You are on page 1of 9

SINUZITA

Sinuzita este o boala inflamatorie ce se manifesta la nivelul mucoasei sinusurilor
craniene. Sinusurile sunt cavitati din grosimea maxilarului si osului frontal,
etmoid sau sfenoid, captusite cu o mucoasa ca cea a cavitatii nazale. Ele
comunica prin mici canale cu fosele nazale. Denumirea sinusurilor corespunde
oaselor in care se afla: sinusul maxilar, frontal, etmoidal si sfenoidal.
Rolul sinusurilor este acela de a incalzi, filtra si umezi aerul inspirat, precum si
acela de “cutie de rezonanta” pentru sunetele produse de corzile vocale.
Sinuzita reprezinta inflamatia mucoasei acestor sinusuri. In cazul infectiilor
virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale orificiile sinusurilor
se pot obstrua, astfel ca secretiile sinusale nu mai sunt drenate. Acestea se
acumuleaza la nivelul sinusurilor si creeaza conditii propice dezvoltarii unor
microorganisme, cu aparitia infectiei si puroilui. Clinic, pacientul simte
colectiile purulente de la nivelul sinusurilor ca o senzatie de presiune la nivelul
fetei.
Tipuri de sinuzita:
Sinuzita este acuta sau cronica. Pe langa aceasta clasificare, sinuzitele mai sunt
denumite si dupa sediul infectiei: sinuzite frontale, maxilare, sfenoidale si
etmoidale.
Sinuzita acuta, tratata adecvat, se vindeca in decurs de trei saptamani si nu apare
mai des de trei ori pe an.
Cauze:
cel mai frecvent survine in urma unor infectii pe caile aeriene superioare:
 (raceala in special)
 polipi nazali
 alergii (rinita alergica)
 deviatia de sept
 abcesele dentare
Sinuzita cronica: este considerata cronica dupa mai multe recidive ori daca nu
cedeaza la tratament si persista peste sase saptamani. In general sinuzita se
cronicizeaza dupa mai multe pusee acute.
Cauze:
cele mai frecvente sunt infectiile repetate ale mucoasei nazale,
deloc de neglijat sunt alergiile mucoasei nazale. In cazul bolilor alergice,
inflamarea repetata a mucoasei nazale si a sinusurilor poate duce la cronicizare.
 Expunerea prelungita la frig,

fara ca persoanele din jur sa simta acelasi lucru (mirosurile vin de la propriile sinusuri. pe care el o acuza ca fiind in jurul ochilor sau in spatele acestora. cancere etc. In scopul eliminarii secretiilor mucoase se folosesc mai multe substante: decongestionantele pufuri sau picaturi. Diagnostic: Desi simptomatologia este localizata la nivelul sinusurilor infectia nu este mereu prezenta. galbene sau verzui. poate avea usoare stari febrile. examenul microscopic si bacteriologic al secretiilor nazale si nu in ultimul rand examenul endoscopic al cavitatilor nazale. ele nu sunt in mediul din jur si de aceea alte persoane nu le percep). Acestea includ radiografia sinusurilor. In aceste situatii medicul are nevoie de un istoric al bolii detaliat si examene clinice si paraclinice minutioase. iar tratamentul presupune o terapie combinata. care in timp produce necroza ( moartea celulelor) mucoasei nazale cu pirderea definitiva a functiilor senzoriale ale nasului (pierderea mirosului). hepatite cronice. Pacientul prezinta o stare generala de rau. Poate acuza diminuarea mirosului sau uneori simte mirosuri neplacute. teste alergologice cutanate.inhalarea de cocaina. Antibioticele se prscriu pentru a inlatura infectia (virala sau bacteriana) care sta la baza sinuzitei.  modificari anatomice care duc la ingustarea cavitatii nazale. acest fapt impiedicand drenarea suficienta a secretiei mucoasei (deviatii de sept ori traumatisme ce duc la modificarea structurii anatomice normale a cavitatilor nazale).) Semne si simptome: Pacientul prezinta o durere sau senzatie de presiune la nivelul sinusurilor. purulente. Tratament: De cele mai multe ori cauzele care au determinat sinuzita (in special cea cronica) sunt multiple. Decongestionantele se dau pentru a ajusta drenajul secretiilor nazale. Acesta din urma se realizeaza cu ajutorul unui endoscop subtire si flexibil care se introduce in cavitatea nazala (metoda non-invaziva). tomografie computerizata care ne ofera informatii clare cu privire la cavitatile sinusale. dezobstruand astfel cavitatile si micsorand riscurile de aparitie a infectiei. Poate avea secretii abundente.  sistemul imunitar slabit: in diferite boli ce duc la scaderea imunitatii organismului (infectii cronice. desupra sprancenelor ori deasupra dintilor. Aceasta metoda este indispensabila unui diagnostic de finete. HIV. Antibioticele pot fi prescrise conform unei antibiograme. abagismul activ sau pasiv si inhalarea pe un timp indelungat de substante iritante. Atentie mare trebuie avuta la timpul de .  polipi ori formatiuni tumorale.

in special pentru reducerea inflamatiei.congestie nazala cu eliminarea secretiilor prin partea posterioara a cavitatii nazale (la nivelul faringelui) . stranut. decongestionantele agraveaza inflamatia mucoasei. iar dupa fierbere inspirati deasupra vasului cu capul acoperit de un prosop. Sinusurile devin obstruate in timpul infectiei virale ca si raceala. astfel se vor elimina mai usor. Vaporii fierbinti vor dilua secretiile nazale scazandu-le densitatea. in cazul deviatiilor de sept. in jurul sau infraorbital sau la nivelul dentitiei superioare . In aceste cazuri se mai pot prescrie si corticosteroizi. Sinuzita maxilara (la nivelul oaselor obrajilor) . atunci se apeleaza la interventii chirugicale. producandu-se inflamatia si infectia sinusurilor ca si rezultat. Aceste spalaturi sunt indicate seara si dimineata. incep sa se amelioreze dupa 5-7 zile.simptomele de durere sau presiune se agraveaza la tuse. Diferenta dintre raceala si sinuzita. Aceste solutii pot fi luate din farmacii sau preparate in casa dintr-o jumatate de litru de apa si o lingurita de sare. anomaliilor anatomice posttraumatice sau in cazul polipilor. Chirurgia este indicata si in cazul tumorilor de la nivelul cavitatilor nazale.cefalee la nivelul regiunii temporale sau in jurul ochilor . incluzand nasul infundat. consta in faptul ca simptomele ce insotesc raceala. Antihistaminicele sunt prescrise celor care prezinta alergii la nivelul mucoasei nazale.presiune sau durere la nivelul unghiului intern al ochiului sau la nivelul regiunii nazale superioara . Fierbeti intr-un recipient cativa litri de apa in care puteti pune si ceai de menta spre exemplu. Infuzii cu vapori fierbinti. Analgezicele se administreaza pentru calmarea durerilor de cap. Daca sinuzita cronica nu raspunde la tratamentele de mai sus. in cazul sinuzitei cronice.administrare care nu trebuie sa depaseasca 5-7 zile. Simptomele atribuite sinuzitelor dureaza mai mult si se agraveaza dupa 7 zile. fiind ameliorate de pozitia cu capul ridicat. in pozitia culcat. Sinuzita etmoidala (in spatele ochilor) . dar si datorita faptului ca. Aceasta nu numai pentru ca unele din aceste substante dau dependenta. Scopul interventiilor chirurgicale este acela de a inlatura cauza ce a provocat obstructia foselor nazale.durere la nivelul oaselor obrajilor.

cefalee severa la nivelul regiunii frontale . Sinuzita maxilara .febra .durere agravata de inclinarea capului si ameliorata in pozitia cu capul ridicat . . Sinuzita sfenoidala (la nivelul regiunii posterioare oculare) .istoric de traumatism sau afectare a regiunii sinusale.hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara . de-a lungul regiunii frontale si la nivelul regiunii posterioare oculare .. Sinuzita cronica Sinuzita etmoidala .tumefactie.hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara. expunerea la alergeni sau infectii intercurente . cu agravarea/aparitia tusei de-a lungul noptii.febra.disconfortul creste in intensitate de-a lungul zilei.hipersecretie nazala cronica. Sinuzita frontala (la nivelul regiunii frontale uni sau bilaterala) . Sinuzita frontala .hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara.durere sau presiune uni sau bilaterala .durere cronica si respiratie urat mirositoare .simptomele de durere sau presiune sunt agravate in pozitie cu capul ridicat si sunt ameliorate la inclinarea capului .diplopie (vedere dubla) sau dificultati de vedere in cazul in care apare presiune asupra substantei cerebrale .cefalee persistenta usoara la nivelul regiunii frontale .de obicei apar recaderi la nivelul altor sinusuri. roseata sau senzatie de tensiune la nivelul regiunii geniene (a obrajilor) .disconfort sau presiune la nivelul regiunii posterioare oculare .febra . obstructie nazala si usor disconfort de-a lungul puntii nazale .cefalee profunda cu durere la nivelul regiunii superioare si posterioare cefalice.durere agravata in cursul zilei sau la purtarea ochelarilor .durerea se agraveaza in pozitia culcat sau prin aplecarea in fata .durerea se agraveaza la frig.durere cronica la nivelul dentitiei .

sinuzita nu este vizibila pe radiografia sinusala. se poate efectua scanare tomografica. diagnosticul sinuzitei acute nu necesita investigatii complexe. meaturilor nazale si a structurilor invecinate. Diagnostic Diagnosticul sinuzitei se bazeaza pe o evaluare amanuntita a istoricului bolii si pe examenul fizic. radiografiile sinusale nu sunt specifice si depind in mare parte de o buna tehnica de executare. In concluzie. Exista si situatii cand agentul etiologic al sinuzitei este un virus (terapia antibiotica fiind in acest caz inutila). intrucat simptomele sinuzitei acute sunt similare cu cele ale unei infectii de cai respiratorii superioare. Diagnosticarea adecvata a acestor entitati este foarte importanta pentru orientarea tipului de tratament. Este foarte importanta diferentierea intre o simpla infectie de cai respiratorii superioare si infectia sinusala. Potrivit unui studiu. in 55% din cazuri.cefalee difuza usoara. Infectiile de cai respiratorii superioare si raceala sunt de cauza virala. ce evidentiaza cu exactitate arhitectura sinusurilor paranazale. Cu toate acestea. Tomografia computerizata In majoritatea cazurilor. Supratratarea infectiilor virale poate fi un lucru periculos. Diagnosticul de infectie sinusala este pozitiv in cazul in care scanarea tomografica evidentiaza una din urmatoarele:  nivel de lichid in unul sau mai multe sinusuri  opacifierea totala a unuia sau mai multor sinusuri  ingrosarea conturului normal al sinusurilor. este necesara corelarea rezultatelor scanarii tomografice cu examenul fizic si simtomatologia pacientului. Infectia sinusala este de obicei de cauza bacteriana si necesita terapie antibiotica. infectia virala predispune la aparitia sinuzitei. pentru stabilirea diagnosticului de sinuzita. Diagnosticul de sinuzita poate fi probabil in cazul in care simptomatologia persista peste 7-10 zile. . Radiografia Diagnosticul sinuzitei acute era stabilit in trecut prin efectuarea unei radiografii sinusale.Sinuzita sfenoidala . De fapt. In cazurile nesigure. Ingrosarea conturului sinusal poate aparea si la persoane care nu acuza simptome de sinuzita.

ultrasonografia nu ofera aceeasi acuratete ca in cazul tomografiei. Acesta este un tub flexibil.-ist poate drena sinusurile afectate pentru a efectua examen bacteriologic de la nivel sinusal.L-ist). Cu toate acestea.R.L. Tratament Scopul principal al tratamentului sinuzitei il constituie diminuarea tumefactiei sau inflamatiei de la nivelul meaturilor nazale si sinusurilor.R. chiar daca nu se cunoaste tipul exact de microorganism. sigura si mai putin costisitoare comparativ cu scanarea tomografica. incercand sa extraga lichid. ce urmeaza a fi trimis la laborator pentru examen bacteriologic. Scanarea tomografica ofera o imagine mult detaliata a structurilor anatomice. Medicii specialisti O. de obicei in mai putin de 2 zile. permitand medicului specialist vizualizarea meaturilor nazale si observarea daca orificiile sinusale sunt libere si daca dreneaza adecvat.L). iar antibioticele standard folosite in infectia sinusala sunt de obicei eficiente. medicul va introduce un ac in sinus de-a lungul pielii si osului. promovarea drenajului sinusal si mentinerea sinusurilor libere. cu ajutorul unui instrument numit nasofaringoscop. de catre asociatiile medicale. scanarea tomografica ofera rezultate foarte detaliate. Tratament ambulator .L pot vizualiza direct meaturile nazale si orificiile de la nivelul sinusurilor. vegetatii adenoide sau procese amigdaliene marite. Aceasta procedura este mult mai invaziva decat cele mentionate mai sus. care se insera prin orificiul nazal. Se poate diagnostica orice tip de bacterie.R. se recomanda consultul medicului specialist (O. Ultrasonografia nu a fost acceptata in totalitate pentru diagnosticul infectiei sinusale. In timpul ei. Cu toate acestea. intrucat este foarte invaziva. Medicul O. putand fi de ajutor pentru planificarea unei posibile interventii chirurgicale. eliminarea infectiei. Urmeaza administrarea de antibiotice adecvate in functie de rezultatul antibiogramei. Aceasta metoda este rapida. Consult ORL In cazul in care simptomele persista. mai ales in randul medicilor specialisti otorinolaringologi (O. in ciuda unei terapii adecvante. De asemenea pot fi diagnosticate diverse cauze ale respiratiei dificile ca: deviatia de sept. procedura aceasta se foloseste foarte rar. din fibra optica.Ultrasonografia Ecografia este alta dintre metodele de diagnostic non-invaziv. polipii nazali.R.

Tratamentul ambulator ajuta la deschiderea sinusurilor si ameliorarea senzatiei de uscaciune. Cu toate acestea. Acest fenomen de rebound poate fi evitat . asociat cu scaderea sistemului imunitar si cu o reactie exagerata la anumiti alergeni. intrucat devin ineficiente si vor fi necesare aplicatii din ce in ce mai frecvente. Pentru reducerea simptomelor si a necesarului de medicamente. Aceste medicamente ajuta la eliberarea cailor respiratorii prin indepartarea edemului local. exista numeroase tratamente eficiente impotriva inflamatiei. Tratament medicamentos Reducerea congestiei Celulele sanguine si cele care tapeteaza cavitatile sinusale pot lupta in mod normal impotriva microorganismelor.substante care faciliteaza eliminarea mucusului de la nivel pulmonar si de la nivelul cailor respiratorii. facilitand drenajul sinusal. se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau adresarea farmacistului. De asemenea. cand numarul bacteriilor sau virusurilor este foarte mare. Spray-urile nazale (decongestionante) actioneaza cel mai rapid. efectul aparand in circa 1-3 minute. Diminuarea durerii: medicamentele antialgice ca ibuprofen. Decongestionantele nazale ajuta la reducerea obstructiei cailor aeriene si sunt importante in prima faza a tratamentului pentru ameliorarea simptomelor. pentru a obtine acelasi efect. se mai pot folosi asociatii de siropuri pentru tuse sau tablete antitusive. decongestionante nazale si expectorante. Metode utile in drenarea mucusului: utilizarea expectorantelor . Deoarece agentii externi pot declansa o gama variata de reactii. Preparatele mentolate pot fi adaugate in apa de inhalatie pentru a ajuta la deschiderea sinusurilor obstruate. aspirina sau acetaminofen pot reduce durerea si inflamatia. Pentru a utiliza medicamentul adecvat. Aceasta procedura ar trebui efectuata cel putin 10 minute. se mai recomanda dusuri fierbinti. Cea mai comuna substanta folosita este oximetazolina. toate acestea vor determina aparitia unei reactii inflamatorii. ceaiul cald este frecvent recomandat  bai de abur efectuate de 2-4 ori pe zi prin aplecarea si inhalarea deasupra unui castron cu apa fiarta (a nu se efectua in timp ce apa fierbe pe aragaz). Promovarea drenajului sinusal presupune:  consumul de apa si lichide hidratante. cu aburi. Este contraindicata folosirea acestor produse mai mult de 3 zile. Acestea ajuta la subtierea secretiilor mucoase. O infectie sinusala usoara poate fi usor tratata cu un tratament adecvat. pentru pastrarea aburului se poate folosi un prosop.

De asemenea. Interventia chirurgicala se realizeaza cu acelasi nasofaringoscop cu fibra optica folosit pentru stabilirea diagnosticului. La fel ca si in cazul preparatelor nazale. Decongestionantele orale (tablete sau in forma lichida) contin ca substanta activa pseudo-efedrina. Toate insa prezinta rezultate similare.aplicand alternativ in cele doua nari si evitand folosirea frecventa a medicamentului. deschiderea meaturilor si orificiilor sinusale obstruate si facilitarea drenajului sinusal. De obicei. In cazul in care infectia sinusala persista. Tratament chirurgical Unii pacienti prezinta forme cronice de sinuzita. Administrarea de steroizi inhalatori sau cure de antibiotice periodic mai pot fi necesare. dar elibereaza substanta activa mai lent. fenilefrina. substante saline sau o combinatie a acestora. in ciuda tratamentului antibiotic si cu alte preparate pentru ameliorarea simptomatologiei. e nevoie de investigatii suplimentare. Indepartarea dependentei este un proces dificil. Scopul interventiei chirurgicale consta in indepartarea excesului de mucoasa cu efect obstruant. in timpul interventiei chirurgicale se pot corecta o serie de anomalii anatomice ca: deviatia de sept. pot beneficia de interventie chirurgicala. Medicamentele generice sunt mai accesibile ca pret si se administreaza la 4-6 ore sau de cate ori este nevoie. precum si cei cu forme complicate de sinuzita. Medicamentele de referinta sunt mai scumpe. Pacientii cu imagine tomografica indicand infectie sinusala. cuprinzand administrarea de spray-uri nazale cu antiinflamatorii steroidiene. In farmacii exista o gama variata de medicamente decongestionante orale. devenind dependenti. de aceea pot si administrate mai rar. ce poate evidentia fie infectie cu germeni anaerobi. necesitant un spectru diferit de antibiotice. de aceea pretul este singurul criteriu de alegere a lor. Se poate efectua cultura bacteriana in timpul unui consult de rutina sau in timpul interventiei chirurgicale. decongestionante orale. Profilaxie Evitarea infectiilor de cai respiratorii superioare: . imbunatatind astfel respiratia. Ele actioneaza mult mai lent decat spray-urile nazale. fie infectie fungica. Foarte multi pacienti.Fenomenul de rebound este mai putin sever decat in cazul preparatelor cu administrare nazala. necesitand administrarea de medicamente antifungice. decongestionantele orale pot deveni ineficiente in cazul utilizarii indelungate. decongestionantele orale incep sa actioneze dupa 15-30 minute de la administrare. folosesc in exces aceste preparate. indepartarea polipilor nazali. pentru a respira mai usor.

ce mentin umiditatea cailor nazale.  preparatele pe baza de carbonat de zinc (Cold-Eeze si altele) s-au dovedit eficiente in reducerea duratei simptomelor de raceala. . Managementul episoadelor sezoniere de sinuzita:  este foarte importanta evitarea alergenilor de mediu. ajuta la intarirea sistemului imunitar. Mentinerea unei hidratari adecvate:  mentinerea unei igiene sinusale adecvata prin consumul de lichide. in cazul persoanelor cu antecedente de sinuzita la acesti alergeni. vaccinarea precoce impotriva virusului influenzae. efectuarea de bai de aburi periodice poate fi utila. mai ales fructe si legume proaspete.  se recomanda evitarea plimbarilor indelungate in aceste perioade cu eliberare crescuta de alergeni in mediu. se recomanda utilizarea de spray-uri nazale decongestionante. in cazul in care acest lucru nu este posibil. agentii umidifianti pot fi utili. pentru mentinerea libera a sinusurilor. in cazul in care sunt administrate chiar la inceputul aparitiei simptomatologiei. in cazul unui episod acut se pot folosi antihistaminice sau spray-uri nazale decongestionante. alte medicamente antigripale ca Relenza sau Tamiflu. ajutand astfel la indepartarea eficienta a agentilor infectiosi. inainte de decolare.  evitarea zborului cu avionul: daca acest lucru nu este posibil. se recomanda folosirea de preparate decongestionante si altele asemanatoare prescrise de medic. pot preveni infectia gripala.  evitarea stresului si dieta bogata in substante antioxidante.  folosirea de spray-uri nazale saline.  pacientii cu episoade sezoniere de alergii pot beneficia de perioade de tratament cu medicamente antihistaminice nesedative. inchiderea ferestrelor si folosirea de aer conditionat ce filtreaza alergenii.  igiena riguroasa a mainilor si evitarea contactului cu persoane ce prezinta simptome de infectie respiratorie superioara. ce mentine o secretie sinusala eficienta. pentru a evita infectia gripala si in consecinta evitarea infectiei de cai respiratorii superioare. intens colorate. precum fumatul activ sau pasiv de tigarete sau inotul in piscine cu apa clorinata. Evitarea contactului cu alergenii de mediu:  persoanele cu sinuzita cronica trebuie sa evite regiunile sau activitatile ce le pot agrava afectiunea.