You are on page 1of 8

CLASS

SAMPLE PAPER
2014-15

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4 sections:
5 questions in section I, 10 in section II, 15 in section III and 5 in section IV.
SYLLABUS
Section I (Mental Ability) : Numerals and Number Names (3 digit numbers), Addition,
Subtraction, Multiplication as Repeated Addition, Temperature, Time, Calendar, Measurement of
Length and Weight, Geometrical Shapes, Money.
NATIONAL CYBER OLYMPIAD

Section II (Logical and Analytical Reasoning) : Problems Based on Figures, Odd One
Out, Series Completion, Coding-Decoding, Mathematical Reasoning, Analytical Reasoning.
Section III (Computers and IT) : Introduction to Computers, General Information about
Computers, Parts of Computer, Uses of Computer, Learning to use Keyboard and Mouse,
Introduction to MS-Paint, Latest Developments in the field of IT.
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Section

III.

Questions are based on Windows 7 and MS-Office 2010.


The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections:
10 questions in section I, 20 in section II and 5 in section III.
SYLLABUS
Section I (Mental Ability) : Numerals, Number Name and Number Sense (3 digit numbers),
Addition, Subtraction, Time, Calendar, Measurement of Weight, Length and Temperature,
Geometrical Shapes, Money, Problems Based on Figures, Series Completion, Patterns, Find Odd
Numeral Out.
NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD

Section II (Science) : Plants, Animals, Human Body, Family, Food, Housing and Clothing,
Occasions and Festivals, Occupation, Good Habits and Safety Rules, Transport and Communication,
Earth and Universe.
Section III (Achievers Section) : Syllabus as per Section

II.

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4 sections:
10 questions in section I, 10 in section II, 10 in section III and 5 in section IV.
Section I : Logical Reasoning Section II : Mathematical Reasoning
Section III : Everyday Mathematics
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Section II.
SYLLABUS
INTERNATIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD

Numerals and Number Name, Number Sense (3 digit numbers), Money, Measurement of
Length (conversions), Weight, Time and Temperature, Calendar, Point, Line and Plane
Figures, Problems Based on Figures, Patterns, Series Completion, Find Odd Numeral Out,
Geometrical Shapes.
The actual test paper consists of 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4
sections.
SYLLABUS
Section-I (Word and Structure Knowledge) : Nouns, Articles, Pronouns, Simple tenses,
Prepositions, etc.
Collocations, Spellings, Words related to animals, Clothes, Body parts, Basic emotions, Food,
Animals, Animal sounds, etc.

INTERNATIONAL ENGLISH OLYMPIAD

IN ASSOCIATION WITH

Section-II (Reading) : Search for and retrieve information from various text types like stories,
short dialogues, etc., Acquire broad understanding of and look for specific information in short
texts like messages, invitations, etc.
Section-III (Spoken and Written Expression) : Ability to understand situation-based variations
in functions like thanking, greeting, asking for permission, introducing (oneself), etc.
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Sections I, II and III.

NationalCyberOlympiad
MENTALABILITY
1. Whichsetofnumberswillgivethegreatestvalue?
P
3+3

(A) P

(B) Q

2. 7groupsof_________make49.
(A) 9
(B) 7

Q
8+2

R
3+6

S
54

(C) R

(D) S

(C) 4

(D) 3

3. Iamthinkingofanumber.WhenIdoublethenumberandadd9totheresult,theansweris29.Whatis
thenumberIamthinkingof?
(A) 38
(B) 29
(C) 18
(D) 10
4. Inscienceclass,Samirrecordedthefollowingamountofrainfall
AMOUNTOFRAINFALLRECORDED
fora4dayperiodasgiveninthetable.
DayofWeek AmountofRainfall
OnwhatdayoftheweekdidSamirrecordtheleastamountof
Monday
4mm
rainfall?
(A) Monday
(C) Wednesday

(B) Tuesday
(D) Thursday

Tuesday

2mm

Wednesday

6mm

Thursday

8mm

LOGICALANDANALYTICALREASONING
5. Mr.Narayanislininguphisstudentsinthisorder:
girl,girl,boy,boy,girl,girl,boy,boy,girl,girl,boy, ? ?
Ifhecontinuesthesamepattern,whatarethenexttwostudentsintheline?
(A) Boy,boy
(B) Boy,girl
(C) Girl,boy
(D) Girl,girl
6. Findtheoddoneout.
(A) 345
(B) 351

(C) 376

(D) 367

COMPUTERS ANDINFORMATIONTECHNOLOGY
7. Computerscontroltheworkingof_________.
(A) Digitalcameras
(B) DVDplayers
(C) Digitalwatches
(D) Allofthese
8. Thedevicewhichisusedtostoreinformationis _________.

(A)

(B)

(C)

(D)

9. Thisisthekeywhichisusedtogivespaceafterwords,alphabetsornumbers.Ifpressedonce,itgives
thespaceofonecharacter.Itis
(A)

(B)

(C)

(D)

10. CPUiscalledthebrainofthecomputer.WhatdoesCPUstandsfor?
(A) ControlProcessingUnit
(B) CalculationsProcessingUnit
(C) CentralProcessingUnit
(D) ComputerProcessingUnit
2
Class2

11. Ablinkingsymbolonthescreenthatshowswherethenextcharacterwillappearis_______.
(A) Deletekey
(B) Arrowkey
(C) Cursor
(D) Returnkey
12. Usingacomputer,wecan_________.
(A) Forecastweather (B) Eatfood

(C) Cookfood

13. Thereare__________shiftkeysonastandardkeyboard.
(A) One
(B) Two
(C) Three
14. MSPaintcanbeusedto_________.
(A) Paint
(C) Editscannedphotographs

(D) Swiminapool
(D) Four

(B) Openimages
(D) Allofthese

15. Alightweight&compactmachine,capableofdoingeverythingwhichadesktopcomputercando,is
called_______________.

(A)

(B)

(C)

(D)

NationalScienceOlympiad
MENTALABILITY
1. Lookatthenumbersentencebelow.
27 +
= 37
Whichnumberismissingfromthenumbersentence?
(A) 0
(B) 10
(C) 17

(D) 64

2. Dollymadethenumberpatternbelow.
3,6,9,18
? , ? ,
Whichtwonumbersaremissingfromthepattern?
(A) 10,11
(B) 12,15
(C) 13,15

(D) 19,20

3. ThetablebelowshowshowmanyminutesRaghavpracticedplayingthepianolastweekend.
Raghav'sPianoPractice
Day

Time
(inminutes)
Friday
25
Saturday
30
Sunday
29

HowmanyminutesdidRaghavpracticeplayingthepianoinall?
(A) 74minutes
(B) 79minutes
(C) 84minutes

(D) 85minutes

4. Raghuscathad8kittensasshownbelow.Anukept4ofRaghuskittens.HowmanykittensdidRaghu
havenow?

(A) 1kitten

(B) 2kittens

(C) 4kittens

(D) 6kittens

5. Whichclockshows3:20?
(A)

11 12 1
10
2
3
9
8
4
7 6 5

(B)

11 12 1
10
2
3
9
8
4
7 6 5

(C)

3
Class2

11 12 1
10
2
3
9
8
4
7 6 5

(D)

11 12 1
10
2
3
9
8
4
7 6 5

SCIENCE
6. Thegivenfigureshowsablackboxcontaininganobject.Kunalputhishandintotheboxandmadethe
followingcomments.
Itiscold.
Itisrough.
Itishard.
WhichsenseorganisinvolvedforKunal tomakethesedescriptions?
(A) Ear

(B) Skin

(C) Tongue

(D) Nose

(C) Aunt

(D) Brotherinlaw

7. Myfathersnephewornieceismy
(A) Cousin

(B) Uncle

8. Thepersoninthegivenfigureisa/an
(A) Doctor
(B) Soldier
(C) Diver
(D) Astronaut
9. Whichpartofthegivenplantproducesseeds?
(A) P
(B) S
(C) Q
(D) R
10. Whichofthefollowingmodesoftransportdoesnothaveanengineandarenotpulledbyanimals ?
(A) Cycle

(B) Tonga

(C) Jeep

(D) Car

11. TowhichplaceofworshipdoesSikhsgotopray?
(A) Temple

(B) Mosque

(C) Church

(D) Gurudwara

(C)

(D)

12. Whichofthefollowingyieldsfibre?
(A)

(B)

Barley

Tea

Cotton

Mustard

13. IfyoufacetherisingSuninthemorning,thedirectiononyourleftis
(A) North

(B) South

(C) East

(D) West

14. Thegivenfigurerepresentswhichofthefollowingseasons ?
(A) Spring

(B) Summer

(C) Monsoon

(D) Winter

15. Whichofthefollowingisthecorrectorderofplanetsfromnearestthesuntofarthest?
(A) Mars,Earth,Venus,Mercury

(B) Mercury,Venus,Earth,Mars

(C) Mercury,Mars,Earth,Venus

(D) Venus,Mars,Earth,Mercury
4
Class2

InternationalMathematicsOlympiad
1. Thelargesttwodigitnumberis________.
(A)
2.

(B)

(C)

(D)

Thereare684pupilsinaschool.297ofthemareboys.Howmanygirlsarethereintheschool?
(A) 388
(B) 387
(C) 487
(D) 587

3. Whatisthetotalcostofthefooditemsdisplayed?
` 14

`10

` 50

Milk

Biscuit

(A) `74

(B) `84

(C) `64

(D) `70

4. Thenumberoftrianglesinthegivenfigureare________.

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 0

5. Whatwillcomenextinthesequence?
____?
_____
(A)

(B)

(C)

(D)

6. Theheightofthetreeis_______.

7
6

(A) 6units

5
4

(B) 4units

3
2
1
0(units)

(C) 5units
(D) 7units
7. In278,2isinwhichplace?
(A) Ones
(B) Hundreds

(C) Tens

8. 5Hundreds,1onesand5tenswillmake_________.
(A) 551
(B) 510
(C) 155

(D) Noneofthese
(D) 515

9. Thereare15beetles.Ringthebeetlesintogroupof3.Howmanygroupswillbeformed?
(A) 5
(B) 6
(C) 4
(D) 3
10. Whenarrangedinorderfromthesmallesttothebiggest,whichnumberwillbeatlastpositioninthe
sequence?
21,12,79,63,36,47
(A) 79
(B) 36
(C) 47
(D) 12
11. Anupriyahad`90.Sheboughtapairofscissorsfor`60.Howmuchamountshehasnow ?
(A) `30
(B) `40
(C) `35
(D) `25
5
Class2

12. Mrs.Tanujabakes20cupcakes.Ifshepacks4cupcakesinonebox,howmanyboxesdoesshe
needtopackallthecakes ?
(A) 7boxes
(B) 6boxes
(C) 5boxes
(D) 3boxes
13. Thekiteflyingintheskybelongstowhichboy?
24

(A)

(B)

28

(C)

14

6+3

(D)

14. Thereare3starsonaflag.Thereare7suchflags.Howmanystarsaretherealtogether?

(A) 20

(B) 21

(C) 28

(D) 27

15. Howmanysleepinglinesarethereinthegivenfigure?
(A) 2
(B) 5
(C) 4
(D) 6

InternationalEnglishOlympiad
WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE
1. Findtheoddword.
(A) Airport

(B) Lake

2. Choosetherightspelling.
(A) Elephant
(B) Elaphent

(C) Airplane
(C) Elefant

3. Choosetherightword.

Thechildrenare
(A) Dancing
(B) Singing
(C) Playing
Direction(Q.No.4and5):Fillintheblankswiththerightword.
4. Theearthislikeaball.
(A) Round
(B)Square
(C)Triangle
5. Iambrownandfurry.Iama
(A) Duck
(B)Bear
(C)Penguine
Direction(Q.No.6to9):Fillintheblanks.
6. Heis.........tallboy.
(A)An

(B)A

(C)The
6
Class2

7. Ritaismyfriend......isveryjolly.
(A)It
(B)They

(C)She

8. This.John.HestudiesinModelSchool.
(A)Is
(B) Was
(C)Are
9. Thearegoingtothepark.
(A) Child
(B)Children
(C)Childrens
READING

Direction(Q.No.10and11): Choosetherightsentence.
10. (A)Thechildrenareplayingwithaball.
(C)Thechildrenareplayingwithballoons.

(B)Thechildrenareflyingkites.

11. (A)Ravihastwoballoons.
(C)Salimhasoneballoon.

(B)Rakhihasoneballoon.

Direction(Q.No.12and13):Readtheparagraphandchoosethecorrectsentence.
Somethingsmellsgoodinthekitchen,
Sugary,spicyandsweet.
Apudding?Apie?Whatcanitbe?
Momsmakingaspecialtreat.
SoIpeepintothekitchen
And asyou allcan see,
Thatsugary,spicy,sweetsurprise
IsaBirthdayCakeforme!
12.WhatisMommakinginthekitchen?
(A) Apudding
(B) Sugar

(C) ABirthdayCake

13.Whatkindofasurpriseisit?
(A)Shocking
(B) Sweet

(C) Good

SPOKENANDWRITTENEXPRESSION
Direction(Q.No.14and15):Choosetherightanswer.
14. Tom :Jerry!Pleasehavesomecheese.
Jerry:
(A) Iamnotateacher,Tom.
(B) ThankYou,Tom.
(C) Thetrainislate,Tom.
15. Sitawasstudyinginstudyroom.

(A) Therewerealotofbooksonthetable. (B) Theschoolwillstarttomorrow.


(C) Thegardenhadmanyroseplantsinit.
7
Class2

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H

Y E R

2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T

S H

K U M A R

SCHOOLCODE

B
C

B
C

0
1

0
1

0
1

2
3

2
3

2
3

2
3

E
F

E
F

4
5

4
5

4
5

G
H

6
7

6
7

6
7

J
K

J
K

M
N

O
P
Q

O
P
Q

R
S

R
S

T
U

T
U

W
X

W
X

Y
Z

Y
Z

Y E R

3.SCHOOLCODE
Writeyourschoolcode
i.e.ifyourschoolcode
isMH0547darkenas
follows:

4.CLASS
IfyouareinClass
10,thenyoushould
darkenasfollows:

5.ROLLNO.
Ifyourrollno.is587,
thenyoushouldwrite
anddarkenthecircles
asfollows:

CLASS

Darken
thecircle

Darken
thecircle

6.GENDER
Ifyouareaboy,
thendarken
Malecircle

ROLLNO.

0
1

0
1

0
1

3
4

3
4

3
4

3
4

3
4

5
6

5
6

5
6

5
6

8
9

8
9

8
9

8
9

GENDER
MALE

CORRECT
waytodarken
thecircle

FEMALE

WRONG
waytodarken
P
thecircle

7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows:

1.

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

ANSWERS
National Cyber Olympiad
1.
4.
7.
10.
13.

(B)
(B)
(D)
(C)
(B)

2.
5.
8.
11.
14.

(B)
(B)
(D)
(C)
(D)

3.
6.
9.
12.
15.

(D)
(C)
(B)
(A)
(D)

National Science Olympiad


1.
4.
7.
10.
13.

(B)
(C)
(A)
(A)
(A)

2.
5.
8.
11.
14.

(B)
(B)
(C)
(D)
(C)

3.
6.
9.
12.
15.

(C)
(B)
(A)
(C)
(B)

International Mathematics
Olympiad
1. (D) 2. (B) 3. (A)
4. (A) 5. (C) 6. (B)
7. (B) 8. (A) 9. (A)
10. (A) 11. (A) 12. (C)
13. (B) 14. (B) 15. (C)

8
Class2

International English
Olympiad
1. (B) 2. (A) 3. (C)
4. (A) 5. (B) 6. (B)
7. (C) 8. (A) 9. (B)
10. (C) 11. (B) 12. (C)
13. (B) 14. (B) 15. (A)