You are on page 1of 22

FORM 4 BIOLOGY

TEST 3
1 HOUR 15 MINUTES

PAPER 1 (50%)
1. The two strands of DNA are held together by
A. Peptide bond
B. Phosphodiester bond
C. Hydrogen bond
D. Disulphide bridge
E. All are false

2. Hydrogen bond is the main bond that contributes to the formation of
A. Primary structure of proteins
B. Secondary structure of proteins
C. Tertiary structure of proteins
D. Quaternary structure of protein
E. All are false

3. Where will lipids being digested in human body?
A. Stomach
B. Duodenum
C. J ejunum
D. Ileum
E. Colon

4. Which enzyme is not involved in protein digestion in human body?
A. Trypsin
B. Pepsin
C. Erepsin
D. Rennin
E. Protease

5. Rafflesia sp. is an example of
A. Parasitism
B. Saprophytism
C. Commensalism
D. Mutualism
E. Prey predator relation

6. Which of the following vitamins can act as coenzyme?
A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin D
D. Vitamin E
E. Vitamin K

7. Radioisotopes are frequently used in the study of cells. Assume a culture of E.
coli is grown in a culture medium containing radioactive sulphur. At the end of
48 hrs, it is expected to find the radioactive label located in
A. DNA
B. RNA
C. Enzyme
D. No radioactive label is found
E. All are false

8. Which of the following food source is rich in vitamin B
12
?
A. Spinach
B. Tomatoes
C. Cucumber
D. Liver
E. Eggs

9. A pregnant mother found that she was suffering from how haemoglobin
content. Which of the following foods should she take in order to increase the
haemoglobin content in her blood?
A. Nuts
B. Fish
C. Seafood
D. Spinach
E. Prawns

10. How can goitre be prevented?
A. Increase the intakes of eggs
B. Increase the intake of seafood
C. Decrease the intake of oily foods
D. Decrease the intake of mineral-rich foods
E. All are false

11. Which of the following vitamin can be used to prevent pallegra?
A. Vitamin B
1

B. Vitamin B
2

C. Vitamin B
3

D. Vitamin B
6

E. Vitamin B
12


12. Which of the following is a condition caused by malnutrition?
A. Asthma
B. Osteoporosis
C. Down Syndrome
D. Bulimia
E. Sickle-cell anemia

13. Which of the following is NOT FOUND in plant cell?
A. Chloroplast
B. Mitochondria
C. Vacuole
D. Centriole
E. Ribosome

14. Which of the following element is NOT POSSIBLE to be found in human body?
A. Copper
B. Iron
C. Gold
D. Manganese
E. Tin

15. Cleavage furrow is formed in
A. Animal cell
B. Plant cell
C. Animal and Plant cell
D. Fungi cell
E. Bacterial cell

16. Which of the following event is NOT INCLUDED in mitotic telophase?
A. Spindle fiber disappearance
B. Nuclear membrane and nucleolus disintegrated
C. Cytokinesis
D. DNA replication
E. All are false

17. Sudan test is used to test for the presence of
A. Lipids
B. Proteins
C. Reducing sugar
D. Non-reducing sugar
E. Starch

18. Which of the following is NOT a microorganisms?
A. Escherichia coli
B. Drosophila melanogaster
C. Amoeba proteus
D. Chlamydomonas reinhardtii
E. Paramecium caudatum

19. Amoeba spp. and paramecium spp. both belong to
A. Algae
B. Animals
C. Protozoa
D. Prokaryotes
E. Fungi

20. X In an activity to determine the caloric value of food, a 0.8 g groundnut was
ignited and its flame used to heat up 20 cm
3
of water. The temperature of
water rose by 48 C. What is the caloric value of the nut?
A. 5040 J /g
B. 5880 J /g
C. 6880 J /g
D. 7850 J /g
E. 8750 J /g

21. Which of the following cell does not contain genetics material?
A. White blood cell
B. Red blood cell
C. Muscle cell
D. Cheek cell
E. Neurone cell

22. Which of the following food class DOES NOT provide energy to our body?
A. Carbohydrate
B. Proteins
C. Lipids
D. Mineral ions
E. All are false

23. Table below shows the volume of fruit juices required to decolourise 1cm
3
of
0.1% of DCPIP solution.
Fruit juice Volume of DCPIP rquired
A 1.0 cm
3

B 1.6 cm
3

C 0.7 cm
3

D 2.5 cm
3

E 3.2 cm
3

Which fruit juice has highest vitamin C content?

24. Which type of RNA involved in transcription?
A. tRNA
B. mRNA
C. rRNA
D. snRNA
E. All are false

25. In cheese-making industry, an enzyme is added to milk to coagulate milk
protein. What is this enzyme?
A. Pepsin
B. Ptyalin
C. Trypsin
D. Rennin
E. Lactase

26. In industry, which of the following IS NOT catalyzed by the enzyme protease?
A. Extract agar from the seaweeds
B. Manufacture of biological detergent
C. Used as meat tenderizers
D. Used as contact lens cleaner
E. To remove hair and to soften leather to make bags, belts and shoes

27. What is the function of zymase in daily life and indurstrial application?
A. To digest starch into sugar
B. To produce genetically modified organisms
C. To produce fructose syrup from corn starch
D. Remove proteins on contact lens to prevent infections
E. To convert sugar into alcohol

28. The oil palm variety Tenera sp. is a product of
A. Tissue culture
B. Selective breeding
C. Genetic engineering
D. Clonning
E. Direct seedling

29. The technique of direct seedling is suitable for the cultivation of
A. Rubber tree
B. Oil palm
C. Papaya
D. Rice
E. All are false

30. More stomata are found on the lower epidermis compared to upper epidermis
of the following plants, EXCEPT
A. Hibiscus
B. Sunflower
C. Balsam
D. Water lily
E. Rose

31. Which of the following symptoms can be observed in a plant which is deficient
in calcium?
A. Dark green leaves with red or purple spots
B. Irregular and distorted leaves
C. Yellowing of young leaves
D. Death of leaf tip and margin
E. Soft stem

32. Which of the following describes anorexia nervosa?
A. Excessively overweight
B. Obsession with losing weight to the extent of refusing to eat
C. Over-eating, followed by induced vomiting or purging
D. Inflammation of the stomach lining
E. It is related to the degradation of nerve cells

33. Which of the following process occur in large intestine?
A. Absorption of digested food
B. Absorption of water
C. Synthesis of vitamin D by bacteria
D. Synthesis of vitamin E by bacteria
E. Assimilation

34. Which of the following nutrients are absorbed into the capillaries of villi in the
small intestine?
A. Lipids
B. Glucose
C. Vitamin E
D. Glycerol
E. All are false

35. Which of the following vitamins and minerals are important for blood clotting?
Vitamin Mineral
A Vitamin B Phosphorus
B Vitamin B Iron
C Vitamin E Magnesium
D Vitamin K Calcium
E Vitamin K Sodium

36. Which of the following mineral is responsible for the formation of thyroxine?
A. Calcium
B. Potassium
C. Iodine
D. Fluorine
E. Ferum

37. Which of the following is NOT the function of ascorbic acid?
A. For healthy nervous system
B. Precursor of the formation of collagen
C. As antioxidant
D. For healthy gum
E. All are false

38. Which of the following organisms may carry out chemosynthesis?
A. Bacteria
B. Fungi
C. Green plant
D. Unicellular Algae
E. Pitcher plant

39. Which of the following may be saprophyte?
A. Algae
B. Fungus
C. Protozoa
D. Virus
E. Tapeworm

40. In which of the following phases during meiotic division do cells become
haploid?
A. Anaphase I
B. Anaphase II
C. Telophase I
D. Telophase II
E. Metaphase I

41. An essential amino acid
A. It is known as the second class proteins
B. Cannot be synthesized by the human body
C. Must be stored in the liver in sufficient amounts
D. Can be synthesized from excess non-essential amino acids via
transamination
E. There are 11 essential out of the 20 naturally occurring amino acids

42. Estrogen is an example of
A. Proteins
B. Carbohydrates
C. Steroids
D. Waxes
E. Phospholipids

43. Which of the following is NOT CLASSIFIED as catabolisms?
A. Respiration
B. Digestion
C. Respiration and digestion
D. Photosynthesis
E. All are false

44. Which of the following is FALSE about cactus?
A. Chloroplasts are founds in the cells of stem
B. Chloroplast also found in green thorns
C. Most leaves are modified to form thorns to reduce water loss
D. Stomata are found on the stem which are covered with thick cuticle
E. Produce seeds which remain dormant during unfavourable seasons

45. Which of the following is NOT a macronutrient of plants?
A. Carbon
B. Phosphorous
C. Magnesium
D. Zinc
E. Potassium

46. Which of the following shows the correct sequence of movement of food in the
digestive system of a ruminant?
A. Mouth Rumen Reticulum Mouth Omasum Abomasum
B. Mouth Rumen Mouth Reticulum Omasum Abomasum
C. Mouth Reticulum Mouth Abomasum Rumen Omasum
D. Mouth Reticulum Rumen Mouth Omasum Abomasum
E. Mouth Rumen Reticulum Mouth Abomasum Omasum

47. Which of the following is true about tissue culture?
I. It is a method to produce many new individuals in a short period of time
II. All types of cells and tissues can be cultured
III. The process involved mitosis and differentiation
IV. The nutrient medium used has an influence on the culture produced
A. II and III
B. III and IV
C. I, II and III
D. I, III and IV
E. I, II, III and IV

48. Which of the following is true regarding metastasis?
A. It occurs in metaphase
B. It is a type of benign tumour
C. Does not stimulate new blood vessel growth
D. It is carried by bloodstream or lymphatic vessels to invade other tissues
E. It will not lead to fatality

49. In bacterial cell, it is IMPOSSIBLE to find
A. Cell wall
B. Ribosome
C. Mitochondria
D. RNA
E. DNA

50. Which of the following is NOT CATEGORIZED under vitamin B complexes?
A. Phylloquinone
B. Thiamin
C. Niacin
D. Riboflavin
E. Cobalamin







END OF QUESTION PAPER





FORM 4 BIOLOGY
TEST 3
MARKING SCHEME

PAPER 1 (50%)
1. C 26. A
2. B 27. E
3. B 28. B
4. E 29. D
5. A 30. D
6. B 31. B
7. C 32. B
8. E 33. B
9. D 34. B
10. B 35. D
11. C 36. C
12. B 37. A
13. D 38. A
14. C 39. B
15. A 40. A
16. D 41. B
17. A 42. C
18. B 43. D
19. C 44. E
20. A 45. D
21. B 46. A
22. D 47. D
23. C 48. D
24. B 49. C
25. D 50. A













SECTION B (40%)
1. a) Define nutrition. [1M]
b) Compare and contrast the nutritional mode in human, rodent and
ruminant. [6M]
c) State two causes of food spoilage. [2M]
d) Explain the following food preservation methods.
i) Pasteurization. [3M]
ii) Canning [3M]
iii) Using salt, sugar or vinegar. [3M]
d) State two harmful effect of processed food on health. [2M]


2. Diagram below shows a food pyramid.

a) Based on the food pyramid, explain what is meant by balanced diet and
how the food pyramid serves as a good guide to healthy nutrition. [9M]
b) Explain how protein can be digested via our digestive system. [8M]
c) State the advantages of selective breeding. [3M]













FORM 4 BIOLOGY
TEST 3
1 HOUR 30 MINUTES

PAPER 3 (50%)










(ii) The following list is part of the apparatus and material used in this experiment.
Thermometer, stopwatch, albumen suspension, water bath,
pepsin, syringe
Complete the table below by matching each variable with the apparatus and material
used in this experiment.
Variables Apparatus Materials
Manipulated


Responding


Controlled


[3 marks]

d) State the hypothesis for this experiment.



[3 marks]

e) (i) Based on table 1.1, construct a table and record the results of the experiment
which includes the following aspects
Percentage concentration of albumen suspension
Reaction time in minutes
Rate of enzyme reaction as percentage of albumen converted per
minute














[3 marks]

(ii) On a piece of graph paper, draw a graph of rate of reaction against concentration
of albumen suspension. [3 marks]






END OF QUESTION PAPER







FORM 4 BIOLOGY
TEST 3
MARKING SCHEME

PAPER 3 (50%)
(a) (i) 1. The higher the percentage coneentration of albumen suspension, the more
time is needed to change into colourless suspension.
2. The lower the percentage concentration of albumen suspension, the less
time is needed to change into colourless suspension.
(ii) 1. The rate of enzymatic reaction increases with the increase in substrate
concentration.
2. The rate of enzymatic reaction decreases with the decrease in substance
concentration.

(b) 10%-7 minutes
15% - 10 minutes
20% - 13 minutes

(c) (i)