You are on page 1of 29

document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna

PROIECT DIDACTIC
GRUPA: mare “Fluturasi si floricele”
DATA: 26.02.2014
EDUCATOARE: Janina-AdinaTucmeanu
TEMA DE STUDIU: ”Când, cum si de ce se întâmplă ?”
TEMA SAPTAMANII: ” Primavara, bine ai venit!”
TEMA ZILEI: “Prietenii Primaverii”
FORMA DE REALIZARE: activitate integrata pe o zi ADP+ ALA+ADE
TIPUL ACTIVITĂTII:consolidare si verificare de cunostinte
FORMA DE ORGANIZARE: frontal, individual, pe grupuri (echipe)
MIJLOC DE REALIZARE: joc didactic
DURATA: o zi
LOCUL DE DESFASURARE: sala de grupa

SCOPUL ACTIVITĂ TII:
-Educarea unei exprimari verbale corecte din punct de vedere
fonetic,lexical,sintactic;
-Sistematizarea si consolidarea cunostintelor despre anotimpul
primavara prin aplicarea acestora in contexte variate;
 ELEMENTE COMPONENTE ALE ACTIVITATII INTEGRATE:
1.Activitati de Dezvoltare Personala (ADP):
Intalnirea de dimineata – “ Prietenii primaverii” – salutul, prezenta,
calendarul naturii, impartasirea cu ceilalti, noutatea zilei, anuntarea
obiectivelor zilei
Rutine – “Suntem harnici”- exersarea unor deprinderi de ordine (vor
strange materialele si vor face curat la locul unde au lucrat)
Tranzitii – “Facem gimnastica”- exercitii de inviorare pe poezia Emiliei
Caldararu
2. Activitati Liber Alese (ALA1) – Centre de interes:
Stiinta:
Tema: “ Micii gradinari” – copiii vor planta bulbi de flori, ii vor observa
si descrie, vor spune de ce are nevoie o planta pt a creste – prin
intermediul unui mic experiment

document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna
Arta:
Tema “Artistii primaverii”: vor modela crenguta inmugurita/ inflorita;
vor decora coronita Primaverii prin lipire de flori, fluturi,
buburuze,frunzulite.
Joc de masa:
Tema:” Detectivii primaverii” – vor sorta si grupa imagini care apartin
anotimpului primavara (legume, fructe, flori, fenomene ale
naturii,sarbatori); jocul “Fluturii vin la flori”
3.Activitati pe Domenii Experentiale (ADE):
- DLC – Educarea limbajului –“Raspunde repejor, Zanei sa-i fim de
ajutor!”- joc didactic
- DEC2 – Educatie muzicala – predare cantec “ Doar una e primavara”;
joc cu text si cant “ Primavara a sosit”
4.Activitati recreative (ALA2):
Joc de miscare: “Fluturas, la floarea ta!”

in functie de jetonul ales.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna SCENARIUL ZILEI I.Moment organizatoric Copiii intra în sala de grupă .Ce anotimp urmeaza dupa iarna? Care sunt lunile de primavara?” Dupa completarea calendarului naturii. Activitatea debutează cu întâlnirea de grup.. între copii si educatoare. fluturas. Si frumos ne-am salutat. Cu totii să ne salută m: A-nceput o nouă zi. Cine oare n-a venit?” Se striga catalogul grupei. ce zi va fi maine. “. zambila etc).Se lucreaza la calendarul naturii: “. Calendarul naturii “A-nceput o noua zi. randunica. prin intermediul salutului de dimineată . Un baiat poate numara fetele iar o fata baietii. luna si anul in care ne aflam. . Colegii ne-am intalnit. Jetoanele contin imagini simbol ale anotimpului primavara ( ghiocel. Toti copiii au venit În semicerc să ne-asezam. gargarita. Cum e vremea azi copii?” Se precizeaza ziua in care ne aflam. ce zi a fos ieri. Se face prezenta copiilor: “Dupa ce ne-am adunat. copii!” Apoi copiii se vor saluta intre ei. iarna si primavara. voi initia o scurta discutie despre cele doua anotimpuri. -Bună dimineata. Copiii sunt salutati prin intermediul versurilor: ”Dimineata a sosit. albina. ADP: Întâlnirea de dimineata 1.Cum este vremea afara? Ce zi a saptamanii este? Ce zi a fost ieri? Ce zi va fi maine? In ce anotimp suntem? Care sunt lunile anotimpului iarna? Stiti care este cea mai scurta luna din an? In ce an suntem?” Mai sunt doua zile si se termina acest anotimp.

Vreti si voi sa stiti ce scrie aici si de la cine e scrisoarea?” (Da) Noutatea zilei: “-Scrisoarea este de la Zana Primavara. Primavara!” 3. respir usor. nici toamna ci doar imaratia gheturilor. “ De acum iarna cea geroasa a trecut si se apropie primavara. pt ca altfel Mos Viscol o sa inghete tot pamantul. Dar nu poate ajunge la noi pt ca Mos Viscol a prins-o si a dus-o in castelul lui de gheata.Vom lucra pe céntrele de activitate (Stiinta. Arta. Deschid usa si il gasesc pe Martie. vom precisa sunetul initial.Vom juca un joc la educarea limbajului “ Raspunde repejor.vom alcatui propozitii. vom numara cuvintele. Citesc scrisoarea si ma prefac foarte suparata. Ne roaga frumos sa o ajutam si sa o eliberam. Ma opresc. Captarea atentiei Dar usa nu se deschide si nu apare nicio zana. vreti sa o ajutam si sa fim prietenii primaverii?” 4.-un picior. Apoi sar intr.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna 2. Joc de masa) .Reactualizarea cunostintelor Impartasirea cu ceilalti “Acum iarna e pe sfarsite. spiridusul Primaverii. “. nici vara.Apoi vom invata un cantecel despre primavara Tranzitie: Facem gimnastica de Emilia Caldararu “Daca vreau sa cresc voinic.Anuntarea temei si enuntarea obiectivelor Se anunta obiectivele zilei: . Stiti ce este pe 1Martie? Dar pe 8 Martie ce sarbatorim? Voua va place primavara? De ce? Si o asteptati cu drag? (Daaa) Atunci haideti sa ne luam “ La revedere” de la iarna si sa-i multumim pt tóate bucuriile pe care ni le-a facut: “. iarna si iti multumim!” Ati spus ca o asteptati pe Zana Primavara? Atunci. Asta inseamna ca un va mai fi nici primavara. sa o intampinam cum se cuvine: “. -Ce spuneti.La revedere. . Intind bratele si zbor Toata lumea e a mea Cand m-asez jos la podea. Fac gimnastica de mic: Fug in pas alergator. vom desparti in silabe.Bine ai venit. . Zanei sa-i fim de ajutor!”. care aduce o scrisoare. V-a placut acest anotimp? De ce? Ce sarbatori importante sunt iarna? V-ati jucat cu zapada?”.

fluturi -vor decora coronita Primaverii – prin lipire de flori. ii descriu. fluturii toti s-au trezit Sa isi aleaga cate-o floare Apoi sa se grupeze dupa culoare” Fiecare copil. experimentul Material didactic: ghivece/jardiniere. translatorii) . a unui ghiveci cu pamant si a unui pahar cu apa. pahar cu apa. lumina. buburuze. manusi de única folosinta.Tema : “Micii gradinari”-planteaza bulbi de flori – observa bulbii.Flori gingase-au rasarit Albinele. copiii vor intui materialul didactic si voi explica copiilor modul de realizare a temelor propuse. buburuze. Inainte de a incepe sa lucreze la centre. in urma efectuarii experimentului Metode si procede: conversatia.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Acesta-i doar un inceput -Ia priviti cat am cerscut!” 5.Prezentarea continutului si dirijarea invatarii II. in functie de floarea aleasa. pamant. In acest sens vom realiza un mic experiment “Elementele vietii plantelor” –aerul. fluturi frunzulite. le propun un mic joc numit” Fluturasii si albinutele”.demonstratia.pamantul si apa –cu ajutorul unei cutii. Mijoloc de realizare: activitate practic-gospodareasca Obiective operationale: -sa descrie bulbii plantelor. spun ce-i trebuie plantei pt a creste. de aplatizare. Ei vor fi fluturasi si albinute care vor dormi.Activitati liber alese (ALA1) Voi trece pe la fiecare centru de activitate deschis (marcat cu cate o floare colorata diferit). va trece la centrul sau: La centrul Stiinta (florile albastre) . bulbi flori. eu asez pe covor flori colorate si apoi le spun: “. cutie de carton La centrul Arta ( florile rosii ) Tema: “Artistii primaverii” – copiii vor modela crenguta inflorita/inmugurita. In acest timp. explicatia. pe baza observarii facute -sa manuiasca corect ustensilele de lucru -sa spuna de ce elemente are nevoie o planta pt a creste. Obiective operationale: -sa modeleze prin tehnici cunoscute(miscari circulare.

lipici. frunzulite. fructe. conversatia. ingrijit. munci de primavara).acol unde /sau daca exista dificultati. munci specifice sezonului/activitatea omului) -sa gaseasca dupa criteriul culorii . astfel incat sa obtina o lucrare originala Metode si procede: explicatia. exercitiul Material didactic: plansete. flori.Incheierea activitatii Evaluarea: Dupa finalizarea sarcinilor. flori. a modului de participare a copiilor la activitate si a comportamentului acestora. In timp ce lucreaza sunt indrumati si urmariti. Ea pe toti ne-nveseleste.Pastele. Parfumat si mititel! Au venit si pasarele Sa ne bucuram de ele!” . fenomene ale naturii. 6. sa colaboreze cu membrii grupului pt a realiza sarcinile si a o ajuta astfel pe zana Primavara.joc “ Fluturii vin la flori” Obiective operationale: -sa identifice elemente specifice anotimpului primavara -sa le grupeze dupa apartenenta la gen (ex: flori. se va face o sinteza a activitatii lor si vom face trecerea catre ADE printr-o tranzitie: “ In padure pe carare Mergem toti cu mic cu mare.sa vorbeasca incet pt a un deranja pe altii. sarbatori. . fluturii si florile Metode si procede: explicatia. pasari.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna -sa ataseze prin lipire diverse elemente simbol ale anotimpului primavara pe suportul de lucru (coronita).Vom face “ Turul galeriei”. fluturi. voi pune intrebari ajutatoare. voi da explicatiile necesare. prin punere in corespondenta. sarbatori – Martisor. Primavara cand soseste.exercitiul Material didactic: jetoane cu diverse imagini.voi face aprecieri asupra intregii activitati de la centre. Uite jos un ghiocel. plastilina.fenomene ale naturii. Ziua Mamei.se vor aprecia lucrarile copiilor. conversatia. buburuze.coronita – cerc de carton La centrul Joc de masa (florile galbene ) Tema “ Detectivii primaverii” – vor sorta si grupa imagini care apartin primaverii ( legume. cartonase cu flori si fluturi Se reaminteste copiilor comportamentul asteptat in cadrul acestor activitati: sa lucreze frumos.

Mijloc de realizare: joc didactic /predare cantec Scopul: -consolidarea deprinderii de a formula propozitii simple si dezvoltate . copiii vor fi capabili : O1. deprindei Forma de oraganizare: frontal. munca independenta Material didactic:jetoane cu diferite imagini. cuvinte formate din doua sau trei silabe Metode si procede: Conversatia. de a diferentia sunetul initial al cuvintelor. joc cu text si cant” Primavara a sosit!” – repetare Tipul activitatii: consolidare de cunostinte. tabla magnetica. priceperi.-unul bisilabic. de a desparti cuvintele in silabe. demonstratia. plicuri cu probele. ecusoane cu flori si flutur. individual. plansa cu peisaj de primavara/castelul de gheata/Zana Primavara –care “ aduce” surpriza (cosuletul cu ghiocei). de a asocia sunetul cu litera corespunzatoare -formarea capacitatilor de exprimare prin muzica Obiective operationale (DLC): Pe parcursul si la sfarsitul activitatii.sa denumeasca obiectele reprezentate pe jetoane extrase din cosulet O2 – sa desparta corect in silabe cuvintele date. pe grupuri/echipe.jocul diactic. explicatia. jetoane cu litere.predare cantec.actional si grafic O3 – sa formuleze propozitii simple si dezvoltate. -DLC –Educarea limbajului: “ Raspunde repejor.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna III. dupa model O5 – sa descopere cuvinte in care prima silaba se repeta O6 – sa aleaga/gaseasca pe baza imaginilor. flori hartie. exercitiul. Zanei sa-i fim de ajutor!” – joc didactic -DEC2 – Educatie muzicala –“ Doar una e primavara”.pe baza suprtului ilustrativ si grafic la tabla/fisa O4 – sa transforme un cuvant monosilabic intr.Activitati pe Domenii Experentiale Activitate integrata:” Prietenii Primaverii” Elemente componente ale activitatii integrate. fise individuale .

pt varianta V .-unul format din doua silabe. Bibliografie: -Antonovici Stefania. iar “Fluturasii” vor cauta acele imagini care reprezinta cuvinte formate din doua silabe. echipele vor descoperi cuvinte in care prima silaba se repeta . aplauze.sa-si coordoneze miscarile cu textul cantecului . Bucuresti. Nicu Gabriela –“ Jocuri interdisciplinare.Grupa e impartita in doua echipe:”Fluturasi” si “Floricele” . ghicirea. joc cu text si cant” Primavara a sosit!” – repetare Obiective operationale: O1 – sa execute corect exercitiile de respiratie O2 – sa cante in colectiv. flori stimulente. flori care contin plicurile cu probele.Material auxiliar pt educatoare”.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Elemente de joc: fluturas. respectand tonul.-pt varianta II – copiii au la dispozitie jetoane.copilul la care se va opri fluturasul va incepe jocul’ iar apoi in lant. Cealalta echipa va trebui sa ghiceasca cuvantul. iar “Floricelele”-cuvinte formate din trei silabe.pt varianta III – echipele trebuie sa transforme un cuvant format dintr-o singura silaba intr. Mitu Florica –“ Metodica activitatilor de educare a limbajului in invatamantul prescolar”.-pt varianta IV – din jetoanele puse la dispozitia.. La sfarsitul fiecarei probe se va atasa la plansa o floricica pt fiecare echipa care a raspuns corect .pe rand. Raspunsul coerct este de fapt cheia care deschide usile castelului pt ca Primavara sa fie eliberata. Fiecare echipa propune un cuvant pt echipa adeversa.predare cantec. Regulile jocului: . .Aramis. semnalul de inceput si de final O3 – sa intoneze corect linia melodica a cantecului O4 – sa pastreze o tinuta corecta pe parcursul activitatii O5 . 2004 -Antonovici Stefania. Gradinita Humanitas. cate un copil de la fiecare echipa extrage un cartonas dar va spune doar prima silaba.pt I varianta .–“ Doar una e primavara”. copilul care indeplineste sarcinile date va desemna un alt coleg de echipa sa raspunda . 2005 -Revista Invatamantului Prescolar nr 3-4/2011 DEC2 – Educatie muzicala . . *Toate raspunsurile corecte vor fi aplaudate. Ed. seria Didactica.

.Arlequin IV. 3 – 4/2012.2008 -Revista invatamantului prescolar si primar. Mijloace de invatamant: ecusoane cu fluturi. Eurostampa.fluturasi.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Strategii didactice: Metode si procede: explicatia.Ed . exercitiul. demonstratia. Ministerul Educatiei. Ed. CD. -sa participle cu interes la jocuri pastrand ordine si disciplina. casetofon. Timisara.exercitiul.surpriza Bibliografie: -Florea A. metoda jocului.jocul.flori Forma de realizare:frontal . activitate diferentiata pe grupuri si individual Material didactic: o plansa ce reprezinta imagini sugerate de textul cantecului.la floarea ta!” Scopul activitatii: dezvoltarea atentiei si a deprinderii de a executa miscari motrice de baza.explicatia.”Metodica educatiei in gradinita si in invatamantul primar”. 2006 -Curriculum pt invatamantul prescolar (3 – 6/7 ani). Metode si procedee:conversatia. Obiective operationale:-sa isi coreleze miscarile in functie de sarcinile jocului. Cercetarii si Ttineretului.Jocuri si activitati alese (ALA2) Forma de realizare : jocuri de miscare Tema activitatii: “Fluturas . ecusoane cu fluturasi si flori. conversatia.

Fiecare floare contine o proba. Observarea comportamentului copiilor.Moment organizatoric 2. Surpriza. Explicatia. Conversatia. unde se afla inchisa Zana Primaverii.Captarea atentiei STRATEGII DIDACTICE EVALUARE (instrumente si indicatori) -Asigurararea conditiilor optime pt desfasurarea activitatii: -aerisirea salii de grupa -pregatirea materialului didactic -aranjarea mobilierului -asigurarea ordinii si discilpilnei -instructaj verbal Se realizeaza cu ajutorul unei planse care indica drumul pana la castelul de gheata.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna EVENIMENTE DIDACTICE CONTINUTUL STIINTIFIC 1. se va deschide treptat cate o usa. . pana cand Zana Primavara va fi eliberata. Daca sunt rezolvate corect.

vor da exemple de alte cuvinte care incep cu acelasi sunet. Primul sunet poti sa-mi spui?” Despartiti in silabe..Anuntarea temei Copiii sunt anuntati ca jocul pe care il vor desfasura se numeste: „ Raspunde repejor. Frontala. Cate silabe are? Alcatuiti o propozitie . Daca vor raspunde corect.frumos. Orala. Avionul are. Exercitiul. vor preciza cu ce sunet incepe cuvantul. copiii vor formula propozitii. Conversatia. Cate silabe are? Alcatuiti o propozitie. Observarea comportamentului copiilor.In cadrul acestui joc.? ” (A) Despartiti in silabe cuvantul „ avion”. Cate cuvinte are? „ Din casuta lui . Copiii vor fi impartiti in doua echipe ” Fluturasi” si „Floricele”.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna 3. Explicatia.. vor desparti cuvintele in silabe. la final vor avea o surpriza. . Cate cuvinte are? „ De la cuvantul „pui”. le vor reprezenta grafic. Zanei si a obiectivelor sa-i fim de ajutor!”. Conversatia. fiecare echipa purtand semnul distinctiv.Reactualizarea cunostintelor Propun copiilor cateva ghicitori: „ Foaie verde si-o lalea. 4.

Alt copil va formula o propozitie cu acel cuvant.. sa denumiti cuvantul pe care il reprezinta. al doilea. Explicatia. iar atunci cand spun „Stop”. . desemneaza alt copil din echipa lui sa raspunda. -Cand se termina o proba iar echipa a raspuns Orala.va trebui sa extrageti cate un cartonas.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Cine sta si roade-un os?” „Catelul” Cu ce sunet incepe? Despartiti.Alt copil va aseza imaginea la tabla sub litera corespunzatoare sunetului initial si va da exemple de alte cuvinte care incep cu sunetul respectiv. -Veti raspunde pe rand.? 5. sa-l despartiti in silabe si sa recunoasteti sunetul initial al cuvantului. La randul lui. Pentru a-i demonstra Zanei cat de multe lucruri stiti . Alcatuiti o propozitie.Cate cuvinte are? Care e primul cuvant. va numara cuvintele propozitiei nou formate iar alt copil o va reprezenta grafic. Demonstratia.Explicarea sarcinii si fixarea regulilor jocului a) Explicarea regulilor jocului In fata voastra se afla un saculet cu mai multe jetoane reprezentand diverse imagini. copilul la care s-a oprit incepe jocul. Un fluturas va „ zbura” din mana in mana pe la fiecare masa.. Frontala. Raspunsurile corecte vor fi aplaudate.

va da exemple de alte cuvinte care incep cu sunetul respectiv.care va pune jetonul in dreptul literei care corespunde sunetului initial . -Pentru ca jocul sa se desfasoare corect. -Capacitatea de a denumi cuvantul.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna corect. b) Desfasurarea jocului de proba Voi executa cu copiii un joc de proba. pt a ma Demonstrarea jocului asigura ca toti au inteles modul de desfasurare.Alt copil va fi numit si va formula o propozitie cu cuvantul respectiv si va numara cuvintele din propozitie.Dirijarea invatarii c)Jocul propriu-zis Varianta 1 Copilul la care s-a oprit fluturasul. spune cate silabe are si precizeaza sunetul initial. de proba. Alt copil o va Conversatia. anuntati prin ridicarea mainii sau asteptati sa fiti numiti. de terminare a jocului.de a desparti cuvantul in silabe. desparte cuvantul in silabe. sa va Explicatia. Sunt rasplatiti cu . denumeste imaginea. El desemneaza alt copil din echipa sa . pe plansa se lipeste o floare si se deschide o usa. 6. extrage un cartonas. Jocul. de a formula propozitii corecte din punct de vedere gramatical -Se fac aprecieri individuale asupra modului in care copiii raspund la activitate. trebuie sa respectati regulile lui: sa asteptati semnalul meu de start –(” Fluturasul va zbura si ghici unde se va aseza?”).

Varianta 3 Dau cateva exemple de cuvinte formate dint-o singura silaba: cal. Echipa Fluturasilor va avea ca sarcina sa gaseasca/aleaga imaginile care contin cuvinte formate din doua silabe. aplauze. iar copiii vor trebui sa le transforme in cuvinte cu doua silabe. trei sau mai multe silabe. Li se cere echipelor sa se gandeasca la alte cuvinte formate dintr-o singura silaba. Explicatia Intrecerea. Jocul. Daca o echipa greseste poate fi corectata de cealalta. Raspunsurile corecte vor fi aplaudate iar cele incorecte vor fi corectate de copii. folosind ca metoda conversatia si exercitiul. In momentul in care o echipa a terminat.pe Se realizeaza prin actiune dialogata si prin actiune personala. anunta prin ridicarea mainii si spun cuvintele gasite. cerb. iar echipa Floricelelor – pe cele formate din trei silabe. . urs. Varianta 2 La fiecare masa copiii au la dispozitie jetoane reprezentand cuvinte formate din doua.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna reprezenta grafic. Cei care gresesc sunt incurajati si ajutati de colegii lor. Alternativ. Voi spune cuvinte formate dintr-o singura silaba. dar si cu puncte (flori). fiecare echipa alege un jeton reprezentand un cuvant monosilabic.

3.Copiii vor trebui sa gaseasca printre jetoane si alte cuvinte in care prima silaba se repeta. sa incercuiasca imaginea a carei denumire este un cuvant format dintr-o singura silaba. Conversatia.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna care echipa adversa trebuie sa-l transforme in cuvant bisilabic. fara a-l arata copiilor. ochi. Exercitiul Se fac aprecieri individuale si frontale asupra modului de lucru. 7. un reprezentant al fiecarei echipe vine si extrage un jeton. cap. pat.cuc. Fiecare copil va primi o fisa in care va trebui: 1. mamaruta. Varianta 4 Se dau exemple de cuvinte in care prima silaba se repeta: mamaliga. lac. sa coloreze imaginea care reprezinta cuvinte unde prima silaba se repeta. 2. Explicatia.Sa reprezinte grafic propozitia in chenar ” Floricelele si fluturasii asteapta primavara” . bloc. Exercitiul Conversatia.Evaluarea activitatii Varianta 5 Dintr-un cosulet. Ex: ceas. Exercitiul Fisa de lucru/evaluare Activitate independenta Aprecieri verbale . Copiii sunt aplaudati si recompensate raspunsurile corecte cu cate o floare. foc. nas. papanasi.Spune prima silaba (descrie eventual imaginea) iar copiii celeilalte echipe trebuie sa continue cuvantul.

8. Apoi se deschide si ultima usa a castelului de gheata si „ apare” Zana Primavara.Sa desparta in silabe un cuvant si sa incercuiasca litera corespunzatoare sunetului initial. Copiii vor primi drept recompensa un cosulet/buchetel de ghocei din partea Zanei. Autoevaluarea.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna 4. .Incheierea activitatii Se fac aprecieri asupra modului in care s-au jucat si au raspuns copii. Se numara florile de pe plansa pt a vedea daca exista o echipa castigatoare sau ambele sunt la egalitate –in calitate de prieteni ai primaverii. Conversatia Sunt felicitati copiii pentru modul cum s-au comportat pe tot parcursul activitatii.

b)Exercitii pt respiratie: -inspiram: numaram DEMERS DIDACTIC STRATEGII DIDACTICE Asigurarea conditiilor optime pt realizarea activitatii. Pregatirea materialului didactic necesar. *Recitarea urmatoarelor versuri: .Moment organizatoric Se asigura climatul ambiental si afectiv potrivit 2.demonstratia “Spatele de scaun il rezemam Pieptul inainte il indreptam Narcisa o mirosim -explicatia Si rostim: -Ce frumos miroase narcisa -exercitiul mea!” *Ne imaginam ca tinem in mana un buchet de narcise. privirea inainte. pe scaunele. Intrarea organizata a copiilor in sala de grupa si asezarea acestora in semicerc. capul sus.spatele drept.Introducere in activitate a) Exercitii organizatorice: .pozitia corecta pt cantat. -observarea gradului de atentie al copiilor -observarea modului de executie a exercitiului . lipit de spatarul scaunului.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna PROIECT DIDACTIC EDUCATIE MUZICALA SECVENTE DIDACTICE UNITATI DE CONTINUT 1. Aranjarea mobilierului. Tragem aer EVALUARE -deprinderea de a se pregati pt activitati.

mi.mo.u *Cantecul gamei: do. fa.te.li.lu *Execitii cu vocale: a. pana numaram la 4.le.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna pana la 4 -expiram: numaram pana la 8 in piept (inspiram).se trage adanc aer in piept si se elimina printr-o -exercitiul joc singura expiratie.ri.ro. re.to.re.ro la. folosindu-se diverse silabe: ma.o. apoi suflam (expiram) pana numaram la 8.ti. c)Pregatirea vocii pt cantat: Exercitii de cultura vocala Exercitii de incalzire a vocii *Introducerea unor scurte fragmente muzicale.tu ra.e.mu ta. do. sol. -demonstrez. si.i. apoi execut odata cu copiii -urmaresc corectitudinea executiei “ Simtim mireasma primaverii…” *”Umflam baloane pt petrecerea primaverii”. la.me. .lo. mi.

Ne jucam din nou pe-afara Sub caisul inflorit Bine. sa te duci cu bine. vine.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna 3. ai venit ! *Voi face aprecieri orale referitoare la felul cum au cantat copiii. Copiii vor canta pe echipe( melodie+ritm+ batai din palme).evaluare orala -gradul de interés manifestat de .Captarea atentiei *Cantecul “ Iarna.Iarna.care -interpretarea cantecului in cor. 1. bine. -conversatia . Atrag atentia sa inceapa dupa ce dau tonul.Reactualizarea cunostintelor Exercitii melodice: Omogenizarea vocii 4. sa te duci cu bine!” Solicit copiilor sa cante cantecul invatat in activitatea precedenta. Multdorita primavara. 2. pe echipe . Primavara. Ea le-a adus copiilor un CD.jocul *Se realizeaza cu ajutorul unei -conversatia surprize din partea Primaverii.exercitiul . vine Vestitorii au sosit Inzavoiu-ntinerit.

Anuntarea subictului si a obiectivelor 6. sute de fluturi Zeci de copii alearga pe camp. atentia. Transmiterea noului cantec: Auditia muzicala a cantecului de pe CD . 5. iarba rasare. a) Anuntarea titlului Doar una e primavara -conversatia -explicatia -demonstratia -exercitiul b) Audierea cantecului Mii de albine. pomu-nfloreste Pasarea canta.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna contine un frumos cantecel de primavara. Campu-nverzeste. Mii de albine. copilul zburda. Soarele-apare.canatarea model. Mii de culori. sute de flori copii (privirea. -conversatia *Se va face familiariarea cu continutul cantecului.Prezentarea noului continut si dirijarea invatarii Cantecul pe care il vom invata astazi se numeste “ Doar una e primavara”. Ziua-i mai lunga si noaptea mai scurta. sute de fluturi Zeci de copii alearga pe camp. sute de flori Dar doar una e primavara. comportamentul copiilor Comportamentul copiilor Analiza miscarilor . Mii de culori. raspunsurile copiilor).

c)Analiza continutului *Cum se numeste cantecul?De ce credeti ca se numeste asa? Ce fac insectele. educatoarea demonstreaza . apoi impreuna cu copiii. apoi da tonul si comanda. de doua ori. La fel se procedeaza si cu strofa a doua. copiii? Ce se intampla primavara ?(apare soarele. d)Cantarea model *Interpretarea model de catre educatoare.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Dar doar una e primavara. campul inverzeste. Memoreaza urmatoarele doua versuri. infloresc copacii. noaptea mai scurta). dand de fiecare data tonul si semnalul de Gradul de insusire a cantecului . rasare iarba.ziua e mai lunga. florile. Educatoarea intoneaza primastrofa vocal. apoi da tonul si comanda . educatoarea demonstreaza. e)Invatarea pe fragmente muzicale *Invatarea pe strofe Copiii memoreaza primele doua versuri.

8. 7. Voi face impreuna cu copiii aprecieri asupra cantarii si vom stabili echipa castigatoare.Obtinerea performantei Repetarea cantecului pe subgrupe Voi imparti grupa in doua subgrupe: fete si baieti. Voi solicita catorva copii sa interpreteze cantecul – individual. Prezint a doua strofa si o reiau cu copiii.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna inceput. care se vor intrece in inerpretarea cantecului. f)Cantarea integrala a cantecului *Cant cantecul de la inceput cu copiii. Reiau prima strofa care este si refren.Evaluarea/Incheierea primei parti Interpretarea integrala *Evaluarea activitatii prin a cantecului cu toata intermediul intrebarilor: “ Cum grupa s-a numit cantecelul pe care l-am invatat astazi? -jocul -observrea modului de intonare a cantecului -convorbire -observrea modului de intonare a cantecului .

haidei la joc! Ale noastre cantecele.Pasarelele din zbor. haideti la joc! Si campia a-nverzit Hai copii la joc! R: Hai cu mare bucurie Hai la joc! Sa jucam mingea-n campie Hai la joc! 2. comportamentul copiilor . -explicatia 9.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna *Interpretarea se realizeaza cu intreaga grupa.Primavara a sosit Hai copii.Sa cantam si noi ca ele Hai copii.Anuntarea jocului cu text si cant .joc cu text si cat repetare *Se anunta titlul jocului ce urmeaza a fi repetat: ”Primavara a sosit” 1. *Se fac aprecieri asupra felului in care copiii si-au insusit cantecul. haideti la joc! Ciripesc cu glasul lor Hai copii la joc! R: 3. Hai copii.

Evaluarea activitatii Interpretarea model a jocului: text. *Se fixeaza denumirea cantecului nou invatat si a jocului musical.Obtinerea performantei 12.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Hai copii la joc! R: 10. In timp ce canta. copiii vor merge in formatia de cerc. cantec. executand miscarile sugerate de textul acestuia. miscari sugerate de text Repetarea jocului cu text si cant pe subgrupe *Se va interpreta model jocul cu text si cant pt a fi reamintit copiilor *Jocul se repeta de 2 – 3 ori cu grupa de copii. -demonstratia -explicatia -exercitiul -jocul -observarea gradului de atentie al copiilor -exercitiul -jocul -Observarea corectitudinii miscarilor si a sustinerii ritmului -conversatia -aprecieri verbale -conversatia -stimulari *Se fac aprecieri asupra felului cum au cantat si s-au jucat copiii.Reactualizarea cunostintelor 11. .

Incheierea activitatii *Fiecare copil va primi drept recompensa fluturasi care se prind in piept. verbale si evidentierea copiilor activi pe parcursul activitatii .document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna 13.

Mijloace de invatamant: ecusoane cu fluturi..La cel de-al treilea semnal”Fluturas .explicatia.La semnalul “Fluturasii pleaca la plimbare”. Obiective operationale:-sa isi coreleze miscarile in functie de sarcinile jocului.jocul. fluturasii isi pun mainile la ochi iar florile isi schimba locurile intre ele.Castiga echipa care ajunge prima la floare.la floarea ta!” Scopul activitatii: dezvoltarea atentiei si a deprinderii de a executa miscari motrice de baza.exercitiul.fluturasii din fiecare floare vor pleca prin sala plimbandu-se .flori Forma de realizare:frontal Regulile jocului: Copiii vor fi impartiti in echipe de cate 5 . Metode si procedee:conversatia.El reprezinta fluturasul .document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Activităţile recreative :( ALA2) JOC DISTRACTIV:”FLUTURAS. Se desfasoara jocul de proba iar apoi jocul propriu-zis de 2-3 ori. LA FLOAREA TA” Categoria de activitate :ALA 2 Forma de realizare : jocuri de miscare Tema activitatii: “Fluturas .fiecare fluturas va trebui sa isi gaseasca floarea sa. .la casuta ta”.La cel de-al doilea semnal “Flutrasii au obosit”.Fiecare echipa desemneaza un copil care sta pitit. -sa participle cu interes la jocuri pastrand ordine si disciplina.

Mii de albine. sute de fluturi Zeci de copii alearga pe camp. sute de flori Dar doar una e primavara. pomu-nfloreste Pasarea canta. iarba rasare. . Mii de culori. sute de fluturi Zeci de copii alearga pe camp. Ziua-i mai lunga si noaptea mai scurta. sute de flori Dar doar una e primavara.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Anexa 1 Doar una e primavara Mii de albine. Soarele-apare. Mii de culori. Campu-nverzeste. copilul zburda.

document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna Anexa 2 Primavara a sosit 1. Hai la joc! 2. Hai copii. cu mare bucurie Hai la joc ! Sa jucam mingea-n campie. haideti la joc Si campia a-nverzit Hai copiii la joc! R: Hai.Primavara a sosit Hai copii. haideti la joc Ciripesc cu glasu lor Hai copiii la joc! .Pasarelele din zbor.

Hai la joc! 3. Hai la joc! Ale noastre cantecele Hai copii. cu mare bucurie Hai la joc ! Sa jucam mingea-n campie. cu mare bucurie Hai la joc ! Sa jucam mingea-n campie.Sa cantam si noi cu ele.document proprietatea Gradinita Planeta Copiilor Chiajna R: Hai. Hai la joc! . haideti la joc! R: Hai.