Motor Tiga Fasa Arus Ulang Alik

PENERANGAN
1.

Memberikan kecekapan yang lebih baik, faktor kuasa yang lebih tinggi, mempunyai ciri permulaan
yang lebih baik dan harga yang lebih murah berbanding motor 1 fasa.

2. Penggunaan motor ini digalakkan untuk mengelakkan ketidakimbangan beban pada sesalur
bekalan.

gambarajah motor tga fasa arus ulang alik

dengan sendirinya pemutar medan magnetterbentuk pada pemegun itu. 3.Nr Ns . setiap fasa mempunyai satu set belitan. Kendaliannya:- Apabila pemegun motor ini dibekalkan dengan bekalan 3 fasa. 9. 7. Kelengahan putaran pemutar disebut gelinci(s) atau dinyatakan dalam formulasebagai:- S = Ns . Pemutar itu akan berputar dengan kelajuan Nr mengikut arah yang sama denagan arah putaran medan. 8. Ini menjadikan aruhan saling berlaku antara dua belitan menyebabkan wujudnya arus teraruh pada pemutar. Mempunyai pemegun berbelit dengan 3 set belitan. hanya terdapat palang-palang yang diperbuat daripada aluminium atau kuprum yang dipateri keduadua hujungnya agar berlitar pintas. Medan magnet yang baru wujud di pemutar ini akan bertindak balas dengan medan magnet pemegun yang sedang berputar diatas prinsip kutub yang serupa dan berlainan. Laju putaran magnet yang terbentuk bergantung pada frekuensi bekalan dan bilangan kutub. Pada pemutar tiada sambungan belitan. 2. 5.Motor Aruhan Tiga Fasa Sangkar Tupai 1. N5 = f X 60 putaran seminit P f = frekuensi P = bilangan pasang kutub N5 = laju segerak (laju putaran medan magnet) 4. N5 tetapi kelajuan putaran pemutar ini pelahan sedikit lebih-lebih lagi apabila beban dipasangkan pada pemutar motor. 6. Belitan pemegun merupakan belitan utama pengubah sementara pemutar menjadi setaraan belitan sekunder pengubah. Ia menggunakan pemutar sangkar tupai. Arus yang terbentuk cukup kuat untuk membentuk medan megnetnya sendiri kerana belitan ini berlitar pintas.

Kelemahan motor aruhan 3 fasa sangkar tupai ialah:i) Kelajuan tidak boleh diubah sesuka hati kecuali dengan mengubah kecekapannya. .Apabila bekalan 3 fasa diberikan kepada pemedun motor itu.85 atau 0. ii) Harganya murah dan penjagaannya mudah. iii) Motor ini boleh digerakkan tanpa memrlukan belitan tambahan.Dengan proses aruhan saling. Pemutar motor dibina daripada dua sangkar tupai yang berasingan iaitu satu dipasang diluar dan satu lagi didalam. 4. Kendaliannya:. Fluks yang dihasilkan akan bertambah baik daripada motor 3 fasa yang mempunyai satu sangkar tupai sahaja. iii) Kilas permulaan motor amat kecil iv) Faktor kuasa permulaan rendah vi) Faktor kuasa akan beransur naik apabila beban ditambah sehingga ke beban penuh dan nilainya boleh mencapai sehingga 0. iii) Kilas permulannya serupa dengan motor belitan medan pirau.9 Kelebihan motor 3 fasa sangkar tupai ialah:i) Motor ini ringkas. Sangkar tupai didalamnya mempunyai rintangan yang rendah tetapi renggangannya tinggi berbanding sangkar tupai di luar yang berkeadaan sebaliknya. tahan lasak dan tidak mudah dimusnahkan terutamanya pada pemutar sangkar tupainya. ii) Kelajuan seakan-akan dengan ciri kelajuan motor belitan medan pirau.ciri:i) Mempunyai kelajuan yang tunggal.Ns = laju segerak Nr = laju pemutar ciri . pemutar mendapatarus teraruhnya dan seterusnya berbentuk fluks pemutar. Motor Aruhan Tiga Fasa Dwisangkar Tupai 1. putaran medan magnet akan wujud pada pemegun tersebut. 2. ii) Kelajuan motor akan berkurang dengan pengurangan beban. 3.

Dari gelang gelincir ini motor disambungkan ke litar luar dengan perantaraan 3 berus karbon. Walaupun kilas permukaan dapat ditingkatkan tetapi untuk pergerakan yang berterusan. Sekiranya perintang boleh laras pada pemutar itu berada pada nilai maksimum motor akan berputar perlahan.5. 9. Kendaliannya:. 8. Biasanya dihidupkan dengan menggunakan pemula 3 fasa seperti pemual bintang delta. Untuk menyongsangkan arah putaran adalah sama dengan mator aruhan 3 fasa sangkar tupai iaitu dengan menukarkan sambungan urutan bekalan 3 fasa yang masuk ke motor. frekuensi arus gelincir dalam pemutar adalah di dalam akan berkurang. dikenali juga motor gelang gelincir. 3. Motor ini tahan lasak dan harganya murah. 2. putaran medan magnet akan wujud di pemegun pemutar itu. Kalajuan putaran pemutar menjadi perlahan disebabkan oleh kecilnya arus yang teraruh oleh penambahan perintang boleh laras pada pemutar. 6. Apabila perintang tersebut dikurangkan. autopengubah dan sebagainya. Oleh sebab itu arus yang lebih besar akan teraruh dan seterusnya akan mengambil alih pengendalian pemutar itu. 8. nilainya agak rendah sedikit daripada motor 3 fasa sangkar tupai.Apabila pemegun motor diberikan bekalan. 7. Dengan proses aruhan saling antara pemegun dan pemutar. Motor ini biasanya digunakan untuk melakukan kerja-kerja yang memerlukan kilas permulaan yang tinggi. Motor Aruhan Tiga Fasa Pemutar Berbelit 1. . 10. Ia akan berputar pada kelajuan maksimum apabila perintang boleh laras berada pada nilai yang terendah. Kecekapan dan faktor kuasa pada beban penuh akan berkurang. 7. Kelajuan semakin bertambah. arus teraruh akan wujud pada pemutar berbelit. mempunyai pemutar yang berbelit dan disambungkan kepada 3 perintang 3-fasa yang boleh dilaraskan oleh gelang gelincir. 11. 6. 4. 5. motor akan beransur laju.

2. 5.9. kelajuan menjadi semakin perlahan tetapi bagi mencapai tujuan perintang boleh laras hendaklah dari jenis yang boleh menahan arus tugas berat dan tahan untuk penggunaan pelarasan yang berterusan. Ciri-cirinya:i) Kelajuannya dengan mengubah nilai perintang yang disambung kepada pemutar. 4.Pemutar akan terus berputar mengikut arah putaran magnet di pemegun pada laju segerak kerana pemutar itu telah terkunci dengan dengan ikatan medan magnet pemegun. 3.Apabila bekalan 3 fasa dibekalkan kepada pemegun putaran medan magnet akan berlaku pada pemegun itu. Pemegunnya dibelitkan dengan belitan 3 fasa sementara pemutarnya dibuat 2 bentuk iaitu sama ada kutub tertonjol atau kutub silinder rata. iii) Kawalan kelajuan dengan cara ini tidak begitu cekap kerana banyak kehilangan tenaga yang berlaku pada perintang iv) Perbelanjaan penyelenggaraan motor agak mahal Motor Segerak 1. Apabila kelajuan maksimum dicapai gelang-gelang gelincir akan dilitar pintaskan dan berus-berus karbon akan diangkat daripada menyentuh gelang-gelang gelincir tersebut dengan menggunakan alat khas yang dikendalikan dengan tangan untuk menjimatkan penggunaan berus-berus karbon itu. Motor itu akan terus berputar dengan cara aruhan sehinggalah kelajuan motor ini hampir-hampir mencapai laju segerak. Pemegunnya dibelitkan dengan belitan 3 fasa sementara pemutarnya dibuat 2 bentuk iaitu sama ada kutub tertonjol atau kutub silinder rata. Semasa motor mula-mula dihidupkan. . Bagi pemutar motor berukuran sederhana. Memerlukan voltan ujian arus terus dari luar dan dan voltan ujaan ini dibekalkan ke pemutar melalui gelang gelincir dan berus karbon. ii) Jika nilai perintang bertambah besar. putaran pemutar diwujudkan dengan cara aruhan pemutar di sangkar tupai. Memerlukan voltan ujian arus terus dari luar dan dan voltan ujaan ini dibekalkan ke pemutar melalui gelang gelincir dan berus karbon. 6. 7. Kendaliannya:.

vii) Motor ini tidak perlu dibebani dengan beban yang berat kerana kecekapan tinggi Kegunaan:i) Menjalankan mesin yang memerlukan kelajuan yang malar seperti pam.8. ii) Digunakan juga untuk menjalankan kerja yang berterusan seperti pada unit pendingin udara pusat iii) Digunakan untuk memperbaiki faktor kuasa bekalan dan memperbaiki voltan pada talian. arus terus yang diberikan kepada pemutar itu. Pemutar motor itu akan dipusingkan dahulu dengan bantuan pergerak luar pada arah yang sama dengan arah putaran medan magnet pemegun. jika voltan rendah. Ciri-cirinya:i) Kelajuan motor ini malar semasa berbeban penuh atau tidak. faktor kuasa akan mendahulu. faktor kuasa akan menyusul. Motor akan terus berputar pada laju segerak. vi) Semakin besar voltan yang diuja ke puncak semakin tinggi kecekapan motor. Bagi pemutar motor berukuran basar. ii) Laju pemutar motor ini sama dengan laju segera (Nr = Ns). Apabila laju pemutar itu hampir-hampir mencapai laju segerak barulah bekalan arus terus diujakan kepada pemutar itu dan motor akan terus berputar kerana fluks pemutar telah terikat oleh pautan medan magnet pemegun yang berputar. iv) Jika voltan ujaan tinggi. . iii) Faktor kuasa motor ini boleh dilaraskan dengan mengubah voltan ujaan.

Related Interests