You are on page 1of 19

Name :

Roll No. :

Topic :
Mohammed
Asif Ph : 9391326657, 64606657

Multiple choice questions(only one is correct)


t2
1. The vertical displacement of cylinder A in metres is given by y = where t is in seconds. B
4
will hit the ground at t =

1 1
a) s b) s c) 1 s d) 2s
2 2

2. A small ring C is made to move along the rotating rod AB between r = r0 +d and r = r0 – d, and
t
its equation given by r = r0 + d sin 2π , where t is the time counted form the instant the ring
T
passes the position r = r0 and T is the period of oscillation. Simultaneously the rod rotates about
the vertical axis through end A with a constant angular velocity ω0 .
The value of r for which the radial (r-direction) acceleration is zero is

1 1
r = r0 r = r0   Tω 
2
   Tω 
2

  Tω 
2
   Tω 
2
  0 
0 1 +   d) r = r0 1 −  0
a) b) c) r = r  
1 +  0   1 −  0     2π     2π  
  2π     2π  

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 1
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
3. A particle (mass 1/ 2 kg) initially (at t = 0) rest is acted upon by four forces and for the time
intervals indicated.

^^^
F1 = i+ j+ k N during (t = 0 to t = 1s)

^^^
F2 = 2i+ 3 j− 2k N for (0, 2)

^ ^^
F3 i−−= 2 j+ 3k N for (1, 2)

^^^
F4 i−−= 2 j+ 3k N for (2, 3)

The kinetic energy of the particle at t = 3s is


a) 9J b) 18 J c) 27 J d) 36 J

1
4. A projectile of mass kg is projected at t = 0 form origin O on horizontal ground (treated as
2

^ ^ ^
xy plane with vertical upwards as +z axis) with an initial impulse
6i+ 7.5 j+ 7.5k N s . At t = 1s, the

^
projectile receives a furter impulse of
6 i Ns. The range of the projectile is
a) 48m b) 75m c) 96m d) 108m

5. A projectile projected at t =0 with an initial velocity 20ms-1 at an angle 370 to horizontal collides
elastically with a fixed inclined plane at t = 2s and returns to the initial point. The angle of the
inclined plane is

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 2
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
1 1 1
a) sin −1 b) cos −1 c) tan −1 d) tan −1 2
2 2 2

6. A train is moving with constant acceleration along a straight track. The front of the train has a
velocity 20ms-1 when it moves past a signal post, a passenger at the middle compartment has a
velocity of 20 3 ms-1 when he moves past the same signal post. When the rear of the train
moves past the same signal post, it will have a velocity of (ms-1)
a) 20 4 b) 20 5 c) 20 6 d) 20 8

7. The retardation ‘a’ of a particle moving along a straight line is given by a = kS where S is
displacement, k is constant. S vs time, t graph is

a) b) c) d)

8. Two ships A and B are 10km apart with ship A due north of B and sailing west at 40kmph. Ship
B is sailing north at 20kmph. They will be closest to each other in (minutes)
a) 6 b) 9 c) 12 d) 18
→ → → → → → →
9. Three vectors A, B, C satisfy the relation A. B = 0 and A.C = 0 . Then
→ → →
→ → →
→ → →
→ →
a) B . C = 0 b) A×B +C  =0 c) A×B×C  =0 d) A .B×C  =0
     

10. A boat which has a speed of 10km/hr in still water crosses a river of width 0.5km along the
shortest possible path in 6 minutes. A man whose swimming speed is 9km/hr in still water
crosses the river along the shortest possible path in
a) 9 3 min b) 6 3 min c) 5 6 min d) 8 min

11. A projectile’s initial velocity is u and angle of projection is θ . When it makes an angle φ with
vertical, its speed is
a) u cos θ sin φ b) u cos θ cos ec φ c) u cos θ cos φ d) u cos θ sec φ

12. For angles of projections ( 45 −α ) and ( 45 +α ) , the ranges of the projectiles are R1 and R2 and
the maximum heights reached are H1 and H2 respectively, then H2 – H1 is equal to
R + R2 R + R2 R + R2 R + R2
a) 1 tan 2α b) 1 tan 2α c) 1 d) 1
2 4 2 tan 2α 4 tan 2α

13. Two particles A and B which are 100m. apart at time (t = 0) are moving in the same direction
on a straight line. The velocity and deceleration of A are 20m/s and 2m/s 2 and velocity and
acceleration of B are 2.5m/s and 0.75m/s2 at (t = 0). Find the time at which B crosses A and also
the ‘vrel’ verses ‘t’ graph where ‘vrel’ is the relative velocity of A with respect to B.

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 3
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
35 + 3425 35 + 3425
sec sec
5.5 5.5

a) b)

c) 20 sec d) 18 sec

1
14. At t = 0 particle 1 starts form rest at A, moves along circle of radius metres witeh constant
π
2
tangential acceleration, reaches B at t = 1s. Distance AB = meters. Particle 2 starts at C at
π
t = 0, moves along straight line with constant acceleration, reaches A at t = 1s AC = π metres.
Magnitude of acceleration of 1 relative to 2, at t = 1 is (ms-2) (treat π 2 = 10 )
a) 364 b) 464 c) 564 d) 664

15. Figure shows displacement Vs time for a particle. Which of the following statements is true?

a) It moves along a straight line for t < 0


b) It moves along curved path for t > 0
c) It moves with constant acceleration for t > 0
d) It has zero velocity for t < 0

Assertion & Reasoning Type


Each question consists of two statements: one Assertion (A) and the other is Reason (R). You
have to examine these two statements and select the answer using the code given below.
a) Both A and R individually correct, but R is the correct explanation of A
b) Both A and R individually correct, but R is the not correct explanation of A
c) A is true but R is false d) A is false but R is true

16. Assertion(A): In projectile motion with a given velocity(u) it is not possible that the body hit a
given point on the ground in more than one direction

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 4
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
Reason(R): In projectile motion the velocity and acceleration vector will never be in the same
Direction

17. Assertion(A): When two bodies are moving in tow concentric circles with same angular velocity
ω then the body A I stationary with respect to B
Reason(R): The distance between them is constant.

18. Assertion(A): In motion of a body the graph between distance and time, the graph should not
have negative slop with time axis.
Reason(R): In motion of a body the distance connot decreases.

19. Assertion(A): A very small block of mass m attached to the end of a light metal rod of negligible
mass which is free to rotate about the other end in a vertical circular motion. Its
velocity at the lowest point is just sufficient to complete the circle, then at the
instant block is at the highest point tension in rod is zero.
Reason(R): In vertical circular motion of a point mass attached to a string at the topmost point
mv 2
T + mg = , so far vmin , T = 0
r
v= gr

20. Assertion(A): The path of a projectile as seen form another projectile is a parabola.
_ _ _ _
Reason(R): Both are moving with same acceleration so arel = 0 and u rel = u 2 − u1

For question nos. 21 to 25


Two columns are given in each question. Match the elements of Column-I with Column-II
_
21. If during the motion of a particle, x is used for distance, u is for speed, s is for displacement
_
and v is for velocity (i and a are used to show instantaneous value and average value) then
match following:
Column-I Column-II
_
i) Motion along a circle with constant tangential acceleration p) x = s
_ _ _ _

ii) Motion along a straight line with retardation given by a = −k v q) ui =vi


_

iii) Motion along a straight line with constant acceleration r) u av = v av


_
_ d vi
d vi
iv) Projectile Motion s) d
t
=
dt

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 5
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
_
_ d vi
d vi
t) =
dt dt

22. Figure shows the potion (x) of a particle as function of time (t) under a variable force F, then
match the following:

Column-I Column-II
i) Velocity is positive and maximum at p) A
ii) Velocity is negative and magnitude decreasing at q) B
iii) Acceleration is positive and maximum at r) C
iv) Acceleration is positive and its magnitude is increasing at s) D
v) Velocity is positive and acceleration is negative at t) E

_
23. For particles are moving in XY plane such that at t = 0, (Here V AB . Velocity of w.r.t B, vA:
actual velocity of A w.r.t each)
Column-I Column-II
_ _ _
5
i) V AB = 4 2 ( i + j ), VCA = 5 2 ( i − j ), VBD = ( i − j ) then, magnitude of VD_C is p)
2
12 + 2 2
i − j  _

ii) If v D =   then v A q) 17
 2 
1
iii) In time t = s due to some external forces velocity of each body is oriented along X-axis
2
_ _ _
and VD , VDC , VAC are in positive X direction with same magnitude as above, then find out
_ • _ _
V DB such that v B , and v A are same along X axis. r) −12 +2 2
iv) The magnitude of average acceleration of A along X-axis is s) 10
t) 7

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 6
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
24. Find out the trajectory of a particle if the condition of motion is
Column-I Column-II
i) It’s X and Y co-ordinates as a function of time are
Y = (t 4 − t 2 + C )
1/ 2
X = −t 2 + C p) Exponential
_ _
d _ dv dv
ii) v =0, ≠0 but =constant q) Hyperbola
dt dt dt

iii) Tangential and normal accelerations are variable but


there resultant is always constant r) Straight line
iv) Velocity along X-axis Vx = constant but Vy = kY (where k is a constant and Y is coordinate
along Y axis) with an intial value of VYO −V X at t = 0 s) Circle
v) Velocity is positive and acceleration is negative at t) parabola

25. The angle of inclination of an inclined plane is 450

Column-I Column-II
i) A particle is thrown with an angle θ with an inclined plane
such that it strikes the inclined plane normally then θ is p)
 1 
tan −1  
2 2 
ii) In the previous part if it strikes the inclined plane horizontally
then (θ + 45 0 ) is
45 0
q)
2
iii) A particle is just thrown horizontally form the top of the inclined
u2
plane and its range is . n then cot −1
( n) r)
g
tan −1
( 4)
iv)If θ1 and θ2 are two angles with the inclined for which range is same then s) D

Write the final answer to each question in this section in the column provided.
26. The car A has a forward speed of 36km/hr and is acceleration at 1ms-2. Determine the velocity
of the car relative to observer B at time t = 15s who rides in a non-rotating chair on the giant
π
wheel. The angular velocity of the giant wheel is constant at rad s −1 . The radius of the
10
50
giant wheel is m. The diagram shows the position at t = 0.
π
(If your answer in vector form is xi +yi then value of (x. y) is

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 7
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
27. A stone projected form top of a cliff at t =0 with velocity 14ms -1 at an angle 530 above horizontal
collides at t =t1s with another stone projected at t = 2s form the same point with same velocity
but at different angle. Determine t1. (g = 10ms-2)

28. A man traveling in train moving with a speed of 80km/hr fires at an object moving away form
the train at right angle to it with a speed of 60km/hr. The line connecting the object and the
man makes an angle of 450 to the train at the time of shooting. If the velocity of bullet is
700km/hr, find the angle at which he should aim in order to hit the object.

29. A gun is fired form a moving platform which is oscillating whose oscillation is given by ‘a’ is the
amplitude of the oscillation. If maximum and minimum range of the projectile are R 1 and R2
then find elevation of the gun from horizontal in terms of given quantities assume that the
amplitude of platform is negligible with respect to these rang and solve this for values R 1=100m,
1
R2=800m, a = m, ω = 7 rad / sec and g = 9.8m/s2 {in the oscillation as given above the body
3
move to and for about there equilibrium position and its velocity is maximum at equilibrium
position equal to a ω }

30. A balloon starts rising form the ground at time (t = 0). The ascending rate is constant and equal
^
to 20m/sec die to wind the balloon gathers the horizontal velocity component vx = where
K yi
K is a constant and is the height of ascend. An aeroplane is moving with velocity 80m/sec in the
same vertical plane. At time (t = 0) the horizontal distance of plane and balloon is 3200 m as
shown in the figure and a bomb is dropped form the plane and it collide with balloon some
where in space, K = 4sec-1, g = 10m/sec2 then find out value of (x+y) where x, and y are the
coordinates of point of collision. (take x-axis as horizontal and y-axis as vertical and origin at
the starting point of balloon)

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 8
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
KEY
1) b 2) a 3) c 4) b 5) d
6) b 7) c 8) a 9) c 10) c
11) b 12) b 13) c 14) a 15) d
16) d 17) d 18) a 19) d 20) d
21) (i-q); 22) (i-t); 23) (i-p); 24) (i-q); 25) (i-s);
(ii-p,q,r,s); (ii-r); (ii-r); (ii-s); (ii-r);
(iii-p,q,r,s,t); (iii-s); (iii-q); (iii-t); (iii-p);
(iv-q). (iv-r); (v-p) (iv-t). (iv-p). (iv-q).
26) 63 27) 8s 28) 530 29) 450 30) 4200

Solutions
2
1 t 1
1. a At 2 = ⇒ a A = ⇒ a B = 4ms −2
2 4 2
1 1
1m = .4.t ' 2 ⇒t ' = s
2 2

2. It is clear that the ring C, at any instant has two types motions –a circular motion with angular
velocity ω0 and radius say ‘r’ and SHM with equilibrium position r0, amplitude d, and angular

frequency = . Acceleration will be zero if centripetal acceleration is equal and opposite to
T
SHM acceleration
(∴SHM acceleration directed towards equilibrium position and hence will be opposite to
direction of centripetal acceleration.

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 9
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
2
 2π  1
∴ ω02 ( r0 − x ) =   .x ⇒ x = r0
 T    2π 
2

1 +   
  Tω0  
1
∴ r = r0 − x = r0
  Tω0  2 
1 +   
  2π  

^ ^ ^ ^
3.

∑ F.t = 3i+ 3 j+ 3k
^ ^^^
⇒ p( ta = 3) =t 0+ 3i+ 3 j+ 3k
KE ( at t = 3) =
p2
=
( 27 ) 2

= 27 J
2m 1 .

2

→ ^ ^ ^
4.
u = 1 i+ 1 j+21 k5 5
1
Z = 0 at 15t − gt 2 = 0 ⇒ at t = 3s
2
At t =3s,
x = 12 x 1 x (12 + 12) x 2 = 60m
y = 15 x 3 = 45m
∴ Range = 60 2 +45 2 = 75 m

2u sin θ
5. Collision takes place while descending time of flight = = 2.4 s
g

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 10
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
Returns to initial point ⇒ collides normally
At t = 2s,
∴Velocity = 16 2 +82 = 8 5 and
u sin θ − gt =12 − 20 = −8
1
α = tan −1
2
π π 1
φ= − α =  − tan −1  = tan −1 ( 2 )
2  2 2

6. Let be acceleration and l be length of train. Then using V2 = u2 + 2as


(20 3 ) 
= 20 2 + 2.a. − (1) ⇒ a = 800
2

2
V 2 = 20 2 + 2a − ( 2 ) ⇒ V 2 = 2000

dv
7. a = k S ⇒. =kS
dt
dv d S
⇒− . = k S ⇒ vdv = −k S d S
ds dt
u2
At S =0, v = say u ⇒ C =
2
⇒v 2 = −k S 2 + u 2
dS
⇒ v = u2 − k S 2 ⇒ = u2 − k S 2
dt
dS dx
⇒ = dt ⇒ = dt
u − ks 2
2
 u 
2

k   − S2
 k
1 S k
⇒t = sin −1 +C
k u
At t = 0, S = 0 ⇒ C = 0
1 S k
⇒t = sin −1
k u
S k u
⇒ = sin k t ⇒S = sin k t
u k
Sinusoidal.

8. Velocity vector diagram

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 11
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
Displacement diagram

BA’ is the closest approach


A A' 10 sin θ
Time = V =
A/ B 20 5
1 1
=10 . = 0.1 hr = 6 min
5 20 5

→ → → →
9. Given A ⊥ r B and A ⊥ r C
→ → → →
→ →
∴A//  to B×C ⇒A×B×C  =0
 

10. Velocity vector diagram

∴Vr = 75 kmph
Now
vm = 6kmph

0.5 m 0.5
∴Time = = ×60 min = 5 6 min
6kmph 6

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 12
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
11. v cos ( 90 − φ ) = u cos θ ⇒ v sin φ = u cos θ

u cos θ
⇒v = = u cos θ cos ec φ
sin φ

u 2 sin 2( 45 − α )
12. Clearly R1 = R2 =
g
u 2 cos 2α R1 + R2
= = − (1)
g 2

H 2 − H1 =
u2
2g
[
sin 2 ( 45 +α ) − sin 2 ( 45 −α ) ]
u2
= [( sin 45 +α + sin 45 −α )( sin 45 +α − sin 45 −α ) ]
2g
u2
= .2 sin 45 cos α.2 cos 45 sin α
2g
u2 1 1 u2
= .2 .2 sin α cos α = .sin 2α
2g 2 2 g .2
 u2  1 sin 2α
 2 g cos 2α 
= . 2 . cos 2α
 
R1 + R2 1 R + R2
= . tan 2α = 1 . tan 2α
2 2 4

13. If you solve it by formula


_ _ _
S = U 0 rel = v OA − vOB
_ _
U 0 rel = v OA − vOB
_
_ _
a0 rel = aOA = aOB
Then your answer is wrong like (a) or (b).
In this case before B crosses A the particle A stops at time
20
t= = 10 sec
2
So we can use this formula only upto 10th sec the distance traveled by A before it stops is 100m
So for B the time to travel 200m is

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 13
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
1
200 = 2.5 t + .0.75 .t 2
2
So t = 20sec
_ _
Now till t = 10sec the a rel = 2.75 and after this it will be only arel = 0.75 m / s 2 .
_ _
At the point of crossing the velocity of B = 17.5m/s and v A = 0 so vrel = −17 .5
So ans is graph (c)

14. Particle A:

Tangential acceleration aT = 2ms-2


[∴ u = 0, S = 1, t = 1], and vat t =1 = 2mx −1

v2
Centripetal acceleration (at t = 1) an = = 4π
R
Particle A: a = 2π
[∴ u = 0, S = π, t =1]

_ ^^ ^ ^^

∴ a1/2= 4π 2ji  −−+ 2π i = 6π + 2ji
_

∴ a1 / 2 = (6π) 2 +2 2 = 364 ms −2

15. Obvious.

16. It is possible to hit a point with 2 different angle and velocity and acceleration are not parallel.
Show assertion is incorrect but reason is true. So ans is (d)

17. In this case Vrel = w(r2 – r1)

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 14
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
w( r2 − r1 )
w'= =w
( r2 − r1 )

So motion of A with respect to B is circular


(d) is correct answer

18. Distance can not be decreased with increases in time. So slope could not be negatives
so ans. Is (a)

19. The rod may have negative (compressive) tension so minimum velocity at topmost point is zero.
And T = -mg.

20. Obvious Ans is (d)

21. In case of motion of a body with some retardation its velocity decreases so
_ _
d v dv
is negative while is positive
dt dt

22. The velocity time graph and the points are as shown the figure. So ans. are clear.

_ _ _ _
23. (i) v DC = v DB + v BA + v AC .......... ....... (1)
−7 23
= + J
12 2
_
v DC =17

_ _ _ _
(ii) v A = v AB + v BD + v D
δ δ S S 1 1
=− i − j+ i− j+ i− j
2 2 2 2 2 2
−2 14
= i+ j
2 2

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 15
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
_
v A =10

1
(iii) At t = s
2
_ _ _
v D = 1 i, v DC = 17 i, v AC = 1a i
_ _ _
vA = vB ⇒ vAB = 0
So form equation (1)
_
v DB =7

_
(iv) v A = 0 + ( − 7i ) + i = − 6i
t

ax =
−6i + 2 i
1/ 2
= −12 + 2 2 ( )
24. (i) y 2 = t 4 − t 2 + C = x 2 + C 2 − 2 xC + x − C + C
1 
y 2 = x 2 + C 2 + 2 x − C 
 2 
Which is a hyperbola
(ii) Obvious only in circular motion
(iii) Net acceleration is constant so parabola. Example projectile motion.
(iv) v y = kY
dY
= kY
dt
dY
∫ dt = ∫ kdt ⇒ Y = Y0 e
kt

v y0 vx
Y0 = = and
k kk
kx
x
t= ; Y = Y0 e vx

vx

2u sin θ
(i) T f = g cos α , α = 45
0
25.
At last point velocity along inclined plane is 0
 2u sin θ 
0 = u cos θ − g sin α  ⇒ cot θ = 2 tan α
 g cos α 
1
tan θ =
2
1
θ = tan −1   = cot −1 ( 2 )
2
ii) In this case the condition is
4 tan α = tan (θ + 2 )
θ = tan −1 ( 4 ) − 45 0
iii) In this case range is
Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 16
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
2u 2
sin α sec 2 α
g
2u 2 1
= .2 for α = 45 0
g 2
u2
= 2 2 ⇒n = 2 2
g
1
cot −1 n = tan −1
n
0
45
iv)
2

→ ^
26.
a A ( a t t = 1 5) = i
→ ^ ^ ^
VA( a t = 1t ) = 15i+ 10 j = 25 i 5
π 50
ωR = × = 5ms −1
10 π

Velocity of B at an angle θ to horizontal


  ^ ^
VA(θ ) = 5s θ  − i + 5cn θ  + io s
(tan genital)

 
Putting θ = θ0 + ω t = 37 + 1.5π radian
0

= 37 0 + 270 0 = 307 0 = −530


∴cos θ = +0.6 and sin θ = −0.8
∴At t =15

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 17
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
→ ^ ^
V A + 4 i+ 3 j
→ → →
V A / B ( at t = 15 ) V A −VB

^^^ ^^
342 ijii −=−− 532 j 1
So (x, y) = -63

27. Let point of projection be (0, 0).


Let collision point be (x1, y1)
3 4
cos 53 0 = , tan 53 0 =
5 3
Using equation of trajectory,
1 g .x 2
y1 = x1 tan 530 − . 2 1 2
2 14 cos 53
4 5 x 2 .25
⇒ y1 = x1 . − 2 . 1 …………(1)
3 14 9
And for the second stone
5 x2
y1 = x1 tan θ − 2 . 12 …………..(2)
14 cos θ
Equating (1) & (2)
5 2 5 1 5 1  4 
⇒ .x1  +   −  = x1  − tan θ  ………..(3)
 3 cos θ   3 cos θ 
2
14 3 
Time of flight till collision, t1 is given by
x1
t1 = and for the second stone,
14 cos 530
x1
( t 2 − 2) =
14 cos θ
x 5 1 
∴ 1 − =2 ………….(4)
14  3 cos θ 
Putting (4) in (3) ⇒
⇒sin θ = −0.8 or − 0.6
-0.8 does not satisfy (5)
Hence θ = sin −1 ( − 0.6 ) = −37 0

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 18
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com
2 ×14
∴( 4 ) ⇒ x1 = ⇒ x1 = 67 .2m
5 1
x1 67.2
∴t1 = = = 8s
14 cos 53 0
3
14 ×
5

28.

Flat No.301, Rukkus & Yellus Arcade, Fever Hospital Road, Barkathpura, Hyd-500065. 19
Ph: 040 – 64606657, 9391326657. www.asifiitphysics.vriti.com