You are on page 1of 31

- - - -

- - - - •

....... ····ans



a



n

ADL Y MUKHT AR

d as g ns by til 'TIer!

Notis Amaran

Buku ini adalah hak milik Adly a.k.a Labanon. Anda dilarang sama sekali untuk mengubah atau mencetak isi kandungan e-book ini dalam apa jus cara sekalipun. Buku ini adalah percuma untuk kegunaan anda dan diminta untuk menyebarkan e-book ini sacara percuma jika baqi anda ianva mempunyai kualiti yang baik di forum-forum! rapidshare, portal-portal kornuniti, torrent atau apa-apa jus cara: Tindakan tegas akan diambil sekiranya terdapat laporan atau pun ditangkap jika menjual e-book Dari Sifar t1enjadi Usahawan.

Penulis tidak akan bertanggungjawab jika terdapat apa-apa rnasalah berhubung kesilapan atau kasalahan rnaklurnat, apa-apa risiko, sama ada secara peribadi atau tidak, yang berlaku atas penggunaan dan aplikasi e-book ini secara langsung atau tidak langsung.

Sekali lagi diingatkan segala informasi yang terdapat di dalam e-book ini adalah hak milik Adly a.k.a Labanon.

Hakcipta Terpelihara 2006 Adly Mukhtar http://d3ly .com

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

1

Biodata Penulis

Labanon adalah gelaran bagi seorang remaja yang mahu mencapai tahap bebas kewangan sebelum mencecah usia 20 tahun yang bernama Adly Bin Mukhtar, Semangatnya lebih membara lagi apabila mula melayari laman-Iaman web ebiz di Malaysia sekitar tahun 2005 ketika itu berumur 15 tahun:

Semangatnya untuk menjadi saudagar cyber lebih membara apabila ketika itu kecoh akhbar memaparkan jutawan internet muda iaitu Dr.Irfan khairi:

Beliau menjadi jutawan semasa berusia 24 tahun itu sememangnya menjadi satu cabaran kepada Labanon untuk menjadi jutawan seawal yang rnunqkin. Namun Labanon sedar yang untuk menjadi jutwan tidak mudah seperti yang disangka tetapi itu tidak menjadi penghalang kepada Labanon dan telah membeli domain d3ly,com menunjukkan semangatnya yang mambara.

Tujuan e-book ini ditulis bagi memberi pendekataan kepada semua rakyat Malaysia supava bersemangat (motivasi) untuk mendekati dunia perniagaan dan juga melatih skill menulis saya sendiri. Untuk pengetahuan pembaca ini merupakan e-book pertama saya dan berharap jika anda sudi memberi komen tentang e-book ini boleh lah menghantar e-mail ke support (at) d31y .corn.

Sekian! Selamat Membaca!

Yang Benar!

Adly bin Mukhtar a .k .a t.abanon,

Penulis e-book Dari Sifar Menjadi Usahawan! Selaku Pengasas d31y .corn.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

11

Designer

Seperti l.abanon, Arman juga arnat tartarik untuk mendapatkan keuntungan sampingan dari Internet, Namun) dia tidak begitu berminat kepada perniagaan - dia lebih menyukai design dan pembangunan web, Arman yang ingin melakukan perkara produktif, menceburkan diri dalam dunia web design setelah mendapatkan inspirasi daripada Danny Chon, orang cina berketurunan Malaysia berwarganegara England yang kini tinggal di Tokyo) Jepun, Danny Choo menjadi role model Arman kerana persamaan rninat, iaitu IT dan Jepun: Arman sendiri sudah memasuki tahap intermediate dalarn penguasaan bahasa Jepun atau nihon go (8 *~),

Walaubagaimanapun) Arman yang berada dalarn jurusan Sains Tulin, lebih mementingkan akademik - Internet hanya sekadar pekerjaan sampingan baqinva. Dia berharap dapat merealisasikan cita-citanya menjadi doktor pakar jantung dan part time freelance web/graphic designer dan translator English - Japanese,

Projek

Arman merupakan Admin kepada Mahercubed) forum untuk komuniti IT) terutamanya di kalangan rernaja. Mahercubed masih dalarn fasa beta dan perlu pengubahsuaian yang berterusan untuk menyaingi lowvat.net. Berikan sokongan anda kepada ebook ini dengan melibatkan diri dalarn komuiniti karni, forum .rnahercubed .corn

rnoh rcubed

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

111

lsi Kandungan

1

3 6

8

.

10

13

15

18~"

' ..

19

bab 1

bail" ."

;(, -

bab 3 bab q bab 5 bab6

bab 7 bab8

bab o

Sika P Ber belan j a

Berniaga

Role Model

Sayangilah Wang Anda

Jadilah Orang Cemerlang

Adakah Anda Bakal Jutawan

Gunakan Salah satu Kebijaksanaan Anda Untuk Menjadi Kaya

Bela jar lah dari kesila pan dan kegagalan

Langkah Untuk Menjadi Usahawan Terbilang

93 bab 10 Kepentingan rosen

94 Penutup

95 Pesal1311

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

lY

Pendahuluan

Assalamualaikum dan selamat sajahtera,

Motivasi sememangnya penting dalarn kehidupan seharian kita oleh itu anda membuat pilihan tepat dengan mendownload ebook ini secara PERCUMA di mana-mana web sekalipun,

Tujuanya hanyalah satu iaitu untuk memberi semangat untuk mendekati dunia perniagaan kepada anda: Di dalarn ebook ini juga diceritakan bagaimana anda hendak mengembangkan hakat anda untuk menjadi ahli perniagaan dan terdapat kandungan ebook ini bercerita tentang sikap orang-orang yang berjaya di dalarn perniauaan.

Ramai juga yang gagal di dalam perniagaan kerana tiada dorongan oleh pihak-pihak tertentu dan Insyallah ebook ini akan menjadi pendorong anda:

Akhirkata renungilah kata-kata ini V.jika mahu hidup senang bekerja/ah di bawah majikan dan dapatkan wang tetap setiap bulan tetapijika mahu kaya berniaga/ah dan dapatkan wang setiap masa tidak kira ketika dimana jua anda bersds" ,

Salam Cemerlang Selamat Membaca)

Yang Benar)

Adly bin Mukhtar a .k .a t.abanon,

Penulis Ebook Dari Sifar Menjadi Usahawan) Selaku Pengasas http://d3Iy,com,

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Sikap Berbelanja

Alangkah indahnya dunia ini jika rnasalah kewangan tidak lagi menghantui kita dan kits hanya habiskan masa-masa hidup kits dengan membuat arnal dan bergembira denga keluarga tersayang, Tetapi semua itu hanvalah dapat dinikmati oleh beberapa orang manusia sahaja di dunia ini dan kebanyakkan manusia didunia ini dihantui dengan masalah kewangan, Namun jangan risau dengan ebook Dari Sifar Menjadi Usahawan ini akan memberi anda semangat untuk snda berusaha membebaskan diri dari rnasalah kewangan,

Mungkin anda berkata apa ni balik-balik siksp.; Nak jadi itu sikap nsk

jadi ini sikap.; Menyampah laaa: Baiklah saya terangkan apakah kaitan sikap berbelanja seseorang dengan kekayaan? Tanpa sikap yang diperlukan anda tidak skan kava. Sikap diibaratkan sebagai pakaian untuk diri kita di dalarn menentukan rentak hidup kita berjaya atau tidak: Inilah yang menyebabkan sikap berbelanja orang kava lain dan sikap berbelanja orang sederhana lain dan sikap berbelanja seorang papa kedana lain,

Ingat gunalah wang dengan berhemah dan berjimat cermat berpeganglah kepada falsafah Cina yang berbunyi .... Wang ada/ah untuk membuat wang", Bukan kata anda tidak boleh berbelanja tetapi biar kena caranva:

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

1

Sika P ber belan j a

Bandingkan sikap berbelanja di bawah

Bebas Kewangan Bermasalah Kewangan

Hanya membeli barang perlu

Membeli barang yang tidak perlu

Membuat list sebelum pergi membeli untuk mengelakkan kesilapan

Tiada plan berbelanja

Jika tidak mampu jangan beli

Membeli yang tidak mampu dibeli

Bajet berbelanja yang sedikit

Bajet berbelanja yang sedikit

Bemati-hati semasa membeli

Cuai semasa membeli-belah

Sikap bertangguh dalam membeli

Tidak bertangguh dalam membeli

Hanya menggunakan satu kad kredit

menggunakan lebih daripada satu kad kredit

Sekarang anda sudah jelas mengapa sikap semasa berbelanja begitu penting dalam anda membelanjakan wang bulanan atau wang gaji anda bagi menentukan status seseorang. Jadi jika anda mahu menjadi bebas kewangan ikutilah cara orang yang bebas kewangan dan pelajari cara mereka berbelanja dan anda pasti akan merasakan wang qaji, sekolah dan sebagainya begitu mencukupi kepada anda dan mungkin lebih.

TIPS CEPU MAS

Tips ini nampak ringk as dan melucuk an namun mengik u t k ajian ia memang mempunyai kaitan iaitu csrs untuk mengelakkan anda berbetenie lebih "spending leaks" a tau TEPbeli barangan yang tidak perlu ia/ah dengan sarapan stsu makan terlebih dahulu sebelum membeli- belah. l'4udah bukan? Isd! gunakanlah tips ini ends pasti lihat keputusanya yang tidak mengece wak an.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

"Bagaimanakah hendak menjadi kaya?"

Jawapannya amat mudah - Perniagaan! Jikalau kita melihat orang-orang yang kava di dunia, sebahagian menjadi kava melalui perniagaan. Hadis Rasullulah yang mengatakan 9/10 rezeki datangnya daripada perniagaan adalah amat tepat. Terlalu besar agihannya itu namun kenapa kita gagal untuk mendapatkannya? Seseorang yang bijak dalam pelaburan saham apabila melabur mungkin akan mendapat pulangan 20-30% dari jumlah pelaburan. NamunJ seseorang yang bijak dalam perniagaan apabila melaburkan dalam perniagaan sendiri akan mendapat pulangan berpuluh-puluh atau beratus kali ganda dari pelaburan tersebut.

Jika anda masih tidak percaya yang perniagaan adalah perkara yang paling menguntungkan cuba anda senaraikan apakah pekerjaan 100 orang terkaya dunia. Adakah ada diantara mereka yang makan gaji? Percayalah orang yang berniaga tidak pernah dipandang rendah oleh masyarakat malah semakin anda kuat bekerja semakin kagum sesebuah masyarakat terhadap anda. Anda juga tidak perlu rungsing kerana anda tidak akan dibuang kerja dan kerja anda hanyalah perlu menjaga hati pelanggan yang juga manusia yang dimana mudah untuk anda berinteraksi.

Orang Jepun menganggap perniagaan menjanjikan keuntungan yang banyak dan ianya terhidang di depan anda. Jadi persoalanya mengapa anda menolak keuntungan ini? Tidak ada sebab untuk membiarkanya begitu sahaja.

Terdapat berbagai-bagai cara memulakan perniagaan secara part-time dari membuka gerai dan berniaga kecil-kecilan, melakukan perniagaan di Internet dan sebagainya. Peluang perniagaan ada di merata-rata tempat. Anda cuma perlu peka dan tahu tentang sesuatu produk ataupun perkhidmatan di sekeliling anda.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

.-~ .)

Berniaga

Antara ciri-ciri peniaga yang berjaya ialah:

• Sabar

• Tidak pernah berputus asa

• Tidak menunggu peluang kerana peluang tidak meunggu anda

• Sanggup menghadapi kegagalan

• Bekerja keras

• Berpegang kepada janji

Saya mengambil contoh kepada produk untuk perniagaan internet! Produk fizikal ialah produk yang dapat dirasa, dilihat dan disentuh oleh deria utama. Contohnya seperti hadiah, hardware kornputer, sapu tangan dan lain-lain lagi.

Produk digital ialah produk tidak dapat dilihat dan didengar tetapi dapat dirasa dan disentuh oleh deria utama kita. Contohnya seperti rakaman audio! qarnbar, video laqu, e-book dan sebagainya yang dapat dimuat turun ataupun dihantar melalui e-mel pelanggan anda.

TIPS CEPU MAS

Cara untuk menjadijutawan dengan cepat ia/ah dengan mengambil PM 1 0 dari 1 OO! 0000 orang dan anda sendiri fik irk an bagaimana csr» anda untuk mengambil PMl 0 dari orang ...

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Berniaga

Bonus untuk anda! Saya akan memberitahu kelebihan perniagaan internet!

1. Bekerja sepenuh masa di rumah - hanya menggunakan komputer untuk perniagaan.

::!. Tiada Peja ba t/tem pa t kerja - Ia tidak memen tingkan lokasi strategik dan tidak perlu membayar sewa yang tinggi.

3. Kos Yang M urah - Kos un tuk mem ulakan perniagaan begi tu m ur ah j ika di bandingkan dengan mem buka perniagaan di d unia se benar .Sa y a senar aikan secar a kasar kos perm ulaan:

Streamyx(lnternet) PM88/Sebulan (guna tanpa had) Hosting PM 15/Sebulan

Knd Debit PM 100

Knd Kredit PM eoo/seumur Hidup Nama Domain PM35/Setahun

-t. Hampir semuanya dilakukan secara automatik - Anda tidak perlu mengawasi 24jam di hadapan komputer. Semuanya dilakukan secar a au toma tik termasuk proses j ual beli.

5. Pendapatan Lumayan - Ini kerana duit yang kita dapat adalah matawang asing bukannya R1VI tetapi USD.

6. Tidak perlu bejumpa klien - Inilah masalah besar bagi orang yang pemal u teta pi dengan perniagaan internet anda terselama t hehe (malahan say a sendiri pun mal u), ini ker ana segala proses j ual beli dilakukan secara automatik.

"

Barang siapa yang tiada berupaua menghasilkan wang uialau sesen pun menerusi internet) sedangkan mereka memasukinya saban tiari, maka, sesungguhnya mereka tergolong di kalanqan orang-orang yang rugi Mohd Suhaimy a.k.a shuth (WangCyber.com Founder)

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

-

.)

Role Model

.... Mengapa Perluk an Role Model?"

Role model juga boleh dianggap penting dalam menaikkan atau membakar semangat anda untuk menjadi orang yang berjaya. Role model juga boleh dianggap sebagai pakar motivasi peribadi anda ini kerana setiap tingkah lakunya menjadi ikutan anda (yang baik sahaja).

Kita mesti ada role model di dalam menjalankan perniagaan barulah kita akan lebih cepat maju berbanding orang-orang lain. Anda boleh jadikan orang-orang yang hebat sebagai role model anda untuk mengikut jejak langkah meraka untuk berjaya dan terus berjaya. Banyak role model yang kita boleh dapatkan dari segi bidang perniagaan contohnya Costa Dedes

di dalam perniagaan internet dan lain-lain lagi. Pelajarilah kesilapan-kesilapan role model kita supaya kita dapat lebih maju ke depan.

Orang Melayu tidak kurang hebatnya di dalam dunia perniagaan.

anda boleh lah mengambil Dr.ltfanJ SaifulShamJ SmartZulJ Shuth

dan lain-lain sebagai role model anda. Banyak kelebihan jika kita mempunyai role model kepada diri sandiri, ia akan meningkatkan motivasi diri kita sekaligus membuat kita berusaha 110% untuk

mencapai target kita. Kebiasaan manusia akan mempunyai matlamat yang lebih tinggi daripada role modelnya. Dan banyaklah lagi kelebihan mempunyai role model. Untuk mengetahuinya anda perlulah mencarinya sendiri. Di dalam belajar kita tidak hanya boleh mengambil tetapi perlu juga mencari barulah pelajaraan itu lebih efektif. Saya juga mempunyai role model iaitu :

Rasulullah S.A. W - beliau begitu berjaya dalam menjalankan perniagaan.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

6

Role Model

Antara sifat yang membuatkan beliau bejaya dalam perniagaan ialah kerana sifat beliau sendiri antaranya :

Amanah - Sifat ini amat penting untuk semua usahawan lebih-Iebih lagi yang mempunyai teammate) perlulah saling memegang amanah barulah perniagaan akan berjaya.

Jujur - Walaupun dalam perniagaan internet kejujuran amat penting bagi memuas hati para pelanggan. Jangan cakap lain beri lain) perlulah jujur.

Jika anda membuka perniagaan bersedialan urduk menutupnya} maksudnya setiap sesuaiu usaha pasti ada kegagalan jadi anda perm bersedia

Adl y a .k.a La banon

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Savanqilah Wang] Anda

Ya sava bersetuju 100% jika anda kata wang bukan segala-galanya tetapi seuala benda berkaitan dengan wang. Selangkah sahaja anda keluar dari rumah memerlukan wang. Apatah laqi jika keluar bersama teman wanita tak sah jika tidak habis duit dalarn poket demi rnenjaqa hati ternan wanita. Jika ingin ansk anda menjadi seorang yang beriava anda perlulah menghantar anak kesekolah yang menelan kos yang besar iaitu salarna 16-20 tahun belajar jadi banarlah ksta pepatah jika mahu ikan yang bessr sediak anlah umpan yang bermu tu .

Di hab ini sava ingin menjelaskan yang bahawa wang buksn mudah untuk diperolehi dan memerlukan usaha yang gigih. Jika anda pernah melihat iklan yang berbunyi "" Dapatkan produk X dengan hanya

Pt1xxx dan nik ma tilah pulangan beribu -ribu ringgit dengan senang

TANPA BEKEPJA". Iklan sebegini adalah tipu semata-mata. Tiada karja

di dunia ini yang tidak perlu bersusah payah dan tiada orang yang menjadi jutawan tanpa perlu herusaha gigih.

SIMPANLAH WANG ANDA SEKARANG!

Jika seseorang bebas kewangan mempunyai wang dia akan melabur kepada parkara menguntungkan dan tidak seperti orang yang mahu rnasalah kewangan sentiasa menghantuinya yang hila mempunyai wang membeli perkara-perkara yang tidak betfaedah (perkara yang tidak boleh memulangkan wang) seperti membeli telefon yang rnahal sedangkan semakin hari harqanva semakin berkurangan. Bukankah lebih baik anda membeli komputer untuk memulakan perniagaan internet:) .

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

8

Sayangilah Wang Anda

Perkara yang paling untung kita melabur ialah dengan melabur ke arah ilmu kerana dari ilmu terhasilnya wang! dari ilmu wang kita dilaburkan ditempat yang betul. Jadi jika anda mempunyai wang janganlah sentisa membelanjakan mengikut hawa nafsu sebaliknya membelanjakan wang anda kearah yang lebih menguntungkan,

TIPS CEPU MAS

Mengikut kata-kata Azizi Ali semua orang boleh menjadijutawan jika menyimpan RM155 setiap bulan wang itu bermula dsr! umur 20 tahun sehingga 55tahun tanpa menganggu sedikitpun wang itu. Dengan kadar faedah bank dan sebagainya wang anda sken genap RMljuta bila berumur 55 tshun. Jadi s impanlah wang bermula dsr! sek arang un tuk pelbagai tujuan seperti bemiea«, metsbur, membeli rumah dan sebagainya,

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

JadHah Orang Cemerlang

Kecemerlangan adalah idaman setiap manusia dan sebelum anda hendak menjadi usahawan seterusnya jutawan anda haruslah menjadi orang yang cemerlang terlebih dahulu. Dengan kecemerlangan kita akan dapat rnelanqkah untuk menempuhi hidup ini dengan penuh yakin dan penuh bermotivasi. Mungkin anda bertanya bagaimanakah hendak menjadi orang yang cemerlang? Pelajarilah sesuatu daripada tips ini dan jadilah orang yang cemerlang.

Tatacara Makan & Minum

1. Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa: Insvaellah, Allah lipat gandakan rezeki.

2. Sebelum tidur, berdna, bergantung kepada apa yg kita hendak sepanjang tidur, otak akan memproses segala impian kita 8:. InsyaAllah) kita akan berusaha ke arah itu (ada semangat) di keesokan harinva:

3. Makan bush sebelum sarapan, makan tengahari dan makan malam. Vitamin C dari buah-buahan yang dimakan selepas sarapan, dan makan yang lain akan hilang zatnya.

4. Jangan minum air semasa sedang makan (sarapan dan makan). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk rninurn, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dalam mulut selama 10 saat kemudian baru ditelan. Teguk kedua seterusnya boleh minum terus sebab air liur mempunyai enzim yang boleh membunuh kuman dalarn pankreas, perut yang seterusnya aksn dibawa oleh air tegukan pertama.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

10

Jadilah Orang Cemerlang

5. Seelok-eloknya makan malam sebelum rnaqhrib, sebab bagi yang sedang belajar (atau anak-anak), otak akan betfungsi dengan cemerlang (senang faham dan dapat mengingat lebih kurang 2 jam selepas rnakan, maka jika makan pada 8: 30pm! lebih kurang 10: 30pm baru mula belajar dan mungkin hanya boleh bertahan sehingga jam 12 tgh malam saja, jadi, tidak banyak yang boleh dipelajari berbanding jika makan pada pukul

6: 30pm. (orang Cina makan malam pada masa ini). Juga! kita tidak digalakkan tidur dalam kekenyangan (yang mana boleh menghindar dari mendirikan sembahyang malam).

Tatacara di Bilik Air

1. Selepas membuang air kscil, berdehem 3x (teran sikit) boleh elak daripada dapat batu karang

2. Semasa buang air basar, mengiring sedikit ke kiri ikut sunnah sebab bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder & senang buang air besar .

Tatacara Didik Anak

1. Antara tips untuk dapat anak bijak/qenius, ajarkan anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan sebab jantung (yg terletak sebelah kiri) akan lebih "lapang"j"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) dan otak anak akan berkembang dengan baik.

2. Bagi anak-anak yang sudah azalinya aktif atau hiper-aktif, kurangkan (atau jangan) pakaikan baju berwarna oren sebab warna ini boleh merangsang secara aktifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

11

Jadilah Orang Cemerlang

Tatacara Didik Diri Sendiri

1. Amalkan apa-apa yang baik (juga amalan-amalan baru) selama 21 hari atau lebih berturut-turut.

2. Buang segala rasa hasad denqki, dendam dan lain-lain yang tidak baik. Emosi-emosi ini akan membenarkan otak mengeluarkan adrenaline berlebihan, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kepada beberapa penyakit cepat latih, wajah cepat nampak tua sebelum waktunva, selalu sakit perut & dan sebagainya.

Tiga Kategori Manusia

BERJAYA : Hari ini lebih baik daripada semalam TERPEDAYA: Hari ini sama seperti semalam CELP.KA : Hari ini lebih teruk daripada semalam

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

1:2

Adak.ah Anda Bakal Jutawan

Jawab ya atau tidak kepada soalan-soalan di bawah ini. Kemudian kira dan lihat keputusan anda.

1. Anda percaya peluang bukan hanya sekali tetapi peluang boleh dicari atau.

:2. Anda merasa amat sukar bekerja di bawah arahan orang lain.

3. Anda ber ani mengam bil risiko teta pi bukann y a mem perj udikan nasi b.

4. Anda melihat masalah adalah satu peluang yang 'tersembunyi'.

5. Anda menilai kreativiti dan imaginasi sarna penting dengan pengetah uan.

6. Anda tidak tertakluk kepada peraturan keadaan malahan anda mencipta peraturan baru.

7. Anda cepat belajar sendiri daripada sesuatu kesilapan dan tidak mengulangin y a.

8. Anda tidak kenaI erti kegagalan, yang ada cuma kejayaan yang belum tiba.

9. Jika anda bekerja makan gaji anda merasakan diri anda lebih bijak dari pada boss anda !

10. Anda mer asa ada yang tidak kena kepada anda selama anda bekerj a keranajauh dilubuk hati anda, anda ingin bebas bekerja sendiri!

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

1')

._}

Adakah Anda Bakal Jutawan

Berikan markah 1 untuk setiap jawapan Ya anda dan 0 untuk tidak:

Jika anda mendapat markah bawah 4! anda boleh lupakan diri anda untuk menjadi Jutawan,

Jika anda mendapat markah 5 - 8 ! anda mempunyai potensi untuk menjadi jutawan,

Jika anda mendapat 9 - lO! anda boleh lupakan kerja makan gaji anda sekaranq, kerana keusahawanan adalah darah daging anda. Adalah menjadikerugian anda terus sahaja bekerja untuk orang, Hidupkan semangat usahawan anda ! yakin dan sahut cabaran !Jadilah Jutawan.;

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

1--1-

Gunakan Salah Satu Kebijaksanaan Anda untuk Menjadi Kaya

Fakta sains menunjukkan hahawa ciptaan manusia adalah istimewa.

Anda juga maklum bahawa Allah menjadikan manusia sebagai makhluk paling istimewa. Anda adalah istirnewa, adalah satu kesilapan pertarna yang terarnat besar jika anda cuba menafikan keistimewaan anda. Jika selarna ini semua orang memperkecilkan diri dan kebolehan anda ! saya akan berdiri teguh dibelakang anda menafikan sekeras-kerasnya. Jika anda sendiri kurang yakin dan percaya akan sava akan memberitahu anda bahawa itu adalah kerana hasil daripada brain wash senyap salarna ini oleh orang-orang yang tidak ingin melihat anda berjava. Anda tidak perlu menjadi paridai atau lulus ujian IQ yang tinggi untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Fakta dan bukti menunjukkan orang yang kava tidak perlu untuk menjadi yang paling pandai dan bijak di dalarn pelajaran. Apa yang perlu ialah mereka menggunakan sebaik-baik kebijaksanaan mereka yang unik dan selarikan dengan usaha-usaha yang mendapatkan hasil untuk diri mereka.

Sebelum itu mari kits melihat 7 kebijaksanaan yang utarna yang terdapat di dalarn diri anda dan setiap manusia lain. Kadangkala anda mungkin mempunyai gabungan 2 atau 3 kebiiaksanaan ini pads skala sederhana, namun jaranq sekali orang mempunyai ketujuh-tujuh kebijaksanaan ini serentak. Contohnya anda mungkin boleh menari (kebijaksanaan fizikal) dan juga menyanyi (kebiiaksanaan lisan).

Kebijaksanaan Lisan

Bagus di dalarn menerangkan sesuatu. Gemar menu lis dan membaca . Meletakkan kautarnaan di dalarn perkara-perkara yang bettulis atau lisan. Gemar kepada perkataan beruarnbar, frasa-frasa kraatit, perkataan baru dan sebaqainva. Minat untuk menambah perbendaharaan kata, Bidang perniagaan yang berpotensi kepada snda: Penuhs, novetts, pelakon

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Gunakan Salah Satu Kebijaksanaan Anda untuk Menjadi Kaya

Kebijaksanaan Visual/ Artistik

Gunakan carta dan simbol untuk menekan sesuatu fakta. Dapat menggambarkan sesuatu dengan jelas di minda mereka. 80leh membayangkan sesuatu. Sukakan gambar dan suka mendemonstrasi untuk memahami sesuatu. 8idang perniagaan yang berpotensi kepada and a: Penerbit buk u -buk u berosmber, laman web! Pengarah Sinema tografi

Kebijaksanaan Fizikal

8elajar dengan cara terbaik melalui perbuatan. Mahukan sesuatu secara praktikal di dalam melakukan sesuatu. Merasakan perlu mempelajari sesuatu secara bergerak. Kegemaran masa lapang selalunya aktiviti gerakkerja. 8idang perniagaan yang berpotensi kepada anda: Ahli Penghibur (silap mete, 'stunt man'Joreografer)

Kebijaksanaan Muzikal

Dapat menghafal nada dan lirik dengan mudah. Menggunakan muzik sebagai cara untuk mengingati sesuatu. Mempunyai deria semulajadi kepada tempo dan masa. Terhibur dengan semua jenis bunyi. Cepat peka kepada sebarang bunyi. 8idang perniagaan yang berpotensi kepada anda:

Komposer lagu! pen y an y i

Kebijaksanaan Matematikal dan logikal

Gemar untuk membuat sesuatu perkara mengikut peraturan dan mengikut tertib. Menyusun sesuatu perkara mengikut aturan yang logik. Mencari dan hubungkait diantara sesuatu benda. Mahir di dalam membuat penuanalisaan, pengiraan ! perancangan. Fikirkan satu-satu perkara agar dapat difahami. 8ercakap mengikut susunan : "Pertama ... Kedua .... dan ketiga ... " 8idang perniagaan yang berpotensi kepada anda: Usahawan pensisn komputer, Usahawan Kejuruteraan

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

10

Gunakan Salah Satu Kebijaksanaan Anda untuk Menjadi Kaya

Kebijaksanaan Diri Dalaman

Gemarkan masa yang sunyi dan menyendiri untuk betfikir. Memahami beliau sendiri dan sebab-sebab di dalam melakukan sesuatu perkara. Gemar untuk berangan-angan akan sesuatu idea dan mengembara perasaan dalaman diri sendiri. Bidang perniagaan yang berpotensi kepada anda: Ahli falsafah! saikologi! Penyajak

Kebijaksanaan Pergaulan (Interpersonal)

Bijak apabila bersama dengan orang ramai. Boleh berunding dengan ramai orang. Tahu apa yang hendak dilakukan apabila berhubung dengan orang Sensitif dengan orang lain. Suka membuat ramai kawan. barpasukan, bermasyarakat dan acara-acara sosial. Bidang perniagaan yang berpotensi kepada anda: Pengacara 7lI popular (e.g Oprah Winfrey)! Pakar Perunding

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

11"""

Ble~ajarlah dari kesilapan dan kegagalan

Kita adalah manusia ciptaan Allah yang memang tidak boleh lari dari sekecil-kecil sehingga sebesar-besar kesalahan dan kesalahan tidak mengenal panqkat, darjat ataupun harta: Tetapi anda sepatutnya bersyukur kerana Allah tidak menciptakan sesuatu jika ianva tidak memberikan faedah. Ini kerana kesilapan adalah guru yang membimbing kita keluar dari lembah kehinaan dan membawa kita kepuncak kejayaan. Kesilapan adalah medium terbaik anda untuk rnernpelaiarinva, semakin besar kesilapan yang anda lakukan semakin besar kejayaan yang anda akan alarni dengan svarat yang cukup mudah iaitu Belajarlah dari kesilapan dan pepatah Inggeris juga berkata Mistake Is The Best Teacher.

Di dalam perniagaan juga anda tidak boleh lari dari kegagalan ini terbukti apabila falsafah Cina ada berbunyi:

Dunia perniaqaan penuh denqan sepak terajangnya. oteh itu, peniaga perm mempersiopkan dirinya dengan seni kungfu pemiagaan bagi menghadapi sebaranq berduk seranqan dan kemungkinan yang mendatang

Donald Trump juga pernah berpesan .... kegagalan adalah lumrah perniagaan jika anda hendak berjaya banyakkan kegagalan untuk perbanyakkan kegagalan anda perlu banyak rnencubs", Ingat tanpa kegagalan anda tidak akan berjava, tanpa kegagalan anda tidak rnenuetahuinva, tanpa kegagalan anda tidak tahu kemampuan anda, tanpa kegagalan". Terlampau banyak kebaikan yang akan muncul bila kita dihimpit kegagalan. Jadi kenapa takutkan kegagalan?

Risiko = Kegagalan = Kejayaan

Antara kesilapan yang sering dilakukan oleh peniaga islah:

• sombong terhadap pelanggan

• bertindak membuta tuli tanpa membuat research

• tidak bekerja lebih masa

• mahu keuntungan cepat

• tidak mahu kava dan hanya mahu kehidupan sederhana

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

18

Langkah Menjadi Usahawan Terbilanq

Mengikut ceramah motivasi Dato' Dr. Haji Mohd. Fadzilah Kamsah terdapat 30 langkah untuk menjadi usahawan terbilang.

1. Faham dan jelas apa itu usahawan terbilang. Faham dan jelas apa itu kejayaan. Kerana kejayaan itu adalah matlamat kita. Kalau erti kejayaan pun kabur maka matlamat pun kabur so macam mana kita nak bertindak untuk mencapai matlamat itu sedangkan sebenarnya langkah pertama

ki ta ialah bertindak.

:::!. Kena ada pengorbanan yang sewajarnya dari segi masa, tenaga,rohani dan usaha mencari ilm u. Yang pi pih tidak akan da tang mela yang yang bula t tak akan da tang bergolek.

3. Yakin dan disiplin diri. Takguna kalau yakin tapi takada disiplin diri. Kalau ada disiplin diri tapi tak yakin pun tak guna. Mesti ada kedua-duanya. Disiplinkan diri utk agihan masa dan pengorbanan mencari ilmu dan berusaha. Adakan matlamat harian,mingguan,bulanan dan tahunan.Yakin dan berusahalah untuk mencapai matlamat itu.

-t. Fokus setiap hari. Adakan matlamat harian. Jika setiap hari kita cemerlang dalam bertindak bermakna setiap bulan, setiap tahun kita cemerlang dan seumur hidup kita cemerlang.

5. Urus emosi dan pemikiran - jangan mudah patah semangat. Tanamkan dalam hati bahawa berniaga tu bukannya minta sedekah, kits nak bagi perkhidmatan memudahkan pelanggan mendapatkan keperluan mereka sam bil mencari rezeki .Insha Allah, rezeki akan da tang j ika ki ta istiqamah.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

lC)

Langkah Menjadi Usahawan Terbilang

6. Ubah kitaran negatif - jika kita telah melakukan sesuatu tindakan dan kesannya negatif, janganlah kita mengulangnya lagi. Carilah approach atau kaedah lain supaya kesannya positif.

7. Jangan takut buat kesilapan kerana sebenarnya kita banyak belajar jika kita buat kesilapan. Jika selalu saja berjaya kita tak akan banyak belajar.

8. J ual diri ki ta dah ul u se bel urn j ual prod uk. Betulkan penam pilan diri,cara kita bercakap, sentiasa friendly dan senyum - bila dah pada pandangan orang nampak wibawa begitu barulah mudah kita mempengaruhi pelanggan.

9. Buat biz card. Edarkan supaya orang tahu bahawa kita telah 'berniaga' dan orang tahu apa perniagaan kita tu dan ada kad memudahkan pelanggan mengingati kita dan menghubungi kita untuk berurusniaga.

10. Jadikan semua orang dalam rangkaian kita tu hebat macam kita. Pentingkan duplikasi supaya bukan kita saja malah semua downline kita akan hebat, komited dan cemerlang macam kita.

11. Klta kena memberi dorongan motivate semua downline kita, pekerja kita dan ahli keluarga kita secara berterusan supaya tidak turun naik semangatnya. Sentiasa maintain saja.

1::!:. Klta hendaklah bercampur gaul dengan orang yang berjaya (yang positif kejayaannya) supaya kita akan terdorong untuk mengikuti jejak kej a y aan mereka.

13. Pimpin downline, pekerja dan keluarga melalui teladan. Kepimpinan melalui teladan. Cari ramai kawan-kawan baru sambil itu tetap maintain kawan-kawan lama.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

:20

Langkah Menjadi Usahawan Terbilang

14. Ringkaskan/permudahkan urusan bisnes kita supaya pelanggan senang berurusan dengan kita tanpa terlalu ketat birokrasi atau prosedur.

15. Sentiasa berkomunikasi dengan orang lain samada secara call, sms atau email.

16. Beri pelanggan kita lebih dari apa yang dia hendak. Contoh nya setiap pembelian diberikan hadiah.Ini akan menjadi tarikan kepada pelanggan un tuk berurusniaga dengan ki ta.

17. Sen tiasa bercaka p mengenai bisnes / per khidma tan ki ta dengan

pen uh y akin/ pen uh semanga t. J angan mal u - mal u ta pi j angan ber bohong kepada pelanggan.

18. Belajar dari pengalaman orang lain yang dah berjaya. Sama ada yang sama jenis perniagaannya dengan kita atau pun tidak kerana yang nak kita belajar ialah kaedah yang diamalkannya.

19. Perkemaskan sistem maklumat/ data dan dengan sistem ini kita dapat setkan servis seperti reminder utk buat call kepada prospek atau pelanggan atau tarikh lahir untuk dihantar kad ucapan.

::!:o. Jangan burukkan produk orang lain. Jangan sebarkan apa pun keburukan produk orang lain tetapi sebarkan kebaikan produk kita.

:21 Kits perlu ada dana pelaburan untuk mencari ilmu - samada membeli buku, beli CD / VCD moti v asi a ta u menghadiri kursus ber ba y ar .

::!:::!:. Ban y akkan bersedekah/ inf ak ker ana jan j i Allah SWT seperti Sa bda Rasullullah SAW kpd Saidina Ali M - beri 1 dengan ikhlas akan dapat balik 10

::!:3. Berterusan belajar dan mengajar downline kita, pekerja kita dan ahli kel uarga ki ta

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

:21

Langkah Menjadi Usahawan Terbilang

::!4. Jadikan diri kita sebagai model produk kita. Kita hendaklah menjadi pengguna produk kita barulah kita dapat memberi penjelasan yang men y akinkan mengenai prod uk ki ta ker ana ki ta telah pun pernah menggunanya. Jika kita menjual produk kesihatan maka kita pun kenalah sihat juga.

::! 5. Ki ta mesti sa tu ha ti dengan kum pulan ki ta. Pesan N a bi SAW - Allah SWT takmemandang rahmat kepada kumpulan yang tak bersatu hati, yang berpecah belah.

~6. Dapatkan sokongan dari pasangan hidup kita, dari ahli keluarga kita dan dari i bu ba pa ki ta.

::!7. Bila kita semakin berjaya hendaklah kita juga semakin baik dari segi perangai, iman/takwa dan semakin rapat kita dengan Allah SWT.

::!8. Jangan terlibat dengan rasuah.

::!9. Disiplinkan pengurusan masa supaya kita akan tetap punya masa untuk rehat, exercise dan release stress. Penguru san diet juga mesti seimbang.

30. Seim bangkan kehe ba tan ki ta dil uar rumah dengan di dalam rumah. Kesibukan tak menyekat kita utk spent masa ke masjid dan usaha mengumpul kekayaan tak menghalang kita untuk menderma kepada anak -anak y a tim.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Kepentingan 10 Sen

Ya anda mungkin akan dapat memahami sesuatu selepas membaca puisi ini.

10sen ...

Tanpamu ku tak dapat mengahwini seseorang, Tanpamu ku tak dapat menjadi bebas keewangan, Tanpamu ku tak dapat menjadijutawan, Tanpamu duitku tak cukup satu juta,

Tanpamu kereta idamanku tidak dapat ku pandu, Tanpa mu tak dapat ku pergi umrah,

Tanpa mu aku tak dapat bagi baki iosen kepada pembeli, Tanpa mu aku sayu tak dapat naik bas ...

Tanpamu ku tak dapat nak beli eskrim milo

Tanpamu aku takleh nak menalipon kat public phone Tanpamu aku tidak dapat nak bayar bill streamyx

Tanpamu aku tidak cukup duit nak beli air tin dari mesin air Tanpamu aku tidak boleh nak beli ebook sebab tak cukup 10 sen Oh begitu pentingya dirimu kepada diriku ...

PIS: Jadi jika jatuh duit sepuluh sen tu kutip laa yerkk tengok begitu pentingnya duit 1 Osen ..

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Penutup

Terima kasih kerana membaca ebook Dari Sifar Menjadi Usahawan. Diharap segala informasi boleh diaplikasikan dengan baik oleh anda sekali gus dapat menambah semangat anda untuk membongkar dunia perniagaan.

Diingatkan sekali lagi segala kesilapan atau permasalahan yang timbul selepas mengaplikasikan apa yang ditulis adalah bukan tanggungjawab penulis. Sebenarnya ebook ini lebih kepada motivasi dan diharap anda dapat mengkritik ebook ini di tempat yang betul iaitu menghantar email ke support (at) d31y .com.

Disebabkan ebook ini adalah ebook pertama sava, saya juga mahu anda semua menyebarkan ebook ini jika dirasakan ianya berkesan untuk memberi semangat kepada semua orang untuk mendekati dunia perruaqaan.

Saya Menunggu Kejayaan Anda, Sekali laui Terima Kasih.

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)

Pesanan Penulis

Iklan (Terhad)

Perhatian jika anda ingin mengiklankan produk anda di http://d3Iy .corn dengan harga termurah iaitu RM5 RM 1 seminggu dan maksimum pengiklanan ialah selama sebulan

Syarat-Syarat iklan ialah:

• Bukan iklan yang mengandungi unsur lucah,

• Bukan iklan berunsur perkauman,

• Bukan iklan yang menyentuh sentimen keagamaan,

• Iklan anda di terima atau tidak bergantung sepenuhnya kepada sava.

• Iklan tidak melebihi sebulan

• Tempat iklan hanya terhad kepada 2

• Anda diminta menyediakan sendiri banner iklan,

• Iklan berbentuk affilates tidak dibenarkan sama sekali.

Lihatlah statistik pelawat http://d3Iy .corn

Oi!l'J' Hill:5
Oll. S~;!l' 2i!J:Df. U,z 3'3\i. 21'9\2 45.M ME.
0:2' Sc,1l' 2M6 123 :'::98 17",1,1 9:; .76 iil'iB
Ol :s~~ ii:1It!l6 u.s 5:28 1:\i'0'l :28~2e MS
04 :S~j;! ~~:Q~ ~;i'i!io I;.:JG" ~~ .:110-71 M~
05,S~!l' 2i!J:Df. 200 48:7 25'9\2 56.97 ME.
OI5,S~,p 21I1n6 ta3 990 ~6'5 60~2:9 fil'iB
OJ' s~~ :i:1M6 ~u 5<1, :t'l!~4 6,'7_36 MS
oa; :S~j;! ~~:Q~ ~~2: 4!;i;]" :i:~7Q !;i2:-~~ M~
0'31 Sle,!!, 2ill:Df. 122 286 1l:329 29.73 ~E. !Co IJ iilriCl ii Mi!llo!i!)"si~ __j _.----

1 lililcl(]ni!l~ii!l _I Siii'!'ilI:=!ClOIfe' VUlnr.:nowlll CI S;"""itiil.:rI:=!ndi

9~,,,7i. MIS 1~1,34 MBo 4U:,GilI K~

Jika anda berminat sila berhubung terlebih dahulu dengan saya dengan menghantar e-mail keiklan@d3Iy.com , Harap rnaklurn,

Copyright © :2006 Adly (dslY.com)