You are on page 1of 6

s and p Block Elements

A-Revision Material

Homework Questions
1.

The solubility of alkali metal hydroxide follows the order:


(a) LiOH NaOH KOH RbOH CsOH

(b) LiOH NaOH KOH RbOH CsOH

(c) LiOH CsOH RbOH NaOH KOH

(d) None of these

Sol: The order of solubility for alkali metal hydroxides is


LiOH NaOH KOH RbOH CsOH .

Ans: (a)
2.

The correct order regarding the solubility of alkaline earth metal halides in water is:
(a) MgCl2 CaCl2 SrCl2 BaCl2

(b) CaCl2 BeCl2 BaCl2 SrCl2

(c) MgCl2 CaCl2 BeCl2 SrCl2

(d) MgCl2 CaCl2 SrCl2 BaCl2

Sol: The order of solubility of alkaline earth metal halides decreases from Mg to Ba

MgX 2 CaX 2 SrX 2 BaX 2


Ans: (d)
3.

The hydration energy of Mg 2 ions is larger than that of:


(a) Al 3

(b) Na

(d) Mg 3

(c) Be2

Sol: Hydration energy of alkaline earth metals cation is greater than the alkali metal cations.
Ans: (b)
4.

MO3 an hydrolysis forms


(a) MOH and H 2

(b) MOH and O2

(c) MOH and M 2O2

(d) MOH and H 2O2

Sol: 4MO3 2H 2O
4MOH 5O2
Ans: (b)
5.

The alkalide ion is


(a) Diamagnetic

(b) Represented as CH 3

(c) Paramagnetic

(d) Represented as C H 3

Sol: Na is alkalide ion

Na 1s 2 2s 2 2 p6 4s1 Paramagnetic due to unpaired electrons

Na 1s 2 2s 2 2 p6 3s 2 Diamagnetic due to paired electrons


Thus, (a)
Ans: (a)

Copyright Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.ace-online.co.in|

s and p Block Elements

A-Revision Material

6.

The deep colour produced when iodine is dissolved in a solution of potassium iodide is caused by the
presence of
(b) I

(a) I 2

(c) I 3

(d) I 2

Sol: KI I 2
KI3
Ans: (c)
7.

Which is not obtained when metal carbides react with H 2O ?


(a) Al4C3 H 2O
CH CH

(b) CaC2 H 2O
CH CH

(c) Mg2C3 H 2O
CH3C CH

(d) Be2C H 2O
CH4

Ca OH 2 C2 H 2
Sol: CaC2 2H 2O
Be2C 4H 2O
2Be OH 2 CH 4
Mg2C3 4H 2O
2Mg OH 2 C3 H 4
4 Al OH 3 3CH 4
But Al4C3 2H 2O
Ans: (a)
8.

Na2 Be OH 4 is formed when


(a) BeO reacts with NaOH solution

(b) Be reacts with NaOH solution

(c) Both (a) and (b) correct

(d) None of the above is correct

Sol: Be 2 NaOH 2H 2O
Na2 Be OH 4 H 2
BeO 2 NaOH
Na2 BeO2 H 2O

Ans: (c)
9.

Metal carbides on reaction with H 2O forms CH 4 . Carbide can be


(a) CaC2

(b) Mg3C2

(c) Be2C

2Be OH 2 CH 4
Sol: Be2C 4H 2O
Ans: (a)
10. One mole of magnesium nitride on reaction with excess of water gives:
(a) Two mole of HNO3

(b) Two mole of NH 3

(c) 1 mole of NH3

(d) 1 mole of HNO3

Sol: Mg3 N2 6H 2O
3Mg OH 2 2 NH3
Ans: (b)

Copyright Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.ace-online.co.in|

(d) SiC

s and p Block Elements

A-Revision Material

11. Chemical A is used for water softening to remove temporary hardness. A reacts with sodium carbonate
to generate caustic soda. When CO2 is bubbled through A, it turns cloudy. What is the chemical
formula of A?
(a) CaCO3

(b) CaO

(c) Ca OH 2

(d) Ca HCO3 2

Sol: A Ca OH 2 Hard water


CaCO3 H 2O
CaCO3 2 NaOH
A Ca OH 2 Na2CO3
CaCO3 H 2O
A Ca OH 2 CO2

Chemical formula of A is Ca OH 2 .
Ans: (c)
12. Anhydrous magnesium chloride can be prepared by heating MgCl2 2H 2O :
(a) In a current of dry HCl gas

(b) With carbon

(c) Until it fuses

(d) With lime

Sol: MgCl2 2H 2O MgCl2 anhydrous


Dry HCl gas

Ans: (a)
13. When PbO2 reacts with conc. HNO3 , the gas evolved is:
(a) NO2

(b) O2

(c) N 2

(d) N 2O

1
Pb NO3 2 H 2O O2
Sol: PbO2 2 HNO3
2
Ans: (b)
14. PbCl4 exist but PbI 4 does not exist because of:
(a) Large size of I

(b) Strong oxidising character of Pb4

(c) Strong reducing character of Pb4

(d) Low electronegativity of I

Sol: Pb4 oxideses I to I 2


Ans: (b)
15. B H B bridge in B2 H 6 is formed by the sharing of:
(a) 2 electrons

(b) 4 electrons

(c) 1 electron

(d) 3 electrons

Sol: B H B bridge bond is three centred two electron bond.


Ans: (a)
16. Three centred bond is present in:
(a) NH 3

(b) B2 H6

(c) BCl3

Sol: In diborane there are three centred two electron bonds.


Ans: (b)
Copyright Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.ace-online.co.in|

(d) AlCl3

s and p Block Elements

A-Revision Material

17. The structure and hybridization of Si CH3 4 is :


(b) trigonal, sp 2

(a) bent, sp

(c) octahedral, sp3 d 2

(d) tetrahedral, sp 3

Sol: Si has 4 Bond pair and zero lone pair.


Ans: (b)
18. Graphite is soft and lubricant, extremely difficult to melt. The reason for this anomalous behaviour is
that graphite:
(a) Has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak
interplanar bonds
(b) Is a non-crystalline substance
(c) Is an allotrope form of carbon
(d) Has molecules of variable molecular masses like polymers
Sol: Has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak
interplanar bonds.
Ans: (b)
19. Litharge is chemically:
(a) PbO

(b) PbO2

(d) Pb CH3COO2

(c) Pb3O4

Sol: Lead monoxide is called litharge (yellow)


Ans: (a)
20. Aluminium chloride exists as dimer, Al2Cl6 in solid as well as in solution of non-polar solvents such as
benzene. When dissolved in water it gives:
(b) Al H 2O 6

(a) Al3 3Cl


(c) Al OH 6
Sol: Al H 2O 6

3HCl

3Cl

(d) Al2O3 6HCl

3Cl

Ans: (b)
21. Which of the following statement is incorrect regarding the compounds of carbon family elements?
(a) Maximum co-ordination number of carbon in commonly occurring compounds is 4, whereas
that of silicon is 6
(b) The stability order of group 14 dihalides is SiX2 GeX2 SnX2 PbX2
(c) The order of boiling point of hydrides of group 14 elements is CH4 SiH4 GeH4 SnH4
(d) MeSiCl3 on hydrolysis and subsequent condensation will produce Me Si OH 3
Sol: MeSiCl3 on hydrolysis and subsequent condensation will produce cross linked polymer.
Ans: (d)
Copyright Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.ace-online.co.in|

s and p Block Elements

A-Revision Material

22. Select correct about Lewis acidic strength of boron halides.

Sol: Lewis acidic strength

BBr3 BCl3 BF3 (Explain by back bonding)


Ans: (b)
23. Which of the following is correct related to change aluminium oxide?

2 NaOH

Sol: Al2O3 2 NaAlO2 H 2O

2 NaAlO2 2HCl 2H 2O
2 NaCl 2 Al OH 3

2 Al OH 3
Al2O3 3H 2O
Ans: (c)

Copyright Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.ace-online.co.in|

s and p Block Elements

A-Revision Material

24. Which of the following is not hydrolysed?


(a) CCl4

(b) SiCl4

(c) SnCl4

(d) PbCl4

Sol: Since CCl4 doesnt have vacant orbital.


Ans: (a)
25. When PbO2 reacts with conc. HNO3 , the gas evolved is :
(a) NO2

(b) O2

(c) N 2

1
Sol: PbO2 2 HNO3
Pb NO3 2 H 2O O2
2
Ans: (b)

Copyright Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.ace-online.co.in|

(d) N 2O