You are on page 1of 26

PLAN DE AFACERI

PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE
COPII

CUPRINS

1.

SINTEZA PLANULUI DE AFACERI

2.

DATELE DE IDENTIFICARE ALE AGENTULUI ECONOMIC

3.

DESCRIEREA AFACERII
4.

DEFINIREA PIETEI

5.

DESCRIEREA SERVICIILOR OFERITE

6.

PLANUL DE MARKETING

7.

ORGANIZAREA SI MANAGEMETUL FIRMEI

8.

SITUATIA ECONOMICO-FINANCIARA A FIRMEI.

IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV-

Page 2

adresandu-se familiilor cu posibilitati materiale medii si care acorda un timp mai mare serviciului (carierei).ro IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 3 .BRAILEI. nr.Este vizata in functie de reusita implementarii acestui plan si o locatie in zona cartierului Bariera Traian fiindca si in aceasta zona puternic dezvoltata in ultimul timp nevoia unei gradinite se face pe zi ce trece mai simtita. 0745690054 .9 BIROURI : --ORAS : GALATI JUDET : GALATI TELEFON : 0236488655 . SINTEZA PLANULUI DE AFACERI Gradinita vrea a fi o firma de servicii care doreste sa promoveze pe piata servicii de educatie prescolara. In viitor firma are ca obiectiv extinderea activitatii si in alte zone ale orasului unde se va manifesta o cerere mai mare de astfel de servicii. DATELE DE IDENTIFICARE ALE FIRMEI GRADINITA TINKERBELL SRL – GALATI /GALATI CUI:19042755 REGISTRUL COMERTULUI : J24/1915/2014 INFIINTATA IN ANUL : 2014 TIP SOCIETATE : SOCIETATE CU RASPUNDERE LIMITATA CAEN : 8529 DESCRIERE CAEN : INVATAMANT PRIMAR STARE : NEFUNCTIONALA ADRESA : str. Gradinita isi stabileste ca misiune acoperirea unei nise de piata intr-un cartier din Galati (Dimitrie Cantemir) unde nu exista institutii care sa ofere astfel de servicii si familiile care locuiesc in accea zona au copii mici si distanta pina la cea mai apropiata unitate cu specificul acesta este la mai mult de 3 km.tinkerbellgalati. Obiectul de activitate il reprezinta ingrijirea si educarea copiilor de varsta prescolara.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII 1. 0722644234 FAX : 0236488656 WEB SITE : www. in vederea dezvoltarii armonioase a personalitatii acestora si pregatirea lor pentru urmatoarele etape ale vietii. 2.

De aceea o mare parte din investitia pentru o gradinita privata trebuie concentrata in amenajarea gradinitei si in utilarea acesteia. Nevoia de libertate a timpului ziua este din ce in ce o necesitate si de aceea gradinita pe care o vom infiinta suntem siguri ca va fi una de succes fiindca se adapteaza la nevoile actuale. cu asistent medical.un mediu educaţional stimulativ care încurajează dezvoltarea armonioasă a acestora. sa fie testat si sa fie tratat individual. Grădiniţa va fi dotată cu: săli de clasă şi mobilier adecvat pentru nivelul preşcolar. Locurile de munca avand din ce in ce mai multe ore de petrecut. Oamenii sunt din ce in ce mai ocupati. Au crescut exigentele referitoare la pregatirea copiilor.construcţie şi 1000 mp spaţiu de joacă în exterior atât spaţiile interioare cât şi cele exterioare vor fi modern amenajate şi vor permite o bună desfăşurare a programului instructiv . cabinet medical cu cameră izolatoare autorizata.educativ. Fiind vorba de copii. daca nu exista educatori bine pregatiti care sa aplice o metodologie moderna. Nu este suficient insa sa existe conditiile. din care 750 mp . Construcţia va fi amenajată pentru a deservi în condiţii optime activitatea educaţională. Oamenii sunt din ce in ce mai dispusi sa plateasca pentru un serviciu de educatie de calitate. conferind copiilor un spaţiu atractiv. securizat.In acelasi timp fiecare doreste sa ofere maximum familiei sale si acest lucru nu este posibil fara o flexibilizare a programlui pe timpul zilei. etc. DESCRIEREA AFACERII Scurta descriere a viziunii si a misiunii. Spaţiul grădiniţei: Grădiniţa „TINKERBELL” Gradinita va funcţiona într-o vilă cu o suprafaţă de 1750 mp. O parte din investitii trebuie sa fie orientate spre achizitia de jocuri. sală de mese. parintii sunt preocupati in primul rand de conditiile de igiena si calitatea produselor alimentare servite copiilor. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 4 . De asemenea colaborarea cu un psiholog care sa-i testeze pe copii este o investitie care trebuie luata in calcul. in care copilului sa i se urmareasca evolutia.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII 3. carti. care are un program prelungit şi un medic pediatru pentru copii. Acestea sunt premisele din plan social care creeaza in plan economic premisele dezvoltarii sectorului de gradinite private.

va fi îngrijit şi supravegheat. fiind de cea mai buna calitate: 4. piscine în aer liber şi un bazin de înot acoperit.Performanţă în tot ceea ce facem"! GRĂDINIŢA TINKERBELL va. orasul Galati. Complexul va dispune de un centru de întreţinere şi înfrumuseţare. bine instruiţi şi bine pregătiţi pentru viaţă.. mediu în care va învăţa să interacţioneze cu alţi copii. va fi educat şi pregătit pentru şcoala. sală de fitness. GRADINITA TINKERBELL va fi un partener de încredere în educaţia copilului tău! Scopul nostru comun este de a crea indivizi cu o personalitate puternică.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII In cadrul grădiniţei se va lucra numai cu personal calificat şi performant în activitatea educaţională aşa cum este şi . Marimea pietei: Exista multi parinti cu cariera ce doresc ce este mai bun pentru copiii lor dar care nu au timp destul pentru ei. afecţiune şi căldură. tenisul. un hotel .oferi. Serviciile oferite de gradinita “TINKERBELL” vor fi multiple. Pozitia geografica: In judetul Galati. sub îndrumarea unui personal bine pregătit şi dornic de a realiza o educaţie de înaltă calitate. restaurant. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 5 . va învăţa că există norme sociale cărora ne supunem cu toţii. cu spirit civic. cu experienţă în a-i dezvolta abilităţile şi mai ales va fi înconjurat de dragoste. complex care promovează şi oferă activităţi precum înotul. totul într-un ambient plăcut şi relaxant de care pot beneficia şi părinţii copiilor din unitatea noastră.dumneavoastră posibilitatea integrării într-un alt mediu decât cel al familiei.copilului. primind o educaţie complexă ce asigură o evoluţie a acestuia pe toate planurile. TINKERBELL " Galati. GRĂDINIŢA TINKERBELL va face parte din Complexul Sportiv VOINTA GALATI. Aici orice copil va avea şansa de a se dezvolta armonios. în scopuri sănătoase pentru toţi.. va fi înconjurat de persoane pregătite şi având chemare pentru lucrul cu copilul. deviza noastră in . minitenisul. DEFEINIREA PIETEI. atât pentru copiii din cadrul grădiniţei cât şi pentru doritorii de activităţi sportive.

lipsa intelegerii problemelor parintilor) 3. parintii cu copii de aceste varste nu au acces la servicii educationale. nutritionale si educationale specifice acestui segment de varsta. Accesul la serviciile oferite pentru prima copilarie (educatie. atitudini discriminatoare. Studierea pietei s-a facut sondand opinia publica.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Tendinte de crestere sau de scadere: Cresterea numarului de parinti cu cariera este mare. am folosit doua focus-grupuri a cate 8 persoane. Discutia s-a concentrate pe urmatoarele probleme: 1. Sumarul discutiilor: Este nevoie urgenta de o lege/politica in ceea ce priveste educatia copiilor cu varste intre 0 si 3 ani. nivel scazut de comunicare cu managerii si educatoarele. Rezultatele focus-grupurilor au ajutat la campania publicitara pentru gradinita “TINKERBELL”. 2. respectiv cercetare de teren si de birou. Moderatorul a prezentat tema si “recrutilor” le-a fost dat cate un ghid de interviu. lucru ce ne-a ajutat pentru a ne da seama ce doresc parintii pentru copiii lor la o gradinita particulara. Unii copii sub 3 ani sunt inscrisi in crese care ofera doar ingrijire pe timpul zilei si personalul angajat nu este pregatit sa indeplineasca nevoile educationale diverse ale copiilor intre 0 si 3 ani. Apoi. protectie sociala) si problemele cu care se confrunta parintii (taxe. Am studiat piata prin cercetare primara si secundara. Implicarea comunitatii in rezolvarea problemelor care exista in institutiile care se ocupa de prescolari si in ce mod anume comunitatea poate fi de ajutor. pe strada. Segmentele sale: Parinti – copii prescolari. In mod normal. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 6 . Parintii au aratat ca este nevoie de institutii specializate cu personal calificat care sa se adreseze nevoilor educationale are copiilor sub 3 ani. transport. Prin cercetarea de birou am studiat rezultatele cercetarilor anterioare si am ajuns cam la aceleasi concluzii. nutritia. Recrutarea persoanelor s-a facut aleatoriu. Interviul a fost facut de catre un operator de semnaturi angajat si a presupus aplicarea unor intrebari ce nu au tinut mai mult de o ora legate de domeniul afacerii pornite : gradinita privata si a fost facut pentru 80 de persoane. sanatate. 4. reprezentand femei cu cariera si care aveau copii pe care doreau sa ii inscrie la o gradinita particulara. Nevoile specifice ale parintilor pentru cresterea si educarea prescolarilor (0-3 ani si 3-6 ani) si facilitatile si serviciile care ar trebui furnizate de stat. educatia. S-a organizat o intalnire focus grup cu parintii prescolarilor din localitatea Constanta. Acestea ar trebui dotate cu spatii adecvate si sa ofere servicii medicale. Cercetarea de teren am facut-o prin interviu si focus grupuri. Calitatea serviciilor furnizate de institutiile pentru prescolari in ceea ce priveste sanatatea. intrucat parintii nu vor sa ramana acasa cu ai lor copii ci doresc sa aiba si o cariera.

Asistentele medicale nu lucreaza cu norma intreaga si nu pot oferi ingrijirea si asistenta necesare. multe dintre activitatile copiilor sunt compromise. Parintii erau doritori sa participle la actiuni de strangere de fonduri pentru furnizarea suportului financiar destinat gradinitelor. Serviciile medicale din comunitate nu se adreseaza nevoilor specifice ale familiilor cu copii. In present. a cate 15 intrebari. Parintii recunosc ca serviciile educationale generale oferite de gradinite s-au imbunatatit in ultimii ani in ceea ce priveste diversitatea activitatilor si abordarea actului educational. teatru de papusi etc. Dar acest lucru nu este in mod normal posibil in gradinite. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 7 .). drama. ceea ce poate face dificila folosirea lor de catre micuti. Dupa parerea parintilor. Rezultatele studierii pietei au fost ca gradinitele private sunt cautate de parintii care au o cariera dar sunt cerute servicii riguroase si pentru a reusi in aceasta afacere trebuie promovate numai servicii de calitate. Parintii au reliefat necesitatea existentei spatiilor speciale pentru copii mici in cadrul comunitatii. dar lipseste mecanismul formal de participare a parintilor in proiectele de strangere de fonduri. consultand alti membri ai familiei sau o educatoare pur si simplu din carti. Unii dintre ei au spus ca ar lua legatura cu potentialii donatori si investitori. Este necesara o evaluare periodica a personalului didactic. In trecut existau crese care functionau in fabricile sau in firmele unde lucrau mamele. Parintii nu-i pot invata pe copii toate deprinderile sociale necesare mai tarziu in viata. asa ca acestea erau fericite sa-si poata vedea copilul in timpul orelor de munca. in cadrul careia ar putea sa discute cu psihologul.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Copiii invata comportamentul social interactionand cu alti copii la o varsta cat mai frageda. Multi parinti ar dori sa poata allege activitatile extracurriculare pentru copiii lor (ex. consilierul sau cu alti parinti despre problemele pe care le intampina in cresterea si educarea copiilor lor. Cel mai bun lucru pe care-l pot face ei este sa angajeze o persoana care sa aiba grija de copil . deoarece cele care exista deja sunt destinate copiilor de toate varstele. Drept rezultat. Majoritatea parintilor ar dori sa primeasca o pregatire speciala si sa viziteze centre in care copiii ar putea fi testate periodic pentru identificarea timpurie a copiilor cu probleme de dezvoltare sau a copiilor talentati sau supradotati. si ei au nevoie de consiliere psiho-pedagogica. Nu exista medici in gradinite.: balet. dar nu este cea mai buna optiune pentru dezvoltarea sociala ulterioara a copilului. Gradinitele au spatii neadecvate. ei isi cresc parintii urmandu-si propriile instincte. pentru ca exista diferente mari intre educatoarele tinere si cele mai in varsta. Metodele cantitative s-au facut prin chestionar fata in fata .

• Intrarea in UE schimba mentalitatea oamenilor. Pozitia pe piata: IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 8 . deschisa spre nou si dispusa sa plateasca. OPORTUNITATI TEMERI • Programele de pregatire a formatorilor devin accesibile. mai bine remunerata. nivelul cheltuielilor fixe este scazut. ceea ce inseamna ca. Asa cum este si normal reglementarile legale pentru deschidere unei astel de afaceri sunt stricte si vor deveni si mai stricte pe termen mediu. • Investitia cea mai mare .capitalul uman este inimitabila. cu oameni bine pregatiti. se poate face fata unei concurente mai bine “dotate” financiar. Acestia devin constienti ca educatia este foarte importanta.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Analiza competitivitatii: Scurta Analiza SWOT a acestui tip de afacere: PUNCTE TARI PUNCTE SLABE • Se adreseaza unei nevoi foarte mari a populatiei tinere. • Fiind o afacere in domeniul serviciilor. Afacerea nu poate fi implementata de oricine – este nevoie de pregatire pedagogica. si mai interesati sa investeasca intr-o educatie de calitate pentru proprii copii.

B-dul Ferdinand nr. „COMMENIUS” S.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Competorii din judet sunt in numar de 13: Denumirea PERSOANEI JURIDICE S. 153. Lăpuşneanu nr.C. 10.:0236/661910 Fundaţia „BigBen” Grădiniţa „Big-Ben” Galati str. Vasile Lupu nr. „Copilăria” SRL Grădiniţa „Căsuţa cu poveşti” Galati.C.. Avram Iancu. bl.: 0788 352455 „TOM ŞI JERRY” SRL Grădiniţa „Tom şi Jerry” Galati. nr.R. bl.tel. 6 bis. Bd.C ap.: 0723320529 Fundaţia „Copii Fericiţi” – filiala Galati Grădiniţa Internaţională Galati. tel. tel.C.C. Grădina de vară Soveja. Bd. 28.La nouvelle generation” Galati.L.: 0236/522025 S. str. S2. tel. nr. Str. Al. 44 . Bl. 30. Romană. str. bl. Alba ca Zăpada SRL Grădiniţa Alba ca Zăpada Galati.: 0236/613919 Analiza punctelor forte şi a punctelor slabe ale concurenţilor IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 9 . „Floradal Team” SRL Grădiniţa „Bamby” Galati. Tomis. N.: 0236/520211 S. TS 6B.102 . Midiei nr. Tomis nr. nr. Ion Vodă. Sc.C. Grădiniţa Internaţională „Lumina” Galati. Poporului nr. M1B. ap. 106. tel: 0236/665083.: 0236/665069 S. LUMINA INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT S. 82.L.: 0236/518981 S C „On Plonge” SRL Grădiniţa „Piticot” Galati. 43. tel. 211. Grădiniţa „Commenius” Galati. Str. 0236/693262 Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Şcoala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Galati. nr. 13. tel. str.Tel. „Gamex” SRL Grădiniţa „Gamex” Galati. tel. Str. Meşterul Manole nr.:0236/690933 S. tel. Denumirea UNITĂŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT ADRESA/tel. Alexandru Lăpuşneanu.: 0236/680700 S.tel 0236/644866 Asociaţia „Racor” Grădiniţa „Racor” Galati. 4. „La Nouvelle Generation” S. Str. Heracleea nr.C. Al.R. tel.C./fax Grădiniţa .:0236/518981 S. F. b-dul. 27.A. sc. tel. 4.

Puncte slabe Amplasament nefavorabil transport inclus predare in limba engleza profesori nativi englezi Gradinita internationala „Lumina” transport si masa incluse preturi foarte ridicate detine o sala de sport cursuri de dans.La nouvelle generation” Masa inclusa Predare in limba franceza Gama variata de activitati Facuta doar pentru copiii angajatilor unei anumite firme Grădiniţa „Commenius Grădiniţa „Piticot” Grădiniţa „Tom şi Jerry” Proiecte variate Facuta doar pentru copiii angajatilor Masa inclusa unei anumite firme Transport inclus Facuta doar pentru copiii angajatilor Masa inclusa unei anumite firme Masa inclusa Facuta doar pentru copiii angajatilor Gama variata de activitati unei anumite firme Transport inclus Facuta doar pentru copiii angajatilor Masa inclusa unei anumite firme Masa inclusa Facuta doar pentru copiii angajatilor Gama variata de activitati unei anumite firme Transport inclus Facuta doar pentru copiii angajatilor Masa inclusa unei anumite firme Masa inclusa Fundatie Grădiniţa „Căsuţa cu poveşti” Grădiniţa „Gamex” Grădiniţa „Bamby Grădiniţa „Racor” Gama variata de activitati Şcoala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Masa inclusa Filiera vocationala Gama variata de activitati Transportul nu e inclus Decat masa de pranz inclusa IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 10 .PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Puncte forte Gradinita „Big Ben” experienţă mare. pictura Grădiniţa ..

etc.a. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 11 . iar acestia primesc cele mai bune servicii. Sunt satisfacute nevoile parintilor si ale copiilor. Parintii doresc calitate pentru aceste servicii si pentru ei nu conteaza costul atata timp cat copiii lor beneficiaza de cele mai bune conditii. Piata-tinta: Ne adresam clasei de top: Dar orice parinte care isi poate permite isi poate trimite copilul la gradinita “TINKERBELL”. ingineri. medici. experti contabili. Clientii actuali sunt parintii care au o cariera si nu pot sta cu ai lor copii. dar vor ca acestia sa primeasca cea mai buna educatie si cele mai bune servicii. o educatie excelenta s. intrucat parintii nu au timp pentru copii .PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Grădiniţa Alba ca Un spatiu foarte mare de joaca Facuta doar pentru copiii angajatilor Zăpada unei anumite firme Transport inclus Grădiniţa Internaţională Predare in limba engleza Masa inclusa Indicatorii Kids’ Joy Produsul sau serviciul Preţul Calitatea Amplasarea întreprinderii Transportul copiilor Imagine Numărul de puncte Concurenti 5 4 5 4 5 4 27 Analiza comparativă a concurenţilor. unui cartier de top. Big Ben Lumina Bamby 3 2 4 2 3 3 18 5 3 5 4 4 5 26 4 3 3 4 4 3 19        manageri. ingineri IT. profesori. Pentru anii urmatori se estimeaza ca vor fi cereri atat spontane cat si planificate. Clientii sunt influentati prin faptul ca vor gasi aici tot ceea ce copilul lor are nevoie pentru o crestere sanatoasa atat fizic dar si mintal.

Mixul de marketing: Cei patru P pentru gradinita “TINKERBELL” sunt urmatorii: Produsul – Serviciul- Plasarea: Strada Mircea cel Batran. Nr.7. serviciile. 1.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII PLAN DE REZERVA: Daca afacerea nu va merge conform estimarilor si dorintelor. GL Ingrijirea copiilor Piata tinta – Parintii Pretul : 3000 de euro Promovarea: Publicitate pe an + alte servicii Strategiile de marketing: Cum un pret mic poate arata un serviciu necalitativ. iar ziua de nastere a unui copil va fi platita separate (250 de euro) cat si activitatile extracurriculare . gradinita se poate transforma intr-un centru de zi pentru copii cu nevoi speciale. avand scris pe ea programul (8:00-18:00). Acesta va include masa. pretul va fi unul la inaltimea serviciilor si cum ne adresam clasei de top va fi de 3000 de euro pe an ( 9 luni ). 1500 de euro semestrial. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 12 . adresa si numarul de telefon. doar daca un parinte va dori ca aceasta sa se includa in pret. transportul. Jud. Strategiile de promovare a produsului/serviciului: Reclama: Bannere Panouri publicitare Site-ul gradinitei Masina care transporta copiii viu colorata.

gradinita va di acreditata.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Publicitate: Spoturi publicitare la televiziunea TV GALATI. jucarii. pentru gradinite si scoli primare. dupa cel mult 4 ani de la infiintare. b) acreditarea. Praktiker pentru alimente. dupa primirea autorizatiei de incredere care a acordat dreptul de organizare si functionare provizorie a gradinitei “Kids’ Joy”.C. – produse de papetarie. Organizarea productiei: IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 13 . RAJA GALATI – apa potabila. DACRIS IMPEX S.– materii prime (mobila. cu livrare la domiciliu sau birou. S. 107 (1) Procesul de acreditare a unitatilor de invatamant preuniversitar cuprinde doua faze: a) autorizarea de incredere.Furnizorii: Metro. astfel: a) dupa cel mult 4 ani. care acorda dreptul de organizare si functionare provizorie a unitatii respective. b) dupa primul examen de capacitate. (2) Acreditarea trebuie solicitata dupa acordarea autorizatiei de incredere. materiale de constructie. pentru scolile profesionale. PLANUL DE PRODUCTIE 1. XI – Invatamantul particular Art. Conform acestei legi. pentru gimnaziu. c) dupa primul examen de bacalaureat.L. pentru liceu.un supermarket virtual ce ofera produse Selgros. 107 : ART. usi etc) Avantajele de acces: Dinamica mediului concurential din Romania impune companiilor o permanenta ajustare atat a calitatii produselor cat si a metodelor de distributie in vederea atragerii si fidelizarii clientilor si a diferentierii fata de celelalte oferte prezente pe piata Licentele de fabricatie : Legea Invatamantului. Megamarket .C. Alt act necesar: avizul sanitar. Petronic Construct SRL. d) dupa primul examen de absolvire. S. geamuri.R. care acorda unitatii respective toate drepturile ce decurg din prezenta lege. de ucenici si postliceale. Cap.

: Studii medii.n. 10 ani experienta. Soferul – are datoria de a transporta copiii la gradinita in fiecare zi de luni pana vineri si de a-i transporta acasa. Bucatareasa – are datoria de a gati micul dejun si pranzul in fiecare zi de luni pana vineri. care va fi facuta de catre profesor.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Managerul – PFA – Doamna Director – gradul 2. el are datoria sa aiba grija de labortator. : Studii medii. Contabilul – are datoria de a calcula salariile in fiecare luna pentru fiecare angajat. sa repare eventualele stricaciuni. Femeile de servici – au datoria de a mentine gradinita curata. Compartimentele gradinitei :  Directiunea : Doamna Director ajutata de Secretara. de a le administra anumite vaccine si de a lua masurile necesare cand un copil este ranit sau bolnav. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 14 . Profesor de Informatica – printre activitatile optionale se numara si initierea IT. de a deschide usa copiilor. 1 contabil – C.: Colegiul de asistente.n. Personalul : 5 educatori – Calificari necesare: Liceul Pedagogic sau Facultatea de Pedagogie.. de a le face controale periodice copiilor.n. 1 asistenta medicala .n. 1 profesor de Limba Engleza: C. Responsabilitati specifice: Educatoarele – trebuie sa ii invete pe copii. Profesor de Limba Engleza – de doua ori pe saptamana.n. ( si cursuri de catering) 1 secretara – C. de a avea grija de bucatarie si de a servi copiii cu gustari.n. 1 profesor de Informatica: C. 1 bucatareasa – C. Administratorul – are datoria de a repara eventualele stricaciuni. predandu-le pe intelesul lor si sa-i supravegheze. sa ii supravegheze. 1 sofer profesionist – C. Asistenta medicala – are datoria de a se ingriji de Cabinetul medical. Doamna profesoara are datoria sa ii invete. 2 femei de servici – C.n. Facultatea ASE – Contabilitate. copiii vor face Limba Engleza si vor fi initiati.C.n : Facultatea de Litere sau Colegiul de Limba Engleza. 1 administrator – C. De asemenea. : Facultatea de Informatica. : Liceul si Studii superioare. de a o inchide etc.n.: Bacalaureat si scoala de soferi de categoria necesara pentru conducerea unui autocar.: Studii medii. a transmite mesaje etc. Secretara – are datoria de a raspunde la telefoane.

 Asistenta medicala : D-na asistenta. bucatareasa. baile amenajate (gresie. bucataria dotata. administratorul. protectia mediului. tablele. cabinetul directorului. servirea mesei : femeile de service. contabilului. telefon. medical cu cele necesare. internet. faianta etc). televiziune prin cablu.  Curatenie. prevenirea si stingerea incendiilor) sau documentele necesare pentru obtinerea lor. Echipamente si tehnologii: Echipamente – bancile si scaunele copiilor. administrare. acorduri si avize necesare desfasurarii activitatilor pentru care se solicita autorizarea (sanitare. copiator. copii de pe actele de identitate. prin urmatoarele documente: diploma sau certificat de absolvire a unei institutii de invatamant profesional. geamuri si usi termopane. produsele de papetarie. cancelarie etc Tehnologii – laboratorul de informatica ce contine 11 calculatoare. Calificarea profesionala este dovedita. certificat medical. sanitarveterinare.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII  Invatamant : Cele 5 educatoare. documente care atesta calificarea profesionala. cerere de inregistrare in Registrul comertului si la organele fiscale teritoriale. copii de pe documentele care atesta dreptul de folosinta al persoanei fizice spatiului/spatiilor in care se vor desfasura aceste activitati. secretarei. profesoara de Limba Engleza si profesorul de Informatica.  Contabilitate: Contabilul. sala de mese amenajata corespunzator. autorizatii speciale. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 15 . declaratii pe propria raspundere.  Transport: Soferul. PLANUL DE MANAGEMENT Organizarea firmei : Forma juridica a firmei este PFA (persoana fizica autorizata independenta) Actele necesare : Dosarul cu actele necesare cuprinde: o cerere-tip cazier judiciar. protectia muncii.

clasele includ invatamant special pentru elevi handicapati fizic si mental. recreativ. alte acte doveditoare care atesta pregatirea profesionala. Exceptii: Aceasta diviziune exclude: .PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII preuniversitar sau universitar in specialitatea pentru care se solicita autorizarea. de asemenea: . precum si prin radio si televiziune. Structura generala : Director-Manager Invatamant Contabilitate Curatenie. cum sunt scolile de soferi. la diferitele sale nivele.invatamantul cu scop. certificat de absolvire a unei forme de pregatire profesionala.invatamantul public si particular la orice nivel si pentru orice profesie. Invatamantul pentru adulti. in primul rand. carte de mestesug. care este similar in continut cu invatamantul asigurat la anumite nivele. cum ar fi: bridge sau golf . Aceasta diviziune include. 2.alte tipuri de invatamant. certificat de competenta profesionala. Include atat invatamantul asigurat de diferite institutii in sistemul scolar obisnuit (reglementar). cat si invatamantul pentru adulti. Administratie. programele de alfabetizare etc. Pentru fiecare nivel al invatamantului initial. este inclus in acel nivel. COD CAEN : 80 (Clasificarea Activitatilor din Economia Naturala) CO D DENUMIRE 80 Invatamant (Subsectiunea MA) Descriere Aceasta diviziune include: . Bucatarie Asistenta medicala Transport IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 16 . oral sau scris.

prezenta placuta si comunicare buna . efectuarea vaccinurilor. Asistenta medicala: Controale periodice ale copiilor. Bucatarie: Curatenia gradinitei. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 17 . Contabilitate Invatamant Transport Fisa postului – DIRECTOR UNIC 1 2 3 Denumirea postului : director general Compartiment de munca : toate compartimentele Nr de persoane pe post : 1 4 Rolul : este responsabil de organizarea. ingrijirea ei si hranirea copiilor. 8 Calitati personale : . Administratie. conducerea si buna functionare a institutiei. Curatenie. 5 Formarea profesionala : absolvent a facultatii de Pedagogie. Curatenie Asistenta medicala Administratie Contabilitate: Calcularea salariilor.limba engleza . 7 Capacitatea profesionala : .PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Organigrama: Directiunea: Doamna Director Responsabilitati specifice fiecarui departament: Invatamant: Educarea si invatarea copiilor. 6 Experienta profesionala : 8 ani.tehnici de conducere . Bucatarie Transport: Transportarea copiilor la gradinita si acasa. . limba franceza . detine gradul II. Conducerea firmei: Este exercitata de Managerul firmei – Doamna Director (PFA independent).operare pc. .

. . .capacitate de autoanaliza . COD DE CONDUITA ETICA 1. 10.ierarhice : este deasupra tuturor. Limite decizionale : 5. .stabileste politica de dezvoltare.coordoneaza activitatea globala a institutiei .verifica si aproba balantele si bilantul . indiferent de rasa.de reprezentare : reprezinta institutia in relatiile externe.capacitate de conducere si supraveghere . IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 18 . libertatea de decizie deplina si autoritatea completa asupra salariatilor agentiei . Pozitia in organigrama si relatii : .capacitatea de a forma o echipa cu executanti si de a mentine coeziunea . pe nici un motiv: rasa.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII .are intreaga responsabilitate.Managamentul resurselor umane: Raporturile de munca dintre angajator si angajati sunt in functie de Noul Cod al Muncii care este anexat.spirit de observatie . vechimea in munca . 11. conditie sociala. postul detinut anterior .Tratament egal al angajatilor: Angajatii trebuie tratati in mod egal. .Hartuirea la locul de munca: Nu sunt permise conflictele in incinta gradinitei si nici hartuirea nici unui angajat. . deprinderile. cafeaua etc. pregatire profesionala etc. . PC) . atitudinile si comportametul persoanei in cauza . - La selectia si incadrarea personalului se au in vedere anumite criterii de selectie : studiile atestate de certificate sau diplome . . .aproba programele propuse de compartimentele de specialitate . cunostinta suplimentara (limbi straine. cunostintele. Reguli privind angajatii: . . conditie sociala. Conditiile de munca : specificate in contractul individual de munca. studii etc. recomandari .Utilizarea bunurilor institutiei: Toti angajatii au dreptul sa foloseasca bunurile institutiei commune: locurile sanitare. 12. Toti au aceleasi drepturi si vor primi acelasi tratament. 9 Responsabilitati : . studii.

. . client si vanzator: . . 3.Accesul la informatii: Angajatii pot folosi Internetul in timpul de pauza sau la nevoie cat si telefonul si televiziunea prin cablu. . 2.Sanse egale: Toti angajatii au sanse egale. . . dar si a drepturilor angajatului: La angajare. fie ca este vorba de femeia de servici sau de educatori. conditie sociala etc intrucat nici un angajat nu va fi discriminate de directiune.Dezvoltare si strangere de fonduri: Angajatii sunt rugati sa ajute la dezvoltarea si strangerea de fonduri pentru gradinita: sponsori etc. intrucat viata familiala este importanta pentru fiecare.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII . toti pornesc de la aceasta premiza.Respectarea confidentialitatii: Daca un angajat va dori sa vorbeasca despre probleme personale cu directiunea.Sanse egale: Fiecare intervievat are sanse egale.Exercitarea corecta a autoritatii: Angajatii nu au autoritate asupra altui angajat si trebuie sa se poarte egal. aceste informatii nefiind ascunde de el. nici unul nu va fi favorizat pe orice motiv: prestatie mai buna. fiecare angajat isi va afla drepturile cat si responsabilitatile. . .Activitatea politica: Nici un angajat nu va fi privit diferentiat in nici un fel daca va face parte dintr-o organizatie politica: partid etc.Informarea asupra responsabilitatilor. adica nu va fi nici discriminate nici favorizat. 5.Consumul de substante ilegale: alcool si tutun: Nu este permisa utilizarea alcoolului in incinta gradinitei decat a alcoolului sanitar si nici tigarile intrucat poate reprezenta un exemplu negativ pentru copii. decizia ii va fi respectata intrucat directiunea ii va respecta confidentialitatea. 1. confidential.Transparenta informatiilor: Tot ceea ce vizeaza direct un angajat sau gradinita si importa si pentru angajat va fi adus la cunostinta acestuia. .Cadouri si gratuitati: Fiecare angajat va primi aceleasi bonusuri: 2 prime – una la Craciun si una la Pasti si nu se vor face diferente. Practici la angajare: . Informatii publice/Comunicare .familie: Nici un angajat nu va fi retinut peste program. nepotism etc. Informatii despre angajat. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 19 .Discriminare: Angajatii nu au dreptul sa discrimineze alt angajat pe orice motiv: rasa.Echilibrul munca.Conflicte de interese . Programul va fi facut in asa fel incat orice angajat sa aiba timp pentru viata sa familiala.Divulgarea de informatii: Nu este permisa barfa dar orice angajat are dreptul de a informa directiunea in cazul in care un alt angajat nu isi neglijeaza responsabilitatile in mode repetat.

250 RON + 875 RON (zi de nastere) = 13. 7. 8. RON Page 20 .150 RON + 52.500 RON) = 603.750 RON – 16% xca = 603. Infiintarea institutiei: a.000 de euro (52.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII .250 RON Din cifra de afaceri se impoziteata totalul – 15.000 de euro – 700.600 RON = 507.Protectia mediului inconjurator: Fiecare angajat e obligat sa pastreze protectia mediului conform normelor de protectia mediului.Sanatatea si siguranta angajatilor: Directiunea va face tot posibilul sa mentina sanatatea si siguranta angajatilor si acestia au aceeasi obligatie. va primi concediu de sanantate. .125 RON = 656.000 RON Incasarile estimate: Cifra de afaceri = q x pret unitar q= 50 (avem 50 de copii si 50 de plati) pret unitar = 12.125 RON cifra de afaceri = 50 x 13. Implicarea sociala: .Precizia jurnalelor si a rapoartelor de cheltuieli: Cei ce se ocupa cu acest sector cat si directiunea au datoria de a completa cu atentie aceste jurnale si rapoarte de cheltuieli. Relatia cu frunizorii si clientii: . programe speciale etc.500 RON = 559. De asemenea. Practici etice manageriale .650 RON Cheltuielile estimate: Domeniu 1. 6. In caz contrar. 9. daca un angajat este bolnav. - PLANUL FINANCIAR ANUL 1: Banii primiti ca mostenire : 200.Negocierea contractelor: De negocierea contractelor se ocupa managerul si nu este de datoria angajatului sa faca asa ceva.Proiecte sociale: Daca gradinita va contribui la un proiect social de ajutorare a copiilor nevoiasi de exemplu.750 RON – 96. Protectia mediului . Autorizatii IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Costuri 300. pot participa la festivitati.Membrii familiei: Membrii familiei angajatilor vor fi tratati cu respect si isi pot vizita rudele la gradinita atata timp cat persoana cautata nu este la ore. angajatii au datoria sa ajute la aceste proiecte sociale si sa se implice.150 RON Cifra de afaceri devine – 507.

b. bannere etc.000 RON 10. Servicii externe: a.000 RON 5. Focus grupuri.. costuri sociale. prime.252 RON 2. Costuri administrare: Materiale de birou 7. atestarea actelor-act constitutive. desene. Copiator. Intretinere/Reparatii d. Frigider. Gunoi c. Capitalul circulant – reprezinta costul materiilor prime.) 155.000 RON 6. Impozite si taxe locale 3. Vopsirea masinii.000 RON 1. Capitalul total – reprezinta suma dintre capitalul fix si circulant.000 RON 2000 RON TOTAL: 10. Cablu.955 RON) + 20. Achizitionare b.000 RON 18. Costuri de personal : salariu. Panouri. Combustibil c. e.200 RON + 7% fond sanatate (8. c. 11. Costuri curente : a.Costuri cu mijloacele de transport: a. 8. declaratie pe proprie raspund etc. Sondarea opiniei publice.500 RON TOTAL CHELUTUIELI : 655. Apa/canal d. e. Cheltuieli: a. Materii prime b. bonusuri d. energiei si combustibilului. Internet. Aspecte economico-financiare ale marketingului : a. Intretinere.000 RON 29.274 RON) + 2.000 RON 150. f.000 RON 1.000 RON Costuri de salarii: 118. IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 21 . auxiliare c. Televizor.5% fond accidentari (591RON) TOTAL: 154. topogane etc) 12. Site-ul gradinitei. Consultanta juridica 4. Energie 5.000 RON 500 RON 3. Tehnologie + Aparatura electrocasnica: Calculatoare. 10. Comunicatii: Telefon. Reclama.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII b. Literatura de specialitate. Consultanta fiscala b. Gaz curent b. d.000 RON Combustibil.000 RON 4. contr comodat. Impozite 6. Amenajarea locurilor de joaca(jucarii.232 RON Costul total – reprezinta totalul cheltuielilor.000 RON 50.5 % fond pensii (2. Asigurare de raspundere civila si asigurare toate riscurile. Capitalul fix – reprezinta utilajele.5% fond somaj (2. Aragaz etc 9. Materii consumabile. masinile cumparate. Asigurare etc 50. Cheltuieli de protocol 680 RON (fiind incluse si redactarea. Inscrierea in Registrul Comertului 2.000 RON (Combustibil – 35.4231RON) + 0.

174/2001 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea finanţării învăţământului superior.95.000 RON Costuri de salarii: 118. pentru veniturile utilizate. cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. prime.600 RON = 507.955 RON) + 20. 15.150 RON Cifra de afaceri devine – 507. Costuri curente : a.232 RON Captalul circulant = 215.500 RON = 559. bonusuri IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Costuri 10.5% fond somaj (2. cu modificările ulterioare. Codul Fiscal din 22/12/2003 ANUL 2: Incasarile estimate: Cifra de afaceri = q x pret unitar q= 50 (avem 50 de copii si 50 de plati) pret unitar = 12.125 RON cifra de afaceri = 50 x 13.274 RON) + 2.750 RON – 16% xca= = 603.4231RON) + 0.5% fond accidentari (591RON) TOTAL: 154. republicată.650 RON Cheltuielile estimate Domeniu 1.000 de euro (52. . în anul curent sau în anii următori.252 RON Page 22 .000 RON Capitalul total = 406.250 RON + 875 RON (zi de nastere) = 13. potrivit Legii învăţământului nr.5 % fond pensii (2. Costuri de personal : salariu.000 RON 50. Materii consumabile.(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili: (printre care si) instituţiile de învăţământ particular acreditate. costuri sociale.150 RON + 52.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Costul total = 655. 84/1995.250 RON Din cifra de afaceri se impoziteata totalul – 15. auxiliare c. precum şi cele autorizate.125 RON = 656.500 RON) = 603.500 RON Capitalul fix = 191.200 RON + 7% fond sanatate (8.750 RON – 96. Materii prime b.500RON Profitul = Incasari – Cheltuieli Profitul = .582 RON Conform Codului Fiscal din 22/12/2003 Art.

500 RON Capitalul fix = 12. Consultanta fiscala b. desene. ( in caz de stricaciuni) 8. 7. Gaz curent b.252 RON Capitalul circulant = 72.000 RON 2. d. Comunicatii: Telefon. Cablu. Amenajarea locurilor de joaca(jucarii.000 RON Capitalul total = 84. Televizor. Impozite si taxe locale 2.77% Rata profitului la capital = (Profit / capital total) x 100 = 283.000 RON (Combustibil – 35. Apa/canal d.000 RON TOTAL CHELUTUIELI : 320. masinile cumparate. Capitalul fix – reprezinta utilajele.000 RON Combustibil.000 RON 6. Copiator. Internet.500 RON 5.398RON Ratele profitului estimate: Rata profitului la cifra de afaceri = (Profit / cifra de afaceri) x 100 = 42.75% Bilantul pe cei 2 ani : IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 23 . Asigurare etc 50. Costuri administrare: Materiale de birou 6. Cheltuieli de protocol 5. Tehnologie: Calculatoare. Capitalul total – reprezinta suma dintre capitalul fix si circulant. Intretinere/Reparatii c.000 RON 4.000 RON 500 RON 3.500 RON Profitul = Incasari – Cheltuieli Profitul = 239. b. Reclama.000 RON 10. Literatura de specialitate.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII d. Costul total = 320.000 RON 2. Intretinere. Servicii externe: a. Site-ul gradinitei. Gunoi c.000 RON TOTAL: 2. 9. Capitalul circulant – reprezinta costul materiilor prime. Energie 4.Costuri cu mijloacele de transport a. Aspecte economico-financiare ale marketingului : a.252 RON Costul total – reprezinta totalul cheltuielilor. Combustibil b.500 RON 3.000 RON 3. energiei si combustibilului.31% Rata profitului la cost total = (Profit / cost total) x 100 = 74. Consultanta juridica 2. topogane etc) 11. ( intretinere) 20. Impozite 5.000 RON 2. Asigurare de raspundere civila si asigurare toate riscurile. Cheltuieli: a.

816 RON Cifra de afaceri : 1. crt.300 RON Cheltuieli : 975. sub semnatura privata) Obligatoriu 3. 7.119.PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII Incasari : 1. Cerere de inregistrare si autorizare Dovada disponibilitatii firmei/emblemei originale Reproducerea emblemei Dovada sediului (in copie) Declaratia pe propria raspundere . Acte privind activitatea comerciala anterioara IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Obligatoriu Optional Obligatoriu Obligatoriu Obligatoriu Obligatoriu pentru asociatii care raspund nelimitat si solidar si pentru obligatiile sociale In lipsa acestora se depune actul privitor la nivelul studiului absolvit Page 24 . 5.85% Rata profitului la capital = (Profit / capital total) x 100 = 29.000 RON Capital circulant: 288. 8. Denumire act Precizari privind utilizarea documentului 1.484 RON Capital fix: 203.29% Rata profitului la cost total = (Profit / cost total) x 100 = 14.484 RON Profit: 143. 2. 300/2004 (copie) Declaratie cu privire la averea detinuta (original.000 RON Capital total: 491.119.original Autorizatia emisa conform Legii nr.000 RON Ratele profitului estimate: Rata profitului la cifra de afaceri = (Profit / cifra de afaceri) x 100 = 12.74% Alternative de finantare: Sponsori ( pe viitor ) Anexa I Acte necesare PFA Nr. 6. 4.300 RON Cost total : 975.

Specimenul de semnatura (original) 10. Diverse taxe si onorarii Obligatoriu pentru administratori Pasaport pentru rezidenti Sunt stabilite de organele competente Din “Ghidul tanarului intreprinzator sau cum sa demarez propria mea afacere” ANIMMC (Agentia nationala pentru intreprinderile mici si mijlocii si cooperatie) RECLAMA Tel : 0236/455689 IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 25 .PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII 9. Acte de identitate (cu CNP) in copie 11.

PLAN DE AFACERI – INFIINTAREA UNEI GRADINITE DE COPII IFTODE FLORIN EPAE ANUL – IV- Page 26 .