You are on page 1of 58

Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

0REPUBLIKA E SHQIPRIS
UNIVERSITETI ALEKSANDR MOISIU DURRS
FAKULTETI I SHKENCAVE POLITIKE-JURIDIKE
DEGA: DREJTIM TURIZEM
PUNOI UDHEHEQESJA E TEMES
FATMIR MERKURI PHD. MANJOLA XHAFERRI
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

1


PRMBAJTJA

Hyrje6
I. Durrsi, metropoli m antik ...10
I.1 Demografia
I.2 Vorit gjeografike dhe biologjike
I.3 Kushtt klimatik, dtar, hidrografik
I.4 Brnda n qytt
I.5 Ekonomia
I.6 Plazhet e Durrsit
I.7 Hotelet
I.8 Pishinat pr mod apo nevoj?
I.9 Pistat
I.10 Festat verore n Durrs
I.11 Ku mund t zini vnd dhe t hani
II. C po ndodh me turizmin n qytetin e Durrsit sot?................18
II.1 Durrsi, qyteti q pret mbi 250 mij banor t rinj
II.2 Amfiteatri i qytetit atraksioni m I plqyer nga turistt
II.3 Cilt jan faktort q ndikojn n zhvillimin e turizmit n Durrs?
II.4 Akomodimi
II.5 Problematika
II.6 UNOPS-i, mbshtetj pr zhvillimin e turizmit n Durrs
II.7 Projekti TURGRATE
II.7.1 Objektivat e prgjithshme t projektit
II.7.2 Cfar presupozon t arrij projekti?
II.7.3 Aktivitete konkrete t projektit
II.8 Cfar ka br Bashkia e Durrsit pr turizmin?
II.8.1 Marrjen e informacionit t nevojshm pr mbarvajtjen dhe ecurin e sezonit
turistik
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

2

II.8.2 Promovimin e turizmit
II.8.3 Masat e marra
II.8.4 Qllimet dhe objektivat Bashkis pr Sektorin Turistik
II.8.5 Analiza Swot
III. Turizmi kulturor n qytetin e Durrsit.....................................35
III.1 Durrsi, i zbuluar
III.2 Amfiteatri
III.3 Ujsjellsi i Qytetit
III.4 Bukuroshja e Durrsit
III.5 Mozaiku Me Hipokamp dhe Mozaiku i Orfeut
III.6 Banka Kombetar Tregtare
III.7 Xhamit e Durrsit
III.8 Kishat e Qytetit
III.9 Muzeu Arkeologjik dhe Muzeu Etnografik
III.10 Varri i shnjt dhe mozaiku prmbi (Zbulimi i Sali Hidrit)
III.11 Fortifikimet Bizantine
III.12 Torra Veneciane
III.13 Forumi bizantin (Macellum )
III.14 Muri Turk
III.15 Kulla e Karl Topis
III.16 Shtpia Muze Aleksandr Moisiu
III.17 Salla e Relikeve t Lufts
IV. Promovimi i turizmit.....................................................................41
IV.1 Marka dhe marketingu i turizmit
IV.2 Turizmi Shqiptar n panaire ndrkombtare
IV.3 Turizmi promovohet me an t kartolinave
IV.4 Turizmi, pakete lehtsirash pr pushuesit kosovar
V. Investime t rndsishme............................................................ 47
V.1 Investimet n infrastrukturn rrugore n Durrs
V.2 Shtitorja Taulantia
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

3

V.3 Sanktuari i Dautes
V.4 Durrs, projektet e realizuara kundr ndotjes
VI. Konlkuzionet................................................................................53
VII. Rekomandimet.............................................................................55
VIII. Referencat.....................................................................................57

Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

4


Abstract
Durrs, called by the Romans 2070 years ago as the tavern of the Adriatic sea, is today not only the
oldest inhabited city without interruption, but also the countrys largest harbor and Albanias biggest
tourist destination.
The city of Durrs represents a unique and universal system of historical and cultural values where the
sea meets the antiquity. Durrs is a contemporary city with a harmonic development. It is the meeting
point of national and Balkan roads, a neuralgic junction of the main economical resources. This city is
also an important area for massive and qualitative tourism with a stable and protected environment.

During the post communist years Durrs has undergone important changes and has been greatly
expanded. The development that Durrs has gone through, considering here the preservation and
rehabilitation of historical works, gives this ancient city the opportunity to develop besides the sun
tourism, the cultural tourism too, with extraordinary values not only for our country.

Durrs displays urban and architectural values where Italian architectural style buildings of the early
XX century can be spotted. Today Durrs has got streets, squares, avenues along the sea, besides
buildings and entertaining and relaxing surroundings all serving tourism.
The foreign and local tourist has many interesting things to see, besides the hospitality and a qualitative
accommodation.
Abstrakt
Durrsi,i cilsuar q para 2070 vjetsh nga romakt si taverna e adratikut sht sot jo vetm qyteti
m i vjetr i banuar pa ndrprerje dhe porti m i madh i vndit por dhe destinacioni turistik m i madh
n Shqipri.
Qyteti i Durrsit prfaqson nj sistem vlerash historike-kulturore unike dhe universale,ku deti lag
antikitetin.Durrsi sht nj qytetet bashkkohor me zhvillim harmonik,rrug kalimi kryesor i vndit
dhe i Ballkanit,nj nyj nevralgjike e burimeve parsor konomik. Gjithashtu ky qytet sht zon
rndsishme pr turizm masiv dh cilsor,me nj mjedis t qndrushm e t mbrojtur.

Durrsi gjat viteve post-komuniste ka psuar ndryshime t mdha dh sht zgjeruar shum.Zhvillimi
q ka psuar Durrsi,duke pasur parasysh edhe ruajtjen dhe rehabilitimin e veprave historike,i jep
mundsi ktij qyteti antik q prkrah turizmit t diellit t zhvilloj m s miri edhe turizmin
kulturor,me vlera t jashtzakonshme jo vetm pr vndin ton por edhe m gjr.
Qyteti i Durrsit paraqet vlera urbanistike e arkitekturore, ku bien n sy ndrtesat stilit t arkitekturs
italiane t fillimit t shek.XX. Sot Durrsi ka rrug , sheshe, shtitore, lungo mare, krahas ndrtesave t
banimit ambienteve argtuese e shlodhse n funksion t turizmit.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

5

Turisti i huaj e vndas ka se far t shoh n qytetin ton, prve mikpritjes dh nj akomodimi
gjithnj e m cilsor.Falenderim
Pr t ralizuar kt tm e cila trajton mbarvajtjen e Turizmit n qytetin e
Durrsit,m sht dashur mbshtetje dh prkrahje nga faktor t ndryshm.
Fillimisht dshiroj t falenderoj dh t shpreh mirnjohjen time pr Phd. Manjola
Xhaferri t ciln pata knaqsin ta kem udhheqse t tms.Udhzimet dh
orientimet e saj m kan dhn ndihm t cmuar pr t br t mundur
prfundimin e tems.
Gjithashtu falendroj Bashkin Durrs pr ndihmn e dhn,duke m vn n
dispozicion material t ndryshme,dhe n vewcanti Sektorin e Koordinim
Zhvillimit.
Po kshtu u jam mirnjohs Zyrs s Turizmit pran Qarkut Durrs,Tatim
Taksave,Autoritetit Portual,Bibloteks Durrs.
Mirnjohje e vecant pr Universitetin Aleksandr Moisiu,pr mundsin e ofruar
pr realizimin e nj Masteri t till,si dhe pr t gjiht pedagogt me t cilt kam
patur knaqsin t ndajm sbashku ort leksioneve gjat kohs s zhvillimit t
ktij kursi.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

6HYRJA
Me turizm kuptojm nj sektor t rndsishm nj industri me kapacitete shum t
mdha,e cila ka br arritje dhe suksese t jashtzakonshme. Sektori turistik
ndrthuret dhe bashkvepron me shume sektor te tjer duke qn keshtu faktor i
rendesishm per ekonomine boterore. Gjithashtu i nje rndsie t veant sht dhe
turizmi per qytetin e Durrsit.
Durrsi sht destinacioni turistik m i madh i vndit,i cili pret numr t madh
turistsh gjat gjith shtrirjes kohore t vitit.Ky qytet ka dhe kapacitetet m t mdha
pritse dhe sht n gjndje t prballoj flukse t mdha.Pr turizmin n Durrs sht
investuar shum pr t realizuar infrastrukturn e nevojshme dhe pr ta br kt qytet
te dshirueshm nga turistt vndas dhe t huaj.Gjithashtu ky sektor sjell t ardhura t
rndsishme pr qytetin dhe i jep nj hov t madh zhvillimit ekonomik.
N kt punim evidentohet se turizmi i ketij metropoli turistik sht i zhvilluar dhe
funksionon jo vetm gjat sezonit por edhe gjate muajve t tjer,duke qn se Durrsi
zotron pasuri te mdha t trashgimis kulturore dhe humane.Prve funksionimit
dhe ecurive pozitive t turizmit ne qytetin e Durrsit n kt punim trajtohen edhe
mangsit dhe problematika t shumta q e shoqrojne kt sektor.
Turizmi i ktij qyteti ka gjithnj nevoj pr prmirsim,pr ivestime t reja, pr ide t
reja dhe novative,pr bashkpunim dhe prkujdesje ndaj gjith pasurive t
pamueshme q zotron.


Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

7


FJALT KYE: turizm, trashgimi turistike,trashgimi kulturore,destinacion
turistik, atraksion turistik,koordinim,bashkpunim,investime,zbulime arkeologjike

SHKURTESAT E PRDORURA
TURGRATE (IPA Adriatic Cross border Cooperation 2007-2013)
1. UNOPS (United Nations Office for Project Services)


PRMBLEDHJE EKZEKUTIVE
Kreu I: Durrsi, metropoli m antik
N kreun 1 trajtohet: historiku,demografia, veorit gjeografike dhe biologjike,
kushtet klimatike, detare, hidrografike, ekonomia.Gjithashtu trajtohen dhe
funksionimi i plazheve,hoteleve,pistave festat verore,jeta ne qytet dhe mundesite qe e
panumrta qe Durrsi ofron
Kreu II: po ndodh me turizmin n qytetin e Durrsit sot?
N kt kre trajtohen mundsit pritse te Durrsit,paraplqimet e turistve,faktort q
ndikojn n zhvillimin e turizmit,problematika,projektet e ndryshme dhe qllimet e
objektivat e tyre.Trajtohet ajo q ka br bashkia e qytetit pr kt sektor,pr
zhvillimin e tij t mtejshm.Gjithashtu dhe analiza swot per kt destinacion turistik
Kreu III.Turizmi kulturor n qytetin e Durrsit
Turizmi kulturor n Durrs,funksionimi problematika si dhe informacion mbi
vndodhjen e ktyre pasurive te trashguara,te shoqruara me sqarime dhe ilustrime
pr at qe kto trashgimi na prcjellin.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

8Kreu IV. Promovimi i turizmit
N kt kapitull hidhet nj vshtrim mbi mnyrn se si promovohet turizmi,krijimi I
Marks Shqiptare,prfaqsimi n panaire ndrkombtare si dhe lehtsirat dhe
avantazhet e krijuara pr pushuesit nga Kosova.
Kreu V.Investime t rndsishme
Ky kapitull hedh nj vshtrim mbi ivestimet e ndryshme te kryera ne qytetin e durrsit
dhe q kane ndikim t drejtprdrejt n zhvillimin e turizmit.Trajtohen investimet n
ifrastrukturn rrugore,n shtitoren Taulantia, Sanktuari i Dauts dhe projektet e
realizuara kundr ndotjes.

QLLIMI DHE OBJEKTIVAT
Ky punim ka pr qllimi t evidentoj dhe ti jap rndsin q i prket sektorit t
turizmit.T nxjerr n pah avntazhet dhe prioritetet e qytetit t Durrsit.Ti jap
rndsin e duhur angazhimit dhe menaxhimit te burimeve
njerzore,natyrore,kulturore dhe historike,q n t ardhmen ky qytet te jet nj
destinacion i rndsishm jo vetm pr vndin ton por edhe me gjer.Durrsi me
resurset q zotron dhe avantazhet kohore per tu arritur si destinacion si nga brnda
dhe jasht vndit dhe me nj vizion pr t ardhmen,mund t shndrrohet n nj
potencial prits mjaft t rndsishm n rajon duke konkuruar denjsisht me vndet
fqinje.
Objektivat e ketij punimi mund t prmblidhen n angazhimin dhe bashkepunimin e
t gjith faktorve pjesmarrs ne sektorin turistik,vlersimin ruajtjen dhe
shfrytzimin e potencialeve turistike n favor t turizmit,ndrgjegjsimin e banorve
dhe bizneseve turistike pr rndsin q ka turizmi pr qytetin,prmirsimi i
mtejshm i imazhit dhe promocion m i mir

METODOLOGJIA:
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

9

Metodologjia e prdorur pr realizimin e ktij punimi lidhet me prdorimin e nj
sr faktorsh dhe burimesh.Gjat mbledhjes dhe prpunimit t informacionit kam
prdorur metoda t tilla si ajo e kerkimit shkencor,e vrojtimit,e analizs,e krahasimit
etj. Materialet dhe informacionet e nevojshme i kam siguruar literatura t
ndryshme,nga Bashkia Durrs,nga Autoriteti Portual Durrs,nga Qarku Durrs,nga
INSTAT etj.
HIPOTEZAT
Qyteti i Durrsit duke qn nj nyje e rndsishme portuale n rajon,n t
ardhmen pritet t jet nj pik hyrje nga m t rndsishmet ne evrop si pr
hyrjen e mallrave dhe n hyrjen e njerzve.
Potenciali turistik dhe pozita gjeografike q ky qytet ka,na jep premisa t nj
zhvillimi t shpejt t turizmit dhe t kthimit te ktij destinacioni,n preferencn
dhe dshirn e turistve nga mbar bota.
Prmirsimi i mtejshm i infrastrukturs rrugore,hekurudhore,detare do te bnte
q ekonomia e Durrsit te prmirsohej si dhe jeta e qytetarve te ktij qyteti t
bhej m e mir
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

10


Kreu I. Durrsi, metropoli m antik

Qyteti, i cilsuar q para 2070 vjetsh nga romakt si taverna e adratikut sht sot jo
vetm qyteti m i vjetr i banuar pa ndrperje dhe porti m i madh i vndit por dhe
destinacioni turistik m i madh n Shqipri. Ka mbijetuar n shekuj deri n ditt
sotme. Qndr e rndsishme portuale, administartive, kishtare, ekonomike, tregtare,
politike, etj n shekuj, e kurdoher i pranishm n historin e Pellgut t Mesdheut,
veanrisht n Detin Adriatik. Muzet dhe objektet e monumentet e vizitueshme, si
dhe vet qyteti me rrethinat e afrme t tij i pasqyrojn m s miri vlerat historike,
arkeologjike,etnografike,natyrore,urbanistike.
Nj histori rreth 3 mij vjecare dshmon pr vazhdimsin e qytetit deri m sot.
Fillesat e qytetit jan ilire, periudh nga e cila rrjedh dh emri i par i qytetit Epidamn
dhe m von Durrhachion, por si dat themelimi i ktij qyteti konsiderohet viti 627
p.e.s ku aty u vendosn kolont grek t ardhur nga korfuzi.
N 313 p.e.s zotrimin e qytetit e mori n dor nj nga kreret e mbretris ilire
Glaukia, ndrsa disa vite m von n 283 p.e.s kaloi nn sundimin e mbretit
Monum.Mbreti Monun do t ishte i pari mbret q do t priste dhe monedhat e para t
ktij qyteti cka tregon pr zhvillimin hershm tregtar t qytetit t lasht t
Durrsit.Kjo ishte nj arsye e fort q n vitin 229 p.e.s ky qyetet hyri n nj
marrveshje me Romn,e cila ishte nj nga superfuqit e kohs antike.N shek e IV
qyteti prjetoi nj lulzim t madh ekonomik, cka solli nj lulzim t jets dh
ndrtime t mdha t qytetit si muri fortifikues etj.
Dyrrahu konsiderohej nga Roma si nj pik strategjike dhe u prdor si pik
mbshtetje kundr mbretrve t Maqedonis.Pr kt arsye romakt t cilt kishin
dhe kontrollin dhe interesat strategjike dhe ekonomike ndrtuan rrugn egnatia e cila
niste nga Durrsi dhe shkonte drejt lindjes n Kostandinopoj.
N shek I-III e.s Durrsi pati zhvillim t dukshm dhe u b qndra kryesore trgtare
dhe porti kryesor i brigjeve lindor t adriatikut. N t njjtn koh ndrtohet nj nga
qndrat m t njohura t qytetit antik por edhe t ditve t sotme sic sht amfiteatri.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

11

Amfiteatri i Durrsit sht m i madhi dhe m i rndsishmi, jo vetm n Shqipri,
por edhe n Ballkan.Kjo vepr me vlera arkitekturore, artistike dhe historike u ndrtua
gjat sundmit t perandorit Trajan. Amfiteatri ka trajt elipsi me diametr 136 metra
dhe lartsi rreth 20 m.Amfiteatri sht zbuluar nga grmimet e kryera gjat vitit 1966
ekspedit e cila udhhiqej nga Vangjel Toci.
sht shpallur Monument Kulture n vitin 1973, me shkresn e Ministris s Arsimit
dhe Kulturs nr. 1886, dt.10.06.1973.Qyteti i Durrsit ka njohur pr nj koh t
shkurtr gjat periudhs 1914-1920 dhe t qnit kryeqytet i shtetit Shqiptar nn
sundimin e Princ Vidit, cka na tregon pr rndsin e tij dhe n koht e sotme.
Sot qyteti i Durrsit sht qndra m e rndsishme portuale dhe turistike i vndit dhe
qyteti i dyt m i rndsishm n t gjitha drejtimet mbas kryeqytetit t
vndit,Tirans.
I.1 Demografia
Sot qyteti i Durrsit numron mbi 200000 (rrth206000) banor duke qn kshtu
qyteti i dyt pr nga numri i popullsis mbas kryeqytetit, ku pjesa m e madhe e
banorve q prbjn qytetin jan t ardhur,nj pjes t ardhur m hert, ku mjafton
t prmndim ktu familjet fshatare Kosovare dhe ato Came t dbuara me dhun nga
trojet e tyre.Mbas viteve 90,vite t tranzicionit t tejzgjatur dhe t vshtir q po
kalonte vndi, Durrsi bhet qyteti i dyt i vndit pr trheqjn e numrit m t madh
t popullsis kryesisht nga zonat e thella t Shqipris.Krahas migrimit t brndshm,
Durrsi sht dhe qyteti i cili ka njohur i pari dhe m shum se kushdo tjetr
emigrimin e jashtm masiv t popullsis.Sot pothuajse cdo familje durrsake ka nj
person i cili punon jasht vndit, t cilt dhe kan investuar n vndin e tyre
vecanrisht n sektor t till si,sektori i tregtis,shrbimeve,ndrtimit etj.
Qyteti i Durrsit ndodht 38 km n lindje t Tirans n bregdtin Adriatik. Ka m
shum se 200.000 banor dh sht qyteti i dyt n Shqipri pr nga madhsia dhe
rndsia. Mund t arrihet me lehtsi me traget nga portet italiane t Triestes, Ankons
dhe Barit. Ka tragete edhe nga Kopr i Sllovenis.
Sot sht qyteti port m i rndsishm i Shqipris. N pjesn jugore ndodht plazhi i
tij i gjat m shum s 10 km. Gjat priudhs verore n Durrs vijn m shum se
150.000 turist n ujrat e detit Adriatik. Monumentet e qytetit antik i kan rezistuar
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

12

kohs dhe jan akoma sot n nj gjndje t mir. Durrsi sht nj destinacion
interesant pr turizmin historik.
Gjurmt e metropolit antik gjenden kudo n Durrs dhe kjo pjes e vogl toke ruan
ende nj pjes t historis ton dhe bots s vjetr. Vetm 30 minuta larg kryeqytetit
bregdeti i tij tradicionalisht ka qn shtpia e dyt e tiranasve ndrsa vitet e fundit po
kthehet n vndpushimin e preferuar edhe nga shqiptart jasht kufijve t Shqipris.

sht e lodhshme dhe me problematika t shumllojshme n fakt gjith rrmuja e
krijuar nga investimet e kryera gjat ktyre viteve tranzicioni n kt bregdet, por
llogjika na bn t shpresojm se gjith ky investim i kryer do t sjell frytet e veta
ndoshta pr disa vjet.
Pothuaj i paprballueshm dhe i paknaqshm sht kontrasti mes t cilit jeton ky
qytet: rrnojat antik mes ndrtesave t sistemit socialist, arkitektura italiane e disa
rrugve dhe ndrtesave, mes dhjetra pallateve dhe ndrtesave t reja (t bukura dhe t
shmtuara),
plazhe ranor, mbushur me turist, plehrat dhe gardhet ndars t atyre q tani
zotrojn nga nj rrip rre dhe deti.

I.2 Veorit gjeografike dhe biologjike
Qyteti i Durrsit shtrihet buz detit Adriatik n nj gjatsi bregdetare rreth 30 milj.
Ndodhet vetm 39 km larg nga kryeqyteti, Tirana. N lindje dhe verilindje kufizohet
nga rrthi i Tirans dhe n jug nga rrethi i Kavajs. Durrsi sht nyja m e
rndsishme e transportit detar, automobilistik dhe hekurudhor n vnd. Lartsia mbi
nivelin e detit shkon deri n dy metra. Bregdeti perndimor i krahins laget nga ujrat e
detit Adriatik.Qyteti i Durrsit z nj siprfaqe prej 46.1 km2 dhe prfaqson 10.67%
t siprfaqes s rrethit.Durrsi i vjetr dhe pjesa e re e tij, bashk me zonn e Plazhit
nga PortoRomano deri tek Shkmbi i Kavajs shtrihet n formn nj harku prgjat
bregdetit t Adriatikut, duke zn pjesn m t madhe t gjirit detar t Durrsit.N
teritorin e Durrsit rriten bim t flors mesdhetare: dllinja, dafina, qiparisi, ulliri,
pisha bregdetare. Durrsi sht mjaft i pasur me pem frutor si: pjeshka, fiku,
qershia, kumbulla etj.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

13

Durrsi sht i njohur dhe pr shpendt ujor. Fauna detar sht mjaft e larmishme.
Ujrat e Bisht-Palls paraqesin nj vndqndrim t rosave, kredharakeve e
pulbardhave q ktu kalojn dimrin.


I.3 Kushtet klimatike, detare, hidrografike
Durrsi karakterizohet pr klimn e tij tipike mesdhetare me ver t nxeht e t that
dhe me dimr t but dhe t lagt. Temperaturat mesatare vjetore ndryshojn nga
+25C n korrik n +10C n Janar. Sasia e reshjeve lkundet rreth 1000mm n vit.
Rrezatimi i gjat diellor gjat vitit sht nj nga pasurit m t mdha natyrore t
qytetit. 200 ditt me diell n vit, nga t cilat mbi gjysma me temperatur mbi 20C, e
bjn Durrsin nj nga qndrat m t ngrohta t Mesdheut. Mesatarja e temperaturs
s ajrit arrin +18C, ndrsa ajo e ujit 22C.Deti Adriatik sht nj nga resurset
natyrore t qytetit t Durrsit. Ujrat e Adriatikut jan t kaltra dhe t pastra. Kripsia
luhatet 30-36%.

I.4 Brnda n qytet
Jeta ka nj ritm m t qet sesa n plazhin e mbipopulluar. Prgjithsisht restorantet
dhe lokalet jan prqndruar te shtitorja kryesore Taulantia : profili i klientels q
presin kto lokale dallohet q pa hyr brnda. Kshtu mund t gjeni at q ju
prshtatet m shum. M t rinjt zgjedhin Torrn, nga veranda e t cils mund t
shijosh nj perndim magjik.
Atmosfera n kt vnd sht tipike verore, muzika e lart dh t rinjt q e
frekuentojn bjn t duket nj nga lokalet m t preferuara.
Prrth Torrs Veneciane ndodhen disa bare mjaft interesante dhe trheqse pr
turistt dhe t rinjt e qytetit si, London Towr,Sky,Elios,Angeloetj, t cilat
shquhen pr gjallrin q ofrojn sidomos gjat muajve t vers.Gjithashtu prgjat
shtitores n Vollga ndodhen dhe nj numr i konsiderueshm restorantesh t cilat
ofrojn q nga ushqimet tradicional t vendit dhe deri te ato Italiane,Franceze,Greke
etj,cka i bn turistt t ndihen vrtet mir me shumllojshmrin e gatimeve q
ofrohet.Ndr specialitetet e restoranteve n Durrs, sht guzhina italiane, sidomos
picat. Mund t prmndim disa nga kto restorante si,piceria 4
Stint,Kolombo,Rimini,Tetovaetj.N kt zon nuk mund t lm pa
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

14

prmndur edhe nj nga bizneset q trheq nj numr t madh njerzish gjat gjith
vitit, si turist edhe vndas,lokali i akulloreve ose i quajtur ndryshe Gelateria.
Edhe brndsia e qytetit dhe ne vecanti zona e Plazhit, na ofron nj numr t madh t
bareve t restoranteve si dhe t hoteleve t ndryshme t cilat shrbejn pr vndasit
dh turistt gjat gjith muajve t vitit.

I.5 Ekonomia
Ashtu sic e prmndm dh pak m sipr qytti bregdetar i Durrsit z vndin e dyt
n Shqipri jo vtm pr numrin popullsis por edhe pr sa i prket zhvillimit
ekonomik.Deri n vitet 90 n ekonomin e qytetit vndin kryesor e zinte prodhimi
indrustrial i prfaqsuar nga disa ndrmarrje shtetrore, ndr t cilat do t prmndim :
Kantieri Detar i Ndrtimit t Anijeve,U E M,Fabrika e Duhanit,URT,Fabrika
Kimike,Fabrika Plastike etj.
Pas viteve 90 n kohn kur u rrzua sistemi totalitar komunist n Shqipri dhe u
hapn dyert e demokracis,shumica ee ktyr ndrmarrjeve u mbylln dhe u dmtuan
nga njerzit,t cilt i plackitn dh i shkatrruan kto vepra. Nj pjes e atyre q i
shptuan rrnimit arritn t privatizoheshin dhe prbjn sot nj pjes t rndsishme
t ekomis s ktij qyteti.Disa prej ktyre veprave jan shndrruar n fabrika
rrobaqepsie,t cilat punsojn nj numr t konsiderueshm t grave dhe vajzave t
qytetit. N periudhn post komuniste ose t quajtur ndryshe Periudha e tranzicionit t
tejzgjatur nj zhvillim t madh kan marr disa dege t rndesishme si turizmi ,
transporti , tregtia,ndrtimi tj.

I.6 Plazhet e Durrsit
Plazhet e Durrsit shtrihen nga Kepi i Rodonit deri t Shkmbi i Kavajs.Ktu mund
t prmndim plazhin e madh, plazhi i Currilave, plazhi i Kallmit q ndodhet n
perndim t kodrs s Durrsit dhe sht nj plazh interesant dhe i virgjr, plazhi i
Bisht Palls, t cilt jan plazhe shkmbor.
Natyraliteti i plazhev t Durrsit ndoshta po zhvlersohet dita dits pr shkak t
rrmujs s ndrtimev t bra vitet e fundit.
Prpos ksaj plazhet e Durrsit mund t'i shquajm edhe pr mbipopullim.
Turistt m t shumt, sipas statistikave jan ata q vijn nga trojet kombtare,ku
numrin m t madh e zn ata Kosovar,Maqedonas etj.
Mund t thuhet se zonat e plazheve ndajn t njjtat karakteristika t rrs dhe ujit t
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

15

detit, por gjithsesi zonat pushimit dallohen nga shtrnjtsia e hoteleve apo
restoranteve t ndrtuar shum afr plazhit. Gjithashtu dallohen edhe pr komplkset
e mdha t pushimit q jan disa dhe prfshijn: hotel, restorante,bare,diskoteka
verore, pishina, qndra argtimi dhe lojrash t ndryshme.


I.7 Hotelet
Hotelet n Durrs dallohen pr numrin e madh,pr nj komoditet t knaqshm,por
shumica e tyre kan kapacitete t vogla,gj q redukton ofertn e tyre.
Kto hotele ndahen n shum t shtrnjta dhe normal.
M shum hotele t llojit t par jan t prqndruara n Golem ose n plazhin Iliria.
Hotelet m t lira jan ato me pronar shqiptar jasht kufijve(Kosovar ose
Maqedonas), t dallueshme nga emrat e qyteteve prej nga vijn, si Tetova,
Gjilani,Prizreni,Kosova etj.

Kto jan edhe disa nga hotelet m t shtrnjta n Durrs, edhe pse brnda tyre mund
t gjesh
dhoma me mime t ndryshme.

Hotel Green Park Hotel Benilva
Adress:Lagja 13, Shkmbi i Kavajs,Pran NATO-s, Adress:Lagja 13, Shkmbi i Kavajs,
Tel:+355 52 60072 +355 52 61206 Fax:++355 52 60072 Tel:+355 52 61140 +355 68 20 30400 Fax:
dhoma:18 dhoma:22


Hotel Vllezrit Bajram Hotel Siega
Adress:Lagja 13, Plazh, Adress:Rruga nacionale Durrs ?Kavaj km2
Tl:00355/575 22929 Fax:00355/575 22928 Tel:0692083679 Fax:
dhoma:28

dhoma: 8

Hotel Andi Hotel Kastrati
Adress:Rruga nacionale Durrs - Kavaj km4 Adress:Mali Robit, Golem, Kavaj
Tel:00355/5262321 Fax:00355/5262321 Tel:+355 579 22244 Fax:+355 579 22244
dhoma:10Hotel Kosmira

Kompleksi Turistik Bleart
Adress:Plazhi Golmit Kavaj Adress:Shkmbi Kavajs, Durrs
el:00355 57922162 Fax:00355 57922162 Tel:00355 52 61026 Fax:00355 52 61192
dhoma: 21 dhoma:16
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

16


Pizzeri Restorant Pineta Restorant Aragosta
Adress:Rruga nacional Durrs-Golm,Shkmbi kavajs, Adress:Lagja 1, Rruga taulantia
Tel: cell Fax:

Tel:+355 52 26477 Fax:

Pr sa i prket politiks s cmimeve, q kta hotel prdorin nuk ka nj politik t
organizuar apo dhe t mirkontrolluar nga autoritt, por cdo qndr vendos cmimet n
baz t vndodhjes apo dhe cilsis s shrbimeve q ato ofrojn.
Ndonse n shum raste viht re q edhe n ato hotele pak a shum t t njjtit nivel
mund t ket nj disbalanc t madhe t cmimeve sic tregohet dh n informacionin
mposhtm.
Kshtu n Hotl Florida mund t marrsh nj dhom t mir pr mesatarisht
4000 lek nata, ose nj dhom jo shum t mir me katr shtretr pr 2000 lek nata.
Disa hotele t tjera nuk e perdorin kt praktik dhe nuk lshojn dhomat vizitorv t
rastsishm, pasi duan t ruajn nj klientel fikse me te ardhura t sigurta si:
Belinda, Pameba, Bnilva etj.
Hotelet m t lira, ndrsa vijon prgjat rrugs s plazhit jan t dallueshme q nga
emrat e tyre; disa nuk kan asnj tabel treguese, por jan fort t dallueshme ngritur
rradh buz detit. Dhomat mund t'i gjeni pr shum lir edhe sa pr t kaluar natn,
gjithsesi n shumicn e rasteve dhomat jan t pastra dhe me kushtt minimale.
Prsa i prket restoranteve, emrat e hoteleve t mdha ofrojn ushqim t mir,
sidomos t guzhins italiane dhe gatimeve t detit. Restorantet popullor me emra
patriotik jan gjithashtu t shumt, por nuk sht e garantuar cilsia dh pastrtia e
ushqimit.

I.8 Pishinat pr mod apo nevoj?
Komplekset e mdha turistik si Pameba, Belinda, Adriatiku ,Blearti
etj,prvec detit ofrojn edhe pishina,t cilat frekuentohen shum pavarsisht mimeve
t kripura (700-800 lek pr person), pasi uji sht i pastr dh mjedisi m i
zgjedhur.Kto komplekse jan ato q trheqin numrin m t madh t
turistve,sidomos t atyre q vijn nga jasht kufijve,pr vt faktin q ofrojn kushte
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

17

komode dhe t rehatshme.

I.9 Pistat
Jan t famshme Pistat n plazhin e Durrsit: n dark ato kthehen n salla vallzimi
mbi det. N plazhin Iliria gjnden dy pista: e Vogla dhe e Madhja.
Pasi perndon dielli buza e detit trasformohet n nj shtitore dhe pistat n kt plazh
jan dy nga vndet ku ndalojn pushuesit gjat darks. Pista e vogl sht nj mjedis
i hapur dh i kndshm, ndrsa e Madhja sht m e populluar.
N plazhin Teuta, ndodhet breshka ose nj Pist tjtr e vogl, ku ka nj lokal dhe
restorant. Mbrmjeve aty shkojn m shum turistt e ardhur nga periferit dhe
mjedisi sht tipik.
Nj tjetr pist po ndrtohet n shtitoren e qytetit n Vollga,e cila do t prmbaj
ambjente t ndryshme,shrbimi,argtimi,komerciale etj. Kjo pist pr vet faktin q
ndodhet n nj pozicion tepr t favorshm,n nj nga rrugt m t populluara t
qytetit pritet t trheq nj numr mjaft t madh turistsh,sidomos gjat mbrmjeve.

I.10 Festat verore n Durrs
Gjat vers organizimet festive jan t zakonshme dhe t shumta n numr: zakonisht
ato kan profile te caktuara t muziks, mjedisit dhe mimesh. Zakonisht kto festa
organizohen n fund-jav, pasi vizitort m t shumt vijn nga kryeqyteti. Ato mund
t zhvillohen n plazh, ose n afrsi t Malit t Robit.Organizimet t prditshme t
ngjarjeve festiv organizohen gjat pikut t sezonit turistik,ku cdo nat lokalet dhe
baret e shumta t qytetit t Durrsit ofrojn muzik live pr pushuesit.Gjithashtu gjat
ksaj periudhe bhen edh organizime nga Bashkia e qytetit si dhe nga institucione
dhe televizione t ndryshme.Ktu mund t prmndim Natn e Bardh,Panairin e
Filmit,Miss Globetj, t organizuara nga Bashkia e Durrsit si dhe Maratona e
Kngs e organizuar nga TV Klan,apo koncerte dhe evenimente t tjera t ndryshme
t cilat organizohen nga siprmarrs dh institucione t ndryshme.Kto evente dhe
aktivitete e bjn qyttin e Durrsit trheqs dhe t kndshm gjat muajve t vers.

I.11 Ku mund t zini vnd dhe t hani
Restorantet
Restorantet e mira dhe relativisht t shtrnjta jan ato q gatuajn ushqime deti,
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

18

sidomos n zonn e Vollgs ku jan prqndruar disa t tilla, si Orienti ; London
Towr;Kshtjella,Rimini,4Stint,Benilva,Tetova,Kolombo,Belvedere,
Gogo etj,dhe pak m tutje pran brrylit ndodhet nj nga restorantet m t njohura
Aragosta.
Ndrsa n plazh m t njohurat dhe te rregulltat jan Green Park , Canal Grand,
Queen, Benilva, (n afrsi t Shkmbit t Kavajs); Belinda, An
Deti(Golem) etj.

Kreu II. Cpo ndodh m turizmin n qytetin e Durrsit sot?
Qytetet bregdetare prgatiten pr t pritur nj fluks m t madh pushuesish n
krahasim me nj vit m pare. Edhe n qytetin e Durrsit pritshmrit jan pozitive t
vijn m shum,sesa vitin e shkuar dhe duke br t mundur rritjen e t ardhurave pr
kt qytet. Ky qytet shquhet pr sistem vlerash historike-kulturore unike dhe
universale.Nj metropol bashkkohor me zhvillim harmonik.Rrug kalimi kryesor i
vndit dhe i Ballkanit,nj nyj nevralgjike e burimeve parsore ekonomike.

II.1 Durrsi, qyteti q pret mbi 250 mij banor t rinj
Zon e rndsishme pr turizm masiv dhe cilsor,me nj mjedis t qndrueshm e t
mbrojtur. Qyteti nga viti n vit ka ardhur duke u zgjeruar. Pamja urbanistike e
arkitekturore e tij ruan gjurmt e kohs. Karakteristike nga qyteti modern mbetet
Rruga Tregtaree hapur fillimisht, n vitin 1927, pas rnies s trmetit t vitit 1926.
Dallohet pr ndrtesat e stilit t arkitekturs italiane t fillimit t shek.XX.
Sot qyteti ka rruge , sheshe, shtitore, lungo mare, krahas ndrtesave t banimit e
ambienteve argtuese e shlodhse n funksion t turizmit.Turisti i huaj e vndas ka se
far t shoh n qytetin ton, prve nj akomodimi gjithnj e m cilsor.
Shefi i zyrs s turizmit n bashkin e Durrsit, thot se megjithse nuk shfrytzohet
e gjith hapsira e vijs bregdetare t Durrsit pr turizm, pritt q vitin pasardhs t
kt nj fluks n rritje pushuesish,n krahasim me fluksin jo t knaqshm t vitit 2011
dhe 2012. Prllogaritja e numrit t turistve q vizitojn Durrsin, sidomos gjat
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

19

szonit turistik bht e pamundur,kjo pr shkak t informalitetit q ekziston. Sipas
prllogaritjeve, fitimet vjetore nga turizmi n Durrs, arrijn n rreth 50 milion
dollar, ndrsa xhiroja sht rreth 250 milion dollar.
Shifrat e prllogaritura si pr numrin e vizitorve ashtu edhe t t ardhurave merren
me rezerva dhe nuk jan tregues real.


II.2 Amfiteatri i qytetit atraksioni m I plqyer nga turistt
N portin detar t Durrsit ankorohen dhjetra tragete nga m t njohurat pr
udhtimet turistike detare, t cilat sjellin mijra turist gjat gjith vitit. Ata jan m
s shumti nga Gjermania, por dhe nga Anglia, Spanja, Irlanda, Franca, Belgjika,
Sllovenia, Kroacia etj.
Sipas bashkis s durrsit: ardhja e ktyr trageteve me turist jo vetm gjat sezonit
turistik, dshmon se porti dhe qyteti i Durrsit hyjn n itinerarin e njohur t
udhtimeve turistike n Mesdhe.
Gjithashtu Porti i Durrsit garanton hyrjen e flukseve t tilla turistsh edhe n rastet
kur ka patur flukse ditore.Edhe qyteti i Durrsit ka arritur t siguroj akomodimin
dhe sitemimin e tyre npr hotelet e veta. Turistt vizitojn qytetin njihn me t,me
rrugt,shtitoret,arkitekturn, me monumentet e kulturs: si amfiteatri, muri rrethues i
Durrsit, rotonda etj. Amfiteatri sht atraksioni m i vizituar dhe m i plqyr nga
turistt,t cilt shprhen m fjalt m t mira pr kt vepr madhshtore.
Sipas specialiste t Sektorit Koordinim Zhvillimit pran Bashkis Durrs, prshtypjet
e turistve q vizitojn qytetin jan t mira dhe largohen nga vndi yn me nj tjetr
mendim pr Shqiprin q ata thjesht e kishin dgjuar dhe jo par..
Ndr faktort kryesor q mundsojn ardhjen e turistve sht fakti se qyteti ka
pasuri t mdha turistike, arkeologjike, historike, kulturore etj. Prve ksaj,pasurive
t Durrsit iu sht br edhe nj promovim i mir koht e fundit. Ndons ky lloj
turizmi,i vizitave ditore nuk nuk mund t sjell t ardhura t mdha pr faktin se
qndrimi sht i shkurtr, shrben drejtprdrejt si nj mjet sensibilizimi,duke br t
mundur ndryshimin e opinionit pr vndin ton. Megjithat ktu evidentohen nj sr
problematikash si:mungesa e ciceronv,mungesa e materialeve shpjeguese dhe
orientuese,mungesa e fletpalosjeve etj.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

20

II.3 Cilt jan faktort q ndikojn n zhvillimin e turizmit n Durrs?
Durrsi sht aktualisht qyteti dhe qndra m e rndsishm turistike e shqipris.
Disa nga faktort q kan favorizuar n zhvillimin e ktij sektori i cili siguron rrth
1/3 e t ardhurave t prgjithshme jan:
Tradita e qytetit t Durrsit n zhvillimin turistik.
Turizmi n qytet i ka fillimet e tij m hert s ku do n Shqipri dhe
pikrisht n vitet 30 t shek t XX-t. Q n at koh n plazhet e
Durrsit u ndrtuan dhe hotelet e para dhe 12 vilat e para turistik.
Durrsi ka histori dhe kultur t lasht dhe objekte arkeologjike q e bjn t
quhet Kryeqyteti i arkeologjis shqiptare.
Durrsi sht qndr e rndsishme arsimore.
Durrsi sht qndr e rndsishme social-kulturore.
Durrsi ka zhvillim intelektual t konsiderueshm
Durrsi ka grup biznesi t fuqishm
Durrsi ka Universitetin tij.
Roli i qytetit si port detar m i rndsishm i vndit sht nj tjetr faktor i cili
ndikon n zhvillimin e ktij sektori. Pothuajs 85% transporti t mallrave
dhe pasagjerve t vndit realizohen nga ky port.
Afrsia e qytetit dhe e plazhit t tij me kryeqytetin dhe qndrat e tjera m t
rndsishme t vndit ka br q qyteti t jet qndra turistike m shpejt e
arritshme pr shumicn e shqiptarve.
Gjndja m e mir e infrastukturs turistike n qytet n krahasim me t gjith
qndrat e tjera konkurente . N Durrs dhe zonn e tij t plazhit sht
investuar m shum se kudo n fushn e turizmit.
Ndr llojet e ndryshme t turizmit n durrs vndin kryesor e zn ai i banjove
diellore, ujore dhe ranore. Kjo lidhet me kushtet optimale q krijon vetm
plazhi i durrsit me klimn e tij por dhe niveli i shrbimeve t ndryshme q
ofrohen nga vndasit pr turizmin familjar.
Rndsi t vecant pr zhvillimin e turizmit detar n durrs luajn turistt
ditor. Ata vijn m s shumti nga tirana por edhe nga rrethina t tjera midis
qytetit dh kryeqytetit.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

21

Kshtu gjat pikut t lvizjes turistike vjetore n qytetin e Durrsit ( korrik gusht
) dhe vecanrisht n fundjavat e ksaj priudhe, vetm n zonn kryesore t
turizmit, n at t plazhit grumbullohen rreth 120000 mij pushues ku sipas t
dhnave rezulton q qyteti pr momentin zotron dhe kapacitetin m t madh
turistik n vnd dhe konkuron dhe n raojn ndonse me vshtirsi.
Ky kapacitet i lart i turistve vjen dhe si pasoj e nj numri shum t lart t turistve
t ardhur nga kosova ,q koht e fundit ka marr gjithnj e m tepr emrin turizmi
patriotik. Por prvec
patriotizmit nj rol t madh ka luajtur dhe vet zhvillimi i qytetit ndr vite dhe
promovimi i lart i br pr atraktivitetet e tij n Kosov dhe Maqedoni.
Nj rol tjetr tjtr t vecant pr qytetin e Durrsit luan edhe turizmi tranzit. Kjo
lidhet para s gjithash me pranin e portit m t madh n vnd. Nprmjet tij cdo dit
lvizin me qindra njerz midis Durrsit dh portev t tjera jasht vndit. N mnyr
direkte apo indirekte kjo lvizje jep efektet e saj turistike pr zhvillimin e turizmit n
vnd.

II.4 Akomodimi
Plazhi i Durrsit ofron nj mundsi t mir akomodimi pr pushuesit, pasi vija
bregdetare sht mbushur me hotele luksoz. Gjithsesi, vihet re nj problematik e
madhe n lidhje me mimet. Pronart e hoteleve ankohen se kan nj konkurrenc t
pandershm nga turizmi familjar. N turizmin familjar sipas Bashkis s qytetit ka
nj mesatare mimsh prej 5 euro pr krevat. N hotele, sipas cilsis, mimet do t
variojn nga 10 euro n 40 euro. N hotelet elitar mimet mund t arrijn deri n 80
euro dhoma.

II.5 Problematika
Nj nga problemet shqetsuese n plazhin e Durrsit, sht ai i kanalizimeve dhe
derdhjes s ujrave t zeza. Pritet q furnizimi me energji elektrike te jet pa
ndrprerje, n nj koh q problemi vazhdon q t jet furnizimi me uj t pijshm.
Aktualisht plazhi n sezonin turistik furnizohet nj her n dit me uj t pijshm, n
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

22

nj koh premtimi i qeveris ka qn pr furnizimin pa ndrprerje.
Problem mbetet dhe punimi i rrs dhe pastrimi i plazhit,kjo pr shkak t mungess s
mjeteve dhe fuqis puntore nga ana e Komunales Plazh,por edhe pr munges t
ndrgjegjes dhe prgjegjsis s qytetarve.N kt aspekt m problematik mbetet
plazhi i madh ndrsa plazhet e tjer menaxhohen m leht.


II.6 UNOPS-i, mbshtetje pr zhvillimin e turizmit n Durrs
14 Shkurt 2005
Ndr projektet e financuara n Durrs nga UNOPS-i evidentohet ndrtimi i tregut
agroblektoral, qndra e edukimit rinor n Kruj, grmimet n amfiteatrin e Durrsit,
prpilimi i harts s rreziqeve arkeologjike, etj.
Prgjegjsi i programit t zhvillimit njrzor dhe koperacionit italian t UNOPS-it,
Luciano Carrino, prve projekteve n fushn e turizmit ka shprehur iden q qarku i
Durrsit t lidhet me rajone t ndryshme t Italis, n kuadr t projektev q
prfshihen n programin PASARP. Nj bashkpunim i till sht realizuar me rajonin
e Marks n Itali, n kuadr t programit INTEREG II.
Gjithsesi bashkpunimi n fushn e turizmit sht par si nj prioritet pr faktin se ka
t bj me zhvillimin e nj sektori prioritar pr Durrsin, duk pasur parasysh dhe
problemet q ka aktualisht ky sektor. Mungesa e nj ligji themelor pr turizmin nuk
krijon nj ndarje t qart t kompetencave ndrmjet hallkave t ndryshme nga qndra
n baz. Mungojn qndrat e informacionit pr turistt dhe udhtart si dhe studimet e
plota urbanistike pr zonat turistike dhe nuk respektohet ligji pr urbanistikn.
Nj problem tjetr sht dhe ai i mungess s nj organizimi t mir shtet privat. Si
problem shum shqetses evidentohet dhe infrastruktura, ndrsa mungojn
sinjalizimet, ndriimi rrugor etj. N zonat turistike mungojn ose sht i amortizuar
sistemi i kanalizimeve t ujrave t bardha dhe t zeza dhe aty dominojn gropat
septike. Po ashtu ka probleme me ujin e pijshm dhe me energjin.
Sipas te dhnave zyrtare, rezulton se Durrsi ka 68,1 km bregdet, nga t cilat jan
shfrytzuar intensivisht vetm 4.8 km .Ndrtimi i nj strategjie t re dhe me vlera pr
turizmin dhe mbshtetja me projekte konkrete konsiderohet si nj rrug q do t oj
drejt nj zhvillimi kt sektor n qarkun e Durrsit
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

23

Gjithashtu UNOPS-i ka krijuar nje film dokumentar me qllimin pr t lancuar nj
fushat marketingu pr t promovuar turizmin n qytetin e Durrsit por dhe n at t
Krujs.I titulluar Kartolina nga Durrsi dhe Kruja dokumentari prmban pamjet m
kryesore dhe piktoreske t dy qyteteteve.Qllimi I ktij dokumentari ishte prgatitja e
nj fushate marketingu pr promovimin e turizmit n rajonin e Durrsit.Kopje t
ktij filmi jan shprndar n panaire turizmi si brnda ashtu edhe jasht
vndit.Ndrsa n nj faz t dyt konsiderohet prkthimi I ktij dokumentri n tre
gjuh t huaja pr ta br m t kuptueshm jasht vndit.
II.7 Projekti TURGRATE
Projekti TURGRATE sht nj nga projektet fituese t Programit IPA Adriatic Cross
border Cooperation 2007-2013 dhe mund te quhet pa frike projekt Strategjik sepse
synon t ndrtoj burime t ndryshme turistike bazuar n zgjerimin e vlerave turistike
dhe kulturore aktuale t territoreve partnere n projekt , duke i dhn mundsi
shteteve prfshirse n projekt t promovohen n nivele t ndryshme turistsh e t
garantojne qndrim t kndshm dhe plqyes duke dhn m pas reagime t
mundshme pozitive pr mjedisin natyror duke i ofruar njkohsisht edhe prmirsimin
e cilsis s shrbimit .

II.7.1 Objektivat e prgjithshme t projektit
Objektivat e prgjithshme t ktij projekti jan : rritja konkurueshmris
Ndrkombetare t destinacioneve turistike pilote partnere t projektit , me an te
zbatimit te sistemit t ri t integruar pr nj menaxhim t qndrueshm t produktit
turistik : ky sistem do te bazohet n prmirsimin e cilsis t tregut orientuar n
paketat turistike dhe vecanrisht duke theksuar mbrojtjen dhe zhvillimin e burimeve
natyrore , rurale dhe kulturore .

II.7.2 Cfar presupozon t arrij projekti?
Ky projekt presupozon n:
n krijimin e nj rrjeti Transkufitar pr t zhvilluar dhe prmirsuar
bashkpunimin territorial dhe fqinjsor ,
n ngritjen e nj sistemi qeverisjeje t burimeve mjedisore natyrore dhe
kulturore n nivel ndrkufitar t perhershme ,
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

24

n zhvillimin e konkurueshmris t nj sistemi turistik sipas nj kualifikimi
dhe prmirsimi t shrbimit turistik n vndet pilote , partnere t projektit ,
n promovimin e nj procesi t vazhdueshm me qllim prmirsimin e
cilsis t turizmit , n terma t krkes-oferts, operatort turistik , burimet
lokale imazhin publik dhe krkesat e marketingut dhe sistemit te komunikimit
zgjerimin e zons te operimit te operatorve turistike lokale n nivel
ndrkufitar, duke i favorizuar sektorin privat dhe at publik njekohesisht
prmirsimin dhe mbrojtjen e produkteve tipike lokale, pasurit kulturore dhe
promovimin e vlerave t dalluara t territorit pilot te partnereve n projekt
zhvillimin dhe promovimin e jets kulturore dhe valorizimin e qndrave
historike n shtetet partnere t projektit ;
krahasimin e ofertave turistike, turizmin sezonal dhe prmirsimin e t mirave
kulturore dhe arkeologjike.

II.7.3 Aktivitete konkrete t projektit
Aktivitete konkrete t projektit do t jen:
Realizimi takimeve me aktor prfshirs n cshtjet e turizmit ,
sbashku n nivel ndrkufitar , perfshirjen e t gjithe zinxhirit te
operatorve turistik pr krijimin e sistemit t integruar t menaxhimit
t produktit ndrkufitar bazuar si n shrbimet publike dhe ato private
;
Prgatitja dhe ngritja e qndrave t shrbimit turistik , t cilt do t jen t afta
pr shrbimet te ndryshme t kualifikuara turistike dhe zgjerimin e
standarteve t jeteses t komunitetit t prfshir n cdo territor partner n
projekt
Planifikimi dhe vendosja e sinjalistikes turistike me qllim individualizimin
dhe promovimin e burimeve e shrbimeve lokale n nivel Ndrkufitar ;
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

25

Zbatimi mjeteve t zakonshme pr t promovuar produktet t agrokulturs
dhe ato artizanale , nn zinxhirin e krijuar t produkteve tipike n terrioret
pilote . Kto mjete do t bazohen n : nj analiz t produkteve tipike lokale
nn territore pilote partnere t projektit dhe shkmbimit t informacionit midis
partnerve , prcaktimi i shports t produktit lokal tipik me konotacion
territoret pilote partnere n projekt; prpunimi i vlersimit t ciklit jetsor
pr cdo produkt t przgjedhur ; prfundimi i procedurs t manaxhimit t
markave te njjta Ndrkufitare pr produktet e przgjedhura
Identifikimi i nj strukture pilote pr tu pajisur me rregjistrimin n procesin
e certifikimit te Ecolabel /Emas
Programimi i nj sistemi t ri novativ software-i me qllim t racionalizoj
dhe kualifikoj rrjetin e shrbimeve publike turistike
Aktivitete konkrete pr mbrojtjen e burimeve dhe pasurive kulturore
Krijimi dhe promovimi i i alternativave t reja t produktit turistik
Realizimi i Programeve t evenimenteve kulturore ( galeri arti , krcimi dhe
muzika, evenimente me qllim shkmbimin dhe promovimin e origjins,
kulturs, dhe tradits ) etj
Ky projekt ka nj shtrirje kohore tre(3) vjecare 2011-2013,vlera e t cilit sht
220.000 euro.Nga kjo vlere 85 % financohet nga IPA dhe 15 % nga Bashkia
Durres.Pr vitin 2012 vlera e financimit t akorduar ka qn 2.200.000 lek.


II.8 Cfar ka br Bashkia e Durrsit pr turizmin?

Bashkia e Durrsit nprmjet departamentit t Koordinim-Zhvillimit ka kryer nj sr
veprimtarish pr t trhequr sa m tepr turist

II.8.1 Marrjen e informacionit t nevojshm pr mbarvajtjen dhe ecurin e
sezonit turistik
Kjo sht realiziuar duke mbajtur kontakte t vazhdueshme nprmjet rrugs
shkresore me:
N.SH.K Durrs
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

26

N.K. Plazh
Drejtoria Rajonale Monumenteve t Kulturs
Drejtoria Rajonale e Kufirit dhe Migracionit
Autoriteti Portual Durrs
Departamenti Tatim Taksave
Departamenti Kulturs
II.8.2 Promovimin e turizmit
Promovimi i turizmit pr qytetin e Durrsit nga ana e Bashkis sht realizuar
n saj t bashkpunimit dhe formave t ndryshme n aktivitete dhe evente si
brnda dhe jashte vndit.

Organizimi i takimeve te dyanshme me qytetet shqiptare turistike si Ulqini dhe
Struga me t cilt jan realizuar marrveshje bashkpunimi n fushn e
turizimit dhe kulturs.

Oganizimi i Konferences s Forumit t Qyteteve t Adriatikut dhe Jonit n
Durrs pr tre dit.
N takime promovuese n Strug n muajin qershor.
N organizmin e Panairit Ditt kosovare t biznesit
N panairin e Turizmit n Prishtin-Kosov
N Panairin Ndrkombtar t Turizmit q u zhvillua n Londr(muaji nntor)
N Panairin Ndrkombtar t Turizmit q u zhvillua n Berlin(muaji mars)
N bashkpunim me Drejtorin e Kulturs u punua pr aktivitetin e celjes s
sezonit turistik
Bashkpunimi me Ministrin e Turizmit, Entin e Turizmit, Prefekturn,
Qarkun, Dhomen e Tregtis:
Esht dhn informacion i vazhdueshm Ministris s Turizmit, Agjencis
Kombtare t Turizmit, Prefekturs, mbi masat e marra nga Bashkia pr nj
sezon t suksesshm turistik.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

27

N baz t ligjit t Turizmit nr.9734 dt. 14.05.2007, n zbatim t neneve 15
dhe 16 i cili ngarkon organet e pushtetit vendor pr hartimin e inventarit t
burimeve turistike do 6 muaj, u hartua ky inventar dhe ju percoll Ministris,
AKT dhe Prefekturs.

Pr prgatitjen e sezonit turistik Bashkia Durrs n bashkpunim me
Prefekturn,Kshillin e Qarkut ,Universitetin A.Moisiu,dhomn e Tregtis
dhe Industris organizoi seminare informuese pr publikun pr promovimin e
vlerave historike dhe turistike t trevs s Durrsit,si dhe rritjen e nivelit t
Turizmit n qytetin e Durrsit.Gjat periudhs s Sezonit Turistik u
organizuan shum aktivitete t cilat u financuan nga Bashkia dhe Ministria e
Kulturs ,Turizmit,Rinis e Sportit sic jane:
1-Fest Detit,
2-Festa e Ullirit ,
3-Deti dhe arkeologjia ,
4-Nata e bardh e Durrsit
5-Koncert Una serata Romana i kngtarit Kastriot Tusha ,
6-Koncertet e Netve t Vers,
7-Sofra Durrsake dhe Miss e Mister Durrsi,
8-Bilete pr Shqipri ,
9-International Summer Film Festival (Festivali Ndrkombtar veror i filmit ) Durrs ,
10-G-3 format music ,
11-Maratona e Kengs Popullore Qytetare,t miratuara edhe nga Kshilli artistik i
qytetit me nj vler prej 20 milione lek

Nga ana tjetr Ndrmarrjet lokale t qytetit si ajo komunale Durrs ,Komunale
Plazh,Ndrmarrja e Mirmbajtjes s Rrugve ,Parku Urban,Pallati Kulturs
Aleksandr Moisiu,Policia Bashkiake hartuan programe pune pr prballimin me
sukses t ketij sezoni n fushat prkatse q ata mbulojn, dhe duhet thn q pr kt
sezon puna e ktyre institucioneve ka qn m e sukseshme.
Ndricimi i qytetit ishte i plot,pastrimi n qytet dhe n plazh prfshir dhe Currila qe
m i mir,autobuzt urban funksionuan me orare m t zgjatura,Koncertet n sheshin
e shtitores Taulantia, funksionuan m s miri dhe u ndoqn nga qytetart e
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

28

vizitoret e shumt. Sinjalistika rrugore qe n nivel t knaqshm pas punimeve q beri
Ndrmarrja e Mirmbajtjes, e cila n bashkpunim me policin rrugore siguruan
koordinim dhe nuk pati probleme trafiku.Po ashtu edhe puna e personelit te pallatit te
kulturs gjat te gjith sezonit qe e vazhdueshme.
Pr subjektet q operojn n zonn e plazhit jan dhne 86 parcela 200 m2 nga 123
parcela t ndara gjjithsej pr t gjith zonen prej Urs Dajlanit deri n kufirin me
bllokun ne Iliria.

II.8.3 Masat e marra
Bashkia Durres n bashkpunim me Qarkun Durrs dhe Autoritetin Portual kan
mundsuar realizimin e nj sr masash pr mbarvajtjen e turizmit n kt qytet. Ne
plazh funksionojn kulla kontrolli dhe pika te ndrhyrjes s shpejt, n raste
aksidentesh detare. Esht arritur t bashkpunohet me policin me patrulla dhe mjete
lundruese n det. Katr kullat e siguris jan t vendosura n do km t plazhit t
madh.
Nje kull tjetr do t vendoset n plazhin e Currilave kt vit. N t gjith gjatsin e
plazhit t madh , do t vendosen dushe pr larjen e pushuesve. Jan ndrtuar 3 qndra
informacioni pr pushuesit si dhe parkingje e tregje t reja. Departamenti i
arkeologjis ka realizuar botimin n anglisht te guids s trashgimis kulturore, si
dhe hapjen e dy adresave n internet mbi Durrsin arkeologjik.
Departamenti i mbrojtjes s mjedisit n portin e Durrsit ka vendosur t marr masa t
forta ndaj t gjitha mjeteve lundruese n kuadr t ertifikimit te pastrtis s zons
portuale nga ndotja e t gjitha llojeve.

II.8.4 Qllimet dhe objektivat e Bashkispr Sektorin Turistik

Qllimi 1
Intergrimi i plot i bashkis me sistemet rajonale t transportit ndrkombtar duke
favorizuar zhvillimin e portit,si porta kryesore e korridoreve t zhvillimit.
Objektivat:
*Rritja e vllimit t mallrave dhe numrit te pasagjerve t transportuar nga porti i
Durrsit.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

29

Projektet:
Ndrtimi i terminalit t ri t pasagjerve.
Ndrtimi i rrugs s re paralel me murin e portit.
Ndrtimi i mjediseve t reja argtuese, arsimore, kulturore dhe zbavitse pr
qytetart e Durrsit.
Shtimi dhe prmiresimi i siperfaqeve t gjelbra n qytet.
Urbanizimi dhe integrimi me qytetin i komunitetit dhe zons s Knets.
Krijimi i nj sistemi t shrbimeve sociale pr t gjith qytetart n nevoj.
Prmirsimi i infrastrukturs s transportit q lidh Durrsin me korridoret e
zhvillimit.

Qllimi 2
Krijimi i nj klime mbshtetse pr t thithur e br biznes dhe rritur aftsit
konkurruese n rajon pr bizneset e Durrsit
Projektet:
Krijimi i Kshillit konsultativ t bisnesit
Pjesemarrja n panairet kombtare, rajonale dhe ndrkombetare
Objektivat:
Rritja e fluksit turistik gjithvjetor nprmjet promovimit intesiv t
potencialeve turistike dhe rritjes s standarteve t cilsis s shrbimeve.
Shtimi i numrit t investitorve t huaj n Durrs q ofrojn biznese, q
shtojn dukshm vndet e puns dhe mbshtesin bizneset vndase.
Shtimi i hapsirave dhe kapaciteteve pr zgjerimin dhe instalimin e bizneseve.
Krijimi i nj mjedisi dhe infrastrukture t favorshme pr zhvillimin e turizmit
elitar dhe masiv.
Projektet:
Rikonstruksion rrugs n Plazhin e Durrsit.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

30

Studimi pr sistemimin e ujrave t bardha e t zeza n zonn e Plazhit e
Shkozetit.

Qllimi 3
Krijimi i nj mjedisi q i paraprin dhe mundson nj zhvillim t integruar dhe t
qndrueshm t qytetit t Durrsit

Objektivat:
Prgatitja e nj kuadri rregullator dhe zhvillimi i instrumenteve pr t
mbshtetur rritjen e integruar dhe t qndrueshme t Bashkis.
Projektet:
Studimi projektimi pr Water frontin Perndimor t Qytetit.
Planifikimi dhe projektimi i skemave t reja t ndricimit rrugor pr t
prmirsuar ndricimin kryesisht n zonat periferike.
Kthimi i rrugve t brndshme t Bashkis n rrug t cilsis s par.
Reduktimi i niveleve t ndotjes n qytet deri n kufirin e lejuar ligjor.
Ndrtimi i Fushs se depozitimit t mbetjeve urbane (landfill) sipas
standarteve bashkkohore.
Hartimi i planit lokal t menaxhimit t mbetjeve t ngurta n bashkpunim me
Bankn Botrore (IFC).
Ofrimi me cilsi i sherbimeve dhe furnizimeve baz publike pr t gjith
komunitetin e Durrsit.
Qllimi 4
Rivleresimi, zhvillimi dhe promovimi i trashigimis kulturore dhe arkeologjike t
Durrsit duke rritur rolin e saj n jetn kulturore t shqiptarve dhe pasuris botrore
Objektivat:
Prfshirja aktive e komunitetit n ruajtjen e trashgimis arkeologjike t
qytetit.
Projektet:
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

31

Rikonstruksioni i Bulevardit kryesor Dyrrah.
Rikonstruksioni i rrugs Aleksandr Goga.
Shtimi i numrit t aktiviteteve shkencore dhe argtuese q nxisin vlerat
kulturore, arkeologjike dhe historike te Durrsit.
Ndrtimi i Galeris s Artit.
Organizimi i prvitshm i Festivalit te Filmit
Qllimi 5
Krijimi i nj cilsie t lart t avancuar jetese dhe sigurie pr t gjith komunitetin e
Durrsit
Objektivat:
Ndrtimi i mjediseve t reja argetuese, arsimore, kulturore dhe zbavitse pr
qytetaret e Durrsit.
Projektet:
Ndrtimi i qndrs s sporteve t ujit.
Ndrtimi i biblioteks se re t qytetit.
Shtimi dhe prmirsimi i siprfaqeve t gjelbra n qytet.
Ndrtimi i Fidanishtes.
Mbjelljen e 1000 pemve t qytetit.
Rikonstruksion dhe mbulim i kanalit n Knet paralel me rrugn hyrse t
Durrsit.
Rikonstruksion i rrugs Unaz-Knet-Spitall.
Krijimi i nj sistemi t shrbimeve sociale pr t gjith qytetart n nevoj.
Organizimi i shkollave verore pr zonat informale apo fmijt n familjet me
probleme sociale.
Zbatimi i platforms strategjike pr nj prgjigje t koordinuar t komunitetit
ndaj dhuns n familje
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

32


Prve projekteve t siprpermendura sht edhe projekti i Vijs s Kaltr, e cila do t
filloj t implementohet n vitet e ardhshme. M kt projekt lidhet e ardhmja e
qytetit t Durrsit, nj projekt afatgjat i cili krkon bashkpunimin e pushtetit
qndror me pushtetin lokal, privatve dhe komunitetit ,pr t br t mundur
realizimin e kesaj vepre vizionare. N kt projekt prfshihet porti turistik me
aksesort, nj gj e munguar n Durrs dhe n Shqipri. Rikuperimi dhe rivitalizimi i
plazhit t Currilave, i cili i ka munguar Durrsit n kto 20 vjet. Pjesa e Currilave dhe
Kallmi do t kthehen n nj plazh ku do t zhvillohet turizm elitar. Pretendohet q
sipas ktij projekti bizneset private t investojn n mnyr t organizuar dhe t
kontrolluar nga strukturat prkatse pr t respektuar standartet dhe parametrat e
projektit.

II.8.5 Analiza swot (Durrs)

Pikat e forta:
1. Pozita e favorshme gjeografike dhe strategjike
2. Nyje e transportit hekurudhor, detar (tregtar dhe ushtarak) dhe atij rrugor
3. Porti m i madh ne Shqipri
4. Klima e favorshme per zhvillimin e turizmit dhe agrobiznesit
5. Vije bregdetare ranore me gjatsi 53 km
6. Identitet i veant me histori antike dhe pasuri arkeologjike
7. Rritje e madhe e popullsis, kryesisht mekanike
8. Kapacitete te knaqshme intelektuale dhe teknike
9. Prqndrim i investimeve t huaja
10. Biznesi sht shum i interesuar n planifikimin e zhvillimin ekonomik t
Bashkis
11. Zgjerimi i sistemit bankar q ofron shrbimet e tij
12. Prania n bashki e bizneseve t fuqishme dhe me eksperienc
13. Situate pozitive lidhur me rendin publik dhe sigurin
14. Qndr administrative e qarkut te Durrsit
15. Fuqi punetore jo e shtrenjt dhe e mir kualifikuar
16. Popullsi relativisht e re, mosha mesatare 34 vje
17. Nivel i lart i arsimit dhe ekzistenca e shkollave teknike
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

33

18. Prania e instituteve kerkimore
19. Ka hapsira te lira pr zhvillime t mtejshme
20. Miratimi i zgjerimit t vijs s verdh n nj siprfaqe prej 7,200 ha
21. Ekzistenca e studimit dhe e hartes se bonifikimit arkeologjik
22. Qytet trheqs pr parqet industriale dhe magazina


Mundsit:
1. Prfshirja e Durrsit n politikat globale t rrjetit t transportit ndrkombtar,
veanrisht si port hyrs dhe dals per Korridorin e VIII
2. Ekzistenca e rregullores pr ndalimin e ndrtimeve n vndet arkeologjike
3. Bashkia ka marrdhenie binjakzimi me 14 qytete te huaja
4. Kosova dhe Maqedonia te interesuara ne turizmin bregdetar te Durrsit
5. Mundesi hyrje n tregjet e BE nga afrsia me vnde te zhvilluara evropiane
6.Ndrtimi i kampusit universitar

Pikat e dobta:
1. Mungesa e planit urbanistik dhe przierja e zonave urbane me ato industriale
2. Kaos juridik ne administrimin e territorit; mbivendosje juridiksionesh; ndrtime pa
leje
3. Lobim i dobt pr t inkurajuar zhvillimin e qytetit t Durrsit
4. Konkurrenc e forte nga kryeqyteti fqinj, Tirana
5. Burime arkeologjike jo t nxjerra n pah ashtu si duhen
6. Te porsaardhurit jo plotsisht t integruar
7. Porti nuk sht i mir integruar n qytt
8. Infrastruktura dhe shrbimet publike jan t dobta (munges e furnizimit t
rregullt me energji elektrike; sisteme t amortizuara t kanalizime t ujrave t zeza
dhe t bardha; munges e trajtimit t plehrave dhe ujrave t zeza; qndrat e reja t
banimit pa infrastruktur; zona dhe mjedise t pamjaftueshme pr argtim; munges e
furnizimit t rregullt me uj; gjelbrim i pamjaftueshem i qytetit)
9. Konkurrenca informale dmtuese ndaj bizneseve t ligjshme
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

34

10. Imazh i dobt i bashkepunimit t Bashkis dhe Tatim Taksave me bizneset
(financa, mjete apo angazhim i pamjaftueshm pr t mbeshtetur projektet
zhvillimore; proedura administrative te gjata dhe te joefiente; nivel i lart i taksave)
11. Njohuri t pakta te bizneseve mbi politikat zhvillimore te Bashkis
12. Bizneset jo t organizuara mir dhe nivel i ult i trajnimit n shtjet teknike
13. Force pun jo e mir kualifikuar pr teknologjit e reja
14. Korrupsioni ndrmjet npunsve civil
15. Pagat e administrats n nivele t ulta
16. Zona te ndotura t Bashkis (p.sh. rrezikshmri nga ish industria kimike n Porto-
Romano)
17. Konfliktet e pronsis pengojne shit blerjen e pasurive t patundshme
18. Nje klim e pafavorshme pr zbatimin e ligjit
19. Ekonomi e madhe informale

Krcnimet:
1. Levizje t mdha dhe kaotike t popullsise
2. Autonomi e kufizuar vendore
3. Kuadri ligjor pr tu permirsuar
4. Vnd ekonomikisht i dobt
5. Munges e zonave t lira pr tregti
6. Munges e autoritetit t pavarur portual
7. Korrupsioni
8. Nivel i ult i trajnimit pr zbatimin e ligjit pr administratn publike dhe bizneset
9. Mosfunksionimi gjykats administrative dhe asaj tregtare
10. Sistem jo i drejt i shprndarjes s buxhetit nga qeveria qndrore
11. Interesi jo i volitshem i vndeve fqinje pr ndrtimin e Korridorit VIIITeme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

35III. Turizmi kulturor n qytetin e Durrsit

Prvec turizmit t banjove t diellit qyteti i Durrsit ka rndsi t madhe edhe pr
turizmin kulturor t orientuar drejt gjith asaj pasurie historike dhe kulturore q ofron
ky qytet.

III.1 Durrsi, i zbuluar
Pjesn m t madhe t turizmit kulturor n qytetin e Durrsit e z ai arkeologjik,
ndonse gjat sezonit turistik nuk mbeten mbrapa dhe aktivitetet e ndryshme
kulturore.
Esht e rndsishme ta shohsh kt qytet n kompleksitetin e vet, sepse kshtu mund
t shijosh at fare ofron vertet.
Zbulimet m t rndsishme dhe m t shumta arkeologjike n Shqipri ndodhen
sigurisht n Durrs dhe ndoshta ia vlen m shum ta shfrytezosh qytetin pr turizm
arkeologjik apo kulturor, sesa pr plazhin e tij. Mund t shpenzosh disa dit duke
vizituar rrnojat, mozaikt, kishat dhe xhamit n kt qytet. Disa nga vndet pr t'u
vizituar jan:

III.2 Amfiteatri
Amfiteatri romak dhe muri bizantin q rrethon pjesn perndimore t qyteit t durrsit
jan dshmit m t mira q vrtetojn lashtsin e tij.
Ndrtimi i prket shek I, t ers ton. Pr nga madhsia mund t krahasohet me
amfiteatrin e Polas apo Pompeut. Ka formn elipsi dhe nj kapacitet prej 15-20 mij
spektatorsh, fakt ky q dshmon popullsin e madhe t Dyrrahut antik. Amfiteatri ka
trajt elipsi me diametr 136 metra dhe lartsi rreth 20 m. ndrtuar me rreshta tullash
t lidhura me llac.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

36

Ky amfiteatr ka arkitektur romake dhe sht ndrtuar n qndr t qytetit,ndersa
2/3 e siprfaqes s tij mbshtetet n kodr. Amfiteatri 2700-vjear qndron mes 30
amfiteatrove t zbuluar t botes antike. Gjat ktyre viteve nj sr projektesh synojn
t realizojne zbulimin e plot t ndrtess dhe bashkepunimi me Universitetin e
Parms pritet t formsoj prfundimisht n t ardhmen t gjith gjeografin e
shikueshme t Amfiteatrit. Brnda
tij jan galerite, tepr interesante pr t'u vizituar sidomos pr mozaiket dhe teknikn e
veante t ndrtimit. Esht shpallur Monument Kulture n vitin 1973.

III.3 Ujsjellsi i Qytetit
Kjo vepr mendohet t jet ndrtuar gjat t njjts periudh n t ciln sht ndrtuar
edhe Amfiteatri.Ujsjellsi kishte nj rndsi t madhe pr qytetin sepse bnte t
mundur furnizimin e tij me uj dhe pr kohn ishte nj projekt tepr i avancuar.Ky
projekt ishte rreth 15 km i gjat dhe mundsonte marrjen e ujit nga lumi Erzen dhe
uarjen e tij n qytetin e Durrsit.

III.4 Bukuroshja e Durrsit
Bukuroshja e Durrsit sht nj mozaik i cili sht zbuluar n lagjenVarosh n vitin
1916 nga arkeologu austriak Praschnicher dhe i prket shek.IV p.e.s.
Fytyra n mozaikun e Bukuroshesh s Durrsit mendohet t prfaqsoj njrn nga
Aurat, Eilethyan, hyjneshn q shoqronte grate n lindjen n mnyre t shndetshme
dhunti q e kan patur dhe Aferdita dhe Artemisi.
Siprfaqja e mozaikut ka trajtn e nje elipsi me diametr; i madhi 5.1m dhe i vogli
3m. N qndr sht nj figur shum e veant gruaje, me nj qndrim munumental,
flok t verdha, baluket e vogla i rrin si kuror dhe mbi to dallohet nj diadem n
form spirali me ngjyr t zez. Punimi i veant dhe shum delikat, sidomos fytyra
ngjllore e gruas, e ka br kt mozaik shum t famshm, duke e kthyer n nj nga
simbolet e qyteti antik.
Nprmjet linjave t zeza dhe gri evidentohen qart konturet e hunds, mjekrs, syve
dhe gojs. Mozaiku ka nj punim tepr t veant: eshte ndertuar me gur t vegjel
zalli natyral shumngjyrsh t vendosur mbi nj shtres llai dhe sht nj nga
shembujt m t vjetr t ksaj mnyre t t brit art, zbuluar deri n kohen ton. Ky
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

37

mozaik ndodhet i ekspozuar n Muzeun Historik Kombtar n Tiran.

III.5 Mozaiku Me Hipokamp dhe Mozaiku i Orefeut
Ky mozaik sht zbuluar n vitin 1947.Esht punuar me guralece bardh e zi dhe
prbhet nga skena t mitologjis,ku figurat kryesore jane Hipokampi,Erosi me
Delfin dhe Tritoni me krah t hapur.Kjo i prket nj godine luksoze, t periudhs
romake, e cila datohet n shek. I e.s.
Mozaiku i Orfeut sht zbuluar n vitin 1988,ku n qndr t tij sht
Orfeu.Mendohet se ky mozaik i prket periudhs s shek.III e.s.

III.6 Banka Kombtare Tregtare
Ndertesa ndodhet n nj nga rruget kryesore t qytetit perball portit.Ndrtesa
evidentohet jo vetm pr mjeshterin e te punuarit dhe arkitekturs por dhe pr
zbukurimet e vizatuara n paratet e saj.Lart n pjesn ballore t ksaj ndrtese shquhet
nj skulptur e nj vajze Ilire,q mendohet t jet mbreteresha Teuta,fakt i pa
vrtetuar nga ana e historianve.

III.7 Xhamit e Durrsit
Dy m t rndsishmet jan Xhamia e Madhe dhe Xhamia e VoglFaith. Xhamia e
Madhe sht ndrtuar n vitet 1932-1938,kryesisht nga tregtar t qytetit dhe sht
xhamia e dyt me e madhe n Ballkan. Gjat revolucioneve kulturore socialiste kjo
xhami u dmtua por pas viteve 90 u rikonstruktua srish, duke marr pamjen e
dikurshme: sot ketu kryhen ritet fetare nga shum mysliman shqiptar. Ndr t tjera
xhamia sht edhe nj vnd i msimit t kulturs dhe fes myslymane.
Ndrsa Xhamia e Vogl sht shum m e vjetr, sht ndrtuar rreth 500 vjet m
par nga Sulltan Fatihu i dyt. Dokumentet e vjetra tregojn se xhamia sht ndrtuar
mbi nj kish t vjetr bizantine dhe sht nj momumet historiko-kulturor tepr i
rndsishm i qytetit.

III.8 Kishat e Qytetit
Kisha katolikeShn Luia, i prket vitit 1907.Esht kish e tipit romanik, e
restauruar dhe funksionale.
Kisha ortodokseShn Gjergji,i prket fundit t shek.XIX, restauruar dhe
funksionale
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

38

Kisha ortodokseShn Asti e Shn Pali, ndrtuar ne vitin 2001, funksionale.
Keto kisha prvec besimtarve Durrsak vizitohen edhe nga turist te huaj gjat
periudhave t ndryshme t vitit.


III.9 Muzeu Arkeologjik dhe Muzeu Etnografik
Me hapjen e Muzeut t ri arkeologjik n Durrs tashm nj tjetr vnd me parametra
t kohs ofrohet pr vizitat e turistve t shumt t interesuar pr t njohur m shum
qytetin.
Muzeu Arkeologjik dhe ai Etnografik jan shum interesant pr t'u vizituar. I pari
sht ndrtes moderne dhe mban brnda rreth 18000 objekte arkeologjike t fondit
themeltar t ekspozuara,objekte q i prkasin periudhave t ndryshme historike.Ky
muze n brndsi t vet ka:salln e ekspozits,biblotekn,arkivn.sektorin
studimimor,salln e leksioneve.
Muzeu Etnografik ka nj pamje krejtsisht tjetr: ndrtesa sht prej guri dhe ndjesia
e familjaritetit kur hyn brnda sht e menjhershme.Ky muze prbhet nga dy
kate,ku i pari shrben si magazin ndrsa i dyti pr t ekspozuar reliket dhe objektet
historike.
Oborri dhe dekorimet tradicionale shqiptare t bjn t ndihesh sikur je n nj shtpi
t vjetr shqiptare, shpesh punonjset e Muzeut, ulen n hijen e shkallve dhe
ngjajn me nuset e shtpis. Atmosfern e krijojn edhe punimet e tradites t
vendosura shum natyralisht n 5 dhomat e katit t dyt t muzeut.

III.10 Varri i shnjt dhe mozaiku prmbi (Zbulimi i Sali Hidrit)
Nj nga zbulimet m t rndsishme t nntoks t qytetit antik t Durrsit sht dhe
mozaiku n bazilikn e Shn Mhillit, nj zbulim i ky i arkeologut Salih Hidri.
Vepra sht nj skulptur plastike dekorative, me prmasa 66x29 dhe sht nj
punim tepr fin.
Sipas Hidrit, mozaiku ka tem fetare kristiane: n qndr t tij qndrojn figurat e dy
barinjve njri me shkop n dor ndrsa tjetri me nj litar, t cilt simbolizojn kishn
dhe kujdesin e saj pr besimtart. Figurat e qenit dhe bagtive jan vendosur pran
tyre.
Tre kuajt, (i bardhe, i zi dhe ngjyr hiri) simbolizojn tre kuajt e apokalipsit. Mozaiku,
nuk ka vetm funksion dekorativ pr Baziliken, pasi nn t sht zbuluar nj varr;
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

39

eshtrat e gjetura tregojn se aty jane varrosur nj grua dhe nj burr. Mendohet q
varri ti prkiste njerzve shum t njohur dhe t respektuar, nga banort dhe kisha.
Ndaj ky vnd kosiderohej i shnjt.
Muret m t vjetra t Baziliks, i prkasin periudhs s Justinianit (shek.6) dhe q nga
ajo koh e deri n ditet tona, kodrat e Shn Mhillit, konsiderohen si vnd i shnjt.
Aty jan gjetur edhe tyrbe, q do t thot se edhe n kohen e pushtimit osman ky vnd
ka funksionuar si faltore, ndrsa sot n dritaren e ngusht t varrit t vjetr njerzit e
zons ndezin qirinj.
Ky aspekt na evidenton faktin se si n asnj vend tjetr trashgimia fetare nuk sht
zhdukur asnjher por thjesht sht transformuar.

III.11 Fortifikimet Bizantine
Kto mure jan ndrtuar n kohn e Perandor Anastasit I (491-518), me origjin nga
familjet senatoriale t Dyrrahut.Fortifikimet t cilat do te shrbenin pr t mbrojtur
qytetin u ndrtuan me material tulla e lla, ndrtim karakteristik i ksaj periudhe, ku
shnohen mbi tulla dhe vula t ktij perandori, si dhe t punishteve shtetrore,
ergasit.Rrethimi sht br me kuror t trefisht, gjatsi lineare 3,5 km, lartsi
muresh 12 m., gjrsi, si vinte n dukje historiania bizantine A.Komnena, sa pr t
kaluar brinjas njri tjetrit katr kalors. Edhe perandori tjetr me origjine ilire,
Justiniani (527-565) ndrmori vepra me karakter mbrojts, si njihet, Porteza, ose
Porto Romano, n veri t qytetit.

III.12 Torra Veneciane
Torra ndodhet n fund t rrugs tregtare prball hyrjes s portit,n nj pozicion tepr
t favorshm pr tu evidentuar dhe pr tu vizituar nga turistt. Ndrtim karakteristik i
shek.XV, kull e rrumbullakt, ndrtuar me blloqe guri glqeror, ku ndrfuten dhe
pjese arktektonike t periudhave t me parshme, si sht blloku i gurit glqeror me
figurn e Hermesit, nv funksionin e mbrojtsve t tregtarve.
Po e ksaj periudhe sht dhe Kshtjella e Siprme, edhe ktu nj kull e
rrumbullakt.
Prvec vlerave t saj kulturore n brndsi t saj sht ndrtuar nj bar mjaft i
kndshm,
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

40

tek i cili takohet antikja dhe modernia, nj vnd ky mjaft i krkuar nga turistt e huaj
t cilt me torrn veneciane kan kontaktin e par me mjediset turistike q qyteti i
durrsit u ofron.

III.13 Forumi bizantin (Macellum )
Forumi ndodhet prapa Pallatit te Kulturs A.Moisiu.Kjo vepr i prket periudhs s
fundit t shek.V e.s dhe nga qytetart e Durrsit njihet me emrin Rotonda.
S bashku me Termat publike,t periudhs romake, posht themeleve t pallatit t
Kulturs, krijon nj ansambl, nj ishull arkeologjik, n qndr t qytetit.I gjith ky
ansambl arkeologjik ka vlera t pacmueshme pr qytetin e Durrsit si n aspektin
historik e kulturor edhe n aspektin turistik.

III.14 Muri Turk
I ndrtuar nga pushtuesit turk, duke e kthyer qytetin, pas vitit 1501, n garnizon
ushtarak. Prgjat ketij muri ndrtohet dhe Kulla me Sahat, dhe n brndsi t Lagjes
Kala, ndrtohet Hamami Mesjetar dhe jasht tij, n Lagjen Varosh, Pusi i
Tophanes

III.15 Kulla e Karl Topis
Njihet e till residenca e Princ Karl Topis, q i dha autonomi politike qytetit t
Durrsit. E quante veten Princ i Arberis, Venediku e cilsonte Zot i Arbris n
viset bregdetare t Durrsit, kurse Papa, m 1374, i njeh titullin, Kont i Madh i
Arbris.Kjo kull sht e lidhur ngusht me ngjarje t rndsishme historike,ku hera
hers sht varur dhe fati i Shtetit Shqiptar.

III.16 Shtpia Muze Aleksandr Moisiu
Esht inaguruar n shtator 1982. Ktu ka kaluar femijrin e tij aktori me origjine
shqiptare A.Moisiu, n vitet 1884-1889, ku ka kryer dhe vitet e shkolls fillore. N dy
dhoma shpalosen n stenda biografia e tij familjare e artistike bazuar n dokumenta
autentike; kurse n dhomn e dyt paraqiten vepra arti t krijuesve vndas pr figurn
e aktorit t madh.


Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

41

III.17 Salla e Relikeve t Luftes
Esht inaguruar fillimisht n vitin 1969. Ndodhet n katin e dyt mbi Kompleksin
Funerar t Dshmorve t ish Qarkut t Durrsit, dshmor t Lufts s Dyt Botrore
(1939-1944), krahas tyre jan varrosur dhe eshtrat e dshmoreve t Levizjes Patriotike
t fillimit t shek.XX.
N Salln e relikeve jan ekspozuar armt trofe t Lufts s Dyte Botrore, objekte
personale t deshmorve.


IV. Promovimi i turizmit

IV.1 Marka dhe marketingu i turizmit
Ministria jon e Turizmit, Kulturs, Rinis dhe Sporteve ka br nj publicitet t tipit
kroat pr turizmin, duke e reklamuar ofertn tone turistike deri ne CNN. Gjithka e
ndrmarr n kt drejtim sht nxitur nga nj vlersim pr industrine e turizmit, e
cila pritet qe n t ardhmen t prbj zhvillimin ton ekonomiko-shoqror.
Prgjat viteve jan shpenzuar para pr t br t mundur reklamimin e Shqipris
turistike,pr t joshur turistt nga e gjith bota. Por a do te mjaftojn rrugt e gjera,
objektet e ndryshme energjetike, ujsjellesit dhe vepra t tjera t kesaj natyre, duke
perfshir ketu edhe marketingun e prsosur,infrastruktura turistike si nje e tr pr ta
konsideruar t prfunduar detyren investuese dhe promovuese ndaj turizmit?

Alan James, nj specialist amerikan marketingu q ka punuar n Shqipri pran
projektit EDEM, USAID, mendon se sht e nevojshme q t krijohet marka
shqiptare e turizmit, nj koncept ky q shtrihet prtej infrastrukturs fizike dhe
promocionit t prkryer q mund ti behet krijimit t ktyre kushteve.
Marka shqiptare e turizmit sht thelbi i arsyes, pse t huajt krkojn t vizitojn
vndin ton, duke shfrytzuar t veantat historike, kulturore, natyrore etj., q ne
kemi. Ne keto kushte, krijimi i marks shqiptare m shum se sa shtje investimesh,
sht eshtje germimesh dhe hulumtimesh. Caktimi i marks n kt rast sht baz e
hartimit t strategjis zhvilluese t turizmit n t ardhmen.
Ndrsa Kshilluesja Leyla Giray rendit n nj shkrim n gazeten Huffington Post,
10 arsye per te vizituar Shqiperin n vitin 2013.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

42

N hyrje te shkrimit te saj, shoqeruar edhe me fotografi, Giray jep disa fakte historike,
duke theksuar diktaturn e ashper q Shqipria ka prjetuar, si dhe deshirn e saj q
pas hapjes me pjesn tjetr t bots t bj hapa sa m t shpejt drejt zhvillimit.
Por, nga ana tjetr, Giray thekson se vndi mbetet i dobt pr t prballuar nj turizm
masiv. Sipas saj Shqipria sht nj vnd i kndshm pr udhtart, por krkon
durim. Disa nga arsyet e Leyla Giray, pse duhet vizituar Shqipria gjat 2013-s
jan: 1- siguria, 2-natyra, 3-turizmi kulturor, 4-diversiteti, 5-moti, 6-mimet, q sipas
saj jan 30 deri ne 40 pr qind m t lira se n vndet fqinje.Autorja e vendos
Shqiprin si nj destinacion i cili duhet vizituar,ende i panjohur dhe mistik pr
turistt perndimor,t cilt trhiqen nga e panjohura dhe suprizat q mund t
zbulojn aty.
Ndonse gjat ktyre viteve tranzicion jane hartuar disa strategji pr zhvillimin e
turizmit, asnjra prej tyre nuk ka pasur si referim t veantn shqiptare n kt
drejtim. Si duket, qeveritart shqiptar, studiuesit dhe asistuesit e huaj po i hartojn
projektet zhvilluese t turizmit ton duke u nisur nga manualet e prkthyera dhe jo
nga inventarizimi i potencialeve tona turistike. Prjashtim nga kjo nuk bn as
Strategjia Sektoriale e Turizmit 2007-2013,e cila sht nj prshtatje e rndomte.Kjo
Strategji sht n fund t periudhs s funksionimit t saj, frytet,arritjet dhe zhvillimin
q duhet t inicionte kjo strategji tashm duhet t ishin arritur.Pr fat t keq u arritn
shum pak gjra dhe si gjithmon duhet edhe njher t hartojm nj tjetr
strategji,kt radh t mbshtetur n kushtet,pasurit,traditat dhe mentalitetin ton.
N kto kushte, shifrat e t ardhurave nga turizmi jan caktuar apriori, ndoshta duke
ndjekur metodn e planifikimit sipas ritmit vjetor t rritjes pr do tregues tjetr
ekonomik.
Konkretisht, n strategjin m t fundit t hartuar pr kt qllim, kjo edhe me
mbshtetjen e GTZ-se gjermane, sht parashikuar q totali i t ardhurave tona nga
turizmi deri ne fund t vitit 2012, t mos shkoj m shum se 1 miliard dollar.
Po t kemi parasysh q sot Mali i Zi siguron nga turizmi rreth 3-4 miliarde dollar n
vit, dhe pas 6 vitesh ndoshta 5-6 miliard dollar, athere t ardhurat tona, t
planifikuara pr tu siguruar nga nj aktivitet i till, mund t konsiderohen trsisht
simbolike.

Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

43

Fqinjet tan, duke prfshir ktu edhe vnde t vogla si Maqedonia e Mali i Zi, kan
filluar t promovojn markat specifike pr zhvillimin e turizmit dhe t do aktiviteti
tjetr prodhues pr t prballuar konkurrencs e eger dhe presionet e tjera t tregut n
nj bot gjithnj e m t hapur e pa kufij ekonomik. Ne Maqedonin fqinje, pr
shembull, qyteti i Ohrit me arkitektur osmane trheq mijra turist n vit vetm me
qndrn e vogl arkeologjike dhe nj kshtjelle; ndoshta m shum se sa mund t
trheq e gjith Shqipria npermjet Butrintit, Gjirokastrs, Tepelens, Vlors,
Beratit, Apolonis, Durrsit, Krujs, Lezhs, Shkodrs etj.
Ne kemi natyr magjepse, vij t prkryer bregdetare, por edhe nj histori t lasht e
interesante. Po kush prej tyre do t jet marka e turizmit shqiptar? Njohsit dhe
studiuesit e prkushtuar t kulturs dhe historis s vendit ton mendojn se n
drejtim t turizmit kulturor Shqipria ka nj shans q shpesh sht krahasuar me
shansin e Spanjs.

Por pavarsisht se n trojet shqiptare kan kaluar fatet e shume perandorive, t cilat
kan ln pas kshtjella, fortifikata, rrug, ura, kisha gotike t kohs s kryqzatave,
kisha bizantine, xhami, turbe e teqe t shtat sekteve t ndryshme etj., deri tani n
kemi dshmuar me fakte se, harxhojn m shum koh pr 24 ort e fundit dhe
shum pak pr 6 000 vitet e fundit
Fondit t turizmit kulturor mund ti shtoheshin shum mir edhe veprat simbol t
komunizmit, duke perfshir edhe burgjet shqiptare apo edhe shume vepra t tjera, t
cilat po shkatrrohen dita-dits pr nj shkak banal, si hakmarrje pr komunizmin.
Duke qndruar te fakti q t huajt, n aspektin e turizmit kulturor na krahasojn me
Spanjn, mund t themi se atje nuk sht br seleksionim politik i historis, si ka
ndodhur n vndin ton, prderisa edhe diktatorin Franko e mbajn n muze.
Par n kt kndvshtrim, burgu politik i Burrelit, ai i Qafbarit e ndonj tjetr nuk
besoj se kan qn m pak ferr se sa masakrat n pjesn turke t ishullit t Qipros,
ndaj m duken t pakuptimta shkatrrimet e objekteve dhe gjurmve t tjera t
vuajtjeve njerzore n kt zon t vndit ton. Gjithashtu nj tjetr vepr me
dimensione kombtare por edhe m gjer,me nj arkitekture tepr t vecant,unike pr
llojin e vet n evrop Piramida n qndr t qytetit t Tirans,e cila i prkt
periudhs komuniste me vendim t pushtetit t sotm duhet t shkaterrohet.Nse kjo
vepr do te mirmbahej dhe menaxhohej n mnyrn e duhur pa frik do t ishte nje
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

44

nga vndet m te vizituara nga turistt,cka do t siguronte t ardhura t knaqshme
pr kt qytet.
Pr shkatrrimin e ktyre objekteve besoj se nuk kan qne te interesuar as ata q
kan kaluar rinin e tyre nn tortura monstruoze e brenda telave me gjmba, sepse e
din mjaft mir q shkaku i vuajtjeve t tyre nuk kan qn godinat, por regjimi
diktatorial.

Nga ana tjetr si thot Xhon Still, kujtimet e njerzve jan varse shume delikate
pr t varur historine n to. Pasuria jon kulturore dhe historike sht e
jashtzakonshme, por kujdesi shtetror n vitt e tranzicionit ka qn i
pamjaftueshm.
Kujdesi dhe interesi i Shtetit Shqiptar ndaj veprave me rndsi historike si edhe ndaj
sektorit turistik n trsi ka qn n nivele jo t knaqshme,cka ka ndikuar q turizmi
Shqiptar t vazhdoj t vuaj ende sot.
Monumentet e kulturs dhe historis shqiptare rrezikohen nga probleme t tilla si
lnia n harres dhe mosmirmbajtja fizike, grmimet ilegale, tjetrsimi arkitekturor
etj.
Shum shqiptar dhe t huaj kan grmuar n vnd t ndryshme arkeologjike pr t
gjetur flori, stoli apo sende t tjera me vler, t cilat i kan shitur jasht shtetit, duke
dmtuar vlern e t gjith objektit n fjal si dhe pasurin kombtare.

Ne jemi deshmitar t mjaft lajmeve t tilla ku jan shitur kontrabande sende me vler
arkeologjike dhe reagimi i shtetit apo drejtsis nuk kan vn asknd para
prgjegjsis. N parlamentin shqiptar ndrmerren lloj-lloj mocionesh, por nj
mocion pr ruajtjen apo gjndjen e objekteve arkeologjike, punn e institucioneve
prkatse e probleme t tjera t ksaj natyre sht konsideruar i pavnd t zhvillohet,
duke treguar keshtu jo vetm paprgjegjshmri institucionale, por edhe munges t
theksuar t formimit atdhetar e patriotik, pse jo dhe horizont t ngusht intelektual.

Zhvillimi i shpejt i agjensive turistike n shqipri tashm ka kaluar n nj stad tjetr
ku ndryshe nga m par ku funksionet kryesore t tyre kan qn q t drgojn
turist t qytetit t Durrsit n vndet e tjera nprmjet bashkpunimit me koleg t
tyre t huaj, tashm kto marrdhnie kan kaluar n stadin e partneritetit ku agjensit
bashkpunojn pr t promovuar tek turist t huaj dhe me t ardhura t larta pra
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

45

turistt potencial pr t vizituar vndet e mesheut ku dhe qyteti I Durrsit tashm ka
hyr fuqishm n hartn e vndeve t preferuara pr turistt potencial.

Kshtu fal ktij bashkpunimi gjat ktyre viteve vihet re nj prani e madhe e anijeve
t mdha me turist potencial, t cilt si rrall ndonjeher shohin qytetin e Durrsit nj
vnd interesant dhe atraktiv pr t vizituar, dhe kjo vihet re n vizitat e shumta gjat
gjith vitit,jo vetm gjat sezonit turistik.
IV.2 Turizmi Shqiptar n panaire ndrkombetare
Shqiperia merr pjese ne Panairin Nderkombetar te Turizmit, i cili zhvillohet ne muajin
Nentor, ne Londer (Angli), sipas Entit te Turizmit.
Ne kete panair, ku pritet te marrin pjese edhe disa operatore turistike private, do te
paraqitet nje guide me pamje nga zona te ndryshme dhe kryesisht nga Riviera
shqiptare, si dhe nga qyteti i Durresit me qellim terheqjen e sa me shume turisteve
evropiane.
Sipas drejtorise te promocionit te ketij Enti, ne kete panair do te shperndahen
informacione ne lidhje me zonat, agjencite turistike qe veprojne ne Shqiperi, hotelet
dhe mimet e tyre, si dhe per mundesine e organizimit te tureve te perbashketa
turistike.
Pervec Panairit Nderkombetar te Londres, Ministria e Turizmit merr pjese edhe ne
panairet e Napolit, Berlinit, Barit, Kosoves,Maqedonise etj. ku paraqiten ofertat
turistike, politikat e zhvillimit te turizmit, fushat e investimeve qe priten te kryhen ne
zonat turistike, etj


IV.3 Turizmi promovohet me an t kartolinave
Nje iniciative teper interesante per promovimin e turizmit ne arenen nderkombetare
ka qene projekti i EDEM i USAID-it ne bashkepunim me industrine e turizmit,i cili
ka zhvilluar disa edicione ne Shqiperi.
Pershendeje nga Shqiperia eshte titulluar projekti i mbledhjes se kartolinave me
qellim promovimin e turizmit shqiptar ku nje vend te rendesishem zene dhe pamjet
nga qyteti i Durresit.
Sloganet e perdorura nga ky projekt per te bere te mundur realizimin e tij jane:
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

46

Krijo nje kartoline tenden, bej qe bukurite e vendit tend ti shohin edhe te tjeret, duke
inkurajuar keshtu vizitore qe te zbulojne Shqiperine. Behu edhe ti konkurrent ne
konkursin Pershendetje nga Shqiperia me nje kartoline tenden.
Ne kete menyre do te krijohen kartolina me permasa tipike, sic mund te jete nje
fotografi, nje vizatim ose pikture me dika interesante dhe terheqese nga vendbanimi.
Mund te fotografohen njerez, pamje nga natyra, ndertesa, dika artistike, kostume
tradicionale, shtepi karakteristike apo dika interesante qe do te ndahet me te tjere
njerez, me turiste qe deshirojne te dime me shume mbi vlerat kulturore dhe
atraksionet turistike te Shqiperise.
Kartolinat e perzgjedhura do te perdoren ne web site, si dhe ne materiale te tjera
promocionale me qellim promovimin e vlerave te turizmit shqiptar. Krijuesi i
kartolines duhet te heqe dore nga te gjitha te drejtat e pronesise ose e drejta per
kundershperblim ne lidhje me perdorimin e kartolines nga projekti EDEM.
IV.4 Turizmi, paket lehtesirash pr pushuesit kosovar
Favorizimet nisin nga doganat, te siguria ne rruge, deri te mimet ne plazhe
Pushuesit Kosovare perbejne numrin me te madh per turizmin Shqiptar,cka ka ndikuar
qe ne Kosove te promovohet se tepermi vendi yne.Kjo realizohet ne panaire te
ndryshme,nga agjensite turistike si dhe nga spotet publicitare ne TV.
Shteti shqiptar dhe vet Ministria pergjegjese per Turizmin gjate ketyre viteve kane
realizuar nje pakete masash lehtesuese per te gjithe turistet kosovare qe kane zgjedhur
Shqiperine per te pushuar. Masat qe jane marre per te favorizuar turistet nga vendi
fqinj jane ne kuader te lehtesirave te parashikuara per turistet gjate ketij sezoni.
Per pushuesit kosovare, qe zgjedhin Shqiperine si destinacion per te kaluar pushimet,
lehtesirat nisin qe ne heqjen e taksave per automjetet ne kufi, per individet, si dhe ne
garantimin dhe shoqerimin gjate udhetimit nga policia rrugore. Masat jane
intensifikuar nga uniformat, blu per te garantuar qetesi dhe siguri ne aksin Morine-
Kukes-Tirane, mandej ne te gjitha rruget e vendit.
Nderkohe, ne aspektin turistik eshte bere gjithashtu mjaft per te pritur turiste kosovar
qe jane dhe burimi kryesor i te ardhurave ne fushen e turizmit si per qytetin e
Durresit ashtu dhe per Shqiperine.
Ne mjaft njesi turistike akomoduese si "hotele, motele, restorante, bare, disko etj.,
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

47

ne zona si ne Durres, Golem, jane kryer investime te konsiderueshme, qe kane rritur
ndjeshem kualitetin e sherbimit".
Te gjitha keto struktura jane ngritur dhe funksionojne per pritjen dhe akomodimin e
turisteve te ndryshem, kryesisht atyre kosovare, te cilet jane dhe burimi kryesor i
klienteles dhe te ardhurave aty. Per kete qellim, agjenci te caktuara turistike ne keto
zona, kane hartuar dhe data-base te ndryshme me te dhena per mimet, cilesine e
sherbimnit dhe adresat perkatese te hoteleve dhe strukturave te tjera turistike per
pushuesit nga kosova.
Jo pak eshte punuar edhe ne sensibilizimin e pronareve te hoteleve, qe te konkurrojne
ne ofertat e tyre edhe me mimet, me qellim thithjen e sa me shume turisteve.
Nga ana tjeter, njesite turistike jane munduar dhe kane investuar ndjeshem per
permiresimin e furnizimit me uje te pijshem dhe sigurimin e energjise 24 ore.
V. Investime t rndsishme
Mungesa e investimeve infrastrukturore ne te shkuaren tone qeverisese, ve te tjerash
e kane pasur burimin edhe te koncepti i padrejte qe kane pasur qeverite e ndryshme
per prioritet e zhvillimit ekonomiko-shoqeror te vendit tone, ku me kryesori eshte
turizmi.

Investimet ne zonen bregdetare te qytetit te Durresit kane rritur ndjeshem numrin e
turisteve ne qytet dhe cilesine e sherbimit gjate sezoneve te fundit turistike. Nderkohe
vazhdojne te akordohen fonde per permiresimin e infrastruktures ne pjese te
rendesishme te qytetit.
V.1 Investimet n infrastrukturen rrugore n Durrs
Nje nga investimet e kryera ne infrastrukturen rrugore e cila i ka dhe nje
zhvillim te drejperdrejte turizmit ne qytetin e Durresit eshte rruga e
Plazhit.Kjo rruge gjate sezonit turistik eshte me e mbipopulluara,si nga
makinat ashtu edhe nga njerezit.Rruga i dha mundesi zhvillimit te metejshem
te zones se Plazhit ku lulezuan bizneset,te cilat jane te lidhura ngushtesisht me
sektorin turistik.Zona e Plazhit mban peshen me te madhe te turisteve gjate
sezonit turistik
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

48

Me an t investimeve t kryera n segmentin Berryl-Currila prpara disa
vitesh,ksaj zone iu rikthye edhe njehere frymmarrja dhe
gjallria.Rikonstruksioni konsiderohet nga investimet m t rndsishme n
infrastrukturn rrugore t zons turistike t Durrsit, pas investimit n rrugn e
plazhit,e cila ka nj rndsi t jashtezakonshme pr gjith qytetin e Durrsit.
Dikur perl natyrore pr pushime, plazhi i Currilave u shndrrua n nj zon t
keqprdorur dhe t pamirmbajtur.
Zhvillimet e turizmit dhe numri gjithnje ne rritje i pushuesve e perfshine zonen rishtas
ne vemendjen e pushtetareve dhe grupeve te interesit gjate hartimit te strategjise se
zhvillimit te qytetit. Shume qytetare durrsake i konsiderojne investimet ne kete pjese
te qytetit si nje faktor nxites, jo vetem per turizmin, po dhe per uljen e varferise se
banoreve te kesaj lagjeje.
Gjate dekades se fundit, rruga e Currilave, kanalizimet e ujerave te bardha dhe te
zeza, pesuan nje degradim te plote, duke e izoluar bregdetin e zones nga pushuesit dhe
mundesia per zhvillim turistik.
Durrsaket, frekuentuesit me te shpeshte te ketij plazhi te vogel, e braktisen ate duke u
zhvendosur drejt plazhit te madh.
Bashkia e qytetit e vendosi jo thjesht ne prioritetet e zhvillimit zonen, po dhe me
insistimin publik, i kanalizoi nje pjese te fondeve te veta ne ndryshimin e pamjes se
zones, duke nisur nga infrastruktura rrugore.
Njerezit kane nisur t'i kthehen zones se Currilave, ndersa plazhi i vogel pasohet nga
plazhi i bukur i Kallmit, nje tjeter bukuri e natyres bregdetare durrsake. Gjithsesi
shqetesuese dhe qe kerkon nderhyrjen e menjehershme te instancave perkatese,eshte
kodra e qytetit e cila gjate periudhes se dimrit peson rreshqitje te medha.Kjo gje
kerkon nje nderhyrje sa me urgjente per ta stabilizuar rreshqitjen e dheut si dhe per te
shpetuar ndertesat qe ndodhen ne kete zone.
Rikonstruksioni i rruges Spitalle-Porto Romano i jep mundesine zhvillimit te
turizmit ne zonen e Bishtpalles si dhe nje nje pjese te zones se Kallmit. Keto
plazhe jane ende plazhe te virgjera dhe mjaft te bukura,ku nderthuret kodra me
detin, dhe ku dora e njeriut nuk ka bere ende ate qe ka bere me plazhet e tjera
te qytetit.

Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

49

Rionstruksioni i bulevardit kryesor te qytetit eshte nje investim mjaft i
rendesishem,i cili i jep Durresit nje tjeter pamje i jep pamjen e nje qyteti
europian.Ketu mund te permendim dhe rikonstruksionin e sheshit tek Stacioni
i Trenit,duke e kthyer kete ne nje stacion bashkekohor dhe efikas.
Gjithashtu ne Qytetin e durresit jane bere investime edhe ne segmente te tjera
si ne periferi ashtu edhe ne brendesi te tij.Keto investime jo vetem qe ndikojne
ne permiresimin e i nfrastruktures turistike por me se shumti ndikojne ne
zhvillimin dhe mireqenien e qytetareve Durrsake.
Investime te rendesishme jane bere edhe ne shtimin e hapesirave publike,ne
shtimin e hapesirave te gjelbra, ne shtimin e objekteve publike,ne
rikonstruksionin e fasadave,ne ndricimin e qytetit etj.
Turizmi eshte nje nga prioritetet kryesore te zhvillimit te qarkut te Durresit
dhe si i tille ai po thith nje pjese te mire te fondeve te buxhetit te pushtetit
vendor dhe atij te shtetit. Durresi eshte zona ku deti nderthuret harmonishem
me reren, fushen, kodren dhe malin, e qe jane te pershtatshme per zhvillimin e
formave alternative te turizmit, si agroturizmi, turizmi ekologjik dhe
alpinizmi.
V.2 Shtitorja Taulantia
Perfaqeson nje nga pikat kryesore mbas amfiteatrit antik me te cilen vet qyteti
identifikohet.
Shetitorja e cila ndodhet buze detit eshte nje tjeter objekt ku investimet synojne te
rrisin dhe te bejne me atraktive qytetin e durresit tek turistet vendas, por edhe te huaj
pasi vendodhja e saj shume prane portit me te madh ne vend e vendos ate ne objektet
e para per tu shikuar nga turistet e huaj ne Durres por dhe ne Shqiperi.
Para disa vitesh kjo krenari e qytetit ishte kthyer ne nje zone qoskash dhe biznesesh te
paligjshme,ku te jepte pershtypjen e nje tregu te corganizuar,e cila nuk mund te
ofronte asgje per syrin e turisteve.
Por nepermjet investimeve te fundit te kryera ne te eshte arritur te krijohet nje ambient
i kendshem dhe i gjelberuar me nderthurje te arkitektures, i cili nuk ngelet mbrapa dhe
nga qytetet e tjere bregdetare jashte shqiperise ndonese investime te tjera kerkohen
per ta bere me atraktive kete zone te vecante te qytetit per te huajt.

Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

50

V.3 Sanktuari i Dautes
Investimet dhe grupet e specialisteve nuk vihen re vetem tek monumenti me i
rendesishem historik i qytetit por edhe ne vende te tjera interesante per turizmin, ku
vetem pak kohe me pare u krye nje tjeter ekspedite ne Sanktuarin e Dautes.
Ne kete ekspedite ashtu sic po behet tradite tashme pervec specialisteve shqiptar qe
jane te interesuar drejtperdrejt per nxjerrjen ne drite te objekteve te shumta qe
ndodhen nen token e qytetit antik dhe restaurimin e tyre, marin pjese dhe specialiste te
huaj dhe ne rastin ne fjale nje ekip francez.
Se bashku ata nisen fazen e zbulimit dhe te botimit te koleksionit me balte te
pjekur,nje nga me te pasurit qe ka njohur bota antike. Sasia prej 1830 Kg e qindra
figurinave te terrakotes e zbulua ne kodrat e Durresit, prane vendit te njohur si
Cezma e Ferres, ka zgjuar interesin e jashtezakonshem te universitetit te Liles ne
France. Keto zbulime pasurojne akoma me shume listen e vendeve apo objekteve
antike per te vizituar nga turistet e huaj ne lemin e turizmit.
V.4 Durrs, projektet e realizuara kundr ndotjes
Nje nga problemet kryesore te mos zhvillimit me ritme te shpejta te turizmit ne
qytetin e Durresit eshte dhe ndotja mjaft e larte e mjedisit ne zona te vecanta te
tij.Gjate viteve te tranzicionit qyteti ka marre nje shtrirje mjaft te madhe,duke bere te
mundur qe edhe problematikat me te cilat perballet,te jene te medha ne numer.Ketu
mund te permendim disa prej tyre si: mungesa e infrastruktures,mungesa e furnizimit
me uje te pijshem,mungesa e energjise elektrike,mungesa e kanalizimeve te ujrave te
zeza,mungesa e qendrave sociale,ndotja etj.
Faktori qe perceptohet menjehere nga turistet qe vizitojne qytetin e durresit eshte
ndotja.Per te zvogeluar sadopak ndotjen ne zona te ndryshme te qytetit,jane bere
perpjekje si nga Pushteti Qendror edhe ai Lokal,por edhe nga institucione dhe shoqata
te ndryshme.
Nje nga projektet ne kete drejtim ka qene pastrimi i ish Ndermarrjes Kimike
ne Porto Romano. Ne kete zone ishin te depozituara rreth 20 370 tone
kimikate,te cilat duhet te asgjesoheshin dhe te behej rehabilitimi i ketyre
siperfaqeve.Ky projekt u be i mundur nga Ministria e Mjedisit e cila akordoi
nje fond prej 1.6 milione euro.Kompania fituese e tenderit, SAVA beri te
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

51

mundur asgjesimin dhe rehabilitimin e kesaj zone,e cila eshte populluar nga
familje te ardhura nga te gjitha rajonet e vendit.Gjithashtu kjo zone ka rendesi
edhe per turizmin,sepse ka plazhe me karakteristika te vecanta.
Nje tjeter projekt shume i rendesishem per qytetin e Durresit dhe sidomos per
mbarevajtjen e turizmit,eshte sistemi i ri i kanalizimeve ne zonen e Plazhit i
cili mendohet te perfundoje perpara sezonit turistik vitin e ardhshem.Ky
projekt i mundesuar nga Ndermarrja e Kanalizimeve, ne bashkepunim me
Ndermarrjen e Ujesjellesit dhe Bashkine Durres,do te beje te mundur
zgjidhjen e nje problemi mjaft te mprehte per kete zone.Sistemi i ujrave te
zeza ne Lagjen 13 do te eleminonte njehere e pergjithmone derdhjen e tyre ne
det,cka do ndryshonte edhe opinionin qe eshte krijuar per kete plazh.
Per te eleminuar ndotjen dhe papastertite gjate ketyre viteve te fundit jane
realizuar disa projekte per pastrimin dhe mbylljen e kanaleve kulluese,te
shtrira ne te gjithe hapesiren territoriale te qytetit.Keto projekte kane ndihmuar
ne sitemimin e qytetit si dhe ne eleminimin e papastertive dhe ndotjes,kane
ndikur ne menyre direkte ne mjedisin ku ne jetojme.
Gjithashtu shtimi i pikave te mbledhjes se mbeturinave ne qytet si dhe pastrimi
me i mire i qytetit dhe plazhit,mundeson nje imazh me te mire per Durresin ne
syte e vizitoreve te ndryshem.
Keto dhe shume faktore te tjere po ndihmojne qytetin e Durresit ti mbijetoje
katastrofes dhe te mbetet ende nje destinacion i kerkuar nga turistet.
Grupi kunder veprimit ne raste incidentesh detare te ndotjes mjedisore eshte
pajisur me disa mjete pune te teknologjise se fundit qe jane blere ne
Danimarke. Me ndermjetesine e nderkombetareve, qe mbikqyrin situaten
mjedisore ne portet e Adriatikut, eshte bere e mundur blerja e pajisjeve
bashkekohore ne vleren 160 mije dollare.
Sasia e mesiperme ka mjaftuar per te blere pajisje rrethuese te zones se ndotur nga
vajrat, nafta apo edhe zjarri; filtrat thithes te mbeturinave, pajisje elektronike, mjete
personale per veshje e komunikim te punonjesve si dhe kamione. Pergjegjesi i sektorit
mjedisor ka thene se se bashku me autoritetin portual, kapitenerine dhe operatoret e
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

52

tjere jane marre te gjitha masat per te perballuar do situate te mundshme qe do te
kercenoje sigurine portuale nga ndotja.
Fatura per te pastruar ndotjen qe shkakton nje anije qe fundoset si pasoje e
incidenteve, eshte shume me e larte se sa ne rastet kur reparti nderhyn ne kohe
per te izoluar zjarrin apo ndotjen ne basenin e portit. Vendosja e depozitave te
naftes ne dalje te portit ka shtyre sektorin e ruajtjes se mjedisit ti kushtoje
kujdes shume te madh situates ne kohen e perpunimit te anijeve isterne. Ne
rast te nje alarmi te ndotjes, skuadrat reagojne ne nje kohe te shkurter dhe
koha per te izoluar ndotjen nuk eshte me shume se 25 minuta .
Nje tjeter drejtim ku po perqendrohet puna e tyre eshte edhe largimi i
mbeturinave si dhe i ndotjes se madhe ne kalaten e peshkimit. Flota e
peshkimit eshte problem i mbartur ne vite per sa i perket hedhjes ne det te
mbeturinave ushqimore, vajrave dhe derdhjes se naftes. Por, nga ana tjeter,
paralajmerimet qe u jane bere pronareve te anijeve te peshkimit, duket se kane
dhene frutet e para, pasi nje pjese e kesaj zone eshte pastruar.Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

53

VI. Konkluzione

Durrsi me 206 000 banor sht qyteti i dyte pr nga rndsia pas
Tirans, sht nyja m e rndsishme e transportit detar, automobilistik
dhe hekurudhor n vnd.Qyteti shquhet pr plazhet e mbipopulluara,pr
aktivitetet e shumta verore, pr restorantet,hotelet,pishinat,pistat t cilat
jan n shrbim t turistve t huaj dhe vndas.Qe nga fillimi i vitit 2000
vihet re nj rritje pozitive ndonse jo me ritme t shpejta t zhvillimit t
turizmit n qytet cka jep shpres pr t ardhmen.
Interesi n vazhdimin e projekteve t ndryshme n permirsimin e
kushteve t turizmit n prgjithsi dhe n zona t vecanta problematike t
qytetit.
Projekti TURGRATE,projeti UNOPS,projektet e Bashkise si dhe
Bashkpunimi mes tyre dhe institucioneve t tjera ka br t mundur
zhvillimin e Durrsit si dhe ndryshimin e imazhit t tij.
Vihet re nj bashkpunim m i madh i t gjith faktorve si ato qndrore,
lokale dhe pronarve privat sic jan agjensit e ndryshme t udhtimit pr
t br nj promovim n mas t gjer t qytetit, cka shikohet nv vizitat
kolektive, n numr t mdha dhe t organizuara t turistve t huaj.Kjo
gj rrit jo vetm prestigjin e qytetit n arenn ndrkombetare por rrit dhe t
ardhurat vjetore pr t tre faktort e mesiprm.
Nj rol t rndsishm pr Durrsin luajn turistt ditor dhe tranzit,t
cilt preferojne t vizitojne Amfiteatrin dhe objektet e tjera kulturore t
qytetit,gj q na shtyn t zhvillojm edhe m shum turizmin kulturor.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

54

Kto dy vitet e fundit sht vn re nj rnie e leht e fluksit te turistve si
t huaj edhe vndas,sidomos ata t trojeve shqiptare nga Kosova dhe
Maqedonia.
Pritshmrit pr sezonin e ardhshm nuk jan optimiste,duke llogaritur q
n muajin qershor zhvillohen zgjedhjet e prgjithshme.Nse nj gj e tille
ndodh kjo mund t gjej t paprgatitur ofruesit e shumt t shrbimeve
turistike,gj e cila mund tv shkaktoje kapacitete t teprt q mund t coje
n kosto t mdha n fund t sezonit turistike.
Durrsi ka ende shum pr t br,q t kthehet n nj nyje t rndsishme turistike jo
vetm pr rajonin por edhe m gjer. Ka probleme
n zona t vecanta t qytetit ku ndotja i kalon n prmasa t mdha kufijt e lejuar nga
BE-ja pr nje jetes normale. Kjo gj rrezikon seriozisht turizmin n qytet qoft direkt
pr zonat n fjal qoft dhe indirekt nga frika e mundshme pr shkak t promovimit
negativ q i bhet qytetit n lancimin n media t ktij problem.
N nivele jo shum t mira paraqiten infrastruktura rrugore,rrjeti i kanalizimeve t
zeza dhe t bardha,rrjeti elektrik. Mungojn shrbimet e
specializuara turistike si dhe mungojn objektet t cilat t garantojn brnda tyre
qndrimin e nj numri t madh turistsh njkohsisht.Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

55

VII. REKOMANDIME

1. Rreziku i i madh q vjn nga spotet e ndotura krkon marrjen e masave t
menjhershme pr t prmisuar situaten ku thjesht nj projekt pr t larguar
disa ton mbetje kimike nuk mjafton por krkohet nj reform radikale n t
gjith zonn e ndotur.

2. Rnia e leht e numrit t turistve patrotike krkon marrjen e masave n
prmisimin e kushteve q krkohen nga kjo kategori turistsh cka sot tregon
q patriotizmi pamvarsisht shkalls s lart nuk e mund dot deshirn pr t
patur kushte ideale pr t pushuar.

3. Lind nevoja q n t ardhmen t ket nj bashkepunim m efektiv t t gjithe
faktorve q marin pjes n sektorin e turizmit, gj q pavaresisht se sht n
rritje krkon m tepr prpjekje n te ardhmen.

4. Turizmi kulturor nuk duhet t bazohet thjesht n promovimin e objekteve t
ndryshme t antikitetit por edhe me kryerjen e sa m shum aktivitetve
kulturore me pjsmarrjen e t gjith vndeve rajonale pr t integruar akoma
m shum bahkpunimim kulturor t tyre.

5. Duhet t ngrihen zyrat e shrbimit turistik,nj nevoj e domosdoshme pr
zhvillimin e mtejshem t turizmit.

6. Krkohet nj zhvillim i mtejshm i infrastruktures turistike,si n sektorin
publik edhe at privat.
Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

56


7. Ndjehet nevoja e nj promovimi n nj shkall m t gjer dhe t
specializuar,duke evidentuar gjrat pozitive dhe t vecanta q ofron Durrsi.

8. Gjithashtu sht e domosdoshme krijimi i Marks Shqiptare,ku n prbrje
tsaj sht edhe qyteti i Durresit me vecorit e tij.

9. Durrsi duhet t zgjedh se cfar turizmi do t zhvilloj,at masiv apo
elitar.Ne baz t orientimit t prshtas dhe infrastrukturn e nevojshme.

10. Qytetit i nevojitet nj port jahtesh,duke qn nj pik mjaft e rndsishme
portuale n rajon, ai do t trhiqte nj numr edhe m t madh turistsh jo
vetm stinor,por edhe at kategori turistsh mjaft t pasur,cka do t ndikonte
direkt n ekonomin e qytetit.

11. Pr kt qytet mjaft i rndsishm dhe i domosdoshm sht edhe ndrtimi i
trenit elektrik dhe lidhja e ktij rrjeti me vendet fqinje,duke siguruar keshtu nj
transport m t shpejt dhe t sigurt,gj e cila do ndikonte pr rritjen e
turistve gjat gjith vitit.Teme diplome Turizmi ne qytetin e Durrsit

57VIII. REFERNCAT


1.Daka. Dh, Drai. B, Gjeografia e turizmit, Tirane 2002
2.Hidri.S,Bazilika e Arapajt dhe zbulimet e reja ne te,Tirane 1986
3.Hoti. A,Durrsi Guid,Tirane 2003
4. Koja,V,Promocioni,Tirane 2006
5.Elmazi.L,Sherbimet,Tirane 2005
6.Miho.K,Amfiteatri i Durresit,Tirane 1984
7.Qiriazi. P, Gjeografia fizike e Shqipris, Tirane 2001
8.Bashkia Durrs (Departamenti i Koordinim-Zhvillimit)
9.Ministria Kulturs Turizmit Rinis dhe Sporteve
10.Ndermarria e Entit t Turizmit
11.Informacione nga Celsi i Bregdetit Shqiptar (bregdeti adriatikut)
12.Informacione nga Guida 2006-2011 (qyteti i durrsit)
13.Informacione nga INSTAT ( t dhna rreth viteve t kaluara )
14.Informacione nga Interneti
15.Strategjia Sektoriale e Turizmit 2007-2013