12. Könyvtári honlapokba adaptálható webszolgáltatások, példákkal.

(A Tanár úr azt kérte, hogy mindenki gondolja át, hogy milyen webszolgáltatásokat lehetne alkalmazni egy-egy könyvtári weblapon, és miért?! Amiket ide leírtam, azok csak ötletek. Lehet, hogy a te ötleted jobb ennél!) Webszolgáltatások létrehozásának oka lehet: • könyvtáros célközönség kialakítása és (vagy) megtartása (pl.: blog, fórum)

saját adatbázis létrehozása (pl.: dokumentumok digitalizált változata)

képgaléria,

helyismereti

KÉPGALÉRIA Egy könyvtárnak érdemes képgalériát készíteni, főleg a rendezvényekről, vagy a könyvtárról készült képeket szokták felrakni. Egyre gyakrabban használnak képgalériát Digitalizált anyagok (pl.: fényképek, képeslapok) interneten való közzétételéhez. Képgalériát létrehozhatunk CMS telepítéssel (http://www.opensourcecms.com, Images Gallery menüpontból letölthető, pl.: Pixelpost, Zenphoto stb.). Ha nem szeretnénk telepíteni, akkor használhatunk egy erre szakosodott ingyenes online szolgáltatást is (pl.: http://kep.tar.hu/). Könyvtári Képgalériák:
-

OSZK: Képtár http://keptar.oszk.hu/

- FSZEK: Budapesti Képarchívum http://database.fszek.hu:2006/ftopt/ft0301.htm? v=fototar&a=start&a1=

BLOG Egyre több helyen alkalmaznak blogokat. Mint a legtöbb szolgáltatás ez is informálásra és közösség építésre szolgál. Egy egyszerű blogmotor (letölthető a http://www.opensourcecms.com oldal Blogs menüpontjaiban válogatva) felrakása után úgy alakíthatjuk a honlapot, ahogyan csak szeretnénk. Könyvtári Blogok:

-

Egri Bródy Sándor Könyvtár http://hangtarnok.klog.hu/

Zenei

Részlegének

Blogja Blogja

-

-

Csongrád Megyei Könyvtárosok http://csmke.klog.hu/

Egyesületének

FÓRUM A legtöbb CMS (tartalomkezelő rendszer) rendelkezik saját fórummal, de ha nem akkor sem kell elkeseredni, mert több lehetőségünk is van fórumkészítésre. Többek között Fórum CMS-t is telepíthetünk a honlapra (pl.: www.opensourcecms.com, Forum menüpontjából válogatva is). Ha mégsem a telepítés mellett döntünk, akkor használhatunk egy erre szakosodott online szolgáltatást (pl.: http://sgforum.hu/, http://www.forumx.hu/, http://www.freeforum.hu/). Könyvtári fórumok:
-

Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár fórum (Nyíregyháza) http://www.mzsk.hu/e107_plugins/forum/forum.php

WIKIPÉDIA A wikipédia szolgáltatás is egyre népszerűbb, egyre több könyvtárnak van saját Wikipédiája. Szakkönyvtáraknak érdemesebb saját wikipédiát létrehozni, amelyekben összegyűjthetik a szakra vonatkozó fogalmakat, idegen kifejezéseket. Könyvtári wikipédia:
-

Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár http://konyvtar.pkkk.hu/wiki/index.php?title=Kezd%C5%91lap

KERESŐMOTOR A legtöbb CMS rendelkezik saját keresőmotorral, de ha statikus oldalunk van, akkor beágyazhatunk a HTML oldalba egy keresőmotort. Pl.: a Google egyéni kereső motorját (http://www.google.hu/coop/cse/).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful