You are on page 1of 12

1. On 7th May 2008, agni-I was test-fired.

It was—
(A) Ballistic Missile (B) Surface to air missile (C) Land to sea missile (D) Air to air missile
2. Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre
and the UPSC—
(A) Bhopal High Court (B) Rajasthan High Court (C) Madras High Court (D) Guwahati High Court
3. Recently the Acronym START came into News. START stands for—
(A) Strategic Association for Restructuring Trade (B) Strategic Arms Limitation Treaty
(C) System Tracking and Reprocessing Team (D) None of the above
4. People’s Democratic Party emerged second largest party with 33·01% in elections held in—
(A) Bhutan (B) Nepal (C) Zimbabwe (D) Italy
5. According to the World Conservation Union Report, the no of plant species in India listed as threatened is
(A) 247 plant species (B) 250 plant species (C) 275 plant species (D) 255 plant species
6. Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act 1908 to prohibit
foreigners from buying land in the state
(A) Kerala (B) Andhra Pradesh (C) Goa (D) Maharashtra
7. The renowned scientist John Wheeler who died in April 2008, was originally hailed from
(A) Australia (B) U.S.A. (C) Finland (D) Britain
8. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmanent and Development for 2007
(A) Bill Gates (B) Nelson Mandela (C) Bill and Melinda Gates Foundation (D) Arthur C. Clarke
9. The 2008 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize awarded to
(A) Lydia Cacho Ribeiro (B) Anna Politkovskaya (C) May Chidiac (D) U Win Tin
10. Which of the following Indian players has not completed 10,000 runs in Test cricket
(A) Rahul Dravid (B) Sachin Tendulkar (C) Sunil Gavaskar (D) Virendra Sehwag
11. On March 26, 2008, NASA’s space shuttle which returned safely to Earth after completing 16 day
mission to International Space Station was
(A) Discovery (B) Endeavour (C) Columbia (D) None of the above
12. Jules Verne is Europe
(A) Space shuttle (B) Missile shield system (C) Biggest spacecraft (D) Mission to Antarctica
13. Indias National Vector Borne Disease Control Programme has prepared the countrys firstâ
(A) Dirrohoea map (B) Malarial map (C) Bird flu map (D) Cancer map
14. ˜The World Is What It Is™ is the biography of
(A) V. S. Naipal (B) Khushwant Singh (C) Amrita Preetam (D) A.P.J. Abdul Kalam
15. According to a World Bank Report India got remittances in 2007 worth—
(A) $ 30 billion (B) $ 35 billion (C) $ 25 billion (D) $ 27 billion
16. The Summit of NATO (NORTH ATLANTIC TREATY) was held in April in—
(A) Romania (B) Morocco (C) Pakistan (D) Indonesia
17. ACcording to latest WHO report the number of estimated TB cases found every year in India is—
(A) 2·2 million (B) 1·9 million (C) 1·5 million (D) 1·7 million
18. Tata purchased Jaguar and Rover from—
(A) Hyundai (B) Maruti Suzuki (C) Ford Motor (D) None of the above
19. According to a survey, the country which has the highest number of internet users is—
(A) U.S.A. (B) China (C) Japan (D) Germany
20. Which country has won the Women's Asia Cup Cricket 2008 which was held in Colombo in the monthe of
May 2008 ?
(A) Brisbane (B) Melbourne (C) Sydney (D) Perth
21. According to Prime Minister’s Economic Advisory Council (EAC) headed by C. Rangrajan the
economic growth rate for 2008-09 will remain at—
(A) 8% (B) 8·5% (C) 9% (D) 8·9%
22. The Pritzkar Architecture Prize has been won by—
(A) Bill Gates Foundation (B) William Harvey (C) Jea Nouvel (D) None of the above
23. Which of the following cricket players has been banned for violating the player’s code of conduct by
PCB ?
(A) Danish Kaneria (B) Shoaib Malik (C) Mohammad Yousuf (D) Shoaib Akhtar
24. The National Rural Employment Guarantee Scheme has now been extended to all 604 districts of the
country with a total budget outlay of—
(A) 18000 crore (B) 16000 crore (C) 15000 crore (D) 14000 crore
25. Inflation which soared above 7% in the month of April is measured by—
(A) Consumer Price Index (B) Retail Price Index (C) Whole Sale Price Index (D) Industrial Price Index
26. The winner of Bahrain Grand Prix is—
(A) Lewis Hamilton (B) Kartikeyan (C) Felipe Massa (D) Robert Kubica
27. The winner of Miss India Earth 2008 is—
(A) Tanvi Vyas (B) Suman Kaur (C) Rashmi Sehgal (D) Rani Sharma
28. In face of rising prices, Central Government has decided to set strategic Reserve of foodgrains over and
above buffer stock. The limit of the reserve is—
(A) 10 million tonneS (B) 7 million tonnes (C) 6 million tonnes (D) 5 million tonnes
29. Which of following newspapers/magazines won six Pulitzer prizes—
(A) The New York Times (B) The Times Magazine (C) The Washington Post (D) The Guardian
30. ˜Leftism in India, 1917-1947’ is a book written by
(A) S. R. Chaudhuri (B) K. Kanwar (C) R. Nagaswamy (D) Sudipto Chatterjee
31. Recently President Pratibha Patil visited three countries. Which of the following was not the part of her
trip—
(A) Argentina (B) Chile (C) Mexico (D) Brazil
32. GJM stands for
(A) General Justice Movement (B) Gorkha Janmukti Morcha
(C) Gorkhaland Janshakti Morcha (D) Gorkha Janjagriti Morcha
33. The elections of which of the following countries were marred by controversy
(A) ItalY (B) Spain (C) Zimbabwe (D) Nepal
34. Supreme Court has upheld the law enacted in 2006 providing 27% for candidates belonging to
(A) SCs (B) STs (C) OBC (D) Minorities OBC
35. At which of the following places have the remains of early human history been found in excavation—
(A) Chittorgarh (B) Bhavnagar (C) Kolkata (D) Karaikal
36. Judum™ is
(A) Terrorist organization (B) A branch of naxalite (C) Name of a police force (D) An anti naxalite
movement
37. When was Nepal declared a Secular Nation—
(A) in 2005 (B) in 2007 (C) in 2008 (D) in 2006
38. The Director General of UN Food and Agriculture Organisation of present is—
(A) Jacques Diouf (B) Kundekeh K. Yumkella (C) Jammel Al Hiyilan (D) Michael Griffin
39. According to a research, stem cells from skin can treat—
(A) Alzhumer (B) Schizophrenia (C) Parkinsons disease (D) None of the above
40. When did the Olympic torch relay begin
(A) in 1950 (B) in 1952 (C) in 1953 (D) in 1963

Answers with Hints

1. (A) 2. (C) 3. (B) The Strategic Arms Limitation Treaty (START-II) is a treaty between Russia and U.S.A. for
reducing their nuclear arsenals. The treaty is due to expire in 2009.
4. (A) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (C)
13. (B) India’s Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first malarial map
identifying India’s 60 most malarial endemic districts that report over 50% of the country’s
malaria’s cases.
14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (C)
19. (B) 20. (A) India won fourth consecutive times in Women's Asia Cup Cricket 21. (B)
22. (C) The Pritzkar Architecture Prize, considered to be equivalent of Nobel Prize for architecture has been
won french architect Jea Nouvel for his creative experimentation in architecture.
23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D)
29. (C) The Washington Post has won six Pulitzer Prizes, including Public service award for its reporting on
conditions of U.S. War Veterans.
30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (C) 34. (C) The Supreme Court on April 10, 2008 upheld the law enacted in 2006
providing a quota of 27 per cent to the other Backward Classes in Central Educational Institutions.
35. (C) 36. (D) Salva Judam is an antinaxalite movement formed by group of people against attack from
maxalites. The movement started from Dantewada district (Chhattisgarh).
37. (D) 38. (A) 39. (C) 40. (B)
1. India has successfully test-fired its 150-250 km range Prithvi missile On May 23, 2008. Prithvi Missile is a
(A) Surface to surface missile (B) Surface to air missile (C) Land to sea missile (D) Air to air missile
2. Which of the following High Courts has recently quashed the merit list issued in 2006 and 2007 by the centre
and the UPSC—
(A) Bhopal High Court (B) Rajasthan High Court (C) Madras High Court (D) Guwahati High Court
3. Recently in May 2008 a assembly election was held in the India State of—
(A) Manipur (B) Karnataka (C) Himachal Pradesh (D) None of the above
4. People’s Democratic Party emerged second largest party with 33·01% in elections held in—
(A) Bhutan (B) Nepal (C) Zimbabwe (D) Italy
5. According to the World Conservation Union Report, the no of plant species in India listed as threatened is
(A) 247 plant species (B) 250 plant species (C) 275 plant species (D) 255 plant species
6. Which of the following states passed a Bill in March 2008, amending the Registration Act 1908 to prohibit
foreigners from buying land in the state—
(A) Kerala (B) Andhra Pradesh (C) Goa (D) Maharashtra
7. The renowned science fiction writer Arthur C. Clarke who died in Sri Lanka, originally hailed from—
(A) Australia (B) Britain (C) Finland (D) U.S.A.
8. Who received Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmanent and Development for 2007—
(A) Bill Gates (B) Nelson Mandela (C) Bill and Melinda Gates Foundation (D) Arthur C. Clarke
9. World Press Freedom Day is observed on—
(A) May 3 (B) May 15 (C) May 25 (D) May 27
10. Which of the following Indian Political Leader has written the book "Jyoti Punj"?
(A) L.K.Adwani (B) Sonia Gandhi (C) Jaswant Singh (D) Narendra Modi
11. India has successfully launched how many satellires simultaneously ?
(A) 8 (B) 10 (C) 7 (D) 4
12. Jules Verne is Europe’s—
(A) Space shuttle (B) Missile shield system (C) Biggest spacecraft (D) Mission to Antarctica
13. India’s National Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first—
(A) Dirrohoea map (B) Malarial map (C) Bird flu map (D) Cancer map
14. ‘The World Is What It Is’ is the biography of—
(A) V. S. Naipal (B) Khushwant Singh (C) Amrita Preetam (D) A.P.J. Abdul Kalam
15. According to a World Bank Report India got remittances in 2007 worth—
(A) $ 30 billion (B) $ 35 billion (C) $ 25 billion (D) $ 27 billion
16. The Summit of OIC (Organization of Islamic Countries) was held in March in—
(A) Senegal (B) Morocco (C) Pakistan (D) Indonesia
17. According to latest WHO report the number of estimated TB cases found every year in India is—
(A) 2·2 million (B) 1·9 million (C) 1·5 million (D) 1·7 million
18. Tata purchased Jaguar and Rover from—
(A) Hyundai (B) Maruti Suzuki (C) Ford Motor (D) None of the above
19. According to a survey, the country which has the highest number of internet users is—
(A) U.S.A. (B) China (C) Japan (D) Germany
20. India won its first tri series against Australia in—
(A) Brisbane (B) Melbourne (C) Sydney (D) Perth
21. According to Prime Minister’s Economic Advisory Council (EAC) headed by C. Rangrajan the
economic growth rate for 2008-09 will remain at—
(A) 8% (B) 8·5% (C) 9% (D) 8·9%
22. The Pritzkar Architecture Prize has been won by—
(A) Bill Gates Foundation (B) William Harvey (C) Jea Nouvel (D) None of the above
23. Which of the following cricket players has been banned for violating the players code of conduct by PCB ?
(A) Danish Kaneria (B) Shoaib Malik (C) Mohammad Yousuf (D) Shoaib Akhtar
24. The National Rural Employment Guarantee Scheme has now been extended to all 604 districts of the
country with a total budget outlay of—
(A) 18000 crore (B) 16000 crore (C) 15000 crore (D) 14000 crore
25. Inflation which soared above 7% in the month of April is measured by—
(A) Consumer Price Index (B) Retail Price Index (C) Whole Sale Price Index (D) Industrial Price Index
26. The winner of Bahrain Grand Prix is—
(A) Lewis Hamilton (B) Kartikeyan (C) Felipe Massa (D) Robert Kubica
27. The winner of Miss India Earth 2008 is—
(A) Tanvi Vyas (B) Suman Kaur (C) Rashmi Sehgal (D) Rani Sharma
28. In face of rising prices, Central Government has decided to set strategic Reserve of foodgrains over and
above buffer stock. The limit of the reserve is—
(A) 10 million tonnes (B) 7 million tonnes (C) 6 million tonnes (D) 5 million tonnes
29. Which of following newspapers/magazines won six Pulitzer prizes—
(A) The New York Times (B) The Times Magazine (C) The Washington Post (D) The Guardian
30. ‘Leftism in India, 1917-1947’ is a book written by—
(A) S. R. Chaudhuri (B) K. Kanwar (C) R. Nagaswamy (D) Sudipto Chatterjee
31. Recently President Pratibha Patil visited three countries. Which of the following was not the part of her
(A) Argentina (B) Chile (C) Mexico (D) Brazil
32. GJM stands for—
(A) General Justice Movement (B) Gorkha Janmukti Morcha
(C) Gorkhaland Janshakti Morcha (D) Gorkha Janjagriti Morcha
33. The elections of which of the following countries were marred by controversy—
(A) Italy (B) Spain (C) Zimbabwe (D) Nepal
34. Supreme Court has upheld the law enacted in 2006 providing 27% for candidates belonging to—
(A) SCs (B) STs (C) OBC (D) Minorities OBC
35. At which of the following places have the remains of early human history been found in excavation—
(A) Chittorgarh (B) Bhavnagar (C) Kolkata (D) Karaikal
36. Salwa Judum
(A) Terrorist organization (B) A branch of naxalite
(C) Name of a police force (D) An anti naxalite movement
37. When was Nepal declared a Secular Nation—
(A) in 2005 (B) in 2007 (C) in 2008 (D) in 2006
38. The Director General of UN Food and Agriculture Organisation of present is—
(A) Jacques Diouf (B) Kundekeh K. Yumkella (C) Jammel Al Hiyilan (D) Michael Griffin
39. According to a research, stem cells from skin can treat—
(A) Alzhumer (B) Schizophrenia (C) Parkinson’s disease (D) None of the above
40. Which of the following States Hs declared 2008 as the "year of Education" ?
(A) Bihar (B) Haryana (C) Himachal Pradesh (D) Gujarat
Answers with Hints
1. (A) 2. (C) 3. (B) . 4. (A) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (C) 9. (A) 10. (D) 11. (B) 12. (C)
13. (B) India’s Vector Borne Disease Control Programme has prepared the country’s first malarial map
identifying India’s 60 most malarial endemic districts that report over 50% of the country’s
malaria’s cases.
14. (A) 15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (C) 19. (B) 20. (A) 21. (B)
22. (C) The Pritzkar Architecture Prize, considered to be equivalent of Nobel Prize for architecture has been
won french architect Jea Nouvel for his creative experimentation in architecture.
23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D)
29. (C) The Washington Post has won six Pulitzer Prizes, including Public service award for its reporting on
conditions of U.S. War Veterans.
30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (C)
34. (C) The Supreme Court on April 10, 2008 upheld the law enacted in 2006 providing a quota of 27 per cent
to the other Backward Classes in Central Educational Institutions.
35. (C)
36. (D) Salva Judam is an antinaxalite movement formed by group of people against attack from maxalites.
The movement started from Dantewada district (Chhattisgarh).
37. (D) 38. (A) 39. (C) 40. (B)

1. Which of the following is the winner of Miss Universe 2008


(A) Riyo Mori (B) Zhang Zilin (C) Dayana Mendoza (D) Simaran Kaur Mundi
2. The President of India can nominate to the Rajya Sabha :
(A) 6 members (B) 9 members (C) 12 members (D) 15 members
3. The first General elections under the Indian constitution were hed in :
(A) 1950 (B) 1951 (C) 1952 (D) 1953
4. The President of India is elected by :
(A) Parliament (B) State legislatures (C) by the people directly
(D) by an electrol college consisting of the elected members of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State
Legislative Assemblies.
5. Which article of the Indian constitution empowers the President of India to impose central rule on a state?
(A) Article 256 (B) Article 356 (C) Article 370 (D) Article 373
6. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed :
(A) 3 months (B) 6 months (C) 9 months (D) 12 months
7. The vacancy in the office of the President must be filled within :
(A) 6 month (B) 9 month (C) 12 month (D) 3 month
8. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by :
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) Dr. Rajendra Prasad (C) N. Gopalaswamy (D) Jawahar Lal Nehru
9. The Union Cabinet is responsible to :
(A) The Rajya Sabha only (B) The Lok Sabha only
(C) The Lok Sabha and the Rajya Sabha (D) The President of India
10. Which of the following bodies has not been provided for by the Indian constitution ?
(A) Election Commission (B) Planning Commission
(C) Finance Commission (D) Union Public Service Commission
11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is :
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5
12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is :
(A) 15 (B) 17 (C) 20 (D) 26
13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana (B) N. Sanjiva Reddy (C) V. V. Giri (D) Dr. Rajendra Prasad
14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is :
(A) 525 and 250 (B) 552 and 250 (C) 535 and 275 (D) 500 and 250
15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :
(A) The President of India (B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India (D) The Speaker of the Lok Sabha
16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40 (B) 60 (C) 50 (D) 70
17. India is the third developing country to host the 2010 commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea (B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China (D) Malaysia & Jamaica
18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India (B) President of India (C) Finance Minister (D) Lok Sabha
19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President (B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public
importance (D) Distribution of taxes between the Centre and the State
20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister (B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff (D) The President of India
21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri (B) Krishna (C) Tapti (D) Godavari
22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam (B) Uttar Pradesh (C) Rajasthan (D) West Bengal
23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8 (B) 12 (C) 15 (D) 14
24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time (B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents (D) Formation of day and night
25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator (B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles (D) None of the above
26. The earth is :
(A) Spherical (B) Elliptical (C) Oblate Spheroid (D) Prolate Spheroid
27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator (B) Poles (C) Prime Meridian (D) Antarctic
28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon (B) Jupiter (C) Neptune (D) Pluto
29. The biggest Planet is :
(A) Venus (B) Mars (C) Mercury (D) Jupiter
30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude (B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian (D) 0° Meridian
31. The largest river of Asia is :
(A) Yangtze (B) Yenisei (C) Indus (D) Mekong
32. Which country is called the `Sugar Bowl' of the world?
(A) Cuba (B) India (C) Nepal (D) Norway
33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA (B) Russia (C) Canada (D) China
34. The world's highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela (B) USA (C) Guyana (D) Australia
35. The universe is composed of :
(A) Earth (B) Earth and the Sun (C) Mat (D) None
36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas (B) Steppes (C) Savanna (D) Evergreen grasslands
37. Rial is the currency of :
(A) Romania (B) Iran (C) Japan (D) Libya
38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean (B) Bay of Bengal (C) Arabian Sea (D) China Sea
39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon (B) Nile (C) Mississippi Missouri (D) Ganga
40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon (B) Nile (C) Congo (D) Orinoco
41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians (B) Sumerians (C) Chinese (D) Mesopotamians
42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities (B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture (D) All the above
43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra (B) Vishnu (C) Sun (D) Trimurti
44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini (B) Manu (C) Kautilya (D) Dhruv
45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda (B) Rigveda (C) Yajurveda (D) Atharvaveda
46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira (B) Buddha (C) Akbar (D) Ashoka
47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta (B) Chandragupta II (C) Samudragupta (D) Kumargupta
48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy (B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man (D) Prayers to God
49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb (B) Shahjahan (C) Akbar (D) Jahangir
50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar (B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi (D) Babar and Ranasanga
51. The Chinese pilgrim who visited India during the period of Harshavardhana was :
(A) Fa-hien (B) Hiuen Tsang (C) Itsing (D) Wang-sung
52. Who among the following belonged to the moderate group of the Indian National Congress?
(A) Lala Lajpat Rai (B) Bipin Chandra Pal (C) Gopal Krishna Gokhale (D) Bal Gangadhar Tilak
53. Fa-hien came to India during the reign of :
(A) Ashoka (B) Chandragupta II (C) Harsha (D) Kanishka
54. Which of the following temples was built by the Cholas?
(A) Shore Temple, Mahabali-puram (B) Brihadeeswara Temple, Tanjavur
(C) Sun Temple, Konark (D) Meenakshi Temple, Madurai
55. Which dynasty was well-known for excellent village administration?
(A) Pandyas (B) Pallavas (C) Cholas (D) Chalukyas
56. The Ajanta Caves were built during the period of the :
(A) Guptas (B) Kushanas (C) Mauryas (D) Chaulkyas
57. The eight-fold path was propounded by :
(A) Kabirdas (B) Buddha (C) Shankaracharya (D) Mahavira
58. Who were the first to issue gold coins in India?
(A) Mauryas (B) Indo-Greeks (C) Guptas (D) Kushanas
59. `The Vedas contain all the truth' was interpreted by :
(A) Swami Vivekananda (B) Swami Dayananda (C) Raja Ram Mohan Rai (D) None of the above
60. Sanchi portrays the art and sculpture of the :
(A) Jains (B) Buddhists (C) Muslims (D) Christians
61. Which among the following is a folk dance of India?
(A) Manipuri (B) Garba (C) Kathakali (D) Mohiniattam
62. Kathak is the principal classical dance of :
(A) South India (B) Eastern India (C) Northern India (D) Western India
63. The classical dance of Andhra Pradesh is :
(A) Kathakali (B) Kuchipudi (C) Odissi (D) Bharatanatyam
64. The popular folk song of Uttar Pradesh is known as :
(A) Maang (B) Kajari (C) Baul (D) Boli
65. The folk theatre of Bihar is calledÿ:
(A) Rammat (B) Nautanki (C) Bidesia (D) Manch
66. Which of the following classical dance originated in Tamil Nadu ?
(A) Kathakali (B) Kathak (C) Bharatanatyam (D) Odissi
67. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is :
(A) Ghazal (B) Dhrupad (C) Thumari (D) None of the above
68. Indian classical dance has been popularized abroad by :
(A) Malaika Arora (B) Gopi Krishna (C) Uday Shankar (D) Yamini Krishnamurti
69. Tamasha is the famous folk form of musical theatre and belong to :
(A) Uttar Pradesh (B) Punjab (C) Maharashtra (D) Bihar
70. The Sangeet Natak Akademi fosters the development of dance, drama and music in the country. When
was it established ?
(A) 1951 (B) 1953 (C) 1954 (D) 1956
71. When was the Planning Commission set up to prepare a blue print of development for the country?
(A) 1948 (B) 1949 (C) 1950 (D) 1951
72. Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(A) Dr. S. Radhakrishnan (B) Dr. Rajendra Prasad (C) Jawahar Lal Nehru (D) Sardar Patel
73. The National Development Council was set up in :
(A) 1948 (B) 1950 (C) 1951 (D) 1962
74. The First Five-year plan covered the period :
(A) 1947-52 (B) 1950-55 (C) 1951-56 (D) 1952-57
75. Removal of poverty was the fore-most objective of which of the following five year plans?
(A) Third (B) Fourth (C) Fifth (D) Sixth
76. Planning Commission is :
(A) Advisory body (B) Executive body (C) Government body (D) Autonomous body
77. The Community Development Programme was launched in :
(A) 1950 (B) 1952 (C) 1956 (D) 1960
78. The highest body which approves the Five-Year Plan is the :
(A) Finance Ministry (B) Lok Sabha (C) Rajya Sabha (D) National Development Council
79. Which of the following commodities earn maximum foreign exchange for India?
(A) Jute (B) Iron and Steel (C) Tea (D) Sugar
80. The one rupee note bears the signature of :
(A) Secretary, Ministry of Finance (B) Governor, Reserve Bank of India (C) Finance Minister (D) None of these
81. How many banks were nationalized in 1969?
(A) 16 (B) 14 (C) 15 (D) 20
82. The Reserve Bank of India was established in :
(A) 1820 (B) 1920 (C) 1935 (D) 1940
83. The first Indian Bank was :
(A) Traders Bank (B) Imperial Bank (C) Presidency Bank of Calcutta (D) None
84. The rupee coin was first minted in India in :
(A) 1542 (B) 1601 (C) 1809 (D) 1677
85. The Export-Import (EXIM) Bank was set up in :
(A) 1980 (B) 1982 (C) 1981 (D) 1989
86. Which of the following is not a chemical action?
(A) Burning of coal (B) Conversion of water into steam (C) Digestion of food (D) Burning of Paper
87. The chemical name of vitamin C is :
(A) Citric acid (B) Ascorbic acid (C) Oxalic acid (D) Nitric acid
88. Permanent harness of water is due to the presence of :
(A) Calcium bicarbonate (B) Magnesium bicarbonate (C) Calcium sulphate (D) Sodium bicarbonate
89. Liquified Petroleum Gas (LPG) consist of :
(A) Butane and propane (B) Ethane and hexane (C) Ethane and nonane (D) None of these
90. Which of the following is present in hard water :
(A) Calcium (B) Aluminium (C) Sodium (D) Chlorine
91. Ecology deals with :
(A) Birds (B) Cell formation (C) Tissues (D) Relation between organisms and their environment
92. Meteorology is the science of :
(A) Weather (B) Meteors (C) Metals (D) Earthquakes
93. Entomology deals with :
(A) Plants (B) Animals (C) Insects (D) Chemicals
94. Numismatics is the study of :
(A) Coins (B) Numbers (C) Stamps (D) Space
95. When ice melts in a beaker of water, the level of water in the beaker will :
(A) Increase (B) Decrease (C) Remain the same (D) First increase and then decrease
96. Which of the following does not admit any division?
(A) Atom (B) Molecules (C) Compounds (D) All
97. What is the approximate velocity of sound in air :
(A) 3 m/s (B) 30 m/s (C) 300 m/s (D) 3000 m/s
98. Which of the following is not a primary colour :
(A) Blue (B) Green (C) Red (D) Black
99. Sound travels fastest through :
(A) Vacuum (B) Steel (C) Water (D) Air
100. Who is the present Governor of Bihar ?
(A) R.S.Gavai (B) R.L.Bhatia (C) Buta Singh (D) Syed Sibti Razi
ANSWERS
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20.
(D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (D) 30. (C)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B) 50. (C)
51. (B) 52. (C) 53. (B) 54. (B) 55. (C) 56. (A) 57. (B) 58. (B) 59. (B) 60. (B)
61. (B) 62. (C) 63. (B) 64. (B) 65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (C) 69. (C) 70. (B)
71. (C) 72. (C) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (A) 77. (B) 78. (D) 79. (C) 80. (A)
81. (B) 82. (C) 83. (C) 84. (A) 85. (B) 86. (B) 87. (B) 88. (C) 89. (A) 90. (A)
91. (D) 92. (A) 93. (C) 94. (A) 95. (C) 96. (A) 97. (C) 98. (D) 99. (B) 100. (B)

General Awareness
1. Who amongst the following is the author of the book ‘Shame’?
(a) Chandar S. Sundaram (b) Namita Gokhale (c) Jaswindar Sanghara (d) Anita Desai (e) None of these
2. As per the reports published by the ‘Organization for Economic Co-operation and Development (OECD)’ has
generated maximum new jobs in the past few years?
(a) China (b) Russia (c) India (d) Brazil (e) None of these
3. Mr. Digambar V. Kamat took over as which of the following in 2007?
(a) Governor of Goa (b) Chief Minister of Goa (c) Governor of Meghalaya
(d) Governor of Rajasthan (e) None of these
4. Who amongst the following Indians was awarded King Charles II Medal by the UK in 2007?
(a) Dr. Manmohan Singh (b) Smt. Sonia Gandhi (c) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(d) Smt. Vasundhara Raje (e) None of these
5. Miss Riyo Mori who was crowned as Miss Universe 2007 belongs to which of the following countries?
(a) Japan (b) U.S.A (c) China (d) Singapore (e) South Korea
6. Which of the following countries has decided to build a road to the base camp of Mt. Everest?
(a) India (b) China (c) Nepal (d) Myanmar (e) None of these
7. ‘Bharti-Airtel’, the largest mobile company of India joined the elite club of companies earning profits of more
than US $1 billion. What was the net profit of the Company in the year 2006-07?
About –
(a) Rs. 3500 crores (b) Rs. 4000 crores (c) Rs. 4250 cores (d) Rs. 4450 crores (e) Rs. 4500 crores
8. ‘SEBI’ bans some companies for their role in ‘F&O Scam’, was the news in some major newspapers in 2007.
What is the full form of ‘F&O’?
(a) Fair & Optimum (b) Free & Operational (c) Future & Operations (d) Future & Options (e) None of these
9. Which of the following African countries launched its communication satellite in 2007 for the first time?
(a) Nigeria (b) Kenya (c) Zimbabwe (d) Mauritius (e) None of these
10. The President of Brazil was on a visit to India in 2007 where he signed several trade agreements. Which of
the following has been the major area of trade relations between the two countries?
(a) Oil exploration (b) Supply of agro products (c) Production of nuclear fuel
(d) Import of electronic goods (e) None of these
11. The World Islamic Economic Forum was held in 2007 in
(a) Malaysia (b) Kuwait (c) Iran (d) Brazil (e) Indonesia
12. In an important meeting of the National Development Council held in New Delhi the Prime Minister of India
made a special mention of a particular sector of Indian economy which in his opinion was suffering from a
“Technological Fatigue for lack of break through in production”. He was talking of which of the following
sectors?
(a) Agriculture Sector (b) Oil Sector (c) Service Sector (d) Defence Sector (e) None of these
13. Which of the following was the major issue of discussion in the G-8 Summit held in Germany in 2007?
(a) Subsidy to agro products (b) Climate protection (c) Financial aid to Iraq
(d) Nuclear Technology and possibility of space war (e) None of these
14. As per the Economic Survey 2006-07 India’s share in World Export has been
(a) 0.5% (b) 0.75% (c) 1% (d) 1.25% (e) 1.5%
15. How much amount approximately the Govt. of India planned to provide for Mid Day Meal Scheme? (As per
Budget 2007-08)
(a) Rs. 5,000 crores (b) Rs. 6,000 crores (c) Rs. 7,300 crores (d) Rs. 8,000 crores (e) Rs. 8,300 crores
16. As per the figures given in the newspapers what is the approximate investment in various ‘Special
Economic Zones’ till date in India?
(a) Rs. 20,000 crores (b) Rs. 25,000 crores (c) Rs. 30,000 crores (d) Rs. 35,000 crores (e) Rs. 40,000 crores
17. Who amongst the following is the author of the famous classical book “A Passage to India”?
(a) Mark Twain (b) Nayantara Sehgal (c) Nirad C. Choudhuri (d) E. M. Foster (e) None of these
18. The Government of India has bought RBI’s entire stake in the State Bank of India in about Rs. 35, 531
crores. What is the share of the RBI in total snake of the State Bank? About -
(a) 40% (b) 48% (c) 50% (d) 52% (e) 60%
19. Which of the following countries has offered knighthood to Salman Rushdie?
(a) France (b) Italy (c) Germany (d) U.K. (e) None of these
20. As per Union Budget 2007-08 how much amount the Government of India provided for Women Specific
Schemes/Programmes for 2007-08?
(a) Rs. 7,700 crores (b) Rs. 8,700 crores (c) Rs. 9,300 crores (d) Rs. 10,000 crores (e) Rs. 10,500 crores

Answer Keys
1) (c)
2) (c)
3) (b)
4) (c)
5) (a)
6) (b)
7) (c)
8) (d)
9) (a)
10) (a)
11) (a)
12) (a)
13) (b)
14) (c)
15) (c)
16) (d)
17) (d)
18) (e)
19) (d)
20) (b)

Related Interests