You are on page 1of 9

# Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

## SSC MOCK TEST 28 (SOLUTION)

18. (B) 9 2 = 18

+1

216

::

(6)

(12)

12

+1

1728

9 5 = 45

9 9 = 81
9 6 = 54
19. (C) Priti > Rahul > Yamuna = Divya > Manju
> Lokita
20. (A) Man
Wife
Sister-in-law

+1

+1

## 4. (C) MOUSE : KPSTC : : LIGHT : JJEIR

-2
-2
-2
-2
-2
-2
1 + 3 + 2 = 6 and
2 + 9 + 0 = 11

Cousin
Son
21. (D) 24 + 16 - 8 = 32
40 - 8 = 32
32 = 32 (correct)

Brother

Maruti

Sita

1 + 4 + 7 = 12

6. (A)

Son

Sister

Simran
er
ht
ug
da

5. (A) 264 2
132
870 3
290
Similarly,
735 5
147

::

So
n

Place
value

Place
value

1. (B)
2. (D)
3. (A)

Keshav
Son

Sunil

Cousin

## Conceptual Modelling Logical Modelling

2
4
Scheme Refinement
6

Physical Model
5

Implementation
1
7. (A) b a a/b b b b/ a a b b / b
8. (D) a b c a b b c a b c a a b c a c b
9. (C)
10. (D) Except option (D) all diseases are related
to lock of vitamins
11 (D)
12. (D) (A) 563 - 547 = 16
(B) 71 - 55 = 16
(C) 523 - 517 = 6
(D) 248 - 231 = 17
13. (D) 10 1 + 0 = 1
(1)
13
1+3=4
(2)
234
2+3+4=9
(3)

682
997

6 + 8 + 2 =16
9 + 9 + 7 = 25

(4)
(5)

## Maruti is the son of Simaran and Sunil is

the son of Simran's brother/sister
keshav.So,Sunil
will be cousion
of Maruti.
+2
+2
+3
+3
+3

L +2
I Analysis
G +2H +3T+2
Requiremen
ts
681
23. (D) MASTER
A
F I(A)
JO
R
MI-9
R U K-11
H MM-13
P
3G-7
C-3
E-5
24.
NATION
place
+5 +2
value 12
+5
+5
+5
7 8 +220
+2 9 +2
+2
25. (B) TALENT
26. (C)

+8 +8 +8 +8 +8
place17
value
20
15 16 28

A = 122
B = 224
place value

Similarly,
L = 12 2 24
place value

A = 122
place value

D = 428
place value

Y = 25 2 50
place value

So, LADY = 24 + 2 + 8 + 50 = 84
27. (C)
L E A D E R

14. (B)
place value 12

5 1 4

5 18

+8 +8 +8 +8 +8
20 13 9 12 13

+8
26

Similarly,
16. (B)
17. (C) 5

16
(3+1)

(3+3)

51

158
(3+5)

481
(3+7)

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================
28. (D) According to question the new form of 37. (D)
COMMUNICATIONS will be
38. (D)
or
OCMMNUCI TAOISN
th
10 letter from right
years
y d c
centuries
29. (C) 8 20 5 + 9 - 3 = 38
8 4 + 9 - 3 = 38
32 + 9 - 3 = 38
Conclusions : I.
41 - 3 = 38
II.
38 = 38 (correct)
III.
30. (B) 33 * 11 3 - 6 = 115
39. (D)
40. (D)
41. (D)
42. (D)
43. (C)
44. (D)
45. (A)
46. (D)
47. (D)
48.
(A)
49.
(B)
11

11
6
=
115

## 50. (C) The numerical groups of BEST will be 121 - 6 = 115

B 00, 12, 24, 31, 43
115 = 115 (correct)
E 03, 10, 22, 34, 41
31. (A) 15 + 24 3 6 = 17
S 58, 65, 77, 89, 96
15 + 8 6 = 17
T 59, 66, 78, 85, 97
23 6 = 17
17 = 17 (correct)
1
51. (C) Work done by (A + B) in 1 day =
32. (D) (14 2) 12
84
12
(18 2) 9
81
Similarly,
1
Work done by (B + C) in 1 day =
(x 2) 11
88
20
or (88 11) 2
1
or 8 2 = 16
Work done by (C + A) in 1 day =
33. (D) 3 4 5 = 60
60 2
58
15
A 111
B

1
33
36
5 6 2 = 60
60 2
58

6 = 115
Work
done by 2(A + B + C) in 1 day
3 36
8 4 2 = 64
64 2
62
1
1
1
O
Similarly,
+
+
=
12 20 15
7 6 3 = 126
126 2
124
F
G
34. (C) 4 9 = 36
=6
5+3+4
12
1
=
=
=
D
E
C
60
60
5
3 27 = 81 = 81 = 9
Similarly,
1
Work done by (A + B + C) in 1 day =
10
2 x = 10
Hence A, B & C together complete the
or, 2 x = 10 10
or, 2x = 100
work in 10 days.
x = 100 2 = 50
1
35 (D)
52. (B) Work done by (A + B) in 1 day =
3

## Work done by (A + B) in 2 days =

Remaining work = 1
36. (A) Horn

8 km

3 km

2 km

1 km

E
1 km

## OF = OA FA [Here, FA = BC+DE = 2+1=3km]

= 8 km - 3 km
= 5 km

Now

2
3

2
1
=
3
3

1
work in completed by only A in 2 days.
3

## 1 work in completed by only A in

= 2 3 = 6 days
Work done by B alone in 1 day
=

2 1
1
=
6
6

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

= 8
r2 = 2

1
x

=

80 1

100 x

4
5x

1
x

r =

unit

=

ATQ,

4
( 2 )3
3
8 2
cubic unit
3

4
2
=
5x
15

15 4
=6
52

= (mr )2 H

=

ATQ,
3
and
8

1 2
r h = m 2r 2H
3

1 3 3
+
2 4 8

1 2
1
h
r h
2 2 =
3
m r
3m 2

1 6 + 3
= 2 8

1 2
r h
3

A
3
10500
48
90
2r 2 480B
4

4120
12
100

1 9
9
=
2 8 16

## 55. (D) Product of two co-prime numbers = 117 D

Q Co-prime numbers have no common
factor other than 1.
Their LCM = 117

80
180
100

= Rs. 144

## CCP of 1 pair of socks

= Rs.

144
12

= Rs. 12
No. of pairs of socks available for Rs. 48

56. (D)

= 4 pairs

60. (B)

MP = Rs. 12000
SP = Rs. 10500
Let x% discount is given on the MP of
the table.

## Let ABCD is a square of side x unit.

Side x unit.
Its diagonal = 2x
A1 : Area of the circle (whose diameter is
x
2

Then,

12000(100 x )
= 10500
100

100 x

## A2 : Area of the circle (whose diameter is

2x
the diagonal of the square) = 2 sq.

61. (C)

MP

A1 : A 2 = 1 : 2

= 87.5

= 100 87.5
= 12.5%

= Rs. 480

unit
x2

A1
4 =1
A2 =
2x 2 2

= Rs. 432
CP

SP 100

= 100 + % gain
=

432 100
= Rs. 400
108

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

## When no discount is given,

Profit = 480 400 = Rs. 80
% gain =

## No. of ball left in the box

= (100 + 50 + 50) (25 + 25)
= 150
No. of black balls = 50

80 100
= 20%
400

## 62. (B) Let the price of a school bag = Rs. 7x

& the price of a pair of shoes = Rs. 5x
ATQ,
7x 5x = 200
x = 100
Price of a pair of shoes = 5x = Rs. 500
63. (A) Let P gets Rs. x.
Share of Q
= Rs. (x + 30)
Share of R = Rs. (x + 30) + 60
= Rs. (x + 90)
Now,
P + Q + R = x + (x + 30) + (x + 90)
300 = 3x + 120
x
= Rs. 60
P : Q : R = 60 : 90 : 150
= 2: 3:5
64. (B) Let x1, x2, ...., x9 be nine numbers.
Then,

= 50

% of black balls =

50 100
150
1
3

= 33 %
68. (A) Suppose each car takes t sec time to
reach the crossing.
40
t

V1

& V2 =

V1
V2

40
4
t
= 50
=
5
t

50
t

## They do not collide if V1 : V2 4 : 5 .

69. (A) Let the distance = x m
& the speed
= y m/s

x
Time 't'
= y secons
x1 + x2 + ...... + x9
= 450
x1, x2 + x3 + x4 + x5
= 5 54 = 270
New speed when half distance is
x1 + x 2 +x ....
4000
3+ x 9
x7 + x8 + x9 = 52 3
= 156
covered
in double time.
1009
x6 = (x1 + x2 + .... + x9) [(x1 + x2 + ...+ x5)
x
x
+ x7 + x8 + x9]
y
2
= 450 [270 + 156]
=
= 2x =
2t
4
= 450 426 = 24
2
y
65. (B) Average of 1st 9 integral multiple of 3.

3 + 6 + 9 + 12 + 15 + 18 + 21 + 24 + 27
9

3[1 + 2 + 3 + ... + 9]
=
9

3 9 10
= 15
92

9 10
2
9

300 100
= Rs. 250
120

250

15 100
= 6%
250

## 67. (B) Blue balls withdrawn

= 25% of 100
25
100
=
100

= 25
Red balls withdrawn = 50% of 50
= 25

y
=4:1
4

% loss

71. (D)

5000 12 2
100

5000 12 2
4000 3

= 10%
x2 3x + 1 = 0
x2 + 1 = 3x
x2 +1
=3
x

x+

1
x

2
Now, x + x +

2
= x +

=3

1
1
+ 2
x x

1
1
+ x +
2
x
x

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

x + 1 = 8x 48
x =7

= x +

1
1

2 + x +
x
x

Fraction =

= 32 2 + 3 = 10
72. (B)

4x 3 4y 3 4z 3
+
+
=0
x
y
z

=0

4+4+4

=0

74
3
=
7
7

78. (A) x2 + y2 + z2 = 2x + 2y + 2z
It is possible only when
x2 = 2x
y2 = 2y
z2 = 2z
y = 2, 0
z = 2, 0
x = 2, 0
When x = y = z = 0
=3
When x = y = z = 2

12

1
1
1
+
+
=1
1+ x 1+ y 1+ y

=4

79. (C) C

73. (A) 2 50 + 18 72
=

## 2 552 + 332 662

25 2 + 3 2 6 2

(10 + 3 6) 2

?
A

= 7 2 = 7 1.414 = 9.898
74. (C) a2 + b2 + 4c2 = 2(a + b 2c) 3
a2 + b2 + 4c2 2a 2b + 4c + 3 = 0
(a2 2a + 1) + (b2 2b + 1) + (4c2 + 4c + 1) = 0
(a 1)2 + (b 1)2 + (2c + 1)2 = 0
It is possible only when a = 1, b = 1, c =
a2 + b2 + c2

1
= (1)2 + (1)2 +
2

=1+1+
= 2

Q
55
4
=13
1
114y 31 4z 3
4
(
EBG)
ABC)
xx1
1
+++
++ 1 + +

+
3
1xx80.
xy1z+ yz 1y+ z z
z
xxxy(B)
+2
A

1
4

1
4

## 75. (C) x = 289K + 18

= 17 17K + 17 + 1
= 17(17K + 1) + 1
= 17 M + 1
When x is divided by 17,
Remainder = 1
y=1
76. (B) For x = 0, y = 0, here
ax + by + c = 0 passes through origin
77. (A) Let the denominator = x
the number = x 4
New numerator = x 4 2 = x 6
New denominator = x + 1
ATQ,
x + 1 = 8(x 6)

## ABC is a triangle and G is its centroid.

Mark an another point E on AG s.t. AE=EG
AE = EG (by assumption)
ar
= ar (EBG) ---------(i)
[A median of a triangle divides
it into 2 triangles of equal area]
also G is the mid pt of ED
= ar (BGD) -------(ii)
ar
[same reason]
from (i) & (ii)
ar (BGD) =

1
ar(ABD) --------(A)
3

## Similarly we can write

ar (CGD) =

1
ar(ACD) --------(B)
3

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================
ar(BGC) =

(say)

1
ar(ABC)
3

x + x + 110 = 180
x = 35

1
= 48
3

= 16 sq. cm
81. (A)

= 25 + 35 = 60
84. (A)

C
P

A
B
Chords AC & BD intersect at P.
AP.PC = BP.PD
[ when any two chords of a circle
intersect each other at a point inside
it, the rectangle so formed by the
segments of one chord must be equal
to the rectangle formed by the
segments of the other chords]

82. (C)

Let ON = x cm
In
,
PN2 = OP2 ON2
= 72 x2
... (i)
In
,
PN2 = PB2 BN2
= 122 (7 + x)2
... (ii)
2
2
7 x = 122 (7 + x)2
49 x2 = 144 (49 + 14x + x2)
49 x2 = 144 49 14x x2
14x = 144 98
x

23
cm
7

40 12
PQ ++==
P= 60

180
PRQ
OQR
PQR
ORQ
ORQ

xBAE
QOR
8 ==180
ABC
~

50

PNO
AEB
ABE
ABD
OPR
BAC
BAE
+P
20
+
=+=
130
+

110
50
20

ABE
ORP
ACD
BAE
= 180
+=25
180
ORQ

PNB

ABE
AB
PQ
12
23
PQ
7BC
46
=+= 12 c
7
m
BC
PQ
QR
Height
of the tower = 60 m.
8
7 1
40
14
A
c
m

B
A cmN(C)
x OA
1285.
7 cm

B
E

8 cm

C
20

40 m

D
AEB + BEC = 180 (Linear pair)

Also,
(Angles in the same segment of
a cirle are equal)

NB = NO + OB
=

83. (C)

23 + 49 72
2
=
= 10 cm
7
7
7

In

,
(Angle sum property of a triangle)

O
Q
Q

110

## 86. (A) Equilateral.

OP = OR

In OQR ,
OQ = OR
Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

87. (A)

= sin [ 2 + 1 1] =

A
D

tan =

90. (B)

re
wi
60

sin sin

=n
cos cos

M
36 m

60

sin cos

=n
cos sin

24 m
C

DC = MB
MB = 24 m
AM = AB BM
= 36 24 = 12 m
In
,

=n
cos
cos

=n

cos
cos

n
m

n
m

= sin60

3
2

4 3 3 2

=
=

=
=

n2
m

cos2

Q
2222 cos
2
2
n
tan
cos

AMD
12

22)(cos
sin
AM
12
1
cos

2
sin
+
222sin

(cos
sin
sin2 ) 2
1 +sin
cot
sin
sin
1

sin2
n

sin3 cos 1
cos2
cos
m2 =
2
m

1
1

1
cos sin

sin sin

m = sin = n cos
m 2 (1 cos2 ) = n 2 cos2

sin
1

1 cos sin

m 2 1 = n 2 cos2 cos2

sin2 (1 cos )
(1 cos )(sin )

n2 1

m2 1

sin

= m
Q
sin

sin

Q sin = m

= 8 3m

1
1

88. (A)
cos ec cot sin

(1 cos ) (1 cos )
(1 cos )(sin )
(1 cos )[(1 + cos ) 1]
(1 cos )(sin )

cot

= 2 cos
=

Now,

91.

= cos2
2

3

cos sin

sin = sin
1
2 1
2 1

sin

2 +1
= sin 2 1 1

92. (A)

tan =

2
3

2
3

3
4

cot =
cosec

2
3

2
3

sin
2 1

2 sin

4
3

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

= 1+

## Marks obtained in Social Science

16
9

25
5
=
9
3

=
1

sec2

1
cos ec 2

600 400
100
400

= 50%
96. (C) No. of students in science faculty in 2001-02
= 400
Total students= 150 + 200 + 400 + 600
= 1350
% of students in science faculty
=

400
100
1350

= 29.6%
Marks obtained in English
=

60
810 = 135
360

=

70
810 = 157.5
360

## Total marks in (English, Physics and

Social Science) = 450
Total marks in (Maths & Chemistry)
= 360
% of marks in (English, Physics, Social
Science) =

250
100
1600

= 15.6%
95. (A) No. of science students in 2001-02
= 400
No. of science students in 2003-04
= 600
% increase in science students
=

90
810 = 202.5
360

## Marks obtained in Chemistry

=

= cos2 + sin2 = 1
94. (B) No. of students in law faculty in 2003-04
= 250
Total students= 250 + 250 + 600 + 500
= 1600
% of students in law faculty

97. (D)

=

55
810 = 123.75
360

85
810 = 191.25
360

450
100
810

500
%
9

## % of marks in (Maths & Chemistry)

=

360
100
810

400
%
9

500

400

Difference = 9 9 %

100
1
% = 11 %
9
9

## 98. (D) Difference of marks between Physics &

Chemistry
= 191.25 157.5
= 33.75
Difference of marks between Social
Science & Chemistry
= 157.5 123.75
= 33.75
99. (C) Marks obtained in (Maths & Chemistry)
= 360
Marks obtained in (Physics & Social
Science)
= 315
Difference
= 45
100. (D) Marks obtained in English = 135

Centres at:

## MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA

==================================================================================

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

B
D
A
C
A
A
A
D
C
D
D
D
D
B
A
B
C
B
C
A
D
A
D
A
B

26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.

C
C
D
C
B
A
D
D
C
D
A
D
D
D
D
D
D
C
D
A
D
D
A
B
C

51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.

C
B
B
C
D
D
D
C
A
B
C
B
A
B
B
C
B
A
A
D
D
B
A
C
C

76. B
77. A
78. A
79. C
80. B
81. A
82. C
83. C
84. A
85. C
86. A
87. A
88. A
89. C
90. B
91. B
92. A
93. A
94. B
95. A
96. C
97. D
98. D
99. C
100. D

101. C
102. B
103. B
104. A
105. B
106. D
107. C
108. C
109. C
110. D
111. A
112. C
113. A
114. C
115. C
116. A
117. B
118. C
119. B
120. C
121. B
122. D
123. D
124. D
125. B

126. B
127. C
128. B
129. B
130. B
131. C
132. B
133. B
134. C
135. B
136. B
137. D
138. D
139. C
140. C
141. C
142. C
143. D
144. C
145. C
146. C
147. C
148. C
149. C
150. B

151. C
152. C
153. A
154. B
155. A
156. A
157. B
158. D
159. D
160. B
161. C
162. D
163. C
164. C
165. C
166. C
167. A
168. C
169. C
170. C
171. D
172. C
173. D
174. C
175. B

176. C
177. B
178. B
179. A
180. C
181. D
182. B
183. B
184. D
185. B
186. D
187. D
188. A
189. B
190. A
191. B
192. D
193. D
194. A
195. B
196. C
197. D
198. B
199. C
200. D

## 151 (C); 'On' in place of 'in'

152 (C); 'between' in place of 'among'
153 (A); Add 'it' before 'being'
154 (B); 'Will' in place of 'would'
155 (A); Put 'not only' before 'anxious'