You are on page 1of 13

Check more Papers on www.exams.qoney.

com


1. The frequency of vibration of string is given by

Here p is number of segments in the string and 1 is the length. The dimensional formula for m
will be
(a) [M
0
LT
-1
]
(b) [ML
0
T
-1
]
(c) [ML
-1
T
0
]
(d) [M
0
L
0
T
0
]
Ans. (c)

2. A body of mass m rests on horizontal surface. The coefficient of friction between the body and
the surface is ii. If the mass is pulled by a force P as shown in the figure, the limiting friction
between body and surface will be:

(a) mg
(b) [mg + (p/2)]
(c) [mg - (p/2)]
(d) [mg - (3p/2)]
Ans. (c)


3. The coefficient of thermal conductivity of copper is nine times that of steel. In the composite
cylindrical bar shown in the figure, what will be the temperature at the junction of copper and
steel?

(a) 25C
(b) 33C
(c) 67C
(d) 75C
Ans. (d)




4. A galvanometer gives full scale deflection with 0.2 A in a coil as shown in the figure. The
resistance of its coil is 10 . How much shunt resistance is required to convert it into an ammeter
to read current upto 1.8 A?
Check more Papers on www.exams.qoney.com


(a) 1.25
(b) 2.5
(c) 5.0
(d) 10.0
Ans. (a)


5. In the Boolean algebra is same as

(b)A.B

(d)A + B
Ans. (a)


6. A hypothetical experiment conducted to determine Youngs formula

If Y = Youngs modulus, T = time period, = torque and I = length, then find the value of
(a) Zero
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Ans. (a)

7. A particle of mass m, strikes on ground with angle of incidence 45. If coefficient of
Restitution e = 1/2, the velocity of reflection Is
(a)3/2 v
(b) 3v
(c) v/2
(d) v/3
Ans. (a)

8 Two blocks, one of mass A =1 kg and another B = 2kg. Are shown in figure. A force of 5 N is
applied on A. Coefficient of friction between A and B is 0.2 and that between B and horizontal
surface is zero. Find the time taken for the front face of A to coincide with that of B.

Check more Papers on www.exams.qoney.com

(a) 22s


(d) 2s
Ans. (b)



9. Electric field at x =10 cm is 100 V/m and at x = -10 cm is -100 V/m. The magnitude of charge
enclosed by the cube of side 20 m is

(a) 8
0
(c) 2
0

(b) 3
0

(d) 5
0
Ans. (a)

10. The period of a body under SHM is represented by T P
a
D
b
S
c
where P is pressure, D is
density and S is surface tension. The values of a, b and c is:
(a) -
3
/
2
, , 1
(b) -1,-2, 3
(c) , -
3
/
2 , -

(d) 1, 2,
Ans. (a)


11. If , such that A-B = C, then ang1e between is:
(a) 0
0

(b) 45
0
(c) 90
0
(d) 180
0
Ans. (d)


12. A body is projected at time (t = 0) from a certain point on a planets surface with a certain
velocity at a certain angle with the planets surface. The horizontal and vertical displacements x
and y (in metres) respectively vary with time t in seconds as
Check more Papers on www.exams.qoney.com

x = 10 3t, y = 10t -t
2

Then the maximum height attained by the body is:
(a) l00 m
(b) 75 m
(c) 50 m
(d) 25m
Ans. (c)

13. Two balls of masses M = 9g and m = 3g are attached by threads AO and OB, respectively
whose combined length is l = 1 m, to a vertical axis at 0, as shown in figure and set in rotational
motion in a horizontal plane about this axis with a constant angular velocity w. The ratio of
lengths AO and OB for which the tensions in the threads will be same : (Neglect the weight of
threads)


(a) 1 : 1
(b) 1 : 2
(c) 1 : 3
(d) 2 : 3
Ans. (c)

14. A solid disc rolls clockwise without slipping over horizontal path with constant speed v.
Then magnitude of velocity at A, B and C with respect to observer on ground is:


(a) v, v and v
(b) 2v, 2v and 2v
(c) 2v, v and zero
(d) 2v, v and zero
Ans. (c)


15. A particle is moving along a circular path with an angular speed o about the axis passing
through the centre. What will be its angular speed about a point on the other end of the diameter
through, the instantaneous position of the particle?
(a)

/
4
(b)

/
2
(c)
Check more Papers on www.exams.qoney.com

(d) 2
Ans. (b)

16.Two particles of masses m and M are initially at rest and infinitely separated from each other.
Due to mutual interaction they approach each other. Their relative velocity of approach at a
separation of distance d between them, is:


Ans. (b)


17. A string of length L and mass M hangs freely from a fixed point. Then the velocity of
transverse waves along the string at a distance x from the free end is:
(a) gL
(b) gx
(c) gL
(d) gx
Ans. (b)

18. A charge +q is carried from a point A (r, 135) to point B (r, 450) following a path which is a
quadrant of circle of radius r. If the electric dipole moment is p. the work done by the external
agent is:



Ans. (c)

19. A thin metal plate p is inserted between the plates of a parallel plate capacitor of capacitance
C in such a way that its edge touch the two plates forming Z shape as shown in figure. The
capacitance now becomes:

(a)
C
/
2
(b) 2C
Check more Papers on www.exams.qoney.com

(c) zero
(d) infinite
Ans. (d)

20. A flash light lamp is marked 3.5 V, 0.28 A. The filament temperature is 425C. The filament
resistance when cold is 4. The temperature coefficient of material of the filament is
(a) 8.5 x 10
-2/
K
(b) 2.5 x 10
-3
/K
(c) 4.25 x 10
-4
/K
(d) 5.0 x 10
-3
/K
Ans. (d)


21. A resistor R = 9 is connected across a source of emf as shown in the figure (a). Its emf
changes with time as shown in the graph figure (b). What is the heat developed in the resistance
for the first 6 s?

(a) 64J
(b) 96J
(c) 108J
(d) 128J
Ans. (d)

22. ABED is a square loop made of a uniform conducting wire. A current enters the loop at A
and leaves at D. The magnetic field is:

(a) zero at all points inside the loop
(b) zero at all points outside the loop
(c) maximum at the centre of the loop
(d) zero only at the centre of the loop
Ans. (d)

Ans. (c)

23. A conducting wire is stretched between the poles of a magnet. There is a strong uniform
magnetic field in the region between the poles. If an AC current I = I sin to is passed through the
wire AB, then the wire will
Check more Papers on www.exams.qoney.com


(a) remain stationary
(b) be pulled towards N-pole
(c) be pulled towards S-pole
(d) vibrate with frequency
Ans. (d)

24. A
92
U
235
reactor takes 30 days to use up 2 kg of fuel and each fission gives 185 MeV of
usable energy. The number of moles used up in 30 days is:
(a) 2 x 10
3
/235

(b) 235
(c) 2
(d) 2 x 235
Ans. (a)




25. Two identical capacitors each of capacitance C are charged to the same-potential wand are
connected in two circuits (a) and (b) att = 0 as shown. The charges on the capacitors at t = CR,
are:

(a) CV, CV
e e
(b) CV, CV
(c) VC, VC
e
(d) VC, VC
e
Ans. (c)

26. The combination of the gates shown below produces

Check more Papers on www.exams.qoney.com


(a) AND gate
(b) XOR gate
(c) NOR gate
(d) NAND gate
Ans. (d)


27. A 50 kg girl is swinging on a swing from rest, then the power delivered when moving with a
velocity of 2 m/s upwards in a direction making an angle of 60 with the vertical is:
(a) 980 W
(b) 490 W
(c) 490 3 W
(d) 245 W
Ans. (c)

28. A ball of mass m is suspended from a thread of length 1. The ball is moved up from the
position of equilibrium to the suspension height and then released. At what value of angle a (the
angle between the thread and the vertical) will the thread be broken if it can withstand tension
equal to twice the weight of the ball?



Ans. (b)

29. A tunnel is dug along a diameter of the earth (mass Me and radius Re). The force on a
particle of mass m placed in the tunnel at a distance r from the centre is:


Ans. (a)

Check more Papers on www.exams.qoney.com

30. The value of X which gives zero deflection in the galvanometer shown in figure is:


(a) 3
(C) 18
(b) 6
(d) 15
Ans. (c)

31. In the circuit given, the heat produced per second between points X and Y is:

(a) 480 J/s
(b) 240 J/s
(c) zero
(d) 492 J/s
Ans. (c)


32. Three similar bar magnets are placed to form an equilateral triangle as shown in figure. The
magnetic moment of each magnetism. What is the magnetic moment of the system?


(a) zero
(b) M/2
(c) M
(d) 2M
Ans. (d)


33. The K X-rays emission line of tungston occurs at = 0.021 nm. The energy difference
between K and L levels in this atom is about:
Check more Papers on www.exams.qoney.com

(a) 0.51 MeV
(b) 1.2 MeV
(c) 59 keV
(d) 13.6 eV
Ans. (c)

34. In the Boolean algebra is same as

(b)A.B

(d)A + B
Ans. (a)


35. A hypothetical experiment conducted to determine Youngs formula

If Y = Youngs modulus, T = time period, = torque and I = length, then find the value of
(a) Zero
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Ans. (a)

36. A particle of mass m, strikes on ground with angle of incidence 45. If coefficient of
Restitution e = 1/2, the velocity of reflection Is
(a)3/2 v
(b) 3v
(c) v/2
(d) v/3
Ans. (a)

37 Two blocks, one of mass A =1 kg and another B = 2kg. Are shown in figure. A force of 5 N is
applied on A. Coefficient of friction between A and B is 0.2 and that between B and horizontal
surface is zero. Find the time taken for the front face of A to coincide with that of B.

(a) 22s


(d) 2s
Check more Papers on www.exams.qoney.com

Ans. (b)



38. Electric field at x =10 cm is 100 V/m and at x = -10 cm is -100 V/m. The magnitude of
charge enclosed by the cube of side 20 m is

(a) 8
0
(c) 2
0

(b) 3
0

(d) 5
0
Ans. (a)



39. A body of mass 2 kg has an initial velocity of 3 m/s along OE and it is subjected to a force of
4 N in a direction perpendicular to OE. The distance of body from 0 after 4s will be:

(a) 12m
(b) 20m
(c) 8m
(d) 48m
Ans. (b)

40. The escape velocity of a body depends upon the mass as:




Ans. (a)

41. If R is the radius of a planet, g lie the acceleration due to gravity, then the mean density of
the planet will be:
Check more Papers on www.exams.qoney.com





Ans. (d)


42. A thin circular ring of mass M and radius r is rotating about its axis with a constant angular
velocity w. If two objects, each of mass m are attached to the opposite ends of a diameter of the
ring, the ring will now rotate with an angular velocity of:




Ans. (d)

43. A body of mass 100 g is sliding on an inclined plane with inclination of 30. The frictional
force experienced by the body, if the coefficient of friction is 1.7, will be




Ans. (c)


44. A force is given by, where t is time. The dimension of a and b is:

Ans. (c)



45. The moment of inertia of disc about a tangent axis in its plane is



Check more Papers on www.exams.qoney.com


Ans. (c)

46. The time taken by the light to cross a glass of thickness 4 mm and refractive index (= 3) is:




Ans. (d)

47. What is the coefficient of mutual induction when the magnetic flux changes by Wb
and change in current is 0.01 A?
(a) 8H
(b) 4H
(c) 3H
(d) 2H
Ans. (d)

48. There is a solid sphere of radius R of metal having uniformly distributed charge. What is the
relation between electric field E and distance r from the centre (r < R)?




Ans. (b)

49. The 6563 line emitted by hydrogen atom in a star is found to be red shifted by 15 , the
speed with which the star is receding from the earth is:




Ans. (d)


50. Two trains traveling on the same tack are approaching each other will equal speeds of 40
m/s. The drivers of the trains begin to decelerate simultaneously when they are just 2.0 km apart.
Assuming the deceleration to be uniform and equal. The value of deceleration to barely avoid
collision should be:




Ans. (a)