You are on page 1of 4

#2

June 6th, 2014, 05:12 PM

Sashwat

Join Date: Jun 2011


Posts: 35,929

Super Moderator

Re: RRB Staff Nurse Exam Solved Model Question Paper

As per your request here I am sharing the Solved model Question Papers for Staff Nurse
Exam of RRB
1. Fertilization of ovum takes place at:
Ans. Ampulla
2. The most frequent causes of maternal death during child birth:
Ans. Hemorrhage
3. LMP was on 01.09.2009, then EDD is on:
Ans. 08.06.2010
4. Endomatrium after conception is known as:
Ans. Decidua
5. The reagent used for testing urine sugar is:
Ans. Benedicts reagent
6. Fertilized ovum up to 3-8 weeks is called:
Ans. Embryo
7. Severe vomitting in pregnancy is:
Ans. Hyperemesis gravidarum
8. The hereditary determinants of humans are received from:
Ans. Genes
9. Humans placenta develops at .. months of pregnancy
Ans. 3
10. Fusing of sperm and ovum is called:
Ans. Fertilization
11. Injection TT is given to pregnant women to prevent:
Ans. Neonatal tetanus
12. How many pairs of chromosomes in man?
Ans. 23
13. Average births weight of an Indian baby is . Kg.
Ans. 3
14. Hypertensive disorders of pregnancy is:
Ans. Eclampsia
15. An infant sits alone momentarily by about . month of age.
Ans. 6

16. The ideal pelvis for child bearing is . pelvis


Ans. Gynaecoid
17. Abortion is the termination of pregnancy before . weeks of pregnancy.
Ans. 28
18. HCG can be detected in blood after conception as early as days
Ans. 9
19. Positive signs of pregnancy is:
Ans. Foetal movement
20. The causes of physiological anaemia in pregnancy is:
Ans. Haemodilution
21. Normal volume of amniotic fluid at term is ml.
Ans. 1000
22. Increased accumulation of cerebro spinal fluid in brain is:
Ans. Hydrocephalys
23. The foetal heart sound can be heard after .. month of pregnancy.
Ans. 6
24. The average length of umbilical cord is cm.
Ans. 50
25. Human foetus has a coat of hair called:
Ans. Lanugo
26. Hypoglycemia in a baby of diabetic mother is because of:
Ans. Increased insulin
27. Site of fertilization in female reproductory system is:
Ans. Fallopian tube
28. The child has a complete set of deciduous teeth at the age of .. years.
Ans. 2
29. Protein requirement for a pregnant woman per day is .. grams
Ans. 55
30. Congenital varicella is related with which disease?
Ans. Chicken pox
31. The maximum amount of blood lost during delivery is ml.
Ans. 500
32. The first sign seen in pregnancy is:
Ans. Amenorrhoea
33. The hormone that is injected to pregnant woman at the time of delivery:
Ans. Oxytocin
34. Labour starts with pain and ends with the delivery of:

Ans. Placenta
35. Labour takes place after . day of last menstrual period:
Ans. 280
36. A new born baby has bones.
Ans. 300
37. Bartholin gland is found in:
Ans. Vagina
38. Corpus luteum is found in:
Ans. Ovary
39. A childs heredity is determined at the time of:
Ans. Conception
40. Heart burn refers to an uneasy burning sensation in the:
Ans. Stomach
41. Breast milk production is increased due to:
Ans. Prolactin
42. The brim of the anthropoid pelvis is .. shape.
Ans. Oval
43. Which chemical is used to test urine for albumin.
Ans. Acetic acid
44. . percent of water contains in amniotic fluid.
Ans. 99
45. The killing of a new born child by its parents is called:
Ans. Infanticide
46. The function of amnion is:
Ans. Shock protection
47. The strongest ligament in the female pelvis is:
Ans. Transverse cervical
48. Gynaecoid pelvis is . in shape.
Ans. Round
49. First foetal movement felt by the mother is:
Ans. Quickening
50. The alternate term of normal labour is:
Ans. Eutocia
51. The process by which ova are discharge from ovary is called:
Ans. Ovulation
52. Grafian follicle of ovary secretes which hormones?
Ans. Oestrogen

53. Drugs and X-rays should be avoided in the . trimester of pregnancy:


Ans. First
54. Amniotic fluid other wise known as:
Ans. Liquor amni
55. The first Railway line in South India started in:
Ans. 1856
56. There is 16 Zones and . divisions in Indian Railways.
Ans. 68
57. Kerala State included in which Zone?
Ans. Southern
58. Who was the first Vice President of India ?
Ans. Dr.S. Radhakrishnan
59. Shantivan is the Samadhi place of:
Ans. Indira Gandhi
60. The Prime Minister of Bangladesh:
Ans. Shiek Haseena
61. Mother Teresa was born in:
Ans. Yugoslavia
62. Chepauk stadium situates in:
Ans. Chennai
63. The First Chief Minister of Tamil Nadu was:
Ans. C.N. Annadurai
64. The famous wild life sanctuary in Tamil Nadu:
Ans. Mudumalai
65. Kanchi was the capital of the:
Ans. Pallavas