You are on page 1of 67

o

eb

ok
NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD

5
10

(2009-2013)
Including Set A and Set B of
Year 2012 and 2013

Copyright 2014 Science Olympiad Foundation. Printed with the permision of Science Olympiad Foundation. No part of
this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of NSO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in
Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

CLASS 10

Contents
12th NSO 2009
13th NSO 2010
14th NSO 2011
15th NSO 2012 - SET A
15th NSO 2012 - SET B
16th NSO 2013 - SET A
16th NSO 2013 - SET B

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 1

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 2

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 3

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 4

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

CLASS 5

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

CLASS 6

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 7

National
Science
Olympiad

International
Mathematics
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

Science IQ
Challenge

Math IQ
Challenge

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 8

International
Mathematics
Olympiad

National
Science
Olympiad

National
Cyber
Olympiad

International
English
Olympiad

MTG
CSS
Series

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 9

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 10

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Science IQ
Challenge

National
Cyber
Olympiad

Psychology of
Success

The Secrets of
SUCCESS

International
English
Olympiad

Master Mental
Ability in 30 Days

MTG Work-Books / olyMpiad Books


CLASS 11

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

CLASS 12

International
Mathematics
Olympiad

Math IQ
Challenge

Science IQ
Challenge

National
Science
Olympiad

Psychology of
Success

National
Cyber
Olympiad

The Secrets of
SUCCESS

Master Mental
Ability in 30 Days

Class

1 to 10

JEE Main & Advamced | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FoUNdaTioN CoUrsE
For Classes 8, 9 & 10
Class 8

Class 9

Class 10

Class 10
12th

Year 2009

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

MENTALABILITY
1.

Thesidesofaregularhexagonoflength2cmareextended.Thealternatesidesmeetin6newpoints.
The area of the starshaped region so obtained is______
(A) 12 3 cm2

(B) 6 2 cm2

(D) 12 2 cm2

(C) 6 3 cm2

2.

Findthenumberoftripletsofintegersinarithmeticprogression,thesumofwhosesquaresis1994.
(A) 36
(B) 45
(C) 12
(D) Doesnotexist

3.

Inrightangledtriangle ABC, BC =5, AC =12,and AM = x


MN ^ AC, NP ^ BCNisonAB.Ify= MN + NP ,then

B
N
A

(A) y=
4.

5.

1
2

(5x +12)

(B) y =

5 x 12
+
12 5

(C) y=

144 - 7x
12

(B) 4cm

(C) 5cm

(D) 3cm

(D) y=12x
E

Fourparallellinesarecutbytwotransversalst1 andt2 asshowninthegiven


figure.IfAB=2cm,EF=3cmandCD=2cm,thenlengthofGHis_____

(A) 2cm

A
F
B
G

C
D
t1

H
t2

Which one of the following is correct ?


(A) {( 3 7 + 7 3 )( 37 + 73 - 2)} - 24 = ( 3 7 + 7 3 + 4)( 3 7 + 73 - 6)
3
7
3
7
(B) {( 7 + 3 )( 7 + 3 + 2)} + 24 = ( 3 7 + 7 3 + 4)( 3 7 + 7 3 - 6)
3
3
(C) {( 3 7 + 7 3 )( 37 + 73 + 2)} - 24 = ( 7 + 7 3 - 4)( 7 + 73 - 6)
3
3
3
3
7
7
7
7
(D) {( 7 + 3 )( 7 + 3 - 2)} + 24 = ( 7 + 3 - 4)( 7 + 3 + 6)

6.

Ois thecentre ofacircle ofdiameter 4cm and OABC isa square.If the
1
shadedareais areaofthesquare,thenthesideofthesquareis______
3
(B) 3p cm
(A) p 3 cm
(C) 3 p cm

7.

8.

9.

(D) 3p cm

This table shows the relationship between area (a) and width
(w)forrectanglesthathaveperimeterof40centimetres.Which
algebraicequationcorrectlydescribesthisrelationship?

C
Area(a)(cm)2 Width(w)(cm)
75
96

5
8

100

10

(A) a =15 w

(B) a=10w + 25

96

12

(C) a=20ww2

(D) a=100w2

75

15

Babul visits Japan andAustralia on his vacation. The exchange


rates between United States dollars and the currencies of the
countries he is visiting are shown in the adjoining figure.
WhenhearrivesinAustralia,hestillhas10,500Japaneseyen.How
muchisthisworthinAustraliandollars?
(A) 64.72Australiandollars

(B) 99.53Australiandollars

(C) 162.23Australiandollars

(D) 171.97Australiandollars

Thetableshownherecontainscoordinatesfortwoendpointsofacircle'sdiameter.
Whichofthesepointsisthecentreofthecircle?
(A) (2,0)

12th NSO | LevelI | Class10

(B) (6,5)

(C) (1,5)
2

(D) (0,5)

x y
2
5
2 5

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

Sara'sSales
1
2
3
Week
Sales Rs.1920 Rs.1680 Rs.3360

10. At an electronics store, Sara earns a 5%


commissiononhersales.Thetablehere
showshersalesforfourweeks.

4
Rs.2640

WhatwasSara'stotalcommissionforthesefourweeks?
(A) Rs.12

(B) Rs.40

(C) Rs.120

11. Thetableshownhere containspricinginformationfor


the chopper(akitchentool)thatisadvertisedontelevision.
Thepricedependsonhowsoonacustomercallsafter
theendoftheadvertisement.

Minutes(m )aftertelevision
advertisementends

Approximately,howmuchmorewouldacustomerwho
orders 3 choppers, 23 minutes after the end of the
televisionadvertisementpaythanacustomerwhoorders
2choppers,17minutesaftertheadvertisement?
(A) Rs.15

(B) Rs.35

(D) Rs.480

0 m 10
10<m 20
20<m 30
30<m 40
m >40

(C) Rs.40

Priceper
chopper
(inRs.)
34.95
39.95
44.95
49.95
59.95

(D) Rs.55

12. HospitalA has 360 beds,30 ofwhich arefor criticalcarepatients. HospitalB issmaller withonly
164beds, 14ofwhich are forcriticalcare patients.Which ofthesefollowing statements correctly
compares the percentage of criticalcare beds at the two hospitals?
(A) HospitalAat8.3%hasagreater percentofcriticalcarebeds thanHospitalB
(B) HospitalAat12.0%hasagreater percentofcriticalcarebeds thanHospitalB
(C) HospitalBat8.5%hasagreater percentofcriticalcarebeds thanHospitalA
(D) HospitalBat11.7%hasagreaterpercentofcriticalcarebedsthanHospitalA
13. How many trapeziums will be needed to make the 20th
ornamentinthesequenceillustratedintheadjoiningfigure?

Thefirstornamenttakes6trapeziums

Thesecondornamenttakes10trapeziums

(A) 82trapeziums
Thethirdornamenttakes14trapeziums

(B) 80trapeziums
(C) 78trapeziums

Thefourthornamenttakes18trapeziums

(D) 86trapeziums
14. Whichoneofthefollowingpairsofpointcoordinatesfallsonthesameverticalline?
(A) PointsL(6,5)andM(5,6)
(B) PointsP(5,8)andS(4,8)
(C) PointsX(6,9)andY(9,6)

(D) PointsT(5,7)andR(5,8)

15. Threeboysagreetodivideabagofmarblesinthefollowingmanner.Thefirstboytakesonemore
thanhalfthemarbles.Thesecond takesathirdofthenumberremaining.Thethirdboyfindsthat
he is left with twice as many marbles as the second boy. Find the original number of marbles ?
(A) 8or38
(B) Cannotbedeterminedfromthegivendata
(C) 20or26
(D) 14or32

SCIENCE
16. Youholdaplanemirror1.0minfrontofyoureyesandareabletoseea15mhightreebehindyou.
Ifthemirroris20.0cmhigh,andthetreeimagecompletelyfillsthemirror,howfarareyoustanding
fromthetree?
(A) 50m
(B) 75m
(C) 100m
(D) 25m
17. Which of the following phenomena cannot be explained by scattering of light ?
(A) Bluecolourofsky
(B) Whitecolourofclouds (C) Tyndalleffect
(D) Formationofrainbow
3

12th NSO | LevelI | Class10

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

18. Forensuringdissipationofsame energyinallthreeresistors(R1,


R2, R3)
connected as shown in figure, their values must be related as ______
(A) R1 =R2 =R3
(B) R2 =R3 &R1 =4R2
1
(C) R2 = R3 &R1 = R2
(D) R1 =R2 +R3
4

R1
2W
Vin

19. Arectangularloopcarryingacurrentiissituatednearalongstraightwiresuchthat
the wire is parallel to one of the sides of the loop and is in the plane of the loop.
If a steady current I is established in wire asshown in figure, the loop will _____
(A) Rotateaboutanaxisparalleltothewire
(B) Moveawayfromthewireortowardsright
(C) Movetowardsthewire
(D) Remainstationary
20. Two plane mirrors A and B are aligned parallel to each other, as
showninthefigure.Alightrayisincidentatanangle30atapoint
justinside oneend ofA.Theplaneofincidencecoincideswith the
planeofthefigure.Themaximumnumberoftimestherayundergoes
reflections (including the first one) before it emerges out is _____
(A) 30
(B) 31
(C) 32
(D) 34

(B) 1.5V

(C) 2V

(D) 3V

R3

l
i

2 3 m
B
30

0.2m
A

3W

4W

21. The potential drop across the 3 W resistor is______


(A) 1V

R2

6W
3V

22. Coal,petroleum,naturalgas,andpropanearefossilfuels.Theyarecalledfossilfuelsbecause______
(A) Theyareburnttoreleaseenergyandtheycauseairpollution
(B) Theywereformedfromtheburiedremainsofplantsandtinyanimalsthatlivedhundreds ofmillionsofyearsago
(C) Theyarenonrenewableandwillrunout
(D) Theyaremixedwithfossilstoprovideenergy
23. Thecurrentflowingthrougharesistorconnectedinanelectricalcircuit
andthepotentialdifferencedevelopedacrossitsendsareshowninthe
givendiagrams.

mA

100

200

300

2
3

The value of resistance of the resistor in ohms is _____


(A) 25

(B) 20

(C) 15

(D) 10

24. Whenaplanemirrorisplacedhorizontallyonlevelgroundatadistanceof60metresfromthefoot
ofatower,thetopofthetoweranditsimageinthemirrorsubtendattheeye,anangleof90.The
height of the tower is _____
(A) 30metres
(B) 60metres
(C) 90metres
(D) 120metres
25. Equalcurrentsiflowintwowiresalongxandyaxisasshown.Matchthefollowingandselectthe
correct answer from the codes given below.
x
ColumnI
ColumnII
i
(a) Magnetic fieldin first quadrant
(p) Inwards
y
i
(b) Magnetic field insecond quadrant
(q) Outwards
(c) Magneticfield inthird quadrant
(r) May be inwards or outwards
(d) Magneticfieldinfourthquadrant
(A) (a)(r),(b)(q),(c)(r),(d)(p)
(B) (a)(p),(b)(r),(c)(q),(d)(r)
(C) (a)(q),(b)(q),(c)(p),(d)(r)
(D) (a)(r),(b)(q),(c)(q),(d)(p)
26. Theimage ofadistantobjectisobtainedonascreenbyusingaconcavemirror.Thefocallength
of the mirror can be determined by measuring the distance between ______
(A) Theobjectandthemirror
(B) Theobjectandthescreen
(C) Themirrorandthescreen
(D) Themirrorandthescreenaswellasthatbetweentheobjectandthescreen
12th NSO | LevelI | Class10

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

27. StatementI : Respirationisanexothermicprocess.


StatementII : CH4 +2O2
CO2 +2H2O,isanendothermicprocess.
(A) BothstatementsIandIIaretrue,statementIIiscorrectexplanationforstatementI.
(B) BothstatementsIandIIaretrue,statementIIisnotthecorrectexplanationforstatementI.
(C) StatementIistrueandstatementIIisfalse.
(D) StatementIisfalseandstatementIIistrue.
28. Thegivenfigureshowsimportantproductsofchloralkaliprocess.
WhatareX,YandZrespectively?
(A) NaOH,Cl2,H2
(B) H2,Cl2,NaOH
Atanode
(C) Cl2,H2,NaOH

NaCl
Atcathode

Z (aq.solution)

(D) Cl2,NaOH,H2
29. In the given flow chart I, II, III and IV are ______
(A) Electrolysis,Concentration,Roasting,Calcination
(B) Concentration,Electrolysis,Calcination,Roasting

Ore
I

(C) Calcination,Concentration,Electrolysis,Roasting
(D) Concentration,Electrolysis,Roasting,Calcination

Metalsof
highreactivity

Metalsof
medium
reactivity

Metalsoflow
reactivity

II

Sulphideores

Carbonate
Puremetal ore

Sulphide
ore

III

Roasting

IV

Metals
Oxideofmetal
Refining
Purificationofmetal

30. GasX whendirectedtowardsaburningcandle


extinguishesit.Thecompoundinignitiontube
is _____

Reductiontometal

Thread

Thread

Ignitiontube

(A) H2S(aq)

(B) dil.H2SO4

(C) NaCl

(D) NaOH

Washbottle
Ignition
tube
Sodiumhydrogencarbonate

31. xFe+ yH2O


zFe3O4 + wH2
Whatarex,y,zandwrespectively ?
(A) 1,2,3,4
(B) 2,3,1,2

(C) 3,4,1,4

(D) 3,3,3,3

32. Match the following and select the correct answer from codes given below
(a)
(b)
(c)
(d)

ColumnI
CR2 R2CHCHR2
R2C

D
ZnO + CO2
ZnCO3
D
2ZnO + 2SO2
2ZnS + 3O2
Fe2O
+
2Al

2Fe
+Al2O
3
3

(i)
(ii)
(iii)
(iv)

ColumnII
Roasting
Calcination
Thermiteprocess
Addition

(A) (a)(i),(b)(ii),(c)(iv),(d)(iii)

(B) (a)(ii),(b)(i),(c)(iv),(d)(iii)

(C) (a)(iv),(b)(ii),(c)(i),(d)(iii)

(D) (a)(iii),(b)(ii),(c)(iv),(d)(i)

12th NSO | LevelI | Class10

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

33. Statement I : Soap solution appears cloudy.


Statement II : Soap micelles are large enough to scatter light.
(A) BothstatementsIandIIaretrue,statementIIiscorrectexplanationforstatementI.
(B) BothstatementsIandIIaretrue,statementIIisnotthecorrectexplanationforstatementI.
(C) StatementIistrueandstatementIIisfalse.
(D) StatementIisfalseandstatementIIistrue.
34. Suresh took some sulphur powder on a spatula and heated it.
Hecollectedthegasevolvedbyinvertingatesttubeasshown
infigure.
Whenhebroughtawetlitmuspapernearthetesttubethenhe
observed______
(A) Noeffectonlitmuspaper
(B) Bluelitmusturnsred
(C) Redlitmusturnsblue

Testtube
Spatulacontaining
sulphurpowder
Burner

(D) Unpredictable

35. AliquidXisusedinmedicinesuchastinctureofiodine,coughsyrups,etc.Onreactionwithsodium
metal it gives a gas Y which burns with a pop sound. On reaction with conc. H2SO

4 it gives an
unsaturated hydrocarbon. What are X and Y respectively ?
(A) CH3COOH,O2
(B) C2H5OH,CO2
(C) CH3COOC2H5,H2
(D) CH3CH2OH,H2
36. Match the following and select the correct answer from codes given below.
Column I (Acid)
ColumnII (Source)
(p) Aceticacid
(i) Sting of bees
(q) Butyricacid
(ii) Apples
(r) Formicacid
(iii) Vinegar
(s) Lacticacid
(iv) Rancidbutter
(t) Maleicacid
(v) Sourmilk
(A) (p)(iii),(q)(i),(r)(ii),(s)(v),(t)(iv)
(B) (p)(ii),(q)(v),(r)(iii),(s)(iv),(t)(i)
(C) (p)(iii),(q)(iv),(r)(i),(s)(v),(t)(ii)
(D) (p)(i),(q)(ii),(r)(v),(s)(iii),(t)(iv)
Directions for Q.Nos. 37 and 38 : Read the passage carefully and answer the given questions.
ElementswhenarrangedinorderofincreasingatomicnumberZ,leadtotheclassificationknownasthe
'Modern PeriodicLaw'. Prediction of propertiesof elements couldbe made with moreprecision when
elements were arranged on the basis of increasing atomic number.
37. Anelementbelongsto group17.Itispresent inthirdperiodandits atomicnumberis17.Whatis
the atomic number of the element belonging to same group and present in fifth period ?
(A) 25
(B) 33
(C) 35
(D) 53
38. What are a, b, c, d and e in the given figure ?
a
b
c
d
e
(A) Si
P
S
Ge
Sb
(B) Si
P
S
Sb
Ge
(C) Si
P
Sb
S
Ge
(D)

Si

Ge

As

S e

Sn

Te

Sb

39. Inbothevaporationandtranspirationwaterislostintheformofvapouryettheydifferbecause______
(A) Transpirationisaphysicalprocessandevaporationisaphysiologicalprocess
(B) Transpirationisaphysiologicalprocessandevaporationisaphysicalprocess
(C) Rateofwaterlossdiffers
(D) Frequencyofwaterlossisdifferentinbothofthem
40. Diaphragmisathinmuscularmembranethatseparatesabdominalcavityfromthoraciccavity.When
diaphragm of man is completely dome shaped it shows______
(A) Endofexpirationandbeginningofinspiration
(C) Increasedrateofbreathing
12th NSO | LevelI | Class10

(B) Beginningofexpirationandendofinspiration
(D) Decreasedrateofbreathing

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

41. The heart is a hollow, muscular, coneshaped organ, lying between the
lungsinthethoraciccavity.Inthegivendiagramofheart,certainparts
have been labelled as a, b, c, d and e. Select the correct option.
(A) Thepartlabelledc closesshortlyafterthestartofventricularsystolewhile
thed closesshortlyafterthediastolestarts
(B) Thepartslabelledcanddhavethreeandtwoflapsrespectively
(C) Thepartlabelledbcarriesimpureblood
(D) Thepartlabelledacarriespurebloodwhileecarriesimpureblood

e
a
b

d
c

42. WhentheplantMimosapudicaistouched,itbeginstofoldupanddroop.Thetypesofmovement
it shows are given below. Select the correct option.
(i) Seismonasticmovement
(ii) Nyctinasticmovement
(iii) Thigmonasticmovement
(iv) Chemonasticmovement
(A) (i)and(iii)
(B) (iii)and(iv)
(C) (ii)and(iii)
(D) Only(i)
43. Refer the given figure and select the correct option.
(A) Thepartslabelledaandbgiverisetoseedandfruitrespectively
c

(B) Thepartslabelledcandbgiverisetoseedandfruitrespectively
a

(C) Thepartlabelleddresultsinendosperm

b
d

(D) Both(A)and(C)
44. WhenparentsP1 andP2 werecrossed,F2 progenywasproducedwiththreefourthsimilarfeatures
inphenotypetoP2 andF1 andonefourthpossessedcontrastingtraits.Ifthetraitsbeingconsidered
here are for height with 'T' for tall and 't' for short. What will be the possible genotype of P1 and
one fourth of F2 ?
(A) ttandTt
(B) Ttandtt
(C) TtandTt
(D) ttandtt
45. Water harvesting is an age old concept in India. Given below are few water harvesting and water
conveyancestructures(Column I) usedindifferent states(Column II).Match columnI withcolumn II
and select the correct answer from the codes given below.
ColumnI
ColumnII
(a) Khadins,nadis
(i) Bihar
(b) Bandharas, tals
(ii) Kerala
(c) Bundis
(iii) U.P.
(d) Ahars,pynes
(iv) Rajasthan
(e) Surangams
(v) Maharashtra
a
b
c
d
e
(A) (i)
(ii)
(iv)
(iii)
(v)
(B) (iv)
(v)
(iii)
(i)
(ii)
(C) (iv)
(v)
(i)
(ii)
(iii)
(D) (v)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
46. Therateatwhichproducersinanecosystemcaptureandstorechemicalenergyasbiomassiscalled_____
(A) Grossprimaryproductivity
(B) Netprimaryproductivity
(C) Netsecondaryproductivity
(D) Grosssecondaryproductivity
47. Thefigureshowsthearrangementofbloodvessels
intheuteruswallandplacentaofapregnantwoman.
Whichofthefollowingwillincreaseinconcentration
inthebloodasitflowsfrom1to2?
(A) Aminoacids
(C) Glucose

(B) Carbondioxide
(D) Oxygen

2
Placenta

Spacefilled
withmother'sblood

Baby'sblood
Umbilicalcord
Developingbaby

12th NSO | LevelI | Class10

CLASS 10 | 12th NSO - 2009

48. Speciation is the formation of one or more new species from an existing species.A new species
of organism is formed when ______
(A) Aseriesofmutationoccursothatanorganismbecomesdifferentfromtheothersinpopulation,butitstill
showssuccessfulinterbreeding
(B) Climatechangesdrasticallyleadingtostructuralchangesinthegivenpopulation
(C) Agroupoforganismsisolatedfromtherestofthespeciesbygeographicalbarrier
(D) Noneofthese

49. Statement I : Mendel picked common garden pea plants for the focus of his research.
StatementII:Gardenpeaplantscanbegrowneasilyinlargenumbersandtheirreproductioncannot
bemanipulated.
(A) BothstatementsIandIIaretrueandstatementIIisthecorrectexplanationforstatementI.
(B) BothstatementsIandIIaretruebutstatementIIisnotthecorrectexplanationforstatementI.
(C) StatementIistrueandstatementIIisfalse
(D) StatementIisfalseandstatementIIistrue.
50. Whichof the following statementsregarding the given figure of human
brain are correct ?
(i) Labelledpartaisinvolvedincontrolofbloodpressure,salivation
c
andvomiting
(ii) Labelledpart bisresponsibleforprecisionofvoluntaryactionsand
maintainingthepostureandbalanceofthebody
d
e
(iii) Thepartlabelled c isresponsibleforchangeinsizeofthepupiland
a
b
activitylikewalkinginastraightline
(iv) Thesecretionsofpartlabelleddareresponsibleforfunctioningofhypothalamus
(v) Thepartlabelledereceivesandintegratessignalsfromspinalcord.
(A) (i)and(ii)
(B) (i),(ii)and(iii)
(C) (i)and(v)
(D) (ii),(iii)and(iv)
SPACEFORROUGHWORK

12th NSO | LevelI | Class10

Class 10
13th

Year 2010

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

MENTALABILITY
1.

A triangle has sides 8 cm, 17 cm and 15 cm. The area of the triangle is ________
(A) 50cm2

2.

(B) 68cm2

(C) 40cm2

(D) 60cm2
A

In the adjoining figure, if BO and CO are the bisectors of EBC &


DCB respectively the value of BOC is ________
(A) 60

(B) 120

(C) 30

(D) 90

60
B 70
1

D
O

3.

Whatistheareaofarightangledtriangleiftheradiusofits circumcircleis
3 cm and altitude drawn to the hypotenuse is 2 cm?
(A) 4 3 cm2
(C) 7cm2

4.

9.

(C) 27cm

(D) 30cm

(B) 5a+b=0

(C) a5b=0

(D) 5ab=0

(B) 2<b<2

(C) b>2

(D) b<2

The 9th term of anA.P. is 449 and 449th term is 9. The term which is equal to zero is ________
(A) 501th

8.

(B) 26cm

If the equation x2 bx + 1 = 0 does not possess real roots, then ________


(A) 3<b<3

7.

If2x 3y = 7and(a + b)x (a + b 3) y = 4a+ b representcoincident lines,then a and b satisfy


the equation ________
(A) a+5b=0

6.

(D) 6cm2

Theareasoftwosimilartriangles DABCand DDEFare144cm2and81cm2 respectively.Ifthelongest


side of larger DABC be 36 cm, then the longest side of the smaller triangle DDEF is ________
(A) 20cm

5.

(B) 6.5cm2

(B) 502th

(C) 508th

(D) Noneofthese

If tan2 45 cos2 30 = x sin 45 cos 45, then x = ________


1
(A) 2
(B) 2
(C)
2

(D)

1
2

A number x is chosen at random from the numbers 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3. The probability that


|x| < 2 is ________
5
2
3
1
(A)
(B)
(C)
(D)
7
7
7
7

10. In the given question, group the given figures into three classes using each figure only once.
(A) 7,8,92,4,31,5,6
(B) 1,3,24,5,76,8,9
(C) 1,6,83,4,72,5,9
(D) 1,6,93,4,72,5,8.

11. Find the alternative which contains Fig. (X) embedded in it.
Fig.(X)

(A)

13th NSO|LevelI|Class10

(B)

(C)

(D)

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

12. Considerthe adjoining diagram:


What is theminimum number of different coloursrequired to paint
the given figure such that no two adjacent regions have the same
colour?
(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

13. In the given question, a set of figures carrying certain characters is given. Assuming that the
characters in the set follow a similar pattern, find the missing character.
(A) 35
15

(B) 48

80

(C) 72

13

65
4

16
?

11

(D) 120
14. If REQUEST is written as S2R52TU, then how will ACID be written?
(A) 1394

(B) IC94

(C) BDJE

(D) 1D3E

(C) 5

(D) 51

15. Find the missing number if 17 : 52 : : 1 : ?


(A) 3

(B) 4

SCIENCE

16.
I
Fig(I)

I
Fig(II)

I
Fig(III)

I
Fig(IV)

The relation between the potential difference (V) and current (I) across a conductor is correctly
representedby________
(A) Fig(I)

(B) Fig(II)

(C) Fig(III)

(D) Fig(IV)

17. Optical density of a medium depends on ________


(A) Densityofthemedium

(B) Thicknessofthemedium

(C) Velocityoflightinthatmedium

(D) Noneofthese

18. Two equilateral prisms are arranged as shown in figure such that a ray
ofwhitelightisincidentatpointX.Therayoflightwhichemergesout
of the prism Q ________

el
hit
W

igh

(A) Willshowallthecoloursofspectrum

(B) Willbewhitelight

(C) Willbeorangeincolour

(D) Willbedullwhiteincolour

t X

Q
P

19. Alongsightedperson cannotseeobjectsclearlyatadistancelessthan40cmfromhiseyes.The


power of the lens needed by him to read a paper at 25 cm is ________
(A) 2.5D

(B) +2.5D

(C) 6.25D

(D) +1.5D

20. Duringaplannedmanoeuvreinaspaceflight,afreefloatingastronautX pushesanotherfreefloating


astronaut Y,themass of X beinggreater than that of Y.Then, themagnitudeofthe forceexerted
by astronaut X on astronaut Y is ________
(A) Equaltozero

(B) EqualtotheforceexertedbyYonX

(C) GreaterthantheforceexertedbyYonX

(D) LessthantheforceexertedbyYonX

13th NSO|LevelI|Class10

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

21. Read the given statements and mark the correct option.
Statement1:Fineparticlesinatmospherescatterthelightofshorterwavelengthmore.
Statement2:Skyappearsblue.
(A) Bothstatements1and2aretrueandstatement2isthecorrectexplanationofstatement1.
(B) Bothstatements1and2aretruebutstatement2isnotthecorrectexplanationofstatement1.
(C) Statement1istruebutstatement2isfalse.
(D) Statement1isfalsebutstatement2istrue.
22. Which of the following is the best thing to do during heavy lightning ?
(A) Lyingonthegroundinanopenplace
(B) Goingintothenearestwaterbody
(C) Stayingindoorsawayfrommetallicdoorsorwindows
(D) Standingunderatalltree
P

23. Study the diagram carefully and select the correct statement.
Q
(A) Waterflowingthroughhole'P'willmoveasmallerdistanceascompared
Water
tothatthrough'Q'and'R'.
R
(B) Waterflowingthroughhole'Q'willmovemaximumdistance.
(C) Waterflowingthrough'R'willmovemoredistancethan'Q'butlessthan'P'.
(D) Waterflowingthroughallholeswilltravelsamedistanceaspressureexertedbyaliquidisequalinall
directions.
DIRECTION : Read the passage carefully and answer Q. nos. 24 and 25.
Anelectricbulb'P'rated220V,60Wisworkingatfullefficiency.Another
identicalbulb'Q'isconnectedacrossthemainsasshownhere.

220V

24. The total power consumed is ________


(A) 20W

BulbQ

BulbP

Mains

(B) 40W

(C) 30W

(D) 70W

25. What will be the total power if the bulbs are connected in parallel?
(A) 120W

(B) 60W

(C) 200W

(D) 70W

26. Match column I with column II and select the correct option from the codes given below.
ColumnI
ColumnII
(a) Flemingslefthandrule
(i) Applicationofelectromagneticinduction
(b) Flemingsrighthandrule
(ii) Directionofmagneticforceonacurrentcarryingconductorin
uniformmagneticfield
(c) Solenoid
(iii) Similartobarmagnet
(d) Electricgenerator
(iv) Directionofinducedcurrent.
(A) a(ii),b(iii),c(iv),d(ii)
(B) a(ii),b(iv),c(iii),d(i)
(C) a(iv),b(iii),c(i),d(ii)
(D) a(iii),b(i),c(ii),d(iv)
27. A few substances are arranged in order of increasing force of attraction between their particles.
Which one of the following represents a correct arrangement?
(A) Milk,Sugar,Air

(B) Air,Sugar,Milk

(C) Sugar,Milk,Air

(D) Air,Milk,Sugar

28. Twomixturescontaining mustard oilandwater,and carbondisulphideand water arepouredinto


separatingfunnelsandkeptundisturbedforsometime.Twolayersseparateoutaccordingtotheir
densities. Which of the following observations do you think are correct ?
(A) (i)and(ii)

Oil
Water

(B) (i)and(iii)
(C) (i)and(iv)
(D) (ii)and(iii)
13th NSO|LevelI|Class10

Carbon
disulphide

Water
Oil

(i)

(ii)

Carbon
disulphide

Water

Oil

Water

Water

Carbon
disulphide

Water

(iii)

(iv)

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

29. Whichof thefollowing involvesfractionaldistillation?


i. Separationof constituentsfrom liquefied air.
ii. Separationof constituents from crudepetroleum.
iii. Separation of carbon tetrachloride from water.
iv. Separation of naphthalenefrom common salt.
(A) iandii

(B) iandiv

(C) iiandiv

(D) iandiii

30. 1.2375 g ofcupric oxide on being heatedin a current ofhydrogen, gave 0.9322 g ofthe metal. In
anotherexperiment,0.9369gofpurecopperwasdissolvedinnitricacid.Excessofacidevaporated
andtheresiduewasignited.Theweightofthecupricoxideleftwas1.2469g.Whichlawofchemical
combination is shown by the above results?
(A) Lawofconstantproportions

(B) Lawofmultipleproportions

(C) Lawofconservationofmass

(D) Lawofconstantvolumes

31. Read the given statements and mark the correct option.
Statement1: Onlyoneoutofevery12000alphaparticlesreboundinRutherfordsexperiment.
Statement2: Mostofthespaceintheatomisempty.
(A) Bothstatements1and2aretrueandstatement2isthecorrectexplanationofstatement1.
(B) Bothstatements1and2aretruebutstatement2isnotthecorrectexplanationofstatement1.
(C) Statement1istruebutstatement2isfalse.

(D) Bothstatements1and2arefalse.

32. Match column I with column II and select the correct option from the codes given below.
(a)
(b)
(c)
(d)

ColumnI
Electron
Proton
Nucleus
Neutron

(i)
(ii)
(iii)
(iv)

ColumnII
Chadwick
J.J.Thomson
Goldstein
Rutherford

(A) (a)(i),(b)(ii),(c)(iii),(d)(iv)

(B) (a)(ii),(b)(iii),(c)(iv),(d)(i)

(C) (a)(iii),(b)(iv),(c)(i),(d)(ii)

(D) (a)(iv),(b)(i),(c)(ii),(d)(iii)

33. Out of 4 g of methane and 11 g of CO2,


which has more number of molecules?
(A) Methane

(B) Carbondioxide

(C) Bothhaveequalnumberofmolecules

(D) Itisnotpossibletocompare

34. Solution Xistakeninto test tube1andmade toreactwithdilute Thistlefunnel


Ironstand
HCl.Gas Y isevolvedinthereactionwhichismadetopassthrough Rubbercork
the delivery tube into test tube2 having solution Z and a milky Hardglass
testtube
solutionisobtained. What areX,YandZrespectively?
(A) NaOH,CO2,Na2CO3

Deliverytube

Testtube2
GasY
SolutionZ

Dilute
hydrochloric
acid

(B) Ca(OH)2,H2,Ca(HCO3)2

SubstanceX

(C) Ca(OH)2,CO2,CaCO3

Testtube1

(D) CaCO3,CO2,Ca(OH)2
35. Which of the following elements does not belong to the same period ?
16
8

(A)

16
8

(B)

20
23
P , 19
9 Q, 10 Rand 11S

19
9 Q

(C)

20
10 R

(D)

23
11 S

13th NSO|LevelI|Class10

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

36. Study the followingflow chart and markthe correct options fromthe given choices to fill (i), (ii),
(iii), (iv), (v) and (vi).
Organiccompounds
(Hydrocarbons)
Closedchainor
Cyclic

Openchainor
Aliphatic

(ii)

(A)
(B)
(C)
(D)

(i)
Cyclobutane
Benzene
Butane
Butene

(iii)

(ii)
Cyclobutene
Butene
Butene
Butyne

Aromatic
e.g.
(vi)

Alicyclic

Unsaturated
e.g.

Saturated
e.g.
(i)

Saturated
e.g.
(iv)

(iii)
Butane
Cyclobutane
Butyne
Butane

Unsaturated
e.g.
(v)

(iv)
Butene
Butyne
Cyclobutane
Cyclobutene

(v)
Butyne
Butane
Cyclobutene
Cyclobutane

(vi)
Benzene
Cyclobutene
Benzene
Benzene

(C) Colourless,brown,blue,colourless

Aluminium
sulphate
solution

(D) Colourless,green,blue,colourless

Aluminium
wire

(B) Colourless,colourless,colourless,colourless

Copper
wire

Zinc
metal

(A) White,brown,blue,green

Iron
nail

37. Four test tubes P, Q, R and S were taken and filled half with a solution of aluminium sulphate in
water.Cleanpieceofmetalzincwasplacedintesttube P, ironnailintesttube Q, copperwirein
testtubeRandaluminiumwireintesttubeS.Whatcolourchangewillbeobservedinallthefour
test tubes respectively ?

38. Threestudentsweregivencolourlessliquidsofwater,lemonjuiceandamixtureofwaterandlemon
juice. After testing these liquids with pH paper, a sequence in colour change of pH paper was
reported. Which is the correct sequence ?
(A) Blue,redandgreen

(B) Orange,greenandgreen

(C) Green,redandred

(D) Redandgreen
I
Ethanol+CO+Energy
2

39. Glucose

Pyruvate

II
III

Lacticacid+Energy
CO+HO+Energy
2
2

Theaboveflowchartshowsthethreestepsofglucosebreakdownindifferentconditions.Whichof
thegivenstepsisresponsibleformusclecramps?
(A) StepI

(B) StepII

(C) StepIII

(D) Both(A)&(B)

40. The given figure is associated with which of the following types of plant tissues ?
(A) Vascularbundle
(B) Epidermis
(C) Endodermis
(D) Pith

13th NSO|LevelI|Class10

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

41. Thegivenfigureshowsthepathwaytakenbyanerveimpulse
in a reflex action. Which part serves as a link between other
neurons?

Messagetobrain

(A) P
(B) Q

Q
S

(C) R
(D) S
42. Eachovuleconsistsofalargeovalshapedcellcalledtheembryosacand thematureembryosac
contains________nuclei.
(A) Two

(B) Three

(C) Five

(D) Eight

43. Which of the following conditions will give the most benefits to the farmers?
(A) Useofhighqualityseeds,fertilizersandnoirrigation.
(B) Useofqualityseeds,irrigation,fertilizersandcropprotectionmeasures.
(C) Useofordinaryseeds,irrigationandfertilizers.
(D) Useofqualityseeds,irrigationandprotectionmeasures.
44. Which of the following is correct about chromosomes?
(A) ItiscomposedofDNAandlipids.
(B) ItiscomposedofDNAandproteins.
(C) ItiscomposedofDNAonly.
(D) ItiscomposedofRNAandproteins.
45. Whichof thefollowingconclusionscanbe drawnfrom the
given figure ?

Violetflowers Whiteflowers

(A) ItshowsMendel'smonohybridcross.
F1generation

(B) Theratioofvioletandwhiteflowersis3:1.
(C) Violetflowersaredominant.

F2generation

(D) Allofthese.
46. Preserved traces of living organisms are called fossils. What type of fossil is
shown in the figure ?
(A) Fossilofatreetrunk
(B) FossilofTrilobite
(C) FossilofAmmonite
(D) FossilofKnightia

47. The green plants or producers capture _______ of energy of sunlight that falls on their leaves to
preparefoodby photosynthesis.
(A) 2%

(B) 1%

(C) 10%

(D) 50%

48. In agrassland ecosystemwhichofthefollowinggroups ofanimalsarelikelyto occupythesame


trophic level ?
(A) a,b,c
(B) b,c,e
(C) c,d,e
(D) b,d,e

49. Ozonehigher upinthe atmosphereacts as ashield toprevent UV raysfromreaching theEarth's


surface. These UV rays are responsible for which of the following diseases?
(i) Skincancer
(ii) Eyedamage
(iii) Lungcancer
(iv) Damage to immune system
(v) Colourblindness
(A) (i),(ii)&(iii)

(B) (i),(ii),(iv)&(v)

(C) (i),(iii),(v)
7

(D) (i),(ii),(iii),(iv)&(v)
13th NSO|LevelI|Class10

CLASS 10 | 13th NSO -- 2010

50. Read the given statements and mark the correct option.
Statement 1 : Our main aim of conservation is to preserve the biodiversity.
Statement 2 : Loss of biodiversity leads to loss of ecological stability.
(A) Bothstatements1and2aretrueandstatement2isthecorrectexplanationofstatement1.
(B) Bothstatements1and2aretruebutstatement2isnotthecorrectexplanationofstatement1.
(C) Statement1istruebutstatement2isfalse.

(D) Statement1isfalsebutstatement2istrue.

SPACEFORROUGHWORK

13th NSO|LevelI|Class10

Class 10
14th

Year 2011

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

MENTAL ABILITY
1.

On a page of a telephone directory, there are 300 telephone numbers. The frequency distribution
of the digits at the unit's place is given below :
Unit digit

Frequency

35

21

28

30

25

14

16

38

38

55

Without looking at the page, a number is chosen at random from the page. What is the probability
that the digit at the unit's place of the number chosen is greater than 3 but less than 9 ?

(A) 186/300

2.

A hall-room 39 m 10 cm long and 35 m 70 cm broad is to be paved with equal square tiles. Find
the number of tiles required so that the tiles exactly fit.

(A) 483

3.

30 trees are planted in a straight line at intervals of 5 metres. To water them, the gardener needs
to bring water for each tree, separately from a well, which is 10 metres from the first tree in line
with the trees. How far will he have to walk in order to water all the trees beginning with the first
tree ? Assume that he starts from the well.

(A) 4785 metres

4.

If every side of a triangle is doubled, then increase in the area of the triangle is _____.

(A) 100 2%

5.

If
(

(B) 131/300

(B) 358

(B) 4795 metres

(B) 200%

(C) 161/300

(C) 475

(C) 4800 metres

(C) 300%

(D) 216/300

(D) 583

(D) None of these

(D) 400%

a 2 2

1 a
b
= 1 and a + b = 5, then find a and b respectively.
a b )2 + 2 ab

(A) 3, 2

(B) 4, 1

6.

If the animals which can walk are called 'swimmers', animals who crawl are called 'flying', those
living in water are called 'snakes' and those which fly in the sky are called 'hunters', then what
will a lizard be called ?

(A) Swimmers

7.

For the set of numbers 2, 2, 4, 5 and 12, which of the following expressions is true ?

(A) Mean = Median

8.

Namita walks 14 metres towards west, then turns to her right and walks 14 metres and then turns
to her left and walks 10 metres. Again turning to her left she walks 14 metres. What is the shortest
distance (in metres) between her starting point and the present position ?

(A) 10

9.

How many numbers from 1 to 100 are there each of which is not only exactly divisible by 4 but
also has 4 as a digit ?

(A) 7

(B) Snakes

(B) Mean > Mode

(B) 24

(B) 10

10. Simplify by combining similar terms : 3 147

189

(A)

3 3

175
(B)
3 3

(C) 2, 3

(C) Flying

(C) Mean < Mode

(C) 28

(C) 20

(D) 1, 6

(D) Hunters

(D) Mode = Median

(D) 38

(D) 12

7 1
1
+7
3 3
3
208 3
3

(C)

203

(D)

3 3

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

11. Which letter in the word CYBERNETICS occupies the same position as it does in the English
alphabet ?

(A) C

(B) E

(C) I

(D) T

12. If both a and b belong to the set {1, 2, 3, 4}, then the number of equations of the form
ax2 + bx + 1 = 0 having real roots is ______.

(A) 10

(B) 7

13.


Consider the
(i) adjacent
(iii) opposite
Which of the

(A) (i) and (iii)

(C) 6

(D) 12

following statements : When two straight lines intersect,


angles are complementary
(ii) adjacent angles are supplementary
angles are equal
(iv) opposite angles are supplementary
following statements must be true?
(B) (ii) and (iii)

(C) (i) and (iv)

(D) (ii) and (iv)

(C) 1

(D) 2

14. If sinq + sin2q = 1, then cos2q + cos4q = _______ .


(A) 0

(B)

15. The middle digit of a number between 100 and 1000 is zero and the sum of the other digits is 11.
If the digits be reversed, the number so formed exceeds the original number by 495; find it.

(A) 304

(B) 308

(C) 403

(D) 803

science
16. The answer to which of the following options will distinguish between a magnetic material and a


non-magnetic material?
(A) Is it a metal or a non metal?
(B) Is it a conductor or an insulator?
(C) Can it be given an electric charge?
(D) Does it affect the direction in which a compass needle points?

17. Figure shows a ray of light P striking a mirror AB. The mirror AB and
the mirror CD make an angle of 120 with each other. The angle of
reflection of ray P at CD is _____.

(A) 20

(B) 30

(C) 50

(D) 70

18. A boy of mass 55 kg, runs up 40 stairs, each measuring a height of 0.15 m, in 5 s. Column II
gives numerical values for quantities described in column I. Match both the columns and select
the correct option from the codes given below.

Column I

Column II

Work done by all the forces


Work done by conservative forces
Work done by external forces
Work done in uniform acceleration
(a) - (ii), (b) - (i), (c) - (iii), (d) - (iv)
(a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)

Change in potential energy


Change in kinetic energy
Change in mechanical energy
Zero
(a) - (i), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (ii)
(a) - (iv), (b) - (ii), (c) - (i), (d) - (iii)

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(C)

(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(D)

19. The equation, E = Dmc2 gives the amount of energy released as a result of nuclear fission. What


does Dm stand for?


(A) The original mass of the nuclei
(B) The final total mass of the nuclei
(C) The increase in total mass of the nuclei
(D) The difference in mass between the original nuclei and the product nuclei

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

20. A body is left free on a frictionless inclined plane as shown in the figure. It
takes 4 seconds to reach the bottom of the plank. What time would it take
to slide from point P to point Q?

(A) 1 s
(C) 3 s

(B) 2 s
(D) 4 s

21.


The diagram shows a resistor connected to a cell of e.m.f. 2 V.


How much heat energy is produced in the resistor in six seconds?
(A) 2.5 J
(B) 4.8 J
(C) 10 J
(D) 60 J

22. Rectangular components of a force are applied to move a body. One of the components is 30 N.

What should be the other component to obtain a resultant force of 50 N?


(A) 30 N
(B) 40 N
(C) 50 N
(D) 90 N

23. In the circuit shown here, at which point is the current least ?

(A) P

(B) Q

(C) R
(D) S

24. An optician while testing the eyes finds the vision of a patient to be 6/12. By this he means that



______.
(A) The
(B) The
(C) The
(D) The

person can read the letters of 6 inches from a distance of 12 m.


person can read the letters of 12 inches from 6 m.
person can read the letters from 6 m which the normal eye can read from 12 m .
focal length of eye lens has become half that of the normal eye.

25. The diagram shows waves set up in a rope by a student



moving the free end up and down at a steady rate.


What is the wavelength of the waves shown, and what will
be the wavelength when the student doubles the frequency
at which the free end is moved up and down?



(A)

(B)

(C)

(D)

Wavelength as shown
Wavelength when frequency doubled
0.50 m
1.00 m
0.50 m
0.50 m
1.00 m
1.00 m
1.00 m
0.50 m

26. Refer the given statements and select the correct option.




Statement 1 : Aeroplanes always fly at low altitudes.


Statement 2 : According to Newton's third law of motion, for every action there is an equal and
opposite reaction.
(A) Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(B) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
(C) Statement 1 is true but statement 2 is false
(D) Both statements 1 and 2 are false.

27. Aqua-regia is ______.


(A) HNO3 + HCl

(B) HNO3 + 3HCl

(C) 3HNO3 + HCl

(D) H2SO4 + 3HCl

28. As compared to the pure metal, the electrical conductivity and melting point of an alloy is ____.
(A) More
(B) Less
(C) Equal
(D) Can't generalise

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

29. In the given figure, the red-brown gas evolved is _____.


(A) Oxygen
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen dioxide
(D) Carbon monoxide
30. Acetic acid was added to a solid X taken in a test tube. A colourless and odourless gas was
evolved. The gas was passed through lime water which did not turn milky. However the gas burnt
with a pop
(A) Solid X
(C) Solid X
(D) Solid X

sound. It was concluded that ______.


(B) Solid X is sodium and the gas evolved is H2
is sodium and the gas evolved is CO2
is sodium acetate and the gas evolved is CO2
is sodium chloride and the gas evolved is H2

31. Two non-metals X and Y combine with each other by sharing electrons to form compound Z. Which
is the correct statement for compound Z?
(A) Undergoes ionic reactions and soluble in organic solvents.
(B) Undergoes ionic reactions and soluble in water.
(C) Undergoes molecular reactions and soluble in organic solvents.
(D) Undergoes molecular reactions and soluble in water.
32. A compound P is taken in a flat bottomed flask as shown in
figure. Dilute hydrochloric acid is added drop by drop. A gas Q is
evolved which is then passed in a test tube containing R. A solid
precipitate S is formed. R is frequently used in white washing.
During white washing a layer of R is applied on the wall and it
reacts with gas Q (present in air) to produce white shiny layer
of S on the wall. P, Q, R and S respectively are _____.

P
Q
R
S
SO2
Ca(OH)2
CaSO4
(A) Na2SO4
(B) Na2SO3
O2
Ca(OH)2
CaO
(C) Na2CO3
O2
Ca(OH)2
CaCO3
(D) Na2CO3
CO2
Ca(OH)2
CaCO3
33. Given below are the melting points and the atomic radii of four elements P, Q, R and S each having n
electrons in the outermost shell of their atoms. Which element will have the highest atomic number?
Element
Melting point (C)
)
Atomic radius (A
(A) P

(B) Q

1.34

1.54

1.96

2.05

1.20

1.31

1.36

1.42

(C) R

(D) S

34. Monty fully filled a glass bottle with water, put a stopper on it and placed it upright in the freezer
overnight. When he looked at it in the morning, the stopper was off the bottle and a column of

ice had emerged through the opening of the bottle.


Which one of the following is the best explanation for what Monty had observed?
(A) The bottle had contracted when it was put in the freezer and the water could no longer fit into it.
(B) Extra water condensed from the air in the freezer and then froze to form the column of ice.
(C) The bottle and stopper had contracted, allowing the water to pour out and form the ice column.
(D) The volume of water increased when the water froze, forcing the stopper off the bottle and forming the
column of ice.

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

35. When liquid carbon disulphide (CS2) is added to water taken in a tube, which is the correct

observation?
(A) I

(B) II

(C) III

(D) IV

36. Light is passed through the solution of X and solution of Y. The following figure shows the
observation.

What could be X and Y ?


(A) X = Milk
Y
(B) X = Mud
Y
(C) X = Milk
Y
(D) X = Copper sulphate Y

=
=
=
=

Mud
Milk
Copper sulphate
Milk

37. How many moles of gold are present in an ornament containing 88.65 g of gold ? (Atomic mass
of Au is 197 u)
(A) 0.5 mol

(B) 0.45 mol

(C) 4.5 mol

(D) 5.0 mol

38. Match the names of the scientists given in column-I with contributions towards the understanding
of the atomic structure as given in column-II and choose the correct option from the codes given
below.

Column-I

Dalton
(i) Atomic number
E. Goldstein
(ii) Indivisibility of atoms
Moseley
(iii) Neutrons
J.Chadwick
(iv) Canal rays
(P) - (ii), (Q) - (iv), (R) (i), (S) - (iii)
(B) (P) - (ii), (Q) - (i), (R) - (iv), (S) (iii)
(P) - (iv), (Q) - (ii), (R) - (i), (S) - (iii)
(D) (P) - (iii), (Q) - (iv), (R) - (i), (S) - (ii)

(P)
(Q)
(R)
(S)
(A)
(C)

Column-II

39. The given figure represents a plant cell after being placed

in a strong sugar solution. The different parts have been


labelled as a, b, c, d & e. Which of the following is the
correct labelling ?


(A)

(B)

(C)

(D)

a
Cell wall
Cell membrane
Cell wall
Cell membrane

Sugar
Sugar
Sugar
Sugar

b
solution
solution
solution
solution

c
Protoplasm
Protoplasm
Vacuole
Vacuole

d
Vacuole
Vacuole
Protoplasm
Protoplasm

e
Cell membrane
Cell wall
Tonoplast
Tonoplast

40. Match Column I with Column II and select the correct option from the codes given below.

(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
(A)
(C)

Column I
Suicide bag of the cell
(i)
Power house of the cell
(ii)
Protein factory of the cell
(iii)
Kitchen of the cell
(iv)
Circulatory system of the cell
(v)
a-(iii), b-(i), c-(ii), d-(iv), e-(v)
a-(iii), b-(i), c-(iv), d-(v),e-(ii)

Column II
Mitochondria
Ribosome
Lysosome
Endoplasmic reticulum
Chloroplast
(B) a-(iii), b-(i), c-(ii), d-(v), e-(iv)
(D) a-(i), b-(iii), c-(ii), d-(v),e-(iv)

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

41. A leafy shoot is placed in a beaker containing a solution of a coloured dye.


The given figure shows part of a section of the shoot after two days. Which
part is now most coloured by the dye ?

(A) a
(C) c

(B) b
(D) d

42. The given diagram shows some stages in the carbon cycle. W,
X , Y and Z are carbon compounds.

What is W ?
(A) Carbon compounds in animals
(B) Carbon compounds in plants
(C) Carbon dioxide in the air
(D) Coal and oil

43. Which of the following organisms show mixotrophic nutrition?

(A)

(B)

(C)

(D) Both (B) & (C)

44. Match Column I with Column II and select the correct option from the codes given below.

Column I
Column II
(a) Auxin
(i) Fruit ripening
(b) Cytokinins
(ii) Phototropism
(c) Gibberellins
(iii) Stimulation of cell division
(d) Abscisic acid
(iv) Suppression of cell division
(e) Ethylene
(v) Stomatal opening and closing

(vi) Growth of lateral buds

(vii) Stem elongation in "rosette" plants
(A) a-(iii), (vi), b-(vii), c-(ii), d-(i),(iv), e-(v)
(B) a-(ii), b-(v), c-(iii),(vi), d-(vii), e- (i), (iv)
(C) a-(iii), (vi), b-(ii), c-(vii), d-(v),e-(i),(iv)
(D) a-(ii), b-(iii), (vi), c-(vii), d-(v),e-(i), (iv)

45. Sperms travel during an ejaculation from the

(i)

, where they are stored to the

where they are transported to the ejaculatory duct and then to the

(iii)

(ii)

, from

, which carries both

reproductive and excretory fluids. A vasectomy is a surgical procedure for contraceptive purposes in
which the _(iv) is cut and blocked so as to prevent sperms from being present in the semen.
Select the correct sequence of terms to complete the above paragraph.
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(A) Vas deferens
Epididymis
Urethra
Vas deferens
(B) Vas deferens
Epididymis
Urethra
Seminiferous tubules
(C) Epididymis
Vas deferens
Urethra
Vas deferens
(D) Epididymis
Vas deferens
Urethra
Seminiferous tubules
46. Which of the following control measures would not help to prevent the spread of malaria?
(A) Boiling drinking water
(B) Covering windows with netting
(C) Draining swamps
(D) Spraying insecticides on stagnant water

CLASS 10 | 14th NSO - 2011

47. Which of Mendel's laws states that when two homozygous individuals with one or more sets of
contrasting characteristics are crossed, the characteristics which appear in F 1 hybrids are dominant
and those which do not are recessive ?
(A) Law of segregation
(B) Law of dominance
(C) Law of independent assortment
(D) None of these
48. Rabi and Kharif crops are the major crops of India. Given below is a list of crops. Categorize them
as Rabi and Kharif crops.
Paddy, Wheat, Soyabean, Mustard, Maize, Cotton, Barley, Sugarcane.
(A) Rabi crops

Kharif crops
(B) Rabi crops
Kharif crops
(C) Rabi crops
Kharif crops
(D) Rabi crops
Kharif crops
49. The
(A)
(B)
(C)
(D)

:
:
:
:
:
:
:
:

Paddy, Wheat, Cotton, Sugarcane


Soyabean, Mustard, Maize, Barley
Wheat, Mustard, Barley, Sugarcane
Paddy, Soyabean, Maize, Cotton
Wheat, Mustard, Barley
Paddy, Soyabean, Maize, Cotton, Sugarcane
Paddy, Soyabean, Maize, Cotton, Sugarcane
Wheat, Mustard, Barley

correct sequence of taxonomic categories is ______.


Division Class Family Order Genus Species
Phylum Order Class Family Genus Species
Class Division Order Family Genus Species
Division Class Order Family Genus Species

50. Refer the given statements and select the correct option.

Statement 1 : Hepatitis is a communicable disease.

Statement 2 : Hepatitis can pass from an infected person to a healthy person.


(A) Both the statements 1 & 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(B) Both the statements 1 & 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Both the statements 1 & 2 are false.

SPACE FOR ROUGH WORK

Class 10
15th

SET A
Year 2012

15th NSO - SET A

meNtal ability
1.

105 goats, 140 donkeys and 175 cows have to be taken across a river. There is

only one boat

which will have to make many trips in order to do so. The lazy boatman has his own conditions
for transporting them. He insists that he will take the same number of animals in every trip and
they have to be of same kind. He will naturally like to take the largest possible number each time.

The number of animals went in each trip is _________.


(A) 75
(B) 35
(C) 154

(D) 63

2. In the given diagram, the circle stands for College Professors, the triangle stands for Surgical
Specialists, and Medical Specialists are represented by the rectangle. Surgical Specialists who are



also Medical Specialists but not College Professors are represented by _____.
(A) B
(B) C
(C) X
(D) Z

3. The zeroes of the polynomial f(x) = x3 5x2 2x + 24, if it is given that the product of its two

zeroes is 12 are ______.


(A) 3, 4, 2
(B) 3, 4, 2

4.

Choose from the options which most closely resembles the water image of the given combination.

QUARREL

(A)

5.

In the given figure, if

(A) 16 cm

QUARREL
EL
(C) QUA RR

(D) 3, 4, 2

(D) Q

UA

L
E

RR

(B) QU

ARREL

(C) 3, 4, 2

DE 2
=
and AE = 10 cm, then AB is ____.
BC 3

E
D

105

(B) 12 cm

(C) 15 cm

(D) 18 cm

6.

Values of p and q for which the given system of linear equations have infinite number of solutions

75

65

are ______.


(A) p =1, q = 5

2x + 3y = 9
(p + q)x + (2p q)y = 3(p + q + 1)
5
1
(C) p = 4, q = 2
(B) p = 3 , q = 3

(D) p = 4, q = 1

7. Anita, Armaan, Narayani, Harsha and Ashish went on some days out during half term. The only one
who went out bowling was Harsha. No-one except Narayani and Ashish went to the park. Anita, Armaan
and Narayani watched a film together at the cinema. Everyone except Harsha went swimming. The

only child who did not visit the play centre was Armaan. Who visited the most places?
(A) Anita
(B) Armaan
(C) Ashish
(D) Narayani

8. Along a road lie an odd number of stones placed at intervals of 10 metres. These stones have to
be assembled around the middle stone. A person can carry only one stone at a time. A man carried
the job with one of the end stones by carrying them in succession. In carrying all the stones he

covered a distance of 3 km. Find the number of stones.


(A) 26
(B) 23
(C) 25

(D) 20

15th NSO - SET A

9.

In the adjoining figure, O is the centre of the circle. The radius


OP bisects a rectangle ABCD, at right angle. If DM = NC = 2 cm

and AR = SB = 1 cm and KS = 4 cm and OP = 5 cm, then the

area of the rectangle ABCD is ______.



(A) 8 cm2
(C) 12 cm2

K
O

(B) 10 cm2
(D) None of these

10. When a number is divided by 9235, we get the quotient 888 and the remainder 222, such a least

possible number is ______.


(A) 8200902
(B) 8200920

(C) 8200680

(D) None of these

11. In the following question, find out which of the options completes
the figure matrix.

(A)

(B)

(C)

(D)

12. In the given figure, AB = CD = 2BC = 2BP = 2CQ. In the middle, a circle with radius 1 cm is drawn.



In the rest of the figure all are the semicircular arcs. The perimeter of the whole figure is ____.

(A) 4p



(B) 8p
Q
O
C
A
P
B
D
(C) 10p
(D) None of these

13. If A be the area of a right triangle and b one of the sides containing the right angle, the length of

the altitude on the hypotenuse is _____.


2A
2 Ab

(B)

(A)
2
2
b + 2A
b 4 + 4 A2

(C)

2 Ab 2
b 3 + 4 A2

(D)

2 A2 b
b 4 + 3 A2

14. A conical vessel whose internal radius is 10 cm and height 72 cm is full of water. If this water is
poured into a cylindrical vessel with internal radius 30 cm, the height of the water level rises in

it is ______.
2
(A) 2 cm
3

(B) 3

2
cm
3

(C) 5

1
1
15. If 2 x 2 + 2 9 x + + 14 = 0 , then x = _____.

x
x
1

(B) 1

(A)
2

(C) 2

2
cm
3

(D) 1

1
cm
3

(D) All of these

science
16. Wires A and B are identical except that each is made from a different material. The one end of wire
A is connected to one end of wire B. The two remaining ends are connected across a battery and



current flows through the two wires. Which statement concerning this situation is true?
(A) The potential difference across the two wires is the same, but the current through each wire is different.
(B) The potential difference across the two wires is the same, and the current through each wire is same.
(C) The potential difference across the two wires is the different, but the current through each wire is same.
(D) Both the potential difference across the two wires and current through each wire is different.

15th NSO - SET A

17. A mirror is broken into two parts and these parts are separated by a
distance of 1 cm as shown in figure. The focal length of the mirror is
10 cm. Find the location of the images (in cm), formed by the two parts

1 cm

of mirror. The object is midway between the two principal axes.


(A) 1, 1
(B) 1, 2
(C) 2, 2
(D) 0.5, 1

15 cm

18. A particle is acted upon by a force of constant magnitude which is always perpendicular to the

velocity of the particle. The motion of the particle takes place in a plane. It follows that ______.
(A) Its velocity is constant
(B) Its acceleration is constant
(C) Its kinetic energy is conserved
(D) None of these

19. Match Column-I with Column-II and mark the correct option from the codes given below.

Column-I

(a) gh at height h

(i)

(b) gh at depth h

(ii)

(c) gpoles

(iii)

(d) g
(A) (a) - (i), (b) - (ii), (c) - (iii), (d) - (iv)
(C) (a) - (i), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (ii)

(iv)
(B)
(D)

Column-II
2h

g 1

R
GM
R2
h

g 1

R
maximum
(a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
(a) - (ii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (iii)

20. A uniform magnetic field is directed into the page. A charged particle, moving
in the plane of the page, follows a clockwise spiral of decreasing radius as



shown in the given figure. Which of the following statements is correct?


(A) The charge is positive and slowing down.
(B) The charge is negative and slowing down.
(C) The charge is positive and speeding up.
(D) The charge is negative and speeding up.

21.



Which of the following statements is/are correct?


(i) The distance between two consecutive compressions is called frequency of sound wave.
(ii) Sound propagates as pressure variations.
(iii) Compressions are narrower in a high pitched sound.
(A) (i) only
(B) (ii) only
(C) (iii) only
(D) (ii) and (iii)

22. Most of the sources of energy we use represent stored solar energy. Which of the following is not

ultimately derived from the sun's energy?


(A) Geothermal energy (B) Wind energy

(C) Fossil fuels

(D) Biomass

23. The number of alphabetical capital letters such as A, B, C, D, which are not laterally inverted by

a plane mirror is ______.


(A) 6
(B) 7

(C) 11

(D) 13

24. Two metallic wires A and B are connected in series. Wire A has length l and radius r, while wire B
has length 2l and radius 2r. If both the wires are of same material then find the ratio of the total

resistance of series combination to the resistance of the wire A.


3
6
3

(B)

(C)

(A)
4
2
2

(D)

6
5

15th NSO - SET A

25.




Read the given statements and mark the correct option.


Statement 1 : A body can have acceleration even if its velocity is zero at a given instant.
Statement 2 : A body is momentarily at rest when it reverses its direction of velocity.
(A) Both statements 1 and 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.
(B) Both statements 1 and 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.
(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Both statements 1 and 2 are false.

26. Consider a planet in some system which has a mass double the mass of the earth and density
equal to the average density of the earth. If an object weighs W on the earth, then its weight on
the planet is ____.
W

(A) W
(B) 2W
(C)

(D) 21/3 W
2
27. Ananya prepared 300 g of 35% solution of cane sugar. She heated the solution for half an hour and
found that the solution now weighed 130 g. The amount of water evaporated during heating is _____.

(A) 25 g
(B) 170 g
(C) 195 g
(D) 105 g
28.


Which of the following processes does not involve either oxidation or reduction?
(A) Formation of slaked lime from quick lime
(B) Heating mercuric oxide
(C) Formation of manganese chloride from manganese oxide
(D) Formation of zinc from zinc blende

29. 12 g of X2O5, an oxide of element X contains 7.2 g of X. How many moles of X does 7.2 g of the

element contain?
(A) 6

(B) 0.5

(C) 0.2

(D) 4.5

30. A large volume of copper(II) sulphate solution is left in an iron container overnight.
Identify the correct statement for above reaction.

(A) The solution evaporates completely and some copper(II) sulphate crystals are left behind.

(B) The part of the container in contact with the solution is coated with copper.

(C) Some fine iron particles are formed in the solution.

(D) Atmospheric oxygen reacts with the copper(II) sulphate to give black copper(II) oxide.
31. Naturally occurring argon (Ar) consists of three isotopes, the
atoms of which occur in the abundances as given in the table.
The atomic weight of argon is

(A) 38.45 u
(B) 37.20 u

(C) 39.98 u
(D) 40.98 u

Isotopes

Abundance

36

Ar

0.34%

38

Ar

0.07%

40

Ar

99.59%

32. Ashish took 4 test tubes P, Q, R


and S, each containing 10 mL of


different solutions as shown in
figure.

Few drops of methyl orange are
added to each tube.
The solution in which tube will
turn methyl orange to red?

(A) P
(B) Q

(C) R

(D) S

33. An ion M3+ contains 10 electrons and 14 neutrons. Element M has valency equal to the valency of an
other element X which has five electrons less than Ar in its outermost shell. Identify the elements

M and X.
(A) Element M is Al and X is N.
(C) Element M is Ne and X is B.

(B) Element M is N and X is Al.


(D) Both elements M and X are Al.

15th NSO - SET A

34. Compound X has the molecular formula C2H6O.



1. X can be made by fermentation process.
2. X can be oxidised to Y.

3. X can react with Y to form Z and water.
To which homologous series do X, Y and Z belong?


X
Y
Z

(A) Alcohols
Carboxylic Acids
Esters

(B) Alcohols
Esters
Carboxylic Acids

(C) Carboxylic Acids
Alcohols
Esters

(D) Carboxylic Acids
Esters
Alcohols
35. When sodium hydroxide is added to ferric chloride solution, a reddish brown precipitate is formed.
The precipitate is separated from the mixture by the process of __________.

(A) Evaporation
(B) Sublimation
(C) Fractional distillation (D) Filtration
36. Study the given table carefully.
Identify P, Q, R, T and U.


P
Q
R T

(A) Mg
O
Ne
P

(B)
O
Mg
Ar
P

(C) Mg
O
Ar
P

(D)
O
Mg
Ne
P

Groups
U
Ar
Ne
Ne
Ar

Periods
2
3

2
P

3 to 12 13 14 15 16 17 18
S

R
U

Direction (Q. nos. 37 & 38) : The given graph represents


the heating curve of a substance (solid) which is heated
at a constant rate over a period of time. Observe the
graph carefully and answer the question.
37. On the heating curve diagram, the section
representing liquid only is

(A) PQ
(C) RS

(B) QR
(D) ST

38. Identify the process that takes place during line segment ST of the heating curve.

(A) Melting
(B) Sublimation
(C) Evaporation
(D) Vaporisation
39. Mature sieve tube elements are devoid of ______.

(A) Nucleus
(B) Cytoplasm
(C) Protein

(D) Mitochondria

40. Match Column-I with Column-II and select the correct option from the codes given below.


Column-I


Column-II

(a) Thallophyta
(i) Marsilea

(b) Bryophyta
(ii) Pinus

(c) Pteridophyta
(iii) Ulothrix

(d) Gymnospermae
(iv) Ficus

(e) Angiospermae
(v) Funaria

(A) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iv), (e)-(v)
(B) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv), (e)-(v)

(C) (a)-(i), (b)-(v), (c)-(iii), (d)-(ii), (e)-(iv)
(D) (a)-(iii), (b)-(v), (c)-(i), (d)-(ii), (e)-(iv)
41. Given below are statements about five types of fishes P, Q, R, S and T.

(i) P is surface feeder.
(ii) Q feeds in the middle zone of the pond.

(iii) R and S are bottom feeders.
(iv) T feeds on zooplanktons.
Identify P, Q, R, S and T and select the correct option.

(A) P is catla and Q is grass carp.
(B) R is mrigal and S is catla.

(C) Q is catla and T is mrigal.
(D) Q is rohu and P is mrigal.

15th NSO - SET A

42. Fill in the blanks and select the correct option.



(i) _____ disease continues for many days and causes long term effect on the body.

(ii) _____ disease continues for a few days and causes no long term effect on the body.

(iii) Antibiotics commonly block biochemical pathways important for the growth of _____.

(iv) Sleeping sickness is caused by _____ and kala-azar is caused by _____.

(i)
(ii)
(iii)
(iv)


(A) Chronic
Acute
Bacteria
Leishmania, Trypanosoma

(B) Acute
Chronic Virus
Leishmania, Trypanosoma

(C) Chronic
Acute
Bacteria
Trypanosoma, Leishmania

(D) Acute
Chronic
Virus
Trypanosoma, Leishmania
43. A farmer regularly sprayed insecticides on his crops throughout the cropping season. The insecticides
get washed off into a nearby lake where they were absorbed by the producers of the given food
chain.

Which of the following shows the correct levels of insecticides


the cropping season? [Amount of insecticides is shown in ppm
(A) (i) 25.0, (ii) 5.0, (iii) 0.5, (iv) 0.05
(B) (i) 0.05,
(C) (i) 0.05, (ii) 0.5, (iii) 5.0, (iv) 25.0
(D) (i) 25.0,

in these organisms at the end of


(parts per million)]
(ii) 0.05, (iii) 0.05, (iv) 0.05
(ii) 25.0, (iii) 25.0, (iv) 25.0

44. Beena conducted an experiment in which two



potato tubers were peeled and a cavity was
made in each of them. One of the potato tuber
was boiled while the other one was not. The
cavities in both tubers were filled with distilled
water and they were then placed in petri-dishes
containing 1M sucrose solution. The results are
shown in the given figures.

Select the correct statement regarding this.

(A) Water level decreased in the cavity of boiled potato tuber due to evaporation.
(B) Water level decreased in the cavity of unboiled potato tuber due to osmosis.
(C) In the cavity of unboiled potato tuber no sucrose was found while in the cavity of boiled potato tuber
sucrose was found.
(D) All of the above.

45. A student carried out an experiment to investigate the



conditions necessary for photosynthesis. He fixed leaf 'A' of
a potted plant into a flask containing potassium hydroxide
solution. He fixed another leaf 'B' of the plant into a flask
containing water and wrapped the flask with a piece of
black cloth. The plant was left in sunlight. After 6 hours he
detached and tested both leaves for starch. Which of the
following results most likely the student had found?

(A) Starch was found in both leaves A and B.
(B) Starch was found in leaf A, but not in leaf B.

(C) Starch was found in leaf B, but not in leaf A.
(D) Starch was not found in any leaves.
46.



Which of the following is incorrect for the given figure?


(A) The part labelled as S is called protein factory of the cell.
(B) The part labelled as Q is formed with the help of part labelled as P.
(C) The part labelled as R helps in synthesis of enzymes.
(D) The functions of parts labelled as Q and R are controlled by part
labelled as P.

15th NSO - SET A

47. Correct the following statements by replacing the terms underlined (wherever necessary) and select
the correct option.

(i) The part of human brain which regulates heart beat is called cerebrum.

(ii) Chemotropism is directional movement.

(iii) The centre for sexual behaviour is situated in medulla oblongata.

(iv) The plant hormone named after the fungus causing bakane disease is IAA.

(v) Centre for hunger and thirst is located in diencephalon.

(i)

(ii)
(iii)
(iv)

(v)

(A) Hypothalamus
Tropic
Cerebrum
Auxin
Diencephalon

(B) Medulla oblongata
Directional
Hypothalamus
Gibberellin
Diencephalon
(C) Hypothalamus
Tropic
Cerebrum
Auxin
Metencephalon

(D) Medulla oblongata
Directional
Hypothalamus
Gibberellin
Metencephalon
48. Which labelled parts in the given figure produce and store sperms
respectively?

(A) S and Q

(B) P and R

(C) S and R

(D) R and Q

49. Given below are four statements (a d) each with one or two blanks. Select the option which
correctly fills up the blanks in any two of these statements.
(i)__ evolution.

(a) Wings of butterfly and birds look alike and are the results of ___
(i)__ organ and an ___
(ii)__evidence of evolution.

(b) Vermiform appendix is a ___
(i)

(c) Archaeopteryx shows ___ __ link between two different groups of organisms.
(i)__ and ___
(ii)__ of the fittest.

(d) According to Darwin evolution took place due to ___

(A) (d) (i) mutations, (ii) survival
(B) (a) (i) divergent

(a) (i) convergent
(b) (i) rudimentary, (ii) anatomical

(C) (b) (i) vestigial, (ii) anatomical
(D) (c) (i) connecting

(c) (i) missing
(d) (i) small variations, (ii) multiplication
50. The given figure shows four food chains with human at the
top. Which two of these chains supply maximum amount of
energy to the human?

(A) P and Q

(B) P and S

(C) Q and R

(D) Q and S
SPACE FOR ROUGH WORK

Class 10
15th

SET B
Year 2012

15th NSO - SET B

meNtal ability
1. The given diagram shows a square inscribed in a circle with centre O. The radius
of the circle is 6 cm. The perimeter of the shaded region can be written as

(pp + q) centimetres. Then the value of p and q respectively is _____.


(A) 12, 3
(B) 3, 12
(C) 3, 2

(D) 2, 3

2. Mohit, Raj, Kartik, Varun and Rajat spend some of their pocket money as given below.
I. Mohit spends ` 100 more than Raj. II. Varun spends ` 50 less than Kartik.
III. Rajat spends twice as much as Mohit. IV. Kartik spends ` 400.

V. Raj and Varun spends the same amount.
If these statements are true, only one of the sentences below must be true. Identify it.

(A) Raj spends more than Rajat.
(B) Mohit spends less than Kartik.

(C) Varun spends ` 350.
(D) Rajat spends the least.
3. The function f(x) = x3 6x2 + ax + b, where a and b are constants, is exactly divisible by (x 3)
and leaves a remainder of 55 when divided by (x + 2). The value of a and b is _____.

(A) a = 10, b = 3
(B) a = 10, b = 3
(C) a = 10, b = 3
(D) a = 10, b = 3
A

4. In the given diagram, AB is parallel to DC. AC and BD intersect at X.


If AB = 8 cm, AX = 4 cm, XC = 6 cm and BD = 14 cm. Find BX.

(A) 4.5 cm
(B) 5.6 cm

(C) 8.5 cm
(D) 12 cm

X
D
C

5. If secq + tanq = p, then sinq = ______.


p2

p2 1

p2 1

p2 + 1

p2 + 1

p2 1

(A)

6.

Find the mode of the following distribution of marks obtained by 80 students.

(B)

(C)

(D)

Marks obtained

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

Number of students

10

12

32

20

(B) 34.82

(C) 36.25

p
p +1
2

(A) 28.42

(D) 34.86

7.

How many 9's in the following sequence of the numbers are immediately preceded by 8 but not
immediately followed by 4?
9 8 6 2 7 9 6 2 8 9 4 8 8 9 4 9 8 4 8 8 9 4 9 8 4 9
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) None of these

8.

Shikha and Riya are friends and their ages differ by 2 years. Shikha's father Rajiv is twice as
old as Shikha and Riya is twice as old as her sister Maya. The age of Rajiv and Maya differ by

40 years. Then the age of Shikha and Riya respectively are ____.
1
1
(A) 26 years, 24 years
(B) 27 years, 29 years (C) 27 years, 29 years
3
3

(D) Both (A) and (B)

9. The number which will replace the question mark in the number pattern given below is _____.

(A) 262

(B) 622

(C) 631

(D) 643

15th NSO - SET B

10. If cot q =

(A)

3
, then the value of
4

sec cosec
is _____.
sec + cosec
1
(B) 1
(C)

3

1

7

(D) 2

11. The triangle with vertices A(4, 4), B(2, 6) and C(4, 1) is shown

in the diagram. The area of DABC is ______.

(A) 5 sq. units

(B) 12 sq. units

(C) 15 sq. units

(D) 20 sq. units

10

8
6

4
2
4 2 0
2

8 10

12. Which of the following options replaces the (?) in the adjoining figure matrix?

(A)

(B)

(C)

(D)

13. In a school there are two sections of class X - section A and section B. There are 32 students in
section A and 36 students in section B. Determine the minimum number of books required for their

class library so that they can be distributed equally among students of section A or section B.
(A) 258
(B) 268
(C) 288
(D) 298

14. The
The

(A)

(B)

(C)

(D)

graph of a polynomial f(x) is as shown in the figure.


number of real zeroes of f(x) is_______.
1
2

3
4

15. If sinq + sin2q = 1, then the value of cos12q + 3cos10q + 3cos8q + cos6q + 2cos4q + 2cos2q 2 is _____.
1

(A) 1
(B) 1
(C) 0
(D)
2

science
16. A current of 0.5 A passes through a conductor in 2 seconds. How many electrons flow through this
conductor from one end to the other end during this interval of time ? (Charge on each electron
is 1.6 1019 C)

(A) 6.25 1018 electrons (B) 3.15 10 19 electrons (C) 1.53 1019 electrons (D) 1 1018 electrons
17. Two plane mirrors are placed parallel to each other at a distance L apart. A point object O is placed
L
from one mirror. Both mirrors form multiple images. The distance
3
between any two images cannot be ________.
2L
3L

(B)

(C) 2L
(D) None of these
(A)
3
2
between them, at a distance


18.


A constant current of 3.0 A flows counter clockwise in the circular coil P as shown in figure.
What is the direction of the induced current in the coil Q on the right?
(A) Clockwise
(B) Counter clockwise
(C) Out of the page
(D) There is no induced current.
P
Q

15th NSO - SET B

19. Read the given statements and select the correct option.

Statement 1 : Acceleration due to gravity at a place on earth remains constant for all objects.

Statement 2 : Acceleration due to gravity doesn't depend on the mass of the object, but only on
mass of earth.

(A) Both statement 1 and statement 2 are true and statement 2 is the correct explanation of statement 1.

(B) Both statement 1 and statement 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Statement 1 is false but statement 2 is true.
20. The potential difference between the ends of a conductor is 12 V. How much electrical energy is
converted to other forms of energy in the conductor when 100 C of charge flows through it?

(A) 0.12 J
(B) 8.3 J
(C) 88 J
(D) 1200 J
21. A hollow copper tube of 5 m length has got external diameter equal to 10 cm and its walls are
5 mm thick. The specific resistance of copper is 1.7 108 W m. The resistance of the copper tube
is approximately _______.
(B) 5.6 109 W
(C) 5.6 105 W
(D) 5.6 107 W

(A) 5.6 103 W
22. A Juggler throws two balls to the same height so that one is at the halfway point going up when
the other is at the halfway point coming down. At that point _______.

(A) Their velocities and accelerations are equal

(B) Their velocities are equal but their accelerations are equal and opposite

(C) Their accelerations are equal but their velocities are equal and opposite

(D) Their velocities and accelerations are both equal and opposite
23. Identical bulbs are connected in the circuit as shown in the figure.

Statement 1 : Bulb C glows brighter than bulb A.

Statement 2 : The current through bulb C is more than the current
through bulb A.

(A) Both statement 1 and statement 2 are true and statement 2 is the
correct explanation of statement 1.

(B) Both statement 1 and statement 2 are true but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is true but statement 2 is false.
(D) Statement 1 is false but statement 2 is true.
24. The

(A)

(C)

(D)

body will speed up if _______.


Velocity and acceleration are in same direction
(B) Velocity and acceleration are in opposite direction
Velocity and acceleration are in perpendicular direction
None of these

25. A metal cube is placed in an empty vessel. When water is filled in the vessel so that the cube is
completely immersed in the water, the force on the bottom of the vessel in contact with the cube
will _____.

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain the same
(D) Become zero
1

26. Which pairs of rays from the object in the drawing are used to
2
3

construct the image location produced by the convex spherical
mirror of focal length f and radius R?
R
f

(A) 1 and 3
(B) 1 and 2

(C) 2 and 3
(D) Any pair of rays shown will work

27. Diagrams W, X and Y show how the particles of a substance are packed at different
temperatures.


The given graph shows the temperature changes which occur on warming the substance.
In which region of the graph would all the particles be packed as in Y?

(A) I
(B) II
(C) III
(D) IV

15th NSO - SET B

28. Study the given diagram carefully and


identify X and Y respectively.

(A) Conc. HCl, CO2

(B) Conc. H2SO4, HCl

(C) Conc. HNO3, H2

(D) Conc. NaOH, Cl2

29. Raghav, Ajay and Nita were given three test tubes K, L and M respectively containing unknown
substances. They observed the following properties about their solutions.
Substance

Property

The components can be separated by filtration.

Particles scatter the light.

Particles size is 109 to 107 m.

On the basis of the above properties, identify the solutions K, L and M respectively.
(A) Ferrous sulphate solution, tonics, paints
(B) Calcium carbonate solution, paints, milk
(C) Muddy water, milk, calcium carbonate solution
(D) Paints, ferrous sulphate solution, calcium carbonate solution

30.


R gives back P and Q on saponification. Identify P and Q respectively.


CH2
(B) CH3CH2OH, CH2
CH2
(A) CH4, CH2
(D) CH3CH2OH, CH3COOH
(C) CH3COOH, CH3COOC2H5

31. Match Column-I with Column-II and select the correct option from the codes given below.








Column-I
(a) Avogadro number
(i)
(b) Molar volume
(ii)
(c) Nitrogen element
(iii)
(d) Formula of glucose
(iv)
(e) Molecular weight of nitric acid
(v)
(A) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv), (e)-(v)
(B)
(C) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii), (e)-(v)
(D)

Column-II
63
C6H12O6
22,400 cm3
6.022 1023
Diatomic
(a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(v), (d)-(ii), (e)-(i)
(a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(v), (e)-(iii)

32. Select the pairs of elements which form compounds by covalent bonding.

(i) Ca and S

(ii) P and Cl

(iii) S and O

(iv) F and O

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (i), (iii) and (iv)

(D) (iii) and (iv)

33. Ankit prepared 25% glucose solution in 180 g water. He stirred the solution for sometime to form
a saturated solution. If solubility of sugar is 30 g/100 g water, then how much sugar remains

undissolved in the solution?


(A) 24 g
(B) 30 g

34.




Rohit categorized the elements P, Ar, B and Al into two categories.


Category I : Elements with same valency.
Category II : Elements with same number of shells.
Select the option with correct categorisation of the given elements.
(A) I P, B, Al; II P, Ar, Al
(B) I Al, B; II P, Ar
(C) I Ar, B; II P, Al
(D) I P, Al; II B, Ar

(C) 6 g

(D) 10 g

15th NSO - SET B


35.


The correct chemical formulae of the given compounds:


(i) Aluminium phosphate, (ii) Potassium permanganate and (iii) Ammonium carbonate are
(B) (i)-AlPO4, (ii)-KMnO4, (iii)-(NH4)2CO3
(A) (i)-Al2PO4, (ii)-K2Mn, (iii)-NH4CO3
(C) (i)-Al(PO4)3, (ii)-KMn, (iii)-NH4C
(D) (i)-Al3PO4, (ii)-KMnO, (iii)-NH4CO

36. The given diagram shows the electrolysis of a concentrated aqueous solution
containing both copper (II) ions and sodium ions. Which metal is deposited
at the negative electrode and why?

Metal deposited
Reason

(A) Copper
Copper is less reactive than sodium

(B) Copper
Copper is more reactive than hydrogen

(C) Sodium
Copper is less reactive than hydrogen

(D) Sodium
Copper is more reactive than sodium
37. A compound of carbon, hydrogen and nitrogen contains these elements in the ratio 9 : 1 : 3.5.
If its molecular mass is 108, what is the molecular formula?
(B) C3H4N
(C) C2HN2
(D) C6H8N2

(A) C2H2N
38. Which of the following statements is incorrect about the trends in periodic properties in the periodic
table?

(A) Metallic character increases from Li to Cs.

(B) The acidity of oxides increases from left to right in a period.

(C) Noble gases have the highest electron affinity among all the elements in the periodic table.

(D) Ionisation energy of aluminium is lower than that of magnesium.
39. Gita is supposed to face an interview. During the first five minutes before the interview she
experiences sweating, increased rate of heart beat, increased respiratory rate, etc. Which of the
following hormones has increased in her blood and is responsible for her restlessness?

(A) GnRH
(B) Estrogen
(C) Adrenaline
(D) Insulin
40. The given graph shows the changes in the
volume of the lungs of a person at rest over
a period of 20 seconds.

(i) How many breathes per minute was the
person taking when at rest?

(ii) At which two points on the graph C, D,
E or F was the alveolar pressure in the
lungs equal to the air pressure outside
of the body?

(i)
(ii)

(A) 5
D, E


(B) 15
C, E

(C) 15
C, D

(D) 20
E, F
41. The given figure shows undisturbed

sedimentary strata at the bottom of an ocean.
The fossil found in layer Y resembles the fossil
found in layer X. This similarity most likely
suggests that

(A) The fossil of layer X must be more complex

than that of layer Y

(B) Modern forms of life may have evolved from earlier forms of life

(C) The fossil of layer Y was formed before the fossil of layer X

(D) Vertebrate fossils are found only in sediments

15th NSO - SET B

42. Identify the given developmental stage of human embryo




and select the correct option regarding it.

Developmental stage
Site of implantation

(A) Blastocyst

Uterine wall

(B) Morula
Uterine wall

(C) Blastula
Mid part of Fallopian tube

(D) Gastrula
Mid part of Fallopian tube
43. Albinism is an inherited condition caused by a recessive allele a. A is the dominant allele for the
normal condition.

What are the genotypes of individuals R
and S?


R
S

(A) AA
AA

(B) AA
Aa

(C) Aa
Aa

(D) aa
aa

44. The given figures show different types of animal tissue. Identify their locations and select the
correct option.

(A)
(B)
(C)
(D)

(i)
Gall bladder
Gastric glands
Intestinal glands
Sweat glands

(ii)
Gastric glands
Gall bladder
Sweat glands
Intestinal glands

(iii)
Thyroid glands
Lungs alveoli
Fallopian tubes
Bronchi

(iv)
Lungs alveoli
Bronchi
Choroid layer of eye
Ciliary body of eye

(v)
Fallopian tubes
Coelomic cavity
Nasal passage
Trachea

45. Which phylum do the given animals (i), (ii), (iii) and (iv) belong to?


(A)
(B)
(C)
(D)

(i)

Annelida
Annelida
Platyhelminthes
Platyhelminthes

(ii)
Platyhelminthes
Platyhelminthes
Annelida
Annelida

(iii)
Coelenterata
Echinodermata
Coelenterata
Echinodermata

46. Refer the given Venn diagram and select the correct

option.

(A) P - Golgi apparatus; R - Microtubules

(B) Q - Endoplasmic reticulum; R - Ribosomes

(C) S - Microtubules; Q - Ribosomes

(D) S - Golgi apparatus; P - Lysosomes

(iv)

Echinodermata
Coelenterata
Echinodermata
Coelenterata

15th NSO - SET B

47. Read the given statements and select the correct option.

Statement 1 : Anti-viral drugs are harder to make.

Statement 2 : Viruses are devoid of any biochemical machinery and thus behave like dead particles
inside the cells.

(A) Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1

(B) Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is correct but statement 2 is incorrect. (D) Both statements 1 and 2 are incorrect.
48. Read the given statements.

(i) Bee wax obtained from beehive is deposition of excretory products of honeybee.

(ii) Fish culture is sometimes done in combination with rice crop so that fish are grown in the water
accumulated in the paddy field.

(iii) Fish feed in different zones of pond to make most efficient use of available food.

(iv) Sahiwal and Murrah are exotic breeds used extensively in cattle farming.

(v) Inter-cropping is growing two or more crops simultaneously on the same field in a definite
pattern.

Which of the given statements are incorrect?

(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i) and (iv)
(D) (i), (iv) and (v)
49. Sort out acute and chronic diseases given in the box and select the correct option.
(i) Elephantiasis

(ii) Asthma

(iii) Measles

(iv) Dysentery

(v) Cholera

(vi) Cancer

(vii) Diabetes

(viii) Diarrhoea



(A)

(B)

(C)

(D)

Acute diseases
(i), (ii), (iii), (v)
(ii), (iv), (vii), (viii)
(iii), (iv), (v), (viii)
(iii), (iv), (v), (vi)

Chronic diseases
(iv), (vi), (vii), (viii)
(i), (iii), (v), (vi)
(i), (ii), (vi), (vii)
(i), (ii), (vii), (viii)

50. Rohan grew berseem and cowpea in his field. When the plants were about one foot high, he
ploughed them back into soil. What is the most appropriate reason for this?

(A) The crop has caught some disease.

(B) Extensive growth of berseem has affected growth of cowpea plants.

(C) It helps in nutrient enrichment of soil.
(D) None of these
SPACE FOR ROUGH WORK

Class 10
16th

SET A
Year 2013

Mental Ability
1.

About the number of pairs which have 16 as their


H.C.F and 136 as their L.C.M., we can definitely
say that

A.
B.
C.
D.

2.

m, n are zeroes of ax2 + 7x + c. Find the value of a


and c if the sum of zeroes is 7 and sum of squares
of zeroes is 25.

A.
C.

3.

10 students of class X took part in a Mathematics


quiz. If the number of girls is 4 more than the
number of boys, find the number of boys and girls
who took part in the quiz. Which graph represents
the solution of the problem?

No such pair exists


Only one such pair exist
Only two such pairs exist
Many such pairs exist

1, 12
1, 12

B.
D.

A.
B.
C.
D.

5.

Which pair of the given quadrilaterals is similar?


A.

1, 12
1, 12

B.

C.

D.

6.

In the given figure, ABC is a triangle and GHED is


a rectangle. BC = 12 cm, HE = 6 cm, FC = BF and
altitude AF is 24 cm. The ratio of area of rectangle
to the area of triangle is

A.
B.
C.
D.

7.

There is a question followed by the three statements.


You have to study the question and the statements
and decide which of the statement (s) is/are necessary
to answer the question.
What is the total surface area of the cone?

I.
II.
III.
A.
B.
C.
D.

A.

B.

Ar(DABC) > Ar(DDEF)


Ar(DABC) < Ar(DDEF)
Ar(DABC) = Ar(DDEF)
Can't say

None of these

1
3
4
4

:
:
:
:

4
4
1
3

The area of the base of the cone is 154 cm2.


The curved surface area of the cone is 550 cm2.
The volume of the cone is 1232 cm3.
I, and either II or III
II, and either I or III
III, and either I or II
Any two of the three

C.

D.

8.

4.

Compare the areas of the right angled triangles ABC


and DEF in which A = 30, B = 90, AC = 4cm,
D = 60, E = 90 and DE = 4 cm.

A die is numbered in such a way that its faces show


the numbers 1, 2, 2, 3, 3, 6. It is thrown two times
and the total score in two throws is noted. Find the
probability that the total score is atleast 6.

A.
C.

12/36
11/36

B.
D.

10/36
None of these

16th NSO - SET A


9.

Which is the wrong step that shows 5 3 is


irrational?

(I) Contradiction: Assume that 5 3 is rational.


(II) F i n d c o p r i m e a & b ( b 0 ) s u c h t h a t
a
a
5 3 = , 5 = 3
b
b
a 5b a
Rearranging above equation 3 = 5 =

b
b
a

(III) Since a & b are integers, we get 5 is irrational
b
and so 3 is irrational.

(IV) But this contradicts the fact that 3 is irrational.
Hence 5 3 is irrational.

A. Both I and II
B. Only III

C. Only II
D. Both II and III

10. Find the missing number in the number pattern


below.



A.
B.
C.
D.

13. The shaded portion depicts a group of people ___.


B.

C.

D.

11. Housing Board built 100 flats. A painter is engaged


to serially number each flat individually from 1 to
100. How many times will he be required to write
ONE?

A. 21
B. 6

C. 20
D. 18
12. If 123 754 = 715243, then 935 487 = ?

A. 973984
B. 793857

C. 498379
D. 498375

classes, i.e. athletes,


politician, cricketers,
film stars
Who are cricketers and
politicians but also are
athletes and film stars
as well
Politicians-turned cricketers who also do athletics
as exercise and are friendly with film stars
None of these

14. Study the following information to answer the given


question.





11
14
20
12

A. Who belong to all

(i) Six books are kept one above the other.


(ii) History book is just above Commerce, Mathematics
book is between Civics and Physics.
(iii) English is between History and Civics.
Which book is between Mathematics and English?
A. History
B. Commerce
C. Physics
D. Civics

15. Study the following letter-number arrangement and


answer the question given below :
B 8 4 C R M 9 P D K W FA 2 E J 7 X U Q H LT Y 6 G S L
If the first half of the above arrangement is written in
reverse order followed by the second half-written in
reverse order, which letter/number will be eighteenth
from left?

A.
C.

Y
7

B.
D.

K
6

Science
16. The cable of an electric fan becomes so worn that
the live wire makes electrical contact with the metal
case. The case is earthed. The plug to the fan contains
a 5 A fuse. There is a current of 4 A when the fan
works normally. What will happen in this case?

A.

B.
C.

D.

The current will run to earth and the fuse will


not be affected.
The metal case will become very hot.
T he met al ca se w ill become live a nd
dangerous.
The fuse will melt and switch off the circuit.

17. Read the given statements and mark the correct


option.

Statement 1 : Two particles moving in the same


direction do not lose all their energy in a completely
inelastic collision.

Statement 2 : Principle of conservation of momentum


holds true for all kinds of collision.

A.

B.

C.
D.

Both statements 1 and 2 are true and statement 2


is the correct explanation of statement 1.
Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.
Statement 1 is true but statement 2 is false.
Both statements 1 and 2 are false.

18. A body is suspended from a spring balance kept in


a satellite. The reading of the balance is W1 when
the satellite goes in an orbit of radius R and is W2
when it goes in an orbit of radius 2R. Then

A. W1 = W2
B. W1 < W2


C. W1 > W2

D. W1 W2

16th NSO - SET A


19. Three closed similar coils P, Q and R are placed
such that their planes are parallel. In the coil P
and R, current of same magnitude flows as shown
in the figure. Coils Q and R are static while coil P
is moved with a uniform speed towards Q, then

A.

B.

C.
D.

Clockwise current will be induced in coil Q, as


seen by eye
Anti-clockwise current will be induced in coil Q,
as seen by eye
No current will flow in coil P
Current induced in coil Q will be equal to
P and R, but in opposite direction, hence net current
in Q will be zero.

20. Light is incident normally on face AB of a prism


as shown in the figure. A liquid of refractive index
n is placed on face AC of the prism. The prism is
made of glass of refractive index 3/2. The limits of
n for which total internal reflection takes place on
face AC is
3 3

A. n >

2

B. n > 3

C.

D.

3 3
n<

4
3 3
n<
.
8

21. Match the Column I with Column II.


Column I Column II
(a) Geothermal energy (i) Obtained from the
splitting of atom
(b) Nuclear energy
(ii) Obtained from the
interior of earth
(c) Biomass energy
(iii) Obtained from the decay
of organic matter.
A. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii)
B. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii)
C. (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i)
D. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii)

22. An electric current runs counterclockwise in a


rectangular loop around the outside edge of the page
which lies flat on your table. A uniform magnetic
field is then turned on, directed parallel to the page
from the top to bottom. The magnetic force on the
page will cause

A. The left edge to lift up

B. The right edge to lift up

C. The top edge to lift up

D. The bottom edge to lift up.

3
23. A sound is played on a flute. A sound of same pitch
is played on a trumpet, then the frequency and speed
of two sound waves respectively at the same place
are

A. Different, different
B. Same, same

C. Different, same
D. Same, different
24. Study the given circuit. At
which point is the value
of current smallest?



A.
B.
C.
D.

P and Q
Q only
P and R
S only

25. The diagram shows the paths


of two rays of light from an


object. The object is 10 cm
in front of a lens as shown
in the diagram.
Which of the following statements is true about the
given diagram?

A.

B.

C.

D.

The lens is converging and focal length of lens is


greater than 10 cm.
The lens is converging and focal length of lens is
less than 10 cm.
The lens is diverging and focal length of lens is
greater than 10 cm.
The lens is diverging and focal length of lens is
less than 10 cm.

26. Vivek was given few models of atoms representing


their structures. He was asked to choose one pair
of isotopes and one pair of isobars.

17p
18n

18p
22n

(i)

(ii)

17p
20n

20p
20n

(iii)
(iv)
Which of the following options contains the correct
pairs?

Isotopes
Isobars

A. (i) and (ii)
(iii) and (iv)

B. (i) and (iv)
(ii) and (iii)

C. (i) and (iii)
(ii) and (iv)

D. (i) and (iii)
None

16th NSO - SET A

27. Four metals P, Q, R and S are tested with water,


steam and dilute hydrochloric acid. The table given
below shows the results of the experiment.
Metals

Reaction with Reaction Reaction with


water
with steam
dil. HCl

Between which two metals should hydrogen be


placed in the series?
A. P and Q
B. Q and S
C. P and R
D. R and S
Q
R
S

28. An experimental set up is shown in the figure. Identify


the metal X and gas Y respectively in the figure.
Metal X
Y gas

Glass wool
soaked
with water

Water
Gas jar

Burner

A.
C.

Zinc, H2 gas
Aluminium, CO2 gas

B.
D.

30. The states of matter depending upon the interparticle


distances are shown in the following diagram.

The


A.



B.


C.


D.

c,d

conditions a, b, c, d are
a
b
c
Increase Decrease Increase
heat pressure heat
Increase Increase Decrease
heat pressure heat
Decrease Increase Increase
heat pressure heat
Decrease Increase Decrease
heat
pressure heat



a.

Column I Column II
CaO + H2O
(i) Decomposition
Ca(OH)2 reaction

b.

2FeSO4 Heat
(ii) Redox reaction
Fe2O3 + SO2 + SO3

c.

Al + 3AgNO3 (iii) Combination reaction


Al(NO3)3 + 3Ag


d.

2H2S + SO2
(iv) Displacement reaction
2H2O + 3S

A.
B.
C.
D.

a-(i), b-(iii), c-(ii), d-(iv)


a-(iii), b-(i), c-(iv), d-(ii)
a-(ii), b-(iv), c-(i), d-(iii)
a-(iv), b-(ii), c-(iii), d-(i)

32. A metal rod M was dipped in a coloured solution Y.


After some time it was observed that the metal rod
starts dissolving in the solution and the solution starts
fading in colour. However, a coloured precipitate Z
was seen at the bottom of the beaker. M, Y and Z
could be

Copper, CO2 gas


Platinum, H2 gas

29. The mass of few entities are mentioned in the column II.
Match the two columns and mark the correct option
from the codes given below.

Column I
Column II
a. 10 moles of Na2SO3
(i) 124.5 g
b. 1.5 moles of Na
(ii) 34.5 g
c. 1.5 1023 molecules of NH3 (iii) 1260 g
d. 0.5 mole of CuSO45H2O (iv) 4.23 g

A. a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)

B. a-(i), b-(ii), c-(iii), d-(iv)

C. a-(ii), b-(iv), c-(i), d-(iii)

D a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)

a,b

31. Match the reactions given in column I with the type


of reactions given in column II and mark the correct
option from the codes given below.

d
Decrease
pressure
Decrease
pressure
Decrease
pressure
Increase
pressure

M
Y

A.
B.
C.
D.

M
M
M
M

= Zn,
= Cu,
= Ag,
= Fe,

Y
Y
Y
Y

= FeSO4,
= Al2(SO4)3,
= CuSO4,
= ZnSO4,

Z
Z
Z
Z

= Fe
= Al
= Cu
= Zn

33. P is produced by the action of chlorine on dry slaked


lime.
Q is a non-corrosive base and used for faster
cooking.
On heating R at 373 K, it becomes calcium sulphate
hemihydrate.
Identify P, Q and R respectively.



A.
B.
C.
D.

CaOCl2 , NaHCO3, gypsum


CaO, Na2CO3, CaOCl2
Ca(OH)2 , NaHCO3, CaSO4
CaOCl2 , Na2CO3, NH4Cl

34. An element X belongs to group 2 and period 3 of the


periodic table. The chemical formulae of its nitrate,
sulphate and phosphate respectively will be



A.
B.
C.
D.

X(NO3)2 ,
X NO3,
X3(NO3)2 ,
X(NO3)3,

XSO4,
XSO4,
X2(SO4)2 ,
X2(SO4)3,

X3(PO4)2
XPO4
X2(PO4)3
X2(PO4)3

16th NSO - SET A

35. A drop of a sample of food colouring (X ) and four


dyes (P, Q, R and S) are put onto a chromatography
paper. The four dyes are banned because they are
not safe to consume.

A.
B.
C.
D.

X contains P and Q dyes.


Dyes P and S are mixtures of two different dyes.
X contains R dye.
Dyes P and R are pure.

36. Refer to the given flow chart for kingdom Plantae.


Plant body is differentiated into No
X
true roots, stem and leaves
Yes
No
Plants possess seeds
Y
Yes




C.

D.

Study the given chromatogram carefully and choose


the correct statement among the following.

Z
Select the correct statement regarding X, Y and Z.
A. X can be thallophytes such as algae and fungi.
B. Y can be bryophytes or pteridophytes.
C. Y can be cryptogams such as pteridophytes.
D. Z can be angiosperms only.

39. Read the given statements and select the correct


option.

Statement 1 : The trees that are present on road sides,
usually do not show the growth of lichens.

Statement 2 : Lichens are very sensitive to the levels
of contaminants like SO2 present in air.

A. Both statements 1 and 2 are true and statement 2
is the correct explanation of statement 1.

B. Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.

C. Statement 1 is true and statement 2 is false.

D. Both statements 1 and 2 are false.
40. Study the given pedigree chart. The disease is caused
by a recessive allele t and T is the dominant allele
for normal condition.

A.

B.

C.

D.

Walls of the arteries are elastic, enabling them


to stretch and contract with changes in blood
pressure.
Blood pressure in the veins is normally too low
for blood to return to the heart without the action
of skeletal muscles.
Because of their small size, the blood in capillaries
move more quickly than in other parts of circulatory
system.
Veins are typically larger in diameter than the
arteries.

Key

I
1

Normal female

Normal male

II
1

37. Which of the following statements is incorrect?


the tissue is referred to as ciliated columnar


epithelium.
In mucous membrane of stomach, these cells
develop mucus secreting cells called goblet cells
and the tissue is referred to as glandular columnar
epithelium.
In the nephrons of kidneys, these cells possess
cilia which keep the urine moving and the tissue
is called as ciliated columnar epithelium.

Diseased female

Diseased male

III
1

Work out the genotypes of individuals from the given


pedigree chart and select the correct option.



A.

B.

C.

D.

I-2
Tt
TT
Tt
tt

II-1
tt
tt
tt
Tt

III-2
Tt
Tt
TT
Tt

41. Given figure shows a part of the food web in terrestrial


ecosystem.

38. Identify the given type of animal tissue and select


the incorrect statement regarding this.

A.

B.

In the intestinal mucosa, these cells possess


microvilli to increase the absorptive surface area
and the tissue is called as brush- bordered columnar
epithelium.
In Fallopian tubes of females, these cells possess
cilia for the movement of ovum/zygote and

Which of the following correctly represents pyramid


of energy based on the given food web?
A.

C.

B.

D.

16th NSO - SET A

42. Refer the given experi


mental set-up in which a
ring of bark alongwith the
phloem is removed from the
stem and select the incorrect
statement regarding this.

A.

B.
C.

D.

Swelling of the stem


occurs above the ring
due to accumulation of
nutrients.
Downward translocation of food is blocked.
Roots are starved and killed first due to
non-availability of food.
The experiment demonstrates that phloem is
responsible for upward conduction of water and
minerals.

43. Match different hormones given in Column-I with


their respective functions given in Column-II and
select the correct option from codes given below.


a.

Column-I
Column-II
Luteinizing
(i) Regulates calcium and
hormone (LH)
phosphate levels in

blood

b. Thyroxine
(ii) Stimulates the rate of

cellular oxidation and

metabolism

c. Oxytocin
(iii) Stimulates the secretion

of male sex hormones


d. Parathyroid
(iv) Stimulates contraction of

hormone (PTH)
smooth muscles at the

time of child birth

A. a-(iii), b-(ii), c-(i), d-(iv)

B. a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)

C. a-(iv), b-(ii), c-(i), d-(iii)

D. a-(i), b-(iii), c-(ii), d-(iv)
44. Which of the following is not an example of natural
method of vegetative propagation in plants?

A. Roots in case of sweet potato and Dahlia

B. Stem in case of potato and ginger

C. Leaves in case of Bryophyllum and Kalanchoe

D. Stem in case of rose and sugarcane
45. Which of the following statements correctly describes
the light reactions and dark reactions taking place
during photosynthesis?



(i)

Light reactions occur in grana thylakoids whereas


dark reactions occur in stroma of chloroplasts.
(ii) Light reactions generate ATP and NADPH2 whereas
dark reactions consume ATP and NADPH2.
(iii) Oxygen is released as a by-product during the
light reactions as well as dark reactions.
(iv) Light reactions take place in the presence of light
and dark reactions are independent of the products
formed during light reactions.
A. (i) and (ii)
B. (iii) and (iv)
C. (i), (ii) and (iv)
D. (ii), (iii) and (iv)

Achievers Section
Direction (Q. 46 & 47) : Refer the given reactions and
answer the following questions.
X

Hot conc. H2SO4

CH3CH2OH

Alk. KMnO4

+Y
Z

46. Identify X, Y and Z respectively.





A.
B.
C.
D.

CH3COOH, CH2
CH2 , CH3COOCH3
CH2
CH2 , CH3COOH, CH3COOCH2CH3
HCHO, CH3CH3, CH3CH2COOH
CH3CH3, HCHO, CH3COOH

47. What are the types of reactions occurring in the


formation of X, Y and Z respectively?



A.
B.
C.
D.

Oxidation, Reduction, Substitution


Substitution, Esterification, Dehydration
Reduction, Substitution, Oxidation
Dehydration, Oxidation, Esterification

48. Read the following statements.



(a) Allergy is caused due to _____ response of immune
system towards foreign antigens.

(b) Syphilis and gonorrhoea are the sexually transmitted
diseases, which are caused by ______.

(c) Down's syndrome and Klinefelter's syndrome
are the
(i)
diseases, which are caused by
(ii) .

(d) Penicillin is a ______ antibiotic, which inhibits
the growth of a number of bacterial pathogens by
blocking the metabolic processes which build the
cell wall in bacteria.

Select the correct fill-ups for any two of the above
statements.

A. (a) Exaggerated

(d) Narrow-spectrum

B. (b) Bacteria

(c) (i) Congenital (ii) Chromosomal mutations

C. (c) (i) Acute (ii) Chromosomal mutations

(d) Broad-spectrum

D. (a) Hypersensitive

(b) Protozoans

16th NSO - SET A

49. The position-time graph of a particle of mass 40 g


is shown here. Which of the following statement is
true about the graph?

A.

B.

C.

D.

The particle
8 104 kg m s1
The particle
8 104 kg m s1
The particle
4 104 kg m s1
The particle
4 104 kg m s1

receives
after every
receives
after every
receives
after every
receives
after every

an
1 s.
an
2 s.
an
1 s.
an
2 s.

impulse of
impulse of
impulse of
impulse of

50. Refer the given diagrammatical sections of


mitochondrion (i) and chloroplast (ii), in which
some of the parts have been incorrectly labelled.
Identify them and select the correct option.



A.

B.

C.

D.

SPACE FOR ROUGH WORK

(i)
80 S ribosomes
Oxysomes
Mitochondrial DNA
80 S ribosomes

(ii)
Grana thylakoids
Grana thylakoids
Chloroplast DNA
Stroma

Class 10
16th

SET B
Year 2013

Mental Ability
1.





2.

Two dice are thrown simultaneously. Find the


probability of getting a multiple of 2 on first dice
and a multiple of 3 on the second dice.
4

A.
6
2
B.
6
1
C.

6
1
D.
36
In a village there are 30% educated people and
60% of total population is females. If there are 20%
educated females and shaded portion in the diagram
is educated population, which of the figures will best
describe the situation.

A.
B.
C.
D.

3.

If sinq + cosq = x, then sin6q + cos6q =

A.

B.

C.

D.

4.

Five executives A, B, C, D and E of a European


Corporation hold a conference in Rome:
(i) A converses in Spanish and Italian.
(ii) B converses in Spanish and English.
(iii) C converses in English and Italian.
(iv) D converses in French and Spanish.
(v) E, a native Italian, can also converse in French.

R
Q
S
P

4 3( x 2 1)2
4
4 3( x 2 + 1)2
4
3 4( x 2 1)2

4
3 4( x 2 + 1)2
4

Which of the following, can act as an interpreter


when C and D wish to confirm?
A. A only
B. B only
C. None of A, B and E
D. Any of the other three executives

5.

One number is chosen from numbers 1 to 200. Find


the probability that it is divisible by 4 and 6 both.

A.

B.

C.

D.

6.

There is a question below followed by two statements.


Read the question carefully and choose which of the
statements I and II is/are necessary?

17

200
67
200
31

200
None of these

Who is the father of D if A and B are the sons of D?


I.




7.





8.




9.

C is the brother of A and the son of E.

II. F is the mother of D.


A. Only I
B. Only II
C. Neither I nor II
D. I and II both
Fill in the blanks.
Every composite number can be expressed as a product
of _______ , and this factorization is unique except
for the order in which the prime factors occur.
A. Co-primes
B. Twin primes
C. Primes
D. All of these
The diagram shows the net of the right cylinder.
Find the volume of the cylinder, in cm3.
20
A.

50
B.

25
C.

D. 40 p
There are some numbers in a matrix that follow a
certain rule row-wise or column-wise. Identify the
number, which will replace the question mark?
A. 12
4
7
5
B. 13
40 88 54
C. 11
8
?
9
D. 10

16th NSO - SET B

10. If l the last term, d the common difference and 's'


the sum of n terms (n 1) and 'a' the first term of
an A.P. be connected by the equation 8ds = (d +
2l)2, then d =

A. 2a
B. a

C. 3a
D. 4a
x
1
y
1
z
1
=
, =
,
=
, then the
2
7+ 5 2
5+ 3 4
3+ 7
value of x3 + y3 + z3 2xyz is

11. If

A.

4 5 2 7 + 12 3

B.

2 7 + 4 5 12 3

C.

2 7 4 5 12 3

D.

2 3+2 7 4 5

A.
B.
C.
D.

4:9
9 : 16
16 : 9
9 : 4

14. In a certain code language if GOD is coded as


6 8 14 16 3 5, then BEN is coded as

A. 1 3 4 6 13 15

B. 1 2 4 6 13 15

C. 1 3 4 5 13 15

D. 1 3 4 6 14 25
15. The following data gives the distribution of total
household expenditure (in rupees) of manual workers
in a city:

12. Study the following arrangement of letters and digits


carefully. Hence, answer the question given below it.

N P D FA I G L O 4 K W C R N 9 X U Q F J 7 M N 3 4 T

If starting from F every 4th element (including F)
is replaced by the successive names of the days of
the week starting with Sunday then which will be
the position of Thursday from your right?

A. 19th
B. 16th
th

C. 8
D. 9th
13. In the given figure, LM || NQ and LN || PQ. If
1
MP = MN , find the ratio of areas of DLMN and
3
DQNP.

Expenditure Frequency Expenditure Frequency


(in `)
(in `)

1000-1500

24

3000-3500

30

1500-2000

40

3500-4000

22

2000-2500

33

4000-4500

16

2500-3000

28

4500-5000

Find the average expenditure which is being done


by the maximum number of manual workers.
A. 1500
B. 1660.896
C. 1647.826
D. 1847.826

Science
16. A fisherman is standing on the bank of a lake. To a
fish under water, viewing obliquely the man looks

A. Taller than what he actually is

B. Shorter than what he actually is

C. The same height as he actually is

D. Depends on the obliquity

18. Two equal electric currents are flowing perpendicular


to each other as shown in figure. AB and CD are
perpendicular to each other and symmetrically placed
with respect to the currents. The resultant magnetic
field is expected to be zero on

17. Six identical resistors are connected as shown in the


figure. The equivalent resistance will be

A.

AB

B.

CD

C.

Both AB and CD

D.

Both OD and BO

A.
B.
C.
D.

Maximum between A and C.


Maximum between B and C.
Maximum between A and B.
None of these

19. Two wires of the same material having lengths in the ratio
1 : 2 and diameters in the ratio 2 : 3 are connected
in series with an accumulator. Find the ratio of
potential difference across two wires.

A. 1 : 3

B. 3 : 4

C. 9 : 8

D. 8 : 9

16th NSO - SET B

20. Match Column I with Column II and select the


correct option from the codes given below.

Column I
Column II
1
141

(a) Nuclear fusion (i) 235
92 U + 0 n 56 Ba
92
1
+ 36Kr + 3 0n + Q






(b)
(c)
(d)
A.
B.
C.
D.

Nuclear fission (ii) Liquid Hydrogen


Nuclear fuel
(iii) Plutonium
Rocket fuel
(iv) 12 H + 12H 42He + Q
a-(i), b-(ii), c-(iv), d-(iii)
a-(iv), b-(i), c-(iii), d-(ii)
a-(ii), b-(iv), c-(i), d-(iii)
a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)

21. Read the given statements and select the correct


option.

Statement-1 : A total reflecting prism is used to
erect the inverted image without deviation.

Statement-2 : Rays of light incident parallel to the
base of prism emerge out as parallel rays.

A. Both statements-1 and 2 are true and statement-2
is the correct explanation of statement-1.

B. Both statements-1 and 2 are true but statement-2
is not the correct explanation of statement-1.

C. Statement-1 is true and statement-2 is false.

D. Both statements-1 and 2 are false.
22. A railway engine whistling at a constant frequency
moves with a constant speed. It goes past a stationary
observer standing beside the railway track. The
frequency (f ) of the sound heard by the observer is
plotted against time(t). Which of the following best
represents the resulting curve?

A.

B.

f
t

C.

D.

f
t

23. A satellite is moving with a constant speed v in a


circular orbit about the earth. An object of mass m
is ejected from the satellite such that it just escapes
from the gravitational pull of the earth. At the time
of its ejection, the kinetic energy of the object is
1 2
mv

A.
2
1 2
mv

B.
4

C. mv2

D. 2mv2

24. A gun fires bullets each of mass 1 g with velocity of


10 m s1 by exerting a constant force of 5 g weight.
Then the number of bullets fired per second is
(Take g = 10 m s2)

A. 5
B. 10

C. 15
D. 20
25. A concave mirror is placed on a horizontal table,
with its axis directed vertically upwards. Let O be
the pole of the mirror and C its centre of curvature.
A point object is placed at C. It has a real image,
also located at C. If the mirror is now filled with
water, the image will be

A. Real, and will remain at C.

B. Real, and located at a point between C and .

C. Virtual, and located at a point between C and O.

D. Real, and located at a point between C and O.
26. A mixture of sodium chloride and calcium carbonate
is separated using the steps given below. In which
order should the steps be carried out?

A.
C.

1, 2 then 3
1, 3 then 2

B.
D.

2, 1 then 3
3, 1 then 2

27. Ankita was given an element Q which belongs to


group 2 and period 2 of the periodic table. Which
of the following properties would it exhibit?

A. Liquid, Non-metallic, Monovalent

B. Solid, Metallic, Divalent

C. Gaseous, Non-metallic, Trivalent

D. Solid, Non-metallic, Divalent
28. Few properties of substances P, Q, R and S are given
below.
Conductivity
Melting Boiling Brittleness
In solid In molten
Point
Point
state
state
P 342 K 412 K

Q 1045 K 1900 K

R 821 K 542 K

236 K
S 42 K


Which of the four substances represents calcium
chloride?

A. P
B. Q

C. R
D. S

16th NSO - SET B

29. What is the chemical formula of the compound


formed when 24
X combines with 199Y?
12

A. XY

B. X2Y

C. XY2

D. X2Y3

34. What is the particle shown in the given diagram?

30. Match Column I with Column II and choose the


correct option from the codes given below.

Column I
Column II
a. Cleaning agent for (i) Sodium hydrogen

domestic purpose
carbonate
b. In soda-acid fire
(ii) Bleaching powder

extinguishers
c. Disinfecting
(iii) Sodium hydroxide

drinking water
d. De-greasing metals, (iv) Sodium carbonate

Paper making

A. a-(i), b-(iv), c-(iii), d-(ii)

B. a-(ii), b-(iii), c-(iv), d-(i)

C. a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)

D. a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)

35. The diagrams given below show the electron


arrangement in the outer shells of five elements,
1 to 5. All elements are from period 3 of the periodic
table.

31. Which of the following statements about the given


chemical reactions is wrong?

A. Calcium hydroxide reacts instantly with the carbon
dioxide in air to form a thin layer of calcium
carbonate on the walls.

B. Reaction in which heat is released along with the
formation of products are exothermic reactions.
340 atm

C. CO(g) + 2H2(g)
CH3OH(l)

D. Decomposition of silver chloride to silver and
chlorine occurs in presence of light.
32. Three elements X, Y and Z have consecutive, increasing
proton (atomic) numbers. If element X is a noble
gas, what will be the symbol for the ion of element
Z in its compounds?

A. Z 2
B. Z +
2+

C. Z
D. Z 3+
33. The table given below gives information about four
unknown substances (Room temperature = 30C).

Substance

Melting point (C)

Boiling point (C)

188

40

II

110

34

III

16

117

IV

37

340

Which of the following substances is a volatile


liquid?
A. I
B. II
C. III
D. IV

A.

B.

N3

C.
D.

Ne
O2

1
2
3
4
5
Which two elements will form a compound with the
YZ 2 type formula?
A. 4 and 2
B. 5 and 2
C. 3 and 5
D. Both A and B

36. Auxin is a phytohormone which is synthesized in the


tips of plant shoots. In an experiment, a young shoot
was taken and placed in a box. Light was allowed to
reach towards it only from a hole. Which one of the
following diagrams correctly depicts the movement
of auxin after one hour of exposure to light?

[X is the region where auxin is formed.]

A.

B.

C.

D.

37. Which of the following statements is incorrect?



A. Pesticides on entering the food chain, accumulate
in high amount in the bodies of higher predators
which causes damage to the ecosystem.

B. Blood in arteries has more oxygen than blood
in veins, except for the pulmonary arteries and
pulmonary veins.

C. When blood is spinned in a centrifuge to separate
plasma from the blood cells (RBCs, WBCs,
platelets etc.), blood cells constitute the supernatant
and plasma constitutes the pellet.

D. Poultry is Indias most efficient converter of
low-fibre food stuff (which is unfit for human
consumption) into highly nutritious protein food.

16th NSO - SET B


38. Study the given flow chart regarding some cell
organelles present in a cell.

Which of the following options is incorrect regarding


X, Y and Z?
A. Organelle X can transform solar energy into
chemical energy of carbohydrates.
B. Enzymes of organelle Y are present in the acrosome
of human sperm cell which digest the limiting
membrane of ovum during fertilization.
C. On starvation, organelle Z digests stored food
contents and other cellular components; this
process is called as autophagy.
D. Organelle X can bring about stepwise oxidation
of carbohydrates to produce CO2 and water.

39.

5
40. With respect to typical Mendelian inheritance, which
of the following statements is true for a cross between
a tall plant with yellow seeds (TtYy) and a dwarf
plant with green seeds (ttyy)?

A. Tall plants with yellow seeds and dwarf plants with
green seeds are produced in equal proportion.

B. Both genotypic as well as phenotypic ratios
obtained are same, i.e., 1 : 1 : 1 : 1.

C. This cites an example of a test cross which is
performed to identify the genotype of an unknown
parent.

D. All of these
41. Which of the following is an incorrect match?
Disease
Causative
Mode of
organism
transmission
A. Pulmonary Bacterium Airborne and
tuberculosis
droplet infection
B. Gonorrhoea Bacterium Through sexual
contact
C. Dengue
Virus
Through vector
Culex mosquito
D. Ringworm Fungus
From clothes of
infected person
42. The diagrammatic section given below shows exchange
of gases between an alveolus and a pulmonary blood
capillary.

Given graph shows the percentage yield of a crop in two


crop fields A and B, over a period of time. Analyze the
graph and select the correct statements regarding crop
fields A and B.
(i) In crop field A, chemical fertilizers are added which
do not immediately supply the nutrients and thus
the highest peak is slightly delayed.
(ii) In crop field B, addition of manures results in
sudden increase in crop yield due to more supply
of N, P, K nutrients.
(iii) In crop field B, chemical fertilizers are added and
the gradual decline in crop yield is due to killing
of the useful microbes in the soil as a result of
persistence of chemicals.
(iv) Crop field A is supplied with manure as it is
consistently beneficial for the yield of crop,
whereas crop field B is supplied with chemical
fertilizer as it decreases yield of crop eventually.
A. (i) and (ii)
B. (iii) and (iv)
C. (i), (ii) and (iv)
D. (i), (ii), (iii) and (iv)

Identify the labels (P, Q, R and S) and select the


incorrect option regarding this.
A. P Contain a red pigment
B. Q O2 diffuses from the alveoli to the blood
C. R O2 diffuses from the blood to the alveoli
D. S Blood with high CO2 content

43. The plant tissue shown in the



given figure is

A. A simple permanent tissue,
which stores food material.

B. A complex permanent tissue,
which stores food material.

C. A simple permanent tissue which provides
mechanical strength due to the presence of wall
thickenings.

D. A complex permanent tissue that performs
conduction of water and minerals.

16th NSO - SET B

44. Read the given statements and select the correct


option.
Statement-1 : Ecosystem is the structural and
functional unit of biosphere consisting of abiotic and
biotic components, which interact with each other
and maintain a balance in nature.
Statement-2 : In an ecosystem, energy and matter
are continuously exchanged between living and nonliving components.

A. Both statements 1 and 2 are true and statement 2
is the correct explanation of statement 1.

B. Both statements 1 and 2 are true but statement 2
is not the correct explanation of statement 1.

C.
D.

Statement 1 is true and statement 2 is false.


Both statements 1 and 2 are false.

45. The diagram shows a foetus developing in a uterus.


Which of the labelled parts prevents dessication
of the foetus and acts as a protective cushion that
absorbs shocks?

A.

B.

C.

D.

Achievers Section
DIRECTION (Q. 46 & 47) : Refer the given passage and
answer the following questions.
On the basis of reactivity, we can group the metals into
the following three categories :
(i) Metals of low reactivity.
(ii) Metals of medium reactivity.
(iii) Metals of high reactivity.
Different techniques are to be used for obtaining the
metals falling in each category.
46. The metals high up in the reactivity series are
obtained by

A. Reduction with carbon

B. Electrolytic reduction

C. Reduction by heating

D. Displacement reaction
47. Fe2O3(s) + 2Al(s) 2Fe(l) + Al2O3(s)
The above reaction is known as

highly
Y .
What are X and Y respectively?

A. Electrolysis, endothermic

B. Refining, endothermic

C. Calcination, exothermic

D. Thermite reaction, exothermic

and it is

48. The velocity-time graph for a vehicle is shown below.


Which among the following is the corresponding
acceleration time graph?

A.

B.

C.

D.

49. Read the following statements.



a. __________ are the plants with well differentiated
reproductive tissues which ultimately produce
seeds.

b. Well-developed individuals breed more successfully
than those who are less well-developed and pass
on their genes to next generation. This process is
called as _____________.

c. Nictitating membrane and coccyx bone in human
beings are the examples of __________ organs.

d. ___________ is always an active, energy-requiring
process involving contractions mainly of the
diaphragm and external intercostal muscles.

e. Through the process of __________, cells formed
by meristematic tissues lose the capacity to divide,
transform into permanent tissue and become
specialized to perform certain specific functions.

Select the option which correctly fills the blanks in
any two of the above statements.

A. (a) Cryptogams

(b) Natural selection

B. (c) Vestigial

(d) Expiration

C. (a) Phanaerogams

(e) Differentiation

D. (b) Struggle for existence

(d) Inspiration

16th NSO - SET B

50. Study the following features.


Triploblastic animal
Body can be divided into two similar halves by
only one plane passing through longitudinal axis
of body
No body cavity present between epidermis and
gastrodermis
D igestive system is branched and incomplete
without anus.
Identify the animal on the basis of above given
features.

A.

B.

C.

D.

SPACE FOR ROUGH WORK

ANSWER KEYS
12THNSO
1. (A)
11. (D)
21. (A)
31. (C)
41. (B)

2. (D)
12. (C)
22. (B)
32. (C)
42. (D)

3. (C)
13. (A)
23. (D)
33. (A)
43. (A)

4. (D)
14. (D)
24. (B)
34. (B)
44. (D)

5. (A)
15. (B)
25. (A)
35. (D)
45. (B)

6. (B)
16. (B)
26. (C)
36. (C)
46. (B)

7. (C)
17. (D)
27. (C)
37. (D)
47. (B)

8. (C)
18. (C)
28. (C)
38. (A)
48. (C)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(C)
(B)
(B)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(B)
(B)
(A)
(A)

7. (D)
17. (C)
27. (D)
37. (B)
47. (B)

8. (D)
18. (B)
28. (C)
38. (C)
48. (A)

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(D)
(A)
(B)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(B)
(A)
(B)
(A)

(C)
(D)
(B)
(D)
(A)

7.
17.
27.
37.
47.

(B)
(C)
(B)
(B)
(B)

8.
18.
28.
38.
48.

(B)
(A)
(B)
(A)
(C)

9.
19.
29.
39.
49.

(A)
(D)
(C)
(A)
(D)

10.
20.
30.
40.
50.

(D)
(B)
(B)
(B)
(A)

13THNSO
1. (D)
11. (B)
21. (B)
31. (B)
41. (D)

2. (A)
12. (A)
22. (C)
32. (B)
42. (D)

3. (B)
13. (B)
23. (A)
33. (C)
43. (B)

4. (C)
14. (D)
24. (C)
34. (D)
44. (B)

5. (C)
15. (B)
25. (A)
35. (D)
45. (D)

6. (B)
16. (B)
26. (B)
36. (C)
46. (C)

14THNSO
1.
11.
21.
31.
41.

(B)
(C)
(B)
(C)
(C)

2.
12.
22.
32.
42.

(A)
(B)
(B)
(D)
(C)

3.
13.
23.
33.
43.

(B)
(B)
(B)
(D)
(C)

4.
14.
24.
34.
44.

(C)
(C)
(C)
(D)
(D)

5.
15.
25.
35.
45.

(A)
(B)
(D)
(A)
(C)

6.
16.
26.
36.
46.

15THNSO

1.
11.
21.
31.
41.

(B)
(A)
(D)
(C)
(A)

2.
12.
22.
32.
42.

(D)
(C)
(A)
(A)
(C)

3.
13.
23.
33.
43.

(A)
(B)
(C)
(D)
(C)

4.
14.
24.
34.
44.

(A)
(A)
(B)
(A)
(D)

5.
15.
25.
35.
45.

SETA
(C)
6.
(D)
16.
(A)
26.
(D)
36.
(D)
46.

(B)
(C)
(D)
(A)
(A)

7.
17.
27.
37.
47.

(D)
(A)
(B)
(C)
(B)

8.
18.
28.
38.
48.

(C)
(B)
(A)
(D)
(C)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(C)
(C)
(A)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(B)
(B)
(D)
(B)

1.
11.
21.
31.
41.

(B)
(C)
(C)
(B)
(B)

2.
12.
22.
32.
42.

(C)
(B)
(C)
(B&D)
(A)

3.
13.
23.
33.
43.

(C)
(C)
(A)
(C)
(C)

4.
14.
24.
34.
44.

(B)
(D)
(A)
(A)
(A)

5.
15.
25.
35.
45.

SETB
(B)
6.
(B)
16.
(C)
26.
(B)
36.
(A)
46.

(C)
(A)
(B)
(A)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(D)
(A)
(C)
(D)
(C)

8.
18.
28.
38.
48.

(D)
(D)
(B)
(C)
(C)

9.
19.
29.
39.
49.

(D)
(A)
(B)
(C)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(D)
(D)
(B)
(C)

None
(D)
(C)
(C)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(A)
(B)
(B)
(C)
(D)

8.
18.
28.
38.
48.

(D)
(A)
(A)
(D)
(B)

9.
19.
29.
39.
49.

(B)
(B)
(A)
(A)
(B)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(C)
(A)
(A)
(A)

(C)
(A)
(B)
(B)
(B)

7.
17.
27.
37.
47.

(C)
(C)
(B)
(C)
(D)

8.
18.
28.
38.
48.

(B)
(A)
(B)
(B)
(B)

9.
19.
29.
39.
49.

(C)
(C)
(C)
(B)
(C)

10.
20.
30.
40.
50.

(A)
(B)
(D)
(D)
(A)

16THNSO
SETA
1.
11.
21.
31.
41.

(A)
(A)
(B)
(B)
(C)

2.
12.
22.
32.
42.

(C)
(D)
(D)
(A)
(D)

3.
13.
23.
33.
43.

(C)
(D)
(B)
(A)
(B)

4.
14.
24.
34.
44.

(B)
(D)
(B)
(A)
(D)

5.
15.
25.
35.
45.

(A)
(D)
(A)
(C)
(A)

6.
16.
26.
36.
46.

SETB
1.
11.
21.
31.
41.

(C)
(D)
(A)
(A)
(C)

2.
12.
22.
32.
42.

(B)
(C)
(D)
(C)
(C)

3.
13.
23.
33.
43.

(A)
(D)
(C)
(B)
(A)

4.
14.
24.
34.
44.

(D)
(A)
(A)
(D)
(A)

5.
15.
25.
35.
45.

(D)
(D)
(D)
(A)
(B)

6.
16.
26.
36.
46.