You are on page 1of 2

Basic Statistics and Probability Questions

For problems 1 and 2, consider the following 12 data points: 10, 12, 10, 18, 16, 15, 9, 14, 11, 13, 12,
and 16.
1. What is the median of these data? Answer: 12.5
2. What is the interquartile range of these data? Answer: 5
3. In a class of 150, the mean on a certain exam was 75, the standard deviation, 0. This means
a. half the class had scores less than 75
b. there was a high correlation between ability and grade
c. everyone had a score of exactly 75 (Answer)
-A zero standard deviation means all scores are the same, and equal to the mean (what else could the mean
be.)
d. half the class had 0's and half had 75's

4. The null hypothesis in an experiment would be
a. there is a high correlation between the independent and dependent variables
b. changing the independent variable has no significant effect on the dependent
variable (Answer)
That is, every group (experimental or control or whatever) is a sample of the same population, even though
the groups are differentiated by the independent variable.
c. changing the dependent variable causes a significant change in the independent variable
d. the standard error of the dependent variable is greater than the mean of the independent
variable
5. A die is rolled, find the probability that an odd number is obtained. Answer: 3 / 6 or 1 / 2
6. A die is rolled and a coin is tossed, find the probability that the die shows an odd number and
the coin shows a head. Answer: 3 / 12 = 1 / 4
7. A jar contains 3 red marbles, 7 green marbles and 10 white marbles. If a marble is drawn from
the jar at random, what is the probability that this marble is white? Answer: 10 / 20 or 1 / 2
8. A die is rolled, find the probability that the number obtained is greater than 4. Answer: 2 / 6 or
1 / 3

9. Two coins are tossed, find the probability that one head only is obtained. Answer: 2 / 4 or 1 / 2


10. Two dice are rolled, find the probability that the sum is equal to 5. Answer: 4 / 36 or 1 / 9

11. A card is drawn at random from a deck of cards. Find the probability of getting the King of
heart. Answer: 1 / 52
12. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the
probability that none of the balls drawn is blue? Answer: 10/21
13. In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the
probability that it is neither red nor green? Answer: 1/3
14. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
Answer: 7/8
15. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting two numbers whose
product is even? Answer: 3/4

16. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The
probability that 1 girl and 2 boys are selected, is: Answer: 21/46
17. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag.
The probability that all of them are red, is: Answer: 2/91
18. Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a spade
and one is a heart, is: Answer: 13/102

19. One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card
drawn is a face card (Jack, Queen and King only)? Answer: 3/13

20. A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the
probability that the ball drawn is white? Answer: 4/7