You are on page 1of 12

GF 4213 KECEDERAAN SUKAN

KECEDERAAN PADA SATU SRTUKTUR KECIL DALAM BAHU
(LABRAL TEAR)

Pengenalan

Semenjak adanya kajian pembedahan tulang mula menggunakan kamera TV kecil yang
dikenali sebagai Artaskop untuk mengesan dan merawat masalah bahu, para pengkaji
telah menemui beberapa keadaan namun tiada siap yang mengetahui tentang
kewujudannya. Salah satu keadaan baru ialah kecederaan pada satu struktur kecil dalam
bahu yang di panggil “ LUBRUM”. Labral Tear boleh menyebabkan kesakitan dan
mengesan ransangan pada bahu.

(Gambarajah 1)

1

(Gambarajah 2) Di bahagian Skapula di panggil Glenoid. Apakah yang dimaksudkan dengan Labrum. Glenoid adalah cetek dan rata.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN Anatomi. Lanrum adalah dinding kepada tisu lembut yang menyebabkan penyambung soket yang lebih kepada bentuk cawan.? Bahu terdiri daripada 3 tulang iaitu scapula (tulang belikat bahu) Humerus (tulang lengan atas) dan Clavicle (tulang selangka). 2 . Labrum memusingkan permukaan Glenoid yang rata ke dalam soket yang terdalam untuk kesesuaian kepada bentuk humerus.

Gegelang sendi terbentuk daripada tendon-tendon yang terdiri daripada 4 otot iaitu : i) Supraspinatus ii) Infraspinatus iii) Teres Minor iv) Subscapularis (Gambarajah 4) 3 .GF 4213 KECEDERAAN SUKAN (Gambarajah 3) Pemusingan gegelang sendi menyambung humerus kepada scapula.

Beberapa tendon dan ligament mendekati labrum untuk membantu mengekalkan kestabilan bahu. otot menggerakkan tulang dengan menarik tendon tersebut.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN Tendon menghubungkan otot kepada tulang. bahu sudah menjadi tidak stabil lagi. Jika koyakkan lebih buruk. Apabila labrum terkoyak. Apabila lengan di angkat. ia akan menjadi tisu yang mati dan yang masih berada di dalam dan tidak boleh disambungkan lagi. Ia boleh dikenalpasti apabila kita menggerakakan bahu kita. (Gambarajah 5) Tisu labral yang lembut boleh didapati di antara glenoid dan humerus. 4 . Apabila keadaan ini berlaku. tisu labral mula terkoyak. Gegelang sendi ini membantu mengangkat dan memusingkan lengan. gegelang sendi juga akan memastikan humerus dirapatkan pada glenoid di scapula.

Sekiranya bahu sudah tidak stabil. Apabila tendon bisep menariknya secara berlawanan dengan bahagian depan secara tajam.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN Penyebab Kebanyakan koyakkan pada labral berkemungkinan ekoran daripada kecederaan pada bahu seperti jatuh dalam keadaan terhulur. kecederaan langsung atau keadaan yang tidak normal boleh menyebabkan bahu kita menjadi tidak stabil. Bisep adalah otot yang terbesar pada atas lengan kita. labrum akan musnah daripada pergerakan tambahan pada humerus. Kebiasaannya. ia boleh tergelincir atau terpelecok yang seterusnya menyebabkan labrum terkoyak. Pemain Golf juga terdedah untuk mendapat koyakkan pada labrum jika kumpulan itu memukul bola di atas tanah ketika megayunkan kayu golf. bagi pemaian besbol juga cenderung untuk berlakunya koyakan pada labaral kerana tindakan melempar bola akan menyebabkan tendon bisep akan ditarik dengan kuat yang berlawanan dengan bahagian atas labrum. Dalam kes ini. Selain itu. 5 . Manakala tendon bisep mendekati pada bahagian depan labrum. Aktiviti sukan juga boleh menyebabkan kecederaan pada labrum. Bagi mereka yang mengambil bahagian dalam acara angkat berat atau mengangkat bebanan yang berat juga berisiko untuk menghadapi masalah yang sama semasa menampung beban yang berat melepasi kepala.

GF 4213 KECEDERAAN SUKAN (Gambarajah 6) Simptom Apakah yang di alami oleh pesakit Labral Tear? Simptom utama ialah di sebabkan oleh koyakkan labral secara tiba-tiba atau memerangkap ransangan di bahu semasa melakukan pergerakan-pergerakan yang tertentu. Kebiasaannya doctor mengesan labral tear melalui sejarah perubatan pesakit. Ini di ikuti oleh rasa sakit selama beberapa jam walau bagaimanapun koyakkan tersebut tidak akan meyebabkan kesakitan yang menyeluruh. Pasakit akan mengesan ransangan atau tindak 6 . Selalunya pesakit akan ditanya tentang sakit dan kecederaan pada bahu sebelum ini. Diagnosis Ujian apakah yang dijalankan oleh Doktor. Dalam pemeriksaan physic. terdapat beberapa pergerakan bahu yang boleh menyebabkan gejala-gejala labral tear.

Scan CAT adalah ujian terawal yang menggunakan bantuan X-ray. Jika lengan di angkat ke hadapan. pewarna khas dapat memberitahu hingga sedalam-dalamnya dan dipaparkan pada scan CAT. pesakit akan berasa sakit apabila doctor cuba menjatuhkan lengan pesakit. Labral tear sukar untuk dilihat walaupun menggunakan scan MRI. Doktor akan mengesan pesakit demngan menggunakan artaskop. Doktor dapat melihat gambar apabila kamera TV kecil disambung pada skrin TV.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN balas apabila lengan di angkat melepasi kepala. Tisu lembut tidak dapat ditunjukkan oleh scan CAT sebaliknya dengan menggunakan pewarna khas barulah ianya dapat dilihat. Bagaimanapun MRI dan CAT tidak dapat memberi maklumat yang tepat untuk mengesan labral tear. Labral tear mungkin boleh dilihat dengan menggunakan bantuan scan CAT dan pewarna khas. Dengan menggunakan scan MRI adalah gambaran khas yang menggunkan gelombang magnetic untuk menunjukkan bahagian-bahagain tisu-tisu pada bahu. Scan MRI juga menunjukkan tisu yang lembut seperti tendon dan ligament sebenar pada tulang. Pilihan Rawatan Bolehkah labral tear dipulihkan? 7 . Pewarna khas dapat menunjukkan garisan luar labral. Dengan menggunakan artaskop yang mana kemera TV kecil di masukkan ke dalam bahu melalui turisan kecil pada bahu. Untuk memastikan gejala labral tear adalah terlalu sukar. Sekiranya terdapat koyakan. Kaedah ini adalah dibenarkan untuk melihat labrum yang telah rosak.

GF 4213 KECEDERAAN SUKAN Matlamt doctor adalah untuk mengawal kesakitan dan radang yang berkaitan dengan gejala ini. Ini akan meningkatkan lagi daya kestabilan bahu dan membantu ia bergerak dengan licin semasa mengadakan pelbagai aktiviti. Seterusnya pesakit akan dikutakan dengan latihan-latihan untuk meningkatkan kekutan dan mengawal gegelang sendi dan otot belikat bahu. Ubat melawan radang digunakan untuk mengawal kesakitab sahaja. Rawatan terapi yang pertama adalah untuk menghilangkan kesakitan dan keradangan melalui rawatan panas atau sejuk. Doktor mungkin akan menyuntik satu suntikan cortisone apabila pesakit mangalami kesakitan yang teramat sangat. Rawatan awal adalah bertujuan melegakan dan rawatan untuk melawan radang seperti aspirin dan ibuprofen. Cortisone adalah ubat yang kuat untuk melawan keradangan. Doktor mungkin akan menjalankan terapi iaitu rawatan yang diatur untuk membantu seseorang pesakit sembuh daripada penyakit dan juga terapi fizikal. 8 . Kebanyakan pesakit boleh menyertai semula aktiviti dengan menggunakan lengan yang sepenuhnya dalam satu-satu jangka masa. Ia juga akan memulihkan sendi serta otot-otot yang berhampiran. Rawatan terapi sesuai dijalankan sebanyak 4 hingga 6 minggu. Ia boleh disediakan secara tukar ganti walaupun mempunyai kesan untuk jangka waktu yang sementara sahaja. Pakar terapi akan membantu pesakit memelihara bebola humerus pada Glenoid. Di samping rawatan dan pelbagai jenis latihan digunakan untuk memulihkan atau memperbaiki kadar pergerakan di bahu.

Rawatan pembedahan adalah untuk keadaan yang semakin serius. Doktor juga tidak dapat mengenalpasti masalah jangka panjang yang cukup untuk mentafsir keputusan daripada rawatan yang berbeza.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN Rawatan Pembedahan. Sekiranya simpton tidak dapat di atasi. pesakit perlu menjalani pembedahan. Ini akan memudahkan penyingkiran radang dan bahagian labrum yang longgar boleh menghapuskan gejala yang pesakit alami. Artaskop boleh digunakan untuk merawat labral tear. Jika koyakan adalah kecil dan mampu mengatasi pergerakan bahu. 9 .

bahu mungkin menjadi tidak stabil. Lakaran belakang utama adalah untuk membuat turisan yang lebih besar yang mungkin mengambil asa yang lama untuk menutup semula luka tersebut.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN Sekiranya labral tear adalah besar. Cantuman ini akan mendekati labrum hingga ke tulang pada glenoid. 10 . Dalam kes ini. Seandainya koyakan terlalu besar untuk dibaiki dengan menggunakan artaskop. pembedahan perlu membuat turisan pada bahu depan pesakit. labral tear perlu diperbaiki lebih daripada penyingkiran mudah tadi. Beberapa teknik baru cantuman dibenarkan kepada pembedahan.

Pesakit perlu memakai tali untuk menyokong dan melindungi bahu untuk beberapa hari selepas pembedahan. Matlamat utama terapi akan menguatkan lagi otot sendi lesung menjadi lebih stabil.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN (Gambarajah 9) Pemulihan kecederaan (Rehabilitation) Walaupun rawatan konservatif memerlukan program pemulihan yang terperinci namun terdapat beberapa bukti menyarankan supaya bahu yang dalam keadaan stabil boleh menyebabkan labral tears menjadi bertambah buruk. Pesakit perlu menghadiri sesi terapi untuk 1 11 . Ini membantu mengelakakan masalah pada masa hadapan. Pada mulanya pesakit akan membuat latihan dengan ahli terapi. Ini bergantung kepada prosedur pembedahan. Melalui terapi fizikal dapat membantu program menyembuhkan kembali kecederaan. Kebiasaannya pesakit akan mengikuti program dalam rumah untuk menjaga otot supaya kuat dan fleksibel. Pemulihan selepas pembedahan adalah lebih kompleks.

Latihan pergerakan aktif membantu bahu bergerak dengan keupayaan otot pesakit sendiri. Pada minggu ke 10 pesakit akan mula berasa kuat. Sesi bermula dengan kadar pergerakan latihan dan tertumpu kepada meregang dan menguatkan otot. Rawatan simulasi elektrikal dan ice juga boleh membantu. Ia akan menguatkan lagi bebola pada humerus pada soket glenoid untuk memastikan kestabilan bahu. Bahu yang kuat dapat memastikan bebola berada pada tengah-tengah soket semasa melakukan aktiviti. Selepas pembedahan untuk membaiki labrum. Pakar terapi pesakit juga akan menggunakan urutan dan pelbagai jenis rawatan untuk meredakan kekejangan otot dan kesakitan. pakar terapi biasanya memulankan dengan latihan passive. 12 . Manakala terapi aktif pula bermula kira-kira 6 minggu untuk memulihkan pembedahan. Latihan ini melibatkan sendi yang bergerak tetapi otot berada dalam keadaan rileks. Proses terapi akan lebih cepat selepas pembedahan arthroscopic. Bagaimanapun keadaan ini mesti seimbang dengan keperluan untuk melindungi tisu yang dalam proses untuk pemulihan. Latihan ini memberi tumpuan kepada pembaikpulihan dan kawalan otot sendi gegelang. Atlet biasanya akan memulaan latihan antara 3 hingga 4 minggu. Mereka akan kembali untuk pertandingan dalam masa 3 bulan.GF 4213 KECEDERAAN SUKAN hingga 2 bulan dan pesakit sepatutnya mengendalikan penyembuhan sepenuhnya sehingga baik sepenuhnya sekurang-kurang 3 bulan. Rawatan terapi yang pertama akan mengfokuskan untuk mengawal kesakitan dan benjolan pada badan. Mudah untuk membersihkan pelbagai jenis kecederaan atau bahagian longgar ada labrum. Pakar terapi dengan perlahan meregangkan lengan pesakit.