EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT

QUIM MONZÓ

Jennifer Vázquez Álvarez
2n de Batxillerat B
Català – Treball d’estiu
INS Bellulla

Roald Dahl. març de 2009 EDITORIAL: Quaderns Crema. BIOGRAFIA: Quim Monzó (Barcelona. també. de les novel·les Benzina (1983) i La magnitud de la tragèdia (1989). Chaffoteaux et Maury (1980). Tot és mentida (2000). Aviat destaca en el terreny de la narrativa breu amb obres com Uf. Narrador. Hotel Intercontinental (1991). L'udol del griso al caire de les clavegueres (Premi Prudenci Bertrana). Sallinger o Mary Shelley. No plantaré cap arbre (1994). S. L'illa de Maians (1985). obra que li val el Premi Nacional de Literatura i la Lletra d'Or. Quim Monzó té una trajectòria especialment extensa com a articulista. Moulinex. Zzzzzzzz (1987). Ernest Hemingway.D. Les obres El dia del senyor (1984). articulista i traductor. Arthur Miller.U. va dir ell (1978). entre d'altres. Autor. l'any 2000. és una de les figures més rellevants i representatives de la literatura catalana contemporània. L'any 2007 va fer el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt. Olivetti. Aquests cinc llibres són revisats i aplegats a Vuitanta-sis contes (1999). Ha traduït autors com Truman Capote. J. Del tot indefens davant dels hostils imperis alienígenes (1998). Treballa com a grafista i com a corresponsal de premsa i l'any 1976 publica la seva primera novel·la. 1952).A. El perquè de tot plegat (1993) o Guadalajara (1996). El tema del tema (2003) i Esplendor i glòria de la Internacional Papanates (2010) són una mostra de la mirada lúcida de l'autor. . La maleta turca(1990). i les seves obres s'han traduït a més d'una vintena d'idiomes.FITXA BIBLIOGRAFICA FITXA BIBLIOGRÀFICA TÍTOL: El perquè de tot plegat AUTOR: Quim Monzó LLOC I ANY DE L’EDICIÓ: Barcelona.

és calculadora i intel·ligent. guapa. amb trets facials grans i vius. al final acaba demanant-li el favor al metge nou.L’HONESTEDAT RESUM: Una infermera novella troba al senyor Rdz mort i corre a comunicar-s’ho a l’altre infermera. La infermera tracta de trobar una solució o una excusa per no haver d’aplaçar la cita. Un dia li proposa que sigui més tendra que ell estimarà la seva tendresa. 3. Metge nou: Mostra interès per la infermera i és amable. interessada i una mica indecisa. 2. guapo. ANÀLISI DELS PERSONATGES: Infermera novella: És una dona educada i responsable Senyor Rdz: Apareix mort Infermera: No és una bona amiga. amb menyspreu per no caure enamorada d’ell. acaba plorant mentre la Bst es masturba tota sola. insegur. Ella canvia i el futbolista deixa de sentir el que sentia per ella. És mostra submís al tracte de menyspreu de l’arxivera. Desprès de confessar-s’ho. el Zgdt s’he n’adona que han perdut la confiança mútua de parella amb la Bst quan escolten cardar a la parella de l’habitació del costat i en Zgdt acaba masturbant-se per por a que la Bst no tingui ganes de fer-ho amb ell. Futbolista: Home alt. amb el nòvio de la seva millor amiga per acostar-se amb ell. al sortir del treball. És intel·ligent. ANÀLISI DELS PERSONATGES: Zgdt: home casat amb la Bst. És intel·ligent. divertit i amb caràcter.RESUMS I ANALISIS DELS PERSONATGES 1. però acaba tornant sempre amb ella. per a aquesta això és un imprevist d’última hora que pot trastocar la cita que té prevista. ANÀLISIS DELS PERSONATGES: Arxivera (Irada): Dona alta. amb trets facials grans i vius. sap que ha perdut la confiança amb la Bst i vol intentar recuperar-la. . és esperançat i una persona sentida. VIDA MATRIMONIAL RESUM: Desprès de 8 anys de matrimoni. un futbolista. és una persona que té remordiments quan fa alguna cosa malament. Bst: Dona casada amb en Zgdt. El futbolista a vegades no suporta que l’ignori desprès d’haver-se acostat amb ell. poc ètica. el que sempre li somriu. Es mostra eixuta i displicent amb el futbolista. Al final aplaça la cita i decideix que esperarà que li demani una el metge nou. li agraden molt els nois. divertida i amb caràcter. decidida i potser una mica rancuniosa. L’AMOR RESUM: L’arxivera (Irada) tracta contínuament al seu amant.

en Xevi. ella a desaprofitat la seva vida desprès de la seva vida casada i fidel a un únic home. EL CICLE MENSTRUAL RESUM: El fet que en Pti no declari els seus sentiments a la Grmpf. submisa. Acaba odiant-la per rebutjar-lo i buscar-lo desprès quan estava sola. 5. Professor: Pacient i observador. del tipus d’home que parla de dones. . que la mani. ara lliure. intel·ligent. desesperat per oblidar-la. Xevi: Ex de la Mari. en negatiu. ANÀLISI DELS PERSONATGES Pti: Home tímid. detallista. l’Anni. poc romàntica i masoquista. l’Eric i la Fiona) causat per no declarar els sentiments a les persones que estimen i deixar passar les oportunitats. pacient. perquè creu que d’aquesta manera serà ell qui estigui sotmès i serà ell qui realment la necessiti a ella. desprès d’haver-se divorciat (la professora). Anni: Dona a la que coneix en Toni i acaba amb ell. acaba tornant amb ella i abandonant a la Grmpf. Grmpf: Persistent. la Grmpf. 6. LA INÒPIA RESUM: Un professor i una professora d’universitat que van ser companys ja fa 12 anys es troben cada 2 o 3 per sopar i explicar-se la vida. l’utilitzi i la pegui. Aquest any. ANÀLISI DELS PERSONATGES: Dóna: Decidida. la Mari. acaba al llit amb la Grmpf per treure’s del cap a la Fiona. LA SUBMISSIÓ RESUM: Una dona vol trobar a un home que la sotmeti. el professor se n’adona que per la forma en la que parla la dona. que no li parli d’amor.4. en Toni. Acaba deixant d’insistir a la Grmpf quan s’enamora de l’Anni. orgullós i enamorat de la Grmpf. forta. Beu per oblidar els problemes i acaba sent una mica desesperada quan es troba sola. fa que comenci un gran cicle d’embolics amorosos entre els diversos personatges del conte(En Pti. ANÀLISI DELS PERSONATGES Professora: Dona divorciada. Toni: Company de la Grmpf. Eric: Escocès acabat d’arribar d’Aberdeen. dona difícil. bon amic. Va pintada com un cromo i es dedica a parlar de si la gent esta bona o no amb el professor com la caricatura. lleial. Fiona: Ex de l’Eric. romàntic. insistent.

És desconfiada. Un cop allà la dona proposa al seu marit pujar a la torre. un escultor. Noi (Raül): Home. PIGMALIÓ RESUM: Pigmalió. al principi és inexperta al llit però aprèn ràpidament de Pigmalio acabant sent tant submisa a Pigmalió com una puta. acaba aconseguint que el seu marit pugi amb ella a la torre. Estima molt a la seva parella. Adolescent: Bella. LA IMMOLACIÓ RESUM: Un marit i una muller viatgen a Pisa. desconfiat i amb molts coneixements del sexe. tossut. Sincer. Muller: Dona casada. 9. no compren els prejudicis de la seva novia. però cedeix davant de la seva dona perquè l’estima. pacient. possessiu.L’ENTENIMENT RESUM: Una dona entenimentada manté una relació oberta amb el seu nòvio. enamorada de Pigmalió. ANÀLISI DELS PERSONATGES Marit: Home casat. parella del noi. la fa fora amb la mateixa paraula que ella volia ser anomenada: Puta. Nòvio: Home que manté una relació oberta amb la dona entenimentada. 10. gelós. amb prejudicis dels homes i de la seva pròpia parella. . Ella enamorat també d’ell deixa que li faci de mestre al llit.7. suposadament “enamoradissa” tot i que realment es deixa emportar per la luxúria. tanmateix li explica que quan se’n va al llit amb un altre es perquè està enamorada i en canvi retreu al seu nòvio que ell ho fa per luxúria. insistent. insistent i no té fe en la seva parella. LA FE RESUM: Una noia discuteix amb la seva parella i li retreu que com sap que l’estima i no l’esta enganyant o s’està enganyant a el mateix. ANÀLISI DELS PERSONATGES Noia: Dona. 8. s’enamora d’una adolescent molt bella. tots es deixen emportar per la lubricitat. parella de la noia. El marit es nega perquè pensa que té por que s’enfonsi. Com diu el títol en l’amor s’ha de tenir fe i també confiança en l’altre persona. ANÀLISI DELS PERSONATGES Pigmalió: Escultor enamorat de la noia adolescent. la dona l’intenta convèncer i finalment. però no s’adona que ella també ho fa constantment ANÀLISI DELS PERSONATGES Dona entenimentada: Dona que manté una relació oberta amb el seu nòvio. desprès de la discussió la dona decideix que pujarà i l’home acaba acceptant sense adonar-se que ha sigut una prova d’amor. perquè tots els homes són iguals. romàntic i passional. Amb por de que ella sabent tot el que ha après d’ell el traeixi. Pigmalió veu que ja li ha ensenyat tot i que ella s’ha convertit en (com ella vol que l’anomeni) la seva puta.

la qual cosa fa que el novel·lista hagi de deixar d’escriure novel·les críptiques per que això no els hi dona per viure. ja que la perfecta relació al llit dels dos ha acabat per avorrir-los i tornar-se monòtona. Tots dos acaben en una relació. que l’estimi. És molt treballador. 13. 14. gelós del seu membre Tamar: Nòvia d’Onan. casats i amb dues nenes. Tots dos busquen un amant nou amb el qual arribar a la perfecció amb el temps. Dona: Es deixa emportar pel sentiment d’admiració (com diu el títol) i li agrada molt llegir novel·les. sacrifica la seva vocació per la seva família. . Onan està gelós del tracte que rep el seu membre per part de la seva nòvia. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home blau: Home casat. Aquest li diu que faci com ell. Novel·lista: Home. És una persona molt pesada en les relacions. Home magenta: Seductor. EL DETERMINI RESUM: La dona fatal i l’home irresistible decideixen trencar la seva relació mútuament en un cafè. estigui més pendent d’ella que ella d’ell i que s’hi casi. Per això demana ajut al seu marit. 12. La dona sent llàstima pel seu marit. mentre llegeix una novel·la d’un novel·lista del qual no es perdrà la conferencia que fa al endemà.11. s’ha desfet de la seva dona pesada. una mica inconformistes i decidits. està obsessionada amb el membre del seu nòvio. ANÀLISI DELS PERSONATGES Tant la dona fatal com l’home irresistible són persones que s’avorreixen amb la monotonia. Onan: Home. desesperat per treure’s de sobre a la dona pesada de l’home blau. que es ara un ocupadíssim cap d’agència de publicitat. sincer. Dona: Està casada amb l’home blau però l’és infidel amb l’home magenta. LA GELOSIA RESUM: Onan està fart de que Tamar no faci més que parlar de la seva “cigala” i mai li dediqui paraules boniques a ell. l’home blau.L’ADMIRACIÓ RESUM: Una dona va a una conferencia d’un novel·lista de novel·les críptiques al que admira molt i aconsegueix un sopar amb ell. que busquen la perfecció. intel·ligent. Com diu el títol.¿PER QUÈ LES BUSQUES DELS RELLOTGES GIREN EN EL SENTIT DE LES BUSQUES DELS RELLOTGES? RESUM: L’home magenta a seduït a la dona de l’home blau i ara no sap com treure-se-la de sobre.

activa i amb energia però massa possessiva. AMB EL COR A LA MÀ RESUM: Una parella decideix es comprometen en Cap d’Any i prometen ser sincers absolutament l’un amb l’altre. familiar i al qual li canvia la seva sort gràcies a un concurs de la tele. insegura i agressiva. Finalment en senyor Trujillo troba la solució perquè no li robin la radio: Una cartera. arrogant. Bplzzt: Difunt marit de la Raquel a causa de que acaba ofegat al mar. Neus: Ex de l’home que no s’enamora. càlida. 17. obsessiva. però tot i ser magnífiques no fa més que trobar defectes que enamorat hauria de suportar. Un dia. Acaba casada amb el senyor Trujillo i amb fills. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home que no s’enamora: Jove de 19 anys. Comença a repassar la llista de novies que a tingut. SANT VALENTÍ RESUM: Un jove de 19 anys està desesperat perquè no aconsegueix enamorar-se de ningú des de que tenia 8 anys. Finalment troba a una dona al museu que acaba de conèixer de la qual potser si que ho pugui estar. comprensiva i acollidora.15. Clara: Filla de la Raquel i en senyor Trujillo. Tessa: Ex de l’home que no s’enamora. comprensiva i acollidora. Allà coneix una parella: la Raquel i en Bplzzt. és observador i potser massa exigent. Marta: Ex de l’home que no s’enamora. li agrada dibuixar. té 6 anys i és el major dels 3 fills. ANÀLISI DELS PERSONATGES Són una parella d’enamorats despreocupats que es tornen massa sincers. intel·ligent. ANÀLISI DELS PERSONATGES Senyor Trujillo: Home una mica maniàtic. però massa banal. divertida però aviciada. té 5 anys i és la segona dels 3 fills. Raquel: Viuda del senyor Bplzzt. però que no pot perquè no ho esta de cap d’elles. Un dia veu un concurs a la tele i decideix apuntar-s’hi enviant una etiqueta d’un envàs. càlida. desesperat per no poder enamorar-se. Bplzzt fill: Fill de la Raquel i en senyor Trujillo. això els acaba portant a dir-se tot el que pensen a la cara fent que al dia següent posin punt i final a la seva relació desprès d’una discussió. Li toca participar al concurs i guanya un apartament a la platja. té 3 anys. així que decideix quedar-se a casa a les nits. mandrosa Anna: Ex de l’home que no s’enamora. LA INESTABILITAT RESUM: En senyor Trujillo està fart de que li robin la ràdio del cotxe. . amb la qual té 3 fills. enginyosa. També li encanta escoltar la radio al cotxe. Chachachà: Filla menor de la Raquel i en senyor Trujillo. Sefa i Cuqui: Dos ex més de l’home que no s’enamora. en Bplzzt mor ofegat a la platja i en senyor Trujillo acaba casat amb la Raquel. 16.

així que comença per retocar-se les celles i acaba passant un cop rere l’altre pel cirurgia estètic fins que acaba sent una mena d’androide irreconeixible per la seva pròpia amiga Carlota. desafortunat e ingenu. Al final la Carme (la germana bessona) li proposa de quedar com a ella mateixa i li diu que l’estima. Carlota: Amant d’en Tintín i millor amiga de la Dorotea. L’EUFORIA DELS TROIANS RESUM: Un home aparentment positiu comença a patir una sèrie d’infortunis que van des de divorciar-se de la dona fins quedar-se sense cotxe. lluitador. però ell pensa que és la María. però l’home aguanta fins que mor esclafat intentant salvar una dona suïcida que desprès el maleeix per haver-la salvat. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home: Positiu. sinó que aquesta esta morta i ella es la seva germana bessona que està farta de fer-se passar per ella. Tintín: Marit de la Dorotea i amant de la millor amiga de la seva dona. insegura. L’home acaba al carrer on ha de malviure i fer de pidolaire al metro. Finalment amb l’última cirurgia que li permet llegir els pensaments veu que el seu marit o ha deixat amb la seva amiga Carlota. Un cop esclata la guerra i la perden la gent es comença a suïcidar. braç dret i treball. 19. desprès d’un llarg diàleg en el que ella fa com si hi hagués algú amb ella i ell com si hi fos la seva dona (la qual cosa es mentida en els dos casos). ANÀLISI DELS PERSONATGES Dorotea: Dona d’en Tintín. altruista. ANÀLISI DELS PERSONATGES Carme: Es fa passar per la seva germana bessona María i desprès per una amiga. acaba acudint al cirurgia perquè veu que en Tintín ja no li fa cas. QUARTS D’UNA RESUM: Una noia truca al seu amant. obsessionada amb la cirurgia plàstica.18. casa. . la dóna li confessa que no es la Maria (la seva suposada amant). L’AFANY DE SUPERACIÓ RESUM: Arriba un dia en que la Dorotea pensa que ja no es atractiva pel seu marit. És estudiant d’interpretació. Jaume: És l’amant de la Carme des de fa 5 mesos. 20. la Carlota.

Gnom: Gnom de la sort. Com veu que no li passa res continua emborratxant-se sense patir cap conseqüència de l’alcohol. Dona: Muller de l’home sense entranyes. li dona un petó per despertar-la. Li explica als seus amics i aquests comencen a beure molt fins acabar tots ells morts per cirrosis o hepatitis. LA BELLA DORMENT RESUM: Un cavaller troba a una princesa estirada sobre un llit de branques i. tanmateix l’home no es mor i es qüestiona la utilitat del fetge i els consells dels metges. 24. ANÀLISI DELS PERSONATGES Princep: Futur hereu d’un regne. imaginatiu i cavallerós. com al conte de la bella dorment. que pot concedir un desig en 5 minuts. despreocupat i mal amic. sense fetge. .21. LA MICOLOGIA RESUM: Un boletaire es troba un gnom de la sort al donar una puntada de peu a un bolet. no sap que dir. ametllats i foscos. intel·ligent i indecís. Princesa: Noia de pell blanca i galtes rosades i ulls grans. Cap cosa li sembla bé i mentrestant el temps que té (5 minuts) s’esgoten. ANÀLISI DELS PERSONATGES Cavaller: Responsable. que surt d’un reig bord. Un cop desperta l’ajuda a aixecarse mentre s’imagina el futur amb ella i veu que més enllà hi ha un altre llit de branques amb una altra princesa igual que ella. persuasiu. EL GRIPAU RESUM: Un príncep vol trobar la seva princesa ideal. L’home no s’ho creu que li pugui concedir un desig. Al final acaba demanant un altre gnom com ell per poder incrementar en 5 minuts més el temps. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home sense entranyes: Home alcohòlic. està convençut que es la seva princesa. 23. una que no sigui com les de les tabernes que es poden comparar amb les plebees. quan la veu. pacient i creu en els contes infantils. també es passa amb la beguda. EL JURAMENT HIPOCRÀTIC RESUM: A un home molt aficionat a la beguda un dia li esclata el fetge i se li fa un esvoranc al costat dret. És responsable. com mai a vist un. ANÀLISI DELS PERSONATGES Boletaire: Home incrèdul. Li fa un petó i d’allà surt una preciosa princesa de cabells daurats. però tot i haver-la buscat tant de temps. 22. però finalment comença a rumiar que pot demanar-li. Un dia troba un gripau i.

es cauta. fins que un dia aconsegueix atrapar-lo. . ANÀLISI DELS PERSONATGES Ventafocs: Dona del rei. LA FISONOMIA RESUM: Un home es incapaç de recordar cap cara. fins que un dia es cansa i la llença molt lluny. 27. acaba mort a les mans del gat. fins que un dia veu a una dona i recorda que la va veure només un cop fa trenta-vuit anys enrere. honesta i fidel Rei: Marit de la ventafocs. Un dia decideix seguir-lo fins al lloc on va cada nit i descobreix que no només té dues amants sinó que aquestes són les seves germanastres. Ella no sap que fer en aquesta situació per no posar en perill la corona. la seva inclosa. ANÀLISI DELS PERSONATGES Intel·lectualista: Home incapaç de reconèixer les cares. El que l’home no sap es que ella viu al seu carrer i que l’ha vist centenars de cops abans d’aquell dia. es passa els dies perseguint al ratolí. Tanmateix en aquest conte el gat aconsegueix finalment atrapar al ratolí i rostir-lo en una paella. ANÀLISI DELS PERSONATGES Gat: Desafortunat. LA FAUNA RESUM: L’autor recrea la que podria ser la sèrie de TOM&JERRY on el gat mai aconsegueix atrapar al ratolí.25. així que decideix callar-se i patir en silenci l’adulteri del seu marit. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home porfidiós: Home tossut i impacient que vol ensenyar a parlar a una pedra. però l’home que es lluny no l’ha escoltat. 26. La pedra al caure es trenca fent un soroll similar a “Pa”. 28. LA MONARQUIA RESUM: La ventafocs descobreix que el rei l’està enganyant amb una altre dona. l’és infidel amb les seves germanastres. astuta. L’home es queda sorprès de poder recordar almenys un rostre i es pregunta com pot ser. Ratolí: Astut i intel·ligent. LA FORÇA DE VOLUNTAT RESUM: Un home insisteix a una pedra perquè parli i digui “Pa”.

En general és un llibre fàcil de llegir i que resulta molt diferent al que he trobat en altres llibres de contes que he llegit algun cop. 30.29. però com no troba un títol ideal per a ell. Finalment. creatiu i massa perfeccionista. l’home veu que a malgastat la seva vida escrivint i que el pitjor es que no sap que farà amb el que li queda. El conte resulta ser el millor que ha escrit mai. No són els típics contes que algú espera llegir i molts d’ells desfan o canvien alguns contes tradicionals d’una manera molt creativa. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home: Escriptor. ordenat i que ha dedicat mitja vida a escriure. . La resta alguns resulten molt surrealistes i d’altres més reals. ANÀLISI DELS PERSONATGES Home erudit: Home de seixanta anys. decideix ferlo miques. EL CONTE RESUM: Un home agafa la maquina d’escriure i comença a redactar un conte. Altres són el final que tots ens quedem amb ganes de veure en historietes ja inventades com en el cas del conte de La Fauna que es recrea a en Tom&Jerry. Quan comença a repassar-les veu que les següents també s’estan desgastant i que el problema progressa. Un dia se n’adona que l’obra s’ha començat a esborrar en les primeres línies del primer volum. OPINIÓ PERSONAL Aquest llibre conté trenta contes que tot hi ser curts alguns m’han semblat molt originals. LA DIVINA PROVIDÈNCIA RESUM: Un home dedica cinquanta anys de la seva vida a escriure una Gran Obra. pacient.