You are on page 1of 22

PLAN DE AFACERI

SC VERA AGENCY SRL

2011

Antreprenor

Miclea Gh. Veronica - Georgiana

PLAN DE AFACERI

SECTIUNEA 1: PROFILUL AFACERII
Descrierea Ideii de Afacere
Impreuna cu familia am descoperit sentimentul de libertate pe care ti-l da fiecare loc nou in care
ajungi si bucuria evadarii din agitatia urbana. Astfel, ne dorim sa infiintam o agentie de turism care isi
va desfasura activitatea in conformitate cu legea romana. Agentia are misiunea de a oferi servicii
turistice competitive. Structura agentiei de turism va avea patru departamente distincte : ticketing,
turism intern, turism extern si turism de afaceri si evenimente. Agentia de turism va oferi :
-excursii interne si internationale;
- transport international;
- bilete de avion;
- tabere şi excsursii pentru elevi si studenti;
- sejururi pentru odihna si tratament in toate staţiunile din tara si de pe litoralul romanesc;
- agroturism;
- excursii externe, circuite, croaziere;
- rezervari cazare in hoteluri din tara si strainatate;
- week-end-uri in tara si strainatate.

de la elevi si studenti care au preferinta catre pachetele turistice atragatoare ca zona turistica. clienti de toate varstele. intreprinderi comerciale.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 1: PROFILUL AFACERII Informatii personale: Adresa: Strada Postei. la persoane in varsta care opteaza pentru bilete de odihna si tratament in diferitele statiuni balneare din tara si din strainatate. Ploiesti.com Piata tinta si Clientii Din categoria clientilor agentiei de turism vor face parte toate categoriile sociale. agentii guvernamentale. cat si ca tarif practicat de agentie. Prahova Functia actuala: Educatie: Master – managementul sistemelor microeconomice Facultatea de Stiinte Economice – economia comertului. turismului si serviciilor Liceul pedagogic Telefon: 0769946164 E-mail: veronique_m21@yahoo. .

Produsele si serviciile turistice ale agentiei se vor adresa unei arii extinse de consumatori. Clientela turistica se va segmenta pe baza a trei motivatii turistice si anume: vacantele de vara sau /si iarna. intern si international. . Piata tinta este piata locala a serviciilor de transport turistic in sistem organizat.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 1: PROFILUL AFACERII Tendinte ale pietei tintite Agentia de turism va avea capacitatea de a realiza servicii in cantitatea si la calitatea solicitate de piata prin intermediul personalului foarte bine pregatit si a programelor tehnologice de care va dispune fiind promotoarea unor relatii permanente cu mass media de specialitate in sponsorizarea si sustinerea unor evenimente de tinuta Europeana. scurte sejururi de agrement si turism de afaceri.

in special cea care are legatura cu viitoarea afacere. Imi place foarte mult sa calatoresc si acest lucru m-a determinat sa pun in aplicare ideea de a derula o afacere in domeniul turismului. da. interviu) si in conformitate cu prevederile Codului Muncii. Descrieti principalele abilitati si cunostinte pe care le presupune noua afacere Ce calitati personale credeti ca va fac potrivita pentru inceperea si derularea noii afaceri? Am absolvit facultatea de Stiinte Economice in domeniul turismului si de aceea imi doresc foarte mult sa-mi deschid o afacere in turism. Descrieti propriilor competente si calificari detinute.Atestat de competente lingvistice de nivel mediu in limba germana . Regulamentului de Ordine Interioara si a celui de organizare si funcţionare si a altor prevederi legale. Ploiesti . pe baza de contracte individuale de munca. Ploiesti . Am facut practica in mai multe agentii de turism si ar fi ideal sa incep sa investesc in domeniul turismului impreuna cu oameni specializati in acest domeniu. In vederea promovarii personalul va fi trimis la studii de specialitate al carui scop principal este cresterea nivelului de pregatire. RESURSE UMANE Experienta anterioara.Curs de management educational organizat de catre departamentul pentru pregatirea personalului didactic din cadrul Universitatii "Petrol -Gaze".Curs de abilitati antreprenoriale ale femeii – ProFeminAntrep din cadrul Universitatii “Spiru Haret”. In agentia noastra se va angaja personal pe baza de concurs (chestionar. la care? . Ati mai participat la cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale? Daca.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 2: VIZIUNEA SI PERSONALUL Agentia va dispune de personal cu un grad ridicat de calificare.

Licente Pentru tipurile de avize si certificate care trebuie sa le obtin se va preocupa firma de consultanta juridica. Pe parcursul desfasurarii activitatii ma voi consulta cu agenti de turism experimentati. Printr-o gestionare adecvata trebuie sa reusesc sa am o afacere profitabila. Voi cumpara 2 calculatoare pentru care va trebui sa achizitionez si licenta de utilizare a programelor informatice.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 3: ORGANIZAREA ORGANIZAREA AFACERII Intentionez sa pun bazele unei societati comerciale cu raspundere limitata pentru afacerea mea. Consultanta profesionala Consider ca este important ca inainte de a porni afacerea sa apelez la consultanta manageriala. . Costurile initiale si de pornire a firmei vor fi la nivelul celor strict necesare. Ma voi interesa la Registrul Comertului de aspectele legate de constituirea si inregistrarea firmei.

SC Vera Travel SRL 3. REZERVARE NUME AFACERE Acestea sunt cele 3 denumiri pentu agentia mea. voi apela la serviciile unui consultant juridic. SC Vera Agency SRL 2. SC Vera Turist SRL Pentru avizele si aprobarile necesare desfasurarii activitatii. in ordinea preferinţelor: 1. APROBARI. .PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 4: AVIZE.

intr-o zona usor accesibila din punct de vedere al mijloacelor de transport. spatiul va fi mobilat corespunzator activitatii desfasurate si va fi dotat cu birouri. cu posibilitate de prelungire. produse de papetarie. fax.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 5: PREMISE (AMPLASAMENTUL AFACERII) Agentia de turism va functiona in Ploiesti. in cadrul unui imobil inchiriat initial pe o perioada de doi ani. De asemenea. Spatiul ce urmeaza a fi inchiriat va necesita o serie de lucrari de reconditionare si/sau adaptare la profilul activitatii. Pentru desfasurarea in conditii corespunzatoare a activitatii este nevoie de un spatiu de circa 150m2. telefoane. calculatoare. . scaune. respectiv 2 birouri. Conform practicii pe piata imobiliara va trebui achitata in avans contravaloarea chiriei pe o perioada de minimum doua luni.

100 lei materiale consumabile. Planificarea lichiditatii (cash-flow-ul) In conditiile a doi angajati in primele luni. . 200 lei intretinere si utilitati. Controale interne Avand in vedere ca este o agentie de turism mica voi verifica cu usurinta legalitatea si corectitudinea intocmirii situatiilor financiare si voi avea putere de decizie deplina privitor la disponibilitatile banesti. 50 lei internet. Voi avea urmatoarele cheltuieli lunare: 600 lei chiria spatiului. chiria spatiului si costuri variabile cu intretinerea spatiului. Analiza costurilor Voi avea costuri fixe cu salariile angajatilor. telefon. voi avea cheltuieli cu 2 salarii in suma de 1600 lei . 60 lei hartie xerox.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 6: CONTABILITATE SI LICHIDITATE (CASHFLOW) Contabilitatea Pentru evidentierea contabilitatii se va apela la o persoana cu studii specializate in contabilitate si cu un minimum de 3 ani experienta in domeniu. materialele consumabile. 200 lei amortizare aparatura birotica . amortizare. 200 lei cheltuieli neprevazute. 50 lei telefon.

300 lei.800 lei. 2 monitoare 1000 lei). licentele Windows . ceea ce presupune o cota lunara de 50. 1000 lei pentru programul informatic de contabilitate si chiria pe 3 luni adica 1800 lei. 2 imprimante . 2 birouri . .2500 lei.600 lei. deci finantarea va fi din surse proprii. Dispun de aceasta suma.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 7: FINANTAREA Strategia de finantare Necesarul meu de capital initial este de 5200 lei pentru sistemul informatic (care cuprinde 2 calculatoare . Aparatura de birotica imi propun s-o amortizez in 3 ani ceea ce inseamna o cota lunara de 150 lei si programul informatic in 2 ani.

PLAN DE AFACERI .

fax. telefoane.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 8: ACHIZITIILE Se propune reabilitarea si restaurarea imobilului si reamenajarea pentru a corespunde functiunii de agentie de turism. . Se vor cumpara calculatoare. mobilier. Firmele colaboratoare le voi alege in urma unui studiu de piata urmat de negocieri cu acestea.

Publicitatea va pune accent pe latura afectiva a mesajului. Tot prin intermediul marketing-ului se stabilesc si metodele si tehnicile de adaptare a intreprinderii la anticiparea si valorificarea oportunitatilor pietei in scopul supravietuirii si dezvoltarii acesteia. Agentia de turism va asigura o informare completa si multidimensionala a clientilor potentiali. in conditii de profit maxim. motivatiile de calatorie ale acestora. unitatiile de cazare.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 9: MARKETING Plan de Marketing Prin activitatea de marketing se identifica nevoile si cerintele turistilor. insa impactul cel mai mare il au comunicatiile personale. Planuri de promovare si publicitate Caracterul de intangibilitate duce la cresterea strategiei promotionale prin asocierea cu atribute tangibile a serviciilor prin legarea lor de anumite beneficii specifice. Astfel ca. perioada si agentia de turism care sa-i intermedieze voiajul este influentată de recomandarile si informatiile persoanelor din anturajul sau care au experimentat respectivele produse turistice. Imaginea pe care turistii si-o formeaza in legatura cu obiectivele. promovarii si distributiei. . preturilor. precum şi modalitatile de satisfacere a acestora cu produse si servicii corespunzatoare. iar apoi facandu-se trecerea la latura cognitiva prin informatii care sa sustina atasamentul deja creat. Aceste mesaje transmise prin publicitate trebuie sa sugereze trairea emotionala sugerata de peisaj legand o anumita afectivitate a turistului cu destinatia turistica. Sursele posibile de provenienţă a informatiilor turistice sunt diverse. alimentatie si de transport si calitatea acestora duce la cresterea sau diminuarea gradului de atractivitate a unui areal turistic. acel vis al turistului pe care agentia de turism il transforma in realitate printr-o serie de argumente rationale despre oferta turistica. Astfel decizia turistilor cu privire la destinatia. prin marketing se realizeaza o investigare a cererii si comportamentului turistilor in vederea stabilirii unei strategii adecvate ale intreprinderii si a unor politici corespunzatoare ale produselor. Este foarte important sa se mentina aceasta legatura psihologica.

provocandu-i dorinta de a achizitiona produsul respectiv. modern. descrierea programelor si a serviciilor si multe fotografii. . . Avantajele utilizării publicitatii turistice: .creşterea numarului de turisti atrasi spre o destinatie sau fidelizarea lor. mesajele publicitare vor fi transmise inainte de inceperea sezonului. a veniturilor agentiei de turism.impulsionarea consumului in extrasezon. deci cresterea cheltuielilor turistice. Textul mesajului publicitar va contine un set de argumente.pregatirea patrunderii agentiei de turism pe noi piete. . elegant. perioada de desfasurare. Catalogul turistic va avea toate paginile concepute dupa aceeasi structura: destinatia turisticăa ruta. Voi face anunturi pe internet prin site-urile unde se pot trimite cv-uri pentru a atrage absolventi in turism sau agenti de turism cu experienta. Fie ca este vorba de presa scrisa sau de audiovizual. care sa nu plictiseasca receptorul. Politici de personal (Descrieti planurile de angajare personal si de pregatire a celor implicate in vanzari) Eu ma voi ocupa de recrutarea de personal.cresterea cererii de servicii complementare. invocate in ideea sintetizarii si evidentierii caracteristicii lor si avantajelor produsului turistic.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 9: MARKETING Anuntul publicitar va fi redactat intr-un stil dinamic. . ci sa-i capteze interesul.promovarea pe plan national si international a tuturor formelor de turism .

In primul rand agentia va oferi o gama variata de servicii pentru toti clientii sai. agentia va putea adopta o strategie a diferentierii calitative. Agentia de turism va avea legaturi bune cu media si automat multe sanse sa opreasca sau sa limiteze starile nefavorabile inainte de aparitia lor. crearea unui climat favorbil intre aceasta si diferitele categorii de public. in anumite conditii ele putand fi reduse cu pana la 25% din pretul initial. . Un personal bine pregatit profesional joaca un rol important in cucerirea si mentinerea simpatiei publicului consumator. In cadrul acestora se vor organiza reuniuni de informare si educare a turistului. Preturile vor fi negociabile. pe masura ce serviciul va ajunge in faza de crestere. Cum credeti ca puteti fi avantajati din valorificarea punctelor slabe ale competitiei? SECTIUNEA 10: PROGRAM DE CRESTERE Expansiunea Relatiile publice reprezinta o forma de comunicare foarte credibila.PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 9: MARKETING Competitia Agentia de turism se va baza pe anumite calitati constitutive pe care nici una dintre firmele concurente nu le prezinta in totalitate. Clubul va promova oferte de calitate pentru clientii fideli la preturi reduse. in ideea realizarii unei imagini puternice de marca a serviciilor si a maximizarii cotei de piata. parteneri si noi consumatori importanti. Agentia va include in instrumentul relatiilor cu publicul si fondarea unor cluburi de turism avand ca membrii clienti fideli. Mai tarziu. Atuurile pe care aceasta agentie va miza sunt cele stabilite de studiile de piata si sunt astfel concepute incat sa raspunda nevoilor si asteptarilor clientilor. Relatiile cu presa urmaresc promovarea imaginii firmei.

PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 10: PROGRAM DE CRESTERE Ce probleme majore pot apare in implementarea afacerii si cum crezi ca le poti raspunde? (de ex. . Ar trebui sa proiectati si un cash flow pesimist (la cel mai mic nivel pe care il poti estima) si aratati ce costuri ar trebui sa reduceti pentru a mentine lichiditatea. cum vei actiona in situatia in care vanzarile vor suferi o scadere de ca. sau daca vor apare noi competitori in piata etc).20%.

PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 11: MANAGEMENTUL PERSONALULUI Serviciile legate de salarizare le efectueaza persone angajate sau le externalizati? Elaborati Fise de post pentru toate functiile si locurile de munca necesare desfasurarii activitatii( pentru tot personalul pe care intentionati sa-l angajati) Elaborati o Cerere de angajare si o procedura de angajare Elaborati o Fisa a beneficiilor asteptate .

PLAN DE AFACERI SECTIUNEA 11: MANAGEMENTUL PERSONALULUI Elaborati un Regulament de Ordine Interioara si un Manual al angajatului Elaborati un posibil program de instruire si perfectionare profesionala pentru personalul angajat Considerati necesar sa apelati la un jurist specializat pe dreptul muncii care sa te consilieze pe probleme legate de personal? .

PLAN DE AFACERI .

PLAN DE AFACERI .

PLAN DE AFACERI .

PLAN DE AFACERI .