You are on page 1of 7

Exam 2 Special Code 444444 Name: __________________,________________

Petrovich, Fall 2010 print last print first


Student Number: ___________________(000######)


1. What is the correct IUPAC name of HSO
3
1-
?
A) bisulfate ion B) hydrogen sulfide ion


C) hydrogen sulfur trioxide ion D) bisulfite ion

2. Which atom below has an oxidation state range from +3 to -5?

A) Fe B) Ga C) P D) Li E) C

3. What is the oxidation state of each carbon in C
2
H
2
O
4
?

A) +6 B) 0 C) +5 D) -2 E) +3

4. What is the expected charge and electron configuration of the
56
Ba ion?

A) +2, [Xe] B) -1, [Xe] 6s
2
5d
1
C) -2, [Kr] 5s
2
4d
10
5p
6
D) +2, [Rn]

5. Three compounds are show below. One has ionic bonds, the other purely covalent
bonds, and the other polar covalent bonds. Which compound has POLAR COVALENT
bonds?

A) AsCl
3
B) K
2
O C) N
2
O

6. Choose the correct IUPAC name for P
4
O
6
?
A) phosphorus (IV) hexoxide B) tetraphosphide heptoxide


C) tetraphosphorus hexoxide D) phosphorus (III) oxide
7. Which compound has the IUPAC name Zirconium (IV) hydroxide?
A) Zr(OH)
4
B) ZrO
2

C) ZrOH
4
D) Zr
4
OH
8. Which valence orbital diagram below would correspond to the ionic compound X
3
Y
2
?

E
X
Y
C
X
Y
A
X
Y
B
Exam 2

9. How many moles of H atoms are present in 0.25 moles of ammonium nitride?


A) 1 mol H B) 2 mol H C) 3 mol H D) 0.75 mol H E) 1.5 mol H

10. Calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to produce calcium carbonate (mortar) and
water. Choose the correct reaction below.
A) Ca(OH)
2
+ CO
2
CaCO
3
+ H
2
O B) Ca(OH)
2
+ CO
2
CaCO
4
+ 2H
2
O


C) 2CaOH + 2CO
2
2CaCO
2
+ H
2
O D) CaOH
2
+ CO
2
CaCO
2
+ H
2
O
11. In which bonds does the bond polarity arrow point to the right ( )?
I) F-K II) Ge-Se III) C-C IV) C-Si

A) I B) II C) III D) IV E) II & IV
12. Give the oxidation state of each atom in the structure shown below


A) H= +1, O= -2, Br= +1 B) H= -1, O= 0, Br= -1


C) H= +1, O= 0, Br= -1 D) H= 0, O= 0, Br= 0
13. Using formal charge, determine the charge on the compound below. Do not add or
remove any electrons on this structure.
A) +1 B) -2 C) 0

D) -1 E) +2

14. Choose the best structure for ClO
3
1-
. (Do not add any electrons to atoms.)







15. Choose the best structure for CN
1-
. (Do not add any electrons to atoms.)





H B
H
H
H
.
. O
H Br
..
..
.. ..
.
.
O O
.. ..
..
.
.
A
..
O
.
.
-
Cl
.
.
O O
.. ..
..
.
.
.
.
-
D
..
O
.
.
-
Cl
+
.
.
O O
.. ..
..
C
..
O
.
.
-
Cl
.
.
.
.
.
.
O O
.. ..
..
.
.
-
B
..
O
.
.
-
Cl
..
-
+2
..
A
C N
.
.
.
.
..
.. ..
..
-
D
C N
.
.
.
.
-
C
C N
.. ..
..
..
-
.
.
B
C N
..
..
-
Exam 2

16. What is the difference between using oxidation state versus formal charge to determine
the charge on an atom of a compound?
A) Oxidation state and formal charge give the same answer for the charge on an atom of
a compound. There is no difference.
B) Oxidation state is not as accurate as formal charge for estimating the charge on an
atom.
C) Oxidation state assumes the most electronegative atom owns the electrons in a bond.
Formal charge assumes the electrons in a bond are shared equally.
D) Oxidation state is only accurate for ionic compounds. Formal charge is only accurate
for molecular compounds.

Consider the structures below, including any resonance structures that are not specifically
drawn below. Note: S is considered to support 8 electrons in these structures. Do not
consider any structures in which S has an expanded octet. The indicated S and O are
underlined.










17. Which structure contains the weakest S-O bond?

A) A B) B C) C D) D

18. Which structure contains the shortest S-O bond?

A) A B) B C) C D) D E) A, B and D
19. What are the bond angle, shape, and hybridization of the central atom of the molecule
shown below?
A) ~120, trigonal planar, sp
3

B) ~109, tetrahedral, sp
2

C) ~120, trigonal pyramidal, sp
2

D) 90, tetrahedral, sp
3

E) ~109, trigonal pyramidal, sp
3


O
O
S O :
:
:
:
:
:
:
:
A B C D
S O:
: :
O:
:
: S O:
: :
S:
:
:
S O:
: :
:
N H
H
H
..
Exam 2


20. Choose the diagram the represents a ground state (There is an answer this time).

21. Which molecule below has the smallest identified angle?








Cetirizine is an active ingredient in Zyrtec. Consider the molecule below to answer the next
four questions. Add electrons as necessary to octet atoms.









22. How many sp
2
centers does the molecule above contain?
A) 3 B) 7 C) 16 D) 14 E) 12

23. What is the hybridization about the carbon labeled Q?
A) sp
3
B) sp
2
C) sp D) s
2
p
2

24. What center has a molecular shape that is linear?
A) none B) R C) S D) T E) U

25. What is the approximate bond angle about the nitrogen labeled R?
A) 90 B) 120 C) 180 D) 109

E
B D A C
C
..
Cl-C-Cl angle Cl-C-Cl angle
Cl
..
Cl
..
..
..
Cl
Cl
..
B
..
..
F-N-F angle F-N-F angle
N
..
F
..
F
..
F
..
C
S H H
..
..
H-S-H angle
S H H
..
H-S-H angle
A
Exam 2



26. Choose the picture that best represents a sigma antibonding ( ) overlap.

27. Six molecular orbitals are shown below for 3 atoms in a conjugated system of O
3
.



Choose the three appropriate molecular orbitals and rank them from lowest energy (left) to highest
energy (right).
low energy _____ < ______ < ______ high energy


A) IV, I, II B) V, III, VI C) V, II, VI D) IV, II, I E) V, III, I
28. Using the following energy level diagram, determine the bond order and number of
unpaired electrons in BrO
1-
.
A) bond order = 1, unpaired electrons = 2
B) bond order = 1, unpaired electrons = 0
C) bond order = 2, unpaired electrons = 2
D) bond order = 6, unpaired electrons = 2





I pledge that I have neither given nor received aid on this exam.
Signature:______________________
D E B A C
III
I
II IV
V
VI
Exam 2 Special Code 444444
Petrovich, Fall 2010

Directions:
1) Please put away all papers, cell phones and clear the memory on your calculators.
2) On the scantron sheet, fill and bubble in your last name, first name, special code (444444)
and student identification number (000######).
3) On the paper exam, print your last name and first name on page 1 of the exam.
4) Completely bubble in your answers for questions 1-28.
5) Please sign the honor pledge at the end of the exam.
6) Return all exam materials, except the formula sheet, to Dr. Petrovich/TA before leaving
DAB222.
7) Failure to follow the exam labeling instructions will result in a loss of 2 points on your
exam score.

Oxidation State Rules
1. The oxidation states of the atoms in an element are all zero.
2. Fluorine is always assigned an oxidation number of -1.
3. Group 1A metals are +1, Group 2A metals are +2, and aluminum is +3.
4. H is +1 when bonded to non-metals. H is 1 when bonded to metals.
5. Oxygen is assigned an oxidation number of 2.
6. Group 7A elements are assigned an oxidation number of -1.



Exam 2 Special Code 444444
Petrovich, Fall 2010

Key:
1) D 15) D
2) B 16) C
3) E 17) B
4) A 18) D
5) A 19) E
6) C 20) B
7) A 21) A
8) B 22) D
9) C 23) B
10) A 24) A
11) B 25) D
12) A 26) B
13) D 27) D
14) B 28) B