QUANTITATIVE APTITUDE

Question 1: A boat moves downstream at the rate of 8 kmph and upstream at a rate of 5 kmph. The speed of the boat in still water is? 1. 2. 3. 4. 5. 6 kmph 6.5 kmph 7 kmph 7.5 kmph ??

Correct Answer: 2.

Question 2: Mr. Wagle goes to work by a bus. One day he falls asleep when the bus still has twice as far to go as it has already gone. Halfway through the trip he wakes up as the bus bounces over some bad potholes. When he finally falls asleep again, the bus still has half the distance to go that it has already traveled. Fortunately, Mr. Wagle wakes up at the end of his trip. What portion of the total trip did Mr. Wagle sleep?

1. 2. 3. 4. 5.

1/2 1/3 1/4 2/3

Correct Answer : 1.

Question 3:

How many bonds are present in CO2 molecule?

1. 2. 3. 4. 5.

1 2 3 4

Correct Answer : 4.

Question 4:

If the Arithmetic mean is 34 and geometric mean is 16 then what is greatest number in that series of numbers?

1. 2. 3. 4. 5.

448 56 64 74

Correct Answer: 3.

Question 5:

A blindfolded man is asked to sit in the front of a carrom board. The holes of the board are shut with lids in random order, i.e. any number of all the four holes can be shut or open. Now the man is supposed to touch any two holes at a time and can do the following. • Open the closed hole. • Close the open hole. • Let the hole be as it is. After he has done it, the carrom board is rotated and again brought to some position. The man is again not aware of what are the holes, which are open or closed. How much minimum number of turns does the blindfolded man require to either open all the holes or close all the holes? Note that whenever all the holes are either open or close, there will be an alarm so that the blindfolded man will know that he has won.

1. 2. 3. 4. 5.

5 4 2 8

Correct Answer: 1.

Question 6:

I went to have my glasses _____.

1. 2. 3. 4. 5.

fit fitted fit on fitted on

Correct Answer : 2.

Question 7:

39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?

1. 2. 3. 4. 5.

10 13 14 15

Correct Answer: 2.

Question 8:

A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs. What is the distance travelled

1. 2. 3. 4. 5.

210 kms 30 kms 20 kms none of these

Correct Answer : 2.

Question 9:

Find the next term in the series 0,5,8,17

1. 2. 3. 4. 5.

18 24 32 48

Correct Answer : 2.

Question 10:

She would ___________ the truth in his teeth, and he could do what he chose

1. 2. 3. 4. 5.

scribble fling operate blend

Correct Answer : 2.

Question 11:

If the wheel of a bicycle makes 560 revolutions in travelling 1.1 km, what is its radius?

1. 2. 3. 4. 5.

31.25 33.25 32.25 30.25

cm cm cm cm

Correct Answer : 1. Question 12:

A speed of 14 metres per second is the same as:

1. 2. 3. 4. 5.

28 km / hr 46.6 km / hr 50.4 km / hr 70 km / hr

Correct Answer : 3.

Question 13:

If in a certain code 'RANGE' is coded as 12345 and 'RANDOM' is coded as 123678, then the code for the word 'MANGO' would be

1. 2. 3. 4. 5.

82543 82346 84563 82357

Correct Answer : 1.

Question 14: After three years, father's age will be ten years more than twice the son's age. What is the father's present age.

1. 2. 3. 4. 5.

33 years. 22years. 44years. 34years.

Correct Answer : 1.

Question 15:

A train of length 150 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What is the speed of the train in km/hr?

1. 2. 3. 4. 5.

13.33 26.67 40 66.67

Correct Answer : 3.

Question 16: What is Average age of class? The average age of a class is 15.8 years. The average age of boys in the class is 16.4 years while that of girls is 15.4 years. What is the ratio of boys to girls in the class?

1. 2. 3. 4. 5.

1:2 3:4 3:5 None of these

Correct Answer : 4.

Question 17: Which of the following trains is the fastest ? 1. 2. 3. 4. 5. 25 m/sec 1500 m/min 90 km/hr None of these

Correct Answer : 4.

Question 18: If a man can see 500m through one eye then how long he can see through two eyes?

1. 2. 3. 4. 5.

1000 100 500 250

Correct Answer : 3.

Question 19:

If the compound interest on a sum for 2 years at 12½% per annum is Rs. 510, the simple interest on the same sum at the same rate for the same period of time is :

1. 2. 3. 4. 5.

Rs. Rs. Rs. Rs.

400 450 460 480

Correct Answer : 4.

Question 20:

The marked price of a table is Rs 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?

1. 2. 3. 4. 5.

Rs 2400 Rs 2160 Rs 2100 Rs 2052 None of these

Correct Answer : 4.

Question 21:

A room 8m*6m.Is covered with a carpet of width 2m. Find the length of the carpet?

1. 2. 3. 4. 5.

12m 36m 24m 48m

Correct Answer : 3.

Question 22:

Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728

1. 2. 3. 4. 5.

12 20 8 None of These

Correct Answer : 3.

Question 23:

A farmer sold two of his cows for 210/-. He sold one cow at a profit of 10% and other for a loss of 10%. Totally he gained 5% on selling both the cows. What is the original cost of each cow?

1. 2. 3. 4.

130 150 120 115

and and and and

70 50 80 85

Correct Answer : 2.

Question 24:

Directions: In the following sentence some parts have been underlined and labelled A, B, C and D. identify the part that contains an error. If there is no error in any part of the sentence, mark your answer as E. (A) You should (B) speak (C) the truth (D) always. (E) No error

1. 2. 3. 4. 5.

A B C D E

Correct Answer : 4.

Question 25:

It is the height of the tourist season now. _____ the rooms in the hotels are reserved.

1. 2. 3. 4. 5.

Almost Almost of Almost all of Most of all

Correct Answer : 3.

Question 26:

The bachalor never married. Most people thought it was because of misogyny.

1. 2. 3. 4. 5.

Capitalization Punctuation Spelling Grammar

Correct Answer : 3.

Question 27: Directions: Fill in the blank spaces with the letters given below to make words.

1. 2. 3. 4. 5.

C CC K CK

Correct Answer : 1.

Question 28:

By next month Ms. Jones will be Mayor of Tallahassee for two years.

1. 2. 3. 4. 5.

will be Mayor of Tallahassee will have been Mayor of Tallahassee will be mayor of Tallahassee will have been mayor of Tallahassee could have been mayor of Tallahassee

Correct Answer : 4.

Question 29: The older we grow

1. 2. 3. 4. 5.

the wiser we become wiser we become the wisest we become we grow wiser

Correct Answer : 1.

Question 30:

He said (A) that he (B) can (C) do anything (D) to get rich. (E) No error. Directions: In the following sentence, some parts have been underlined and labelled as (A), (B), (C) and (D). Identify the underlined part that contains an error. If there is no error in any part, mark your answer as (E).

1. 2. 3. 4. 5.

A B C D E

Correct Answer : 1.

Question 31:

Babu is weak ……English

1. 2. 3. 4. 5.

at by for with

Correct Answer : 1.

Question 32:

If you don't understand, don't hesitate _____.

1. 2. 3. 4. 5.

ask a question to ask a question asking a question to asking a question

Correct Answer : 1.

Question 33: Only after I went home did I remember my dental appointment. 1. 2. 3. 4. 5. went home had went home had gone home gone home should go home

Correct Answer : 3.

Question 34: The meaning of the phrase 'wet blanket' is 1. 2. 3. 4. 5. cold oily kill-joy shaking

Correct Answer : 3.

Question 35: When I was halfway down the stairs, I suddenly knew what I had wanted to have said.

1. 2. 3. 4. 5.

to have said too say to have been said to had say to say

Correct Answer : 5.

Question 36: My foot is……….

1. hurting

2. paining 3. aching 4. painful 5. Correct Answer : 1.

Question 37: Mail-order shopping can be convenient and timesaving with appropriate precautions, it is safe as well.

1. 2. 3. 4. 5.

can be convenient and timesaving can be convenient and timesaving; should be convenient and time saving; could be convenient and time saving; can be convenient and time-saving;

Correct Answer: 5.

Question 38: If you listened more carefully, you… so many mistakes

1. 2. 3. 4. 5.

wouldn't have made won't make wouldn't make couldn't make

Correct Answer : 3.

Question 39: There are now many kinds of dictionaries, such as a dictionary of synonyms and antonyms, a biographical dictionary, and a geographical dictionary with pronunciations given.

1. with pronunciations given 2. that has pronunciations given 3. with pronunciations' given

4. that have pronunciations given 5. that do have pronunciations given Correct Answer : 1.

Question 40: Eating, drinking, and to stay up late at night were among her pleasures.

1. 2. 3. 4. 5.

to stay up late to remain up late staying up late she liked staying up late trying to stay up late

Correct Answer : 3.

Question 41:

Stephen (A) is good (B) at mathematics. He (C) makes (D) a few mistakes in math. (E) No error Directions: In the following sentence, some parts have been underlined and labelled as (A), (B), (C) and (D). Identify the underlined part that contains an error. If there is no error in any part, mark your answer as (E).

1. 2. 3. 4. 5.

A B C D E

Correct Answer : 1.

Question 42: The government had put a ban on wine. Change the voice of the given sentences

1. A ban had been put on the wine by the government. 2. A ban has been put on wine by the government. 3. A ban was put on wine by the government.

4. A ban had to be put on wine by the government. 5. Correct Answer : 1.

Question 43: I. Ramesh lost both hands. II. Ramesh lost both of his hands. Directions: In the following question two sentences, labeled I and II, have been given. Mark your answer as

1. 2. 3. 4. 5.

if if if if

only sentence I is correct only sentence II is correct both are correct neither of the two is correct

Correct Answer : 2.

Question 44: By this time next year Johanna will begin classes at the University of Colorado.

1. 2. 3. 4. 5.

will begin classes will have begun classes has began classes should begin classes should have begun classes

Correct Answer : 2.

Question 45: In a liberal arts curriculum, it is assumed that graduates will _______ about English, languages, literature, history, and the other social sciences.

1. 2. 3. 4. 5.

know know how knowledge knowing

Correct Answer : 1.

Question 46: A person who brings goods illegally in to the country is 1. importer 2. Exporter 3. Fraud 4. Smuggler 5. Correct Answer : 4.

Question 47:

She……to go with him to the cinema.

1. 2. 3. 4. 5.

denied rejected declined refused

Correct Answer : 4.

Question 48: The passive form of 'I' sure he would have made a cake'.

1. 2. 3. 4. 5.

I'm I'm I'm I'm

sure sure sure sure

a cake had been made by him. he would make a cake a cake could have been made by him. a cake would have been made by him

Correct Answer : 4.

Question 49: The hybrid tomatoes is immune to most common diseases.

1. 2. 3. 4. 5.

Capitalization Punctuation Spelling Grammar

Correct Answer : 4.

Question 50: Some retirement communities will not sell property to new residents unless they are about ___________ the rest of the residents.

1. 2. 3. 4. 5.

the the the the

same same same same

age old age as old as

Correct Answer : 3.

Question 51: I… my grandparents once in two weeks

1. 2. 3. 4. 5.

am visiting will visit visited visit

Correct Answer : 4.

Question 52: The inventor create several specious ideas to solve the problem.

1. 2. 3. 4. 5.

Capitalization Punctuation Spelling Grammar

Correct Answer : 4.

Question 53:

Can you please … a tune?

1. 2. 3. 4. 5.

sing hum play strike

Correct Answer : 2.

Question 54: Last summer I worked in the chemical laboratory at the Brass Company; most the work came into the lab for testing marked with the words top priority .

1. 2. 3. 4. 5.

words top priority words-top priority words: Top priority words, “ Top Priority.” Words “top priority.”

Correct Answer : 1.

Question 55: People claim to have seen the suspect in several cities. Change the voice of the given sentences:

1. 2. 3. 4. 5.

The The The The

suspect suspect suspect suspect

is being seen in several cities. has been seen by the people in several cities. is claimed to have been seen in several cities. was seen by people in several cities.

Correct Answer : 3.

Question 56: Because she had an astounding memory, Sue has never forgotten an important equation.

1. 2. 3. 4. 5.

had an could have had has did have has had

Correct Answer : 3.

Question 57: As a result of his method for early music education, Shinichi Suzuki has been known as one of the world's great violin teachers.

1. 2. 3. 4. 5.

has been known as one had been known as one is seen as one is being seen as one has been one

Correct Answer : 3.

Question 58: Valarie claims that cats made the best pets.

1. 2. 3. 4. 5.

made the best pets. could be the best pets. are the best pets. make of the best pets make the best pets.

Correct Answer : 2.

Question 59: By the time a baby has reached his first birthday, he should, without the help of an adult, _________ sit up or even stand up.

1. 2. 3. 4. 5.

to be able to able to to be able be able to

Correct Answer : 4.

Question 60: The people had resisted the cruel laws. Change the voice of the given sentences:

1. 2. 3. 4. 5.

The The The The

cruel cruel cruel cruel

laws laws laws laws

had been resisted by the people. been resisted by the people. were resisted by the people. resisted by the people.

Correct Answer : 2.

Question 61: The child (A) did not (B) take the medicine because (C) it tasted (D) bitterly. (E) No error Directions: In the following sentence, some parts have been underlined and labelled as (A), (B), (C) and (D). Identify the underlined part that contains an error. If there is no error in any part, mark your answer as (E).

1. 2. 3. 4. 5.

A B C D E

Correct Answer : 4.

Question 62: Bag of letters for conveyance by post 1. mail 2. male 3. maile 4. melee 5. Correct Answer : 1.

Question 63: Question : Directions: Fill in the blank spaces with the letters given below to make words. 1. 2. 3. 4. 5. C CC K CK

Correct Answer : 1.

Question 64: He will have pulled the bucket out of the well. Change the voice of the given sentences:

1. 2. 3. 4. 5.

The The The The

bucket bucket bucket bucket

will will will will

have have have have

been pulled out of the well by him pulled out of the well by him. to be pulled out of the well by him. pull out of the well by him.

Correct Answer : 1.

Question 65:

Someone gives the school gerbils every year.

1. 2. 3. 4. 5.

Someone gives the school gerbils Some one gives the school gerbils Some one gives the School gerbils There is a person that gives the school gerbils An individual gave gerbils

Correct Answer : 1.

Question 66: I. He knows both the girls. II. He knows both girls. Directions: In the following question two sentences, labeled I and II, have been given. Mark your answer as

1. 2. 3. 4. 5.

if if if if

only sentence I is correct only sentence II is correct both are correct neither of the two is correct

Correct Answer : 1.

Question 67: Choose the correctly spelt word;

1. tuition 2. tution

3. tushion 4. tushan 5. Correct Answer : 1.

Question 68:

Would you like to go to a movie or a play?" "It _____ to me."

1. 2. 3. 4. 5.

makes no difference makes not a difference is indifferent is not a difference

Correct Answer : 1.

Question 69: (A) Most men are fond of the bread. (B) Most men are fond of bread. Two sentences are given below. Choose an option that best characterizes the sentences.

1. 2. 3. 4. 5.

(A) Most men are fond of the bread. only (B) is correct Both (A) and (B) are correct Both (A) and (B) are wrong

Correct Answer : 2.

Question 70: They quarreled.....................division of the body.

1. 2. 3. 4. 5.

about on upon over for

Correct Answer : 4.

Question 71: David was known for belching; and telling inappropriate jokes in public.

1. 2. 3. 4. 5.

Capitalization Punctuation Spelling Grammar

Correct Answer : 1.

Question 72: Although the name was not popularized until the middle ages, engineering ________ civilization.

1. 2. 3. 4. 5.

as old as is as old as that is old as as old as that

Correct Answer : 2.

Question 73: Many people like my plan. Will you _____ it ?.

1. 2. 3. 4. 5.

agree with agree to agree agree about

Correct Answer : 2.

Question 74: The resultant of two forces is maximum when the angle between them is 1. 2. 3. 4. 5. 180 90 120 0

Correct Answer : 2.

Question 75: The moment of inertia of uniformly rotating body is suddenly reduced to half its value its angular velocity 1. remains the same 2. reduces to half 3. doubles 4. zero 5. Correct Answer : 3.

Question 76: An air bubble in water shines because of the phenomenon of 1. 2. 3. 4. 5. dispersion diffraction reflection total internal reflection

Correct Answer : 4.

Question 77: In a JFET gates are always – 1. forward biased 2. reverse biased 3. unbiased 4. none 5. Correct Answer : 3.

Question 78:

On an arched railway over bridge, a car A is at rest at the highest point. An identical car B is moving over the bridge with a uniform speed 'v'. Then at the highest point of the bridge, 1. reaction of bridge on car A is equal to the reaction of bridge on car B 2. reaction of bridge on car A is more than the reaction of bridge on car B 3. reaction of bridge in car B is more than the reaction of bridge on car A 4. the reaction of the bridge on car A remains constant while the reaction of the bridge on car B increases with the speed 'v' of car B. 5. none of the above. Correct Answer : 2.

Question 79:

A bucket containing water is rotated in vertical circle at a high speed. What will happen to the water when the bucket is upside down at the highest point? 1. 2. 3. 4. 5. All the water will spill out Some water will spill out Water will be thrown out at a tangent No water will spill out

Correct Answer : 4.

Question 80: Faraday’s Law of Magnetic Induction states that 1. The flow of electrons can be used to generate a magnetic field 2. The magnetic forces of the material's electrons will be affected by an external magnetic field 3. Iron filings can be used to produce an indication of a flaw 4. Flux leakage is the byproduct of magnetic fields when testing aluminum alloys. 5. Correct Answer : 1.

Question 81: At room temperature ,the r.m.s velocity of the molecules of a diatomic gas is found to be 1930 ms^ -1.The gas is 1. 2. 3. 4. 5. hydrogen fluorine oxygen chlorine

Correct Answer : 1.

Question 82: A constant voltage is applied between the 2 ends of a uniform metallic wire. Some heat is developed in it. The heat developed is doubled if 1. 2. 3. 4. 5. both the length and radius of the wire are halved. both the length and radius of the wire are doubled the radius of the wire is doubled the length of the wire is doubled

Correct Answer : 2.

Question 83: Which of the following plots would be a straight line ? 1. 2. 3. 4. 5. Logarithm of decay rate against logarithm of time Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei Decay rate against time Number of decaying nuclei against time

Correct Answer : 2.

Question 84: The X-rays beam coming from an X-ray tube will be: 1. Monochromatic 2. Having all wavelengths smaller than a certain minimum wavelength 3. Having all wavelengths smaller than a certain minimum wavelength 4. Having all wavelengths lying between a minimum and a maximum wavelength Correct Answer : 3.

Question 85: The unit of refractive index is? 1. 2. 3. 4. 5. metre degree dioptre no unit

Correct Answer : 2.

Question 86: Intensity of gravitational field inside a hollow spherical shell is 1. 2. 3. 4. 5. variable minimum maximum zero

Correct Answer : 4.

Question 87: In a region, steady and uniform electric and magnetic fields are present. These two fields are parallel to each other. A charged particle is released from rest in this region. The path of the particle will be a 1. circle 2. helix 3. straight line

4. ellipse 5. Correct Answer : 3.

Question 88:

The focal length of a convex lens when placed in air and then in water will 1. 2. 3. 4. 5. Increase in water with respect to air Increase in air with respect to water Decrease in water with respect to. air Remain the same

Correct Answer : 1.

Question 89: Zener diode is used for 1. 2. 3. 4. 5. rectification amplification voltage stabilization modulation

Correct Answer : 3.

Question 90: Two spherical conductors A and B of radii 1 mm and 2 mm are separated by a distance of 5 cm and are uniformly charged. If the spheres are connected by a conducting wire then in equilibrium condition, the ratio of the magnitude of the electric fields at the surface of spheres A and B is 1. 2. 3. 4. 5. 1 4 1 2 : : : : 4 1 2 1

Correct Answer : 4.

Question 91: The five steps in the formation of a star from gases is 1. 2. 3. 4. 5. protostar neutron star red-giant star pulsar

Correct Answer : 1.

Question 92: An object weighing 15 new tons is lifted from the ground to a height of 0.22 meter. The increase in the object’s gravitational potential energy is approximately 1. 2. 3. 4. 5. 310 J 32 J 3.3 J 0.34 J

Correct Answer : 3.

Question 93: If a bomb was released from a plane moving with uniform velocity, by the time the bomb reached the ground, the plane would be 1. 2. 3. 4. 5. vertically above the bomb ahead of the bomb behind the bomb ahead or behind depending on its velocity

Correct Answer : 1.

Question 94: The focal length of a convex lens when placed in air and then in water will 1. 2. 3. 4. 5. Increase in water with respect to air Increase in air with respect to water Decrease in water with respect to. air Remain the same

Correct Answer : 1.

Question 95:

If the force of gravity were to disappear suddenly 1. 2. 3. 4. 5. Man would sink to the bottom of the earth The whole universe would collapse The earth would break into many pieces to form different planets Nothing would happen

Correct Answer : 2.

Question 96: Which day is celebrated as Science day? 1. 2. 3. 4. 5. September 5 November 14 February 28 October 4

Correct Answer : 3.

Question 97: A particle of mass 100 g is thrown vertically upwards with a speed of 5 m/s. the work done by the force of gravity during the time the particle goes up is 1. 2. 3. 4. 5. 0.5 J -0.5 J -1.25 J 1.25 J

Correct Answer : 3.

Question 98: A bomb of mass 16 kg at rest explodes into two pieces of masses of 4 kg and 12 kg. The velocity of the 12 kg mass is 4 ms-1. The kinetic energy of the other mass is 1. 2. 3. 4. 5. 96 J 144 J 288 J 192 J

Correct Answer : 3.

Question 99: Electro cardio graph is used to study 1. 2. 3. 4. 5. Blood pressure Function of lungs Function of heart Function of liver

Correct Answer : 3.

Question 100: A force of 20N acts on a body of mass 2 kg initially at rest. Find the work done in 2 seconds. 1. 2. 3. 4. 5. 400J 20J 10J 5J

Correct Answer : 1.

Question 101: A parallel plate capacitor is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are moved further apart by means of insulating handles 1. The charge on the capacitor increases. 2. The voltage across the plates increases. 3. The capacitance increases.

4. The electrostatic energy stored in the capacitor decreases. 5. Correct Answer : 2.

Question 102: The displacement of a body is directly proportional to the square of time.Its acceleration 1. 2. 3. 4. 5. constant decreases increases zero

Correct Answer : 1.

Question 103: A particle is moving eastward with a velocity 5 m/sec. In 10 seconds, the velocity changes to 5 m/s northward. The average acceleration in this time is 1. 2. 3. 4. 5. 122m/sec2 towards northeastern 12m/sec2 towards northwest 12m/sec2 towards northwest 12m/sec2 towards northeast

Correct Answer : 4.

Question 104: The sky is blue in colour because of 1. 2. 3. 4. 5. The moisture present in the air The scattering of light by dust particles or air molecules Combination of various lights producing blue colour All the above

Correct Answer : 2.

Question 105: The wire having a black plastic cover is a 1. 2. 3. 4. 5. live wire neutral wire earth wire none of these

Correct Answer : 1.

Question 106: A player caught a cricket ball of mass 150 g moving at a rate of 20 m/s. If the catching process is completed in 0.1 s, the force of the blow exerted by the ball on the hand of the player is equal to 1. 2. 3. 4. 5. 300 N 150 N 3N 30 N

Correct Answer : 4.

Question 107: What is the audible range of the average human ear? 1. 2. 3. 4. 5. 20 40 20 40 Hz Hz Hz Hz to to to to 2000Hz 4000Hz 20000Hz 40000Hz

Correct Answer : 3.

Question 108: The blue colour of the sky is explained by 1. polarization 2. reflection 3. scattering

4. refraction 5. Correct Answer : 3.

Question 109: An ice ball floats into a water tank. when the ice melts, the water level 1. 2. 3. 4. 5. rises does not change falls down first increases then decreases

Correct Answer : 2.

Question 110: The capacitive reactance of a condenser in AC circuit is 1. 2. 3. 4. 5. wc 1/wc c/w w/c

Correct Answer : 2.

Question 111: The sun remains visible for some time after it actually sets below the horizon. This happens due to 1. 2. 3. 4. 5. atmosphere refraction scattering of light dispersion persistence of vision

Correct Answer : 1.

Question 112: Light year is the unit of 1. 2. 3. 4. 5. Distance Time force solar mass

Correct Answer : 1.

Question 113: A charge of 60 c passes through an electric lamp in 2 minutes. then the current in the lamp is: 1. 2. 3. 4. 5. 30 A 1A 0.5 A 5A

Correct Answer : 3.

Question 114:

Ponds looks shallow because of : 1. 2. 3. 4. 5. Reflection Refraction Diffusion Dispersion

Correct Answer : 2.

Question 115: Which of the following can't be used to make a solar cell? 1. silicon 2. platinum 3. gallium

4. germanium 5. Correct Answer : 2.

Question 116: A body moving with uniform acceleration, crosses two fixed points A & B with velocities of 20 m/s and 30m/s respectively. The velocity of the body when it is at midpoint of A & B is 1. 2. 3. 4. 5. 24 m/s 24.5 m/s 25 m/s 23 m/s 25.5 m/s

Correct Answer : 5.

Question 117: Which of the following is not an essential condition for interference 1. The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or 2. The waves must have the same time period and wavelength 3. Amplitude of the two waves should be the same 4. The interfering beams of light must originate from the same source 5. Correct Answer : 3.

Question 118:

An iron ball and a wooden ball of the same mass are released from a height "h" in air. Neglecting the viscous drag of air 1. 2. 3. 4. 5. The iron ball will hit the ground earlier. The wooden ball will hit the ground earlier. Both will hit the ground at the same time . depends upon the place.

Correct Answer : 3.

Question 119: The coefficient of viscosity for hot air is 1. 2. 3. 4. 5. same as the coefficient of viscosity for cold air smaller than the coefficient of viscosity for cold air greater than the coefficient of viscosity for cold air zero

Correct Answer : 3.

Question 120: The standard scale of temperature is 1. 2. 3. 4. 5. gas scale mercury scale Kelvin scale Celsius scale

Correct Answer : 3.

Question 121: Beats is a result of the phenomenon of 1. 2. 3. 4. 5. resonance interference reflection echo

Correct Answer : 2.

Question 122: The ratio of tangential stress to velocity gradient is 1. 2. 3. 4. viscosity surface tension Young's modulus none of the above

Correct Answer : 1.

Question 123: An external resistance R is connected to a cell of internal resistance r, the maximum current flows in the external resistance when

1. R<R< font> 2. R>r 3. R=r 4. R=any value
Correct Answer: 3.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.