TÁMOP-3.1.

4/08/2-2009-0255
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben

MESEFELDOLGOZÁS
ÖTLETTÁRA
- Innováció -

Készítette: Erdős Gyuláné
Varga Zoltánné
Aranykapu Óvoda
Jánossomorja
2010.

1

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben

Az ötletgyűjtemény létrehozásával segítséget szeretnénk adni a Komplex óvodai
programcsomag irodalmi nevelés, mese részének minél magasabb szintű
megvalósításához.
A mese, dramatikus játék szervezett tevékenység. A 10 napos meseciklus első hetében
mesélünk, második hetében feldolgozzuk a mesét.
Óvónőink közvetett módon zenei szignállal, mesepárnák előkészítésével,
gyertyagyújtással várják a gyermekeket a mesesarokba ( a csoport szokásai szerint).
Gyermekeink 3-4 napon keresztül mindennap ugyanazt a mesét hallják, hogy a
következő héten eljátszhassák és megjeleníthessék a mesealakokat.
A befejezést ének jelezheti, mely stílusosan kapcsolódik a meséhez.
Mesélés módja, menete: 
Az óvodapedagógus mesélése eszköz nélkül. 
Az óvodapedagógus magára ölt a mese egy szereplőjére utaló ruhadarabot,
vagy szimbólumot. 
Az óvodapedagógus előadása 1-2 bábbal ( pozitív- negatív hős
megjelenítésével ). 
A gyermekek a mese párbeszédes részleteibe bekapcsolódnak, és együtt
mondjuk interaktív módon, és mozgással is próbáljuk kifejezni a
mondanivalót. 
A mesét némajátékkal megelevenítjük, kijelöljük a helyszíneket,
meghatározzuk a jelenetek sorrendjét. 
A némajátékot zenei és látványelemekkel gazdagítjuk. 
A mese szereplőit kiválasztjuk és egy köztük lévő párbeszédet játszunk el. 
Közösen előadjuk a mesét úgy , hogy minden gyermek azt a szerepet kapja,
ami vagy aki szeretne lenni.

2

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben

Tartalomjegyzék
A mese címe
Mese a falánk tyúkocskáról
Kiskakas gyémánt fél krajcárja
Egérke piros szegélyes kék kabátja
Szóló szőlő, csengő barack
Visszajött a répa
Az öreg halász és a nagyravágyó felesége

Téma javaslat
Tűz 1
Tűz 2
Víz 2
Víz 2
Víz 4
Víz 8

Oldal
4.
7.
10.
14.
18.
21.

Az ötlettár folyamatosan bővíthető, fejleszthető.

3

vagy be nem kapom azt a két szökevényt! – Azzal a kandúrmacska lefeküdt a küszöbre. és várt. tyúkocskám. . de nem látta sem tyúkanyót. Csak akkor jutott eszébe a kandúrmacska meg az. Az udvaron át bársonytalpakon sétált a konyha felé. kérlek szépen .innovatív intézményekben Mese a falánk tyúkocskáról (Burmai népmese) Így szólt egyszer tyúkocska tyúkanyóhoz. s ha nem bántasz.Egyet se búsulj.Tudom – mondta a tyúkocska. ette a finom cukros kalácsot. mert ha nem.Mi a baj. hogy ígért neki. – mondta tyúkanyó.Miau. te falánk. – dünnyögött a kandúrmacska. kapsz egy nagy darab cukros kalácsot tőlem! A kandúrmacska úgy gondolta. jaj. tyúkanyó – siránkozott a tyúkocska.Jól van. míg az utolsó morzsát is megette. – Ne haragudj rám! A kandúrmacska azóta talán már el is feledkezett a kalácsról meg rólam is! Meg ha nem is feledkezett el a kalácsról meg rólam. ne kapjon be.Jaj. s így pörölt: . kandúrmacska. . ó te szószegő tyúkocska! . sem tyúkocskát. s kandúrmacska – hamm! – be akart kapni. úgyse tudja hol lakom! Ebben a pillanatban a tyúkanyó is meg tyúkocska is meglátta a kandúrmacskát. addig ette.Jaj. Ahogy az udvarra ért. s azzal nekilátott enni. hadd rakjak tüzet.Ne egyél meg. hogy a kandúrmacskának is jár ebből a kalácsból! Megígérted neki! . hogy tyúkanyó és tyúkocska a konyhában tűnt el. ne egyen meg engem. – Most menj szépen. – Olyan nagy kalácsot sütök neked. békén hagyta hát a tyúkocskát. tyúkanyó.Pedig ide szaladtak be. tyúkanyó – siránkozott-.Jaj. nagy baj van! – mondta.Éhes vagyok.Ne haragudj rám.Hol a kalácsrészem? Ide vele. A tyúkocska összeszedte a fát az udvaron. süssél nekem kalácsot! . mindkettőtöket bekaplak! Aztán belépett a konyhába. A kandúrmacska csak annyit látott. ne egyél meg engem! Fát viszek most tyúkanyónak. tyúkocskám. sokkal többet ér egy nagy darab cukros kalács.Az a baj. kérlek szépen. bevitte tyúkanyónak. mind megettem a kalácsot. hogy akár három kandúrmacskát is jóllakathatsz vele! Hamarosan megsült a nagy kalács. . egyél jó étvággyal! De el ne feledd. egyenlő hozzáférés. A nagy-nagy kandúr azt mondta a tyúkocskának: . hanem a szárnyánál fogva fölkapta tyúkocskát. anélkül nem sül meg a kalács. . tyúkocskám. . én meg azt mondtam neki. tyúkanyó kalácsot süt nekem. Tyúkanyó meg nem csipogott semmit. Tyúkanyó enni hívta tyúkocskáját és így beszélt hozzá: . Nagy mérgesen megállt a küszöbön. – El nem mozdulok innen. végem van! – csipogta rémülten a tyúkocska. s vele együtt belebújt a nagy hasú agyagkorsóba. 4 .hamm! Én most téged bekaplak. ment az udvarra fáért. szembejött vele egy nagy-nagy kandúr. . a konyhába vitte.Ó.Egyél. Ment a tyúkocska. meg akart enni. egy morzsát sem hagytam belőle.TÁMOP-3.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. hogy az udvaron összetalálkoztam a kandúrmacskával. míg meg nem kapom a kalácsot. . sütök neked kalácsot – mondta tyúkanyó. most mitévő legyek? . és meg is eszlek! . Ette.1. inkább adok neki a kalácsomból. tyúkocskám? . nem baj. és hozzál nekem fát az udvarról.

de nincs mivel begyújtani a kemencét.1. Ha megakadnak. Egy-egy gyermek megkapja a kártyákat úgy. ÖTLETEK A MESE FELDOLGOZÁSÁHOZ „Ki vagyok én?” játék Kártyákon mese szereplői. viselkedésük.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. óvónő lendítsen tovább kérdéssel. Ebben a többiek segítenek. ő lesz a következő játékos. de akkorát ám. hogy a nagy hasú agyagkorsó megingott a polcon. s látták. hogy akire kerül.Bánom is.TÁMOP-3. hogy kik ők. Aki tudja. melyik meseszereplő van a képen. hogy egy-egy tulajdonságot mondanak arról a szereplőről a mese alapján. hogy csak ő látja. s ezer darabra tört. Az az ügyes aki nem téveszti el a sorrendet.Ne prüsszents. Elindulunk az erdőbe fáért: − Mit vigyünk magunkkal? − Akadályokon megyünk keresztül 5 . én úgy szeretnék prüsszenteni! . mert meghallja a kandúrmacska. igen-nem játék Körbeülünk a meseszőnyegen és a szereplőket egyesével a megadott sorrendben megnevezzük. Ha kitalálja. Tyúkocska egy ideig békén maradt. Próbálja meg mímes játékkal eljátszani. Szituációs játék Nini egy baromfiudvarba érkeztünk! − Kik laknak itt? − Jellemző tulajdonságok felsorolása /lábuk száma.Tyúkanyó. súgja meg a fülébe.Jaj. Ezután fordított lesz a helyzet. egyenlő hozzáférés. Tyúkanyó meg tyúkocska kikászálódott a cserepek közül. úgyis végünk lesz! Tyúkocska óriásit prüsszentett. s eszeveszetten menekült. Tyúkocska egyszer csak suttogni kezdett: . s bekap mindkettőnket! – suttogta tyúkanyó. mit esznek stb.Tyúkanyó. .innovatív intézményekben Tyúkanyó meg tyúkocska ott lapult a nagy hasú agyagkorsóban. az ne lássa meg a képet. kiről lehet szó. prüsszents hát. Ezeket a kártyákat fejdíszre helyezem. igazán muszáj prüsszentenem! Tyúkanyó türelmét vesztve szólt rá a tyúkocskára: . aztán megint csak rákezdte: . A küszöbön a kandúrmacska ijedtében fölnyivákolt. mégpedig úgy. dörög az ég! – kiabálta./ Kalácsot sütnénk. mi fedi testüket. Ki kell találniuk. játékkal! Fekete-fehér. és úgy teszem egyegy gyermek fejére ezeket a fejdíszeket. hogy a kandúrmacska elszaladt. hangjuk utánzása. aztán elesett a földre.

Összegyúrjuk a kalácstésztát és kelesztjük. Liszt átszitálása közben mondogatjuk: Szita. A mese bábozása Készíthetünk síkbábokat. fűrészeljük a fát.TÁMOP-3. Megnézzük melyik tészta kelt meg hamarabb. Összemérjük a fákat hosszúságuk. Készítsünk cukros kalácsot. de használhatunk ujj. ( Mi szükséges a tűzrakáshoz? Melyik fa gyullad meg hamarabb a vizes vagy a száraz? Mit érez ha a kemence mellé ül? ) − Mire használjuk a tüzet? Szituációs játék Van már kemencénk. szita sűrű szita…kezdetű mondókát. egyenlő hozzáférés. süssünk cukros kalácsot. − Begyújtjuk a kemencét. A nagycsoportosokkal a konyhában a tűzhelyet előmelegítjük.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. mondókázás a kicsikkel. De mi kell a kalácshoz? Hozzávalók felsorolása és megvásárlása (boltos játék) Forró szék játék Körbeülünk és a kör közepére ültetünk egy vállalkozó kedvű gyermeket aki beöltözik a mese egyik szereplőjének. Szaggathatunk cipó alakú kalácsot és nagyobbak fonott kalácsot készíthetnek. kocsira rakjuk. − Megrakott szekérrel hazaindulunk. A felét a radiátorra tesszük a másik felét a hidegebb raktárhelyiségbe.. Közben megfigyeljük mi történik velük. vastagságuk stb. Süti-süti kalácsot. 6 . Jóízűen elfogyasztjuk. Kitaláljuk az okát.1.innovatív intézményekben − Vágjuk. Szituációs játék Minden alapanyagunk megvan a kalács elkészítéséhez. Tőle bármit lehet kérdezni. szerint.vagy kesztyűbábot is. Megcukrozzuk és a dajka néni segítségével megsütjük.

4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. 7 . egyenlő hozzáférés. mert a tyúkocska megette a cukros kalácsot.TÁMOP-3.1. A kandúrmacska mérges .innovatív intézményekben A kandúrmacska találkozik a tyúkocskával.

vesd belé az égő kemencébe. hadd keresse meg a maga gyémánt fél krajcárját. Akkor megint felszállott a török császár ablakába. hazavitte. Csak ott keresgél.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. add vissza a gyémánt fél krajcárom! Már a török császár nem tudta. A kis kakas megharagudott. hogy ne kiabáljon. hadd csípjék agyon a darazsak. . . jaj. ott megint elkezdi a maga mondókáját: . odaadta a gazdasszonyának. Bevitték a kis kakast a kincses kamarába.Eredj. te szolgáló. annak volt egy kis kakasa. hadd csípje meg a farát! A begye mind kieresztette a darázst.Kis kakas. te szolgáló. kútba vetette. csak hogy ne hallja. onnan kiabálta: . fogd meg azt a kis kakast.Kukurikú. Akkor a kis kakas megint csak elkezdi: . Akkor megint csak felszállott az ablakba.Nem adom biz én. török császár. hadd oltsa el a tüzet! Erre a begye mind kieresztette a vizet. elkezdett kiabálni: . A kis kakas hazavitte. bement a házba. gazdag asszony (Arany László) lett belőle.Ereszd ki begyem a vizet. add vissza a gyémánt fél krajcárom! Megharagudott erre a török császár. meglátja a kis kakasnál a gyémánt fél krajcárt. Felugrik erre a török császár. . felszállott a kerítés tetejére. egyszer talál egy gyémánt fél krajcárt. A kis kakas megint felszállott a török császár ablakába. szídd fel begyem a sok pénzt! . török császár. szídd fel begyem a sok vizet! . .Erre a begye mind felszítta a török császár három kád pénzét. fogd meg azt a kis kakast. Arra megy a török császár. csak ott kapargál a kis kakas a szeméten.Szídd fel begyem a darázst. 8 . török császár. A szolgáló megint megfogta a kis kakast.Szídd fel begyem a sok pénzt. kell a gazdasszonyomnak. betette a kincses kamarájába.innovatív intézményekben A kis kakas gyémánt fél krajcárja Volt a világon egy szegény asszony. ha meg nem halt. te szolgáló. az égő kemencébe vetette. Megfogja a szolgáló a kis kakast.Eredj.Arra a begye mind felszítta a vizet a kútból.Kukurikú. török császár. azok jól megcsipkedték a török császár farát. szídd fel begyem a darázst! Arra a begye mind felszítta a darázst. . azt mondja neki: . még máig is él. De a kis kakas megint csak elkezdi: . add vissza a gyémánt fél krajcárom! A török császár. . hadd tegyem ide a bő bugyogóm fenekébe. vesd belé a kútba. de akkor meg a kis kakas az ablakába repült.Kukurikú.Eredj. Ott megint elkezdi a kis kakas: . hadd oltsa el a tüzet! Ereszd ki begyem a vizet.1. A szolgáló megfogta. a fránya egye meg ezt a kis kakast! Vigyétek hamar a kincses kamarába. add vissza a gyémánt fél krajcárom! Még nagyobb méregbe jött erre a török császár. add vissza a gyémánt fél krajcárom! Megint azt mondja erre a török császár a szolgálójának: . te szolgáló. hozd ide azt a kis kakast. török császár. ereszd ki begyem a darázst.Ereszd ki begyem a darázst.Eredj. A szolgáló belévetette a kis kakast a méhes kasba. mit csináljon vele.Jaj.Szídd fel begyem a sok vizet. . a török császár beteszi a bő bugyogója fenekébe. egyenlő hozzáférés. vesd belé a méhes kasba. De a török császár erővel is elvette tőle. add nekem a gyémánt fél krajcárodat.TÁMOP-3.Kukurikú. .Kukurikú. De a kis kakas csak elkezdi a kútban: . fogd meg azt a kis kakast. hadd csípje meg a farát. eloltotta a tüzet.

mert idáig hallatszik a horkolása. Ki találja meg előbb a gyémánt félkrajcárt? 9 . Milyen lehet a palota? Megépítjük a fiúkkal. egyenlő hozzáférés. (hideg. Én ébresztem fel a népet kora reggel. de az őr (óvónő) csak akkor enged be. hétvégén kivágjuk és mesealbumot készítünk belőle. tornyokat stb. székekből amíg oda nem érünk a palota kapujába. Meseországban a kiskakast keressük. Igazságot teszek haragos viszályba.! (kakas) Miután megválaszoltuk a kérdést kinyílik Meseország kapuja és bemegyünk. hogy a császárt fel ne ébresszük. hogy messze van a kulcstól . és elrejtjük a gyémánt félkrajcárt. Az őr figyelmeztet bennünket. szegény asszony háza. Visszarepülünk az óvodába. A törökcsászár palotája. A kiskakas kapirgálását. Mivel a császárt nem merjük felébreszteni visszamegyünk a labirintuson keresztül Meseország kapujába. ha jól válaszolunk egy találós kérdésre: „ Én vagyok az udvar tarajos királya. ha melegszik közeledik a kulcshoz).4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. Híres hangom versenyt száll a fellegekkel.innovatív intézményekben ÖTLETEK A MESE FELDOLGOZÁSÁHOZ Utazás Meseországba Zenére Meseországba repülünk. ahol a hideg azt jelenti. de az sajnos be van zárva. úgy alszik. Találós kérdés: „Szemétdombon hetykén állok. a lányokkal trónt készítünk.forró játékkal. Képgyűjtés A mese helyszíneinek megbeszélése. keresgélünk a szemétbe. jobbra –balra dűlve kikerüljük a fákat. Odaérve megkeressük Meseország kulcsát. Megkeressük a palotát: labirintust építünk téglákból. Melyik milyen lehet? • Szegénység. ahol az őr jól bezárja utánunk az ajtót.és milyen a gazdag ember? Egész héten képeket gyűjtögetünk.TÁMOP-3.1. virradatkor kiabálok!” • megépítjük a kiskakas szemétdombját. szárnycsapásait utánozzuk.meleg. Én vagyok a törökcsászár Az óvó néni a törökcsászár szerepébe bújva meséli el a mesét ( turbánnal a fején ). gazdagság jellemzői. Milyen a szegény.

boroskancsó elhelyezése. • A méhkasban a gyerekek a méhecskék . A zene török stílusú hastánczene. a kemencében pedig kiereszti a vizet ( letakarja a kék /víz jelképe/ kendővel a piros kendőt ).TÁMOP-3.1. aki szép ruhákat tervez. ………. Bemutatkozunk a török császárnak: Féltérdre ereszkedünk vagy meghajolunk és a nevünket mondjuk: XY vagyok a Malom utcából. majd a mese végén a törökcsászárt. A nagyobbak találhatnak ki foglalkozásokat is : ……… vagyok a kovács. • Az unatkozó törökcsászár szórakoztatása (zenészek. Eljátszuk a különböző foglalkozásokat : • kertész/szókincsbővítés: török szegfű / • kincstárnok: naponta ellenőrzi a császár pénzét .milyen foglalkozások lehettek még.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. főznek. • A kiskakas a kútban vizet szippant fel ( kék kendőt dug el a pólója alá ). ………. hastáncosok. legyezősök). az uralkodó kedvében járnak 3 csoportra osztjuk a gyerekeket ki mit szeretne eljátszani Megbeszéljük . vagyok a pohárnok. trón. ők csipkedik meg a kiskakast. egyenlő hozzáférés.innovatív intézményekben A törökcsászár palotájának berendezése: kincsesláda. A mese teljes eljátszása • ( kút. KL vagyok az Óvoda utcából …. • A mese lezárása ként a gyerekek kiszínezték a törökcsászár palotáját. vagyok a kertész.vagyonát • szolgák: takarítanak. arany és ezüst festék segítségével az ügyesebbek megpróbálhatják kidíszíteni a megrajzolt ruhákat / 10 . ezeket érdeklődésük szerint eljátszuk / szabó. kemence megépítése ). kisasztal.

innovatív intézményekben A gyermekek saját maguk által készített síkbábokkal bábozzák el a mesét.TÁMOP-3.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. Kiskakas a törökcsászár előtt. egyenlő hozzáférés.1. 11 .

12 . egyenlő hozzáférés. A mese végén a szegény asszony megörül a kiskakasnak.innovatív intézményekben A törökcsászár és az őrök.TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.

Ez a kutya olyan picike volt. Ám egyszer csak valami az útját állta.kérdezte Egérke. de a nyuszi meg sem mozdult. És valóban. volt egyszer egy öregapó. kék kabát! Ami szúr és szorít. hol nem volt. egyenlő hozzáférés. Szaglászni. Egérkét szúrta. . Te nem félsz tőlem? . Nyúlanyó megfogta Egérke kezét és mentek előre az alagútban. A bokor alatt talált egy lyukat. Kérlek. vadászni.Egérke! Kérlek! Gyere el hozzánk máskor is! . Másnap reggel leesett az első hó. szorította. Egy nyúlanyó! Egérke égtelen ugatásba kezdett. Egyik alkalommal. nem is tudom pontosan. De én úgy tudom. felkiáltott: .1. akinek volt egy fekete kutyája. amikor az erdőben jártak. Nagyon meghatódott Egérke kedvességén.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.Hanem egy piros szegélyes.kérdezte Nyúlanyó. hogy hová tűnt Egérke piros szegélyes. (Átdolgozta: Rónay György) 13 .Ó.Nem! Tudod. nem ijedek meg tőled. kék kabátja (Angol népmese) Egyszer volt. . de nem volt mit tenni. Az egyik szobában. S. megmutatom neked a kis nyuszijaimat! Így is lett. viselnie kellett. segíts levenni rólam! Odaadnám takarónak a kisnyusziknak. hogy öregapó elnevezte őt Egérkének. kék kabátkája.Hát Te miért nem szaladsz el előlem? .Na.Hát. Egérke bebújt a lyukon át az alagútba és ment előre. Útközben ugrándozott. hagyd abba ezt a csúnya lármázást és gyere inkább velem. és pirosszegélyes kék kabátjában beszaladt az erdőbe. gyere el hozzánk nyugodtan máskor is! . Egérke pedig fogta magát. te olyan picike vagy.Miért akarsz Te engem elkapni?. . csiklandozta a piros szegélyes. Mikor Öregapó meglátta. hogy nehogy megfázzon a nagy hidegben. valami nagyon érdekes szag csapta meg Egérke szimatoló orrocskáját. . ha nem szaladsz el előlem? . Nemsokára megérkeztek Nyúlanyó házához. Egérke boldogan szaladt haza.vakkantott mérgesen Egérke.mondta. Öregapó közelebb húzódott a kandallóhoz. majd megpuszilta Egérke homlokát. hogy megmelegedjen. hogy hová tűnt a piros szegélyes. . ami egy alagútnak volt a nyílása. ugrált boldogan.Csakhogy ez nem korcsolya ruha! . Nyúlanyó óvatosan levette Egérkéről a kabátot és betakarta vele az alvó nyuszikat. . hogy bármilyen hangosan is ugatsz. Csak mozgatta érdekesen a fülét és az orrát. Öregapó nagyon féltette Egérkét.TÁMOP-3. Egyik lábát rakta a másik után. Egérke nagyon szeretett az erdőbe járni. ráadott Egérkére egy piros szegélyes. Mikor Nyúlanyó meglátta. ugatott és csaholt. Meg sem állt egészen Nyúlanyó házáig. kék kabátka. ment az orra után és egyszer csak egy bokorhoz ért.mondta barátságosan Nyúlanyó. . de Egérke csak ugatott. Ment. egy kis kosárkában ott aludt öt pici nyuszi.Ugye milyen aranyos kis jószágok? . Egérke! Most már ismered a hozzánk vezető utat. kék kabátot.Hogy kapjalak el. egek! Milyen gyönyörű korcsolya ruha! . Öregapó pedig a mai napig azon gondolkodik és nem érti. kék kabátka. hogy a nyulak el szoktak futni a kutyák elől. Úgyhogy kérlek.innovatív intézményekben Egérke piros szegélyes.kérdezett vissza Nyúlanyó. megkérdezte tőle.

mintha vadász bácsik lennétek . Utánzásos játék Járásgyakorlatok: Járjatok úgy.Egérke nekiadja a kabátot a nyusziknak. . Szomorú. Apóka .jószívű és így folytatódik a játék. ő irányítja tovább a játékot. vidám-szomorú.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.ahogy Nagyapó. sír-nevet. szimatolt.1.innovatív intézményekben ÖTLETEK A MESE FELDOLGOZÁSÁHOZ Fekete-fehér játék: Egérke. ha futkározott. Feladat: Minden gyermek egyszerre mutasson vidám arcot. Ezt váltogatjuk háromszor-négyszer.Egérke és Nyúlanyó találkozik .Egérke és nagyapó elindul az erdőbe sétálni .Nyúlanyó és Egérke elbúcsúznak egymástól ( integetnek) 14 . Mit vigyen ajándékba Egérke a nyuszi családnak ? Minden gyermek rajzolja le milyen ajándékot szeretne vinni a nyuszi családnak. fehér-fekete. stb. minden bokorba benéz. De lehet csak az óvónő az irányító. Tapsra minden gyermek szomorú arcot vág. Ha jót mondott .Egérke folyton szalad nyüszít. öreg-fiatal.Körben ülnek a gyerekek a szőnyegen.mintha nagypapák lennétek Pantomin játék ( némajáték) Két óvónő : játsszuk el a következő jeleneteket . Grimaszoljunk! Vidám volt az Egérke. ha piros szegélyes kék kabátja volt rajta. Nyúlanyó betakarja vele a nyuszikat . szimatolt) . szimatol. Egérke talál egy lyukat. Ellentét párok gyűjtése: minél több Pl: okos-buta. A labdát egymásnak átadva mondják felváltva a mese szereplőinek nevét: egérke→ átadja a labdát →Apóka Ellentétpárok: Óvónő kezdi a játékot: azt mondja öreg – és a labdát odadobja valamelyik gyermeknek. A feladat.mintha félnétek az erdőben . Egy másik szót mond pl: irigy. . hogy az öreg ellentétét mondja a gyermek.szaladt. bátran elindult az erdőbe . egyenlő hozzáférés.ahogy Egérke járt az erdőben ( futott.TÁMOP-3.Egérke nagyapótól kap egy kabátot .

hóember. akkor újra vakvezetés a feladat. csúszkálás. A zene elhallgatása után szerepet cserélnek. stb. egyenlő hozzáférés. amit hallott. havazás. hószállingózás . hogy ezek a szavak a telet juttatták eszünkbe. mondják:”nem igaz” stb. vagy tulajdonságot megváltoztatok.Milyen színeket juttatott eszedbe a zene? .innovatív intézményekben Emberi kapcsolatokat erősítő játék Zenére mozognak: váltva a három korosztály Vivaldi : Tél Ha megszólal a zene sétálnak az erdőben Zene leáll . jégvirág. Kinek a mesélése tetszett és miért. vagy szereplőt. Hazudós mese: A mesélés közben néhány történést.Mire gondoltál közben? .összeérintik a vállukat összeérintik a tenyerüket mindenki elbújik egy bokor mögé hátukkal érintik egymást csak megállás Vakvezető: A párok egyik tagja becsukja a szemét. a zene elindul. A gyermekek előre megbeszélt jellel jelezzék.) Folytasd a mesét: 6 nagycsoportos meséli a mesét folytatásban.) Megbeszéljük.Milyen évszak jutott eszedbe a zene hallatán? Te vagy a postás! Körben ülünk és az óvónő a „ tél hívószavait” egymás után súgja a gyermekek fülébe. hogy ne érjen semmihez és senkihez. a másik gyermek pedig úgy vezeti.1. szánkó. ha hazudik a mesélő (pl. Mi hiányzott egy-egy meséből? Te kit takarnál be a kabáttal? – labda körbeadásával válaszoljatok 15 .4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. .TÁMOP-3. tapsoljanak. Mindenki a mellette ülőnek súgja tovább a szót. ( hópehely. Mire gondoltál? A szőnyegen körben ülve megbeszéljük ki mit érzett amikor a társát vezette és mit érzett amikor őt vezették. dobogjanak.

egérke találkozik nyúlanyóval ( meglepődik) .innovatív intézményekben Szituációs játékok Helyszínek kijelölése a csoportszoba játékaival ( ház. amikor Egérke megkapta a kabátját és újra találkozik nyúlanyóval. Játszhatjuk kisebbekkel szabályjátékként is: ha a zene szól futunk.TÁMOP-3. 16 .egérke vidáman szaglász.róka lehet. ami lehet asztal). .öregapó hogyan örül egérkének. alvó nyulak.odaadja a szorító kabátot betakarja a nyuszikat( alagútban) Kiscsoportosok lehetnek fák.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. amíg a gyermekek szeretnék: .A mese befejezését játsszuk el. hogy ad nevet ( erdőben) .  Hogyan örülünk?  Hogyan köszönünk?  Hogyan vagyunk hálásak? Fogócska Azt játsszuk. farkas lehet. egyenlő hozzáférés. kérdezget apótól – mi ez az illat? apó válaszol. nyúl lehet – körbe írja mit tud róla.a kabát szorít ( otthon) . ha a zene elhallgat elbújunk az asztal alá. hogy mi vagyunk a nyuszik és a mezőn menekülünk a kiskutya elől (az alagút a ház. alagút.1. erdő) 1-1 jelenet eljátszása többszöri szereplőváltással. .

4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.innovatív intézményekben A nyuszikák a réten futkároznak.TÁMOP-3. 17 . egyenlő hozzáférés.1. Egérke az alagúton keresztül jutott el a kisnyuszikhoz.

hogy addig legyek disznó képében. de mielőtt elindult volna.Öltözz szegényes gúnyába. Gyöngyöt. A disznó meg eltűnt. annak a királynak volt három igen szép leánya. karperecet. Letette a lányt a piszkos szalmára. bársonyt. csengő barack Hol volt. Karon fogta. Kinéz a király.Na.Jaj. röfögött örömében. nyakláncot. édes-kedves leányom. legkisebb leányom? . amelyik megszólalt. azt mondja a lányainak: . hát uram-teremtőm. még a lépcsője is drágakövekkel volt kirakva. se csengő barackot. ahol mosolygott az alma. felséges királyom. de nem engedem. amíg el nem aludt.Hát neked mit hozzak. se mosolygó almát. Odament a királykisasszonyhoz. egyszer csak röf-röf-röf. édes szép leányom. erre megörvendett a disznó. . akkor biztos. Elindult egyszer országot járni. Álruhát öltött magára. mit hozzak nektek ilyen hosszú útról? Szép öltözéket kért a legidősebb. Hazaért a király.És azt is mondta a tündér. .1. a megszólaló szőlőt. odaadta az ajándékot a nagyobbik meg a középső lánynak.mondta a királyfi. Sírt a királykisasszony. És még egy taligát is hozott magával. még földhöz is verte magát bánatában. . bíbort.TÁMOP-3. s azt mondja a királynak: . s tovább röfögött az ajtónál. egy hatalmas fehér disznó ugrik ki az erdőségből.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. s leküldték az udvarra.Isten neki! Itt a kezem. De az kiborította a talicskából. lányaim.mondta a király. hamar felültette a taligára.Mi baja van. te disznó? .innovatív intézményekben Szóló szőlő. engem egy tündér elvarázsolt.Tudd meg. s elszörnyülködik. megfogta a kezét. hogy meg sem lehetett mozdítani. tele volt az mindenféle gyümölccsel. a mosolygó almát meg a csengő barackot! Elindult a király. egyenlő hozzáférés. Összevásárolt a legidősebb lányának különbnél különb öltözéket.Látod. és az orrával kiemelte a sárból. úgy belerekedt a hintója a sárba. s azt mondta: . mosolygó alma. . selymet. míg egy királylány nem lesz a feleségem. Feladtak rá mindenféle rongyot. Addig sírt. . nézd. elvezette a palota kertjébe. fülbevalót. tudni akarta.Erre vágytál . hogy elvigyen feleségül. bejárt országot-világot. ékszereket vásárolt. miközben mérgelődnek.A legkisebb lányodat! Úgysem mondja komolyan.Mit adjak én neked. Odamentek a szőlőhöz.kérdezi a legkisebbik királykisasszony. Sírt a királykisasszony.Mit adsz nekem. Mikor felébredt. volt egyszer egy király. csengett a barack. 18 . De a legkisebbiknek nem talált se megszólaló szőlőt. Gyémánt volt annak minden szeglete. mindenféle ékszert kívánt a középső. s azt mondja a legkisebbnek: . hogy azt elmondani nem lehet. gyorsan tolta. ha kihúzom a hintódat a sárból? . mentek tovább. miért kívántál olyat. amit nem tudtam teljesíteni! De ahogy ezt mondja. hol nem volt. ahogy jött hazafelé. Hamar felöltöztettek egy szolgálót. s odavitték a disznónak.Hozza el nekem. Nemsokára egy fából épült disznóólhoz értek. édesapám? Miért borult úgy el az arca? . Hanem helyette egy szépséges királyfi sétált föl s le. hogy addig disznó képében legyek. Mérgelődött a király a kocsisával. Hát. nem disznóláb! Erre a disznó odament a hintóhoz. vitte az erdőbe. . olyan gyönyörű szép palotában találta magát. jön a disznó. A középsőnek csillogó drágaköveket. . gondolta a király. nem tetszel neki . hogy jártam! Jön érted a disznó. édesapám. szénára. elégedettek-e a népek.

Az a csapat győz. (király.) Eljátsszuk . s most mondd meg tiszta szívedből. elmentek a királyhoz. A csoportoknak meg kell eleveníteni a jelenetet. fiatal királlyá . Együtt utánozzuk. Mímes játék – utánzós: ki kell találni milyen állatra gondolt. ÖTLETEK A MESE FELDOLGOZÁSÁHOZ Fantázia játék: Gonosz Tündér (óvó néni) megjelenik.palotává .Ha én… lennék… tennék.öreg ill. Beszél a gyerekeknek gonosz varázslatairól .1. Ha a zene megáll az egyforma mintájú tapétatulajdonosok megkeresik egymást. Te vágytál rá. Csapatok külön borítékokat kapnak.TÁMOP-3. ha nem dobolunk.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. királylányok disznó stb.Ha 3 kívánságom lehetne… kívánnék a pl.innovatív intézményekben amíg egy királylány ezekre nem vágyik. Elvarázsolja a gyerekeket séta közben: .kővé . fekete vállkendőben varázspálcával. Csoportalakítás: Zenére tapétadarabokat cserélgetnek a gyerekek. egyenlő hozzáférés. összecsókolta.királykisasszonnyá .almává . Még ma is élnek. Aztán hintóba ültek. akarsz-e a feleségem lenni? Nyakába ugrott a királykisasszony.barackká Képzeld magad a helyébe. Mit tettél volna? . Megelevenedett táj: Képek: disznóól királyi palota úton megy a hintó Feldarabolva puzzle kirakónak. akkor tapsolunk. akiknek ki kell találni mi az. Testépítkezéssel megmutatják a másik csoportnak. 19 . ahol hamarabb összeállnak.: király helyett stb. mely mesejelenetet ábrázol.szőlővé .egy puzzle kirakót. Népesítsük be állatokkal! Vajon milyen állatok élhetnek itt? Hol vannak most? Ha megfelelő állatot mondanak.malaccá . nagy lakodalmat csaptak. ha meg nem haltak. egy . Ki kell rakni a képet. A gyermekek tetszés szerint csoportokat alkotnak és összerakják a képeket.

közben alkudozik. Addig az előző óvó néni belép a király szerepébe. a párok elfoglalhatják helyüket a vásári „standnál”. melyik portéka mit tud!” A másik óvó néni is szerepbe lép. ki kinek lesz a párja párválasztó játékkal: ha elhalkul a zene.1. hogy az egyik tagnak bekötöm a szemét kendővel. kendő. Az utolsó elhalkulásnál. Varázskendőmmel megérintem a párok fejét. mennyibe kerül. mert nem talált szóló szőlőt. Ennek eljátszása 4-5-ször.TÁMOP-3. Segít a piac kialakításában. retikül… Óvó néni: „Hamarosan elindul a vásárba a király. azzal együtt üljön le a földre. mondjátok el a királynak. Vakvezető játék: Párok szétválasztása úgy. Óvónő: „Vásár lesz a király városában. Pl: Aki a selyemkendőt magára teríti. papucs. mosolygó almát. Hozza a tündér a varázskendőjét. Ha a zene újra megszólal. Jön a kisbíró /egyik óvónő/. Varázskendőm erővel töltött fel engem. aki mellett éppen megállnak. mindenki készüljön fel a fogadására. így most én is tudok varázsolni. A csizma hétmérföldet lépő csizma. csizma. fogják meg annak a kezét. és egy tele kosarat is magával hoz. fülükbe súgom. A király haza indul a vásárosok elrakodnak. csengő barackot. aki cipeli a holmikat. …legyetek vásári árusok! A portékákat is varázserővel látom el. szolgálót. köszönés/. az láthatatlan lesz. kinek mit tud a portékája. megkérdezi mi árul. megbeszéli az árusokkal. milyen állattá változtatta őket a kendő. akinek éppen megfogta a kezét. egyenlő hozzáférés. Az árusok külön-külön köszöntik a királyt /meghajlás. majd a társ a saját állathangjukkal visszacsalogatja magához a társát. Ha visszatalált.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. A király szomorú. van-e valamilyen varázsereje az árujának. ezután távolabb vezetem. hogy hamarosan érkezik a király. Választ udvarhölgyeket. elengedik egymás kezét. Csiribú. selyemkendő. megpörgetem. és kihirdeti.innovatív intézményekben Vásári játék Zene: Szent-Mihály nap /Muzsika az óvodában I/1. A király minden árusnál megáll. menjünk el mi is! Legyünk mi az árusok!” Kiválasztjuk. 20 . „Mi lehet a kosárban? Nézzük meg együtt!” Gyerekek segítségével kirakodunk: trombita.

békává. Kocsis pattogtatja képzeletbeli ostorát. Énekli: „Egy kismalac röf. Ötletek. 3 királylány kiválasztása kiszámolóval. küldi a szolgát. Király elküldi a falusiakat haza. eredménytelenül. röf…” A király megijed. Király küldi a szolgát a falusiakért /gyerekek és a másik óvó néni/. . Énekszó hallatszik. A választ kérhetjük szóban.Peer gynt svite /Óriások kastélya/ Igaz-hamis játék Döntsétek el. Szolgák tálalnak. Legkisebb királylány szomorú. kocsis a bakon. Az lesz a legkisebb királylány. mint változzatok kígyóvá. kéri a királylányt.) Megfelelő varázsigét használjunk pl . Következő jelenet: király a palotájában az udvar népével /gyerekek/. csiribá hipp és hopp. hogy az állításaim igazak vagy hamisak. Zene: DEBUSSY: A tenger /Hullámok játéka/ egyre erősödik. egyenlő hozzáférés. Hogyan lehetne kihúzni a hintót? Ötletek próbája sikertelenül. aki a fiúk tréfájára nem neveti el magát. Jó és a rossz harca A jóságos és a gonosz tündér varázslatai (jó tündér fehér kendővel csakis jótetteket varázsol .4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.” Sárba ragadt. hogyan szabadította ki egy disznó a sárból. terítés. de érdekesebb ha mozgásos választ kérünk: . Király: „Gyerünk kocsis. gyümölcsök előkészítése /kisebbek/. 21 . Elhalkul a zene. Csússzatok.hamis: lábdobogás. Megeredt az eső. hogyan járjanak túl az egyre türelmetlenebb állat eszén. (Izgalom átélése) Királyi lakodalom Helyszín alakítása: asztalok egymás mellé tolása. sántuljatok meg…” Zene: Edvard Grieg. Csengettyűszó hallatszik. Elmeséli.Gonosz tündér. Hintót készítünk székekből. ragadjon össze a hátatok. segítsük ki a kocsit a sárból. asztalból. Disznó kiabál. udvarhölgyekkel. Evés után tánc. Mérges. segítés. mint egy kígyó. ki mi szeretne lenni. hogy ki az.” . A vásári portékák mustrája. felszeletelése /nagyobbak/.1.innovatív intézményekben Mesejelenet eljátszása A király /óvónő/ ül a hintóban szolgálóval. Megjelenik a Gonosz Tündér és malaccá varázsol egy kisgyermeket.„Irgyola-birgyola berze bubbancs. Másik óvónő jön.TÁMOP-3. verekedőssé. mint szeretet. simogatás. szerepeket kiosztjuk.igaz: taps. Királylány közös elbújtatása. kipróbálása. A gonosz tündér fekete kendővel rossz dolgokat varázsol. induljunk! Miért nem megy a hintó?. nézze meg. Az asztalfőt elfoglalja az ifjú pár.. aki kitolja a sárból a hintót.. röf.jó tündér:” Csiribí.

4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.1. A király és a disznó kézfogása:”Itt a kezem nem disznóláb!” 22 . egyenlő hozzáférés.TÁMOP-3.innovatív intézményekben A király hintója.

Hát ez hogy került ide?!" Az őzike megette a karalábét. letette a répát. bizonyára nincs mit ennie.TÁMOP-3. aztán azt gondolta: . Maradt meg egy. s hamar kitalálta. Belépett a bárányka a házába.Nagy a hó.Ejnye! Visszajött a répa! Nohát!" Gondolkozott egy keveset a nyuszi. Elviszem neki ezt a répát. Azért nem volt otthon a bárányka. 23 . hogy szerezzen valamit. hadd lakjék jól!" Szaladt a bárányka az őzike házához.. és aludt édesen. látta a répát. mert ő is ennivaló után járt. Felébredt a nyuszi. hanem a csacsi nem volt otthon. s otthagyta. mert ő is ennivaló után járt.Hát ez hogy került ide?!" A csacsi megette az édes krumplit. hogy csak a barátai hozhatták neki ajándékba. Talált is egy káposztát. hadd lakjék jól!" Szaladt a csacsi a bárányka házához. .. útnak indult hát. Azt gondolta a nyuszi: .. bizonyára nincs mit ennie. A nyuszinak elfogyott az ennivalója. s nagyra nyitotta a szemét csodálkozásában. csodálkozott nagyon: . hideg az idő. aztán azt gondolta: .. Letette a répát. Az őzike otthon van. s otthagyta az őzike házában.. örömmel hazavitte. a völgyeket. hadd lakjék jól!" Szaladt az őzike a nyuszi házához.innovatív intézményekben Visszajött a répa Igen nagy hó esett.. s otthagyta a csacsi házában. örömmel vitte haza.Hát ez hogy került ide?" A bárányka megette a káposztát. Elviszem ezt a répát. a hegyeket mind magas hó takarta. hanem az őzike nem volt otthon. aztán azt gondolta: . Belépett az őzike a házába.Nagy a hó. Egyszer csak boldogan kiáltott fel a nyuszi: . hideg az idő.Nagy a hó.Nagy a hó. Elviszem neki azt a répát. Letette a répát. hideg az idő. csodálkozott nagyon: .Hohó! Két répát találtam! Megette az egyik répát. bizonyára nincs mit ennie. Elviszem neki ezt a répát. A nyuszi otthon van. A bárányka otthon van. csodálkozott nagyon: . látta ám a répát. Talált is egy nagy édes krumplit. Azért nem volt otthon az őzike. hadd lakjék jól!" Szaladt a nyuszi a csacsi házához. örömmel hazavitte. s otthagyta a bárányka házában. Hanem a nyuszi mar jóllakott. Belépett csacsi a házába. egyenlő hozzáférés. bizonyára nincs mit ennie. látta a répát. Azért nem volt otthon a csacsi.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.. A csacsi otthon van.. hanem a bárányka nem volt otthon.1. Talált is karalábét. Letette a répát. mert ő is ennivaló után járt. hideg az idő. Az őzike nem akarta felkelteni a nyuszit.

Utána csere. őzek háza ) Külső tulajdonságok.) Séta a téli erdőben – zenére: Jelre: külön csoportokat alkotunk karikák segítségével ( nyulak.akadályok leküzdése .4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. Kiemelve. ne mozduljatok meg! • Szabály: Érjetek egymás – vállához. Kirándulunk a téli erdőben: mímes játék . hogy ne érjenek semmihez. • rögtön álljatok meg abban a pózban amiben éppen • voltatok.sorban felsoroljuk a szereplők nevét (nyúl.1. őz ) . ijedős Körben állunk: Répa adogatás tetszőlegesen ( akinek szívesen vinnének ajándékot ). bátortalan csacsi – vidám. szelíd őz – félénk.TÁMOP-3. csacsik. és senkihez. ház ( ki. ( Milyen évszak van? Jellemzők felsorolása. bárány. hol lakik ) 24 . bárányok. egyenlő hozzáférés. mozgások csoportos bemutatása Labdaadogatás: . erdő. ha elhallgat a zene. Csoportalkotás Meseországban minden fehér.helyszínek: rét. hogy az állatok ilyekor nehezen találnak ennivalót.innovatív intézményekben ÖTLETEK A MESE FELDOLGOZÁSÁHOZ Társas kapcsolatokat erősítő szabályjáték Szabadon sétálnak a teremben ( szól a zene: Vivaldi: Tél ) • Szabály: Ne érjetek egymáshoz séta közben. térdéhez .mit pakoljunk a hátizsákba? . makacs bárány – bátortalan.össze – vissza adogatjuk a labdát: az állatok belső tulajdonságainak felsorolása: nyúl – félénk .milyen ruhába öltözzünk? . csacsi. a másik úgy vezeti. tenyeréhez • Szabály: Találjatok egymásnak párt! Vakvezetés: A párok egyik tagja becsukja a szemét.

egyenlő hozzáférés. jelű kártyatulajdonosok egy csoportba állnak ( együtt nyúl. eljátszása mozgásutánzással.kifejezés megbeszélése Sportverseny az állatóvodában. Fényképezkedés: Óvónő a fényképész Csoportképeket készítünk a különböző csoportokról. Kérdés: ki hol lakik. Utánozzuk a csacsi és a bárány hangját. ház stb. hogy csökönyös? Ti szoktatok csökönyösek lenni? „Szamárpad”. Erdei óvoda létrehozása: Megbeszéljük ki milyen állat szeretne lenni és miért. összegyűjtjük jellemző tulajdonságaikat. 25 . Mesedramatizálás: Végig eljátsszuk a mesét többször is. Mindenkit bevonunk a játékba. őz.innovatív intézményekben Fényképezés Csoportalakítás zenére: Képek cserélgetése egymás között Jelre: azonos színű. ki mit csinál. A csoportok megnézik egymás képeit. Tarbay Ede: Országúton című vers bemutatása.1.TÁMOP-3. csacsi. Mikor mondjuk valakire. ) Zenére kézfogással közös séta.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. A főszereplőkön kívül tetszés szerint lehetnek: fák. bárány. ki-kicsoda. Szókincsbővítés: „Csökönyös. bokrok. Futóversenyt rendeznek a nyuszik és az őzek. mint egy szamár” – jelentésének megbeszélése. majd a csacsik és a bárányok.

1. 26 .TÁMOP-3.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. egyenlő hozzáférés. művére utánozzák a hóhullást.innovatív intézményekben Testépítéssel:nyuszika a házában. Csajkovszkij: Hópelyhek tánca c.

innovatív intézményekben Az összegyűjtött képekből mesealbumot készítünk.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.TÁMOP-3. 27 . egyenlő hozzáférés.1. Az udvaron a frissen esett hóból nyuszikat készítettünk.

Minden kívánságunkat teljesíti. – Hát akkor eredj vissza hozzá. mikor elhaladt előttük. hogy királyné szeretnék lenni. Odaállt a víz szélére. A felesége nagyon boldog volt. hogy nem bánod meg soha életedben. kérdi a feleségét: – No. az én feleségem. Mert csak egy kis kunyhóban laktak a tenger partján. egyenlő hozzáférés. Azt kiáltja: – Hallod-e. és kérdi: – Hát most mit akar a te feleséged? – Királyné szeretne lenni. hogy grófok legyünk! – Eredj haza. – Most már csak meg vagy elégedve? – kérdi a halász. úgy van. volt egy öreg halász. asszony. meg vagy-e már elégedve a sorsoddal? 28 . Mikor végre bejutott a hosszú lépcsőn. egy ideig nagyon boldog volt. sok szobán keresztül. Előjön a hal. Volt neki egy nagyravágyó felesége. és hangosan mondta: – Hallod-e. És csodák csodája. Egyszer elment az öreg halász a tengerre halászni. mondd meg neki. mindig pöröl vélem. meg. és a felesége mint grófnő kényeskedett egyik szobából a másikba. hol nem volt. Hamarosan fogott egy gyönyörű szép.1. Minden kívánságod teljesül. palotában lakni! – Eredj haza! Úgy van. kérdezi a felesége: – No. az én feleségem. mit fogtál? Hoztál-e valamit? – Fogtam egy nagyon szép pontyot. hetedhét országon is túl. Azt kiáltja: – Hallod-e. jó ember! Úgy van. nagy pontyot. engedj el engem! Úgy megjutalmazlak. De csak megint azt mondja: – Hallod-e. és hogy grófok lehessünk! Ismét elment az ember a tenger szélére. amint kívánta! Hát ahogy hazaért.innovatív intézményekben Az öreg halász és a nagyravágyó felesége Hol volt. hogy engedjem el. és mondd neki. és mondd meg neki. A felesége ott sürgött-forgott. a sok fényes katona majd elvette szeme világát. s a gyönyörű palota.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. Másnap reggel. azt mondja az asszony: – Hallod-e? Eredj ahhoz a pontyhoz. hogy a tenger partján teremts egy szép kis házat! Kisvártatva felbukkan a ponty. te ponty! Az a ringy-rongy. és megszólal: – Eredj haza. Hát az öreg halász a nagy könyörgésre a pontyot visszaengedte a tengerbe. te ponty! Az én feleségem azt üzeni. és palotában lakni. amint kívánta! Hazaér a szegény ember. látta a gyönyörű szép kastélyt. megszólal a ponty: – Te szegény halászember. adjon most egy kastélyt. amint kívántad! Hát ahogy hazaér. A szegény halászember. mit volt neki mit tenni. – Hát miért nem hoztad haza? – Könyörgött szegény. Visszaballagott a halászember a tenger partjára. gyönyörű szép házuk lett. azt kérdi: – Hát mit akar a feleséged? – Kastélyt akar. Mind vigyázzba vágták magukat a szegény halász előtt. ismét elballagott szomorúan a víz szélére. eredj vissza ahhoz a pontyhoz. mindig pöröl vélem! Felbukkan a hal. Hazamegy. te ponty! Az a ringy-rongy. hogy egy nagyon szép házat szeretnék.TÁMOP-3. alighogy felébrednek. hogy a házat meguntam.

mint még soha. hogy munka nélkül élhet és másokon uralkodhat. azt mondja az asszony: – Hallod-e. és mondd meg neki. ahogy kívánta! Hazament a szegény ember. Úgy is lett. eredj vissza ahhoz a pontyhoz. az kívánhat valamit tőle. te ponty! Az a ringy-rongy. Ettől kezdve szorgalmas és ügyes asszony lett. mikor egyre többet kívántak tőle) . és nagyon-nagyon sokára felbukott a hal.innovatív intézményekben – Meg – feleli az asszony boldogan. Mondja nagy szomorúan: – Hallod-e. királyi palota. és olyan palotát és várakat kíván. egyenlő hozzáférés. várak és udvari népség volt mindenütt. az én feleségem. csak vissza kellett mennie. te ponty! Az a ringy-rongy feleségem mindig pöröl vélem. olyan fényes paloták. de menj haza. hogy én a világ úrnője szeretnék lenni! Azt akarom. hogy leboruljanak az emberek előttem. és mondd neki. mindig pöröl vélem. császári kastély ) Grimaszjáték: minden gyermek egyszerre vágjon . – Igaz.TÁMOP-3. Közös rajz: nagyméretű csomagolópapírra rajzolják le a mese különböző helyszíneit ( takaros házikó. várakat akarok. ha meg nem haltak. amilyenek a világon nincsenek. Mondja nagy szomorúan: – Hallod-e.dühös arcot ( mint az aranyhal. hullámzott. hogy vissza kellett mennie a szegény halásznak a víz szélére. és olyan palotát. – Mit akar a te feleséged? – A világ úrnője akar lenni. mikor királynő lehetett) . és úgy hullámzott. Alig tért magához a nagy ámulattól. elégedetlen arcot ( mint az asszony ) 29 . A birodalmam a világ egyik végétől a másikig érjen! Hiába tiltakozott a szegény halász. mert én többet nem megyek vissza a pontyhoz! Az asszony boldognak is látszott. és csak sokára jött elé a ponty mérgesen: – Hát mit akar a te feleséged? – Most meg császárné szeretne lenni. Alighogy megvirradt másnap. ha azt hiszi. hogy ezért sem dolgozott – mondja a ponty –. hát legyetek ismét halászok. amilyenek a világon nincsenek.elégedett . hogy most már császárné szeretnék lenni. tajtékzott.boldog arcot ( mint az asszony. úgy van. De másnapra kelve azt mondja az urának: – Eredj vissza a pontyhoz. Zavaros lett a tenger. mikor mindig kiküldték a tengerpartra) . ÖTLETEK A MESE FELDOLGOZÁSÁHOZ Horgászos játék: akinek sikerül kifognia a tóból a halat. hányta a habot. Ott kellett állnia nagyon sokáig. Egy helyen zavaros lett a víz. és benne a feleségét.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. nem is érdemli.szomorú arcot ( mint a szegény ember. – Most már csak meg vagy elégedve. A tenger haragos lett. Ott találta a szegény halász a kis halászkunyhóját.1. és hogy a világon mindenki a lába elé boruljon. – Jól van – mondja a hal –. Addig erősködött. Még talán máig is élnek.

és tátogunk.nagy víz. az a halacskától hármat kívánhat.innovatív intézményekben A tenger fogalmának megbeszélése Milyen a tenger? . élnek benne Tündér leszek és elvarázsolom a gyerekeket tengerré.hányféle színű hal van . varázsszó: csiribí-csiribá mindenki halász legyen. . nem látni a végét .fürödni is lehet benne .mivel tud úszni .halak.Ha a zene elhalkul. majd elvagdosom.1. A szőnyeg közepére rakom. Megbeszéljük a gyerekekkel. hogy milyen egy hal: .ha fehér kendőt emelem fel.hogyan fogják ki az emberek . Ismét tündér leszek és varázspálcával visszavarázsolom őket óvodásokká. Amikor készen vannak. 30 .TÁMOP-3.mivel fogta ki a halat . amiben van a tenger. a tenger is „megnyugszik” . akkor kicsit hullámzik a tenger ( a gyerekek felemelt kézzel kicsit hajladoznak jobbra-balra ) . bálnák stb. elvarázsolom őket.vissza dobta-e a halat a vízbe Tündér leszek. A gyerekek kirakják a szőnyeg közepén.hajók úsznak rajta .mi borítja a testét . akkor süvít a szél ( utánozzuk ) és nagyon hullámzik a tenger.mit mondott a hal az öreg halásznak .4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. hogy az öregember halász volt. Zene: Debussy: Hullámok játéka . Zene: Debussy: Pirkadattól délidőig a tengeren Előveszem a kosarat.hol élt . egyenlő hozzáférés.nagyon mély . Aki fog egy halat.beszél-e a hal Játék Ha a zene megszólal halacskák leszünk. szinte fehérek a hullámok ( gyorsabban hajladozunk ). cápák. . leengedjük a karunkat.ha kék kendőt emelem fel. A halacska Halat rajzolok egy rajzlap nagyságú kartonra. megbeszéljük. a halacskák és a horgászbot. ha megállítom a zenét ismét óvodások leszünk. Játék végeztével visszavarázsolom őket óvodásokká.

1.innovatív intézményekben Nagyravágyó feleség Kör alakú kartont vágok ki.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.a kastélyt .TÁMOP-3.mi volt benne a halász felesége . egyenlő hozzáférés. Pókhálószerűen körbeszőve a gyerekeket jutunk el a szegény halász házához és vissza. hogy miért nem teljesítette a hal az asszony utolsó kívánságát: .hányadik kívánság . Elbábozzuk a mesét. A gyerekekkel belerajzoljuk: . Pókhálós játék: Fonalat gombolyítunk megadott irányok szerint.munka nélkül akart a világ ura lenni .gőgős lett .milyen helységek vannak benne .milyen épület . Pl: Szép ház .hogyan viselkedett – mozdulatokkal eljátssza ( kényeskedett.) A végén megbeszéljük.mert nem volt megelégedve azzal amit kapott . elosztom öt felé. 31 . Óvónő vagy egy gyermek irányít.a palotát . Egy gyerek megpörgeti a mutatót. elmondja a vele kapcsolatos ismereteit.megérdemelte. és amelyik épületre mutat a nyíl. A gyerekek segítségével kartonból bábokat készítünk.a szép házat . A gyerekek tetszőlegesen helyezkednek el.a halászkunyhót .a várat Közepére mutatót rakunk. büszkén járt stb. hogy újra a halász felesége legyen Bábozás Zene: Debussy: A szél és a hullám beszélgetése.

1. mellette virágok. A kunyhóban a szegényasszony éppen az urával beszélget.TÁMOP-3. egyenlő hozzáférés. Testépítéssel rozzant kunyhót formáztunk.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás.innovatív intézményekben A gyermekek által gyűjtött képekből puzzle kirakót készítettünk. 32 .

innovatív intézményekben A gyermekek a kék textília alatt Debussy: Hullámok játéka művére utánozzák a tenger hullámzását. 33 .1. egyenlő hozzáférés. A parton a ponty és a szegény ember beszélget.4/08/2-2009-0255 Kompetencia alapú oktatás. A szegény asszonyból lett királyné beszélget a férjével.TÁMOP-3.