Cine mi-a luat Caşcavalul?

O metodă uimitoare de a gestiona schimbările din activitatea şi din viaţa noastră

“Caşcavalul” – o metaforă pentru tot ceea ce dorim să avem în viaţă, fie că e vorba de o slujbă, de o relaţie cu cineva, de bani, de o casă mare, de libertate, de sănătate, de recunoaştere din partea celorlalţi, de linişte sufletească, sau chiar de activităţi precum jogging-ul sau golful. Fiecare din noi are o idee proprie despre cum arată Caşcavalul, şi îl căutăm deoarece credem că ne va face fericiţi. Dacă îl obţinem, devenim deseori ataşaţi de el. Iar dacă îl pierdem, sau ni-l ia cineva, acest lucru ne poate traumatiza.

ODATĂ, demult, undeva departe, trăiau cele patru mici personaje ai poveştii noastre, ce alergau într-un labirint căutând Caşcavalul, care-i hrănea şi-i făcea fericiţi. E vorba de doi şoricei numiţi “Mirosilă” şi “Gonilă” şi de doi omuleţi pe nume “dl. Iepure” şi “dl. Hohot”.

În fiecare dimineaţă, şoriceii şi omuleţii îsi îmbrăcau costumele de jogging şi goneau prin labirint pana la Staţia de Caşcaval C unde găseau caşcavalul preferat pentru fiecare din ei. Era acolo atât de mult Caşcaval că până la urmă şi-au mutat casele pentru a fi mai aproape de el, şi şi-au construit viaţa socială în funcţie de el. Pentru a se simţi şi mai acasă, dl. Iepure şi dl. Hohot şi-au decorat pereţii cu lozinci. Pe un perete scria:

Dacă ai Caşcaval eşti fericit

Într-o dimineaţă, şoriceii ajunseră la Staţia de Caşcaval C şi descoperiră că nu mai era caşcaval. N-au fost surprinşi. Observând că rezerva de caşcaval scădea în fiecare zi, ei erau pregătiţi să înfrunte inevitabilul şi ştiau instinctiv ce trebuie să facă. S-au apucat imediat să caute un Caşcaval Nou. Mai târziu, în aceeaşi zi, dl. Iepure şi dl. Hohot sosiră şi ei. “Cum? Nu e Caşcaval? Cine mi-a luat Caşcavalul? Nu e corect!”, ţipă dl. Iepure. S-au întors acasă seara flămânzi şi descurajaţi. Dar înainte de a pleca, dl. Hohot a scris pe zid:

Cu cât Caşcavalul e mai important pentru tine, cu atât mai mult vrei să-l păstrezi.

Ziua următoare, dl. Iepure şi dl. Hohot au plecat de acasă şi au revenit la Staţia de Caşcaval C. Dar situaţia nu se schimbase. Dl. Hohot întrebă, “Unde or fi Mirosilă şi Gonilă? Crezi că ştiu ei ceva ce noi nu ştim?” Dl. Iepure spuse cu dispreţ, “Ce ar putea ei să ştie? Sunt doar nişte şoricei. Ei doar reacţionează la ce li se întâmplă. Noi suntem omuleţi. Suntem mai deştepţi.” Dl. Hohot sugeră, “Poate că ar trebui să nu mai analizăm atât de mult această situaţie şi să plecăm pur şi simplu să căutăm un Caşcaval Nou. Dl. Hohot decise să părăsească Staţia de Caşcaval C, dar dl. Iepure se simţea mult mai confortabil în Statia C. “E vremea LABIRINTULUI!” spuse dl. Hohot şi scrise:

Dacă nu te schimbi, se poate întâmpla să te stingi

Între timp, Mirosilă şi Gonilă şi-au văzut de drumul lor, şi la un moment dat, au găsit Staţia de Caşcaval N. Acolo au găsit ce căutaseră: o mare porţie de Caşcaval Nou. Era cea mai mare grămadă de caşcaval pe care o văzuseră vreodată. Pe de altă parte, dl. Hohot deveni tot mai temător şi se întrebă dacă voia într-adevăr să iasă în labirint. Scrise o frază pe zidul din faţa lui şi o privi mai mult timp:

Ce ai face dacă nu ţi-ar fi frică?

Dl. Hohot realiza acum că schimbarea nu l-ar fi luat prin surprindere dacă ar fi urmărit tot timpul ce se întâmplă şi ar fi anticipat-o. Se opri din odihnă şi scrise pe zidul Labirintului:

Miroase Caşcavalul cât mai des ca să îţi dai seama când se învecheşte.

Dl. Hohot se întrebă dacă dl. Iepure plecase, sau mai era încă paralizat de frică. Apoi îşi aminti de vremurile când se simţea foarte bine în Labirint. Era pe vremea când se mişca deseori dintr-un loc în altul. Scrise apoi pe zid:

Mersul într-o nouă direcţie te ajută să găseşti Caşcavalul.

Porni spre capătul coridorului întunecat şi începu să zâmbească. Nu îşi dădea încă seama, dar descoperise ceva ce îi hrănea sufletul. Pornise şi era încrezător în ceea ce îl aştepta, chiar dacă nu ştia cu exactitate ce. Spre surprinderea lui, începu să se înveselească din ce în ce mai mult. Se opri şi scrise din nou pe zid:

Când mergi împotriva fricii tale te simţi liber.

Pentru ca lucrurile să meargă chiar şi mai bine, dl. Hohot începu să-şi deseneze în minte o imagine. Se văzu pe sine într-o lumină foarte reală, şezând în mijlocul unei grămezi cu tot felul de brânzeturi – de la caşcaval Cheddar la brânză Brie! Se văzu mâncând câtă brânză dorea, şi acest lucru îl înveseli. Cu cât se vedea mai clar pe sine bucurându-se de Caşcavalul Nou, cu atât mai reală şi mai credibilă i se părea imaginea. Scrise pe zid:

Imaginându-mi cum mă bucur de Caşcavalul Nou, chiar înainte de a-l fi găsit, sunt condus spre el.

Se întreba de ce a crezut tot timpul că o schimbare duce la ceva mai rău. Acum îşi dădea seama că schimbarea îl poate conduce la ceva mai bun. Apoi alergă prin labirint cu mai multă forţă şi agilitate. Nu trecu mult şi găsi nişte bucăţi dintr-un Caşcaval Nou la o intrare. Intră în Staţia de Caşcaval, dar o găsi goală. Cineva fusese deja acolo. Se opri şi scrise pe zid:

Cu cât mai repede laşi în urmă Caşcavalul Vechi, cu atât mai repede găseşti Caşcavalul Nou.

Dl. Hohot se întoarse la Staţia de Caşcaval C pentru a-i oferi şi d-lui Iepure câteva bucăţele de Caşcaval Nou, dar fu refuzat de către acesta. Dl. Iepure voia Caşcavalul lui înapoi. Dl. Hohot îşi scutură capul în semn de dezaprobare, dar asta nu l-a oprit din căutarea Caşcavalului Nou. Zâmbi când îşi dădu seama că:

Este mai sigur să cauţi în labirint decât să stai fără Caşcaval.

Dl. Hohot îşi dădu seama că lucrul de care ţi-e frică nu e niciodată atât de rău pe cât îţi închipui că este. Frica pe care o laşi să te conducă este mai rea decât situaţia rea în care te găseşti.. Acum îşi dădea seama că e firesc ca schimbările să tot apară, indiferent dacă te aştepţi sau nu la ele. Schimbarea te poate surprinde doar dacă nu o aştepţi şi nu o cauţi. Când şi-a dat seama că îşi schimbase convingerile, a făcut o pauză şi a scris pe perete:

Convingerile vechi nu te conduc la Caşcavalul Nou.

Dl Hohot îşi dădu seama că noile sale convingeri îi încurajau noi comportamente. Se comporta diferit faţă de vremea când se tot întorcea la staţia fără caşcaval. Totul depinde de ceea ce alegi să crezi. Scrise pe zid:

Când înţelegi că poţi găsi şi te poţi bucura de un Caşcaval Nou, îţi schimbi comportamentul.

Dl. Hohot spera să o fi luat în direcţia cea bună. Se gândea la posibilitatea ca dl. Iepure să citească Înscrisurile de pe Ziduri şi să-l urmeze. Scrise pe zid lucrul la care se gândise de mai mult timp:

Dacă observi din vreme micile schimbări, acest lucru te va ajuta să te adaptezi la marile schimbări ce vor veni.

Continuă să alerge prin labirint cu mai multă forţă şi viteză. Intră pe un coridor nou pentru el, dădu un colţ şi găsi Noul Caşcaval la Staţia de Caşcaval N unde văzu cel mai mare depozit de Caşcaval pe care-l văzuse vreodată. Mirosilă şi Gonilă îi urară bun venit.

“Ura pentru Schimbare!”
Dl. Hohot se duse şi scrise un rezumat a ceea ce învăţase pe cel mai mare zid al Staţiei de Caşcaval N, zâmbind în timp ce observa ceea ce învăţase:

Schimbările se întâmplă Anticipează schimbările Supraveghează schimbările Adaptează-te repede schimbărilor Schimbă-te Bucură-te de Schimbare! Fii gata să te schimbi rapid şi să
te bucuri iarăşi şi iarăşi.

Mută-te odată cu Caşcavalul şi bucură-te de el!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful