You are on page 1of 11

Sequences and Series

1. If 3/4, a, 2 are in AP then a =?


(a) 3/8 (b) 5/8 (c) 7/8 (d) 11/8
2. What is the next term of the AP 8, 18, 32, ..?
(a) 40 (b) 48 (c) 50 (c) 54
3. What is the next term of the AP 2, 8, 18 ..?
(a) 24 (b) 28 (c) 30 (d) 32
4. Which term of the AP 5, 8, 11, 14 is 323?
(a) 108
th
(b) 107
th
(c) 106
th
(d) 54
th

5. Which term of the AP 92, 88, 84, . Is 0?
(a) 24
th
(b) 27
th
(c) 23
rd
(d) 28
th

6. Which term of the AP 27, 14, 21, 18, .. is -81?
(a) 39
th
(b) 38
th
(c) 37
th
(d) 29
th

7. Which term of the AP is 40, 35, 30, . is the first negative term?
(a) 9
th
(b)10
th
(c) 12
th
(d) 14
th

8. Which term of the AP
5
6
, 1, 1
1
6
,.. is 4
2
3
?
(a) 26
th
(b) 25
th
(c) 24
th
(d) 19
th

9. The 5
th
and 13
th
terms of an AP are 5 and -3 respectively. The 24
th
term
of this AP is
(a) -6 (b) -8 (c) -11 (d) -14
10. The 2
nd
, 31
st
and the last terms of an AP are 7
3
4
,
1
2
, -6
1
2
respectively.
How many terms are there in this AP?
(a) 53 (b) 56 (c) 59 (d) 62
11. The 10
th
term from the end of the AP 7, 10, 13, , 184 is
(a) 151 (b) 154 (c) 160 (d) 157

12. The 12
th
term from the end of the AP 17, 14, 11, , -61 is
(a) -31 (b) -28 (c) -34 (d) -37
13. If 4, x1, x2, x3, x4, 28 are in AP then x3 =?
(a) 24 (b) 22 (c) 20 (d) cannot be determined
14. The sides of a right triangle are in AP. The ratio of their lengths is
(a) 1 : 2 : 3 (b) 2 : 3 : 4 (c) 3 : 4 : 5 (d) 5 : 8 : 3
15. How many 2 digit numbers are there which are divisible by 6?
(a) 14 (b) 15 (c) 16 (d) 17
16. How many numbers are there between 102 and 750 which are divisible
by 8?
(a) 75 (b) 78 (c) 81 (d) 84
17. If the nth term of a progression be a linear expression in n then the
given progression is
(a) an AP (b) a GP (c) HP (d) none of these
18. In a given AP if p
th
term is q and the q
th
term is p then n
th
term is
(a) (p + q + n) (b) (p + q n) (c) (p q + n) (d) (p q n)
19. In a given AP if m
th
term is 1/n and n
th
term is 1/m then its mn
th
term is
(a) (1/m + 1/n) (b) mn (c) 1/mn (d) 1
20. In an AP if m times the m
th
term is equal to n times the n
th
term then its
(m + n)
th
term is
(a) (m + n) (b) -1 (c) 1 (d) 0
21. 5 + 9 + 13 + 17 + up to 23 terms is
(a) 1123 (b) 1127 (c) 1131 (d) 1135
22. ( 0.7 + 0.71 + 0.72 + up to 100 terms) =?
(a) 117.5 (b) 118.5 (c) 119.5 (d) 121.5
23. (25 + 28 + 31 + + 100) =?
(a) 1545 (b) 1585 (c) 1625 (d) 1525
24. (1 + 3 + 5 + 7 + .. + 999) =?
(a) 251001 (b) 249500 (c) 249496 (d) 250000
25. (101 + 99 + 97 + . + 47) =?
(a) 2076 (b) 2072 (c) 2177 (d) 2173
26. If (1 + 6 + 11 + .. + x) = 148 then x =?
(a) 8 (b) 48 (c) 36 (d) 54
27. If (26 + 21 + 16 + . + x) = 11 then x =?
(a) -12 (b) -18 (c) -24 (d) -30
28. How many terms of the AP -5, -9/2, -4, will give the sum 0?
(a) 21 (b) 18 (c) 23 (d) 16
29. The third term of an AP is 1 and its 6
th
term is -11. The sum of 32 terms
of this AP is
(a) 1696 (b) -1696 (c) 848 (d) -848
30. The sum of first 7 terms of an AP is 10 and the sum of next 7 terms is 17.
What is the third term of the AP?
(a) 1
2
7
(b) 1
3
7
(c) 1
5
7
(d) 2
31. The sum of first 80 natural numbers is
(a) 3236 (b) 3240 (c) 3248 (d) 3250
32. The sum of all even natural numbers between 300 and 400 is
(a) 17350 (b) 17250 (c) 17150 (d) 17400
33. The sum of all odd natural numbers between 100 and 200 is
(a) 7500 (b) 7450 (c) 7560 (d) 7600
34. The sum of all integral multiples of 3 less than 100 is
(a) 1686 (b) 1683 (c) 1680 (d) 1677
35. How many terms of the AP 6, 12, 18, 24, must be taken to make the
sum 816?
(a) 16 (b) 18 (c) 14 (d) 22
36. The sum of all 3 digit numbers divisible by 5 is
(a) 97650 (b) 98550 (c) 95850 (d) 96950
37. The sum of n terms of an AP is (3n
2
+ 2n). its common difference is
(a) 5 (b) -5 (c) 6 (d) -6
38. The sum of n terms of an AP is (3n
2
+ 5n). Which of the terms is 164?
(a) 28
th
(b) 27
th
(c) 26
th
(d) 29
th

39. If the sum of first m terms of an AP is same as the sum of its first n
terms then the sum of its first (m + n) terms is
(a) 0 (b) 1 (c) 2(m + n) (d) none of these
40. If the m
th
term of an AP is 1/n and n
th
term is 1/m then the sum of its mn
terms is
(a) (mn + 1) (b) 2(m + n) (c) (m + n) (d) none of these
41. If the sum of first m terms is n and the sum of first n terms is m, then the
sum of first (m + n) terms is
(a) 0 (b) (m + n) (c) (m + n) (d) -2(m + n)
42. If the sum of n terms of a progression be a quadratic expression in n
then it is
(a) AP (b) GP (c) HP (d) none of these
43. The sum of n terms of an AP is given by Sn = (3n
2
+ 4n). Its r
th
term is
(a) 3r + 4 (b) 4r + 3 (c) 5r + 2 (d) 6r + 1
44. If S1, S2, S3 be the sums of n, 2n and 3n terms of an AP respectively and
(S2 S1) = kS3 then k =?
(a) 1/2 (b) 1/3 (c) 2 (d) 3
45. The sum of all 2 digit numbers is
(a) 4750 (b) 4895 (c) 4905 (d) 4850

46. The second and 7
th
terms of an AP are 2 and 22 respectively. The sum of
its first 35 terms is
(a) 2160 (b) 2240 (c) 2310 (d) 2470
47. The first and 5
th
terms of an AP are -14 and 2 respectively and the sum
off its n terms is 40. Then n =?
(a) 8 (b) 10 (c) 12 (d) 13
48. If (a
n+1
+ b
n+1
)/(a
n
+ b
n
) is the arithmetic mean between unequal
numbers a and b then n =?
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 4
49. The ratio between the sums of n terms of two arithmetic progressions is
(7n + 1) : (4n + 27). The ratio of their 11
th
terms is
(a) 136 : 117 (b) 124 : 105 (c) 148 : 111 (d) 78 : 71
50. The ratio between the sums of n terms of two arithmetic progressions is
(3n + 8) : (7n + 15). The ratio of their 12
th
terms is
(a) 9 : 14 (b) 7 : 16 (c) 8 : 15 (d) 6 : 11
51. If there are 2n + 1 terms in an AP then the ratio of the sum of all odd
terms and that of all even numbers is
(a) (n + 1) : n (b) (n + 2) : n (c) (n 1) : n (d) 1 : 1
52. If the ratio of the sums of m and n terms of an AP be (m
2
: n
2
) then the
ratio of m
th
and n
th
terms is
(a) m : n (b) (2m +1) : (2n + 1) (c) (2m 1) : (2n 1) (d) m
2
: n
2

53. Three numbers are in AP whose sum is 24 and whose product is 440.
The largest of these numbers is
(a) 13 (b) 11 (c) 9 (d) 12
54. The angles of a quadrilateral are in AP whose common difference is 10
o
,
the largest of these angles is
(a) 110
o
(b) 120
o
(c) 125
o
(d) 130
0

55. If
3+5+7+
5+8+11+ 10
= 7 then n=?
(a) 35 (b) 34 (c) 32 (d) 30
56. How many numbers lie between 10 and 300, which when divided by 4
leave a remainder 3?
(a) 71 (b) 72 (c) 73 (d) 74
57. Two Aps have the same common difference and their first terms are -1
and -8 respectively. The difference between their 4
th
terms is
(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7
58. If (k 1), (2k + 1), (6k + 3) are in GP then k =?
(a) 7 (b) 4 (c) -2 (d) 0
59. For what values of x are the numbers -2/7, x, -7/2 in GP?
(a) -1 and 1 (b) -1 and 2 (c) -2 and 1 (d) -2 and 2
60. The 17
th
term of the GP 2, 8, 4, 32, is
(a) 256 (b) 512 (c) 1282 (d) 2562
61. The n
th
term of the GP 12, 4,
4
3
,
4
9
, is
(a) 4/3
1
(b) 4/3
2
(c) 4/3
3
(d) none of these
62. Which term of the GP 5, 10, 20, 40 ..is 5120?
(a) 9
th
(b) 10
th
(c) 11
th
(d) 12
th

63. Which term of the GP 3, 3, 33, .is 729?
(a) 11
th
(b) 12
th
(c) 10
th
(d) 13
th

64. If the 4
th
and 9
th
terms of a GP are 54 and 13122 respectively then its 6
th

term is
(a) 243 (b) 1458 (c) 486 (d) 729
65. The 4
th
and 7
th
terms of a GP are 1/18 and -1/486 respectively. Its first
term is
(a) 2/3 (b) -2/3 (c) 3/2 (d) -3/2
66. The 8
th
term from the end of the GP 3, 6, 12, 24, .., 12288 is
(a) 96 (b) 192 (c) 48 (d) 288
67. The 6
th
term from the end of the GP 8, 4, 2, , 1/1024 is
(a) 1/64 (b) 1/32 (c) 1/128 (d) 1/16
68. The 4
th
, 7
th
and 10
th
terms of a GP are in
(a) AP (b) GP (c) HP (d) none of these
69. If a, x, b are in GP then
(a) x = ab (b) x
2
= ab (c) x = ab (d) x = (a + b)/2
70. The arithmetic mean o two numbers is 34 and their geometric mean is
16. The numbers are
(a) 64 and 4 (b) 52 and 16 (c) 56 and 12 (d) 60 and 8
71. If 1/3, x1, x2, 9 are in GP then x2 =?
(a) 1 (b) 3 (c) 6 (d) cannot be determined
72. If n
th
term of a GP is 2
n
, the sum of its first 6 terms is
(a) 124 (b) 126 (c) 190 (d) 254
73. (1 + 3 + 3 + 33 + .up to 10 terms) =?
(a) 81(3 + 1) (b) 100(3 + 1) (c) 121(3 + 1) (d) none of
these
74. 0.15 + 0.015 + 0.0015 + to 8 terms =?
(a)
1
6
(1
1
10
7
) (b)
1
6
(1 +
1
10
8
)
(c)
1
6
(1
1
10
8
) (d)
1
6
(1 +
1
10
7
)
75. (1 -
1
2
+
1
4
-
1
8
+ .to 9 terms =
(a) 151/196 (b) 161/225 (c) 171/256 (d) 181/256

76. (3 + 6 + 12 + + 1536)
(a) 1023 (b) 2046 (c) 3069 (d) 4092
77. (2 + 6 + 18 + . + 4374)
(a) 6450 (b) 6560 (c) 6670 (d) 6380
78. In a GP it is given that a = 3, Tn = 96 and Sn = 189. The value of n is
(a) 7 (b) 8 (c) 6 (d) 5
79. How many of the GP 2, 6, 18, will make the sum 728?
(a) 6 (b) 9 (c) 8 (d) 7
80. How many terms of the GP 2/9 1/3 + 1/2 - .. must be taken to make
the sum 55/72?
(a) 6 (b) 5 (c) 7 (d) 8
81. If the sum of n terms of a GP is (2
n
1) then the common ratio is
(a) 2 (b) 3 (c) 1/2 (d) -1/2
82. In a GP, the ratio between the sum of first 3 terms and the sum of first 6
terms is 125 : 152. The common ratio is
(a) 1/2 (b) 2/3 (c) 3/5 (c) 5/6
83. If the n
th
term of the GP 3, 3, 1, .. is 1/243 then n =?
(a) 12 (b) 13 (c) 14 (d) 15
84. For any two positive numbers, we have
(a) AM GM (b) AM GM (c) AM = GM (d) none of these
85. The AM between two positive numbers a and b (a > b) is twice their GM.
Then, a : b is
(a) (3 + 2) : (3 - 2) (b) (2 + 3) : (2 - 3)
(c) 2 : 3 (d) none of these
86. GM between 27 and 243 is
(a) 135 (b) 330 (c) 81 (d) 40.5
87. GM between 0.15 and 0.0015 is
(a) 1.5 (b) 0.015 (c) 0.15 (d) none of these
88. Sum of the infinite GP (1 + 1/3 + 1/9 + 1/27 + .) =?
(a) 2/3 (b) 5/9 (c) 3/2 (c) 4/9
89. The sum of the infinite geometric series (1 1/3 + 1/3
2
1/3
3
+ .. ) =?
(a) 3/4 (b) 2/3 (c) 2/9 (d) 4/9
90. The sum of the infinite geometric series (-5/4 + 5/16 5/64 + . ) =?
(a) 1/4 (b) -1/4 (c) 5/8 (d) -1
91. The sum of the infinite geometric series {(2 +1) +1 + (2 1) +}
(a) (2 + 32)/2 (b) (4 + 32)/2 (c) (3 + 22)/2 (d) (3 + 2)/2
92. The sum of the infinite series (2/5 + 3/25 + 2/125 + 3/625 + ..) =?
(a) 11/15 (b) 13/15 (c) 11/24 (d) 13/24
93. The sum of an infinite GP is 80/9 and its common difference is -4/5. The
first term of the GP is
(a) 8 (b) 12 (c) 6 (d) 20
94. The sum of an infinite series is 8 and its second term is 2. Its common ratio
is
(a) 1/2 (b) 1/4 (c) 2/3 (d) 3/4
95. The sum of an infinite geometric series is 15 and the sum off squares of
these terms is 45. The first term of the series is
(a) 6 (b) 7 (c) 5 (d) 9
96. If a, b, c are in GP and a
1/x
= b
1/y
= c
1/z
then x, y, z are in
(a) AP (b) GP (c) HP (d) none of these
97. If a, b, c are in GP then log a, log b, log c are in
(a) AP (b) GP (c) HP (d) none of these
98. If y = x + x
2
+ x
3
+ . then x =?
(a) y/(1 y) (b) y/(1 + y) (c) 1/y (d) (1 +y)/y
99. If x = 1 + a + a
2
+ .. and y = 1 + b + b
2
+ .. , where -1 < a < 1 and
-1 < b < 1 then (1 + ab + a
2
b
2
+ ) =?
(a) xy/(x + y) (b) (x + y)/xy (c) xy/(x + y + 1) (d) xy/(x + y 1)
100. If a, b, c are in AP, a, x, b and b, y, c are in GP then x
2
, b
2
, y
2
are in
(a) AP (b) GP (c) HP (d) none of these







ANSWERS
1. D 21. B 41. C 61. B 81. A
2. C 22. C 42. A 62. C 82. C
3. D 23. C 43. D 63. B 83. B
4. B 24. D 44. B 64. C 84. B
5. A 25. B 45. B 65. D 85. B
6. C 26. C 46. C 66. A 86. C
7. B 27. C 47. B 67. B 87. B
8. C 28. A 48. A 68. B 88. C
9. D 29. B 49. C 69. B 89. A
10. C 30. A 50. B 70. A 90. D
11. D 31. B 51. A 71. B 91. B
12. B 32. C 52. C 72. B 92. D
13. B 33. A 53. B 73. C 93. C
14. C 34. B 54. B 74. C 94. A
15. B 35. A 55. A 75. C 95. C
16. C 36. B 56. C 76. C 96. A
17. A 37. C 57. D 77. B 97. A
18. B 38. B 58. B 78. C 98. B
19. D 39. A 59. A 79. A 99. D
20. D 40. A 60. B 80. B 100. A