You are on page 1of 4

VLERSIMI I NJ KAPITULLI T NJ TEKSTI SHKOLLOR

04/12/2012

UNIVERSITETI I TIRANS
FAKULTETI I SHKENCAVE T NATYRS
MASTER MESUESI AML N KIMI
LNDA:VLERSIMI

TEMA:VLERSIMI I NJ KAPITULLI T NJ
TEKSTI SHKOLLOR KLASA X

PUNOI: ALBI LYBESHARI


PRANOI: PROF.AIDA SERJANAJ

VLERSIMI I NJ KAPITULLI T NJ TEKSTI SHKOLLOR

ABSTRAKTI:
Studimi sht pr vlersimin e nj kapitulli t nj teksti shkollor,klasa X,me vit botimi 2010.
Studimi im ndalet n shtje t rndsishme q prfshijn prshtatshmrin e tekstit,t ilustrimeve ,
t pjess teorike e praktike me moshn e nxnsve dhe prputhja e prmbajtjes s tekstit me
programin kombtar.Gjithashtu ndalet te kuptueshmria e prmbajtjes s tekstit,e prkufizimit t
informacioneve t reja,t ilustrimeve,t ushtrimeve dhe n veanti te elementt prbrs t tekstit t
kapitullit.Ky studim trajton problematikat q hasen brenda strukturs s nj kapitulli si shpjegimi sa
m qarte,sakt dhe shkurtr i nocioneve,termave apo informacioneve t reja duke u bazuar te
njohurit e marra e t prvetsuara nga ana e nxnsve.

VLERSIMI I KAPITULLIT IV KIMIA X (BOTIMI 2010)


Teksti shkollor sht nj botim shtypi i strukturuar n mnyr t tille q t proret n proesin e
msimit pr t rritur efektivitetin e tij.Teksti shkollor ka kto karakteristika:

Realizon shum funksione t cilat lidhen me proesin msimor


Prek objekte t ndryshme t msimit
Propozon aspekte t ndryshme t veprimtaris n proesin msimor.

do kapitull i tekstit te kimise duhet te karakterizohet nga parashtrimi i objektivave qe duhet te


arrihen ne kapitull , strukturimi i temave te veante te mesimit , nga permbledhja e njohurive
kryesore te kapitullit , nga nje ose disa pune eksperimentale laboratorike , nga nje teme e veante e
ushtrimeve te zgjidhura , nga nje llojshmeri e ushtrimeve qe duhet ti zgjidhe nxenesi , seksioni i
termave kyc te kapitullit , nga harta e koncepteve si dhe nga nje teme qe ti jape mundesi nxenesit te
shprehe mendimet ne formen e eseve ose projekteve ose puneve kerkimore.
Ky studim trajton kto pyetje kryesore:

A prputhet ai me programin kombtar?


A prshtatet gjuha e prdorur me moshn dhe nivelin e nxnsve?
A trajtohen temat msimore n mnyr t kuptueshme?
A jepen qart prkufizimet e informacioneve t reja?
A jan ilustrimet n prputhje me tekstin dhe a jan t mjaftueshme numri i tyre?
A jan frazat mjaftueshmrisht t shkurtra q nxnsi ti perceptoje ato me lehtsi?
A jan t mjaftueshme hapsirat midis paragrafve?
A prfshin kapitulli diversitet t ushtrimeve n prdorimin e njohurive t reja?
A trajton kapitulli ushtrime t zgjidhura si shembull pr nxnsin?
A prcaktohen njohurit paraprake n fillim t do kapitulli?
A propozohen n temn e msimit pun n grup apo individuale?

VLERSIMI I NJ KAPITULLI T NJ TEKSTI SHKOLLOR

METODOLOGJIA
Qllimi i studimit tim sht q t nxjerr n pah mangsit dhe prparsit e kapitullit IV t tekstit
Kimia X n prputhshmri me kriteret e programeve kombtare. Ky sht nj studim vlersues dhe
argumentues. Metoda q kam prdorur sht konstatimi direkt n tekst i ktyre t metave dhe t
mirave q ky kapitull prmban. Gjithashtu jam bazuar edhe tek kriteret q ka shpallur MASH. N
baz t ktyre kritereve do t vlersoj se sa cilsor sht ky kapitull n vecanti dhe gjith teksti n
prgjithsi.

REZULTATET
Si rezultat i studimit tim konstatova se kapitulli IV :
o Prputhet me programin kombtar dmth t gjitha temat msimore prfshihen n program.
o Gjuha e prdorur prshtatet me standartet letrare dhe shkencore por mund t themi q ka nj
vshtirsi n prpthithjen e informacionit t ri nga do nxns.
o Gjithashtu kjo gjuh prshtatet edhe me moshn e nxnsve por jo me nivelin e gjithsecilit
prej tyre.
o Kapitulli nuk i prmban t gjitha elementt prbrs. Atij i mungon nj prmbledhje e
njohurive baz t marra n kt kapitull dhe tema e ushtrime t zgjidhura t kapitullit. Dhe
prmban t gjith elementt e tjer prbrs.
o Jo t gjith prkufizimet jan mjaftueshm t qart.
o Ilustrimet jan t pranishme , jan n prputhje me informacionin msimor dhe i ndihmojn
nxnsit gjat msimit.
o Permban fraza t shkurtra t formuluara mir pr tu kuptuar por ka edhe fraza shum t gjata
t formuluara jo aq mir q shprehin gjith mendimin e autorit.
o Theksoj se ana estetike e shkrimit t materialit dhe strukturimit t tij brenda kapitullit sht
shum e mir , e paraqitshme dhe n mnyr q trheq vmendjen e nxnsve.
o Gjithashtu kapitulli prmban edhe tem t veant ku nxitet shprehja e mendimit t lir t
nxnsve me ann e eseve dhe projekteve dhe puna n grup dhe individuale.

PRFUNDIME
Qllimi i tekstit sht pr ti dhn msuesit mundsi dhe mjete pr perfeksionimin e
profesionalizmit t tij n proesin e msimdhnies.Mendoj se nj tekst quhet cilsor dhe i
kuptueshm kur nxnsi fiton shprehit prsritse,prsrit apo riprodhon me fjalt e veta njohurit
q jan prvetsuar m par.Nj hyrje e veant me ngjyra dhe trheqse motivon nxnsin jo
vetem nga pikpamja estetike por edhe ajo pedagogjike.Ilustrimet gjat nj teme msimore jan t
domosdoshme pasi n munges t tyre sht e pamundur t kuptohet prmbajtja.Ato duhet t jen
krijuese n mnyr q t shprehin qart idet e msimit n mnyr q edhe nxnsi t arrij ti
kuptoj ato sa m mir.
N prmbajtjen e teksteve sht e rndsishme prania e punve krkimore,individuale ose n
grup.Qllimi i tyre sht futja e nxnsve n nje situate studimore,sepse do prpjekje e nxnsit
3

VLERSIMI I NJ KAPITULLI T NJ TEKSTI SHKOLLOR

madje edhe gabimet jan aq t dobishme sa dhe sukseset.Prania e ushtrimeve ndrmjetse mendoj
se bn t mundur realizimin e nj lidhjeje ndrmjet njohurive q nxnsi zotron dhe materialit t ri.
Gjithashtu duhet q kto ushtrime t mos krijojn vshtirsi t tepruara pr nxnsin n zgjidhjen e
tyre.
Zhvillimi i nj kapitulli cilsor , dhe n prgjithsi t nj teksti cilsor , mund t zhvilloj :

T menduarit abstrakt
T menduarit kritik
Aftsin e transferimit t njohurive t fituara
Aftsin pr t formuluar pyetje , hipoteza
Aftsi pr t ritreguar me fjalt e veta
Aftsi pr t dhn argumentat e veta

T gjitha kto karakteristika kapitulli IV q un studiova i plotson m s miri dhe pse mangsit
egzistojn por sipas mendimit tim realizon nj proes mesimi cilsor.

BIBLIOGRAFIA
1. www.mash.gov.al (27/11/2012..ora 16:30)
2. Teksti Kimia X,botimi 2010. Autort: Mihal Prifti dhe Nina Guga.