Noţiuni Generale

Tratamentul şi prevenţia bolilor parazitare la animalele de companie a devenit o parte integrală a practicii veterinare.O atenţie crescută o manifestă proprietarii în alegerea celor mai eficiente produse antiparazitare. Cei mai comuni ectoparaziţi care paraziteaza atît câinii dar şi pisicile sunt puricii. Puricii sunt recunoscuţi ca fiind cauza majoră a alergiilor cutanate, deasemenea fiind gazde intermediare pentru alţi paraziţi(Diphylidium caninum) şi având rol direct în transmiterea unor bacterii(Bartonella henselae). Puricii sunt insecte hematofage ce fac parte din ordinul Siphonoptera, paraziţi temporari pe corpul animaleleor. Au corpul turtit latero-lateral, lipsit de aripi, aparatul bucal in forma de trompă, adaptat pentru inţepat si supt si picioare lungi, adaptat pentru sarit. Puricii sunt insecte cosmopolite, parazitează mai multe specii de animale si traiesc pe corpul gazdei mai multe saptamani. Intr-o perioada de 1-3 luni, o femela depune peste 1500 de oua in mai multe ponte, in blana animalelor, pe podea, sol sau pe obiecte. La 24 de ore dupa ce femela tânară a inceput sa suga sânge, incepe să-şi depuna ouale in blana pisicii. Dupa 1-2 saptamani eclozioneaza larvele care se hranesc cu materii organice gasite in asternutul gazdei, dar principala sursa de hrana o constituie fecalele puricilor adulti care sunt bogate in substante nutritive provenite din săngele gazdei. Dupa mai multe stadii de evolutie, larvele se transforma in purici imaturi care pot trai saptamani sau luni fara sa se hraneasca. În Romănia snt cunoscute 73 de specii şi subspecii de sifonaptere parazite la mamifere; dar doar cinci familii cuprind specii care au importanţă medicala şi/sau veterinară: • Ceratophyllidae; • Ctenophtalmidae; • Leptopsyllidae; • Pulicidae; • Tungidae. Există însă unii autori care include speciile cu importanţă veterinară şi medicala în doar 2 familii: • Pulicidae( cuprinde speciile :Pulex, Ctenocephalides, Xenopsylla,Haplopsyllus,Cediopylla);
1

Tungidae(cuprinde Echidnophaga gallinacea).

speciile

Tunga

penetrans

şi

Fig.1. Purice vazut la microscop electronic

Familia Pulicidae
Cuprinde 180 de specii cu o largă răspîndire in lume;ele parazitează pe rozatoare,marsupiale şi carnivore. Speciile acestei familii au ochii mari, făra sinus;toracele bine dezvoltat;fruntea rotunda,laciniile uşor denticulate;cu sau făra ctenidii(după gen).Tibia piciorelor metatoracice este lipsită de dinte terminal pa marginea postero-externă.

Genul Pulex
Pulex irritans: -are dimensiunile cuprinse intre 2-4 mm; -faţa laterala a segmentului mezotoracic este îngustă şi netedă; -este considerat puricele omului,dar se găseşte şi la alte animale:cîine, pisică,vulpe.

Fig.2.P.iritans
2

Ctenocephalides felis felis: -are dimensiunile corpului între 3-3 mm; -prezintă 2 ctenidii; -parazitează la cîine şi pisică în special; -gazdele alternative pot fii aproximativ 50 de mamifere. Ctenocephalides canis: -dimensiuni 2-2,5 mm masculul;iar femela poate ajunge pîna la 25 mm; -prezinta ctenidie generala; -pe segmentele abdominale se găsasc rânduri de cate 10-12 ţepi.

Fig.3.C.canis Ciclul evolutiv La majoritatea speciilor,acuplarea se poate produce imediat dupa ieşirea adulţiilor din cocon,dar pentru formarea ouălelor femela trebuie săse hrăneasca pe gazdă.După ce a supt sânge femela poate depune ouă de-a doua zii.Producţia de ouă atinge maximum în a-6-a-7-a zi, cu o medie de 13,5 ouă/zi şi 150 ouă în total la Ctenocephalides felis. La unele specii ponta are loc pe gazdă(blana animalelor),la altele în mediul ambient(crăpaturile pereţilor,parchet),rezultatul fiind acelaşi deoarece ouăle depuse pe animal cad pe sol,în culcuş Ouăle sunt ovoide,albicioase,măsoară aproximativ 0,5 mm lungime şi sunt depuse 2 câte 2 odataDezvoltarea embrionară durează în medie ,o săptămână în funcţie de temperatură şi umiditate. Larvele sunt neuniforme, alburii iniţial,apoi roşcat.Măsoară aproximativ 2,5 mm,au capul distinc şi un spin cephalic cu care sparg coaja oului,2 antene,aparat bucal pentru sfărâmat şi mestecat,sunt foarte mobile.Ele nu sunt parasite ci se hrănesc cu sânge parţial digerat de la puricii adulţi. După 10 zile ,larva ţese un cocon şi se transformă în nimfă.Coconul este slab vizibil .În interiorul lui se formează insecta,iniţial de culoare albă,ulterior modificându-şi culoarea în

3

galben,apoi în brun.În condiţii favorabile adulţii se formează după 7-12 zile. În condiţii improprii şi absenţa gazdelor adulţii nou formaţi rămân în cocon mai multe luni(pâna la 1 an);ieşire lor fiind declanşata de diveşi factori,în special de vibraţiile cauzate de pătrundera gazdelor.durata totală a ciclului este de 1-20 luni ,în funcţie de condiţiile ambientale.

Fig.4.Ciclul evolutiv al puricilor Puricii sunt orgamisme hematofage,provocând numeroase înţepături la nivelul pielii pentru a se hrăni.Mecanismul suptului săngelui a fost observat la P. iritans, sistemul de funcţionare fiind al unei pompe aspiro-respingătoare.PregZtindu-se pentru supt puricele ridică capul,trompa sugătoare ia poziţie verticală şi cei 3 stileţi sunt introduşi in piele pe rand.Durata suptului este de 20-240 de minute şi de regula se realizează o singură hrănire pe zi. La locul înţepăturii pot apărea papule pruriginoase ,ulcere cauza a acţiunii mecanico-iritativă. Primul semn al infestaţiei este pruritul.Cele mai afectate zone fiind gâtul ,linia dorsala şi baza cozii.In infestaţii masive animalele prezintă o alterare a stării generala cu anemie. În formele cornice la câine se observa o cădere accentuate a părului şi hipercheratoză,numita’piele de elefant’.

4

Fig.5. La pisica în infestaţia cronică,poate aparea o dermatită miliară cu leziuni multiple mici si crustizante.

Fig.6

Fig.7.

5

Tratamentul şi prevenţia infestaţiilor cu purici la câine şi pisică

Advantix Pipete

antiparazitare

pentru

catei

Compozitie chimica: * Imidacloprid : 100mg/ml * Permetrina : 500mg/ml (cis/trans, 40:60) * N-Metilpirolidona (solvent) : 484mg/ml Forma farmaceutica: Solutie antiparazitara pentru aplicare cutanata. Indicatii: Fiecare pipeta asigura protectia catelului timp de 4 saptamani. * pentru tratamentul si prevenirea infestatiilor cu capuse timp de de 4 saptamani (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulatus, Haemaphysalis longicornis). * pentru tratamentul si prevenirea infestatiilor cu purici timp de 4 saptamani (Ctenocephalides canis). Reduce incidenta alergiilor produse de purici. Stadiile larvare sunt omorate pe animal si din mediul ambiant din jurul animalelor tratate. * pentru tratamentul si prevenirea infestatiiilor cu paduchi malofagi si anopluri (Trichodectes canis, Linognatus setosus) pentru mai mult de 6 saptamani. * respinge si omoara tantarii (Anopheles, Culex, Aedes sp.) si musculitele hematofage (Phlebotomus, Culicoides sp.) la caini si catei. Instructiuni de utilizare: produsul se aplica la baza gatului, intre omoplati.
6

Fig.8. Pentru cateii cu greutate mai mare de 40 kg se folosesc 2 pipete. Produsul se aplica pe piele, se fereste de contactul gura sau ochii cainelui. Pielea cainelui trebuie sa fie intacta si fara leziuni. Se poate aplica la femelele gestante sau in perioada de lactatie.Produsul isi pastreaza eficienta dupa imbaiere sau dupa expunerea la ploaie. Pentru a reduce reinfestarile se recomanda deparazitarea concomitenta a tuturor cainilor din aceeasi casa / curte. Contraindicatii: nu se foloseste la pisici,nu se foloseste la cainii sub varsta de 7 saptamani.

FRONTLINE SPOT ON SOLUTIE CUTANATA PENTRU TRATAMENT SPOT ON

Fig.9.Frontline spot on Compozitie chimică:
7

Fig.10. .Frontline spray

*Fipronil *Butilhidroxianozol *Butilhidroxitoluen *Etanol *Excipient Forma farmaceutica: Solutie pentru aplicare cutanata. Indicatii: Folosit în tratamentul si prevenirea infestatiilor cu purici (Ctenocephalides spp.) si capuse (Rhipicephalus spp., Dermatocentor spp., Ixodes spp.) la câini. Tratamentul si controlul dermatitelor alergice produse de purici. Prevenirea si tratamentul infestatiilor cu paduchi la câini. Contraindicatii: Produsul nu se va folosi la câini mai mici de 8 saptamâni/ sau care cântaresc mai putin de 2 kg. A nu se folosi la animale bolnave sau în convalescenta. A nu se folosi la iepuri, deoarece poate produce reactii adverse si chiar moartea animalului. Acest produs a fost creat în mod exclusiv pentru câini. A nu se folosi la pisici, deoarece ar putea duce la o supradozare. Efecte adverse: Usoara hipersalivatie în cazul ajungerii accidentale a produsului în cavitatea bucala. Pot aparea, în cazuri deosebite, reactii cutanate la locul aplicarii produsului (decolorari ale pielii, alopecie locala, prurit, eritem), au fost semnalate dupa folosire mancarime si alopecie generala. În cazuri exceptionale au fost semnalate hipersalivatia, reactii neurologice reversibile ( agitatie, depresie, nervozitate), voma, sau simptome respiratorii. A nu se depasi doza recomandata. Precautii farmaceutice: Este foarte important sa ne asiguram ca aplicarea produsului este facuta într-o zona în care câinele nu poate sa linga produsul si deasemenea, sa ne asiguram ca animalele nu se ling unul pe celalalt dupa tratament. Animalul nu trebuie îmbaiat timp de 2 zile dupa administrarea tratamentului si trebuie evitata îmbaierea mai frecvent de o data pe saptamâna.
8

Folosirea în perioada de gestatie: Frontline pipete poate fi folosit la catele gestante si în perioada de alaptare. Administrare si dozare: Intervalul minim dintre tratamente este de 4 saptamâni. Cale de administrare: Externa, prin aplicare pe piele. Dozare: # 1 pipeta de 0,67 ml (S) pentru caini mai mici de 10 kg . # 1 pipeta de 1,34 ml (M) pentru caini peste 10 kg pâna la 20 kg. # 1 pipeta de 2,68 ml (L) pentru caini peste 20 kg pâna la 40 kg. # 1 pipeta de 4,02 ml (XL) pentru caini peste 40 kg pâna la 60 kg. # 1 pipeta de 4,02 ml (XL) + 1 pipeta de dimensiune mai mica pentru câini mai mari de 60kg Aceasta dozare asigura doza recomandata de 6,7 mg/kg de fipronil. Se recomanda tratamentul lunar acolo unde pericolul de reinfestare cu purici este mai ridicat, daca animalul este alergic la purici, în situatia în care este necesara tinerea sub control a capuselor sau atunci când câinii sunt spalati în mod frecvent cu sampon hipoalergic si emolient. Acolo unde infestarea cu purici este mai redusa iar riscul de aparitie al capuselor este mai mic, Frontline pipete poate fi aplicat la un interval de doua luni. FRONTLINE nu poate impiedica puricii sa se urce pe animal, dar odata ajunsi, acestia vor fi omoriti in maximum 24 de ore, inainte ca muscatura lor sa transmita vreo maladie. Majoritatea puricilor morti cad de pe animal, cei ramasi putind fi indepartati cu usurinta prin periaj. Mod de administrare: Se rupe pipeta la capatul pre-decupat. Se goleste complet pipeta departând firele de par în regiunea dintre omoplatii animalului, direct pe piele. Supradozarea (simptome, proceduri de urgenta, antidoturi): Riscul aparitiei simptomelor adverse creste odata cu supradozarea, de aceea animalele trebuie tratate fiecare cu sortimetul de pipeta corespunzator greutatii corpului. Precautii:
9

A se evita pulverizarea în ochi. Recomandari pentru persoana care administreaza tratamentul: Acest produs poate cauza iritari ale mucoasei si ale ochilor. In consecinta, trebuie evitat contactul produsului cu gura sau cu ochii. Animalele si persoanele cu hipersensibilitate la insecticide sau alcool trebuie sa evite contactul cu Frontline pipete. A se evita contactul cu degetele, daca acest lucru se întâmpla, se vor spala mâinile cu apa si sapun. Daca se pulverizeaza din greseala in ochi, se recomanada spalarea cu apa. Se vor spala bine mainile cu apa si sapun dupa tratament; A se evita manipularea animalului pana nu se usuca locul în care a fost aplicat produsul, deasemenea copii nu trebuie sa se joace cu animalele pana în momentul în care se usuca blana. De aceea se recomanda aplicarea tratamentului seara, iar pe durata noptii câini sa doarma singuri, nu cu unul din stapani si mai ales nu cu copiii. A nu se fuma, manca sau bea pe durata aplicarii tratamentului.

STRONGHOLD PIPETE PENTRU PISICI Compozitie: * Stronghold pentru pisici pana-n 2.5 kg : 15 mg selamectina * Stronghold pentru pisici intre 2.6 si 7.5 kg : 30 mg selamectina Forma farmaceutica: solutie pentru aplicare cutanata. Indicatii: Tratamentul si prevenirea infestatiilor cu purici produse de Ctenocephalides spp . prin administrarea unei pipete o data pe luna cu efect asupra stadiilor de adult si larva. Produsul are si efect ovocid peste 3 saptamani de la administrare. Se foloseste si in schema de tratament pentru dermatitele alergice produse de purici. Prevenirea bolilor cardiace produse de viermi produse de Dirofilaria immitis prin administrare lunara. Stronghold poate fi administrat fara probleme la animalele infestate cu viermi cardiaci, asadar este recomandat in acord cu practica veterinara adecvata, toate animalele de 6 luni si peste aceasta varsta care traiesc in tari unde exista vectori de transmitere, este necesara o testare pentru a depista infestatia cu Dirofilaria forma adulta inainte de a incepe tratamentul cu Stronghold. Stronghold nu are efect asupra formelor adulte de Dirofilaria.
10

Pisica: * tratamentul infestatiilor cu paduchi malofagi ( Felicola subrostratus ) * tratamentul raiei auriculare ( Otodectes cynotis ) * tratamentul infestatiilor cu viermi cilindrici ( Toxocara cati) * tratamentul infestatiilor cu viermi cu capsula chitinoasa (Ancylostam tubaeforme). Contraindicatii: A nu se folosi la animalele sub varsta de 6 saptamani. A nu se folosi la pisici sau alte animale care sufera de aceleasi boli, sau la animale debile sau sub greutatea pentru care este indicat produsul. Efecte nedorite: In cazuri rare la locul aplicarii parul se aglutineaza temporar si/sau poate aparea o pudra alba care dispare in maxim 24 ore, acest lucru nu afecteaza eficienta produsului. Este important ca aplicarea sa se faca in locurile indicate si cantitatea indicate pentru ca animalul sa nu se poate linge, daca accidental se linge poate aparea o hipersalivatie care este trecatoare. Folosire in perioda de gestatie: Stronghold poate fi folosit la pisicile gestante sau in perioda de alaptare. Administrare si dozare: se foloseste numai pentru uz extern pe piele. Se aplica intre omoplati in partea unde incepe baza gatului. Administrea trebuie sa furnizeze minim 6 mg de selamectina pe kg de animal. Spalarea animalului dupa 2 sau mai multe ore de la aplicare nu influenteaza sau reduce eficienta produsului. Pentru prevenirea infestatiilor cu purici produsul trebuie administrat la un interval de minim o luna, se poate folosi lunar mai ales in perioda cu risc de infestare (aprox. martie-septembrie) incepand cu o luna inainte ca puricii sa devina activi.

11

Fig.11.

ProMeris Duo Spot-On pentru caini Compoziţie chimică: 150 mg metaflumizonă şi 150 mg amitraz Fiecare doză (pipetă) de ProMeris furnizează: ProMeris Duo Spot-on pentru câini Volum (ml) Metaflumizonă (mg) Amitraz (mg) -de talie mică (≤ 5 kg) 0,67 100,5 100,5 -de talie medie- (5,1 – 10,0 kg) 1,33 199,5 199,5 -de talie medie/mare (10,1 – 25,0 kg) 3,33 499,5 499,5 -de talie mare (25,1 – 40,0 kg) 5,33 799,5 799,5 -de talie foarte mare (40,1 – 50,0 kg) 6,66 999 999 Indicaţii: Tratamentul şi profilaxia infestaţiilor cu purici (Ctenocephalides canis si C. felis.) şi căpuşe (Ixodes ricinus, Ixodes hexagonus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulatus si Dermacentor variabilis) la câini. Produsul medicinal veterinar poate fi utilizat ca parte a strategiei de tratament pentru dermatita alergică produsă de purici (FAD).
12

Contraindicaţii: A nu se administra la căţei cu vârsta sub 8 săptămâni. A nu se administra la pisici A nu se administra la câini bolnavi şi debilitaţi sau la câini suferind de şoc termic. Reacţii adverse: Efectele nedorite cunoscute ale amitrazului şi metaboliţilor săi , cum ar fi sedarea, letargia, depresia SNC, hiperglicemia, bradicardia şi bradipneea, pot fi observate la un număr mic de animale. Majoritatea acestor semne apar datorită efectelor agonice asupra α-2-adrenoreceptorilor. Semnele sunt tranzitorii şi de obicei dispar fără tratament în mai puţin de 24 de ore. Dacă simptomele sunt severe şi persistă, atipamezolul hidrochlorid (α-2adreno-receptor antagonist) poate fi folosit, în doză de 0,2 mg/kg prin injecţie intramusculară, pentru a contracara efectele adverse. Poate apărea hiper-salivaţie dacă animalul linge locul de aplicare imediat după tratament. Aceasta nu este un semn de intoxicaţie şi dispare în câteva minute, fără tratament. Aplicaţiile corecte vor minimaliza posibilitatea lingerii locului de aplicare. Aplicarea produsului medicinal veterinar poate produce un aspect uleios local, temporar, şi încâlcirea sau zbârlirea bănii la locul de aplicare. Un reziduu uscat poate fi deasemenea observat. Acestea sunt normale şi se vor rezolva în cel mult câteva zile de la tratament, în foarte rare cazuri putând persista mai mult. Aceste schimbări nu influenţează siguranţa sau eficacitatea produsului medicinal veterinar. Dozaj: Doza minimă recomandată este de 20mg/kg greutate corporală atât pentru metaflumizonă cât şi pentru amitraz, echivalentul a 0,133ml/kg greutate corporală. Metoda de administrare: Numai pentru uz extern. Aplicare cutanată. Scoateţi pipeta din pachet. Ţineţi pipeta cu vârful în sus, îndoiţi vârful într-o parte, pentru a-l rupe pe linia punctată. Vârful pipetei se va plia în spatele pipetei. Aplicaţi conţinutul unei pipete pe un singur loc, pe pielea cefei, la baza craniului.
13

Depărtaţi blana de pe ceafa câinelui, la baza craniului, până când se vede pielea. Aşezaţi vârful pipetei pe piele şi apăsaţi pipeta pentru a goli întregul conţinut. Nu aplicaţi produsul medicinal veterinar pe suprafaţa blănii câinelui. Schema de tratament: Pentru controlul optim al infestărilor cu purici şi/sau căpuşe, produsu medicinal veterinar poate fi administrat la interval de o lună în timpul sezonului cu purici şi/sau căpuşe, sau schema de tratament poate fi bazată pe situaţiaepidemiologică locală. Recomandări privind administrarea corectă: Se va utiliza numai sub supravegherea medicului veterinar. Acest produs medicinal veterinar este numai pentru aplicaţii externe localizate (spot-on). Nu administraţi oral sau pe altă cale. Produsul rămâne eficient dacă animalul se udă. În orice caz, trebuie evitat contactul prelungit cu apa. Câinii ar trebui ţinuţi departe de ape curgătoare (râuri) în următoarele 24 de ore ulterioare aplicării tratamentului. În cazul contactului prelungit cu apa, efectul tratamentului va fi redus. În astfel de cazuri, nu trataţi animalul mai mult de o dată pe zi, seara. Dacă doriţi să spălaţi animalul cu şampon, este bine să o faceţi înainte de aplicarea tratamentului. Pentru controlul optim al problemelor produse de purici într-o gospodărie cu mai multe animale de companie, toate aceste animale trebuiesc tratate cu un insecticid corespunzător. În plus, se recomandă dezinsecţia întregului spaţiu cu un insecticid corespunzător. Evitaţi contactul direct cu animalele tratate, până când locul de aplicare este complet uscat. Copiii nu trebuiesc lăsaţi să se joace cu animalele tratate, până când locul de aplicare este complet uscat. De aceea este recomandat să se trateze animalele seara, iar animalele proaspăt tratate să nu fie lăsate să doarma cu proprietarii lor, în special copii. Acest produs poate crea sensibilitate sau reacţii alergice la oameni. Expunerea dermei la acest produs trebuie evitată. Este recomandată folosirea mănuşilor când se foloseşte produsul. Dacă se observă efecte neplăcute, după expunerea la acest produs, solicitaţi imediat asistenţă medicală, şi arătaţi medicului ambalajul produsului . Spălaţi bine mâinile după folosire. În caz de picurare accidentală pe piele, spălaţi imediat cu apă şi săpun.

14

Fig.12. BOLFO ZGARDA CONTRA PURICILOR SI CAPUSELOR LA PISICI Compozitie: 9.4 % Propoxur (2-isopropoxyphenyl-N-methylcarbamate). Indicatii: protectia impotriva puricilor, capuselor si paduchilor la pisici. Proprietati: Zgarda ofera protectie contra puricilor 4 luni . Protectia contra capuselor este de aproximativ 10 saptamani. Zgarda rezista la imbaiere si umezeala. Zgarda se poate purta in permanenta si nu au fost semnalate contraindicatii. Masuri de precautie: Dupa aplicarea zgarzii este obligatorie spalarea mainilor. A nu se lasa la indemana copiilor.

Fig.13.
15

BOLFO PUDRA ANTIPARAZITARA PENTRU PISICI Compozitie: 1gr Propoxur (2-isopropoxyphenyl-N-methylcarbamate) la 100 gr. de pudra. Indicatii: Protectia impotriva puricilor, capuselor si paduchilor la pisici. Proprietati: Asigură protectia impotriva puricilor si capuselor de pe animal si partial imprejurul acestuia, datorita pudrei cazute de pe blana. 1 pudrare are efect de aproximativ o saptamana. Se poate folosi 1 sau de 2 ori pe saptamana in functie de gradul de infestare cu paraziti Masuri de precautie: Dupa aplicarea pudrei este obligatorie spalarea mainilor. A nu se lasa la indemana copiilor.

Fig.14. PRAZIMEC C Compozţie: Praziquantel 0,00625 g Abamectin 0,00025 g Excipienti ad 0,06000 g
16

Acţiune farmacologică: Praziquantelul induce o actiune antihelmintica ( anticestodica si partial antitrematodica ). Actiunea sa anticestodica se manifesta impotriva unor cestode ( viermi lati ) care pot parazita tractul digestive al pisicii – Diphylobothrium latum, Dipylidium caninum ( formele mature sexual ), Spirometra erinacei europei, Mesocestoides lineatus, Hydatigera taeniaeformis, Taenis hydatigena, iar actiunea antitrematodica impotriva Opistorhis felineus, Alaria alata. Abamenctin este un endectocid care afecteaza atat parazitii interni cat si pe cei externi, inducant la pisica o actiune antihelmintica ( anti nematodica ) si una antiartropodica ( pureci, capuse, agenti ai raiei ). Actiunea sa antinematodica este directionata impotriva viermilor rotunzi, iar cea antiartropodica impotriva parazitilor externi hematofagi si malofagi – Ctenocephalides cati ( puricele de pisica ), C. canis ( puricele de caine ), Pulex iritans ( puricele de om ), Dipelatonema reconditum, Felicola subrostratum ( paduchele de pisica ) si impotriva agentilor raiei si capuselor – Notoedres cati, Otodectes cynotis, Cheiletiella blakei, Ixodes ricinus, rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulates, etc. Actiunea praziquantelului se bazeaza pe supresia fumarat – reductazei de la nivelul membranelor miofibrilare si de la nivelul sinapselor neuro-musculare, avand ca rezultat paralizia si moartea helmintilor. Abamectin stimuleaza eliberarea acidului gama aminobutiric ( AGAB ), impiedicand transmiterea impulsurilor nervoase, efect care produce paralizia parazitilor externi si interni. Cele doua substane active ale preparatului se completeaza reciproc, asigurand un efect antiparazitar cu spectru larg. Indicaţii: La pisica, in infestatiile cu endoparaziti : viermi lati ( tenii ), trematode, viermi rotunzi ( nematode ); infestatiile cu ectoparaziti : paduchi, pureci, capuse de pasune, raie notoedrica ( scabia felina ), cheiletioza si alte tipuri de raie si mai ales in cazurile de parazitare complexa ( endo- si ectoparaziti ) Contraindicaţii: A nu se administra la pisicile gestante, la puii sugari sau la pui mai mici de doua luni Mod de administrare: Oral, impreuna cu hrana solida. Doze :
17

- in endoparazitoze 1 tableta per 2,5 kg g.c. - in ectoparazitoze 2 tablete per 2,5 kg g.c. Tratamentul poate fi repetat dupa 7 - 10 zile ( mai ales in ectoparazitoze ). In cazurile de infestatie cu purici trebuie tratat obligatoriu si mediul in care sta animalul.

Fig.15.

Dermatita de hipersensibilitate la înţepăturile de purici(D.H.I.P.)
Dermatita de hipersensibilizare la înţepăturile de purici este definită a fi o reacţie cutanată a organismului faţă de antigenele prezente în saliva de purice, manifestată prin prezenţa pruritului intens şi a unor leziuni eritematoase şi papulo-crustoase. Este considerată a fi cea mai frecventă dermatită de natură alergică la carnivore, dat fiind faptul că infestarea câinilor cu purici este deosebit de frecventă, chiar sistematică (Ackerman, 1989; Prelaud, 1999; Scott et al., 1995; Yager şi Scott, 1993). Dermatita de hipersensibilizare la înţepăturile de purici reprezintă o reacţie alergică faţă de înţepăturile puricelui câinelui (Ctenocephalides canis), puricelui pisicii (Ctenocephalides felis) sau puricelui de om (Pulex irritans). Dintre aceste trei specii, se consideră că, în Europa, principala specie implicată în declanşarea bolii este Ctenocephalides felis, motiv pentru care majoritatea cercetătorilor se bazează pe studiul biologiei şi imunogenicităţii acestei specii (Ohlen, 1990; Prelaud, 1999; Scott et al., 1995). Totuşi, aceste specii nu au o specificitate strictă de gazdă, putând determina reacţii încrucişate (Solcan et al., 2003). Semnul clinic primar observat de către proprietar este pruritul, care este constant şi violent. .
18

Leziunile iniţiale sunt reprezentate de zone eritematoase şi apoi papule care apar la locul înţepăturilor. Pe măsura evoluţiei afecţiunii, dar şi din cauza gratajului, papulele se transformă în pustule şi apoi apar cruste însoţite de zone de alopecie şi zone neregulate de dermatită umedă datorată linsului. În cazul evoluţiilor de lungă durată pot apărea hipercheratoza, hiperpigmentarea pielii sau chiar lichenificare (Scott et al., 1995; Solcan et al., 2003). Leziunile debutează de obicei la baza cozii, apoi se extind şi în regiunea dorso-lombară, în zona perineală, pe coapse şi abdomen. Au fost descrise şi localizări în zona axilară sau toracală, dar acestea sunt rare. Apariţia leziunilor în zona capului (mai ales pe faţă) nu este tipică pentru dermatita de hipersensibilizare la înţepăturile de purici; aceste cazuri sugerează implicarea altor afecţiuni de natură alergică cu exprimare la nivel cutanat (Carlotti şi Pin, 2002; Solcan et al., 2003; Yager şi Scott, 1993). Tratamentul complet şi corect al acestei afecţiuni implică un complex de măsuri ce trebuie adoptate, măsuri ce pot fi grupate în următoarele direcţii: eliminarea alergenului (deparazitarea), tratamentul simptomatic general, tratamentul local. În stabilirea unui diagnostic corect al dermatitei de hipersensibilizare la înţepăturile de purici au fost urmărite o serie de etape. Anamneza. Elementele furnizate de anamneză pot orienta clinicianul spre suspicionarea dermatitei de hipersensibilizare la înţepăturile de purici. Direcţiile în care au fost orientate întrebările medicului au vizat obţinerea unor date legate de: 1 Prezenţa unei pisici – este un element important, întrucât pisicile pot fi o sursă permanentă de întreţinere a populaţiei de purici, chiar şi în condiţiile în care câinelui suspect i se aplică periodic tratamente antiparazitare externe; Conştientizarea de către proprietar a prezenţei puricilor pe animal sau în mediul de viaţă al acestuia – se bazează pe două elemente distincte: în primul rând, conştientizarea vizuală a prezenţei puricilor, prin observarea lor directă pe animal sau în mediul ambiant, şi în al doilea rând prezenţa leziunilor datorate înţepăturilor de purici pe pielea proprietarului, ţinând cont de faptul că, deşi puricii adulţi preferă ca şigazdă câinele, tinerii adulţi, în încercarea lor de a găsi o gazdă optimă, pot ataca şi oamenii. Acest criteriu de diagnostic a fost considerat de o valoare relativă, întrucât, de multe ori, din diverse motive legate de psihologia umană, stăpânul a ascuns cu bună ştiinţă aceste informaţii, nepunându-le la dispoziţia medicului veterinar; 1 Vârsta şi rasa animalului – dermatita de hipersensibilizare la înţepăturile de purici manifestă frecvenţă maximă de apariţie la câinii tineri, dar nu mai mici de 6 luni, putând apărea şi la câinii mai vârstnici, dar cu manifestări

19

clinice mult mai severe. Referitor la rasă, este cert că nicio rasă nu poate fi exclusă, chiar dacă boala manifestă o incidenţă mai crescută la rasele de câini cu păr lung; 2 Caracterul sezonier al declanşării semnelor clinice – acest caracter sezonier este în concordanţă cu perioada de infestaţie maximă cu purici, respectiv sezonul cald (aprilie – octombrie) în ţările cu climă temperată. S-ar putea trage concluzia că această afecţiune apare doar în această perioadă a anului, ipoteză valabilă doar în cazul animalelor care trăiesc în condiţii naturale, în afara locuinţelor. În cazul animalelor care coabitează cu omul, în adăposturi încălzite, dermatita de hipersensibilizare la înţepăturile de purici se poate declanşa practic în orice perioadă a anului, prin asigurarea unei temperaturi optime dezvoltării puricilor. 3 Răspunsul la tratamentele antiparazitare – amănuntele referitoare la acest aspect pot fi importante în situaţiile în care proprietarul certifică faptul că, în antecedenţă, în urma unui astfel de tratament, semnele clinice s-au remis. Examenul clinic. În cadrul examenului clinic, în contextul acestei lucrări, deosebit de importantă a fost surprinderea existenţei ectoparaziţilor, în speţă a puricilor. Depistarea puricilor, coroborată cu elementele anamnetice şi cu semnele clinice, a putut orienta suspiciunea medicului către o dermatită de hipersensibilizare la înţepăturile de purici. Depistarea efectivă a puricilor nu este o manoperă foarte facilă, nu întotdeauna infestaţia fiind atât de masivă încât să se identifice paraziţii la prima vedere. Totuşi, în cazurile în care infestaţia cu purici a fost puternică, aceştia s-au putut evidenţia uşor, prin căutarea lor în zonele cunoscute ca fiind preferate de paraziţi: regiunile dorso-lombară şi abdominală, acestea fiind zonele în care concentrarea puricilor este maximă. În cazul câinilor cu părul lung, căutarea puricilor s-a realizat prin formarea unor “cărări” în blana animalului şi studierea pielii şi mai ales a mişcărilor pe piele. Puricii posedă o vioiciune deosebită, se deplasează cu repeziciune şi sunt dificil de prins. Pentru uşurarea manoperei de surprindere a puricilor, rezultate bune s-au obţinut efectuând pieptănarea animalului timp de mai multe minute după aplicarea unei substanţe insecticide, starea generală şi implicit mobilitatea paraziţilor fiind afectate profund de acţiunea insecticidului. În cazul în care nu s-a reuşit izolarea paraziţilor adulţi, s-a încercat depistarea excrementelor acestora, mici resturi negricioase, uneori vizibile cu ochiul liber pe piele, la baza şi chiar pe firele de păr. O metodă folosită cu succes în cercetările noastre a fost reprezentată de testul cu hârtia umedă. Animalul a fost aşezat în poziţie patrupedală, iar sub el s-a aplicat o coală de hârtie poroasă, absorbantă, umectată cu apă. Prin trecerea
20

degetelor sau a unui pieptăn prin blana animalului, în răspăr, timp de câteva minute, excrementele puricilor cad pe hârtia umectată plasată sub animal. În contact cu umezeala prezentă în hârtie, excrementele puricilor, care sunt formate preponderent din sânge digerat, se descompun şi formează pete de culoare roşiecafenie O altă variantă a acestei metode, de asemenea folosită în cadrul cercetărilor, a fost reprezentată de trecerea prin blana câinelui, în răspăr, a unui tampon de vată umectată cu apă. În contact cu sângele digerat din fecalele de purici, tamponul de vată capătă o culoare roşie-cafenie, fapt ce atestă prezenţa fecalelor de purici, şi, implicit, a puricilor pe animal. Un aspect extrem de important care a fost luat în calcul în momentul diagnosticului acestei afecţiuni îl reprezintă faptul că nedepistarea puricilor pe animal nu exclude din start o dermatită de hipersensibilizare la înţepăturile acestora. Chiar dacă nu se demonstrează vizual prezenţa puricilor sau a fecalelor acestora, animalul respectiv poate manifesta afecţiunea, ţinând cont de faptul că, în anumite cazuri, doar o singură înţepătură pe săptămână este suficientă pentru a întreţine o dermatită de hipersensibilizare la înţepăturile de purici. Evidenţierea existenţei pruritului a reprezentat un element esenţial, ştiut fiind faptul că acesta este semnul clinic predominant în dermatita de hipersensibilizare la înţepăturile de purici. În prezenţa medicului, din diverse motive, animalul poate să nu exteriorizeze existenţa pruritului, datele oferite de proprietar având un rol important. Localizarea şi caracterul leziunilor pot orienta diagnosticul către o dermatită de hipersensibilizare la înţepăturile de purici, ţinându-se cont de faptul că leziunile apar de obicei la baza cozii şi se extind cranial pe măsura evoluţiei bolii, putând cuprinde şi zona coapselor, zona perineală, abdominală şi chiar zona axilară. Diagnosticul terapeutic. Ştiut fiind faptul că, de cele mai multe ori, în cazul dermatitei de hipersensibilizare la înţepăturile de purici, suprimarea contactului puricilor cu animalul reprezintă o măsură suficientăpentruregresia semnelor clinice şi a leziunilor cutanate, în cadrul cercetărilor s-a apelat şi la această metodă. În funcţie de eficienţa tratamentelelor antiparazitare efectuate, respectiv de gradul şi proporţia vindecării pacienţilor studiaţi, s-a apreciat în final eficienţa acestui mijloc de diagnostic. Tratamentul.Vizează:deparazitarea,tratament simptomatic şi hiposensibilizarea. Tratamentul simptomatic se face folosind medicamente uzuale antiseptice şi antipruriginoase,precum şi o suplimentare a alimentaţiei în acizi graşi esenţiali. Tratarea hipersensibilităţii se face folosind: -antihistaminice,dare le nu acţionează decît in hipersensibilitatea imediată;
21

-inhibitori ai degranulării mastocitare(Ketotifen); -corticoizi. Bibliografie: 1. Ackerman L.J. – Practical Canine Dermatology. 3rd Edition, American Veterinary Pub. Inc. Goleta CA, 1989. 2. Carlotti, D.N., D. Pin – Diagnostic dermatologique. Approche clinique et examens immediats. Editura Masson, Paris, 2002. 3. Ohlen Britta – Common Skin Diseases in Dogs and Cats, 2nd Edition. Schering Plough Animal Health Kenilworth, New Jersey, 1990. 4. Prelaud P. – Bolile alergice ale câinilor de rasă. Ed. M.A.S.T., Bucureşti, 1999. 5. Scott D.W., W.H. Miller Jr. et al. – Muller&Kirk’s Small Animal Dermatology, 5th Edition. W.B Saunders Company, Philadelphia, 1995. 6. Solcan G., I.L. Mitrea, L. Miron, Carmen Solcan – Dermatopatologia animalelor de companie. Editura “Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi, 2003. 7. Yager J.A., D.W. Scott – The Skin and Appendages in Pathology of Domestic Animals, 4th Edition, vol. I. Academic Press Inc., New York, 1993

22

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful