You are on page 1of 7

www.currentaffairs4examz.

com


Current Affairs PDF
August 2014- Third Week

Join our facebook page
https://www.facebook.com/currentaffairs4examz








www.currentaffairs4examz.com

1) Name the renowned filmmaker and poet who was presented the 22nd Rajiv
Gandhi National Sadbhavana award on 20 August 2014 at Jawahar Bhawan in
New Delhi?
Ans. Muzaffar Ali
Note: Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award or Rajiv Gandhi National
Communal Harmony Award was instituted by All-India Congress Committee
(AICC) in 1992 to commemorate the contribution of former Prime Minister Rajiv
Gandhi.

2) Who was appointed as Chairman of Public Accounts Committee (PAC) on 20
August 2014?
Ans. Prof. KV Thomas
Note: He will be the 94th Chairman of PAC. KV Thomas is the senior Congress
Parliamentarian from Ernakulum Constituency, Kerala. Before him Murli
Manohar Joshi of BJP was the chairman.

3) Which bank became the first bank in India to launch EMI facility on Debit
Card on 19 August 2014?
Ans. ICICI Bank

4) Name the world-renowned yoga guru who died on 20 August 2014?
Ans. B K S Iyengar

5) Name Indias indigenously designed warship which was dedicated to the
nation by Prime Minister of India, Narendra Modi on 16 August 2014?
Ans. INS Kolkata (D63)

6) Who was was elected as Chairman of Indian Banks Association (IBA) on 20
August 2014?
www.currentaffairs4examz.com

Ans. T M Bhasin
Note: He will be the Chairman of IBA for 2014-15.T M Bhasin is the chairman
and managing director of Indian Bank. K R Kamath, who is the chairman and
managing director of Punjab National Bank, was the previous chairman of this
Association.

7) Name the eminent Kannada writer and Jnanpith awardee who died on 22
August 2014 at a hospital in Bangalore?
Ans. UR Ananthamurthy
Note: Ananthamurthy was a new voice in Kannada literature and is considered
as one of the pioneers of the Navya movement. His nomination for the 2013 Man
Booker International Prize brought him to the attention of a Western audience.

8) Name the Sri Lankan batsman and a former captain of the Sri Lankan cricket
team who retired from the Test Cricket on 18 August 2014?
Ans. Mahela Jayawardene

9) Which former Indian player was appointed as the Director of Indian Cricket
Team on 19 August 2014?
Ans. Ravi Shastri
Note: Ravi Shastri would be assisting the team for the upcoming ODI series (25
August 2014-5 September 2014) and a single Twenty-20 (7 September 2014)
against England.

10) World Humanitarian Day was observed across the world on 19 August 2014
with the theme?
Ans. The World Needs More Humanitarian Heroes.

www.currentaffairs4examz.com

11) India on 18 August 2014 called-off the Foreign Secretary-level bilateral talks
with which country?
Ans. Pakistan.
Note: The decision was taken by the Union government after Pakistan High
Commissioner Abdul Basit invited Kashmiri separatist Hurriyat leaders in
Delhi for a meet.

12) Name the scheme announced by Prime Minister Narendra Modi on 19
August 2014 to meet the irrigation needs of all farmers across the country?
Ans. Pradhan Mantri Krishi Seenchayi Yojana

13) Name Indias first indigenously-built stealth Anti-Submarine Warfare (ASW)
which was commissioned in Indian Navy by Union Defence Minister Arun
Jaitley on 23 August 2014?
Ans. INS Kamorta
Note: It was commissioned at naval dockyard in Vishakhapatnam.

14) Who won Cincinnati Tennis Open on 17 August 2014?
Ans. Roger Federer

15) District and Sessions Court of Imphal, Manipur ordered release of which
human rights activist who is on a hunger striker since November 2000 for
scrapping Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), 1958?
Ans. Irom Sharmila Chanu
Note: She is also known as Iron Lady of Manipur or Mengoubi.

16) Which state will host Football Federation Cup in August 2015?
Ans. Jammu and Kashmir
www.currentaffairs4examz.com


17) Union Information and Broadcasting Ministry on 21 August 2014 withheld
the release of which Punjabi film based on Indira Gandhi's assassination?
Ans. Kaum de Heere. In English means Diamonds of the Community.

18) Who has resigned as the Prime Minister of Iraq on 14 August 2014?
Ans. Nuri al-Maliki

19) Who was appointed as the Chef-de-Mission for Asian Games on 18 August
2014?
Ans. Adille Sumariwala
Note: He was the President of Athletics Federation of India (AFI).

20) England recently won the 5-match ............ Trophy test-series played against
India by 3-1?
Ans. Pataudi Trophy

21) Book Assassination of Rajiv Gandhi: An Inside Job recently released was
authored by?
Ans. Faraz Ahmad

22) Who was was elected as the Prime Minister of Thailand on 21 August 2014?
Ans. Prayuth Chan-ocha
Note: He was the Thailand coup leader and Army Chief.

23) Who will become the youngest Formula One (F1) driver in the F1 history
when he will compete for the 2015 season?
www.currentaffairs4examz.com

Ans. Max Verstappen of Netherlands
Note: He will be 17 years and few months old in 2015.

24) Name the weightlifter who won first medal for India at 2nd Youth Olympics
on 22 August 2014?
Ans. Ragala Venkat Rahul
Note: Event was held in Nanjing, China.

25) Name the Delhi-based wrestling academy which was chosen for the 2014
Rashtritya Khel Protsahan Puraskar (RKPP) on 21 August 2014?
Ans. Guru Hanuman Akhara

26) Prime Minister Narendra Modi on 21 August 2014 dedicated 765 KV Ranchi-
Dharmjaygarh-Sipat Transmission Line (Powergrid) to the nation in which state?
Ans. Jharkhand

27) India celebrated its ...... Independence Day on 15 August 2014?
Ans. 68th








www.currentaffairs4examz.com

Useful Books for Upcoming Exams

IBPS PO 4 2014 >> http://goo.gl/IhdHYd

IBPS RRB 2014>> http://goo.gl/vPG6qO

RBI Assistant Exam 2014>> http://goo.gl/2HNTFr


Join our facebook page
https://www.facebook.com/currentaffairs4examz