You are on page 1of 5

Narayana Medical PG Coaching - Week-06 Test (02-11-2014) Physiology (Cardiovascular System-02,

Renal System)

1

1. Which of the following phases of
ventricular diastole strongly depends on
heart rate
A. Protodiastole
B. Isovolumetric relaxation
C. Diastasis
D. Last rapid filing phase

2. Which of the following is not a
characteristic of 1
st
heart sound?
A. It is best heard over the clinical mitral
area
B. Its duration is between 0.09 to 0.16 sec
C. It is short and sharp
D. It marks the beginning of the ventricular
systole

3. Which of the following statements is NOT
a characteristic of 2
nd
heart sound?
A. It is best heard over the clinical semilunar
areas (either aortic or pulmonary)
B. In young healthy persons, the second
heart sound is best audible at the 2
nd
left
intercostal space close to sternum
C. It marks the clinical end of diastole and
clinical beginning of the systole
D. It consists of short bursts of high
frequency waves

4. Branches of which side of vagus nerve
terminate on sinoatrial node?
A. Left vagus
B. Right vagus
C. Both of the above
D. Sometime from right and sometime from
left vagus

5. Which of the following parts of vascular
tree are also known as muscular arteries?
A. Windkessel vessels
B. Precapillary resistance vessels
C. Post capillary resistance vessels
D. Large veins

6. Pressure drop in systemic circulation is:
A. 98 mm Hg
B. 10 mm Hg
C. 70 mm Hg
D. 80 mm Hg

7. How much time does ventricular action
potential take from phase 0 to phase 4?
A. 300 milli seconds
B. 400 milli seconds
C. 500 milli seconds
D. 600 milli seconds

8. Lead I in electrocardiograph joins the:
A. Left forearm and right forearm
B. Right forearm and left forearm
C. Left leg and left forearm
D. Right leg and left forearm

9. Which of the following represents
ventricular repolarization in
electrocardiogram?
A. P wave
B. QRS complex
C. S wave
D. T wave

10. Flow in a vessel is
A. Inversely proportional to radius
B. Inversely proportional to the (radius)
4

C. Directly proportional to the radius
D. Directly proportional to (radius)
4


11. The viscosity of blood is increased twice
but the radius is reduced to half the blood
flow
A. Would decrease to 1/32
B. Would increase by 4 times
C. Would decrease to half
D. Would trmain the same

12. The receptor on cardiac muscle for acetyl
choline are
A. Nicotinic
B. Muscarinic
C. type
D. type

13. Atrial systole in cardiac cycle (at rest):
A. Holds very important role since ventricular
filling is achieved by it
Narayana Medical PG Coaching - Week-06 Test (02-11-2014) Physiology (Cardiovascular System-02,
Renal System)

2

B. Holds less important role as 80% of the
ventricular filling occurs before atrial
contraction
C. Completely disrupts cardiac rhythm if it is
reduced
D. None of the above

14. The increased venous return to the heart
causes:
A. End diastolic volume increase
B. End systolic volume decrease
C. Decrease storke volume
D. Decreased isovolumetric
ventricularcontraction

15. Typical pulmonary artery systolic and
diastolic pressures are:
A. 120/80 mm of Hg
B. 60/40 mm of Hg
C. 24/8 mm of Hg
D. 8/0 mm of Hg

16. First and second heart sounds are due to:
A. Opening of AV valves and pulmonary
aortic valves respectively
B. Closure of AV valves and pulmonary aortic
valves respectively
C. Opening of pulmonary valves and closure
of AV valves
D. None of the above

17. The P wave in and ECG corresponds to:
A. Atrial depolarisation
B. Atrial repolarisation
C. Ventricular depolarisation
D. Ventricular repolarisation

18. The funciton of endothelium is:
A. Secrete endothelium derived relaxing
factor
B. Regulate platelet clumping clotting and
anticlotting
C. Influence vascular smooth muscle
proliferation in disease atherosclerosis
D. All of the above

19. The arterial pulse which is palpable on
radial artery is due to:
A. Systolic pressure of left ventricle
B. Diastolic pressure of left ventricle
C. Pulse pressure which pushes the arterial
wall
D. None of the above

20. Mean arterial pressure of the body is:
A. Systolic pressure + Diastolic pressure
average
B. Systolic pressure / 2
C. Diastolic pressure / 2
D. Diastolic pressure + 1/3 (systolic
diastolic pressure

21. The diastolic pressure in the right atrium
is:
A. 120 mm of Hg
B. 80 mm of Hg
C. 20 mm of Hg
D. 0 mm of Hg

22. Which portion of the vascular system
contains maximum surface area:
A. Aorta and large arteries
B. Arterioles
C. Capillaries
D. Venules

23. The velocity of the flow:
A. Increases with increase in sum of cross
sectional area
B. Decreases with increase in sum of total
cross sectional area
C. Remains constantirrespective of the
surface area
D. None of the above

24. The major site of resistance in vascular
tree is:
A. Capillary
B. Venules
C. Arterioles
D. Aorta

25. When in an experimental animal, the nerve
from the arterial baroreceptors are cut, the
mean arterial pressure:
A. Would decrease
Narayana Medical PG Coaching - Week-06 Test (02-11-2014) Physiology (Cardiovascular System-02,
Renal System)

3

B. Would increase
C. Would not be affected
D. Would be variable without proper control

26. Functional unit of kidney is
A. Nephron
B. Glomerulus
C. Collecting ducts
D. Hoop of henly

27. In the human kidney , renal papilla projects
directly in to the?
A. Ureter
B. Major calyx
C. Minor calyx
D. Renal pyramid

28. Brush border is seen in?
A. Bowans capsule
B. Proximal convoluted tubule
C. Distal convoluted tubule
D. Loop of henle

29. The kidney secretes are of the following
hormones except
A. Renin
B. Erythropietin
C. Vasopressin
D. 1, 2, 5 dihydeoxy cholecalcifend

30. Normal glomerular filteration rate is
A. 100ml/min
B. 125ml/min
C. 150ml/min
D. 200ml/min

31. GFR is increased when
A. Oncotic pressure of plasma increases
B. Glomerular hydrostatic pressure is
decreased
C. Tubular hydrostatic pressure in increased
D. Increased blood flow to kidneys

32. All of the following increases GFR except
A. Decrease in tubular hydrostatic pressure
B. Decrease in plasma oncotic pressure
C. Increase in glomerular hydrostatic
pressure
D. Afferent aeteriole constriction

33. Glomerular filterate in a normal individual
contains all of the following except.
A. Glucose
B. Plasma proteins
C. Bicarbonate
D. Aminoacids

34. Test for estimating kidney functions is
A. Serum creatinine
B. Serum phosphatase
C. Inulin test
D. Insulin test

35. Which of the following is used to measure
renal blood flow
A. Inulin
B. PAH (para amino hippuric acid)
C. Glucose
D. All of the above

36. Which of the following is used for the
estimation of total body content of H2O
A. Inulin
B. PAH
C. Evans tube
D. Antipyrine

37. If a substance has a plasma clearance
lower that of inulin, the substance in
probably handled in the kidney by
A. Net tubulae secretion only
B. Net tubular reabsorption
C. Filteration andnet tubular reabsorption
D. Filteration and net tubular secretion

38. Any substance that is filtered by
glommeruli and secreted but not
reabsorbed by renal tubulesuill have a
renal clearance.
A. Equal to clearance of inulin
B. Greater than clearance of inulin
C. Lesser than clearance of inulin
D. None of the above

39. Which of the following can diffuse freely
from plasma to extracellular space?
Narayana Medical PG Coaching - Week-06 Test (02-11-2014) Physiology (Cardiovascular System-02,
Renal System)

4

A. Water
B. Co2
C. Proteins
D. Glucose

40. Presence of glucose in urine indicates that
patient;
A. Is having definite diabetic insipides
B. Is having diabetic mellius
C. Has excessive damage to glomeruli of
kidneys
D. Had exceed renal threshold levels of
glucose

41. Amount of glucose absorbed in proximal
convoluted tubule.
A. 100 %
B. 0 %
C. 60 %
D. 50 %

42. Which portion of the nephron permits Na
+

and K
+
freely but not water?
A. Distal convoluted tubule
B. Ascending loop
C. Descending loop
D. Collecting tubules

43. Antidiuretic hormone acts at
(concentration of urine occurs at)
A. Proximal convoluted tubule
B. Distal convoluted tubule
C. Loop of henle
D. Collecting tubule

44. The reabsorption of Nacl is controlled in
kidney by the hormones
A. Adernaline secreted by adrenal medulla
B. Aldosterone secreted by adrenalcortes
C. ADH or vasopressin
D. All of the above

45. All of the following are actively reabsorbed
from proximal convoluted tubule except
A. Na and H2O
B. Amino acids and urea
C. Urea and H2O
D. Na and aminoacids

46. Which of the following measurements
provide in formation regarding the
elimination of acid by kidney
A. Phosphate excretion and ammonium
excretion
B. Ammonium and urea excretion
C. Nacl and phosphate excretion
D. Ammonium and Nacl excretion.

47. Under normal condition the most
important mechanism of conservation of
sodium by kidney?
A. H
+
secretion and NH
3
production to
reabsorb sodium from Nacl and excreted
ammonium chloride
B. H
+
secretion and bicarbonate reabsorption
along with sodium from Nacl
C. H
+
secretion and reabsorption of sodium in
exhange with potassium
D. All of the above

48. During counter current mechanisms which
of the area of nephron does filterate
become hypertonic/highest osmomolity) to
the plasma.
A. Bowmans capsule
B. Proximal convoluted tubule
C. Loop of henle
D. Distal convoluted tubule

49. Osmotic pressure of the filterate at the end
of PCT is
A. Less than that of plasma
B. Same that of plasma
C. Greater than that of plasma
D. Not consistent

50. Which of the following is an aid to the
kidney in the elimination of hydrogen ions.
A. Reabsorption of bicarbonate
B. Reabsorption of urea
C. Secretion of sodium
D. Secretion of potassium

*****
Narayana Medical PG Coaching - Week-06 Test (02-11-2014) Physiology (Cardiovascular System-02,
Renal System)

5

ANSWERS
Q. No Ans
1 C
2 C
3 C
4 B
5 B
6 A
7 A
8 A
9 D
10 D
11
A
12 B
13 B
14 A
15 C
16 B
17 A
18 D
19 C
20 D
21 D
22 C
23 B
24 C
25 B
26 A
27 C
28 B
29 C
30 B
31 D
32 D
33 B
34 C
35 B
36 D
37 C
38 B
39 D
40 D
41 A
42 B
43 D
44 B
45 C
46 A
47 A
48 C
49 B
50 A