You are on page 1of 6

Chapter 11: Odontogenic Tumors

Test Bank
MULTIPLE CHOICE
1. Recurrences are frequently seen after curettage of which of the following odontogenic
lesions?
a. Dentigerous cyst
b. Adenomatoid odontogenic tumor
c. Nasopalatine duct cyst
d. Complex odontoma
e. Cystic ameloblastoma
ANS: E
275

REF: Chap 11 (Ameloblastoma/Biological subtypes), pp 272-

2. Which of the following lesions is typically seen at the apices of vital anterior
mandibular teeth in middle-aged females?
a. Multiple myeloma
b. Periapical granuloma
c. Traumatic bone cyst
d. Cementoblastoma
e. Periapical cemento-osseous dysplasia
ANS: E
REF: Chap 11 (Periapical cemento-osseous dysplasia/Clinical features), pp 285-287
3. A 13-year-old girl has a single solid radiopacity overlying impacted tooth no. 30. This
patient could have which of the following?
a. Dentigerous cyst
b. Adenomatoid odontogenic tumor
c. Ameloblastic fibroma
d. Odontoma
e. Odontogenic keratocyst
ANS: D

REF: Chap 11 (Odontoma/Clinical features), pp 289-290

4. Florid cemento-osseous dysplasia is believed to represent an exaggerated form of


which of the following?
a. Fibrous dysplasia
b. Ossifying fibroma
c. Periapical cemento-osseous dysplasia
d. Extramedullary hematopoiesis
e. Cementoblastoma
ANS: C
285-287

REF: Chap 11 (Periapical cemento-osseous dysplasia), pp

5. The odontogenic neoplasm that is composed of loose primitive-appearing connective


tissue and resembles dental pulp microscopically is known as:
a. Odontoma
Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank
b.
c.
d.
e.

Ameloblastoma
Ameloblastic fibroma
Ameloblastic fibro-odontoma
None of the above

ANS: E
REF: Chap 11 (Odontoma/Ameloblastoma/Ameloblastic fibroma and ameloblastic
fibro-odontoma), pp 270-277, 287-290
6. An odontogenic tumor that is composed of a conglomeration of enamel and dentin is
known as:
a. Odontoma
b. Ameloblastic fibroma
c. Cementifying fibroma
d. Myxoma
e. Adenomatoid odontogenic tumor
ANS: A

REF: Chap 11 (Odontoma/Box 11-17), pp 289-290

7. A circumscribed odontogenic tumor composed of myxofibrous connective tissue with


abundant islands of odontogenic epithelium resembling dental lamina would be
designated as:
a. Ameloblastoma
b. Ameloblastic fibroma
c. Odontogenic myxoma
d. Complex odontoma
e. Adenomatoid odontogenic tumor
ANS: B
REF: Chap 11 (Ameloblastic fibroma and ameloblastic fibroodontoma/Histopathology), p 288
8. All the following characteristically occur in patients younger than 20 years except:
a. Traumatic bone cyst
b. Adenomatoid odontogenic tumor
c. Ameloblastic fibroma
d. Compound odontoma
e. Ameloblastoma
ANS: E

REF: Chap 11 (Ameloblastoma/Clinical features), pp 271-272

9. Which of the following rarely if ever recurs?


a. Calcifying odontogenic cyst
b. Ameloblastoma
c. Odontogenic myxoma
d. Odontogenic keratocyst
e. Adenomatoid odontogenic tumor
ANS: E
p 280

REF: Chap 11 (Adenomatoid odontogenic tumor/Treatment),

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank

10. A radiolucent odontogenic tumor was composed completely of loose connective


tissue. It had an appearance that had some resemblance to dental pulp. This is a(n):
a. Ameloblastoma
b. Ameloblastic fibroma
c. Odontogenic myxoma
d. Complex odontoma
e. Adenomatoid odontogenic tumor
ANS: C
REF: Chap 11 (Odontogenic myxoma/Clinical features/Histopathology), pp 282-283
11. A mixed lucent and opaque radiographic pattern may be seen with all the following
jaw lesions except (i.e., which lesion is always radiolucent)?
a. Adenomatoid odontogenic tumor
b. Chronic osteomyelitis
c. Periapical cemento-osseous dysplasia
d. Calcifying epithelial odontogenic tumor
e. Ameloblastic fibroma
ANS: E
REF: Chap 11 (Ameloblastic fibroma and ameloblastic fibro-odontoma/Clinical
features), pp 287-288
12. Serum calcium would be significantly elevated in which of the following?
a. Central giant cell granuloma
b. Cherubism
c. Ameloblastoma
d. Langerhans cell disease (idiopathic histiocytosis) of the mandible
e. None of the above
ANS: E
REF: Chaps 11, 12, and 16 (Ameloblastoma/Langerhans cell disease/Central giant
cell granuloma/Cherubism), pp 270-277, pp 303-310 and pp 354-356
13. Which of the following characteristically presents in teenagers in the posterior
segment of the jaws?
a. Odontogenic myxoma
b. Ameloblastoma
c. Periapical cemento-osseous dysplasia
d. Ameloblastic fibro-odontoma
e. Calcifying epithelial odontogenic tumor
ANS: D
REF: Chap 11 (Ameloblastic fibroma and ameloblastic fibro-odontoma), pp 287289
14. Lung metastasis is a well-documented complication after surgical treatment of which
of the following?
a. Calcifying epithelial odontogenic tumor

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank
b.
c.
d.
e.

Odontogenic keratocyst
Odontogenic myxoma
Cementoblastoma
None of the above

ANS: E
REF: Chaps 10 and 11 (Odontogenic keratocyst/Calcifying epithelial odontogenic
tumor/Odontogenic myxoma/Cementoblastoma), pp 255-261 and pp 282-285
15. A mixed lucent and opaque radiographic pattern may be seen with all the following
jaw lesions except:
a. Ossifying fibroma
b. Odontogenic myxoma
c. Periapical cemento-osseous dysplasia
d. Cementifying fibroma
e. Calcifying odontogenic cyst
ANS: B
282-283

REF: Chap 11 (Odontogenic myxoma/Clinical features), pp

16. Ameloblastic fibroma is typically seen in the posterior jaws in which of the following
age groups?
a. Younger than 20 years
b. Between 20 and 40 years
c. Between 40 and 60 years
d. Over 60 years
ANS: A
REF: Chap 11 (Ameloblastic fibroma and ameloblastic fibro-odontoma), pp 287289
17. Which of the following jaw conditions requires no biopsy and no treatment?
a. Odontogenic myxofibroma
b. Fibrous dysplasia
c. Odontoma
d. Dentigerous cyst
e. Periapical cemento-osseous dysplasia
ANS: E
REF: Chap 11 (Periapical [radicular] cyst/Clinical features/Treatment), pp 285-287
18. A clinically benign but aggressive neoplasm of the jaw is composed of epithelium that
microscopically mimics enamel organ. This describes which of the following?
a. Ossifying fibroma
b. Odontoma
c. Ameloblastoma
d. Hyperparathyroidism
e. Odontogenic myxoma
ANS: C

REF: Chap 11 (Ameloblastoma/Histopathology), pp 275-277

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank

19. Which of the following odontogenic lesions always appears radiographically as a


radiolucent lesion?
a. Periapical granuloma
b. Odontogenic myxoma
c. Odontogenic keratocyst
d. Ameloblastoma
e. All the above
ANS: E
REF: Chaps 10 and 11 (Periapical [radicular] cyst/Odontogenic
keratocyst/Odontogenic myxoma/Ameloblastoma), pp 246-249, 255-259 and pp 270277, 282-283
20. Which of the following replaces and is attached to the apices of teeth?
a. Periapical granuloma
b. Periapical cemento-osseous dysplasia
c. Traumatic bone cyst
d. Cementoblastoma
e. Pagets disease
ANS: D
REF: Chap 11 (Periapical [radicular] cyst/Cementoblastoma), pp 284-287
21. An asymptomatic multilocular radiolucency of the body of the mandible in a 35-yearold man could be all the following except:
a. Ameloblastoma
b. Calcifying epithelial odontogenic tumor
c. Odontogenic keratocyst
d. Complex odontoma
e. Odontogenic myxoma
ANS: D

REF: Chap 11 (Odontoma/Clinical features), pp 289-290

22. Which of the following lesions is least likely to appear in the molarramus area of the
mandible?
a. Ameloblastoma
b. Ameloblastic fibroma
c. Adenomatoid odontogenic tumor
d. Myxoma
e. Calcifying epithelial odontogenic tumor
ANS: C
REF: Chap 11 (Adenomatoid odontogenic tumor/Clinical features), p 279
23. Opaque foci may be seen on radiograms of all the following lesions except:
a. Calcifying epithelial odontogenic tumor
b. Calcifying odontogenic cyst
c. Adenomatoid odontogenic tumor
d. Ameloblastoma

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank

e. Cementifying fibroma
ANS: D

REF: Chap 11 (Ameloblastoma/Clinical features), pp 271-272

24. On routine radiographic examination, an asymptomatic 0.5 cm radiolucent lesion was


found at the apex of tooth no. 24 in a 37-year-old woman. The pulp tested vital. This
lesion is most likely which of the following?
a. Condensing osteitis
b. Periapical granuloma
c. Periapical scar
d. Focal sclerosing osteitis
e. Periapical cemento-osseous dysplasia
ANS: E
REF: Chap 11 (Periapical cemento-osseous dysplasia/Clinical features), pp 285-287
25. Which of the following characteristically presents in teenagers in the anterior segment
of the jaws?
a. Odontogenic myxoma
b. Ameloblastoma
c. Periapical cemento-osseous dysplasia
d. Adenomatoid odontogenic tumor
e. Calcifying epithelial odontogenic tumor
ANS: D
REF: Chap 11 (Adenomatoid odontogenic tumor/Clinical features), p 279
26. Some odontogenic neoplasms can be defined as benign but potentially aggressive.
One of these neoplasms that is composed of only connective tissue that
microscopically mimics dental pulp is known as:
a. Periapical cemento-osseous dysplasia
b. Odontoma
c. Ameloblastoma
d. Ameloblastic fibroma
e. Odontogenic myxoma
ANS: E

REF: Chap 11 (Odontogenic myxoma), pp 282-283

27. Recurrences are least likely seen in association with which of the following?
a. Ameloblastic fibroma
b. Ameloblastoma
c. Chondrosarcoma
d. Odontogenic keratocyst
e. Odontogenic myxoma
ANS: A
REF: Chap 11 (Ameloblastic fibroma and ameloblastic fibro-odontoma/Treatment),
p 289

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.