Directions (Q.

1-3): In each of the following
questions a number series is given. After the
series a number is given followed by (a), (b),
(c), (d) and (e). You have to complete the
series starting with the number given, follow-
ing the sequence of the original series and
answer the questions that follow the series.
1. 64 16 8 6 6 7.5
4 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (b)?
1) 1 2) 0.5 3) 1.5 4) 8
5) None of these
2. 5 29 149 749 3749 18749
2 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (c)?
1) 74 2) 14 3) 374 4) 1874
5) None of these
3. 23 28 21 32 19 36
11 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (d)?
1) 9 2) 20 3) 29 4) 7 5) 24
Directions (Q.4-8): Study the following table
carefully to answer the questions that follow.
Following table gives the percentage marks
obtained by six students in six subjects. The
marks in brackets are maximum marks of the
subject.
4. What is the total number of marks obtained
by C in all subjects together?
1) 438 2) 444 3) 532 4) 454 5) None
5. What are the average marks obtained by all
the students in Hindi?
1) 62 2) 64 3) 56 4) 67
5) None of these
6. What is the ratio between total marks
obtained by E in Hindi, Maths and Social
together and the total marks obtained by B in
these subjects together respectively?
1) 12 : 17 2) 35 : 37 3) 21 : 23
4) 15 : 16 5) None of these
7. Marks obtained by D in Science are what
percent of his total marks obtained in all the
subjects together?
1) 16.8% 2) 21.3% 3) 33.7%
4) 18.2% 5) None of these
8. What are the approximate average marks
obtained by all the students in Maths?
1) 132 2) 115 3) 125 4) 137 5) 118
9. A boat covers a distance of 40 kms in 8
hours downstream. To cover the same
distance upstream, the boat takes two hours
longer. What is the speed of the boat in still
water?
1) 0.5km/hr 2) 2.5 km/hr
3) 4 km/hr 4) 2.5 km/hr 5) None
10. Arun purchased a box full of chocolates at
the rate of 7 for Rs.9 and sold all of them at
the rate of 8 for Rs.11. In this transaction he
gains Rs.12.50. How many chocolates did
the box contain?
1) 86 2) 112 3) 76 4) 140 5) None
11. A man lent Rs.3364 in two parts at 5%
compound interest, compounded annually.
The amount he gets on first part at the end
of 3 years is the same as the amount he
gets on second part at the end of 5 years.
Find the second part.
1) Rs.1764 2) Rs.1600 3) Rs.1832
4) Rs.1250 5) None of these
12. A trader sells an article at a profit of 30%.
Had he purchased it at 10% less and sells
for Rs.330 less he would have gained 20%.
Find the cost price of the article.
1) Rs.1500 2) Rs.1200 3) Rs.1600
4) Rs.1950 5) None of these
13. In a library there are 30% books in English
and 20% of the rest are in Hindi. If the
remaining 1344 books are in other regional
languages, how many books are
there in the library?
1) 3920 2) 3250
3) 3500 4) 2750
5) None of these
Directions (Q.14-18): Study the fol-
lowing data and answer the ques-
tions accordingly.
Following Pie-chart shows the pro-
duction of six Television manufac-
turing companies A, B, C, D, E and
F and the table gives the percent-
age defect in production for the year 2012.
14. If the number of defective televisions of
company 'E' in 2012 is 630, find the total
production of 'E' in that year.
1) 2900 2) 3150 3) 4500
4) 2100 5) None of these
15. If the number of defective Televisions of
company 'B' was 1210, what was the total
number of Televisions produced by all the
companies in that year?
1) 126800 2) 130000 3) 110000
4) 140000 5) 100000
16. If the number of defective Televisions of
company 'F' was 408, what was the number
of defective Televisions of company 'D' in
that year?
1) 249 2) 285 3) 465 4) 252
5) None of these
17. If the total production of Televisions by all
the companies was 160000, what will be
the number of defective Televisions pro-
duced by company 'A'?
1) 3678 2) 4752 3) 3890
4) 4392 5) None of these
18. If the production of company 'E' is 3224,
what is the ratio between the productions of
companies 'B' and 'C' ?
1) 12 : 13 2) 11 : 21 3) 9 : 11
4) 11:17 5) None of these
Practice as many model papers as
possible with time. Try to solve 50
maths questions in 40-50 minutes
time. Remember, all the questions
may not take more time. Dr. G.S. Giridhar
1-2
2-3
3-4
4-2
5-3
6-5
7-1
8-3
9-5
10-4
11-2
12-1
13-5
14-3
15-3
16-4
17-2
18-4.
ANSWERS
Quantitative Aptitude
How many books are there..?
F
17%
A
33%
C
17%
B
11%
D
14%
E
8%
Company A B C D E F
Percent
09 10 12 06 14 08
Defect
1. 64 × 0.25 =16 2. 5 × 5 + 4 = 29
16 × 0.5 = 8 29 × 5 + 4 = 149
8 × 0.75 = 6 149 × 5 + 4 = 749
6 × 1 = 6 749 × 5 + 4 = 3749
6 × 1.25 = 7.5 3749 × 5 + 4 = 18749
Required number ∴ Required number
= 0.5 = 374
3. 23 + 5 = 28; 28 − 7 = 21
21 + 11 = 32; 32 − 13 = 19
19 + 17 = 36
∴ Required number is 7
Shortcut: Vertical difference is always constant
when the relation between the numbers in the
series is +/−
Here the vertical difference is 23 − 11 = 12
Required number is 19 − 12 = 7
92
4. Marks of C in English =  × 100 = 92
100
84
Hindi =  × 75 = 63
100
72
Telugu =  × 75 = 54
100
72
Maths =  × 150 = 108
100
Science = 73 Social = 54
∴ Total marks = 92 + 63 + 54 + 108 + 73 + 54
= 444
96 + 80 + 84 + 68 + 44 + 76 75
5.  × 
6 100
448 75
=  ×  = 56
6 100
44
6. Marks of E in Hindi =  × 75 = 33
100
86
Maths =  ×150 = 129; Social = 83
100
Total marks = 33 + 129 + 83 = 245
80
Marks of B in Hindi =  × 75 = 60
100
82
Maths =  ×150 = 123; Social = 74
100
Total marks = 60 + 123 + 74 = 257
∴ Required ratio = 245 : 257
7. D marks in Science = 84; English = 62
68
Hindi =  × 75 = 51
100
96
Telugu =  × 75 = 72
100
96
Maths =  × 150 = 144; Social = 87
100
Total marks = 84 + 62 + 51 + 72 + 144 + 87
= 500
84
∴ Required% =  × 100 = 16.8%
500
8. Average Marks
93 + 82 + 72 + 96 + 86 + 74 150
= × ≈ 125
6 100
40
9. Downstream =  = 5 kmph
8
40
Upstream =  = 4 kmph
10
Downstream + Upstream
Speed of the boat = 
2
5 + 4
⇒  = 4.5 kmph
2
10. LCM of 7 and 8 is 56.
★ The CP of 56 pencils at the rate of 7 for
Rs.9 is Rs.72
★ The SP of 56 pencils at the rate of 8 for Rs.11
is Rs.77
★ Profit is Rs.5.
★ If the profit is Rs.5, the number of pencils is
56.
But the profit is Rs.12.50, therefore the
12.5
number of pencils is × 56 = 140
5
11. Let the 2
nd
part be Rs.x, then the 1
st
part is
Rs.(3364 − x)
5
3
5
5
(3364 − x)[1 +  ] = x [1+  ]
100 100
5
2
⇒ 3364 − x = x [1 +  ]
100
441
⇒ 3364 − x =  x
400
441 841
⇒ x + x = 3364 ⇒ x = 3364
400 400
400
⇒ x = 3364 ×  = 1600
841
12. Let the cost price of the article be Rs.100
∴ Selling Price = Rs.130 (30% profit)
if he buys 10% less, then C.P = Rs.90
Now the Selling Price = Rs.108 (20% profit)
Difference in S.P is 130 − 108 = Rs.22
If the difference in S.P is Rs.22, the C.P is
Rs.100. If the difference in S.P is Rs.330, then
330
C.P.= × 100 = Rs.1500
22
13. Let the number of books be x
70 80
∴ × × x = 1344
100 100
⇒ x = 2400
14. If 14% = 630, then 100% (Total) value is
100
× 630 = 4500
14
15. If 10% = 1210, then 100% value is
100
× 1210 = 12100
10
Total number of Televisions produced by B
= 12100
∴ 11% = 12100
100
100% value = × 12100 = 110000
11
∴ Total number of televisions produced by all
the companies is 110000
16. If 8% = 408, then 100% value
100
= × 408 = 5100
8
Total number of Televisions produced by F
= 5100
∴ 17% = 5100,
if 17% value is 5100, then 14% value
14
= × 5100 = 4200
17
∴ Total number of televisions produced by D
is 4200
Number of defective Televisions of D
= 6% of 4200 = 252
17. If 100% = 160000, then 33% value is
33
 × 160000 = 52800
100
Total number of Televisions produced by A
= 52800
Number of defective Televisions of A= 9% of
52800 = 4752
18. Here production of E is not required
Required ratio = 11% : 17% = 11 : 17
(Writer - Director, RACE Institute, Hyderabad)
Subject→ English Hindi Telugu Maths Science Social
Student↓ (100) (75) (75) (150) (100) (100)
A 75 96 56 93 72 86
B 84 80 84 82 64 74
C 92 84 72 72 73 54
D 62 68 96 96 84 87
E 58 44 56 86 91 83
F 78 76 68 74 49 48
Explanations