M A RTI N M E K D O N A

KNJIGA VOĐENJA PREDSTAVE
PORUČNIK SA INIŠMORA
Sektor zvuka

Izvornik:
MARTIN MACDONAUGH: The Lieutenant of Inishmore
Methuen Drama, London 2001.

Džoi. dvadeset godina.Lica: Doni. Pedrik. Kristi. Iz Severne Irske. Sa Inišmora. Kratke kose. Malo podgojen. izmedju četrdeset i pedeset godina. dvadeset jedna godina. duga kosa. godine na ostrvu Inišmor. Sa Inišmora. Dejvijeva sestra. Sa Inišmora. sedamnaest godina. Sa Inišmora. 2 . Pedrikov otac. Iz Severne Irske. izmedju dvadeset i trideset. Zgodan. Dejvi. okrug Golvej. šesnaest godina. Mejred. lepa. Radnja komada odvija se 1993.

a mi smo ljudi koji rade u korist društva. I meni samo što suze nisu krenule na oči kad sam. ali Marks to nije rekao. Ja sam ubio Pedrikovog mačora zato ne pripisuj sebi zasluge za ubistvo mačke u kojem nisi bio ni od kakve pomoći. za Irsku. Niko od nas ne uživa u tome da ubija mačke. Džoi druže. kao mačku što si sam ubio… E Džoi. ali. Da li oni ikoga teraju da kupuje drogu? Ne. kao što se okrenuo protiv sirotog Smrdljivog Tobija. I zar ne oslobadjamo mi Irsku za svakoga? Ne za mene Džoi. Pretpostavljam da je tako. izlazi veseo I razdragan. samo ti to kažem. Kristi Džoi Kristi Džoi Kristi Džoi Kristi Džoi Kristi Kristi Džoi Kristi Dzoi Kristi Kristi (pauza) Džoi Kristi Džoi Kristi Niko od nas nije uživao u današnjem zadatku. nije daleko dan kada će se okrenuti protiv nas. Ko. i ne napraviš frakciju. ja samo kažem..Irski pab. Džoi. Kristi pusti vodu u wc-u. Svaka budala može da kaže ko nije nešto rekao. onda? Nemam pojma. I kao prvo. kao Ludi Pedrik? Irska nacionalna mačkooslobodilačka armija. Samo što znam da bi me u tom slučaju digao u vazduh. Kako sam? Lepo. da to nije bio Marks! S’tobom stvarno ne može da se razgovora. Džoi na sceni u neprijatnom položaju. 3 . Neću sebi pripisivati u zasluge. nakon što bi mi pre toga ubio zlatnu ribicu! Ti nemaš zlatnu ribicu Dzoi. ti stalno nekog drndaš i govoriš ko nešto nije rekao. pošto ubistvo mačke ni ne zaslužuje nikakvo priznanje. Džoi.. Mogao bih. Samo kažem da nije Marks. noć. gde se oseća sigurno i gde će postati neoprezan? E ako je neoprezan. Pa onda. čeka. ti ga ubij sam. Pa ’što onda ne otcepiš jedno krilo.. Al’ zar nije upalilo? Zar nismo ludaka namamili da dodje kući. ko je? Ne znam. O. zar nije upalilo? Što bi rek’o Marks: „Cilj opravdava sredstvo” Nije Marks. nikada ne bih ni ušao u INLu da sam znao da mi je ubijanje mačaka u opisu radnog mesta. INLA se baš srozala u mojim očima. Treba imati pameti pa stisnuti i reći ko nešto jeste rekao.

vezanih nogu. jeste! I nahranio ga kamenjem. Baš lepo što te vidim nakon ovoliko vremena. i to kvalitetnu... jebote? Pitao sam. Pedriče. Zato mi se makni sa puta sad. je li? Doni Jeste. zgazio ga je svojim biciklom a zatim ga je dokrajčio kamenom.. na ivici suza. Dejvi Pretpostavljam da se promenio od kad ga nisi video. Pedrik Brzo se menjaju. a za njima Pedrik. Ulaze Doni I Dejvi. Pedrik (vrišti) Ućutite! 4 . dobio je bolest od koje je postao narandžast. je li. Doni Mi mislimo. je li? Dejvi (vrlo uzbudjen. Spolja se ponovo čuje mačka. Dejvi Kurac si mu kupovao „Whiskas“ i mogu da se kladim u pare da nećeš naći ni jednu konzervu „Whiskas“ u njegovoj kanti za djubre. on izlazi I puca u nju nekoliko puta. Dejvi Jeste. Poseavlja ih na stolice. Ulazi noseći je u ruci. Pedriče! Kupovao sam mu pravu hranu za mačke. djavola! Ko mi kaže. Doni Uopšte ga nismo spazili na putu. Pedrik O. bez daha) I smrdi na imalin! Pedrik Ovo je. Dejvi Spazili smo ga na putu. Ovaj ovde tip. ćale? Vidi kako se sad brzo promenio! A i vas dvojica ćete isto tako da se promenite za minut. Dobri Tomase.. gde mi je mačak. Pedriče. jebote? Pedrik A? Doni Dobio je bolest od koje je postao narandžast. Dejvi Nahranio ga kamenjem.Džoi Briga mene I za tebe I za Irsku I za sve… Ja sam ovde došao da uradim posao. „Whiskas“ i te stvari. ovaj što mački daje samo najjevtiniju hranu. Pedriče! Doni Priznao je. Doni Nisam mu to davao. Gde je Dobri Tomas? Doni Mislimo da je pobegao! Pedrik Vi mislite da je pobegao. Kristi I Džoi vide da dolazi Pedrik I sakriju se u wc. Dejvi Nije istina. dakle. Pedriče. je li? Zato ste ovo smislili? Da li je Dobri Tomas mrtav? Odgovori mi! Doni (pauza) Jeste. Pedrik (Dejviju) Gde je moj mačak? A? Gde mi je mačak. živo. Pedrik Zdravo. Mačke se brzo menjaju. Čuje se mačka spolja. Dobri Tomas.

Onda dodje vreme da se svi mi dobro pogledamo i kažemo „Sad je vreme da se to okonča. Pedrik (pauza) O čemu se radi... ljudi? Kristi Spusti svoje pucaljke na sto. dečače.. to bi bilo mila majka. Pedriče. samo sekund da ubijem ćaleta. Pedriče. Pedrik (Doniju) Kako s tobom stoje stvari? Doni (pauza) Grešan sam što sam mu ponekad. a pas nikada ništa loše nije uradio. ali sa dodatkom vitamina. Pedriče. hrabreći me rečima „Ovo je za mene i za Irsku. Pedrik Dobri Tomas ostavljen je tebi na čuvanje.. Svog jedinog prijatelja na kugli zemaljskoj za 15 godina. Pedriče Osborne! I briga me ako mi razneseš mozak. Dejvi Ja neću da se ispovedim jer ne postoji ništa što sam skrivio. i jadnik? Dejvi Jeste! A i ti si. vas dvojica ovde? Upadajte.. Pedrik Taj zločin ne zastareva. i tako sam se u ovo upleo! Pedrik Moj mačak je sad. I Dobri Tomas sada je mrtav. i ne samo što si mu odsekao nos. Samo sam pokušavao da jadničku spasem život. Zapamti to“ dok ja budem postavljao bombe po pabovima ili budem pucao na gradjevinske radnike. Kristi Polako Džoi.) Ono što želim da zapamtite dok vam meci budu prolazili kroz glavu. To su jedine činjenice koje sud priznaje. zbogom. Ceo moj svet se srušio. Ispovedite se odmah. Uh. nekako bi ga zašili kasnije..“ 5 . Nikada me više neće pogledati svojim očima u kojima se nazire osmeh. kupovao „Frosti“. pre nego što se sretnete sa svojim tvorcem. Džoi! Otkud. Pedriče.Doni Dejvi (ljutito) Kupujem „Whiskas“. jebote. nego si naterao njegovog koker-španijela da ga pojede. to je u redu. To što se drkaš unaokolo i proganjaš ove što duvaju.. nego se još i zagrcnuo i udavio. Ulaze Kristi I Džoi Kristi Pedrik Zdravo Pedriče Kristi. Džoi Lagano Kristi Smrdljivi Tobi bio je poslednja kap koja je prelila čašu. Pedriče. Ti si ludi kreten i svi to znaju! Eto tako! Doni (šokiran) O Dejvi. Ne. Došlo je vreme da se okonča. Ali to što si se napenalio na jednog od glavnih dilera. On mi se nikada više neće vratiti. A sada. Evo.. (Pauza. jeste to da je to jedina zaslužena kazna za one koji se tako neljudski ophode prema nedužnim irskim mačkama. momče. Sad začepite dok održim svoj govor. tipa bez . poverio sam ti na čuvanje. dakle. Nisam ja kriv sto je Dobri Tomas mrtav. Nemoj mene. ali samo ponekad. ćale.

Pedrik Kristi Pedrik Kristi Pedrik Uvek si imao nešto protiv mene. Zašto? Kristi (brzo razmišlja) Aaa. Nadjačan. Džoi takodje. Ako me razumeš. umre ti mačka i joć plus ostaneš bez glave. Pedrik Kristi. Uvek si bio osećajan čovek. Sećaš me se. a tada si imala deset godina. Džoi se predaje. Bez ikakvog razloga. Pedrik Nešto ću vam reći. Svi zbunjeni I začuđeni. Kristi nategne svoju pušku. Kristi. pretpostavljam. bre? Ne bi valjda ubio čoveka pred njegovim ocem? Tata. 6 . Čuli smo da ti je mačak umro. Bez razloga.. trudio sam se. Kristi (smeši se) Tvoj siroti mačor. Zar nisam od tada porasla? Pedrik Jesi. je li? Pedrik Jeste. Jedna od tih stvari čini me neopisivo više tužnim od one druge. Baš nemaš sreće. tatice. Vežbao si da ubiješ iz samostrela po mraku. Džoi Smrt tvog mačora. Ne misliš valjda da bih to uradio? Doni Jok ne bi! Dejvi Kurac ne bi! Pedrik Čekaj Kristi. Samo prevelik entuzijasta. Kristi Uvek si bio dobar vojnik. momci. k’o neko dete. je l’ da da ti ne bi voleo da gledaš kako me pred tobom ubijaju? Zar ti to ne bi stvorilo traumu? Doni Ma boli me kurac! Zar se nisi upravo ti spremao da mi prosviraš glavu.. Džoi. Ulazi Mejred Mejred Mogu li nekako da pomognem. Prvo sam pomislio „Šta radi ovaj momak sa karminom na ustima?“ Mejred (krijući povredjenost) Zar je lepo tako nešto reći devojci? Pedrik Nije. idiote jedan. Pedri Tačno. Poručniče? Pedrik (pauza) Zar ti nisi ćerka Šejmusa Klejvena? Mejred Jesam. Džoi Hvala ti. Ti baš nikad ne opraštaš. Da. Daj mi vremena da se pomolim za dušu mog sirotog mačora. Mejred puca iz puške I izbija Kristiju pištolj. i bilo nam je žao što ti se dve ružne stvari dešavaju u istoj nedelji. Pedrik koristi situaciju I uzima svoje pištolje natrag. Pedriče. dakle? Pedrik Sećam se da si me jurila i moljakala da te povedem kad sam pošao da oslobodim Severnu Irsku. ali takav sam ti ja. Mejred Jedanaest. Odavno sam ti se za to izvinio.. jebote? Pedrik Ma samo sam se šalio sa tobom. Pedriče. Sad imam šesnaest. ali mogu da se kladim da ni za sto godina nećete pogoditi koja. Osim što si mi izbio oko..

tako da ništa ne propuštam. Mejred Onda neću ni da ti kažem poruku koju imam za tebe! Pedri Kakvu poruku? Mejred Nikakvu.) Mejred Dakle. kurvice jedna mala! Pedrik Misliš da se ja šalim? Mejred Misliš da se ja šalim? Pedri (duga pauza) Imaš muda. Ne trebaju nam takve devojke. ja to ne znam.! Takvo je pravilo. Kristi? Kristi Rekao sam da mi je žao što sam ubio tvog mačora. Mejred Nije valjda da više voliš momke? Pedrik Ne volim ih! Takvima što više vole mladiće mesto nije medju irskim teroristima.. Ne. Najgori deo ove operacije bilo je ubijanje mačke. čoveče. više voliš cure sa Inišmora? Pedrik Ne. ali morali smo nekako da te navučemo. Pedrik Mnoge. hoćeš li da me vodiš? Pedrik Je l’ ti ne čuješ? Ne zanimaju me nikakva društvena okupljanja koja nemaju veze sa oslobodjenjem Irske. Žao mi je. Zaboravila sam. Mejred ’Oćeš li me ovog puta povesti sa sobom kad se budeš vraćao. molim te. pošto u petak ima igranka u crkvenoj porti. Mejred (skoro sa suzama) Osim kad su lepe? Čak ne ni kad su prosečnog izgleda ali na primer mogu kravi da izbiju oko sa šezdeset metara? Pedrik Ne. Pedrik Odmah da si mi prenela poruku. tvoja poslednja reč u vezi te stvari jeste da me ne primiš u INLU? Baš nikad? Pedrik Ne dok se ja išta budem pitao u INLI. izvini što smo ti ubili mačora. Zbog moje mame. Nemoj me u glavu. Mejred To nije fer prema ženama. Pedrik Pa nije. Kristi Pedriče. zaista. tvrdim. a priznaćeš da je upalilo. Mejred Nemam. Morao sam da nadjem svoj mir pre nego što umrem.Mejred Mora da se devojke po Severnoj Irskoj lome da te stignu ako im udeljuješ takve komplimente.. ako već misliš da sam tako opasna? Pedrik Ne primamo devojke u INLU. (Pauza.) Radi se o mom mačoru? Mejred Da l’ jeste il’ nije.. Pedrik (pauza) Šta to reče. u svakom slučaju. sumnjičav. Pedriče. Osim kad su lepe. Pedrik Koju poruku si imala za mene? (Odjednom uzrujan. Mejred Dobro. a I devojke su na severu pravi akrepi. ali mene to ne zanima. Ima još mnogo toga da se uradi do dana kad Irskom više ne bude upravljala tudja. O. Mejred Dakle. 7 . Pedrik u besu upuca Dzoija. monarhistička ruka. britanska.

Mejred? I ja sam jutros ubio jednu mačku ali sam za to imao razloga.. bre. Dva. Dejvi Pedrik Mejred Pedrik Mejred Doni Dejvi Doni Pedrik Mejred Dejvi Pedrik Doni Dejvi Pedrik Doni Dejvi Pedrik Skloni se od moje sestre. je l’ da? Da brojimo do tri? Da brojimo do tri. Isuse.! Jedan. Ubiću samo mog ćaleta. Mejred. Dejvi. Ako ću već da otputujem gore na sever zajedno sa tobom. Opravdano.! Ovo nije fer! Zar nisu bednici? Tri.. okreće ga I krece da ga poljubi. Ne.. Šta je bio razlog? Izgledala je užasno nehigijenski.. Kao na filmu. Ja govorim o onima što kokaju fine. Zbogom. Imao sam spisak negde ali sam ga izgubio. i njemu i onom tamo drkošu pored njega. čiste mačke.. Kao što je moj mačor sa kojim sam htela da se pozdravim jer ga neću videti neko vreme. Čekaj.. Isuse.! Preplaše ih I izbace.. Mada. ne ostavljaj za sutra. Pedrik Mejred Pedrik Mejred Pedrik Mejred Pedrik Mejred Vidi je. pa valjda treba da počnem da se navikavam na pravo oružje. Ne volim prljave mačke.. rekla bih. Vi se to opet šalakate sa nama. Mejred mu prilazi. ali ako je porodica. ljubavi? Da napustimo INLU i osnujemo „Armiju Dobrog Tomasa“. Treba da napravimo top listu valjanih meta.. ovo ti je brat? Baš sam se spremao da mu prosviram glavu... onda neću. ma daj. (Pauza. A što možeš danas. Doni. Apsolutno. da. O.) Mogu li nešto da ti kažem. Idem da se presvučem onda… Možeš li da izdržiš bez mene pet minuta. 8 ... bre. sva od krvi. Cenim to. Ajoj. Dejvi ih prekida.. Nisam mogla da ga nadjem...Pedrik ga upuca nekoliko puta.. Od jedan do dvadeset. Do pola izbljuzgana u crni imalin. Ko će biti na vrhu tvoje liste? Ljudi koji ubijaju mačke bez razloga.! Zbogom. Dobra je to meta.. osim ako ti imaš bolju ideju.

Mejred. Slobodna za momke i devojke da u njoj plešu i pevaju. Slobodna za mačke da u njoj žive bez straha da će im neko prosvirati glavu pištoljem. ne bih se ja tako šalio. Da li je to previše? Da li je? Mejred Izgleda da jeste. čuje se zvuk praznog pištolja. jedino što sam oduvek želeo bilo je da Irska opet bude slobodna. Izgleda da jeste. U histeričnom smehu ona proba još dva puta I treći put uspe. reče? Onaj političar? Mejred Aha. Jedno biće. Pedrik Kakve veze ima taj matorac sa mrtvim mačkama. Mrak. Pedrik Ser Rodžer. ali mislim da ima veze sa smaknućem jednog hrabrog čoveka. Svako sa po jednom mrtvom mačkom. Mejred? Mejred Nema ničeg nehigijenskog u vezi sa mojom mačkom. Pedriče. Baš smo par.. Ko kaže da nemamo ništa drugo zajedničko osim što ubijamo ljude? Ne. Slobodna da se deca u njoj jurcaju i igraju. Pedrik O.. Mejred Da. Mejred Ne ni kada se radi o Ser Rodžeru. 9 . Moj mačor više nikada neće otići u švaleraciju. Pedriče. Pedrik (pauza) Ne. Pedrik Vidi je. a tako je voleo dobru švaleraciju. Prislanja mu pištolj uz glavu.Pedrik Mora da je u švaleraciji. Mejred O. Znaš. Ne kada se radi o Dobrom Tomasu.