KONSEP TAFRIKAN PENCEMARAN UDARA

Pencemaran udara boleh didefinisikan sebagai terdapatnya gas,
cecair atau zarah yang terkandung dalam udara sehingga
berlakunya perubahan yangmenjejaskan keselesaan kehidupan
atau bahan-bahan lain. Pencemaran udara disebabkan oleh
pelepasan asap melalui pembakaran sampah sarap secara
terbuka dan juga melalui ekzos kenderaan serta penggunaan
dapur arang atau kayu yang tidak terkawal. Bahan pencemar
udara seperti gas karbon monoksida dilepaskan melalui
pembakaran sampah sarap dan ekzos kenderaan. Contohnya,
pembakaran sampah sarap dan pembebasan asap dari ekzos
kenderaan di kawasan tempat tinggal Taman Selatan, Klang,
Selangor.
(sumber: http://mieadham86.blogspot.com/2014/07/tugasan-geografi-pt3-2014konsep-punca.html )

Gambar pembakaran sampah sarap di Taman Selatan, Klang, Selangor
(Sumber: Kajian Lapangan 2014)

Apabila cecair penyejuk digunakan. lori dan teksi menggunakan minyak diesel kerana harganya yang lebih murah. Pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah salah satu penyebab utama kepada berlakunya pencemaran udara. Pembakaran terbuka yang berlaku di kawasan kajian adalah pembakaran tilam lama .FAKTOR PUNCA KEJADIAN PENCEMARAN 1. (sumber: http://rossacalla. Walaupun kegiatan ini tidak melibatkan kawasan yang luas. Sementara ada juga sebilangan penduduk yang tidak mengambil kira perasaan orang lain dengan membakar kawasan semak samun.blogspot. Selain itu. tetapi telah menyebabkan pencemaran udara di kawasan perumahan berkenaan. gas Klorofluorokarbon (CFC) akan dilepaskan ke udara dan ia mampu menipiskan lapisan ozon. AKTIVITI HARIAN MANUSIA Isi rumah menyumbang kepada pencemaran udara melalui penggunaan tenaga untuk mesin dan perkakas elektrik seperti peti sejuk dan penyaman udara. bahan logam . plastik dan kertas. Pembebasan asap kenderaan bermotor.. . Namun penggunaan minyak diesel ini menyebabkan asap yang terhasil dan dibebaskan adalah bewarna hitam dan mencemarkan udara.com/2014/07/punca-dan-faktor-pencemaran-udara-geografi-pt3 ) 2. (sumber: http://rossacalla.blogspot. sampah sarap yang terdiri daripada kaca. Kenderaan awam seperti bas.com/2014/07/punca-dan-faktor-pencemaran-udarageografi-pt3) 3. disamping baunya yang menyakitkan hidung. Ramai penduduk suka membakar sampah merata-rata dan secara terbuka. penggunaan peralatan rumah seperti penyembur aerosol yang mengandungi CFC juga menyebabkan pencemaran udara.

Hal ini bertujuan untuk menyedarkan pelajar dan memupuk sikap cinta mereka terhadap alam sekitar . kertas terpakai dan kotak kertas. ERL. (sumber: http://mieadham86. Pameran Alam Sekitar atau lawatan ke Pusat Kitaran Semula. Satu kurikulum yang khusus perlu digubal agar pendedahan yang sistematik dapat dilaksanakan. Sebagai contoh.com/2014/07/tugasan-geografi-pt3-2014langkah. majalah lama. Barang-barang ini boleh diproses semula untuk menghasilkan kertas baru.my/tugasan/10367 ) 2.blogspot. Memperkenalkan Pendidikan Alam Sekitar Pihak sekolah hendaklah memperkenalkan pendidikan alam sekitar kepada murid-murid sekolah. Komuter dan Monorel berjaya mengurangkan pencemaran udara. Program Kitar Semula Mengitar semula bermaksud memproses atau menggunakan semula bahan buangan. Kaedah ini merupakan proses yang sangat selamat kepada alam sekitar kerana dapat mengurangkan kadar pencemaran.LANGKAH MENGATASI PENCEMARAN UDARA 1.blogspot.html#ixzz36bztl2vN ) 3. Ini kerana kereta api elektrik ini merupakan sistem pengangkutan yang bersifat mesra alam sebab tidak mengeluarkan asap hitam! (sumber: http://brainly. (sumber: http://rossacalla. Menggalakkan penggunaan petrol tanpa plumbun dan memasang alat catalytic converter pada enjin kenderaan untuk mengurangkan pengeluaran asap.html ) . Di Kuala Lumpur. Kempen Cintai Alam Sekitar. Udara yang tercemar akibat pembakaran terbuka yang dilakukan penduduk di sekitar taman perumahan boleh diatasi dengan menggalakkan mereka menjual barang-barang yang boleh dikitar semula kepada peniaga barang terpakai. Pendidikan alam sekitar melibatkan pelbagai aspek yang menjurus ke arah pengekalan alam yang sejahtera. penggunaan kereta api elektrik seperti LRT. pihak sekolah boleh menganjurkan Kelab Alam Sekitar. Antara barang yang boleh dikitar semula ialah surat khabar. Kurikulum ini boleh diselitkan dalam mata-mata pelajaran lain dan boleh juga dijadikan mata pelajaran khusus.com/2014/07/langkah-mengatasi-pencemaran-udara-pt3geografi. Pusat Pendidikan Alam Sekitar (FRIM) . Pembakaran sampah-sarap turut dapat dikurangkan.

3 juta manusia mati setiap tahun disebabkan oleh pencemaran udara.Bahan tercemar seperti nitrogen oksida boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. Gas-gas seperti karbon monoksida akan meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dan melambatkan tindak balas manusia. Keadaan ini menyebabkan bumi mengalami kekurangan sumber makanan dan ekonomi sebahagian daripada penduduk di bumi ini juga terganggu. Barli.Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyatakan sebanyak 3. Jika udara mengandungi bahan pencemar. kekacang. (sumber: http://blm1053alamsekitar. wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata manusia. dan perubahan pertumbuhan.org/wiki/Pencemaran_udara ) 3. iaitu Nekrosis (keguguran daun).wikipedia. Pencemaran udara juga memberi kesan yang sangat buruk terhadap tumbuh-tumbuhan di dunia ini. Selain itu. Habuk.org/wiki/Pencemaran_udara ) 2. Klorosis (pertukaran warna). Ini mengakibatkan tumbuhan menguning dan mati. asap.com/2010/08/kesanpencemaran.html ) .blogspot. Ia adalah tiga kali lebih tinggi daripada jumlah kematian yang disebabkan oleh kemalangan kenderaan. gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudeah mengalami kerosakan dengan bahan cemars seperti sulphur dioksida. Pencemaran udara juga memberi kesan kepada tanaman. (sumber: http://ms. Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara. tomato. Tisu-tisu tumbuhan juga mengalami masalah dan akan reput akibat tindak balas bahan pencemar yang terlekat pada pokok-pokok dan tumbuhan. kabus. ini mengakibatkan kekurangan karbon dioksida untuk proses penghasilan klorofil.KESAN KJADIAN PCEMARAN KPD MANUSIA/ALAM SEKITAR 1. kapas. Kesan utama pencemaran udara kepada manusia adalah sistem pernafasan. (sumber: http://ms. Tumbuh-tumbuhan akan terdedah kepada pelbagai penyakit dan basil keluarannya akan terancam. Tumbuhtumbuhan memerlukan udara dalam proses fotosintesis dan tumbesaran.wikipedia. mempunyai penyakit lelah dan mengurangkan fungsi paru-paru. bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara. Bahan tercemar seperti gas ozon boleh menimbulkan kerengsaan dan akan menyebabkan inflamasi paru-paru dan ketidakupayaan untuk bergerak. Kesan seterusnya akan menyebabkan seseorang itu mengantuk.

Asid itu akan turun bersama-sama dengan hujan dan menimpa hidupan yang terdapat di dunia. Demikian pula dengan kebiasaan membakar sampah yang masih menjadi kebiasaan banyak orang. Kes Sampah memang unik. (sumber: http://blm1053alamsekitar. Selain cepat.blogspot. Ia berlaku apabila gasgas sulfur oksida (SO2) dan oksida-oksida nitrogen (NOx) dilepaskan ke udara dan bertindak balas dengan wap air yang terdapat di atmosfera dan seterusnya menjadi asid sulfurik dan asid nitrik.4. Ia membunuh tumbuh-tumbuhan dan juga hidupan air. Selain itu. Ia juga boleh menghakis pakaian. Mengapa ? Karena dengan sampah kita bersahabat dan dengan sampah pula kita bisa berseteru. Hujan asid yang disebabkan oleh penggabungan gas-gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida dengan air hujan.KM. asid tersebut juga meresap ke dalam tanah dan menyebabkan kualiti tanah berkurang dan menjadikannya tidak subur. Asid ini terkumpul di dalam awan dan awan pula bergerak ke tempat-tempat lain dna membawa asid-asid tersebut. cara ini juga dianggap hemat untuk .html ) 7 Fakta Berbahaya Membakar Sampah 13 September 2012 Ditulis oleh Kontributor Oleh: Supriyono. Hujan asid ini berbahaya kerana ia akan mengalir dan meresap ke dalam tanah dan memusnahkan galian dalam tanah sehingga tanah menjadi tidak subur.S.com/2010/08/kesan-pencemaran. M. pencemaran udara juga menyebabkan terbentuknya hujan asid. kertas dna bahan binaan bangunan.

Selain itu. http://majalahkesehatan.co. Kes adalah Widyaiswara pada Bapelkes Batam. Alamat kantor: Jln. Padahal cara tersebut memiliki sejumlah bahaya bagi manusia maupun lingkungan.S. Marina City. Pembakaran sampah di area terbuka dapat menghasilkan partikel debu halus atau Particulate Matter (PM) yang mencapai level PM 10 (10 mikron). Yang lebih parah. 7. Kegiatan ini akan menghasilkan karbomonoksida (CO) yang bila terhirup manusia dapat mengganggu fungsi kerja hemoglobin (sel darah merah) yang semestinya mengangkut dan mengedarkan oksigen (O2) ke seluruh tubuh. Kota Batam. agar tidak membahayakan manusia dan selalu menjaga kenyamanan lingkungan.com/7-fakta-berbahaya-membakar-sampah/ . Kekurangan O2 ini bisa menimbulkan kematian. Hasil pembakaran sampah yang mengandung klorin dapat menghasilkan 75 jenis zat beracun lain. Sedangkan melamin dapat menghasilkan formaldehida (formalin) bila dibakar dengan suplai oksigen yang banyak atau HCN (asam sianida) bila kurang oksigen. Asap dari pembakaran sampah plastik akan menghasilkan senyawa kimia dioksin atau zat yang bisa digunakan sebagai herbisida (racun tumbuhan). Membakar kayu juga dapat menghasilkan senyawa yang mengakibatkan kanker. Tentang Penulis: Supriyono. satu ton sampah yang dibakar akan berpotensi menghasilkan gas CO sebanyak 30 kg.mengurangi sampah atau benda yang ingin dihilangkan. Asap dari pembakaran sampah mengandung benzopirena (gas beracun penyerang jantung) sebanyak 350 kali. Batu Aji. Kec. 2. 5. Anda dapat menghubungi beliau melalui halaman kontak situs ini atau email : supriyonontr@yahoo. Kel. Lamongan. Kepulauan Riau.M. Pembakaran sampah dapat menyebabkan kabut asap yang tebal dan mengurangi jarak pandang dan kenyamanan di lingkungan tempat tinggal. proses tersebut juga dapat menghasilkan fosgen atau gas beracun berbahaya yang pernah digunakan sebagai senjata pembunuh pada masa Perang Dunia pertama. Pada umumnya. 6. terutama sampah dari rumah dibakar secara serampangan. marilah kita mengelola limbah rumah tangga secara bijak. Oleh karena itu. 3. Berikut ini tujuh fakta berbahaya dari aktivitas membakar sampah: 1. Beliau juga adalah Ketua Dewan Pimpinan Cabang Persatuan Ahli Gizi Indonesia. Kita tentu masih ingat terjadinya kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan yang menyebabkan kapal laut menabrak tebing dan menghentikan aktivitas penerbangan komersial di beberapa bandara. Sebagai gambaran kasar. zat ini tidak dapat disaring oleh alat pernapasan manusia. Dengan tingkatan tersebut. 4. Tanjung Uncang.KM. Zat ini ditengarai sebagai biang keladi penyebab kanker dan hidrokarbon berbahaya (seperti asam cuka) penyebab iritasi. sehingga bisa masuk ke paru-paru dan mengakibatkan gangguan pernapasan.id. Jawa Timur. bisa memicu terjadinya kebakaran dengan skala lebih besar.

2.KESIMPULAN\RUMUSAN 1. rakyat dan kerajaan harus berganding bahu untuk mengatasi masalah pencemaran udara. kita patut mempunyai kesedaran dalam diri tentang kepentingan alam sekitar kepada manusia dan hidupan lain serta cuba untuk mengurangkan masalah pencemaran di bumi ini . Kita harus memikirkan generasi-generasi yang akan dating memerlukan alam sekitar yang cantik dan nyaman untuk mereka hidup di dunia ini. Justeru. sayangilah alam sekitar yang telah dicipta oleh tuhan. Akhir sekali. Kesimpulannya. Kita sebagai penginap di bumi ini adalah tanggungjawab kita untuk memeliharanya dengan sebaik-baiknya. Segala tindakan yang dilakukan oleh manusia terhadap alam sekitar akan secara tidak langsung memberi kesan kepada hidupan-hidupan lain. Walaupun hal ini tidak boleh diatasikan dalam sekelip mata. tetapi dengan kerjasama daripada pelbagai pihak masalah pencemaran udara dapat diatasi.

tidak kira pencemaran udara. . barulah generasi baru kita berpeluang menikmati keindahan alam sekitar.darat atau nuklear. air . Dengan ini.