You are on page 1of 15

RINITA

Inflamatia, care se produce in ochi, nas si gat, ca urmare a raspunsului exagerat
al organismului la contactul cu iritantii aerieni (alergeni) si eliberarea
histaminei, poarta numele de rinita. Histamina determina inflamarea si
productia de lichide in liniile fine ale pasajelor nazale, sinusale si oculare.
Exista trei tipuri de rinita:
1. rinita infectioasa, care include infectia bacteriana acuta si cronica,
2. rinita non-alergica cu formele: autonoma, indusa de medicamente,
atrofica si gustativa, precum si rinita medicamentoasa
3. rinita alergica.
Rinita infectioasa este cauzata de o infectia virala sau bacteriana, aici fiind
incluse si racelile comune, care sunt cauzate de Rinovirusuri si Coronavirusuri
sau sinuzitele bacteriene.
Rinita non-alergica se imparte la randul ei in rinita neinflamatorie si
inflamatorie. Forma neinflamatorie este determinata de factori non-alergici, cum
ar fi: fumul, mirosurile, schimbarile de temperatura.
Rinita alergica este determinata de polen, mucegai, blana animalelor, praf si
alti alergeni similari.
Deosebim rinite acute si cronice.
Dintre rinitele acute cele mai importante sunt:
a) rinita acuta simpla (coriza, guturaiul), manifestata prin stranuturi repetate,
senzatie de infundare a nasului, secretii la inceput apoase, apoi mucopurulente,
cefalee, usoara febra.
Se vindeca in 8-10 zile. Poate da complicatii: sinuzite, otite, faringite, laringite,
traheobronsite.
Tratamentul general se face cu aspirina, piramidon, vitamina C, bauturi calde,
iar local, se aplica solutii dezinfectante (ulei eucaliptolat sau gomenolat,
sulfatiazol, colargol) si solutii dezobstruante (rinofug, efedrina etc);

Ele cedeaza la un tratament local cu dezinfectante obisnuite si la un tratament general corespunzator bolii respective. care se manifesta prin tulburari de respiratie si secretii mucoase sau mucopurulente (deseori uscate). Rinitele cronice sunt. Simptomele rinitei alergice sunt aceleasi ca si ale celei non-alergice. ochilor si urechilor. 2. rujeola.b) rinite acute la sugar Rinita acuta simpla (coriza) la aceasta varsta poate avea repercusiuni grave asupra intregului organism prin slaba rezistenta a sugarului la infectii si. rinoreea. in aceasta perioada se mai pot intalni: 1. gripa. congestia nazala si cefaleea (durerea de cap). fie manifestari nazale ale unor boli cronice ale organismului. datorita blocarii respiratiei nazale. congestia nazala. coriza stafilococica c) rinitele bolilor infectioase. Semnele comune acestui tip de rinita sunt: inflamarea tesutului conjunctiv. inflamarea pleoapelor. b) rinita cronica hipertrofica. pe o parte sau alta. fie urmari ale rinitelor acute repetate. d) rinita cronica sifilitica si rinita cronica tuberculoasa care sunt cele mai importante dintre rinitele date de infectiile cronice ale organismului. scarlatina. care sunt localizari pe mucoasa nazala ale microbilor specifici acestor boli. coriza gonococica. gatului. Rinita infectioasa prezinta simptomele unei raceli obisnuite. Rinita non-alergica are ca si simptome stranutul. unele persoane putand dezvolta iritatii cutanate foarte grave. usturime la nivelul gatului (faringita). c) rinita cronica atrofica. prin impiedicarea suptului. Astfel de rinite se gasesc in difterie. si anume: rinoree (secretia excesiva a nasului). care are ca simptom greutatea in respiratia nazala ce se manifesta alternativ. tusea. Mai frecvente sunt: a) rinita cronica mucopurulenta. dar variaza in severitate in functie de persoana care o dezvolta. In afara acestei rinite. mancarimi la nivelul nasului. staza . febra tifoida etc. care se manifesta prin infundarea nasului si secretii mucopurulente. in functie de pozitia capului .

ochilor si urechilor pentru a exclude alte patologii cu aceleasi simptome. . Orice forma a afectiunii este foarte important sa fie depistata si diagosticata inca din stadiu incipient. Rinita. se orienteaza spre un diagnostic de rinita infectioasa. in special cea de cauza alergica nu este o afectiune foarte grava. gatului. una pe baza de substante inhalate. precum si teste de sange si ale secretiilor prelevate de la organele afectate. Se mai efectueaza un examen local la nivelul nasului. se poate confirma sau exclude acest diagnostic. sau care contine corticosteroizi. inflamarea cornetelor nazale si efuziunea urechii mijlocii (prezenta de lichid la nivelul acesteia). alergica sau non-alegica. fiind astfel mult mai usor de tinut sub control si tratat. imunoterapie si injectii pentru controlarea alergiei. dar simptomele pot fi destul de iritative si afecteaza calitatea vietii. crearea unor cute pe lateralele nasului. Pe baza testelor specifice care se efectueaza pentru a determina o rinita alergica. antihistamina si decongestive orale sau nazale. Tratamentul rinitei Tratamentul pentru rinita alergica presupune o medicamentatie orala. Rinita non-alergica este tratata cu spray nazal cu solutie salina. Diagnosticul rinitei Rinita este diagnosticata pe baza unei discutii cu medicul specialist prin care acesta. in urma raspunsurilor primite de la pacient.venoasa la nivelul pleoapelor inferioare.

Rinita alergica . gatul si gura.inflamatia alergica a mucoasei nazale Rinita alergica (adesea supranumita "febra fanului") este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. Rinita alergica este foarte asemanatoare cu un tip de astm cauzat de alergii (astm alergic). inclusiv a terminatiilor nervoase de la acest nivel. In acest timp. este posibila dezvoltarea unor complicatii precum sinuzita si infectiile otice. Ozena apare mai frecvent la adultii tineri si varstnici. urechile. In cazul rinitei alergice. Cu toate acestea. ce se dezvolta ca urmare a unor infectii persistente complicate printr-o importanta inflamatie locala a mucoasei nazale. este posibila diminuarea sensibilitatii la acesti alergeni iar reactia corpului la acestia sa nu mai fie la fel de severa. insa poate fi diagnosticata la indivizi de toate varstele. anume atrofica. iar tratamentul ei poate fi relativ complicat. daca exista factori favorizanti. . Este posibil ca rinita sa se fi instalat de multi ani (rinita cronica).Ozena este termenul medical care descrie o forma particulara de rinita. cum ar fi acarienii si polenul (alergeni). In mod normal sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin producerea de anticorpi care sa lupte impotriva acestora. data urmatoare in care are loc o inhalatie de polen poate aparea o senzatie de nas infundat sau de respiratie anevoioasa. Este posibil ca organismul sa nu aiba o reactie alergica din primul moment in care este inhalata o substanta alergena precum polenul de iarba. ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta forma de rinita este una complexa. Acestea apar ca raspuns al sistemului imunitar. Afectiunea este caracterizata printr-o atrofie si emaciere a piramidei nazale si a mucoasei ce tapeteaza interiorul narinelor. De asemenea. sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive. Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul. dar si ochii.

Reactiile alergice au loc numai in cazul oamenilor care prezinta un "teren atopic" – sensibilitate crescuta sau susceptibilitate la alergeni. puful animalelor si gandacii. mancarimile. Aerul poluat poate fi iritant pentru nas si pentru plamani. cum ar fi rinita alergica. In cazul rinitei alergice perene (PAR). O persoana care prezinta teren atopic adesea dezvolta mai mult decat o singura forma de alergie. indeosebi dimineata la trezire. lacrimarea si mancarimea ochilor sunt obisnuite. otica (a urechilor). Aceste simptome apar de obicei in anumite perioade ale anului. Majoritatea persoanelor care sufera de alergii au printre membrii familiei persoane care au alergii. secretiile nazale care se scurg pe peretii posteriori ai gatului determina senzatia de prurit. In conditii de mucoasa nazala iritata sau plamani iritati. rinoreea. stranutul. Poate declansa o tuse cronica in timp ce pacientul incearca sa-si elibereze gatul de secretii. acarienii. Simptome Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des intalnite sunt: stranutul repetat. lacrimare abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor). praful. Rinoreea poate aparea la un interval de 3 minute de la expunerea la alergen. precum polenul. riscul unei reactii alergice creste cand persoana in cauza e expusa la alergeni. mucegaiul.2 minute de la expunerea la alergeni rinoreea Rinoreea provocata de alergii se prezinta de obicei sub forma unui un lichid clar si filant (limpede si care nu e vascos) dar poate deveni vascos si inchis la culoare sau galben daca se dezvolta o infectie nazala sau a sinusurilor. Inca nu se cunosc cauzele aparitiei terenului atopic si ale reactiilor alergice. stranutul poate aparea chiar si in decurs de 1. chiar daca mai apar . oamenii care prezinta un teren atopic dezvolta o reactie alergica sub forma unei maladii alergice.Cauze Rinita alergica poate fi cauzata de cateva tipuri de alergeni. In cazul rinitei alergice sezoniere (SAR). nazala si a gatului. congestiile nazale si picaturile postnazale sunt simptomele cel mai des intalnite. Atunci cand sunt expusi la alergenii la care sunt sensibili. prurit (mancarime).

Acesta este simptomul cel mai des intalnita la copii si este posibil sa fie singura acuza. insecticide. In cazul unei alergii la polen. precum substantele poluante din aer. Simptomele care se dezvolta intr-un interval mai mare de timp includ: un nas infundat posibil acompaniat de respiratia anevoioasa provocate de inflamatie si congestie a nasului si sinusurilor. Simptomele rinitei alergice pot fi mai grave in timpul sarcinii. Aceasta este des intalnita la copii. Simptomele pot deveni mai grave in anumite momente. Simptomele pot fi agravate de alte substante iritante din aer. fumul de tigari si fumul rezultat din arderea lemnului. sau poate dura mai mult timp ca sa se dezvolte (in mod tipic de la 3 la 6 ore). care poate provoca escoriatii (rani superficiale) pe suprafata nasului (escoriatii alergice) frecarea frecventa a nasului cu palma orientata in sus poate reduce mancarimea si sa se deschida caile nazale ("salutul"alergic).stranutul si rinoreea. Aceste simptome apar in general pe durata intregului an. momentul si locul simptomelor resimtite pot varia dupa climat si tipurile de plante care cresc in zona respectiva. senzatie de presiune in ureche sau deficite auditive (ale auzului) disconfort sau durere a fetei cearcane ("ochi vanat" datorat alergiilor) actiunea de frecare frecventa a nasului. Simptomele rinitei alergice dureaza de obicei toata viata. fumul provocat de motoarele autovehiculelor. Se pot manifesta toate simptomele sau numai cateva. Simptomele pot aparea in mai putin de 5 minute de la expunerea la alergen. fotosensibilitate (ochii care sunt sensibili la lumina) iritabilitate fatigabilitate (lipsa energiei) somn alterat respiratie pe gura din cauza nasului infundat miros alterat tuse cronica afectiuni ale sinusurilor si ale tubei lui Eustachio. Trebuie ales cu mare grija un tratament special pentru acestea deoarece anumite tratamente pot dauna femeilor si dezvoltarii fetusului. mirosurile puternice sau parfum. chiar daca tipurile de simptome si gradele gravitate pot varia. . dar sensibilitatea la alergen se poate pierde pe masura ce se inainteaza in varsta.

Prevenire . Pot avea probleme de concentrare la servici sau la scoala si sa fie mai putin productivi. rinoreea. corticosteroizii. mancarimile. ipratropium bromide ajuta impotriva rinoreei. Persoanele care au rinita alergica cronica declara ca alergia este o cauza de scadere a starii de bine si a calitatii vietii. Persoanele cu sistemul imunitar slabit sunt predispuse la infectiile respiratorii. modificatorii de leucotriene pot ameliora congestiile nazale. Sunt persoane care evita situatiile sociale deoarece se simt rusinati cu ochii rosii si injectati si nasul care curge constant. congestiile nazale si iritatia ochiilor. decongestivele ajuta la desfundarea cailor nazale dar nu ajuta indeajuns impotriva stranutului si mancarimilor. Anumite complicatii pot aparea in cazul rinitei alergice pe termen lung (cronica). omalizumab (Xolair) este un nou medicament aprobat de FDA pentru a fi folosit pentru astm alergic. Pot avea probleme cu somnul si sa se simta obositi si iritati. Tratament medicamentos Urmatoarele medicamente pot fi folosite pentru tratarea rinitei alergice: antihistaminice impotriva stranutului. picaturile de ochi ajuta impotriva rosetii. si polipii nazali. oricum nu sunt eficiente la alinarea congestiilor nazale. mancarimii si a lacrimarii ochilor. Sodium cromolin este des prescris pentru copii si femei insarcinate. Multe persoane care au rinita alergica au de asemenea si astm. urechile infundate si infectii ale urechii. de obicei eficienti pentru toate simptomele (precum nasul care curge sau congestii nazale) sunt de obicei cei mai eficienti ca tratament pentru rinita alergica. mancarimi si ochii incetosati. stranutul si rinoreea.Alte situatii care au acelasi simptome ca rinita alergica includ infectii ale tractului respirator superior (ICRS). chiar si depresivi. inclusiv sinuzita. Complicatii Rinita alergica poate afecta sanatatea semnificativ daca nu este tratata cu succes. rinoreei (cand curge nasul). sodiu cromolin poate reduce stranutul. defecte nazale si inflamatii (rinita) care nu sunt provocate de alergie (rinita nonalergica).

exista cateva medicamente care pot reduce simptomele daca sunt luate inainte de expunere. de asemenea care sugereaza ca copiii care au primit alta hrana decat laptele matern in primele 2 luni de viata au un risc mai crescut de a face un teren atopic. In cazul alergiei sezoniere se cunoaste momentul in care poate aparea riscul expunerii.Tendinta dezvoltarii rinitei alergice poate fi o problema mostenita. Aceasta varietate de rinita trebuie deosebita de rinita alergica. astfel pot reduce riscul dezvoltarii alergiei sau inrautatirea ei. De evitat sau de controlat alergenii acasa sau in afara prin: controlul prafului si al acarienilor de praf controlul parului de animal sau alti alergeni de animale de casa controlul mucegaiului. fumatul pasiv si poluarea din aer pot irita nasul si gatul si contribuie la dezvoltarea alergiei. se pot urma anumiti pasi pentru a evita alergenii care provoaca reactiile alergice. Exista dovezi. pot induce chiar aparitia unor episoade tranzitorii de rinosinuzita acuta. De evitat substantele la care membrii familiei sunt alergici. . Injectiile contra alergiei (imunoterapie) poate reduce sau elimina sensibilitatea la alergenii care provoaca reactii alergice. Exista dovezi cum ca expuneri semnificative la alergeni. Este valabil in special la copii mici care pot fi expusi la un risc major de dezvotare a alergiei mai tarziu in timpul vietii. in absenta unor triggeri alergici. Trebuie precizat insa ca uneori (in functie de etiologia rinitei non-alergice) simptomele celor doua tipuri sunt similare. afectiune mediata de Ig E. Parintii care prezinta afectiuni alergicepot lua masuri pentru reducerea sanselor de transmitere la copii a unui teren atopic. Rinita non-alergica Rinita non-alergica este un sindrom ce apare ca urmare a inflamatiei mucoasei nazale. Chiar daca nu se poate preveni rinita alergica. cum ar fi alaptarea in loc de administrarea de formule de lapte pentru cel putin 6 luni si evitarea expuneriicopiilor la fumul de tigara. Inflamatia si congestia nazala. mai ales din punct de vedere al duratei si severitatii. Medicul nu poate preveni alergiile transmise genetic. indiferent de tipul rinitei.

prurit si conjunctivita. La examenul fizic sunt foarte evidente cearcanele. aproape jumatate dintre pacienti prezentandu-se la medic in vederea ameliorarii simptomelor si tratarii cauzei. testele paraclinice putandu-l confirma. a problemelor de concentrare si prin cresterea iritabilitatii. La pacientii cu rinita non-alergica au fost descoperite concentratii foarte crescute de anticorpi anti-Ig E de tipul imunoglobuline G subclasa 1 (Ig G1) si imunoglobuline G subclasa 4 (Ig G4). In ciuda termenului general de “rinita non-alergica”. rinita vasomotorie. determinand in final aparitia unui tablou clinic dominat de rinoree si obstructie (congestie) nazala. In vederea identificarii etiologiei si stabilirii atitudinii terapeutice adecvate. Dezechilibrele vegetative. Desi nivelurile acestor Ig sunt ridicate. Rinita poate afecta semnificativ calitatea vietii pacientilor. si vice-versa. medicul va realiza pacientului o serie de investigatii. acuzand in principal rinoree. In cazul pacientilor cu rinita alergica. Rinita non-alergica poate fi diagnosticata in urma unei evaluari clinice sau prin realizarea unor teste cutanate sau teste cu radioalergosorbent. prin perturbarea somnului. anti-histaminicelor si mediatorilor mastocitari. In plus. Diagnosticul unei astfel de alergii poate fi stabilit clinic. rinita ocupationala. afectiunea include de fapt mai multe entitati patologice: rinita infectioasa. Pacientii cu rinita alergica au o simptomatologie foarte variata. Stimulii autonomi au un impact mult mai important asupra pacientilor cu rinita non-alergica comparativ cu cei cu rinita alergica. . Rinita non-alergica afecteaza 5-10% din populatia mondiala.datorita blocajelor functionale din interiorul cailor aeriene (nazale). in favoarea sistemului parasimpatic cresc fluxul sangvin la nivelul nasului. In plus. rinita hormonala. nivelurile fiind semnificativ mai crescute decat la populatia generala (care nu are o astfel de boala). rinita gustatorie si rinita non-alergica cu sindrom de eozinofilie. pacientii cu rinita alergica au si niveluri mult mai ridicate de Fas solubil (raspunzatoare de apoptoza celulara) comparativ cu cei cu rinita non-alergica. rinita medicamentoasa. studiile arata faptul ca pacientii cu rinita nonalergica au un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta astm. favorizarea somnolentei diurne. schemele terapeutice se axeaza in principal pe desensibilizare si pe administrarea decongestionantelor. stranuturi frecvente. ele nu se pot compara cu cele pe care le au pacientii cu rinita alergica. ghidate de informatiile aflate la examenul fizic si anamneza. eritemul nazal si aspectul edematiat al mucoasei nazale. stimuleaza edemul si secretiile.

insa chiar si in aceasta situatie depaseste rar 38 de grade. dezechilibre in urma carora apare o dominanta a sistemului parasimpatic. care determina la randul sau vasodilatatie si edem al mucoasei nazale. Febra poate sa apara mai frecvent la copiii cu rinita infectioasa. Simptomele cu care se confrunta pacientul suntrinoree. Durerea faciala persistenta. Cele mai frecvente cauze sunt infectiile determinate de rinovirusuri. se poate institui si tratament antibiotic (impotriva infectiei supradaugate). anticongestionante). ceea ce mediaza la randul sau o crestere a tonusului simpatic. Infectiile virale sunt cel mai adesea autolimitante si dispar intr-un interval variabil (7-10 zile). faringita (dureri de gat). coronavirusuri. Daca situatia o impune. Tratamentul trebuie sa fie in principal simptomatic (antipiretice. deoarece presiunile de la nivelul narilor se modifica. pacientii pot reduce rezistenta cailor respiratorii superioare aeriene cu pana la 50%. descriu alterarea mirosului si au secretii nazale dupa tuse. Tipuri de rinita non-alergica Rinita infectioasa Rinita infectioasa este cauzata in general de o infectie de tract respirator superior. Aerul tare. si senzatie de congestie nazala. durere si senzatie de presiune la nivelul fetei. Pacientii cu rinita infectioasa au in mod tipic secretii nazale mucopurulente si mai putin secretii apoase. deoarece adesea infectiile virale nu necesita tratament cu antivirale. Temperatura poate fi si ea un factor ce influenteaza fluxul sangvin si complianta. mirosurile puternice. virusul respirator sincitial sau enterovirusuri. stranut. fumul de tigara. virusurile parainfluenza. Schimbarea pozitiei corpului. congestie. edemul. adenovirusuri. ambele reducandu-se in mediu rece. din drept in aplecat poate de asemenea sa creasca rezistenta nazala. de cele mai multe ori avand origine virala.Prin exercitii izotone regulate. Rinita vasomotorie Rinita vasomotorie pare a fi cauzata de aparitia unor dezechilibre in functionarea sistemului nervos vegetativ (sistemul nervos simpatic si parasimpatic). temperaturile extreme. praful. secretiile purulente si febra sugereaza o suprainfectare bacteriana. stresul si inhalarea anumitor iritanti sunt factori ce pot exacerba .

rolul estrogenilor a fost intens studiat. In aceasta situatie. Se pare insa ca rinita vasomotorie poate coexista cu rinita alergica. spre deosebire de rinita alergica. Pacientii care sufera de rinita vasomotorie se confrunta cu simptome de-a lungul anului. pe cat posibil a factorilor care agraveaza aceasta rinita. Un procent important din pacientii care au rinita ocupationala au si astm ocupational (triggerii fiind acceasi). substante chimice volatile. in principal sedare. Rinita vasomotorie pare ca afecteaza mai ales femeile si mai putin barbatii. boala ce poate sa apara oricand in existenta individului. Aparitia lor este datorata in general unor substante cu potential iritant. care poate ameliora foarte mult simptomatologia este evitarea. Rinita hormonala Rinita hormonala este caracterizata prin aparitia simptomelor in perioadele de dezechilibre hormonale sau de modificari endocrine normale (ciclu menstrual. Acesti triggeri pot fi foarte diversi. unii pacienti descriu acutizari in aceste perioade. sarcina). de la par de animale. rinita vasomotorie debuteaza in jurul varstei de 20 de ani. Datorita modificarilor de temperatura care caracterizeaza toamna si primavara. se recomanda administrarea corticosteroizilor nazali sau antihistaminicelor de generatia a doua (au efecte secundare. pana la praf. mult mai reduse comparativ cu antihistaminicele de prima generatie). insa de cele mai multe ori o astfel de masura terapeutica nu poate fi luata. Rinita ocupationala Pacientii cu rinita ocupationala sunt cei care au simptome doar cand se afla la locul de munca. datele despre ea fiind pana in acest moment incomplete. In general. ceea ce i-a facut pe specialisti sa ia in considerare si rolul hormonilor in declansarea acestei afectiuni. Incidenta aparitiei anxietatii si depresiei este mai crescuta in cazul femeilor cu rinita vasomotorie. Acest tip particular de rinita inca mai trebuie studiat. Tratamentul ideal consta in evitarea contactului cu respectivele substante. De aceea. neexistand variatii sezoniere importante. care se gasesc la locul de munca al pacientului. Diagnosticul se pune pe baza anamnezei si in urma anumitor teste in care organismul pacientului (anume caile respiratorii aeriene) vine in contact cu diverse substante ce pot cauza declansarea simptomelor. Se . decat in cel al femeilor care nu au rinita. Una din cele mai eficiente recomandari terapeutice. latex. situatie cunoscuta sub denumirea de “rinita mixta”.simptomele. lemn.

edemul si congestia pot fi mai accentuate datorita eliberarii de hormon tireotrop. guanetidina. . Este vorba de administrarea prelungita (peste 5-10 zile) a simpatomimeticelor nazale. fentolamina. pubertatea. Pacientii cu aceasta afectiune au un tablou clinic dominat de congestie nazala intensa si prelungita. administrarea estrogenilor exogeni si hipotiroidism ocult sau cunoscut. Rinita medicamentoasa Exista o serie de medicamente ce pot determina rinita in cadrul reactiilor adverse ale tratamentului ce le contine. ciclul menstrual. Ea este. Congestia nazala si rinoreea sunt principalele simptome ale rinitei hormonale. toate sunt crescute prin influenta estrogenilor. intr-adevar indusa de administrarea unor medicamente. Rinoreea medicamentoasa dispare daca se elimina stimulul medicamentos. insotita de rinoree. Cele mai des administrate medicamente care pot avea un astfel de efect sunt: inhibitorii enzimei de conversie.cunoaste in prezent ca estrogenii au un puternic efect asupra sistemului nervos vegetativ. este crescuta si inhibarea neuronilor simpatici mediata prin receptorii alfa-2. antiinflamatoarele non-steroidiene. pe care il influenteaza prin mai multe mecanisme. Rinita medicamentoasa este insa o entitate clinica separata. metildopa. Cele mai frecvente cauze de rinita hormonala sunt sarcina. Activitatea parasimpatica centrala. clorpromazina. daca este recunoscuta cauza exacta a dezechilibrului hormonal (sarcina. rinoreea este urmare a pierderii (sau cel putin diminuarii) tonusului adrenergic local. Tratamentul este in principal simptomatic. contraceptivele orale. Ca urmare a acestui tratament indelungat. In starile hiperestrogenice (in care eliberarea hormonilor creste foarte mult). aspirina. estrogenii exogeni. In cazul pacientilor cu hipotiroidie. gabapentina. Rinita hormonala din sarcina incepe sa se manifeste inca din luna a doua. alfa receptorii din interiorul mucoasei nazale isi pierd treptat sensibilitatea (innascuta) la stimulii exogeni sau endogeni. insa acestea sunt foarte specifice si nu se incadreaza in clasele mentionate mai sus. cocaina. cu etiologie diferita. In aceasta situatie particulara. concentratia acetilcolinei si activitatea acetil colin transferazei. menstruatie). se pare ca estrogenii pot creste si concentratia acidului hialuronic in mucoasa nazala. In plus. beta-blocantele. continua de-a lungul gestatiei si dispare dupa nasterea fatului. rezerpina. penicilamina. sau poate fi adresat bolii de baza. daca este vorba de hipotiroidism.

sau daca pacientul nu tolereaza corticosteroizii. unii specialisti recomanda chiar mentinerea administrarii agentului iritant o perioada (cateva zile. Cele mai frecvente simptome sunt cele de senzatie de nas uscat. Rinoreea apare de obicei la cateva ore de la ingestia alimentelor cu rol de trigger. ce favorizarea aparitie infectiilor. interventii chirurgicale la nivelul sinusurilor. sau aplicarea lui doar intr-o nara. sau a unor alimente foarte calde sau foarte reci. acest tip de rinta poate fi confundat cu sinuzita. Se caracterizeaza prin aparitia unei secretii nazale apoase. ceea ce se manifesta prin fracturi. la normal in 7-21 de zile dupa oprirea Pacientilor le poate fi recomandata folosirea unui spray nazal pe baza de corticosteroizi. sau la pacientii cu infectii cronice. si este acompaniata de existenta unor cruste groase.tonusul nazal revenind simpatomimeticelor. ceea ce favorizeaza uscarea si marirea cavitatilor. poate avea de suferit si piramida nazala. Acest tip de rinita este intalnit mai frecvent la persoanele varstnice (apare ca urmare a procesului natural de imbatranire a organismului). uscate si urat mirositoare cu localizare intranazala. mediata prin intermediul nervului vag. Uneori. Simptomele rinitei sunt doar rar declansate de ingestia unor anumiti conservanti. rezultatul vasodilatatiei de la nivel nazal. Rinita atrofica Rinita atrofica apare ca urmare a subtierii (atrofiei) si rigidizarii membranei mucoase nazale. In cazul in care tratamentul nu poate fi oprit brusc. care sa usureze tranzitia de la administrarea cronica a simpatomimeticelor. sau celor care sunt diagnosticati cu afectiuni mai putin frecvente. celor care au suferit radioterapie. iar uneori afectiunea se poate complica cu pierderea mirosului (anosmie). Datorita tabloului clinic polimorf. cum ar fisarcoidoza. Daca exista suprainfectii bacteriene se poate aplica bacitracina. Congestia apare si ea frecvent. Rinita gustatorie Rinita gustatorie se manifesta dupa consumul unor alimente picante. sau foarte condimentate. Tratamentul poate include administrarea solutiilor saline local (prin pulverizare). Ca ultima alternativa terapeutica se poate . arsura si chiar durere. ceea ce faciliteaza mentinerea umeda a cavitatii nazale. precum si alcoolului. sau alte antibiotice. Unii pacienti acuza epistaxisuri frecvente. timp in care se aplica doar noaptea). in functie de flora microbiana suspectata. sau coloranti alimentari.

insa unii specialisti sunt de parere ca afectiunea poate fi un precursor al triadei astm intrinsec. si tratamentul este complex si nu poate fi administrat pur si simplu la intamplare. Anticolinergice Corticosteroizi intranazali Antihistaminice Simpatomimetice Imunostimulante derivate din bacterii Nitratii de argint Tratamentul chirurgical In cazul in care pacientii au rinita ce nu raspunde la tratamentul medicamentos. a stranutului. In urma unor teste speciale. astfel incat in final simptomele pacientului sa fie adecvat controlate. specialistii identificand cel putin 7 tipuri distincte de rinita care nu au legatura cu terenul atopic si alergiile. Rinita non-alergica cu sindrom eozinofilic Rinita non-alergica cu sindrom eozinofilic se mai numeste si rinita eozinofilica (sau rinita pereniala intrinseca) si este un tip de rinita foarte des diagnosticat (in peste 20% din situatii este vorba de acest tip particular de rinita). Cu toate acestea. In unele cazuri s-a identificat existenta unui metabolism prostaglandinic anormal. in cadrul carora s-au analizat secretii nazale ale populatiei generale s-a putut determina faptul ca aproximativ 20% din indivizii sanatosi au valori crescute ale eozinofilelor la nivel nazal. Rinita non-alergica are un tratament farmacologic. sau simpatomimetice. Diagnosticarea cauzei si stabilirea etiologiei alergice sau non-alergice este cea care trebuie sa preceada orice recomandare terapeutica. tabloul simptomatic al rinitei eozinofilice include prezenta congestiei nazale. completat cu masuri ocupationale si evitarea principalilor factori de risc. rinoreei. nu toti au si rinita clinic manifesta. Specialistii pot prescrie pacientilor anticolinergice. Tratament Etiologia rinitei non alergice este foarte variata. antihistaminice. polipoza nazala.recurge la interventie chirurgicala. insa si aceasta are complicatii postoperatorii. in principal congestie nazala importanta. In general. Ca urmare a acestor cauze. se . Cauzele exacte de aparitie ale rinitei eozinofilice nu sunt deocamdata cunoscute. pruritului nazal si hiposmiei. insa masura in care acesta are un rol cauzal direct nu s-a stabilit.corticosteroizi cu aplicare locala(intranazala). si intoleranta la aspirina. care are tendinta la recurenta si care afecteaza semnificativ calitatea vietii.

aproximativ 90% dintre pacientii operati astfel. de exemplu. separata de rinita alergica ce se caracterizeaza prin aparitia la pacientii cu teren imun atopic. pacientul are deviatie de sept sau o hipertrofie pronuntata. printre care cea eozinofilica. medicamentoasa sau gustatorie. ocupationala. Deoarece tratamentul medical al rinitei s-a imbunatatit foarte mult in ultima decada. Eficienta ei ramane insa impresionanta. Specialistii au identificat mai multe varietati clinice de rinita non-alergica. fiind considerata o reactie de hipersensibilizare mediata prin Ig E. Daca. aceasta metoda poate fi considerata ca adjuvant al terapiei medicamentoase. vasomotorie. hormonala. in special daca simptomele afecteaza semnificativ caliattea vietii.poate recomanda tratamentul chirurgical. Nervul pterigoid este responsabil de inervatia autonoma a mucoasei nazale. Tratamentul destinat ameliorarii simptomelor este foarte variat si trebuie administrat in functie de tipul si de etiologia rinitei. Anumiti pacienti pot avea indicatie de tratament chirurgical. electrocauterizare. episoadele sunt frecvent iar afectiunea este refractara la tratamentul medicamentos. cauterizare laser. Cel mai adesea tratamentul este plurimedicamentos. De retinut! Rinita non-alergica este o afectiune particulara. popularitatea ei datand inca din anii 1990. se poate realiza o septoplastie sau o reducere inferioara de sept. Rinita vasomotorie poate beneficia si ea de tratament chirurgical. infectioasa. in completarea tratamentului medicamentos. si cazurile ce au indicatie de tratament chirurgical sunt din ce in ce mai putine. Reducerea de sept poate fi facuta prin numeroase metode. neurectomia endoscopica a nervului pterigoid fiind una din cele mai eficiente proceduri. Uneori. inclusiv prin rezectia submucoasei. proceduri care pot ameliora obstructia si congestia nazala. crioterapie. si continua sa evolueze. fiind vindecati. In functie de rezultatele examenului fizic. Indicatiile de realizare ale acestei interventii chirurgicale sunt rezolvarea rinitei vasomotorii. . specialistii pot recomanda sau nu interventia chirurgicala. stimularea electrica determinand vasodilatatie nazala si cresterea secretiilor. datorita complexitatii tabloului clinic.