3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.

txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 1/12
SAIL Exam General Awareness with answers
1. Which of the following is the slogancan be associated with the World Wildlife
Fund (WWF)?
a. Earth and nature
b. Nature is life
c. For a living planet-Ans.
d. Life and planet
2. Pulsar, Discover and Ninja , are names of bike models that you would associate
with ?
a. TVS Motors Ltd
b. Bajaj Auto Ltd-Ans.
c. Hero Honda Motors Ltd
d. Honda Motors Ltd
3. Servo brand of industrial oil belongs to the stable of ?
a. HPCL
b. Indian Oil Corporation-Ans.
c. BPCL
d. ONGC
4. Which company is a joint venture between Norway?s leading Telecom operator
Telenorand India?s leading reality major,
Unitech, and has recently launched the mobile phone services in India?
a. Peninor
b. Uninor-Ans.
c. Teletech
d. None of these
5. Real GDP growth rate in the second quarter of 2009-10 was?
a. 6.1 per cent
b. 6.7 per cent
c. 7.1 per cent
d. 7.9 per cent-Ans.
6. The Union Minister for Corporate Affairs is ...
a. SK Shinde
b. Salman Khursheed-Ans.
c. Veerappa Moily
d. None of these
7. What is the percentage stake acquired by Arcelor Mittal in Uttam Galva Steel in
a deal worth 422 crores recently?
a. 21 per cent
b. 23 per cent
c. 25 per cent
d. 29 per cent-Ans.
8. The amount invested by the Venture Capital fi rms in around 92 deals in India
by the end of 2009 is?
a. $345 million
b. $475 million-Ans.
c. $550 million
d. $640 million
9. Subir Raha who passed away recently, was an outstanding public service
executive and headed one of the major oil companies of India. Identify the name of
the organisation that he headed
a. IOC
b. ONGC-Ans.
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 2/12
c. BPCL
d. HPCL
10. The name of the recently appointed disinvestment secretary of India is ?
a. Ashok Chawla
b. Sumit Bose-Ans.
c. Sunil Mitra
d. Krishna Kumar Goyal
11. Which veteran journalist has been appointed as the chairman of the Prasar
Bharti recently.
a. Vir Sanghvi
b. N. Ram
c. Mrinal Pandey-Ans.
d. Pravin Swami
12. Name the famous businessperson from India who was awarded the ?Order of
Diplomatic Service Merit? by South Korea recently.
a. Rahul Bajaj
b. Venu Srinivasan-Ans.
c. Vijay Mallaya
d. Kumaramangalam Birla
13. Identify the name of the bank whose punch line is ?where every individual is
committed?.
a. Indian Bank
b. Bank of India
c. Oriental Bank ofCommerce-Ans.
d. Bank of Baroda
14. The fi rst city in the world where metro started is?
a. New York
b. London-Ans.
c. Tokyo
d. Hong Kong
15. The deal in which Edelweiss Capital bought domestic retail brokering fi rm
Angram Capital recently was worth?
a. Rs. 64 crore
b. Rs. 164 crore-Ans.
c. Rs. 264 crore
d. Rs. 364 crore
16. Identify the name of the automobile major which recently recalled millions of
its sold vehicles that were potentially prone to uncontrolled acceleration ...
a. General Motors
b. Toyota Motors-Ans.
c. Ford Motors
d. Honda Motors
17. Identify is the new group CEO of Tata Motors?
a. Allan Mullalay
b. Carl Peter Forster-Ans.
c. Rick Wagoner Jr
d. PM Telang
18. Recently Bharti Airtel bided for the Kuwait based Zain Telecom?s Affrican
assets. What was the amount of the bid?
a. $ 9.8 billion
b. $10.7 billion-Ans.
c. $12.2 billion
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 3/12
d. $ 14.9 billion
19. The present chief economic advisor to the Finance minister of India...
a. Deepak C Jain
b. Bimal Jalan
c. Bibek Debroy
d. Kaushik Basu-Ans.
20. Boxster S - the car model can be associate with ?
a. Volkswagen AG
b. Porsche-Ans.
c. Ford Motors
d. General Motors
21. Identify the main author of The Maruti Story ...
a. Jagadish Khattar
b. RC Bhargava-Ans.
c. Ravi Kant
d. None of these
22. D. Shiva Kumar is the managing director of ?.
a. LG India
b. Nokia India-Ans.
c. Sony India
d. IBM India
23. Pranab Mukharjee represented maximum budgets in the history of India. How many
budgets has he represented so far ?
a. 4 times
b. 5 times
c. 6 times-Ans.
d. 7 times
24. As per the Union Budget 2010-2011, the percentage increase in the allocation
for the Sarva Shiksha Abhiyan is?
a. 10 per cent
b. 15 per cent-Ans.
c. 20 per cent
d. 25 per cent
25. As per the Union Budget 2010-2011, which of the following represents the
percentage of the planned expenditure that is allocated for the infrastructure
development?
a. 35 per cent
b. 46 per cent-Ans.
c. 52 per cent
d. 56 per cent
26. Author of "INDIA 2039 An Affl uent Society in One Generation" is ?
a. VJ Taraporevala
b. Bibek Debroy-Ans.
c. Onkar Goswami
d. Ashok V Desai
27. ?Obsessed with quality since 1895?, is the punch line of ?
a. Volkswagen AG
b. TAG Heuer
c. Skoda Automobiles-Ans.
d. Swarovski
28. Rodeo, Duro and Flyte are the names of the two wheelers that originally
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 4/12
belonged to ?
a. Hero Honda Motors
b. Kinetic Engineering Ltd-Ans.
c. Bajaj Auto Ltd
d. TVS Motors Ltd
29. Prius is the name of the car brand that was launched by ?
a. Hyundai Motors Ltd
b. Honda Motors Ltd
c. General Motors
d. Toyota Motors-Ans.
30. Who amongst the following is the present Director General of Foreign Trade
(DGFT)?
a. KT Chacko
b. RS Gujral-Ans.
c. Saarthak Behuria
d. None of these
31. The Double Life of Ramalinga Raju The Story of India?s Corporate Fraud, is
authored by ?
a. Raghav Bahl
b. Udayan Bose
c. Kingshuk Nag-Ans.
d. Gita Piramal
32. The fi rst Fortune 200 Chief Executive Offi cer to tweet his resignation
recently was
a. Eric Schmidt
b. Jonathan Schwartz-Ans.
c. John T Chambers
d. Samuel J Palmasino
33. The India businessman to win the Ernst & Young Entrepreneur award for the Year
2009 is?
a. PC Reddy
b. Anand Mahindra-Ans.
c. KP Singh
d. Tulsi Tanti
34. KN Raj, a famous economist of India who passed away recently was famous for
his ?
a. Karnataka Model ofdevelopment
b. Kerala Model ofdevelopment-Ans.
c. Tamil Nadu Model ofdevelopment
d. Maharashtra Model of development
35. As per the domestic passenger vehicles sales in January 2010 , which of the
following was the market leader?
a. Tata Motors
b. Hyundai Motors India Ltd
c. Maruti Suzuki Ltd-Ans.
d. Honda Motors India Ltd
36. Recently SEBI constituted a committee for the review of the ownership and
governance structure of the stock exchanges of India. Identify the chairperson of
this committee?
a. Deena Mehta
b. CB Bhave
c. Bimal Jalan-Ans.
d. Usha Thorat
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 5/12
37. As per a recent development, in order to overhaul the existing Public
Distribution System that is considered as one of the factors for the increasing
food prices in India, a 11 member committee has been constituted. It will be
chaired by ?
a. Pranab Mukharjee
b. Sharad Pawar
c. Montek Singh Ahluwalia
d. Dr. Manmohan Singh-Ans.
38. As per a recent development Fortis Healthcare will buy 23.9 per cent stake in
a Singapore Healthcare provider Parkway holdings. Identify the worth of the deal
from the given options?
a. $ 485 million
b. $ 585 million
c. $ 685 million-Ans.
d. $ 785 million
39. The richest person of the world according to the recent Forbes annual list of
world?s top billionaires is?
a. Bill Gates
b. Warren Buffet
c. Carlos Slim Helu-Ans.
d. Ingwar Kemprad
40. The richest person of India according to the recent Forbes annual list of
world?s top billionaires is?
a. LN Mittal
b. Mukesh Ambani-Ans.
c. Sunil Bharti Mittal
d. Anil Ambani
41. Which of the following represents India?s Industrial growth for the month of
January 2010?
a. 15.6 per cent
b. 16.2 per cent
c. 16.7 per cent-Ans.
d. 17.3 per cent
42. You might have heard of IPO that is Initial Public Offer but which of the
following represents the expansion of ?F? in ?FPO??
a. Finance
b. Follow-on-Ans.
c. Fringe
d. Foreign
43. Which of the following represents the expansion of DTC, linked with Financial
sector?
a. Dealers Technological Corporation
b. Direct Tax Code-Ans.
c. Digital Taxation Codifi ed
d. Digitised Technical Code
44. As per the Union Budget 2010-2011, the amount allocated to extend the green
revolution to the eastern region of the country is?
a. 400 crores-Ans.
b. 500 crores
c. 600 crores
d. 700 crores
45. As per the Union Budget 2010-2011, BE, which of the following represents the
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 6/12
fi scal defi cit as a percentage of GDP?
a. 4.5 per cent
b. 5.2 per cent
c. 5.5 per cent-Ans.
d. 6.2 per cent
46. As per the new taxation slabs under the Union Budget 2010-2011, which of the
following represents the amount up to which there is no tax?
a. 1.3 lakhs
b. 1.6 lakhs-Ans.
c. 1.8 lakhs
d. 2 lakhs
47. The new service tax rate as per the Union Budget of 2010-2011 is...
a. 10 per cent-Ans.
b. 10.5 per cent
c. 10.8 per cent
d. 11.2 per cent
48. Find the odd one out.
a. Civic
b. CRV
c. City
d. Getz-Ans.
49. The Generali group in the Future Generali insurance venture, hails from ?
a. Germany
b. Italy-Ans.
c. France
d. Australia
50. The percentage stake of ICICI Bank in the ICICI Lombard General Insurance is
...
a. 66 per cent
b. 74 per cent-Ans.
c. 80 per cent
d. 85 per cent
1. Which of the following is not a rabi crop?
(a) Wheat
(b) Barley
(c) Jute
(d) Rapeseed
Ans. (c)
2. Blue Revolution is associated with
(a) Fish
(b) Milk
(c) flower
(d) Litmus
Ans. (a)
3. Study the following features of farming in India:
1. The farmers voluntarily pool their land together cultivation.
2. They divide the produce in proportion to the land pooled.
3. They forego their proprietary rights in the land.
4. They cannot withdraw their land from the pool after due notice and paying for
the improvements.
Which of these features belong to cooperative farming?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 7/12
(d) 3 and 4
Ans. (a)
4. Which of the following states is the main producer of Tendu Leaves?
(a) Orissa
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
Ans. (b)
5. The largest food crop of India is
(a) wheat
(b) rice
(c) maize
(d) gram
Ans. (b)
6. The maximum edible oil in India is produced from
(a) Rapeseed and mustard
(b) Til
(c) Sunflower
(d) Groundnut
Ans. (d)
7. Tobacco cultivated in Gujarat is mostly used for the manufacture of
(a) beedi
(b) cigarette
(c) zarda
(d) snuff powder
Ans. (a)
8. India is the largest producer of
(a) tobacco
(b) sugar
(c) tea
(d) rice
Ans. (c)
9. Rubber plantations are located mostly in
(a) Kerala and Karnataka
(b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Maharashtra and Kerala
(4) West Bengal and Kerala
Ans. (a)
10. Food grain production of India in million tones is nearest to the figure of
(a) 120
(b) 150
(c) 200
(d) 280
Ans. (c)
11. Self sufficiency in food, in the true sense of freedom from hunger, has not
been achieved in India inspite of a more than three-fold rise in food grains
production over 1950-1990. Which of the following are reason for it?
1. The Green Revolution has been restricted to small pockets of the country.
2. The cost of food is too high compared to the earnings of the poor.
3. Too much emphasis is laid on what and paddy compared to the coarse grains.
4. The gains of the green revolution have largely accrued to the cash crop rather
than food crops.
(a) 1, 2 and 3
(c) l, 3 and 4
(b) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans. (a)
12. The state which is known as the ?Granary of India? is
(a) Kerala
(b) U.P
(c) Haryana
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 8/12
(d) Punjab
Ans. (d)
13. Which of the following states is the Leading producer of tobacco?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
Ans. (c)
14. Which of the following is the most important cash crop of West Bengal?
(a) Tea
(b) Jute
(c) Arecanut
(d) Coffee
(e) None of these
Ans. (b)
15. Sowing season for kharif crop is
(a) February-March
(b) June -July
(c) August ?September
(d) October -December
Ans. (b)
16. Which one of the following crop combinations is characteristic of the upper
Bhramaputra Valley?
(a) Rice, Jute, Oilseeds
(b) Rice, Pulses, Oilseeds
(c) Rice, Tea, Oilseeds
(d) Tea, Gram, Jute
Ans. (c)
17. Which irrigation canal irrigates the portion of Thar Desert?
(a) Indira Gandhi canal
(b) Nangal canal
(c) Western Yamuna canal
(d) None of these
Ans. (c)
18. Which region in India is known as the ?Rice Bowl of India??
(a) North-east region
(b) Indo Gangetic plain
(c) Krishna -Godavari delta
(d) Kerala and Tamil Nadu
Ans. (c)
19. The highest milk producing breed of goat in India is
(a) Barbari
(b) Beetal
(c) Jamnapari
(d) Black Bengal
Ans. (b)
20. Which state produces maximum wheat in the country?
(a) Punjab
(b) U.P
(c) M.P
(d) Rajasthan
Ans. (b)
21. Which one of the following is not a part of the green revolution strategy?
(a) Irrigation
(b) Fertilizer
(c) High yielding varieties of seeds
(d) Crop insurance
Ans. (d)
22. Which of the following is not a rabi crop?
(a) Rice
(b) Wheat
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 9/12
(c) Linseed
(d) Barley
Ans. (a)
23. Which of the following states ranks first in the production of cotton in the
country?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c Punjab
(d) Gujarat
Ans. (d)
24. In India, the greatest variety of flowers is found in
(a) Assam
(b) Kerala
(c) U.P. hills
(d) Sikkim
Ans. (d)
25. Bangladesh has become a leading competitor of India in the world in the field
of
(a) cotton
(b) jute
(c) tea
(d) rice
Ans. (b)
26. Which of the following is the largest livestock ( in number) in India?
(a) Sheep
(b) Goats
(c) Buffaloes
(d) Horses and Ponies
Ans. (b)
27. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
1. It is largely practised in Assam
2 It is referred to as ?slash and burn? technique
3 in it, the fertility is exhausted in a few years
(a) l, 2 and 3
(b) l and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans. (a)
28. The most widely consumed cereal in India is
(a) barley
(b) wheat
(c) rice
(d) sorghum
Ans. (c)
29. Terrace farming is widely practised in
(a) Malabar coast
(b) Mountain areas
(c) Deserts
(d) Deccan plateau
Ans. (b)
30. Which of the following oilseed crops is grown most extensively in India?
(a) Mustard
(b) Linseed
(c) Sunflower
(d) Groundnut
Ans. (d)
31. Which of the following canals is not used for irrigation?
(a) Indira Gandhi Canal
(b) Buckingham Canal
(c) Western Yamuna Canal
(d) Upper Ganga Canal
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 10/12
Ans. (b)
32. In India, what percentage of area is covered by wheat growing regions?
(a) 10%
(b) 13.5%
(c) l7.8%
(d) 19.5%
Ans. (b)
33. The density of cattle population per 100 hectares of gross cropped area is the
highest in
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Haryana
Ans. (d)
34 The maximum density of canals lies in which of the following states?
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh
Ans. (d)
35. Kerala is famous for the cultivation of
1. Coconut
2.Black pepper
3, Rubber
4. Groundnut
(a) l, 2 and 4
(b) 2, 3 ant 4
(c) l and 4
(d) l, 2, and 3
Ans. (d)
36. In the Northern Plains of India, rice is the main crop from Bengal to eastern
Uttar Pradesh, whereas in western Uttar Pradesh, Haryana and Punjab, wheat is the
main produce. This is because
(a) in the eastern region, fine clayey soil is avail able
(b) the western region remains cold during the winter season.
(c) the average rainfall decreases towards the west.
(d) the cultivation of rice requires cheap labour force
Ans. (b)
37. Jute is grown on a large scale in the delta of
(a) Ganges
(b) Sutlej
(c) Damodar
(d) Indus
Ans. (c)
38. Indian farmers insurance against crop failure is the process of one of the
major methods of risk coverage by Indian farmers in
(a) Dry farming
(b) Share cropping
(c) Mixed cropping
(d) Relay cropping
Ans. (c)
39. Consider the following statements:
I. The Green Revolution has been limited in its spatial coverage in India.
II. It has been confined mainly to Punjab, Haryana and western UttarPradesh.
Of these statements,
(a) both I and II are true.
(b) I is true but II is false.
(c) Both I and II are false.
(d) I is false but II is true.
Ans. (b)
40. India has attained self sufficiency in the production of
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 11/12
(a) coal
(b) iron
(c) nickel
(d) manganese
Ans. (d)
41. The largest coal deposit in India is in
(a) Godavari Valley
(b) Brahmani Valley
(c) Damodar Valley
(d) Satpura Valley
Ans. (c)
42. The headquarters of ONGC is situated at
(a) Bombay
(b) Delhi
(c) Dehradun
(d) Vadodara
Ans. (c)
43. Numaligarh in Assam is associated with which industry
(a) Oil refinery
(b) Automobile
(c) Cofee
(4) Cooperative farming
Ans. (a)
44. Mathura refinery receives crude oil from
(a) Cauvery basin
(b) Vadodara
(c) Kandla
(d) None of these
Ans. (d)
45. Which of the following power systems provides the highest quantity of energy
in India?
(a) Hydroelectric
(b) Nuclear
(c) Thermal
(d) Wind and tidal
Ans. (a)
46. Gujarat is the largest producer of salt in India because
(a) it has extensive dry coast
(b) its coastal waters are very saline
(c) it has extensive shallow seas
(d) besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt
Ans. (c)
47. Coking coal is found in
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Orissa
Ans. (c)
48. The new oil refinery in North India is going to be set up at
(a) Bhatinda
(b) Panipat
(c) Udaipur
(d) Mathura
(e) Udhampur
Ans. (b)
49. Manganese ore is abundantly found in
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
Ans. (c)
3/7/2014 jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt
http://jobslogin.in/wp-content/uploads/2013/12/Sail-General-Awareness-Questions.txt 12/12
50. Bombay High is famous for
(a) atomic reactor
(b) steel plant
(c) chemical industry
(d) petroleum deposits
Ans. ( d)