You are on page 1of 35

2.

Qka nenkuptoni me “numrin e erret” te rasteve te
krimit te organizuar?
Nje numer i veprave penale qe kryen ne forme te
organizuar nuk paraqiten ne organet kompetente,
poashtu nje pjese e tyre nuk regjistrohen dhe nuk
mbahen shenime lidhur me numrin dhe ecurine e
kryerjes se tyre. Prandaj, te gjitha ato raste te krimit te
organizuar te pa zbuluara dhe te pa ividentuara ne
statistikat zyrtare cilesohen si “numer e erret” i krimit te
organizuar.
3. Cilat jane evidencat statistikore sipas organeve qe i
mbajne?
Sipas organit qe i mbane evidencat statistikore brenda
nje shteti te caktuar dallojme disa lloje te evidencave
mbi krimin e organizuar. Keto evidence mund te
mbahen nga organet e policise, organet e Prokurorise
Publike, organet e Gjykatave, ministria e Drejtesise,
entet statistikore, institucionet korrektuese,
grumbullimin e te dhenave dhe perpunimin e tyre. Nje
nder evidencat me te rendesishme sipas organeve
shteterore jane: Evidenca e policise, prokurorive
publike dhe gjykatave.
4. Kur ka hyre ne fuqi Volstade akt?

Volstade akt hyri ne fuqi ne vitin 1919, fillimi i
periudhes se probilucionit me ligjin e vitit 1919 krijoi
terene te pershtatshme per zhvillimin dhe perhapjen e
krimit te organizuar.
5. Yakuza Japoneze?
Yakuza Japoneze ka nje organizim kriminal mjafte
kompleks dhe disponon edhe me sindikata mjafte te
organizuara. Sipas autoreve Dajvid Kapllan dhe Alek
Dubro te cilen edhe e kane shkruar vepren e tyre te
emeruar “Yakuza”, kjo organizate kriminale eshte
mjafte e vjeter. Fjala Yakuza rrjedh nga emrat e tre
numrave dhe ate 8 (Ya), 9 (Ku), dhe numri 3(Za). Keta
jane numra te lojes se bigjozit dhe krijojne numrin e
pikeve me te ulta humbese ne nje loj letrash te quajtur
Hanajuda. Vet emri Yakuza eshte lidhur me lojen
bigjozit kurse zanafillen e ka nga koha e trimave dhe
fisnikeve qe shqueshin si samuraj dhe te cilet fillimisht
i ndihmonin te varferve ndersa me vone keta u bejne
shantazh dhe u qesin tagra lokaleve te bigjozit duke i
kontrolluar ato. Yakuza Japoneze eshte organizate e
cila merret me veprime te ndryshme kriminale si:
tregtia me drog dehese, me organizimin e
prostitucionit, kontrabanden e armeve, me rekretizem,
tregtine e materialeve pornografike, organizimin e
bixhozit, larjen e parave, trafikimin e emingranteve etj.
Disa autore theksojne se Yakuza disponon me rreth
90.000 anetar,te cilet sjellin fitime kesaj organizate prej
rreth 11miliard dollar ne vit,Kjo organizate ka deget e

veta sin e Korene
Jugore,Filipine,Honkong,Tajvan,Havaje,Kaliforni te
SHBA-ve,Ameriken Latine dhe ne Evrope. Kjo
organizat ka sindikaten e vet e cila quhet SumiyoshiRengo,dhe Inagawa-Kai ne Tokio realizon qarkullim
vjetor prej 1miliard e gjysme dollaresh amerikan.Ne
krye te kesaj organizate qendron shefi I familjesoyabun pastaj leutentati I pare Wakagshira,dhe
leutentati I dyt Shateigashira,pastaj vjen vellezerit e
medhenje Kaikei.
6. Trafikimi i femrave?
Trafikimi i femrave eshte dukuri ilegale e cila gjate
dekadave te fundit po tregon rritje te dukshme. Si
dukuri e demshme ajo po manifestohet ne vende te
ndryshme, e vecmas ne ato regjione dhe shtete te cilat
jane perfshire me ndryshme te medha politike, sociale,
ekonomike etj. Kjo dukuri kriminale ka perfshire
mjerisht edhe vendet e regjionit te ballkanit, perfshire
edhe Kosoven. Trafikimi i femrave per qellim te
protistucioni, behet perms transportit ilegal nga vendet
e ndryshme si: trafiku klandestin, refugjateve dhe te
azil kerkuesve. Keto forma te trafikimit te femrave per
qellime prostitucioni zakonisht organizohen nga grupet
e organizatave kriminale, keto organizata kriminale
kane structure hierarkike dhe shefin e tyre dhe
rregullat e sjelljes. Shenimet e IOM-it per Kosoven
theksojne se mosha mesatare e femrave te trafikuara
ishte 22 vjec.

.rruga qendrore..kulturore.lufterave civile. SHTETET E .TRAFIKIMI I FEMRAVE ? 6.gjendjeve te krijuara pas tranformimeve te medha politike.rruga jugore.Trafikimi I Femrave si forme e krimit te organizuar per qellim prostitutcioni zakonisht behet nepermjet transportit ilegal nga vendet e ndyshme sit e trafikut klandestin te trafikut te refugjateve dhe trafikut te azilkerkuesve.rruga qendrora ballaknike.Trafikimi e Femrava per qellime te prostitucionit merr permasa te medha gjat tronditjeve dhe qrregullimeve shoqeroreekonomike.KJO DUKURI PO MANIFESTOHET TEK ATO SHTETE TE CILAT JANE TE PERFSHIRA NE NDRYSHIME TE MEDHA POLITIKE.rruga perendimore etj. 6.SOCIALE.sociale etj.Oseee TRAFIKIMI I FEMRAVE Si linje pao rrug qe shfrytezojne per trafikim te femrave ne shtetet perendimore jane:rruga baltike.lufterave locale zakonisht viktimat e nje trafikimi te till jan vajzat e reja te moshave dhe te niveleve te ndryshme arsimore.rruga veriore. SIQ JANE SHTETET E BLLOKUT SOCIALIST.TRAFIKIMI I FEMRAVE DHE AKTIVITETEVE TE TJERA ILEGALE QE JANE TE LIDHURA ME TE ESHTE FORMA TEJET E RREZIKSHME E KRIMIT TE ORGANIZUAR E CILA GJATE VITEVE TE FUNDIT PO TREGON NJE RRITJE TE DUKSHME ME PASOJA TE RENDA.EKONOMIKE.gjate dhe pas trazirave politike.

KURDISTANI. RUSIA. TRAFIKIMI I FEMRAVE PER QELLIM TE PROSTITUCIONIT ZAKONISHT BEHET NEPERMJET TRANSPORTIT ILEGAL NGA VENDET E NDRYSHME SI TE TRAFIKUT KLANDESTAN.PJESEMARRJA NE KONKURSE E SHPALLJES SE AGJENSIVE LEGALE OSE GJYSME LEGALE PER PUNSIMIN E FEMRAVE NE QENDRA TE MEDHA URBANE NE VEND DHE JASHT VENDIT. MAQEDONIA ETJ.RRUGA VERIORE. RRUGA QENDRORE BALLKANIKE. GJITHASHTU DUHET THEKSUAR SE KY LLOJ I KRIMINALITETIT BEHET EDHE MENYRE TE KOMUFLUAR PERMES FORMAVE SI ORGNIZIM I UDHETIMEVE TURISTIKE. BULLGARIA ETJ. RRUGA JUGORE.NJERA RRUGE QE VJEN NGA SHTETET ISH SOCIALISTE SI RUMANIA. RRUGA THETER QE VJEN NGA VENDET E LINDJES SE LARGET : LINDJES SE MESME. TURQIA .EVROPES LINDORE. UKRAINA. DHE JUGLINDORE DHE DISA VENDEVE TE TJERA. TRAFIKUT TE REFUGJATEVE DHE TE AZILKERKUESIT. RRUGA PERENDIMORE. SIPAK TE DHENAVE TE IOM TE VITIT 2000 SI VIKTIMA TE TREFIKIMIT NE KOSOVE JANE FEMRAT E MITURA DHE TE REJA DERI NE . SI RRUGE KRYESORE PERENDIMORE JANE : RRUGA BALTIKE. RRUGA QENDRORE.MOLDAVIA. NDERSA RRUGET KRYESORE BALLKANIKE JANE DY RRUHE KRYESORE TE TRAFIKIMIT TE FEMRAVE: .

MOSHA MESATARE E FEMRAVE TE TRAFIKUARA ESHTE 22 VJEQARE. ne nje raport vjetor te shoqates per parandalimin e krimit ne New York. Kur u perdor per here te pare termi krim i organizuar? Termi krim i organizuar per here te pare eshte perdorur ne vitin 1896. Ne kete raport ky term perdoret per veprimet e ndaluara te bixhozit dhe prostitucionit. 7. Qka ka per objekt lenda e krimit te organizuar? Lenda e krimit te organizuar ka per objekt studimin. shkaqet dhe masat e luftimit dhe parandalimit te krimit te organizuar. te mbrojtura nga zyrat publike. 10. 8. format. Sipas KPK qka do te thote Grupi i organizuar kriminal? Sipas KPK – se “Grup i organizuar kriminal” nenkuptohet grupi i strukturuar i cili ekziston per nje kohe te caktuar dhe i cili vepron ne bashkepunim me qellim te kryerjes se nje ose me shume krimeve te renda per perfitime te drejtperdrejta ose te terthorta te dobise pasurore ose financiare. 9. Aktiviteti i dores se zeze (Black hand)? .MOSHEN 40 VJEQARE .

organizimin e bixhozit dhe rekretizmin. e vecmas me rrembimin. konsiderohen si tri shtylla kryesore te Kozmosit. kurse ti dhe familja jote do te vriteni. Triada Kineze nga e ka marre emrin dhe qka do te thote? Triada e ka kuptimin e trekendeshit kryesor qiellit – tokes – njeriut. I njejti fat ju pret. 12. . Ne nje kercenim te dores se zeze qe i drejtohet nje sipermarresi ne Bruklin. Aktiviteti i dores se zeze pervec ne New York ishte shtrire edhe ne disa qendra tjera te Amerikes. 11. shtepia jote do te hidhet ne ere me dynamit. te firmosura me emblemen e kofkes me kockat e kryqezuara shkruan: “ Ne qofte se neser ne mengjes nuk vjen ne takim ne kryqezimin e rruges 72 dhe avenjues 13. pre te cilit kerkohej nje shume e madhe e parave. nese shkoni e tregoni ne polici per kete qe pot e themi (Dora e zeze). Nje hetim qe ishte bere nga policia e New York-ut theksohet se jane zbuluar rreth 60 varreza te viktimave te panjohura te cilat jane vrare nga dora e zeze dhe te cilat kishin lidhje me mafin. Nikola Kapielo. Dora e zeze ka vepruar ne mase te madhe gjate vitit 1890 – 1910.Dora e zeze eshte marre me shume aktivitete kriminale. te cilat sipas mitologjise kineze. Mafia Siciliane? Kjo organizate kriminale eshte paraqitur ne Itali.

trafikimi me drog dehese. larja e parave.perkatesisht ne Sicili te Italise prej nga edhe e ka marre emrin. kandidati duhet te kete fituar nje stash te caktuar. kontrabanda me arme. Ndersa ne fjalorin Sicilian – Italian te vitit 1876 kjo fjale paraqet sinonim per fjalen bande apo organizate ose grupi i fshehte qe eshte organizuar per qellime te caktuara. XIII ne Itali. pra te kaloj periudha e kandidatures. keshilltaret dhe ne fund ushtaret apo anetaret e besueshem. kryetari. rekretizmi. Metoda e studimit individual te rastit? Kjo metode e krimit te organizuar i qaset si dukuri . Per t’u bere pjese e Mafis dhe para se te fitohet titulli dhe te drejtat. kupolat kontenjal apo regjional. Ne krye te kesaj organizate kriminale eshte Kupola ne Palermo. Sipas disa historianeve. pastaj Asambleja e Keshillit te Mafias procedon pranimin e kandidatit. shfat e familjeve – padronet. Kjo organizate merret me veprimtari te ndryshme kriminale sic jane: vrasja e zyrtareve shteteror. korrupsioni etj. Sipas disa autoreve te tjere fjala mafi vjen nga fjala arabe “mahias” qe do te thote guxim ose njeri i guximshem. gjeneza e fjales “Mafia” e ka historine qysh ne shek. Mafia Siciliane ka nje organizim dhe strukture interesante. 13. trafikimi i qenieve njerezore.

7. ka kryesin e saje. Kesisoj ne menyre te detajuar studiohet dhe analizohet zhvillimi dhe formimi i delikuentit ne familje. PERFSHIRE EDHE KRIMIN E ORGANIZUAT SI NJE NDER FORMAT E RREZIKESHME TE KRIMINALITETIT . Si perparesi kryesore e kesaj metode eshte mbledhja e numrit te madh te shenimeve per rastin e caktuar dhe puna ekipore qe zbatohet ne hulumtimet e tilla. pervec vetive dhe cilesive individuale te kryesit. KJO METOD . vetite dhe cilesite individuale te tij.METODA ESHTE NJE NDER METODAT ME TE PRANUESHME NE STUDIMIN E SJELLJEVE KRIMINALE . ne ambientin e shkolles. ne ambientin ku jeton. Gjate studimit te rastit kriminal.individuale dhe ne focus te interesimit te tij. Permes kesaj metode arrihet nje regjister i gjere i shenimeve te cilat na mundesojne qe te japim mendime dhe vleresime te sakta dhe kualitative per rastin e caktuar kriminal.METODA E STUDIMIT INDIVIDUAL TE RASTIT ? 7. kjo metod studion edhe disa rrethana te natyres sociale qe kane te bejne me rrethin social te kryesit. ne pune si dhe ne institucionet tjera ku ai ka kaluar kohen. Permes kesaj metode studimi rasti kriminal perfshine kohen prej femijeris se delikuentit e deri ne momentin e kryerjes te vepres penale.

NE VENDET PERENDIMORE EMROHET SI “CASE METHOD” . APLIKIMI I METODES SE STUDIMIT TE RASTEVE INDIVIDUALE NE STDUMIN E RASTIT KRIMINAL KA DISA PERPARESI POR EDHE TE META . (METOD E RASTIT) APO “LIFE HISTORY METHOD” (METODA HISOTRIKE JETESORE ) .Po ashtu ajo i qaset krimit te organizuar si dukuri individuale duke lene anash anen sociale te kesaj dukurie kriminale. VETIT DHE CILESIT INDIVIDUALE TE TI . Cilat jane veqorite qe e karakterizojne krimin e organizuar? Vecohet me disa vecori si: Lidhmeria e perhershme me shume persona ne kryerjen e aktiviteteve kriminale. KRIMIT TE ORGANIZUAR I QASET SI DUKURI INDIVIDUALE DHE NE FOKUS TE INTERESIMIT TE SAJ KA KRYERSIN E TI . Por kjo ka edhe te meta. ekzistimi i nje strukture hierarkike dhe .me te drejt theksohet se ajo esht tejet e shtrenjte pasi nenkupton angazhimin e shume eksperteve dhe nje pune hulumtuese gjithperfshirese. SI PERPARESI KRYESORE TE KESAJ METODE CEKET MBLEDHJA E NUMRIT TE MADH TE SHENIMEVE PER RASTIN E CAKTUAR DHE PUNA EKIPORE QE ZBATOHET NE HULUMTIME TE TILLA . 14.

dhe h) Jane te udhehequra nga normat dhe rregullat e qarta.Liman dhe Garry Poter cilat jane veqorite apo elementet e grupit te krimit te organizuar? Sipas ketyre autoreve grupet e krimit te organizuar kane keto vecori (elemente): a) Jane jo ideologjik (nuk kane qellime politike). Sipas nenit (I) te rregullores se Unmik-ut nr. ruajtja e fshehtesise se veprimit dhe moszbulimi i organizates. 17. 16. g) Jane monopolistike. solidariteti i imponuar. e) Perdorin dhune ilegale (apo kercenim) dhe ryshfet. Cilat jane metodat qe zbatohen me se shpeshti ne .pushtet te fuqishem te udheheqesit. d) Jane te vete perhershem. b) Jane hierarkik. disiplines. dominimi i rregullt. mos tradhtia ndaj udheheqesit etj. 2001/22 krim i organizuar do te thote? Sipas nenit 1 te kesaj rregullore krim i organizuar do te thote kryerja e nje krimi te rend nga nje grup i organizuar me qellim te perfitimit financiar ose te ndonje perfitimi tjeter material te drejtperdrejt apo indirekt. Sipas autorve Mchael d. f) Demostrojne ndarje specifike te punes. rendit. c) Kane anetaresi te kufizuar apo te vecante. pergjegjesise se anetareve. 15.

por ekzistimi i organizates kriminale qe ka per qellim realizimin e fitimit perms kryerjes se aktiviteteve kriminale. b) Diagnoza kriminologjike – Prognoza sociale. c) Metoda e vrojtimit (observimit). Sipas ketij autori dallojme 5 faza neper te cilin kalon studimi sipas kesaj metode. dhe c) Realizimi i programit te tretmanit dhe pergjithshmeria me konkluzionet. te krimi i organizuar nuk eshte esenciale perdorimi i dhunes.hulumtimin shkencor te krimit te organizuar.? Metodat me te shpeshta qe zbatohen ne hulumtimin shkencor te krimit te organizuar jane: a) Metoda e studimit te rasteve individuale. kurse dhuna sherben vetem si mjet per realizimin e qellimeve te organizates kriminale. . Ku qendron dallimi mes krimit te organizuar dhe kriminalitetit te dhunes? Dallimi ne mes te ketyre dy formave te kriminalitetit qendron ne faktin se. e) Metoda statistikore etj 18. te cilat jane: a) Egzaminimi medicinal – Psikologjik dhe social. 19. b) Metoda klinike. d) Metoda e ankeses dhe intervistes. Neper sa faza kalon metoda klinike e studimit te krimit te organizuar? Sipas nje kriminologu Francez metoda klinike kalon neper disa faza te caktuara gjate studimit te rastit kriminal.

Cilen forme te kriminalitetit e paraqet kriminaliteti "I jakes se bardhe"? Krimi i Jakes se Bardhe eshte forme e kriminalitetit qe k ate beje me sjelljet kriminale te kryera nga shtresa e larte ne pushtet. Ata luajne rol te dyfishte ne njeren ane paraqiten si persona autoritativ dhe te respektuar. Krimi i Jakes se Bardhe ka per qellim fitimin e profiteve te medha ne menyre ilegale. Prej sa anetareve familjar ka qene e perbere Cosa . 22. Dezorganizimi shoqeror ndikon edhe ne dezorganizimin individual dhe nxite disa dukuri te cilat e favorizojne edhe paraqitjen e krimit te organizuar sic jane: c’rregullimi i jetes se individeve. Prandaj. Teoria e dezorganizimit shoqeror? Kjo teori eshte teori e re sociologjike dhe eshte mjafte e perhapur ne SHBA. Si gjendje e dezorganizuar nenkuptojme gjendjen ne shoqeri ne te cilen nuk kemi funksionim normal te institucioneve dhe segmenteve tjera shoqerore. 21. ndersa ne anen tjeter ata jane te lidhur edhe me krimin. e cila perpiqet ti tregoj sjelljet kriminale.20. gjendja e dezorganizimit krijon terrene te pershtatshme dhe per paraqitjen e krimit te organizuar. garat per profited he krim te kapitalit. etj.

e) Galuno. pastaj keshilltaret (consigliere) dhe ushtaret (soldiers). shefi ka pushtet te pakufizueshem ndaj anetareve te vet. i cili vepron ne emer te bosit. Bosi apo shefi eshte lider suprem i familjes i cili mbikeqyre te gjitha aktivitetet e saj dhe e ka fjalen e fundit me rastin e marrjes se vendimeve. shefi apo bosi ka zevendesin e tij – underboss. sic jane: a) Colombo.700 anetare. Te cilet e kane marre emrin sipas themeluesit te tyre. Zakonisht si boss i nje familje mund te jete personi i saj dhe i cili e ka deshmuar veten si anetar i devotshem i saj ne aktivitetet kriminale. Si ka qene struktura organizative e Cosa Nostres? Ne krye te organizates qendronte shefi – godfather. Kjo organizate kriminale numeron rreth 1. mbledhe te dhenat per shefin e tij. c) Bonnano. i delegon urdherat te vartesit e ulet te tij.Nostra ne New York? Grupi me i njohur dhe me i organizuar i kesaj organizate kriminale eshte ai i New York-ut i cili perbehet prej 5 familjeve. Consigliere apo keshilltari eshte i lidhur ngushte me bosin dhe underbossin dhe detyre themelore e tij eshte dhenja e keshillave per bosin dhe zevendesin e tij si dhe per anetaret e tjere te familjes. Underboss apo zevendesi i shefit poashtu eshte pozite e larte ne familje. d) Genovec. si dhe e zevendeson shefin kur ai nuk ka mundesi te ushtroj detyren e tij. . 23. b) Luchese. te cilet jane kryesisht me prejardhje italiane.

zevendes shefit dhe te keshilltareve.sh ishte rasti me luften ne vendet e ballkanit dhe vendosja e embargos nga komuniteti nderkombetar per disa shtete. derivatet e naftes. 24.SH. Nw kontrabanden e ketyre mallrave ndikojne rrethana te caktuara. Rumanise. gjendja e luftes dhe lufta ne disa regjione te caktuara. perms kanaleve rajonale nepermjet Bullgarise. p. duke iu shmangur detyrimeve doganore dhe tatimore mbi keto mallra. 25. alkooli. Cilat jane fazat nepermjet te cilave kalon larja e parave? Larja e parave eshte forme mjaft e perhapur e krimit te organizuar ne shoqerine bashkohore.Caporegime apo ndermjetesi kane per detyre qe te mbajne lidhje ndermjet shefit. Per qfare arsye behet kontrabandimi i mallrave te ligjshme? Si mallrat e ligjshme te cilat kontrabandohen zakonisht jane mallrat qe kane akcize te larte si : cigaret. ne njeren ane. si dhe te ushtareve ne anen tjeter. e sidomos ne . Keto mallra transportohen ne menyre te paligjshme pertej kufijbe nga grupet e krimit te organizuar. krijuan nje gjendje te tille qe e shfrytezuan organizatat kriminale per te kontrabanduar mallrat te tilla. P. Sanksionet e vendosura ndaj Serbise. automjetet e perjashtimisht edhe armet. Maqedonise Malit te Zi dhe Shqiperise.

Dukuria e larjes se parave eshte nje process qe perfshine tri faza kryesore:alokimi.keto para konsiderohen si par ate paligjshme dhe kane emertime si par ate ndyra par ate pista dhe par ate perlyera.qarkullimi dhe integrimi. Ketu behet fjale per tri faza: a) Faza e paraluftes .kemi nje gjendje te vecante te krijuar si pasoje e pergaditjes se shtetit per te hyre ne lufte.Parate qe fitohen nga aktiviteteve ilegale si trafikimi me arme.trafikimi I femrave.shtetet ne tranzicion Kjo dukuri ka te beje me veprimet te cilat ndermerren ne menyre qe parate e fituara nga transaksionet dhe aktivitete kriminale te deponohen dhe investohen ne pune dhe veprimtari legale e pastaj ato te perdoren si par ate pastruara. Cilat jane fazat e paraqitjes se sjelljeve kriminale nen ndikimin e rrethanave te luftes.reketizmi dhe forma tjera. 26. Kjo situate krijon kushte per paraqitjen e .Aktiviteti I larjes se parave ka per qellim humbjen e origjines se parave qe jane fituar ne menyre ilegale dhe ne kete menyre u lejon krimineleve qe te shijojne rezultatet e veprimtaris se tyre kriminale.Larja e parave si nje dukuri kriminale e shoqeris bashkekohore sot ka marre permasa te gjera pothuaj net e gjitha shtetet. Gjate kesaj periudha ekonomia e nje vendi orientohet drejt prodhimit te mjeteve per armatim dhe njekohesisht kemi reduktimin e prodhimit te artikujve jetesor.

falsifikimi i parave. larja e parave. e cila sapo kishte dalur nga lufta. 27. c) Faza e pasluftes – edhe ne kete faze jane pranishem format e krimit te organizuar si tregtia me mallrat e ligjshme. 28. rekretizmi. qendore. Kriminelet profesionist tregojne . b) Faza e luftes . qendrore ballkanike. varferise dhe te krizave ekonomike. Cilat jane linjat apo rruget kryesore nepermjet te cilave behet trafikimi i femrave ne shtetet perendimore? Si linja apo rruge kryesore te cilat shfrytezohen per trafikimin e femrave ne shtetet perendimore. veriore. poashtu. trafikimi i qenieve njerezore. Keto dhe forma tjera te krimeve te organizuara ishin te pranishem edhe ne Kosove. Definicioni i kriminalitetit profesional? Kriminalitet professional quhet ngase kete e kryejne personat te cilat me sjellje kriminale merren ne menyre te rregullt dhe ky aktivitet i tyre u eshte bere profesion i perhershem i tyre.poashtu edhe ne kete faze krijohet nje terren mjafte i pershtatshem per kryerjen e formave te krimit te organizuar. perendimore. korrupsioni etj.papunesise. jugore. gjate kesaj faze krijohet edhe psikoza e luftes. me qellim te shfrytezimit te tyre jane: rruga baltike. trafikimi i femrave per qellime prostitucioni.

Poashtu. nuk lene gjurme gjate kryerjes se sjelljeve kriminale dhe vecohen me levizje dhe nderrim te shpeshte te vendbanimeve te tyre 1.SIPAS KONVENTES SE KOMBEVE TE BASHKUARA KUNDER KRIMIT TE ORGANIZUAR NDERKOMBETAR I VITIT 2000 “GRUPI I ORGANIZUAR” NENKUPTOHET GRUP I STRUKTURUAR I PERBER PREJ 3 APO ME SHUME PERSONAVE QE EGZISTON PER NJE KOHE TE CAKTUAR DHE I CILI VEPRON NE BASHKPUNIM ME QELLIM TE KRYERJES SE NJE E SHUM KRIMEVE TE RENDA APO VEPRAVE PENALE TE PERCAKTUARA ME KETE KONVENTE. . dhe se ata perdorin mjete dhe metoda te ndryshme gjate kryerjes se veprave penale duke treguar edhe specializim dhe persosje ne kryerjen e disa llojeve te ketyre veprave. ME QELLIM TE PERFITIMIT TE DREJTPERDREJT APO TE TERTHORT TE DOBISE PASURORE APO FINANCIARE.aftesi te rralle.SI E PERKUFIZON KONVENTA NDERKOMBETARE E VITIT 2000 GRUPIN E ORGANIZUAR KRIMINAL ? 1.

5. 4.KUR KA HY NE FUQI VOLSTADE AKT ? 4.EVIDENCA STATISTIKORE TE PROKURORISE PUBLIKE. DORA E ZEZE ESHTE MARR ME SHUME AKTIVITETE KRIMINALE E VEQMAS ME RREMBIMIN . NE KRYE TE GRUPIT KRIMINAL “DORA E ZEZE” NE NEW YORK GJENDEJ IGNAZIO SAIETTA I NJOHUR ME NOFKEN UJKU .EVIDENCAT STATISTIKORE TE GJYKATES.VIKTIMAT ISHIN TE ZGJEDHURA NGA RADHET E AFARISTEVE DHE TREGTAREVE TE NJOHUR DHE TE PASUR TE CILET MERRNIN KERCENIME ANONIME SE DO TI GJEJ NDONJE E KEQE NESE NUK I PERMBUSHIN KERKESAT E TYRE .EVIDENCAT STATISTIKORE TE INSTITUCIONEVE KORREKTUESE ETJ. 4. 3.AKTIVITETI I DORES SE ZEZE (BLACK HAND)? 4.EVIDENCAT STATISTIKORE TE MINISTRISE SE DREJTESISE.EVIDENCAT STATISTIKORE TE POLICISE. 2.CILAT JANE EVIDENCAT STATISTIKORE SIPAS ORGANEVE QE I MBAJNE ? 3. KJO DMTH QE ATA TE PAGUAJN SHUMA TE CAKTUARA PARASH TE GATESHME NE GJEPAT E TYRE . 4. .3. ORGANIZIMIN E BIXHOZIT DHE REKETIZMIT .VOLSTADE ACY KA HYRE NE FUQI NE VITIN 1920.EVIDENCAT STATISTIKORE SIPAS ORGANIT QE I MBAJNE JANE : 1.

. REKETIZEM .FJALA TRIAD E KA KUPTIMIN E TREKENDESHIT KRYESOR QJELLIT – TOKES – NJERIUT TE CILAT SIPAS MITOLOGJIS KINEZE KONSIDEROHESHIN SI TRI SHTYLLA KRYESORE TE KOSMOZIT . LARJE PARASH .KONSIDEROHET NJE NDER ORGANIZATAT KRIMINALE ME TE VJETRA DHE ME NJE TRADIT TE GJATE TE ZHVILLIMIT .TRIADA KINEZE NGA E KA MARR EMRIN DHE QKA DO TE THOTE? 5. KRYETARI . KJO ORGANIZAT KRIMINALE ESHTE PARAQITUR NE ITALI PERKATESISHT NE SICILI TE ITALIS PREJ NGA EDHE E KA MARR EMRIN .MAFIA SICILIANE ? 6. MAFIA SICILIANE KA NJE ORGANIZIM DHE STRUKTUR INTERESANTE NE KRYE TE KESAJ ORGANIZATE KRIMINALE ESHTE KUPOLA NE PALERMO . KORRUPSIONI ETJ. 6.5. KESHILLTARET ETJ. KUPOLAT KANTONALE – REGJIONALE . TRAFIKIM ME DROGE . KJO ORGANIZAT MERRET ME LLOJET E NDRYSHME KRIMINALE SI : VRASJE TE ZYRTAREVE TE LARTE SHTETRORE . SHEFAT E FAMILJEVE – PADRONET .

2)EKZISTIMIN I NJE STRUKTURE HIERARKIKE DHE PUSHTET TE FUQISHEM TE UDHEHEQESIT .“KRIMINALITETI I ORGANIZUAR DO TE THOT KRYERJE E NJE KRIMI TE RENDE NGA NJE KRUP I ORGANIZUAR ME QELLIM TE PERFITIMIT FINANCIAR OSE TE .LIMAN DHE GARRY POTER CILAT JANE VEQORIT APO ELEMENTET E GRUPIT TE KRIMIT TE ORGANIZUAR ? 1)JANE JO IDEOLOGJIKE (NUK KANE QELLIME POZITIVE ) 2)JANE HIERARKIKE 3)KANE ANETARESI TE KUFIZUAR APO TE VEQANT 4)JANE TE VETEPERHERESHEM 5)PERDORIN DHUNE ILEGALE DHE RYSHFETIN 6)DOMESTROJN NDARJE SPECIFIKE TE PUNES 7)JANE MONOPOLIS 3. PERGJEGJESIS SE ANETAREVE ETJ.SIPAS NENIT (I) TE RREGULLORES SE UNMIKUt NR 2001/22 KRIMI I ORGANIZUAR DO TE THOTE ? 3.SIPAS AUTOREVE MICHAEL D. DISIPLINES .1.CILAT JANE VEQORIT QE E KARAKTERIZOJNE KRIMIN E ORGANIZUAR ? 1)LIDHESHMERIA E PERHERESHME ME SHUME PERSONA NE KRYERJEN E AKTIVITETEVE KRIMINALE . RENDIT . 3)DOMINIMI I RREGULLT . 2.

5.PARAQET FORMEN E KRIMINALITETIT EKONOMIK .NEPER SA FAZA KALON METODA KLINIKE E STUDIMIT TE KRIMIT TE ORGANIZUAR ? METODA KLINIKE KALON NEPER 5 FAZA : 1)FAZA E EKZAMINIMIT MEDICINAL 2)FAZA E PSIKOLOGJIS DHE SOCIALE 3)FAZA E DIAGNOZES KRIMINOLOGJIKE 4)FAZA E PROGNOZES SOCIALE 5)FAZA E REALIZIMIT TE PROGRAMIT TE TRETMANIT ME KONKLUZIONET 1.CILEN FORM TE KRIMINALITETIT E PARAQET KRIMINALITETI “I JAKES SE BARDHE”? 1.DISA ANETAREVE FAMILJAR KA QENE E PERBER COSA NOSTRA NE NEW YORK ? 2.PREJ 24 FAMILJEVE TE SHPERNDARA NE 20 SHTETE . .NDONJE PERFITIMI MATERIAL TE DREJTPERDREJT APO INDIREKT . GRUP ME I NJOHUR DHE ME I ORGANIZUAR ESHTE AI I NEW YORK-UT I CILI PERBEHET PREJ 5 FAMILESH ME RRETH 1700 ANETAR TE CILET KRYESISHT JANE ME PREJAREDHJE ITALIANE . 2.

SI KA QENE STRUKTURA ORGANIZATIVE E KOSTA NOSTRES ? 3.KRIMINALITETI PROFESIONAL – QUHET PROFESIONAL NGASE ATE E KRYEJN PERSONAT TE CILET ME SJELLJE KRIMINALE MERREN NE MENYRE TE RREGULLT DHE AKTIVITET I TYRE U ESHTE BERE PROFESION I PERHERSHEM I TYRE . VETEM EMRI “COSA NOSTRA” DO TE THOT “QESHTJA E JONE “ SIPAS PROFESORIT TE UK DONALD CRESSEY . KRIMINELET PROFESIONIST TREGOJNE AFTESI TE RRALLA DHE ATA PERDORIN MJETE DHE METODA TE NDRYSHME GJATE KRYERJES SE VEPRAVE PENALE KU ATA TREGOJN SPECIALIZIM DHE PERSOSJE NE KRYERJEN E DISA LLOJEVE TE KETYRE VEPRAVE PENALE . GJAT KRYERJES SE SJELLJES KRIMINALE .KOSTA NOSTRA ESHTE ORGANIZAT E NJOHUR KRIMINALE PER HERE TE PAR ESHTE PARAQITUR NE ITALI POR AKTIVITETIN E VET KRIMINAL E KA VAZHDUAR NE SHBA .DEFINICIONI I KRIMINALITETIT PROFESIONAL ? 4. GRUPI ME I NJOHUR DHE I ORGANIZUAR I KESAJ ORGANIZATE ESHTE AI I NEW YORK-ut I CILI PERBEHET PREJ 5 FAMILJESH QE NUMRON RRETH 1700 ANETAR ME PREJAREDHJE ITALIANE .3. ORGANIZATA KRIMINALE E MAFIAS NE AMERIK PERBEHET PREJ 24 FAMILJEVE TE SHPERNDARA NE 20 SHTETE . . 4.

KRIZAT DHE DEPRESIONET EKONOMIKE SI FAKTORE TE KRIMIT TE ORGANIZUAR ? 5.KONSIDEROHEN FAKTORET ME NDIKIM TE FUQISHEM NE PARAQITJEN E SHUM FORMAVE TE KRIMINALITETIT . TRAFIKIMI I FEMRAVE PER QELLIME PROSTITUCIONI . PERFSHIRE EDHE KRIMIN E ORGANIZUAR . GJAT KRIZAVE DHE DEPRESIONIT EKONOMIK PARAQITEN DISA FORMA TE KRIMIT TE ORGANIZUAR ATO JANE : KONTRABANDA E MALLRAVE TE LIGJESHME .CILI VEND KONSIDEROHET VENDI I PARE NE BOTE PER PRODHIMIN E KOKAINES ? 6.ESHTE SE MAFIA RUSE MIRRET ME SHITBLERJEN E ARMEVE TE LLOJLLOJESHME .KOLUMBIA KONSIDEROHET VENDI I PARE NE BOTE PER PRODHIMIN E KOKAINES . NGRITJA E QMIMEVE ETJ. KONTRABANDA TE DERIVATEVE TE NAFTES ETJ . GJATE KRIZAVE EKONOMIKE VJEN DERI TE NGECJA E PRODHIMIT .5. 6. PO ASHTU KJO NDIKON GJATE KESAJ PERIUDHE VJEN DERI TE NGRITJA E SHKALLES SE RENJES SE STANDARDEVE TE POPULLSIS DHE PARAQESIN TEREN TE PA PERSHTATESHEM PER KRYERJEN E KRIMIT TE ORGANIZUAR . LESHIMI MASIV I PUNETOREVE NGA PUNA . TRAFIKIME TE NDRYSHME . 7)KU ESHTE DALLIMI MES MAFIAS RUSE DHE MAFIAS TJERA NE BOTE PER SA I PERKET AKTIVITETIT KRIMINAL ? 7.

BEHET PER ARSYE TE AKCIZES SE LARTE SIQ .NGA ARSENALI I ARMATIMIT TE ISH BASHKIMIT SOVJETIK E VEQMAS SHITJA DHE TREGTIA E LENDEVE TE PARA RADIOAKTIVE PER PRODHIMIN E ARMEVE BERTHAMORE DHE BIOLOGJIKE .CILAT JAN LINJAT APO RRUGET KRYESORE NEPERMJET TE CILAVE BEHET TRAFIKIMI I FEMRAVE NE SHTETET PERENDIMORE ? 1)RRUGET BALTIKE 2)RRUGET VERIORE 3)RRUGET QENDRORE BALLKANIKE 4)RRUGET JUGORE 5)RRUGET PERENDIMORE 6)RRUGET BALLKANIKE 2.PER QFAR ARSYE BEHET KONTRABANDIMI I MALLRAVE TE LIGJESHME ? 2. 1.

KORRUPSIONI ESHTE QDO SHKELJE E DETYRES NGA ZYRTARET OSE PERSONAT PERGJEGJES DHE QDO VEPRIMTARI E NISMETAREVE OSE PERFITUESVE QE SILLEN NE KETE MENYRE . ALKOOHOLI . AJO DUHET TE JEP PERGJIGJEJE NE PYETJEN SE PERSE NDODH KRIMI DHE CILAT JANE FAKTORET E PARAQITJES SE TIJE .CILAT JANE FAZAT NEPERMJET TE CILAVE KALON LARJA E PARAVE ? 1)FAZA E ALKOLIMIT 2)FAZA E QARKULLIMIT 3)FAZA E INTEGRIMIT 4. ARMET . SHKAKTUAR DREJTPERDREJT OSE TERTHORAZI SIPAS E SHPERBLIMIT TE PREMTUAR .SIPAS STRATEGJIS ANTI – KORRUPSION TE KOSOVES . DERIVATET E NAFTES E TJERA .KUSH MERRET ME STUDIMIN E FAKTOREVE KRIMINOGJEN ? 5.ME STUDIMIN E FAKTOREVE KRIMINOGJEN MERRET ETIOLOGJIA KRIMINALE QE KA TE BEJE ME NJOHJEN E BURIMEVE . RRENJEVE DHE RRETHANAVE PERCAKTUESE TE KRIMINALITETIT . 3. TE GJITH FAKTORET MBI KRIMINALITETIN NDAHEN NE DY GRUPE : . OFRUAR TE DHENE TE KERKUAR OSE TE PRITUR PER VETE OSE PER NDONJE PERSON TJETER 5.JANE : CIGARET . KORRUPSIONI PERKUFIZOHET SI ? 4.

Reketizmi ka qene I njohur edhe mjaft I perhapur ne Amerike para dhe gjat periudhes se prohibitacionit.Reckles. Ne literaturen Amerikane jan te njohura rastet e organizimit te reketit nga e ashtuquajtura Dora e Zeze(Black Hand)si dhe me pas nga shefat te njohur te krimit te organizuar Al Capone.1)FAKTORET E JASHTEM DHE 2)FAKTORET E MBRENDESHEM NE PARAQITJEN E KRIMINALITETIT KANE NDIKIM KETA FAKTORE : 1)KRIZAT DHE DEPRESIONET POLITIKE 2)RRETHANAT SHOQERORE POLITIKE 3)MJETET E INFORMIMIT POLITIK 4)MUNGESA E LEGJISLACIONIT ADEKUAT 5)MUNGESA E EKSPERIENCES DHE PAAFTESISE SE ORGANEVE Reketizmi Reketizmi manifestohet me ndermarrejn ne menyre te organizuar te kercenimeve shantazhave te llojllojshme nga individ dhe grupe kriminale te organizuara ndaj personave pergjegjes dhe bartesve te detyrave neper firma shitore dyqane punetori fabrika dhe korporata te ndryshme te cilat realizojne ne qfardo menyre fitim me qeelim qe ne dobi te tyre rregisht apo kohe pas kohe te paguajne sasi te caktuara te te hollave.Sipas autorit amerikan W.ne grupet kriminale qe merren me reket zakonisht jane perfshir persona me karriere .

gangster te njohur. . KRIZAT DHE DEPRESIONET EKONOMIKE SI FAKTOR TE KRIMIT TE ORGANIZUAR Krizat dhe depresionet ekonomike konsiderohen faktore me ndikim te fuqishem ne paraqitjen e shum formave te kriminalitetit.kriminale.Gjate krizave dhe depresioneve ekonomike paraqiten disa forma te krimit te organizuar siq jane:Kontrabanda e mallrave te ligjshme.Gjate krizave ekonomike vjen deri te ngecja e prodhimit.shtrenjtimi I te mirave materiale po ashtu edhe ngritja e shkalles se inflacionit dhe rritja e borxheve te shtetve te pazhvilluara.trafikimi I femrave per qellime te prostitucioni.reketizmi.perpunimi dhe trafiku I drogave dehese.ngritja e qmimeve.persona me biografi te dyshimit nga nentoka e krimit.trafikimi klandestin I personave.kontrabanda e e cigareve.tipa agresiv.leshimi masiv I punetorve nga puna.perfshire edhe krimine organizuuar.prodhimi.kontrabanda e derivative te naftes.organizimi I bixhozit dhe forma te tjera te ketij lloji te kriminaliteti.te cilat keto dukuri ndikojne edhe renien e standartit te popullsis ne pergjithesi dhe paraqesin terren te pershtatshem per kryerjen e formave te ndryshme te krimit te organizuar.

lidhur me barazin e shperblimit te burrit dhe te gruas per pun te barabarte 1953 Ofrimi i Sherbimeve te pa Ligjshme . prostitucioni etj. Keto sherbime perfshijne aktivitetet e bixhozit te cilat verpime jane te jashtligjshme dhe mbrojtjen e reketit si nje forme e detyrimit permes se ciles anetaret e grupeve te krimit te organizatave ofrojne kinse “ mbrojtje” pronareve te bisneseve per afarizemin e tyre.Konsiderohet si nje nder aktivitet kryesore te organizatave te krimit te organizuat. Konventa 52 ka te beje me vendosjen e normave mbi percaktimin e pushimit te paguar vjetor. Konventa 81 e v 1947 ka te beje me inspektimin apo mbikqyrjen ne fushen e industries dhe tregtis. Konventa 85 ka te beje me mbikqyrjen jashte metropoleve. Konventa 100. huadhenja. 18. .Konventat Konventat 14. Konventa 87 ka tebeje me lirite sindikale dhe mbrojtjen e se drejtes sindikale me 1950 Konventa 98.106 kane te bejen me pushimin javor Konventa 29 ndalon punen e dhunshme eshte nxjerr me 1932.lidhur me zbatimin e parimeve te se drejtes se organizimit dhe te negociatave kolektive1953.

.Sipas enciklopedis Krimi i Oragnizuar .Mund te perkufizohet si konspiracion i perbashket i dy ose me shume personave ne faza te vazhdueshme te fshehta. Sipas Konventes se Kombeve te Bashkuara . Qellimi i nxjerrjes se kesaj konvente eshte te nxise bashkepunimin per te parandaluar dhe luftuar me efikasitet krimin e organizuar nderkombetar. qe ekzisotn per nje kohe te caktuar dhe i cili vepron ne bashkpunim me qellim te kryerjes se nje apo me shume krimeve te renda apo veprave penale te percaktuara me kete Konvent me qellim te perfitimit te drejteperdrejte apo te terthorte te dobise pasurore apo financiare. me qellim te kryerjes se nje apo me shume krimeve te renda dhe me qellim te sigurimit te drejteperdrejte apo te terthorte te perfitimit financiar apo perfitim tjeter material.Grup Kriminal i Organizuar nenkuptohet grupi i strukturuar i perbere prej tre apo me shum personave. Sipas nenit 1 te rregullores te unmikut 2001 – Kirninaliteti i Organizuar do te thote kryrja e nje krimi te rende nga nje grup organizuar me qellim te perfitimit financiar ose te ndonje perfitimi tjeter material te drejteperdrejte apo indirekt.

ne paragrafin 13. . te “Domethenja e Shprehjeve ne Kodin Penal te RKS-se”. qe vepron ne bashkepunim me qellim te kryerjes se nje apo me shume veprave te renda penale per perfitim te drejtperdrejte ose te terthorte te dobise financiare apo dobise tjeter pasurore. qe ekziston per nje kohe te caktuar. pergjegjesise se anetareve.bashkim i strukturuar. i tre apo me shume personave per kryerjen e veprave te caktuara penale. e hasim termin “Grup Kriminal i Organizuar”. rendit. ku nder te tjerash thuhet : 13. d solidariteti i imponuar. c dominim i rregullit. Krimi i Organizuar veqohet si: a lidhshmeria e perhershme e me shume persona ne kryerjen e aktiviteteve kriminale. disciplines. Grup kriminal i organizuar . b ekzistimi i nje strukture hierarkike dhe pushtet te fuqishem te udheheqesit .Nocioni i Krimit te Organizuar sipas legjislacionit Penal te RKS – Ne Kapitullin XIII.

Metoda Klinetike – I qaset Krmit si dukuri individuale dhe shkaqet e krimit bejne perpjekje ti gjejne vetit dhe cilesit e natyres psikike dhe biologjike. 7) Jane monopolistike. 5) Perdorin dhunen ilegale dhe ryshfetin. Sipas Michael.e ruajta e fshehtesise se veprimit dhe moszbulimi i organizates. 6) Demonstrojne ndarje specifike te punes.D Lyman dhe Garry W grupet kriminale kane keto veqori: 1) Jane Joideologjike. 8) Jane te udhehequra nga normat dhe rregullat e qarta( te cilat perfshijne edhe kodin e fshehtesis). 3) Kane anetaresi te kufizuar apo te vecante 4) Jane te vete perhersheme. 2) Jane Hierarkike. . f mostradhtia ndaj udheheqesit.

Kjo nga fakti se perfshirja e hulumtiesit ne grupin criminal te caktuar eshte e veshtir dhe mjaft e rrezikshme . Sipas Jehan Pinatel kjo metod kalon neper 5 faza: a b c d e Ekzaminimi medicional. Prognoza sociale.Kjo metode quhet klinike. Realizimi i programit te tretmanit dhe e pergjithshme me konkluzionet. Diagnoza kriminoligjike. Psikologjik dhe social. Ky vrojtim ne shumicen e rasteve eshte i pamundur te aplikohet ne praktik. ai ka edhe disa te meta. shprehit temperamentin. Vrojtimi direct i bene te mundur hulumtuesit qe ne menyre te drejteperdrejte te mbledh te dhena dhe shenime lidhur me qendrimet. karakterin dhe shume cilesi te tjera te delikuentit apo antareve te organizates kriminale. Metoda e Vrojtimit – Kjo metod ndahet ne vrjotimin e drejt me pjesemarrje dhe pa pjesmarrje. Perparesi ka pasi qe na ofron te dhena dhe shenime nga dora e pare nga vete hulumtuesi. motivet. pasi qe sjellja kriminale studiohet dhe analizohet sikurse ne klinika mejksore ku trajtohen semundjet e ndryshme.meqe askush nga antaret e grupit nuk do .

sstrukturen. ditaret personal te delikuenteve.te lejonte qe dikush tjeter te marre pjes gjate kryerjjes se veprave penale qe nuk eshte antar i grupit Vrojtimi Indirekt . e mesatares e :% Kontrabanda e mallrave te ligjshme . Metodat ma te njohura statistikore jane: metoda e ligjit te numrave te mdhenje. metoda e modelit. biografit e ish delikenteve shkrimet e shtyrpit periodic. metoda e korrelacionit.Behet per arsye te shmangjes se detyrimeve doganore dhe tatimore mbi mallra . ndryshimet kohore. memoaret. sezonale dhe karakteristikat e tjera te dukurise se Krimit te Organizuar. apo te perditshem dhe shenime dhe te dhena te tjera. percjelljen dhe pasqyrimin e te dhenave lidhur me vellimin .regjistrat dhe listat ndeshkimore te ish te denuarve per krim te organizuar. Metoda Statistikore – Sherben per mbledhjen .dinamiken.Kjo forme e vrojtimit ka te beje me analizen dhe kryesit e tyre dhe manifesohet ne menyra si vijon: “ Studimi i dosjeve gjygjseore .

c Inegrimi perfshin perpjekjen dhe angazhimin qe keto para te pastruara te paraqiten si forme e pasurise dhe kapitalit te ri me qellim te kycjes dhe deponimit te tij ne aktivitete te ligjshme ekonomike. .Fazat neper te cilat kalon larja e parave jane : a Alokimi . i delegon urdherat te vartesit e ulet te tij si dhe rruget e fitimit te parave te fituara ne menyre te kunderligjshme.qe ka te bej me instalimin dhe transferimin fizik te parave te cilat jane fituar si rezultat i veprimtarise ilegale. mbledh te dhena per shefin e tij. vepron ne emer te bossit. b Qarkullimi – perfshine mbulimin ose shtresimin duke u kycur ne transaksione financiare komplekse per ti humbur gjurmet.