You are on page 1of 13

Transformarea dinților.

Metode de calcul în
restaurările odontale
Reconstruirea arcadei dentare
Prolema cea mai actuala cu care se confrunta medicul stomatolog este
reconstruirea grupului frontal de dinti, deoarece de ei depind problemele
estetice primordiale ale pacientilor.Pacientii cu probleme estetice localizate in
zona frontala asteapta un rezultat cit de cit satisfacator, iar cind acest lucru nu
se intimpla, ei ramin total stresati iar uneori sunt afectati psihologic ceea ce
favorizeaza refuzul de a se incadra in activitatea sociala.Inainte de a recurge la
reconstruirea arcadei dentare, medicul bazindu-se pe standardele
estetice,multilateral va discuta cu pacientul despre toate posibilitatile si
consecintele reconstruirii dintilor in caz concret,despre planul propus pentru
reconstruire si schimbarile necesare de forma, culoare,transparenta si
microforma suprafetei ,schimbarile asteptate ale exteriorului arcadei dentare
, zimbetul fetei.
Indicatii pentru reconstruirea arcadei dentare
 Diastema –se caracterizeaza prin existenta unui spatiu, mai mare sau
mai mic, intre cei doi incisivi centrali superiori.
 Trema - Spatiul anormal dintre oricare alti doi dinti vecini
 Distopie dentara - este anomalia in care dintele (partial sau complet
erupt) este situate in afara (ectopie) sau inauntrul (entopie) liniei arcadei
dentare.
 Adentie primara - se datoreaza neformarii mugurilor dentari si se
caracterizeaza prin absenta unui dinte sau mai multi, mergand in acelasi
timp chiar pana la absenta totala a lor.
Tehnica de reconstruire a arcadei dentare
Etape:
1. Calculul corelatiilor optimale a dintilor din arcada
2. Pregatirea dintilor pentru restaurare
3. Restaurarea pe etape a dintilor de la laterali la centrali cu verificarea
marimilor conform calculelor si corectarea lor la fiecare etapa

Cum ar trebui sa fie marimile dintilor.Problema principala in reconstruirea sectorului frontal de dinti consta in cunoasterea gradului de majorare(minimalizare) a coroanei dentare. ca sa corespunda sectorului frontal din arcada dentara? .

Echilibrul dento-facial: pentru aceasta evaluare sunt nevoie de 6 poze astfel: poza din faţă cu zâmbet reţinut. ophrion. b.Raspunsul la aceasta intrebare va fi primit . Echilibrul somatic: pentru aceasta evaluare sunt nevoie de 2 poze: una din faţă şi una din profil a pacientului. talie. nasion. punctul de contact pe suprafata proximala. Se recomanda ca acest ansamblu sa fie restaurat intr-o singura sedinta. deoarece medicului i se memoreaza nuantele de construire a coroanelor dentare. poza din faţă în care să fie evidenţiate arcadele dentare. . Aplicaţia urmăreşte evaluarea estetica din 3 puncte de vedere: echilibrul somatic.Cu atit mai mult ca practic toti incisivii trebuie sa fie strict identici dupa culoare si transparenta. creasta iliaca. marginea radacinei. Echilibrul facial: pentru aceasta evaluare sunt nevoie de 2 poze: una din faţă cu gura. poza din profil cu zâmbet larg.Punctele de reper pot servi orientarile cunoscute de pe suprafata dintelui. etc c.echilibrul facial. coate. genunchi.închisă şi una din profil de asemenea cu gura închisă.NET pentru o mai bună identificare şi folosire a criteriilor de evaluare a esteticii dento-faciale şi chiar somatice. dolosind calculele pentru arcada dentara.In practica clinica principalul scop ii va revine procesului de construire proportionala a grupei celor 4 incisivi numit „ansamblul unic dentar”. poza din profil cu zâmbet reţinut. a. poza din faţă cu zâmbet larg. O metoda mai moderna de calcul este folosirea DSF (Dento-StomatoFacial). echilibrul dento-facial. GUI.Estetic soft este o aplicaţie care urmăreşte folosirea diferitelor tehnici de prelucrare de imagini şi folosirea tehnologiilor moderne în domeniul bazelor de date. pe care sunt amplasati cei 4 incisivi. Pozele sunt din ansamblu deoarece se urmăresc măsurători ale diferitor segmente pornind de la umeri.Pentru aceasta se va afectua 4 masurari(dupa numarul de dinti). in timp ce caninii se disting de ei dupa acesti parametri si se poate lucra cu ei in vizita urmatoare. etc. Pozele trebuie să cuprindă doar capul pacientului deoarece trebuie identificate puncte precum: trichion. menton. poza din profil cu arcadele dentare . Calculul rindului de dinti se va incepe cu determinarea lungimii sectorului frontal al arcadei dentare.

a importat imaginile necesare şi a realizat şi anumite prelucrsri asupra acestora. IX. În acest modul ne propunem definirea anumitor puncte pe corp. În acest moment utilizatorul a ales un pacient. a ales ce fel de evaluare vrea ss facs.).y ale acestor puncte pe imagine.35. cu ajutorul csrora se pot realiza mssurstori. Important este ceea ce reprezints acest punct (articulaţie umsr stâng. Fig. Fiecare punct definit este salvat în baza de date în tabela “Puncte” prin coordonatele x. Daca nu avem în acest punct imagini clare care ss ne permits determinarea unor puncte atunci probabil trebuie reluaţi paşii de mai sus. Aceste puncte nu sunt folosite efectiv în calculele ulterioare dar sunt esenţiale în economia programului.Mssurstori Partea cea mai importants a aplicaţiei se realizeazs aici. . Aceste puncte pe care utilizatorul trebuie ss le defineascs sunt împsrţite în mai multe capitole în funcţie de evaluarea dorits. calculul unor unghiuri şi altele.Exemplu program . Unele din cele mai importante puncte ce trebuie definite sunt cele care creeazs linia marker. rapoarte. informaţii necesare pentru spaţiul 2D. articulaţie genunchi drept etc. Înss pentru fiecare pozs trebuie definite punctele de referinţs.

articulaţie cot stâng etc. faţs. nu este obligatoriu ss fie ceva de pe corp.36. articulaţie umsr drept. În imaginea de mai jos am folosit antebraţul. Fig. Astfel ca şi referinţs trebuie trasats linia medians. poate fi un obiect introdus în imagine.considerat a fi într-o poziţie paralels cu aparatul de fotografiat. În exemplul de mai jos este situaţia cu punctele care trebuie definite pentru evaluarea segmentelor: vertex. Pentru aceasta trebuie poziţionat un punct din care se traseazs verticala. Este necesars pentru a face un raport între dimensiunile care reies de pe imagine şi dimensiunea reals. Aceasta linie marker poate fi orice element. etc. imaginea din faţs. dups metoda cunoscuts. În exemplul de mai sus este vorba de evaluarea somatics. IX. Se urmsreşte simetria faţs de linia medians.Linia marker este linia a csrei dimensiune reals se cunoaşte. În cazul în care un punct este ssrit. anumite evalusri s-ar putea ss nu fie realizabile. Apoi trebuie definite toate punctele din lista din stânga pozei: articulaţie umsr stâng. Pentru fiecare punct se traseazs orizontala împsrţind astfel corpul uman în mai multe segmente. prin regula de trei simpls. menton. umeri. Exemplu program .

37. . IX.Exemplu program Alte exemple de definire a punctelor in evaluarea faciale din faţă şi profil. Fig. .Pentru definirea unui punct se poate folosi şi ajutorul dat de această aplicaţie care arată locul pe o imagine a acestui punct.

39.Exemplu program Fig. IX.Exemplu program . . .40.38. IX.Exemplu program Fig.Fig. . IX.

orientând asupra unui diagnostic. cu evidenţierea segmentelor neconcordante sau pe o imagine standardizats. se vor evalua simetriile faţs de linia medians. va afişa toate valorile obţinute sau doar cele ce se abat de la normal. în cazul imaginile de faţs.Exemplu program Rapoarte Odats fixate punctele.O etaps necesars în diagnosticare este analiza teleradiografiilor pe care se pot trasa planurile şi unghiurile necasare stabilirii tipului de dizarmonie dento-facials. Dacs programul poate scoate în evidenţs abaterile de normal. imaginea ce poate fi accesats şi pe parcursul rulsrii programului prin opţiunea de help. atât în cazul imaginilor de corp. De asemenea se vor evalua şi egalitatea a diferite segmente.41. precum şi proporţionalitatea dintre ele. existents în librsria programului. interpretarea finals aparţine medicului care va pune un . la alegerea utilizatorului. De asemenea. Programul. programul efectueazs prelucrarea datelor ce consts în realizarea comparaţiei între segmentele similare. Astfel. rapoartele finale pot fi prezentate fie pe imaginea pacientului. de faţs cât şi a arcadelor dentare. IX. . segmentele şi planurile de interes. Fig. calcularea distanţelor dintre diferite puncte şi planurile de referinţs precum şi realizarea rapoartelor şi compararea cu valorile ideale.

5 (maximal) .Exemplu program La momentul cind vom cunoaste lungimea sectorului frontal al arcadei dentare. Coeficientii dintilor frontali la maxila: Incisivii laterali – 1 Incisivii centrali – 1. Formula pentru calcularea randului de dinti: X=∑ unde. IX.corelând datele obţinute prin prelucrarea pe calculator cu cele obţinute din evaluările clinice şi paraclinice. L. obligatorii în abordarea completă şi complexă a cazurilor vizate.lungimea sectorului frontal al arcadei dentare. 1. 1. K.3(optimal). X.1 (minimal).42. Fig.diagnostic de certitudine.bazindu-ne pe proportionalitatea incisivilor va deveni posibila determinarea marimii cheie a incisivului lateral dupa formula.suma coeficientilor de baza a arcadei dentare. .latimea calculata a incisivului lateral.

Caninii – 1.1 In etapa urmatoare se vor pregati dintii pentru restaurare .efectuata prin rezectia suprafetelor distale de contact a lor.Etapa finala este reconstruirea liniei medii.efectuata strict dupa igiena profesionala a cavitatii bucale. Algoritmul reconstruirii randului de dinti: . Pregatirea dintilor pentru restaurare va consta in crearea spatiului optimal pentru latirea unor dinti si ingustarea altora. Schema de reconstruire: Initial Reconstruirea se va efectua simetric de la punctele cunoscute mediale de contact a caninilor in directie spre centrul calculat.

conform carora obiectul luminos va parea mai mare decit cel obscur de aceleasi dimensiuni.De regula. Corectia incisivilor laterali pina la latimea calculata 3.1mm.reconstruirea va consta in micsorarea coroanei dentare. Reconstruirea incisivilor laterali si a contactelor proximale cu caninii 2. In caz de inghesuire dentara In cazurile cind dimensiunile transversale ale dintilor vor fi mai mari decit cele optimale.trema. reconstruirea va consta in marirea coroanei dentare a sectorului respectiv din arcada. Schimbarea pozitiei dintilor in randul dentar In caz de diastema.Cea din urma considerabil va complica coeziunea marginala a compozitului in regiunea coletului.intru inlaturarea diastemei. Diastema/ Trema Initial situatia clinica va consta in prezenta spatiului intre coroanele a 2 dinti si corespunzator a distantei mari intre radacini. pentru a pastra proportionalitatea corelatiei dintre incisivii centrali si cei laterali.Daca marimea transversala a dintilor e mai mica decit cea optimala.In cazul tremei numarul dintilor inclusi in reconstruire va depinde de calculul randului dentar si planul de reconstruire.Lucrul efectuat „la ochi” se evita deoarece impresiile vizuale practic intotdeauna induc in eroare. va fi necesar ca spatiul dintre incisivii centrali sa fie repartizat proportional intre incisivii centrali si cei laterali.in cazurile cind marimea dintilor nu va corespunde marimii arcadei dentare.deoarece conurile interdentare vor fi calculate pentru spatiile interradiculare obisnuite. Pregatirea operatorie include: . Reconstruirea randului dentar consta in schimbarea de pozitie a dintilor si se va efectua de regula. Reconstruirea liniei centrale Pentru a efectua masurari cit mai precise vom avea nevoie de calibruculisa(subler) cu diviziunea de masura de 0.cauzata prin efectul de iluzii optice. Reconstruirea incisivilor centrali si contactele proximale cu incisivii laterali 4.1.

insa pentru a inchide spatiul. Inlaturarea smaltului de pe suprafetele laterale de contact conform dimensiunii calculate pentru repartizarea proportionala a partilor diastemei pe incisivii laterali.care. in coroana planificata. dupa reconstruire coroanele tuturor dintilor inclusi vor fi marite in volum in asa masura c in fiecare coroana dentara si in randul dentar sa se pastreze raportul proportiei de aur.  Inlaturarea smaltului din partea diastemei/tremei cu scop de combatere a surplusului de transparenta din contul smaltului superficial.  Reconstruirea smaltului se face in conformitate cu constructia de restaurare a coroanei dintelui anterior si pentru a pastra relatiile de proportionalitate a inaltimii si latimii coroanei. In asa mod. va fi plasata in centru(paradoxal . va fi necesar la inceput de a-l mari).de regula se realizeaza alungirea adecvata a marginii incisivale.  Reconstruirea dentinei se va efectua prin lipirea nuantelor opace de compozit la suprafata pregatita a dintilor din partea diastemei/tremei. .  Formarea unghiului lateral al suprafetei incisale.

Prezentat de studenta Stratu Victoria Grupa: 5 .