You are on page 1of 42

Amolioaiei Mădălina- Sînziana

Siropuri -

-

Cuprins
Capitolul I
I.1. Istoric siropuri…………………………………………….………......pag.5
I.2. Definitie……………………………………..………………….….….pag.6
I.3. Generalitati……………………………………………………………pag.6
I.4. Clasificare…………………………………………………….…....….pag.7
I.5. Avantaje si dezavantaje…………………………………….…………pag.9

Capitolul II
Prepararea siropurilor – fazele prepararii siropurilor………………….…pag.11
II. 1. Dizolvarea zaharului………………………………….………...…..pag.14
II. 2. Aducerea la concentratia ceruta…………………….…………...….pag.19
II. 3. Clarificarea si decolorarea siropurilor…………….………………...pag.20

Capitolul III
III.1. Conservarea siropurilor…………………….………………..…….pag.22
III.2. Ambalarea siropurilor…………………….…….……………….…pag.22
III.3. Etichetarea siropurilor………………………….…………….….…pag.23

Capitolul IV
Exemple de siropuri……………………………………………………...pag.24
IV. 1. Siropuri oficinale………………………………………………….pag.24
IV. 2. Siropuri tipizate…………………………………………………...pag.30
3

Amolioaiei Mădălina- Sînziana
Siropuri -

Capitolul V - Siropuri cu acțiune antitusivă
V. 1. Substanțe medicamentoase cu acțiune antitusivă…………….....pag.37
V. 2. Plante cu acțiune antitusivă………………………………………pag.41

Bibliografie…………………………………………………………..pag.43

4

-

Amolioaiei Mădălina- Sînziana
Siropuri -

-

Capitolul I
I. 1. Istoric siropuri
Siropurile sunt o forma farmaceutica utilizata din cele mai vechi timpuri. Inca
din antichitate erau utilizate de chinezi, indieni, egipteni, arabi şi persi.
Initial, siropurile aveau ca edulcorant mierea de albine.
Zaharul este utilizat inca din antichitate de chinezi si a fost adus in Europa de
Alexandru cel Mare (Macedon) in secolul al IV-lea i.e.n. Multa vreme, zaharul a fost
considerat ca medicament si era eliberat numai prin farmacii.
Dupa descoperirea zaharului din trestia de zahar si apoi fabricarea din sfecla
de zahar, in 1746, de catre A. Markgraf, nu s-a mai utilizat mierea de albine.
Denumirea de sirop provine din limba araba, de la cuvintele scirab, schirab potiune sau shiraph - bautura; in limba latina sirupus - a atrage.
Siropurile, alaturi de solutii, raman forma farmaceutica mult utilizata mai ales
in medicatia pediatrica. Ele au fost oficializate de Farmacopeea Romana, editia I,
printr-un mare numar de exemple.
Monografia de generalitati Sirupi este introdusa in Farmacopeea Romana,
editia a III-a. Actuala farmacopee (Farmacopeea Romana, editia a X-a) nu prevede
niciun produs industrial, ci numai patru exemple de monografii cu siropuri oficinale:
- Siropul simplu
- Siropul de codeina
- Siropul de matraguna
- Siropul de balsam de tolu

5

Amolioaiei Mădălina- Sînziana
Siropuri -

-

I. 2. Definiție
Siropurile oficializate de FR X la monografia SIRUPI sunt preparate
farmaceutice lichide, cu un continut crescut de zahar, de consistenta vascoasa,
destinate administrarii interne.

I. 3. Generalități
Siropurile sunt solutii lichide, omogene, concentrate de zahar (2/3 din
greutatea lor este reprezentata de zahar) in apa sau in solutii apoase care contin
substante active sau aromatice. Siropurile industriale au cel putin 40% zahar.
Spre deosebire de majoritatea solutiilor in care cantitatea de solvent este mai
mare decat cantitatea substantei dizolvate, siropurile constituie o exceptie deoarece
cantitatea de zahar predomina fata de cantitatea de solvent.
In categoria siropurilor sunt incluse toate preparatele lichide cu gust dulce,
dense, sub forma de solutii de uz intern, care au ca vehicul siropul.
Zaharoza poate fi inlocuita cu glucoza, fructoza, zahar invertit sau alte
zaharuri si deasemenea pot fi obtinute siropuri din polioli, cu gust dulce, glicerol,
sorbitol cat si cu edulcoranti sintetici sau agenti vascozifianti, pentru a conferi
vascozitate asemantoare siropului de zahar.
Siropurile pot contine una sau mai multe substante medicamentoase, cat si
substante auxiliare ca aromatizanti, coloranti, agenti antimicrobieni; denumirea si
concentratia acestora trebuie sa fie indicate pe eticheta preparatului.
Unele siropuri nu contin substante medicamentoase, ele sunt destinate a fi
utilizate ca vehicul pentru diferite forme farmaceutice lichide de uz intern.
6

sunt cele mai moderne. care nu pot fi stocate sub forma lichida (unele antibiotice de exemplu). Clasificare a. care se dizolva in apa in momentul intrebuintarii.Sînziana Siropuri - - Industria de medicamente prepara si alte forme farmaceutice destinate realizarii de siropuri: Pulberi pentru siropuri: prezentare utilizata de industrie pentru unele specialitati cu stabilitate foarte limitata. extractie si concentrare a unor produse vegetale. care se adminisreaza cu lingurita dozatoare. obtinute prin diferite procedee de dizolvare. Aceste tipuri de prezentari rezolva. de catre industria farmaceutica. care contin granule bogate in zahar si substante medicamentoase. I. Doze unitare de pulberi sau granulate. conditionate in plicuri termosudabile. Siropul obtinut se poate pastra o saptamana la temperatura obisnuita. bolnavul adauga o cantitate determinata de apa peste pulberea sau granulatul din flacon si prin agitare se obtine “ex tempore” o solutie sau o suspensie zaharata. Concentrate pentru siropuri: sunt preparate extractive cu volum redus. solubile sau insolubile. Dupa continut: 7 . In momentul intrebuintarii. 4. ce insoteste flaconul in ambalajul industrial. problema intrebuintarii unor substante medicamentoase instabile in solutie. Aceste solutii concentrate sunt diluate cu sirop si alcool pentru a obtine o concentratie alcoolica finala de 20c. care faciliteaza conservarea. deasemenea.Amolioaiei Mădălina. Granulate pentru siropuri. o forma farmaceutica solida prezenta in flacoane.

se prepara in cantitati mici si sunt destinate utilizarii imediate.sunt cele care se executa in farmacie.siropuri simple. . in general. pe baza de prescriptie medicala sau reteta. d.sunt cele inscrise in farmacopee.granulate pentru siropuri.concentrate pentru siropuri.siropuri industriale – sunt intalnite frecvent cu denumirea de siropuri tipizate. un anumit mod de preparare si anumite conditii de calitate prevazute de farmacopee. Dupa modul de fabricare: . cu o singura substanta medicamentoasa. . c.Sînziana Siropuri - - . solutii extractive. e. la cerere. .Amolioaiei Mădălina. extracte. Dupa modul de formulare: . tincture. mai mare. sucuri de plante. b. o actiune bine stabilita si o durata de conservare. Dupa forma farmaceutica: .siropuri obtinute prin dizolvarea la rece sau la cald a zaharului in apa. cu doua sau mai multe substante medicamentoase. sunt acele siropuri care se prepara in industrie avand o forma precisa de preparare.siropuri medicamentoase.siropuri obtinute prin amestecarea siropului simplu cu alte forme lichide. . avand o formula si o compozitie bine definite.siropuri magistrale . Dupa modul de utilizare: 8 .siropuri compuse. . Aceste siropuri au denumiri impuse (denumiri comerciale) si denumire comuna internationala (DCI). .pulberi pentru siropuri. ape aromatice. Acestea au o durata de conservare relativ scurta. .siropuri oficinale .

9 . Avantaje si dezavantaje Avantajele utilizarii siropurilor . care sunt transformate in forma lichida de catre bolnav. antianemice. permitand astfel o administrare usoara.Concentratia mare in zahar are si rolul de a asigura conservarea siropului. f. avand totodata si valoare nutritive. antiparazitare. .siropuri tonice. placut.Sînziana Siropuri - - siropuri medicamentoase: contin substante medicamentoase cu actiune terapeutica. I.Corecteaza gustul si mirosul neplacut al unor substante. Dupa actiunea terapeutica: . - siropuri aromatizante: se utilizeaza ca edulcorante pentru acoperirea gustului neplacut al unor substante medicamentoase. .siropuri cu rol protector contra actiunii iritante a unor substante medicamentoase.Amolioaiei Mădălina.siropuri cu rol de vehicul.Preparatele prezinta gust dulce. in medicatia pediatrica.. . aromat. “ex tempore”.Rezolva probleme de instabilitate a unor substante (antibiotice). 5. cu antibiotice. in mediu apos sub forma de granulate sau concentrate pentru siropuri.Se pot asocia cu diferite substante medicamentoase. culoare atractiva fiind preferate in special in medicatia pediatrica. expectorante. . etc. din diferite forme farmaceutice lichid. sedative. . . purgative.

Sunt contraindicate la persoanele cu diabet siropurile care contin zahar.Siropurile sunt folosite si la prepararea altor forme farmaceutice. . cum ar fi potiunile.Siropurile. Dezavantajele utilizarii siropurilor . 10 .Comparativ cu solutiile apoase de uz intern. . ceea ce impune spatii mari de depozitare. transport dificil al recipientelor. siropurile asigura o protectie asupra mucoasei gastrice. . ofera o mare biodisponibilitate. .Amolioaiei Mădălina.Sînziana Siropuri - - .Stabilitatea mai mica decat solutiile la contaminarea cu microorganisme. comprimatele. . fiind forme farmaceutice cu eliberare rapida. la actiune iritanta a unor componente asociate in sirop. ca solutie apoasa.Stabilitatea redusa a substantelor medicamentoase in solutii.Ca si solutii ocupa un volum si prezinta o masa mai mare decat cele ale formelor solide. fungi. pot fermenta usor.

au actiune terapeutica.Sînziana Siropuri - - Capitolul II Prepararea siropurilor Prepararea siropurilor are in vedere urmatoarele obiective: . schimbarea culorii) Materii prime folosite la prepararea siropurilor: .substante medicamentoase sau substante active . 11 . siropurile prezinta o stabilitate buna datorita continutului ridicat in zahar. urmate de alterarea calitatii lor (cristalizarea zaharului. siropurile sufera modificari importante. .Amolioaiei Mădălina.asigurarea caracteristicilor subiective in scopul maririi acceptabilitatii de catre bolnav (proprietatile organoleptice). iar prin fabricare la cald se asigura protectia impotriva microorganismelor. fata de celelalte solutii.eficienta terapeutica. sub influenta factorilor interni si externi.realizarea solubilitatii substantelor medicamentoase. aparatia filamentelor de mucegai = flocoane. . .asigurarea stabilitatii siropurilor. In general. fermentatia. In timp si pastrate in conditii necorespunzatoare.

Sînziana Siropuri - - Acestea trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate cerute in farmacopee. -balante. standarde de stat.sticle de ceas. . pot sa se produca o serie de reactii nedorite. norme interne sau de tratatele de specialitate.lingurite de inox. . .pipete. coloranti. . .Amolioaiei Mădălina. aromatizanti. atat in privinta proprietatilor fizico-chimice cat si ale gradului de puritate. sucuri din fructe). .baghete de sticla.palnii pentru filtrare.mojar si pistil.recipiente din otel inoxidabil sau metal emailat. percolator.cilindri gradati. in urma carora siropul isi modifica in sens negative calitatea si efectul terapeutic. solutii extractive. corector de gust si miros. . .materiale si recipiente de conditionare Pentru preparare avem nevoie de urmatoarele ustensile si aparatura corespunzatoare: . adjuvanti si aditivi (agenti de marire a solubilitatii. 12 . . conservanti). . Daca impuritatile depasesc limita admisa de farmacopee. . stabilizanti. ape aromatice.recipiente de capacitate corespunzatoare (pahar Berzelius).mensuri.substante auxiliare: zahar. vehiculul (apa distilata.

2: Mojar si pistil Fig. . 2. 2.Amolioaiei Mădălina.3: Mensură Fig.Sînziana Siropuri - Fig. 2.4: Balanta de receptura 13 - .2 1: Pahar Berzelius Fig.

2. ad. .100.5: Palnii - Fig. 2. prepararea siropurilor cuprinde urmatoarele etape: . Dizolvarea zaharului 14 . .conditionarea Cel mai utilizat este siropul simplu (Sirupus simplex) sau siropul de zahar. .00 g Apa distilata q. .Sînziana Siropuri Fig.cantarirea materiilor prime. ……………. care intra in compozitia diferitelor formule magistrale cat si pentru prepararea de siropuri medicamentoase.00 g Prepararea siropului simplu cuprinde urmatoarele faze: . . 1. corectoare de gust. preparat dupa urmatoarea formula: Rp / Zahar ……………………………. .dizolvarea zaharului. II.aducerea la concentratia ceruta. 64.dizolvarea.s. -clarificarea si decolorarea.aducerea la concentratia ceruta.clarificarea si decolorarea siropului.Amolioaiei Mădălina.filtrarea siropului.6: Palnii pentru filtrarea la cald Fazele prepararii siropurilor In farmacie...

cristalizat care contine 98-99% zaharoza si este solubil pana la o concentratie de 85% in apa distilata.exista riscul contaminarii cu microorganisme. iar vasele in care se lucreaza sa fie curate. . Dizolvarea zaharului prin percolare 15 . Aceasta metoda prezinta urmatoarele avantaje: .necesita un timp de lucru mai indelungat. Dizolvarea zaharului prin agitare directa (mecanica) b. .se evita alterarea zaharului si a vehiculului implicit a substantei medicamentaose care se gaseste in vehicul. Dizolvarea zaharului “per descensum” c.Amolioaiei Mădălina. A.operatia de filtrare decurge cu viteza mica. Folosirea apei comune poate duce la precipetate datorita formarii unor saruri de calciu insolubile. Dizolvarea zaharului se poate face la rece sau la cald.de multe ori nu rezulta siropuri limpezi. Dizolvarea zaharului la rece prezinta si dezavantaje: .nu necesita o supraveghere continua. . Apa in care se dizolva zaharoza trebuie sa fie distilata fara impuritati. Pentru prepararea siropurilor se foloseste zahar de buna calitate . . Pentru prepararea siropurilor la rece se pot folosi urmatoarele metode: a.nu are loc o sterilizare a siropului ca şi în cazul preparării la cald (fierbere). Dizolvarea zaharului la rece Dizolvarea zaharului la rece se aplica in cazul in care vehiculul utilizat contine substante termolabile sau substante volatile. .Sînziana Siropuri - - Dizolvarea zaharului se poate face in apa distilata cand rezulta siropul simplu sau in diferite solutii care contin principii active rezultand siropuri medicamentoase.

pana la dizolvarea completa intr-un recipient inchis. in care zaharul se introduce intr-un saculet de panza. acest strat de sirop dens se deplaseaza la partea inferioara a recipientului. ce se suspenda la suprafata apei distilate sau a unui vehicul. antrenand in miscare o cantitate de apa in sus care are o densitate mai mica. Aceasta metoda prezinta avantajul ca siropul nu mai necesita filtrarea deoarece zaharul trece prin saculetul de panza. este o metoda mai veche de preparare a siropului. in jurul particulelor solide de zahar. b. care are o capacitate de doua ori mai mare ca volumul siropului. Dizolvarea decurge mai greu si este necesara o agitare prelungita.Sînziana Siropuri - - a.Amolioaiei Mădălina. acesta avand rol si de filtru. Datorita fortei gravitationale. saturat. se creeaza astfel curenti de convectie care dizolva treptat tot zaharul. dar prezinta dezavantajul ca necesita timp indelungat de preparare. numita si dizolvarea circulanta. Dizolvarea zaharului prin agitare directa (mecanica) Dizolvarea se face prin agitarea energica a amestecului de zahar cu apa distilata sau alt vehicul. Apa dizolva treptat zaharul si in final se formeaza un strat de sirop dens. 16 . saculetul se scoate si siropul se omogenizeaza prin agitare. Dupa dizolvarea intregii cantitati de zahar. Dizolvarea zaharului “per descensum” Dizolvarea “per descensum”.

R. La partea inferioara a percolatorului se afla un filtru pe care se aseaza un strat de vata umectata cu apa distilata si presata potrivit.7: Dizolvarea “Per descensum” c.Amolioaiei Mădălina. X. 2. Hartie de filtru Vata umezita Robinet 17 .Sînziana Siropuri - - Fig. Dizolvarea zaharului prin percolare Percolarea este metoda oficinala in F. cilindric care are la baza o terminatie de forma conica. Pe stratul de vata se aseaza zaharul. Dizolvarea zaharului prin percolare se face cu ajutorul unui vas numit percolator. de preferinta bucati sau cristale mari pentru a evita formare unui strat compact pe care lichidul sa-l strabata greu. „colare” = a curge picatura cu picatura. Cuvantul percolare deriva din limba latina de la cuvintele „per” = prin. Percolatorul este un vas din sticla.

B.aducerea la concentratia ceruta se face mai greu.Sînziana Siropuri - - Fig.aparitia de cristale datorita hidrolizei zaharozei sub actiunea caldurii. Aceasta metoda prezinta avantajul ca siropul nu mai necesita filtrarea fiind deja trecut prin stratul de vata si filtrul percolatorului.favorizeaza alterarea siropului prin fermentare. -se obtin preparate clare si limpezi datorita coagularii substantelor albuminoase sau datorita substantelor balast. dupa dizolvarea totala a zaharului. Amestecul se incalzeste in baia de apa sau pe o sursa de foc se agita 18 . . . . zaharul se aduce impreuna cu apa distilata sau alt vehicul intr-un recipient. In final. peste zahar se adauga apa distilata (sau alt vehicul).posibilitatea caramelizarii zaharului. Siropul se completeaza cu apa distilata la masa indicata si se omogenizeaza prin agitare.Amolioaiei Mădălina. In aceasta metoda. Lichidul astfel obtinut este adus din nou in percolator. se regleaza robinetul in asa fel incat debitul de curgere a siropului sa fie constant. . .prin incalzirea la fierbere are loc şi sterilizarea siropului. Dizolvarea zaharului la cald Dizolvarea zaharului la cald in apa sau in alt vehicul este o metoda frecvent utilizata deoarece ofera o serie de avantaje cum ar fi: . 2.8: Schema Percolatorul In continuare. . percolatorul se spala cu apa distilata (si filtru).posibilitatea de contaminare mai mică.filtrarea decurge rapid. robinetul fiind deschis. aceasta trece repede prin coloana de zahar. Dezavantajele dizolvarii la cald sunt: .dizolvarea decurge rapid.

in acest caz se vor folosi palnii cu pereti dubli printre care circula apa calda introdusa printr-un tub lateral. in acest sens se prefera prepararea siropului la cald. Palniile obisnuite au o forma conica cu deschidere la varf de 600. volumul palniei trebuie sa fie cam a cincea parte din volumul lichidului de filtrare. se aseaza in palnie dupa care are loc filtrarea siropului. Prin prepararea siropului la rece. Dupa dizolvarea zaharului. se alege in functie de volumul de lichid care trebuie filtrat. Pentru a mari viteza de filtrare se pot folosi palnii cu tija mai lunga si subtire sau sunt prevazute la locul de insertie cu o gatuitura.Sînziana Siropuri - - continuu pana la dizolvarea completa a zaharului. In timpul filtrarii este necesar sa miscam lichidul in vas astfel incat picaturile de apa de pe peretii vasului sa se incorporeze in sirop pentru a impiedica zaharisirea. Se prefera ca incalzirea sa aiba loc moderat. ca toate celelalte ustensile de laborator. filtrarea decurge foarte incet. acesta constituind un dezavantaj. In mod obisnuit. Siropul fierbinte se filtreaza mai repede iar ca material filtrant se foloseste vata intre doua straturi de tifon. o parte din sirop se pierde prin imbibarea filtrului iar daca palnia este prea mica se prelungeste operatia de filtrare. Filtrarea la cald este folosita pentru a grabi filtrarea unor lichide vascoase cum sunt siropurile. 19 . Acestea sunt suportul pentru filtru. pe langa materialul filtrant se folosesc si palnii. In timpul filtrarii. Palnia. terminate cu un tub de scurgere (tija).Amolioaiei Mădălina. Materialul filtrant se umecteaza. Cand volumul palniei este prea mare decat cantitatea de sirop. palnia trebuie mentinuta cat mai plina cu lichid pentru realizarea unui debit continuu. Pentru realizarea operatiei de filtrare. filtrarea realizandu-se mai rapid. siropul obtinut este supus operatiei de filtrare. eventuala spuma care se formeaza in timpul fierberii este indepartata.

apa evaporata se va completa cu apa distilata fierbinte pana la concentratia corespunzatoare (masa prevazuta). In cazul dizolvarii la cald. Pentru clarificare se folosesc substante inerte care antreneaza impuritatile si impreuna se elimina prin filtrare.hartia de fitru. Clarificarea si decolorarea siropurilor Clarificarea siropurilor se face in cazul in care in urma prepararii rezulta siropuri tulburi (daca zaharul nu este de buna calitate).Amolioaiei Mădălina. iar in unul mai diluat zaharul este supus hidrolizei si fermenteaza. 3. In unele situatii. Aducerea la concentratia ceruta este necesara deoarece intr-un sirop mai concentrat zaharul cristalizeaza. Filtrarea la vid cu palnii cu placi poroase. Aducerea la concentratia ceruta La preparare trebuie respectate intotdeauna proportiile de zahar si vehicul. siropurile sunt opalescente datorita impuritatilor. II. o parte din apa se evapora iar pentru a remedia acest inconvenient se poate acoperi vasul pentru a impiedica evaporarea (cand dizolvarea se realizeaza pe baie de apa). 20 . zaharimetrelor iar in lipsa acestora concentratia se poate stabili prin cantarire dar nu este o metoda foarte exacta. In cazul dizolvarii pe foc direct. II. siropul obtinut va avea concentratia corespunzatoare. Daca prepararea se face la rece.Sînziana Siropuri - - O alta modalitate de filtrare este filtrarea la vid sau sub presiune redusa. 2. Pentru clarificare putem folosi: . duce la o limpezire buna si operatia se realizeaza foarte repede. Verificarea concentratiei de zahar se face cu ajutorul densimetrelor. foarte rare.

Daca focul este prea intens spuma formata este abundenta si se indeparteaza greu.albumina. albumina se adauga in siropul rece.albumina nu poate fi folosita pentru siropurile care contin principii active doarece ar antrena o parte din ele ce se vor indeparta prin filtrare. se stoarce si apoi se adauga peste siropul fierbinte.talcul. Avantajele metodei: . Hartia de filtru formeaza impreuna cu tesatura un strat filtrant care retine impuritatile. Dupa adaugare. . Metoda se foloseste pentru clarificarea siropurilor care nu contin principii active deoarece urmele de albumina ramase in sirop determina anumte transformari.Amolioaiei Mădălina. .nu le modifica compozitia. In acest caz. Albusul de ou nu se adauga in siropurile fierbinti deoarece ar coagula prea repede si nu ar antrena particulele in suspensie.da siropuri clare.carbunele. apoi se incalzeste la foc moderat fara a se agita. Proportia de hartie de filtru folosita este de 1-5g la 1000g sirop.nu introduce niciun element strain care ar putea contribui la alterarea ulterioara a siropului. Albumina (albus de oua) se utilizeaza pentru filtrarea siropurilor care se folosesc pe termen scurt.Sînziana Siropuri - - . La suprafata se formeaza o spuma care antreneaza impuritatile si se indeparteaza. Dezavantaje: . Hartia de filtru se foloseste sub forma de pasta care se obtine prin triturare in mojar cu apa calda.metoda nu poate fi aplicata siropurilor care se prepara la rece. se fierbe 1-2 minute si se filtreaza fierbinte prin tesatura. . 21 . . Dezavantaje: .

Capitolul III III. Decolorarea este operaţia prin care se îndepărtează total sau parţial culoarea unei soluţii. . Prin cristalizare. Daca siropul este mai concentrat depasind limita de solubilitate pentru temperatura la care se pastreaza. Talcul se foloseste pentru clarificarea siropurilor dar are dezavantajul ca se filtreaza greu deoarece talcul va astupa porii hartiei de filtru si produce colmatarea. Folosirea carbunelui trebuie facuta cu prudenta pentru ca in timpul operatiilor de clarificare sau decolorare sa nu fie absorbite si unele principii active. Invadarea cu microorganisme mai poate fi favorizata si de apa care exista eventual in sticle (spalate fara a fi uscate sau scurse) si care la turnarea siropului se ridica deasupra lichidului mai dens. zaharul cristalizeaza.siropurile clarificate cu albumina se folosesc pe termen scurt. stratul de lichid superior fiind mai putin concentrate poate fi usor invadat de microorganisme.in sirop pot ramane urme de albumina.1. iar uneori spumifica datorita gazelor rezultate din fermentatii. Carbunele si in special cel animal se foloseste uneori la prepararea siropurilor atat pentru clarificare cat si pentru decolorare. ca si de apa formata 22 . Carbunele se amesteca cu siropul fierbinte şi apoi se filtreaza. el poate deveni sediul unor fermentatii si se tulbura. Decolorarea siropurilor se face in cazurile in care datorita incalzirii puternice o parte din zahar se caramelizeaza si siropul se inchide la culoare. Daca siropul este mai diluat. Aceasta operatie se aplica in special la prepararea siropului simplu. Conservarea siropurilor Conservarea siropurilor care au concentratie de 64% zahar este in general buna.Sînziana Siropuri - - .Amolioaiei Mădălina.

Amolioaiei Mădălina. subcapacele. uscate si controlate. bine inchise de cel mult 1.2. Se folosesc si recipiente din plastomer rigid sau flexibil. fie sa fie sterilizate. apoi cu apa potabila dupa care se clatesc cu apa distilata. Rezultate bune la conservarea siropurilor se obtin daca se adauga ca agenti conservanti 1. Pentru conditionarea primara a siropurilor se utilizeaza flacoane de sticla incolora sau colorata (brun) care se inchid cu dop metalic insurubat sau cu dop din plastomer etans. spalate. curatate. Siropurile trebuie sa aiba gust dulce si sa nu contina mucegaiuri si flocoane.000 grame la loc racoros (8-150 C). farmacopeea prevede fie ca siropurile sa fie turnate fierbinti in flacoane uscate de capacitate cel mult 1000 ml si pastrate bine inchise. Siropurile se ambaleaza in recipiente pline. Capacele. opace sau transparente. Uscarea se efectueaza in flux de aer cald. Pentru a inlatura actiunea acestor organisme. Ele sunt pregatite. Spalarea se efectueaza cu apa si detergent.5% nipagin-nipasol in proportie de 9 la 1. Siropurile care si-au modificat aspectul sau mirosul nu se mai folosesc. 23 . Ele trebuie sa-si păstreze calitătile si efectul terapeutic pe toată perioada de valabilitate. III. Ambalarea siropurilor Ambalarea sau conditionarea siropurilor se face in recipiente care trebuie sa corespunda conditiilor de calitate prevazute de STAS-uri. prevazute cu sisteme de inchidere prin insurubare.Sînziana Siropuri - - prin condensarea vaporilor pe peretii vasului la filtrarea siropului fierbinte si neomogenizata prin agitarea vasului dupa terminarea operatiei. dopurile se spala la fel. Pentru evitarea confuziilor se preconizeaza folosirea unor flacoane diferite pentru solutiile administrate pe cale orala.

Sînziana Siropuri - - III. Siropuri oficinale Siropul simplu Siropul simplu. . 64. 1. . . Masa declarata pe recipient poate avea o abatere admisa de ± 5% Capitolul IV Exemple de siropuri IV. Siropurile sunt medicamente de uz intern si ele se vor eticheta cu eticheta albastra cu mentiunea “uz intern”. ……………. . Eticheta mai contine si alte elemente precum: . .numele celui care a realizat preparatul.Amolioaiei Mădălina. Etichetarea siropurilor Recipientul trebuie sa prezinte o eticheta pentru o identificare usoara si sa aiba indicat modul de folosire si precautie.00 g 24 .denumirea si concentratia produsului.modul de pastrare.100. ad. oficializat de FR X. .s..data si termenul de valabilitate al preparatului.00 g Apa distilata q. .3.pretul produsului.cantitatea produsului. la monografia Sirupus simplex se lucreaza dupa formula: Rp / Zahar ……………………………..numarul de elaborare.denumirea farmaciei.

palnii si pahar Berzelius. Preparare: Prepararea siropului simplu se face parcurgand urmatoarele etape: 1. Dizolvarea zaharului:  La rece: . se aduce zaharul in prealabil cantarit si pulverizat peste care se adauga apa incalzita pentru a scurta timpul de fierbere in 25 .Sînziana Siropuri - - Siropul simplu este o solutie apoasa. Intr-un vas emailat.  La cald 2. . . Completarea la concentratia ceruta 3. lingurita de inox.per descensum. concentrat de zahar destinata administrarii interne constituind punctul de plecare pentru realizarea a numeroase siropuri medicamentoase si corectoare de gust. . cel mai utilizat edulcorant.Amolioaiei Mădălina.prin percolare. Apa distilata (Aqua destillata F:R. X.R.timp de lucru diminuat. Clarificarea si decolorarea Vom alege metoda de preparare la cald deoarece prezinta urmatoarele avantaje: . Pastrarea apei se face în recipiente corespunzatoare bine închise.prin agitare. incolor. sa contina 98-99% zaharoza si sa fie solubil pana la o concentratie de 85% in apa distilata. inodor şi fara gust şi trebuie să fie pura chimic şi microbiologic conform conditiilor de calitate prezentate de F. X).este diminuat riscul contaminarii cu microorganisme. mensura. de obicei mensurile.R. baghete de sticla. Ustensile folosite: balanta. X) este un lichid limpede. trebuie sa fie de buna calitate. Zaharul (Saccharum F.

vascos. X pentru fiecare 100g se adauga nipagin-nipasol 1. Clarificarea si decolorarea se face atunci cand este cazul (daca zaharul s-a caramelizat) cu pasta de hartie de filtru. In timpul filtrarii este necesar sa miscam lichidul in vas astfel incat picaturile de apa de pe peretii vasului sa fie incorporate in sirop pentru a evita zaharisirea. Siropul simplu trebuie sa fie incolor. Incalzirea amestecului se face moderat pentru a evita caramelizarea zaharului pana la completa dizolvarea a zaharului. albumina. Pentru filtrare se pot folosi palnii cu pereti dubli pentru a realiza filtrarea la cald. Se filtreaza fierbinte prin hartie de filtru.000 g care se pastreaza la loc racoros sau la frigider. talc cat si carbunele animal folosit pentru clarificare si pentru decolorare. bine inchise. vata. Aducerea la concentratia ceruta se face prin completarea apei pierdute in timpul fierberii cu apa distilata incalzita la 700C. Dupa F. ca vehicul la prepararea diferitelor siropuri medicamentoase. Se obtine un lichid limpede.Sînziana Siropuri - - vederea dizolvarii. de capacitate pana la 1. iar daca concentratia de zahar este mai mare siropul cristalizeaza. Verificarea concentratiei se face cu ajutorul densimetrelor sau prin cantarire.5g Utilizare: Este folosit ca edulcorant. fara miros. 26 .R. tesaturi cat mai repede posibil pentru a evita contaminarea cu microorganisme. Se ambaleaza in recipiente uscate. Siropul se agita cu o bagheta sau cu o paleta din lemn indepartand spuma care se formeaza. Amestecul se aduce pe baie de apa sau pe foc direct in tot intervalul de timp. cu gust dulce. pline. ca excipient aglutinant la prepararea pilulelor si comprimatelor.Amolioaiei Mădălina. Daca concentratia de zahar este mai mica atunci siropul fermenteaza.

incolor. Se conserva in recipiente bine inchise. Sirop de balsam de Tolu Siropul de balsam de Tolu.1. pahar Berzelius. cel mai utilizat edulcorant.. palnii. baghete de sticla. Apa distilata oficializata la monografia Aqua distilata din F. X este un lichid limpede. fara gust. cantitate care se verifica prin determinarea densitatii. lingurita de inox. la monografia Sirupus Balsami Tolutani se lucreaza dupa formula: Rp / Tinctura de balsam de Tolu……………………4. Carbonatul basic de magneziu este o pulbere de culoare alba. trebuie sa fie de buna calitate. Preparare: 27 .00g Tinctura de balsam de Tolu este un lichid limpede de culoare rosu-brun cu miros si gust aromat caracteristic si are reactie acida. Ustensile folosite: balanta. mojar si pistil. mensura. solubil in acizi diluati cu efervescenta.R.R. practic insolubil in alcool si apa.50g Carbonat basic de magneziu…………………. 100.Amolioaiei Mădălina.s.00g Apa distilata q. fara miros.Sînziana Siropuri - - Siropul trebuie sa contina 62-65% zahar. oficializat de FR X. inodor si fara gust si trebuie sa fie pura chimic si microbiologic. Zaharul (Saccharum F. X). sa contina 98-99% zaharoza si sa fie solubil pana la o concentratie de 85% in apa distilata..00g Zahar…………………………………………64. ad ……………………….

Se obtine un sirop limpede. se completeaza: numele farmaciei. denumirea produsului: sirop de balsam de Tolu. Conservat defectuos. la monografia Sirupus belladonnae se lucreaza dupa formula: Rp / Tinctura de Beladona……………………. numarul de elaborare.. expectorant. Se prescrie asociat cu alte componente. la loc racoros ferit de lumina. Ambalare: Siropul se pastreaza in sticle de capacitate mica. se omogenizeaza prin triturare apoi se filtreaza prin hartie de filtru. temperatura de pastrare: 8-150C. data prepararii. După amestecare se adauga 30g apa. de “uz intern”. cantitatea siropului. oficializat de FR X.Sînziana Siropuri - - Tinctura de balsam de tolu se amesteca intr-un mojar cu carbonatul bazic de magneziu şi cu 20g zahar. bine inchise. Excesul de carbonat de magneziu care nu intra in reactie ajuta la clarificarea solutiei. preparatul capata miros neplacut deoarece unele componente se descompun. Observatii: Carbonatul de magneziu se adauga cu scopul de a transforma acizii aromatici in saruri solubile de magneziu. cu gust dulce si miros aromat placut de balsam de Tolu si cu reactie usor alcalina. pretul produsului. Siropul de Beladona Siropul de Beladona (matraguna).Amolioaiei Mădălina. galben.00g Sirop simplu……………………………. mod de administrare. antiseptic respirator şi antispastic la nivelul musculaturii bronsice. In filtrat se dizolva prin incalzire la aproximativ 400C restul de zahar completandu-se apoi cu apa la 100g.95. In cazul in care se pastreaza o perioada mai lunga de timp se pot adauga conservanti (nipagin).5. numele preparatorului.00g 28 .. Actiune farmacologica şi intrebuintări: aromatizant. Etichetare: Se foloseste eticheta de culoare albastra.

pahar Berzelius.Sînziana Siropuri - - In compozitia retetei sunt prescrise ca substanta activa tinctura de Beladona iar ca vehicul siropul simplu. Actiune farmacologica si intrebuintari: este folosit ca sedativ si antispastic diminuand secretia si peristaltismul intestinal in crampe intestinale. cantitatea siropului. colorate in brun si se pastreaza la Separanda. bine inchise. Inainte de intrebuintare este necesar sa se agite recipientul. Tinctura de Beladona se amesteca cu siropul simplu agitandu-se pana la omogenizare. Tinctura de Beladona este un lichid limpede de culoare brun-verzui cu miros caracteristic si gust amar. galben-verzui cu gust dulce si miros slab caractesristic de Beladona. se fierbe timp de 1-2 minute agitând continuu. numarul de elaborare. dop rodat. Ambalarea se realizeaza in recipiente de sticla sau plastomeri pline. Se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala. baghete de sticla. pretul produsului. de “uz intern” si se completeaza: numele farmaciei. temperatura de pastrare: 8-150C. denumirea produsului: sirop de Beladona. se completează cu apa încălzită la aproximativ 700C până la 100 g şi se filtrează fierbinte.2% 29 . termen de valabilitate. Se obtine un lichid limpede sau slab opalescent. Se conserva la Separanda. termen de valabilitate. Ustensile folosite: balanta. Etichetare: Se foloseste eticheta de culoare albastra. Preparare La inceput se prepara siropul simplu. Sirop de codeina 0. mod de administrare. numele preparatorului. hiposecretie digestiva si bronsica.Amolioaiei Mădălina. Zahărul se dizolvă prin încălzire în apă. data prepararii.

fara miros cu gust amar. Codeina este usor solubila in alcool si cloroform.20g Alcool……………………………. eprubeta.Amolioaiei Mădălina. Preparare: Se prepara siropul simplu: zahărul se dizolvă prin încălzire în apă. se fierbe timp de 1-2 minute agitând continuu. cu gust dulce amarui. incolor.0. solubila in eter. 30 . la monografia Sirupus Codeini se lucreaza dupa formula: Rp / Codeina……………………………. bagheta din sticla. Ustensile folosite: balanta.R. miros characteristic. incolor sau slab galbui.1. Alcoolul de 96c (Alcoholum F. Solutia obtinuta se amesteca cu siropul simplu agitand pana la omogenizare. Siropul se poate prepara folosindu-se si fosfatul de codeina in cantitate corespunzatoare care se dizolva in 2ml de apa si se completeaza cu sirop simplu. fara miros. Codeina baza pulverizata se amesteca intr-o eprubeta cu cantitatea de alcool prescrisa. pahar Berzelius.80g Siropul simplu……………………. Codeina se prezinta sub forma de cristale incolore sau pulbere cristalina alba. oficializat de FR X.00g In compozitia retetei sunt prescrise ca substanta active codeina baza. rondela si spatula.. se completează cu apa încălzită la aproximativ 700C până la 100 g şi se filtrează fierbinte. foarte putin solubila in apa. Codeina este o substanta toxica si se conserva la Venena. X) este un lichid limpede. inflamabil. volatil. iar ca vehicul siropul simplu. alcool fiind un intermediu. gust arzator. Se obtine un lichid limpede..98.Sînziana Siropuri - - Siropul de codeina.

2. numarul de elaborare. numele preparatorului. manitol lichid. Contraindicatii: 31 . Siropuri tipizate Nurofen Mod de prezentare: Flacon cu 100 ml si seringa dozatoare Compozitie: Substanta active: Ibuprofen 100mg/5ml Substante auxiliare: polisorbat 80. pretul produsului. clorura de sodiu.acid citric monohidrat.Amolioaiei Mădălina. 4. data prepararii. zaharina sodica.1: Sirop nurofen Indicatii : Calmeaza rapid durerea si reduce febra la sugari si copiii mici cu varste cuprinse intre 3 luni si 12 ani. aroma de portocale. Siropul de codeina se pastreaza la Venena. citrat de sodiu. bromura de domifen. la loc racoros. ferite de lumina. apa purificata Fig. denumirea produsului: sirop de codeine. Etichetare: se foloseste eticheta de culoare albastra. IV.Sînziana Siropuri - - Ambalarea se realizeaza in recipiente de sticla sau plastomeri de culoare bruna. mod de administrare. Amelioreaza febra post-vaccinare. glicerina. de “uz intern” si se completeaza: numele farmaciei. pline. temperatura de pastrare: 8-150C. guma Xantan. bine inchise. cantitatea siropului. Actiune farmacologica si intrebuintari: se intrebuinteaza ca sedativ al tusei in afectiuni traheo-bronsice acute si cronice. termen de valabilitate.

5 ml x 3 / zi. inrautatirea astmului bronsic. acid salicilic si alte AINS. apă purificată. Fig. Humex expectorant pentru sugari si copii Mod de prezentare Cutie cu un flacon din sticla bruna a 125 ml si masura dozatoare gradata la 5 ml.Amolioaiei Mădălina. aromă de banane. ulcer duodenal. hidroxid de sodiu soluţie oficinală. soluţie de zaharoză. eruptii cutanate.2: Humex Humex expectorant. 10-12 ani – 15 ml x 3 / zi. 32 . mucolitice. 4. tulburari hepatice sau renale. Compozitie: Substanta activa – Carbocisteina Substante auxiliare: p-hidroxibenzoat de metil sodic. insuficienta renala severa. acid citric monohidrat. totusi pot sa apara urmatoarele reactii adverse: greata. 1-3 ani – 5 ml x 3 / zi. 4-6 ani – 7. Mod de administrare: 3-12 luni – 2.5 ml x 3 / zi. 7-9 ani – 10 ml x 3 / zi. insuficienta hepatica severa.Sînziana Siropuri - - Alergie la ibuprofen. sirop pentru copii si adulti face parte din grupa: expectorante fara combinatii cu antitusive. Reactii adverse: Nurofen este bine tolerat de majoritatea persoanelor.

Mucosin cu miere sirop Mod de prezentare Cutie cu un flacon din sticla bruna prevazut cu capac cu filet. diaree). fractionat in 1-2 prize.pentru copii si sugari în tratamentul afectiunilor respiratorii acute. hidroxietilceluloza.Sînziana Siropuri - - Indicatii . A se pastra la temperaturi sub 25ºC.Pot sa apara tulburari gastrointestinale (gastralgii. Copii între 2 şi 5 ani: 5 ml x 2 ori / zi. glicerol 85%. Contraindicatii .Amolioaiei Mădălina. Compozitie: clorhidrat de ambroxol Fig. 4. miere purificata. conform marcajului de pe masura dozatoare) pentru o data. Mod de administrare: Copii peste 5 ani: 5 ml x 3 ori / zi. ce contine 100 ml sirop si o lingurita dozatoare. in timpul crizei de astm bronsic. 70%. în caz de ulcer gastric sau duodenal. benzoat de sodiu. Indicatii 33 . se recomanda reducerea dozei. greata. Sugari şi copii sub 2 ani: doza uzuala este de 20-30 mg carbocisteina /kg si zi. Reactii adverse .Nu utilizati Humex Expectorant pentru copii si sugari: daca sunteti alergic (hipersensibil) la carbocisteina sau la oricare dintre componentele Humex Expectorant. in ambalajul original. fara a depasi 100 mg carbocisteina (5 ml sirop.3: Mucosin sirop Substante auxiliare: sorbitol sol. apa purificata. cu sistem de inchidere securizat pentru copii. zaharina sodica. Daca apar astfel de fenomene. care implica dificultati în expectoratie (respectiv în eliminarea secretiilor bronsice).

Administrare . Următoarele reacţii adverse apar foarte rar: oboseală. Observatii . Este necesara atentie la pacientii cu febra de fan sau alergia la polen care sunt. sinuzite. traheobronsite. mai puţin frecvent poate apare senzatia de gura uscata. Se administreaza cu prudenta la pacientii diabetici. astm bronsic.Ca fluidifiant al tractului respirator inferior asociate cu secretii vascoase: bronsite acute. Insuficienta hepatica severa.În timpul tratamentului cu ambroxol foarte frecvent apare greaţa. disurie. in timpul acutizării bronsitelor cronice (inclusiv a bronhopneumopatiei cronice obstructive). bronsiectazie. diaree.5 ml x 3 / zi. Reactii adverse . pre. bronhopneumonie.Nu se administreaza concomitent cu antitusive. alergici la miere. constipaţie. Copii peste 12 ani şi adulţi: 10 ml x 3 / zi în primele 2 – 3 zile.Sînziana Siropuri - - .Hipersensibilitate la ambroxol sau la oricare dintre excipientii produsului.Amolioaiei Mădălina. prurit şi reacţii hipersensibilitate la ambroxol (urticarie şi chiar crize de astm). Contraindicatii . Copii peste 5 ani: 5 ml x 3 / zi.Copii între 2 . de obicei.5 ani: 2. Plantusin sirop 34 . vărsături. Insuficienta renala severa.si post-operator în afectiunile cu risc de complicatii pulmonare.

Indicat in bronsita acuta si cronica cu expectoratie vascoasa. Este emollient (combate starea de uscaciune a mucoaselor). Contraindicatii: Diabet Mod de administrare: Copii 1-5 ani: 2-3 lingurite pe zi Copii 6-12 ani: 4-5 lingurite pe zi Copii peste 12 ani si adulti: 3-4 linguri pe zi. Urinal sirop 35 . traheita acuta si cronica.4. zahar.4: Plantusin Indicatii Fluidifica secretiile bronsice. Durata unei cure este de minim 5 zile. Are actiune antitusiva cu efecte favorabile in tusea spastica.Sînziana Siropuri - - Mod de prezentare: Sticla de 250 ml. antiseptic al cailor respiratorii si usor sedativ. Scai vanat. favorizeaza expectoratia. flori de Tei.Amolioaiei Mădălina. Cimbrisor. laringita. benzoat de sodiu. Fig. Compozitie: extracte de frunze de Patalgina. Muguri de Pin. vitamina C.

5: Urinal sirop Indicatii: Efect benefic asupra sanatatii tractului urinar Elimină bacteriile patogene din tractul urinar si diminueaza riscul de reaparitie a infectiilor urinare Sustine dezvoltarea microflorei benefice Sprijina functionarea corecta a aparatului urinar Mod de administrare: 5 ml pentru copii cu varsta cuprinsa între 1-3 ani 10 ml pentru copii cu varsta cuprinsa între 3-12 ani 15 ml pentru copii de peste 12 ani si adulti Observatie: Urinal Sirop poate fi administrat în asociere cu tratamentul cu antibiotice Colic Baby sirop 36 . proantocianidoli Fig.concentrat uscat din suc de merisor (Vaccinium macrocarpon). 4.Sînziana Siropuri - - Mod de prezentare: Sticla de 150 ml Compozitie: NutriCran .Amolioaiei Mădălina.

flori de musetel .extract uscat de fenicul Fig. fara a depasi aceasta doza. calmeaza durerile abdominale.Amolioaiei Mădălina. inhiba fermentatia ce rezulta din degradarea florei bacteriene intestinale si favorizeaza evacuarea gazelor. la nevoie.Sînziana Siropuri - - Mod de prezentare: Sticla de 150 ml Compozitie: .SIPA-PIOCA (sirop de manioc.frunze de roinita . 37 .apa demineralizata .6: Colic Baby sirop Indicatii: Colic baby este un supliment alimentar. Amestecul de plante din compozitie are o actiune sedativa usoara. fara gluten) . Siropul are actiune anti-inflamatoare. ( 10-15 ml ) diluat in apa sau alt lichid. A nu se depasi doza maxima admisa. ( 2-3 ml/kg corp) Observatii: A nu se lasa la indemana copiilor sub 3 ani. efect anti-spastic. de relaxare a musculaturii intestinale netede si efect de reglare a secretiei gastrice si biliare. 4. 100% natural cu rol de calmare a colicilor determinate de gazele intestinale la nou-nascuti si imbunatatirea functiilor intestinale.tei . Mod de administrare: -2-3 lingurite pe zi.

diminuă secreţiile bronşice.6 h. .efect inhibitor al centrului respirator bulbar. Substante medicamentoase cu actiune antitusiva a)Codeină Farmacocinetică: . cu creşterea dozelor. predominant in formă inactivă. 1.Amolioaiei Mădălina. dozele echivalente analgezice fiind respective 120 mg şi 10 mg (per os). pană la 60 mg. de circa 3 ori mai slab comparative cu morfina.eliminarea urinară. prin demetilarea (cca 10 %) la morfină (metabolitul active). Farmacotoxicologie : . .efectul antitusiv apare la doze mai mici (15 mg) decat efectul analgezic (120 mg). putand produce deprimare şi dependenţă la noul născut şi sugar.biotransformarea hepatică.majoritatea antitusivelor isi datoresc efectul deprimarii centrului tusei din zona dorsolaterala a bulbului .Sînziana Siropuri - - Capitolul V Siropuri cu actiune antitusiva Antitusivele sunt medicamente capabile sa calmeze tusea .latenţa este de 2 h şi durează 4 . Farmacodinamie: . .Este posibila si o actiune periferica de deprimare a functiei receptorilor senzitivi de la nivelul cailor aeriene. 38 . crescută faţă de morfină.difuzează prin placentă şi în laptele matern. efectul antitusiv se intensifică. . . V.biodisponibilitatea per os este medie (cca 50 %).efectul antitusiv este de circa 12 ori mai slab ca cel al morfinei. .

Farmacoepidemiologie: .potenţial toxicomogen redus.prudenţă la asmatici. 15 . în insuficienţă hepatică.creşte presiunea intrabiliară. 1 Morfina si Opiul Farmacoterapie: . dezvoltă toxicomania. . Farmacoterapie şi Farmacografie: .nu deprimă respiraţia şi motilitatea cililor respiratori. infarct pulmonar.convulsi la copii. în mod excepţional.Sînziana Siropuri - - . emfizem pulmonar. .2) Dextrometorfan Farmacodinamie : . iritativă. consecinţă a spasmului sfincterului Oddi. insuficienţă respiratorie.posologie ca antitusiv: adult. . b.2 .Amolioaiei Mădălina.anevrism de aorta) . putand accentua insuficienţa respiratorie.6 h. la 6-8 ore.indicaţie ca antitusiv.în tuse foarte intensă.atenţie stupefiant.costipaţie si greaţă.0. . . indicat în tusea uscată. la copii sub 5 ani (eruperea hepatică deficitară). copii peste 5 ani 0.3 mg/kg.efect antitusiv cu durată relative medie (3-6h). . b) Antitusive central opioide b. depistarea prelungită. .este antitusivul cel mai frecvent utilizat şi luat ca referinţă. fracturi de coaste.nu are acţiune analgezică.30 mg la 4 . numai la doze mari. refractară la alte antitusive -însoţită de durere intensă (cancer pulmonar. 39 . .nu creează dependenţă.

convulsi. somnolenţă anxietate halucinantă. la administrarea sub formă de soluţie.reacţii adverse: deprimarea respiraţiei la doze mari .latenţă scurtă datorită unui efect anestezic local slab pe mucoasa faringiană.antitusiv aproape egal codeinei. prurit.eliminarea urinară în formă nebiotransformată şi ca metaboliţi Farmacotoxicologie şi Frmacoepidemiologie: .Sînziana Siropuri - - Farmacotoxicologie şi Farmacoepidemiologie: . 40 . insuficienţă hepatică.Amolioaiei Mădălina. edem angineurotic). iritativă. c.de 3ori pe zi Contraindicatii: -este contraindicat in astm si in insuficienta respirtorie c.contraindicaţi: insuficienţă respiratorie.M. dispnee. .posologie:40-80 mg.sarcina si alaptare.în supradoze: tremor. copii sub 6ani. .per os rapidă şi aproape totală.2) Clobutinol (Clobutinolum) Farmacocinetică : . Antitusive centrale neopioide c.reacţii adverse: rar reacţii alergice (urticarie.1) Clofedanol (Chlophedianol) Farmacodinamie : . . alcool -la batrani si in cazul insuficientei hepatice dozele se reduc cu 50% Posologie -se administreaza in doze de 15-30 mg de 3-4 ori pe zi. .indicaţii: tuse neproductivă. Farmacoterapie şi Farmacografie : . -nu se asociaza cu I.O.

Farmacoterapie şi Farmacografie : . Farmacoterapie şi Farmacografie : .indicaţi: tuse uscată. c.antitusiv cu eficacitate pronunţată.interacţiuni: sinergism de potenţare a sedări. la asociere cu alcool şi deprimante SNC. tulburări neuropsihice. 40-60 mg de 3 ori/zi. iritativă.absorţie per os rapidă şi totală.contraindicaţi: insuficienţă respiratorie. copii sub 12 ani. cat şi metaboliţii activi. eritem cutanat) şi cu frecvenţă redusă (circa 1 %). Farmacotoxicologia şi Farmacoepidemiologia : . 5-15 mg repetat de 3 ori/zi. la asociere cu antidepresive. Farmacodinamie: . profilaxia tusei.bronhodilatator.3) Butamirat (Butamiratum) Farmacocinetică : . .Amolioaiei Mădălina. teofilină.posologie per os: adult. .posologie per os: adult. . . diaree.prudenţă: activităţi ce necesită atenţie sporită.biotransformare plasmatică şi hepatică la metaboliţi activi.în supradozare provoacă somnolenţă. atat butamiratul. astm bronşic. copii sub 12 ani. tuse convulsivă. 41 .avantaj: reacţie adversă importanţă (greaţă. durata tratamentului: maxim 7 zile. pre şi postoperator. 10-40 mg de 3 ori/zi. sinergism în scăderea pragului convulsivant. .Sînziana Siropuri - - . . .indicaţie: tuse neproductivă. 20-25 mg repetat de 4 ori/zi. . sarcină.legare de proteinele plasmatice în procent înalt (circa 95 %).

afecţiuni cardiovasculare. diaree.indicaţi: tuse neproductivă iritativă. c.se preferă administrarea înaintea meselor. V. Farmacoterapie şi Farmacografie : . .precauţi: monitorizarea funcţiei respiratori şi activităţi cardiovasculare (la administrarea intensivă).antitusiv eupneic efectul circa 4 ore. Plante cu actiune antitusiva La fel ca si in cazul altor boli respiratorii acute. .30 mg/zi (10 mg/10 kg/zi).antitusiv şi bronhodilatator. 2.posologie per os: adult. 20 . copii. .40 mg de 2-3 ori/zi.calmarea tusei acute de orice natură.indicaţie: tuse neproductivă iritativă.avantaj :nu are acţiune deprimantă SNC şi nu provoacă somnolenţă Farmacotoxicologie şi Farmacoepidemiologie : . tuse spasmotică. .prudenţă: insuficienţă respiratorie. c.Sînziana Siropuri - - . 30-50 mg/zi pănă la 15 ani 10.reacţii adverse: greaţă.5) Oxeladina (Oxeladinum) Farmacodinamie : . tuse convulsivă.Amolioaiei Mădălina. 10-20 mg de 2-3 oro/zi. . Farmacoterapie şi Farmacografie : . .4) Pentoxiverina Farmacodinamie : . eritem cutanat.posologie per os şi intravenos: adult. tratamentul antitusiv cu plante este diferentiat : 42 .

Cantitate de macerat rezultata se bea in cursul unei zile. preparat la rece din radacinile plantei.Sînziana Siropuri - - In prima faza. se beau 2-3 cani pa zi. Frunze de Potbal ( Folium Farfarae): -infuzie. se setrecoara prin strecuratoare printr-un singur strat de tifon.Amolioaiei Mădălina. cea iritativa. care se beau calde (nu fierbinti) de preferinta indulcite cu miere. se beau cate 3 linguri.f. din 3 linguri de planta la o cana cu apa.treptat in cursul zilei Flori si Frunze de Nalba de cultura (Flores et Folium Malvae) sau flori si /sau radacini de Nalba mare (Flores et /vel Radix Althaea): -infuzie din frunze si flori: se prepara utilizand o lingura de planta la o cana cu apa. cate 3 linguri de infuzie (indulcita cu miere). Fructe de anason (Fructus Anisi) 20 g. -macerat. ca antitusive. Flori de Lumanarica (Flores verbasci) -infuzie . In faza iritativa. timp de 60 minute folosind o lingura radacini fragmentate la o cana cu apa.2 lingurite la o cana cu apa care se bea . se beau doua cani pe zi. din 2 lingurite planta la o cana cu apa . -infuzie concentrate. ajugandu-se la un total de doua cani pe zi. M. este indicate reteta cu urmatoarea formula: Rp: Petale de mac rosu (Flores Rhoeados) 30 g. Rostopasca (Herba Chelidinii) 10 g Talpa gastii (Herba Leonuri) 40 g. se beau la fiecare doua ore. dintr-o lingura de amestec de palnte la o cana cu apa. :Infuzie. atunci cand tusea este “seaca” (fara expectoratie) se recomanda plante cu substante active de tipul codeine. la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Cele mai indicate forme farmaceutice in patologia respiratori sunt infuziile sau decocturile. la interval de 3 ore. Se poate indulci cu zahar sau miere. Licheni de piatra (Lichen Islandicus) 43 .

Tehnica Farmaceutica. 1962 5. dintr-o lingurita la o cana de apa. Marasoiu. Rub Saidac Aurelia. Editura Didactica si Pedagogica. Ban. editura Polirom. Elena Georgescu. Bucuresti. Farmacopeea Romana. 1974 6. Bucuresti 1977 3. E. editia a II-a revizuita. S. Cornelia Fica. Tehnica Farmaceutica. Savopol. editia X. V. Bibliografie: 1. Ciocanelea. se beau 2 cani pe zi de preferinta in amestec 1:1 cu lapte (pentru a contracara efectul usor irritant gastric al decoctului). editura Medicala. editura Medicala. Iuliana Popovici. 1993. Gh. Iasi 1997 4. 1983 44 . Adam Ludovic. Negoita.Amolioaiei Mădălina. I. manual pentru scolile tehnice sanitare. Dumitru Lupuleasa. Tehnologie Farmaceutica. editura Medicala. V. la care se adauga un varf de cutit de bicarbonate de sodium.Sînziana Siropuri - - -Decoct. Tehnica Farmaceutica. Stanescu. Ionescu Stoicu. Tehnica farmaceutica. 2.