1. John buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs.

If he sells the scooter
for Rs. 5800, what is his gain percent?
A. 12%
B. 10%
C. 447%
D. 5511%
Hide Answer
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
Cost Price (CP) = 4700 + 800 = Rs. 5500.
Selling Price (SP) = Rs. 5800.
Gain = (SP) - (CP) = 5800 - 5500= Rs. 300.
Gain%=(GainCP)×100=(3005500)×100=30055=6011=5511

2. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%,
find out the value of x
A. 15
B. 25
C. 18
D. 16
Hide Answer
Here is the answer and explanation
Answer : Option D
Explanation :
Let the Cost Price (CP) of one article = 1
=> CP of x articles = x ------------------------------(Equation 1)

CP of 20 articles = 20

Given that cost price of 20 articles is the same as the selling price of x

100 B. What is the profit percent? A. SP = 2y Now Profit = SP –CP = 2y . the profit triples. 10513 C. 120 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : Let the CP = x .x . SP = y profit = SP –CP = y-x If SP is doubled.articles => Selling price (SP) of x articles = 20--------------(Equation 2) Given that Profit = 25% ⇒(SP−CPCP)=25100=14------------( Equation 3) Substituting equations 1 and 2 in equation 3. ⇒(20−x)x=14⇒80−4x=x⇒5x=80⇒x=805=16 3. 6623 D. If selling price is doubled.

3000 . 70% D. hence New SP=420Profit=SP– CP=420–125=295Required Percentage =295420×100=295042=147521≈70 5. the profit triples ⇒2y–x=3(y−x)⇒2y–x=3y−3x⇒y=2x⇒Profit%=ProfitCP×100=y−xx×100=2x– xx×100=xx×100=100% 4. 250% B. 3 B. 5 D.1 for a gain of 20%=1012∗6=102=5 6. the profit is 320% of the cost.Given that If selling price is doubled. Rs. 6 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : CP of 6 bananas = 1Gain = 20%SP of 6 bananas=1×120100=1210⇒The number of bananas he should sell for Rs. At what price should the item be sold to make 25% profit? A. The percentage profit earned by selling an item for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same item for Rs. Insufficient Data B. How many for a rupee must he sell to gain 20%? A. 100% C. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant. 4 C. A vendor bought bananas at 6 for a rupee. In a shop. 1280. find out approximately what percentage of the selling price is the profit? A. 30% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : Let the CP = 100Profit=320100×100=320SP=CP+Profit=100+320=420If the cost increases by 25%. New CP=125100×100=125Selling Price is constant.

C. 1400 and sells it at a loss of 15%. Rs. 80 C. 1920=SP−CPCP×100=1920−xx×100Percentage loss incurred by selling the same item for Rs. 1920=Percentage loss incurred by selling the same item for Rs. 1090 D. 1190 C. Rs. 90 D. 1130 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option B . If in a week. Rs. 392. Insufficient Data B.5% on his cost price.5×392=10001225×39 2=4049×392=407×56=40×8=320Profit=SP−CP=392−320=72 8. 1240 B.5×392=100122. his sale was of Rs. Rs. what was his profit? A. Rs. Rs. 2000 D.5%CP=100100+Gain%×SP=100100+22. 2200 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : Let CP = xPercentage profit earned by selling an item for Rs. Rs. What is the selling price of the scooter? A. 72 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option D Explanation : SP=392Gain=22. Rs. 1280=CP−SPCP×100=x−1280x×100Given that Percentage profit earned by selling an item for Rs. An exporter expects a gain of 22. 1280⇒1920−xx×100=x−1280x×100⇒1920−xx=x−1280x⇒1920–x=x– 1280⇒2x=1920+1280=3200⇒x=32002=1600Required Selling Price=CP×125100=1600×125100=1600×54=400×5=2000 7. A man buys a scooter for Rs. Rs.

Rs. Find out his profit percentage. 55 D. Rs.6% 10.4 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option B Explanation : CP of 1 toy=37512SP of 1 toy=33Profit=SP−CP=33−37512Profit%=ProfitCP×100=(33−37512)37512×100=(33×12375−1) ×100=(33×4125−1)×100=7125×100=75×4=285=535%=5. Rs. 375 per dozen. 3123 D. 3. 43 B. 3313 C. 3. 30% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : CP of 1 item=56SP of 1 item=65Gain%=SP−CPCP×100=65−5656×100=(3625−1)×1001125×100=11×4=44 11.5 B. On selling 17 balls at Rs. there is a loss equal to the cost price of 5 balls.1 D. A. Murali purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. What is the gain percentage? A. 5 and sold at 5 items for Rs. 4. 60 C. Rs. 44% B.Explanation : SP=1400×85100=14×85=1190 9. 720. 5. What is the cost price of a ball? A.6 C. 34 . 33. He sold each one of them at the rate of Rs. Some items were bought at 6 items for Rs. 6.

At what price should that plot be sold to get a gain of 15%? A. When an item is sold for Rs.700. 18. 18. Rs. 24200 C. Rs.(CP of 5 balls) = 720 => CP of 12 balls = 720 => CP of 1 ball=72012=60 12.700. 25100 B. SP =100+Gain%100×CP=100+15100×CP=115100×CP=115100×10085×18700=11585×18700= 2317×18700=23×1100=25300 .(SP of 17 balls) = (CP of 17 balls) .Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option B Explanation : Loss = (CP of 17 balls) . the owner loses 15%.720 Given that Loss = (CP of 5 balls) => (CP of 17 balls) .720 = (CP of 5 balls) => (CP of 17 balls) . the owner loses 15%⇒SP = 18700 and Loss=15%⇒CP=100100−Loss%×SP=100100−15×18700=10085×18700To get a gain of 15%. 21200 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : When an item is sold for Rs. Rs. 25300 D. Rs.

5% C. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 61217% D.5SP of 12 oranges=48⇒SP of 1 orange=4812=4Profit%=SP−CPCP×100=4−3.5×100=. 6% C. 1427% Profit D. 5% B. A shopkeeper sells one radio for Rs. 51517% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option D Explanation : SP of 1st Radio=840Gain=20%CP of 1st Radio=100(100+Gain%)×SP=100(100+20)×840=100×7=700SP of 2nd Radio=960Loss=4%CP of 2nd Radio=100(100−Loss%)×SP=100(100−4)×960=100×10=1000Total CP=700+1000=1700Total SP=840+960=1800Total Gain=SP−CP=1800−1700=100Gain%=GainCP×100=1001700×100=10017=51517 15. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. What is his profit percentage? A. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 4% D.53.5×100=17×100=1007=1427 14. What is his total gain or loss percentage? A. 350 and sold at the rate of Rs.13. 1127% Loss B.53. 1117% Profit C. 960 at a loss of 4%. 48 per dozen. 6% B. 1427% Loss Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : CP of 100 oranges=350⇒CP of 1 orange=350100=3. What is the percentage of profit or loss? A. 30 per kg. 7% Hide Answer Here is the answer and explanation . 100 oranges were bought at the rate of Rs.

A fruit seller sells apples at the rate of Rs. there is a loss of 25%. If a material is sold for Rs.80Loss=25%CP=100(100−Loss%)×SP=100(100−25)×34. 12 D. 11. 11.46.80=10075×34. Rs.SP=100+Gain%100×CP=(100+5)100×CP=105100×54×9=105100×54×9=2120×54×9=214× 14×9=18916=11.Answer : Option B Explanation : CP of 1st variety rice=20CP of 2nd variety rice=36CP of the 56 kg rice mixture=(26×20+30×36)=520+1080=1600SP of the 1 kg rice mixture=30SP of the 56 kg rice mixture=30×56=1680Gain=SP−CP=1680−1600=80Gain%=GainCP×100=801600×100=10020= 5% 16.40 B.32 B. he should have sold them to make a profit of 5%? A. Rs.80=4×34.80.803=4 ×11.40 17.81 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option D Explanation : SP=9Loss=20%CP=100(100−Loss%)×SP=100(100−20)×9=10080×9=54×9to make a profit of 5%.42 D.81 . At what price per kg. Find out the cost price of the material? A.44 C. Rs.60=46. Rs.47.34. 11 C.9 per kg and thereby loses 20%.20 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : SP=34.

1000 on transport he sold it with 25% profit. one at a gain of x % and another at a loss of x %. On one he gains 5% and on the other. Find out the labeled price? A. Loss%=(510)2=(12)2=(14)=. he will have a loss. What is his gain or loss percent in the whole transaction? A.995 lakhs each. A man sells two houses at the rate of Rs. A trader gives 12% additional discount on the discounted price. . B.704.000. What price did he sell the machine? . The final sale price of the item is Rs.3% C. then the seller always incurs a loss expressed as Loss%=(Common Loss and Gain%10)2=(x10)2So in this case. 80.5% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : If a person sells two items at the same price.5000 on repair and Rs. John purchased a machine for Rs. After spending Rs. after giving an initial discount of 20% on the labeled price of an item.1.25 20. 1000 B.4% D. .18. 2000 C. 0. 1200 D.25%. he loses 5%. 920 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : Let the labeled price=xSP=704Initial Discount=20%Price after initial discount=x×80100Additional discount=12%Price after additional discount=x×80100×88100But Price after additional discount=SP=704⇒x×80100×88100=704⇒x×45×2225=704⇒x=704×2522×54=176×2522×5=8× 25×5=40×25=1000 19. .

25% D.16 D. 20% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : If a trader professes to sell his goods at cost price. then . D. None of these Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option B Explanation : CP=80. C. Rs. Rs. The cost price of the item is A.15 C. A shopkeeper sells his goods at cost price but uses a weight of 800 gm instead of kilogram weight.107500. By selling an item for Rs.000+5000+1000=86000Profit=25%SP=(100+Gain%)100×CP=(100+25)100×86000=12 5100×86000=54×86000=5×21500=107500 21.A. Rs. a trader loses one sixteenth of what it costs him.107000. 40% C. Rs. but uses false weights.17 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : SP=15Loss=CP16Loss=CP−SP=CP−15⇒CP16=CP−15⇒15 CP16=15⇒CP16=1⇒CP=16 22. Rs. B. 18% B. What is his profit percentage? A. Rs. Rs.14 B.15.108500.

Loss% increases by 2⇒CP−380CP×100−CP−400CP×100=2⇒(CP−380)−(CP−400)=2×CP100⇒20=2×CP100⇒CP =20×1002=1000 25. None B. He sold it with 30% profit on the price he had paid. 800 C.380. The percentage of discount allowed to gain 8% is A. Prasanth bought a car and paid 10 % less than the original price. A trader keeps the marked price of an item 35% above its cost price. his loss increases by 2%. If a seller reduces the selling price of an item from Rs. 1100 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : Initial Loss% = CP−400CP×100If the SP is reduced from 400 to 380. 18% D. 1200 D. 14% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : Let the original price=100Then the price at which he purchased (CP) =90% of 100=90Profit=30%SP=(100+Profit%)100×CP=(100+30)100×90=130100×90=13×9=117Requir ed %=(117−100)100×100=17% 24. 1000 B. 16% C. What is the cost price of the item? A.400 to Rs.Gain%=[Error(True Value−Error)×100]%So here profit percentage=[200(1000−200)×100]%=[200800×100]%=25% 23. 30% . Loss% = CP−380CP×100It is given that If the SP is reduced from 400 to 380. What percentage of profit did he earn on the original price? A. 17% B.

2880 with 20% profit on the labeled price. Rs. He sold the computer for Rs.3000 B.C. Arun bought a computer with 15% discount on the labeled price. 20% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option D Explanation : Let the Cost Price (CP) = 100Then Market Price = 100×135100=135If he wants to gain 8%. what would have been the percentage of profit or loss? A. Rs.75. At what price did he buy the computer? A.25. Rs.2000 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : SP = 2880Arun sold the computer with 20% profit on the Labeled Price⇒2880=120×Labeled Price100⇒Labeled Price=(2880×100)120=2880012=96004=2400Arun bought a computer with 15% discount on the labeled price=> CP = Labeled Price×85100=2400×85100=24×85=2040 27.27. 25% D. 4% D. If it was sold for Rs. An item was sold for Rs.50 with a profit of 10%.2080 C. SP = (100+Gain%)100×CP=(100+8)100×100=108Discount %=(135−108)135×100=2700135=20 26. 3% B. Rs. 2% C.2040 D. 5% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : .

profit percentage is 25%.25. 5: 3 B. 250. A material is purchased for Rs. Find out the overall gain or loss percentage? . 3 : 5 C. 600.75. If one fourth of the material is sold at a loss of 20% and the remaining at a gain of 10%.5 Profit = 10% CP=100(100+Profit%)×SP=100(100+10)×27. 4 : 5 D.5=2750110=25 If the item was sold for Rs. Find the ratio of the cost price and the selling price A. If selling price of an article is Rs. Gain%=(25.75−25)25×100=. 5 : 4 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C Explanation : SP = 250 Profit = 25% CP=100(100+Profit%)×SP=100(100+25)×250==100125×250=200 Required Ratio = 200 : 250 = 4:5 29.SP = 27.7525×100=3% 28.

3% B. 212% D. 2% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option B Explanation : CP = 600 Price Received by selling one fourth of the material at a loss of 20% =14×600×80100=120 Price Received by remaining material at a gain of 10% =34×600×110100=495 SP = 120 + 495 = 615 Profit%=(SP−CP)CP×100=(615−600)600×100=15600×100=156=52=212% . 312% C.A.

What is the total loss or gain in percentage? A.30. 14% D. 4 Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option B Explanation : Let price of a pen = xNumber of pens purchased for Rs. 1% gain Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option C . 12% C. Find out his loss or gain percentage? A. 6 C. 22. 16 and sells them at 11 for Rs. 10% gain B.540 with reduced price = 5409x10=600xAdditional pens purchased = 600x−540x=60xGiven that Additional pens purchased = 9⇒60x=9x=609Reduced price of the pen=609×90100=6 32. 5 D. Sunil purchases two books at Rs. 8 B.540 = 540xPrice of a pen after the reduction of 10% = 90x100=9x10Number of pens purchased for Rs. 1212% B. He sold one book 10% gain and other at 10% loss.300 each. No loss or no gain D. 1% loss C. A reduction of 10% in the price of a pen enabled a trader to purchase 9 more for Rs.540. What is the reduced price of the pen? A. A shopkeeper buys pencils at 9 for Rs. 1123% Hide Answer Here is the answer and explanation Answer : Option A Explanation : CP of 1 pencil = 169SP of 1 pencil = 2211=2Profit% = (SP−CP)CP×100=(2−169)169×100=29169×100=1008=1212% 31.

Explanation : CP of two books = 300 + 300 = 600 SP of two books = 300×110100+300×90100=300100×(110+90)=3×200=600 Total SP = Total CP Hence No loss or no gain .