
Ans:-4
34. Modern styles of marketing are_________
1) telemarketing 2) web marketing 3) advertisement on the net
4) e-mails 5) All of these
Ans:-4

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
35. Marketing is the art of________
1) buying more 2) paying more 3) selling more
4) talking more 5) Only 1) & 2)
Ans:-3
36.Market Expansion means
1) hiring more staff 2) firing more staff 3) buying more products
Ans:-5
4)buying more companies5)grow thin sales through existing and new products
37. Effective marketing helps in
1) developing new products 2) creating a competitive environment 3)
building demand for products 4) All of these 5) None of these

Ans:-4
38. A Call in Marketing means
1) to phone the customers 2) to visit the customers 3) to visit the
marketing site
4) to call on prospective customers 5) None of these
Ans:-4
39. Delivery Channel means
1) maternity wards 2) handing over the products to the buyers
3) places where products are made available to the buyers 4) All of these
5) None of these
Ans:-3

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
40. Innovation means
1) product designing 2) new ideas 3) motivation
4) Only (1) and (2) 5) Only (2) and (3)
Ans:-4
41. Motivation means‐
(1) Inspiring employees to perform better
(2) Better communication skills
(3) Sales coaching
(4) Market research
(5) None of these
Ans:- 1
42. In a Marketing process in today's world‐
(1) Only standard products are sold
(2) The seller needs to have product knowledge
(3) The seller should ensure customer satisfaction
(4) Only quantum of sales matters.
(5) All of these
Ans:- 3
43. The Major advantage of survey research is its‐
(1) Simplicity (2) Structure
(3) Organization (4) flexibility

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
(5) All of these
Ans:- 4
44. The last stage in selling process‐
(1) approach (2) handling objections
(3) closing (4) follow up
(5) All of these
Ans:- 4
45. Which among the following is statistical indicator for
equality in income distribution‐
(1) Gini Coefficient (2) Price Indices
(3) GNP (4) GDP
(5) None of these
Ans:- 1
46. Short term planning focuses on‐
(1) Functional plans (2) Long term objective
(3) Specific goal (4) Both 1 & 3
(5) None of these
Ans:- 4
47. In marketing terms Attitude can best be defined as a ‐
(1) Rude behaviour of Salesperson
(2) Rude behaviour of consumer

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates
(3) Mental state of consumer
(4) Ego of the marketing executive
(5) None of these
Ans:- 3
48. When a firm sells off part of its business to another it is
called‐(1) Diversification (2) Divestment
(3) Pruning (4) Strategy
(5) Joint venture
Ans:- 2
49. Buyer Resistance means ‐
(1) Buyers fighting with the salesman
(2) Reluctant salesman
(3) Indifferent Salesman
(4) Hesitant buyers
(5) None of these
Ans:- 4
50. Digital Bank can be resorted through ‐
(1) Mobile phones (2) Internal
(3) Telephones (4) All of these
(5) None of these
Ans:- 4

Blog:- www.onl9edu.com Facebook Page:-facebook.com/Currentupdates