Southwest International Ethnic Culture and Art Center

Winning Proposal / Tongji Architectural Design and
Research Institute



16

AUG2013

by Alison Furuto

Cultural China Kunming Tongji Architectural Design and Research Institute





13


Share on email

Courtesy
of Tongji Architectural Design and Research Institute
Located in the core area of Kunming Chenggong New C.B.D, the main challenge for the design of the
Southwest International Ethnic Culture and Art Center was to integrate the local cultures plus various
functional programs into one contemporary yet harmonious form. Designed by team members Wang

Wensheng. and has a floor area of about 35.000 square meters. to strengthen the cultural relics. their winning proposal takes on an abstract path to integrate the local cultures. The project is 6-stories/36m high. More images and architects’ description after the break. and to deepen cultural exchange and cooperation with Southeast Asia. to take full advantage of the rich cultural resources of Yunnan Province. Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute The Culture Department of Yunnan Province has conceived the Southwest International Ethnic Culture and Art Center as a multi-functional international cultural exchange place in order to increase the protection of the national cultural heritage. Damian Donze and Sidney Gong of theTongji Architectural Design and Research Institute. .

the Hani rice terraces together with the local subtropical plant diversity. dances and songs. we extracted two main aspects for the building to focus on. First. . Second.Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute In the preliminary analysis. the different local cultural identities with their traditional dresses.

. Many cases show that a growing number of new cultural buildings try to directly imitate traditional buildings or even objects. we decided to refrain from that method in order to take on a more abstract path which is more fitting to today’s situation. these new buildings build with new construction methods and new materials can’t successfully portray the original. Generally speaking. Hence.Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute The method for the manifestations of cultural identity was an important issue for us.

This dialog between the outside and the interior creates a rich spatial effect.Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute The footprint of the building was simply derived from the building site while the interior got divided into four. to the point where they finally intersects. in a cone-like manner. The contour of each segment enlarges towards the top. they are . The resulting public atrium is illuminated by a number of skylights that let the sun shine in. round parts that were cut by the building outline. Though the four segments could function individually.

At each entrance. much like a theater curtain. is an ideal location to create an extensive landscape design. Right in the middle of the garden. there is a great exterior amphitheater with 1000 seats that can host big cultural events. almost as if the building was dancing it’s own dance. It is made up of alternating perforated and non-perforated metal panels that cover and protect the building. Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute For the facade. the facade opens up. though.interconnected with many pedestrian bridges to ensure the possibility of free movement throughout the building. and creates the entrance situations. Our focus didn’t stop at the site itself. having a mild climate all year around. . Kunming. we gave special attention to the roof. yet let sunlight enter and lets people see outside. The facade acts like a dress for the building. we tried to implement the local cultures in an abstract way. Even more so at night when the LEDs of the facade create a colorful play. Most of the roof is laid out like a small park and is reserved for the offices on the top floors. we created a green roof garden. however. and in its own way. takes reference from the local minorities. Taking reference from the surrounding subtropical nature and the Hani terraces. however.

the theater in the South and the art studios in the West. the art academy in the East. The first floor of the building is mostly open to the public and accommodates national culture and art displays.masterplan. heritage protection spaces and a cafe. From here the building gets divided up into four parts: the exhibition center in the North. . Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute The underground contains mechanical rooms and an underground parking garage with 169 parking lots.

art and photography. Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute Exhibition Center: Each floor has different types of exhibition spaces for topics such as heritage.1st floor plan. a 70 seat cinema and four 56 seat cinemas. This segment is accessible through two panorama elevators as well as the central escalators that are located between the exhibition segment and the theater segment. are occupied by a cinema complex which contains a 100 seat cinema. . culture. The top two floors. however.

Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute Art Academy: The lower floors contain an art school/education center while the top three floors contain volunteer offices and accommodation for the aforementioned school.underground floor plan. .

suitable for theatrical performances and film viewings. a V.2nd floor plan. All the backstage functions such as: the backstage. four elevators were strategically located at two main entrances while additional support was created with the escalators in the center. room. production studios and rehearsal studios are located in the back and have their own circulation flow. Image Courtesy of Tongji Architectural Design and Research Institute Theater: Located in this segment are: a medium-sized theater with 700 seats. . suitable for dramas. admin offices.P. symphonies and other multi-functional activities.I. dances. a convention center and an amphitheater on the roof with 1000 seats. To be able to cope with the large flow of people at the beginning and at the end of a performance. a small theater with 300 seats.

Related Interests