You are on page 1of 4

http://cikgusazali.blogspot.

com
SOALAN 3 (b) :
SPM 2005

KEMAHIRAN SINTAKSIS

Tukar ayat pasif di bawah kepada ayat aktif tanpa mengubah maksud asalnya.
(i)
(ii)
(iii)

Tugas mengisi kemerdekaan negara akan kita pikul bersama-sama.
Semenjak program kitar semula dilancarkan oleh kerajaan, tahap kebersihan di kawasan
kediaman semakin meningkat.
Sebuah gelanggang badminton telah dibina oleh mereka secara gotong-royong pada
minggu lepas.

SPM 2006
Cerakinkan setiap ayat majmuk di bawah kepada dua ayat tunggal.
(i)
(ii)
(iii)

Adakah Encik Amran hendak ke Muzium Negara atau ke Putrajaya?
Pendebat itu petah berhujah dan bijak mematahkan hujah lawan.
Siswazah yang berpandangan jauh tidak mengharapkan kerja makan gaji sahaja.

SPM 2007
Tukarkan ayat aktif di bawah kepada ayat pasif tanpa mengubah maksud asalnya.
(i)
(ii)
(iii)

Saya telah menghasilkan beberapa buah buku masakan tradisional antara tahun 2000
hingga 2006.
Setiap petang kamu mesti menyiram sayur-sayuran di belakang rumah.
Pelatih Progran Latihan Khidmat Negara menjalani latihan intensif selama tiga bulan.

SPM 2008
Nyatakan pola bagi ayat-ayat di bawah sama ada ayat tersebut berpolakan Frasa Nama + Frasa
Nama (FN + FN) +, Frasa Nama + Frasa Kerja (FN + FK), Frasa Nama + Frasa Adjektif (FN + FA) atau
Frasa Nama + Frasa Sendi (FN + FS).
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi)

Baju sutera ini untuk ibu.
Kuda putih itu berlari pantas.
Sekolah baharu itu sangat cantik landskapnya.
Tun Abdul Razak Bapa Pembangunan Malaysia.
Penduduk kampung akan bergotong-royong pada hujung minggu ini.
Encik Ramli guru mata pelajaran Bahasa Melayu di SMK Seri Murni.

1

Mat Kilau pejuang kemerdekaan. kami sekeluarga ke perpustakaan. Saya pun masih belajar dalam jurusan yang sama. Ketinggian Gunung Kinabalu 4014 meter. Kalau begitu bolehlah kita bertukar-tukar nota melalui e-mel. Komputer riba itu sangat ringan. Dato Bahaman pejuang kemerdekaan. 2 . ibu bapa sanggup bergolok-bergadai. Shimah! Sudah lama kita tak jumpa.http://cikgusazali. Rumah Pak Ali berbentuk tradisional. Rumah Encik Cheng berbentuk moden. Dia mencapai kejayaan cemerlang. Awak masih belajar atau sudah bekerja? Saya masih belajar di sebuah kolej di Kuala Lumpur dalam jurusan perakaunan. (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Puan Jamaliah bukan guru.com SPM JUN 2009 Gabungkan dua ayat tunggal di bawah supaya menjadi satu ayat majmuk dengan menggunakan kata hubung yang sesuai tanpa mengubah maksud asalnya. kali terakhir kita berjumpa ketika hari akhir persekolahan. Dia melambai-lambaikan tangannya. Demi membiayai kos pelajaran anak-anak. Murid yang pintar itu bercita-cita untuk menjadi angkasawan. SPM 2009 Kenal pasti dan tulis subjek dan predikat yang lengkap bagi setiap ayat seperti yang berikut: Subjek Predikat (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) :_____________________________________________________ :_____________________________________________________ Kami dilayan dengan mesra oleh pekerja restoran tersebut. SPM JUN 2010 Tukar dialog di bawah dalam bentuk cakap pindah. Ayah membeli komputer riba. Dia rajin mengulang kaji pelajaran. Bagus juga tu. Aman : Shimah : Aman : Shimah : Aman : Shimah : Hai. Puan Jamaliah kerani. Taman Tasik Perdana terkenal oleh landskapnya yang menarik. Pada setiap petang Sabtu.blogspot. Anda dikehendaki supaya mengekalkan susunan isi dalam dialog tersebut. ini alamat e-mel saya. Yalah. Dia memandang kami.

Kemarau menyebabkan tanah kering-kontang. Hal ini dapat mengurangkan masalah yang dihadapi oleh anggota masyarakat. ayat tanya. SPM JUN 2011 Kenal pasti jenis-jenis ayat berikut. Kemarau berpunca daripada cuaca panas. Nyatakan sama ada ayat tersebut ayat penyata. segaknya awak apabila berpakaian seragam pengakap ini! Semangat patriotik anak-anak perlu dipupuk sejak mereka kecil lagi. Encik Samad pengurus besar syarikat itu. SPM JUN 2012 Cerakinkan ayat majmuk dalam perenggan di bawah kepada enam ayat tanpa mengubah maksud asalnya. Walaupun perubahan itu sukar dilaksanakan namun tidak mustahil untuk dicapai. bina ayat tanya dengan menggunakan kata tanya yang betul. Pertandingan akhir Piala Malaysia akan diadakan di Stadium Bukit Jalil. Kegiatan manusia juga terhalang akibat ketiadaan air. Semua murid diminta supaya berkumpul di dewan sekolah selepas waktu rehat. Kata tanya yang diberikan hendaklah bersesuaian dengan rangkai kata yang berhuruf condong dalam ayat-ayat yang diberi. (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Mereka bersenam petang tadi. Jabatan Bekalan Air terpaksa menyediakan tangki air di kawasan perumahan. Murid itu mendapat pujian kerana kecemerlangannya dalam pelajaran. Apakah rancangan awak selepas tamat persekolahan nanti? Janganlah merokok kerana amalan itu membahayakan kesihatan. Kemarau ialah bencana alam.com SPM 2010 Berdasarkan ayat-ayat di bawah. Negara kita mencapai kemerdekaan melalui rundingan meja bulat. Kemarau berpunca daripada kurangnya hujan. Seseorang itu mestilah sentiasa menilai dirinya dan cuba membaiki sebarang kelemahan. Kemarau menyebabkan air terpaksa dicatu. SPM 2011 Gabungkan ayat-ayat di bawah supaya menjadi tiga ayat sahaja dengan menggunakan kata hubung yang sesuai tanpa mengubah maksud dan struktur asalnya. Wah.blogspot. Kren digunakan dalam pembinaan bangunan 21 tingkat itu. (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Masyarakat Malaysia terdiri daripada masyarakat yang pelbagai kaum. Perubahan itu bukan sahaja bermanfaat kepada dirinya tetapi juga kepada orang lain. ayat seruan atau ayat perintah.http://cikgusazali. Tumbuh-tumbuhan banyak yang mati. 3 .

Kalau begitu. Sungguh menakjubkan pertunjukan udara yang diadakan bersempena dengan sambutan ulang tahun hari kemerdekaan negara. Nah. Blok asrama baharu untuk murid-murid lelaki masih dalam proses pembinaan. Baguslah. Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) menggesa pengusaha kantin sekolah supaya menyediakan makanan berkhasiat. Frasa Nama + Frasa Adjektif (FN + FA) atau Frasa Nama + Frasa Sendi (FN + FS). Apa khasiatnya? Jambu batu mengandungi vitamin dan kalium yang berfungsi sebagai agen nyahtoksik yang dapat memelihara kesihatan dan kecantikan kulit. SPM JUN 2013 Tukarkan ayat aktif di bawah kepada ayat pasif tanpa mengubah maksud asalnya. Anda dikehendaki supaya mengekalkan susunan isi dalam dialog tersebut. Terletak di Bukit Perdana banglo mewah berharga RM3 juta itu.com SPM 2012 Tukar ayat bersusunan songsang di bawah kepada ayat bersusunan biasa tanpa mengubah maksud asalnya. (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Bunga mawar itu untuk cikgu saya sempena sambutan Hari Guru. Aktiviti kokurikulum memperkukuh perpaduan murid berbilang kaum di negara ini. saya akan selalu makan jambu batu. Pasukan Kadet Polis sekolah itu akan menjalani latihan menembak pada minggu hadapan. (i) (ii) (iii) Sudah ditetapkan pada usia 60 tahun persaraan kakitangan kerajaan. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu sekolah saya telah menyediakan laporan aktiviti sempena Bulan Bahasa. Baginda mengurniakan darjah kebesaran kepada atlet yang telah mengharumkan nama negara kita. Kita perlu mengenal pasti potensi diri jika ingin mencapai kejayaan. Penyanyi tersohor itu sangat anggun dan bergaya ketika membuat persembahan. (v) (vi) SPM 2013 Nyatakan pola bagi ayat-ayat di bawah sama ada ayat tersebut berpolakan Frasa Nama + Frasa Nama (FN + FN) +. Frasa Nama + Frasa Kerja (FN + FK). Tuan Haji Ahmad pengetua di sekolah itu semenjak lima tahun lalu. Kerajaan tidak pernah mengabaikan tanggungjawab dalam membela nasib rakyat. SPM JUN 2014 Tukar dialog di bawah dalam bentuk cakap pindah.http://cikgusazali. ambil dua biji! 4 . Sarina Fairus Sarina Fairus : : : : Sarina : Fairus : Apa yang kamu beli tu? Jambu batu. Buah ini sangat berkhasiat.blogspot. (i) (ii) (iii) (iv) Penyambut tetamu itu mempersilakan beliau duduk di hadapan.