KATA KETERANGAN

Kata keterangan ialah kata yang menerangkan kata kerja dan kata adjektif dengan lebih lanjut. Dalam bahasa Melayu baku kata keterangan dikenali sebagai kata sifat juga. Kata keterangan dapat dibahagikan kepada beberapa jenis seperti yang berikut:(a) Kata keterangan cara/gaya (b) Kata keterangan masa/waktu (c) Kata keterangan darjah (d) Kata keterangan tanya (e) Kata keterangan ragam/tak tentu (f) Kata keterangan nafi Jenis Kata Keterangan Kata keterangan cara/gaya Kata keterangan masa Penerangan Digunakan untuk menerangkan cara Contoh begini, begitu, demikian, diam, tiba-tiba, betapa kelak, kelmarin, tadi, belum, masih, sedang, sebentar, sekejap, selamalamanya, sekarang, sudah, pernah, selalu, akan, kadang-kadang, sentiasa agak, amat, nian, paling, sekali, sungguh, terlalu, terlampau siapa, bila, mana, mangapa, kenapa, apa, bagaimana, berapa agaknya, barangkali, entahentah, harus, mesti, patut, memang, nescaya, semoga Tidak, bukan, tak Ayat Contoh 1 Tidak sesiapa pun yang tahu betapa sedih hati ibu yang malang itu. 2 “Begini caranya menganyam daun ketupat,” kata nenek. 1 Radzi belum pernah sampai ke Kuala Lumpur. 2 Sewaktu dalam perjalanan pulang dari Seremban, kami singgah sebentar di pekan Kajang.

Digunakan untuk menerangkan masa

Kata keterangan darjah Kata keterangan tanya Kata keterangan ragam/tak tentu Kata keterangan nafi • •

Digunakan untuk menerangkan darjah kata adjektif Digunakan untuk menerangkan masa, cara, sebab dan keadaan Digunakan untuk menerangkan sesuatu yang belum pasti Digunakan untuk menafikan sesuatu

1 Anak kecil itu terlalu nakal. 2 Ayah paling benci berbual dengan orang yang suka bercakap besar. 1 Ke manakah kamu semalam, Anne? 2 “Apakah perkara yang sedang kamu bualkan itu, Man?” tanya Shahmi. 1 “Agaknya Pak Lah masih marah dengan kamu, Janan?” kata Sabri. 2 Tidak patut Mak Tijah memperlakukan anak bongsunya itu seperti anak tiri. 1 Zainah tidak mahu mematuhi arahan gurunya. 2 Marsinah bukan sombong tetapi pendiam.

Selain kata keterangan di atas, terdapat kata keterangan lain yang tidak dapat dikategorikan. Antaranya ialah hanya, jua, juga, dan saja. Dalam penulisan atau binaan ayat, elakkan daripada melakukan kesalahan penggunaan kata keterangan seperti yang berikut:1. Kesalahan meletakkan kata keterangan saja, juga, dan lagi di depan frasa nama, frasa sendi, frasa adjektif dan frasa kerja yang menjadi predikat ayat.

© Pearson Malaysia Sdn Bhd 2007

1

Alam Bahasa Melayu

Contoh: 1. a) Datuk saya juga seorang ketua kampung. (X) b) Datuk saya seorang ketua kampung juga. (√) 2. a) b) 3. a) b) Pemuda itu saja termenung. (X) Pemuda itu termenung saja. (√) Ibu Salim lagi demam. (X) Ibu Salim demam lagi. (√)

© Pearson Malaysia Sdn Bhd 2007

2

Alam Bahasa Melayu

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful