PENGAJIAN HADITH…

54)APAKAH KATEGORI ILMU? ILMU FARDU AIN -Ilmu yang wajib dipelajari -Ilmu asas kepada seseorang -Ilmu akidah,syariah,akhlak . 55)APAKAH CIRI-CIRI ULAMA? -Sentiasa takutkan ALLAH. -Sentiasa cintakan ilmu pengetahuan. -Beramal dengan ilmu. -Sentiasa melakukan kebaikan kepada sesiapa. -Mempunyai ilmu pengetahuan agama yang mendalam. 56)NYATAKAN SEBAB KEPUPUSAN ILMU DAN KETIADAAN ULAMA. -ALLAH mematikan ulama an cendiakawan islam kerana mereka merupakan sumber rujukan manusia. -Orang islam kurang minat mempelajari ilmu pengetahuan. -Tidak mengamalkan ilmu yang dimiliki menyebabkan tidak timbul perasaan takut kepada ALLAH. -Menjual ayat-ayat ALLAH untuk kepentingan duniawi semata-mata. 57)APAKAH KESAN KETIADAAN ULAMA? -Masyarakat akan hidup dalam kejahilan ilmu. -Keluarnya fatwa-fatwa yang mengelirukan. -Kemungkaran berlaku tanpa batasan. -Wujud pelbagai ajaran sesat. 58)BAGAIMANAKAH KITA HENDAK MENGIKTIRAF ULAMA? -Melantik mereka sebagai pemimpin. -Menjaga kebajikan ulama. -Menghormati mereka dengan mematuhi fatwa yang dikeluarkan. -Memberi kuasa yang cukup kepada mereka untuk menjaga hal ehwal agama. 59)BERIKAN KONSEP AKHLAK MULIA. ILMU FARDU KIFAYAH -Ilmu yang perlu dipelajari untuk memenuhi keperluan diri,masyarakat dan negara.

-Akhlak ialah perbuatan,perkataan,dan tingkah laku yang elok serta indah berdasarkan AL-QURAN dan SUNAH RASULULLAH. 60)APAKAH HUBUNGAN IMAN DAN AKHLAK? -Orang berakhlak mulia ialah orang yang sentiasa bertaqwa kepada ALLAH dan melakukan kebaikan setiap masa dan tempat. -Perasaan ini timbul hasil kesedaran dan keimanan serta taqwa yang tinggi serta yakin bahawa ALLAH sentiasa mengawal setiap perbuatan. -Untuk menghapuskan dosa-dosa kecil serta kemungkaran ,kita hendaklah sentiasa melakukan kebaikan. 61)APAKAH KONSEP NIKMAT DAN MASA LAPANG? -Sihat ialah suatu keadaan sseorang itu tidak menghadapi sebarang penyakit. -Masa lapang ialah keadaan seseorang itu tiada sesuatu pekerjaan yang hendak dilakukan. 62)BERIKAN SEBAB NIKMAT SIHAT DAN MASA LAPANG DILUPAI. -Manusia memperolehi nikmat secara percuma. -Manusia leka dengan nikmat dunia. -Manusia lupa kepada ALLAH yang memberi nikmat. -Kurang penghayatan agama dalam kehidupan. 63)APAKAH HUBUNGAN IBADAH DENGAN KESIHATAN? -Dapat beribadah dengan sempurna. -Dapat melahirkan tanda kesyukuran kepada ALLAH. -Dapat memberi peluang manusia keluar berjihad di jalan ALLAH. -Dapat mendekatkan diri kepada ALLAH.

64)BERIKAN KEPENTINGAN MENJAGA AKAL. -Dapat berfikir dengan rasional. -Dapat mengenal ALLAH sebagai pencipta. -Dapat membezakan antara yang baik dengan buruk. -Dapat membezakan antara manusia dengan haiwan. 65)APAKAH SIFAT NEGATIF DALAM HADITH HALAMAN 141?

-Malas -Kedekut

-Pengecut -Nyanyuk.

-Lemah

66)APAKAH PERANAN DOA DALAM KEHIDUPAN? -Untuk memenuhi sesuatu yang dihajati. -Untuk mendekatkan hamba dengan ALLAH. -Melambangkan pengabdiaan diri kepada ALLAH. 67)BERIKAN PERANAN IMAN DALAM KEHIDUPAN. -Menenangkan perasaan daripada keluh kesah. -Memupuk semangat suka berkorban. -Panduan berfikir sebelum bertindak. -Benteng daripada melakukan kemungkaran dan maksiat. -Menentukan segala amalan sama ada diterimaALLAH. 68)BAGAIMANAKAH CARA MENJAGA MENJAGA IMAN? -Menjauhi amalan-amalan yang membatalkan iman -Sentiasa menjaga batas-batas hokum ALLAH. -Selalu mengingati mati. -Segera bertaubat apabila melakukan kesalahan. 69)BERIKAN KONSEP JIHAD DALAM ISLAM. -`JAHADA`=Keberatan dan kesusahan. -Jihad bermaksud setiap usaha yang memerlukan curahan daya dan tenaga serta kekuatan demi untuk mencapai matlamat dan cita-cita mulia iaitu cita-cita islam,keampunan ALLAH,keredhaan dan rahmatNYA.

70)APAKAH BIDANG-BIDANG JIHAD?

BIDANG DAKWAH PENDIDIKAN SIASAH (POLITIK)

EKONOMI SOSIAL NAFSU

CARA -Sanggup menegakan hukum ALLAH. -Melakukan pengorbanan untuk islam. -Menyebarkan ilmu yang memerlukan. -Menggunakan ilmu untuk kebaikan dunia dan akhirat. -Mengutamakan pemimpin ilmuwan yang bertaqwa. -Berusaha mengekalkan keamanan dan perpaduan nasional. -Mengamalkan system ekonomi islam. -Mempertingkatkan taraf ekonomi islam. -Mengamalkan kebudayaan islam -Mewujudkan masyarakat yang bersatu. Menjauhi sifat-sifat mazmumah. -Memperbanyak amalan sunat dalam hidup.

71)BERIKAN JENIS-JENIS PENGORBANAN. -Wang,harta dan kekayaan. -Badan atau diri dan nyawa. -Tenagaiaitu rohani dan jasmani. -Masa. 72)APAKAH HUBUNGAN IMAN DENGAN JIHAD? -Iman asas kepercayaan kepada ALLAH. -Jihad adalah cara mencapai matlamat hidup dan membuktikan kebenaran imannya. -Iman menjadi pendorang cintakan jihad,sanggup mati ,sanggup berkorban apa sahaja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful