You are on page 1of 159

GK Quiz Questions for Competitive Exams

1. Who among the following enjoys the rank of Cabinet Minister in Union Cabinet?
(A) Deputy Chairman of Planning Commission
(B) Judge of Supreme Court
(C) Secretary to Government of India
(D) Political Advisor to PM
Answer: Deputy Chairman of Planning Commission
2. Who gave the title of Mahamana to Madan Mohan Malaviya ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Nauroji
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi
Answer: Mahatma Gandhi

3. The vacancy of the office of the President must be filled within


(A) 3 months (B) 6 months
(C) 12 months (D) 1 month
Answer: 6 months
4. In which part of the Indian Constitution, the Fundamental Duties are enshrined?
(A) IV (B) IV-A
(C) IV-B (D) V
Answer: IV-A
5. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage?
(A) B. R. Ambedkar (B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad (D) Pt. Jawaharlal Nehru
Answer: Pt. Jawaharlal Nehru
6. Union Cabinet passed a Rs. 7000 crore project to cleanup which of the following rivers in India ?
(A) Narmada (B) Ravi
(C) Ganga (D) Chambal
Answer: Ganga
7. As per estimates of the Planning Commission of India the target growth rate of 12th Five-Year Plan is set to
(A) 7 to 8% (B) 8.0% to 8.5%
(C) 9% to 9.5% (D) 10 to 10.5%
Answer: 9% to 9.5%
8. Cudappah ranges lie between
(A) Godavari and Jamshedpur (B) Palar and Kauveri
(C) Godavari and Palkonda range (D) Satpura and Mohadeo-Maikal range
Answer: Godavari and Palkonda range
9. Which of the following schemes is not launched by the Ministry of Rural Development, Govt. of India ?
(A) National Old Age Pension Scheme (B) National Maternity Benefit Scheme
(C) National Family Benefit Scheme (D) Mid-Day Meal Scheme
Answer: Mid-Day Meal Scheme
10. Where you are likely to find an embedded operating system ?
(A) on a desktop operating system (B) on a networked PC
(C) on a network server (D) on a PDA
Answer: on a PDA

11. The distance between two consecutive longitudes (91E and 92 E) at the Poles is
(A) 0 km (B) 18 km
(C) 25 km (D) 111 km
Answer: 0 km
12. Lack of atmosphere around the Moon is due to
(A) low escape velocity of air molecule and low gravitational attraction.
(B) high escape velocity of air molecule and low gravitational attraction.
(C) low gravitational attraction only.
(D) high escape velocity of air molecule only.
Answer: low gravitational attraction only.
13. Which of the following factors cause(s) ocean currents?
(A) Varying density of sea water (B) Varying temperature
(C) Winds (D) All of these
Answer: All of these
14. In the context of their formation, which of the following types of rocks is the most ancient?
(A) Igneous (B) Metamorphic
(C) Plutonic (D) Sedimentary
Answer: Igneous

15. Two identical piano wires have same fundamental frequency when kept
under the same tension. What will happen if tension of one of the wires is
slightly increased and both the wires are made to vibrate simultaneously ?
(A) Noise (B) Beats
(C) Resonance (D) Non-linear effects
Answer: Beats
16. Kaziranga ational Park is situated in
(A) Odisha (B) Gujarat
(C) Rajasthan (D) Assam
Answer: Assam
17. Who is the author of the book If Cricket is Religion, Sachin is God ?
(A) Vijai Santhanam (B) Shyam Balasubramaniam
(C) Both (A) and (B) (D) None of the above
Answer: Both (A) and (B)
18. Which of the following statements is not correct about Sunder Lal
Bahuguna?
(A) He is an eminent environmentalist
(B) He was awarded Padma Bhushan in 2009
(C) He started the Chipko Movement to create awareness of deforestation
(D) He was elected to Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand
Answer: He was elected to Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand

19. The three countries, in serial order, who won the highest number of Gold
medals in the Beijing Olympics Games were
(A) China, USA, Russia (B) China, USA, Germany
(C) China, Germany, Australia (D) China, Germany, USA
Answer: China, USA, Russia
20. The first woman from India to be conferred the Sainthood by Pope
Benedict XVI is
(A) Sister Desouza (B) Sister Madorana
(C) Sister Alphonsa (D) Sister Nirmala
Answer: Sister Alphonsa
21. What is the name of the first research station established by India in the
Antarctica
(A) Dakshin Gangotri (B) Maitri
(C) Agnihotri (D) Aryabhatta
Answer: Dakshin Gangotri
22. Who among the following was awarded Padma Vibhushan in 2011 for his
exceptional and distinguished service in the field of trade and industry?
(A) Azim Premji (B) Ratan Tata
(C) S. Gopalakrishnan (D) Mecca Rafeeque Ahmed
Answer: Azim Premji
23. The five permanent members of the U.N. Security Council are
(A) China, France, Russia, UK and U.S.A.
(B) China, Canada, France, US.A. and Germany
(C) China, Germany, Russia, UK and U.S.A.
(D) China, Germany, U.S.A., UK and Canada
Answer: China, France, Russia, UK and U.S.A.
24. Which of the following States has the largest gap in male and female
literacy as per 2011 Census (provisional data)?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (D) Kerala
Answer: Rajasthan C)

25. Demand for labour is


(A) Composite demand (B) Competitive demand
(C) Derived demand (D) Joint demand
Answer: Derived demand
1. Externality theory is the basic theory of the following branch of Economics
(A) Macro Economics (B) Environomics
(C) Fiscal Economics (D) International Economics
Answer: International Economics
2. Diamonds are priced higher than water because
(A) consumers do not buy them at lower prices.
(B) they are sold by selected firms with monopolistic powers.
(C) their marginal utility to buyers is higher than that of water.
(D) their total utility to buyers is higher than that of wafer.
Answer: their marginal utility to buyers is higher than that of water.

3. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by


(A) Nitrogen oxide and sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Carbon dioxide (D) Hydrocarbon
Answer: Nitrogen oxide and sulphur dioxide
4. Functional Finance is associated with
(A) Abba P Lerner (B) Adolph Wogner
(C) Adam Smith (D) Adams
Answer: Abba P Lerner
5. Of the following land uses, which is restricted to Special Economic Zones?
(A) Information Technology Companies (B) Educational Institutions
(C) Free Trade Centres (D) Marketing Centres
Answer: Free Trade Centres
6. Who amongst the following has been appointed as the new coach of the
Indian Cricket team for a period of two years?
(A) Stuart Law (B) Allan Border
(C) Gary Kirsten (D) Duncan Fletcher
See Answer:

7. Which of the following does not have an influence over the climate in
India ?
(A) Monsoons (B) Ocean currents
(C) Nearness to equator (D) Presence of Indian Ocean
Answer: Ocean currents
8. K. Balachander, who was awarded the prestigious Dada Saheb Phalke
Award-2010, is basically a/an
(A) Actor (B) Director
(C) Photographer (D) Music Director
Answer: Director
9. Banks and other financial institutions in India are required to maintain a
certain amount of liquid assets like cash, precious metals and other short term
securities as a reserve all the time. In Banking World this is known as
(A) CRR (B) Fixed Asset
(C) SLR (D) PLR
Answer: CRR
10. Wet, tropical deciduous forests are found in which region of India ?
(A) Central India (B) Deccan Plateau
(C) The Siwaliks (D) None of these
Answer: The Siwaliks
11. Which one of the following is not a clause of World Trade Organisation ?
(A) Most favoured nation treatment
(B) Lowering trade barriers with negotiations
(C) Providing financial support to the countries having deficit balance of
payments
(D) Discouraging unfair trade practices such as anti-dumping and export
subsidies
Answer: Providing financial support to the countries having deficit balance of
payments
12. Special Drawing Rights (SDRs) relate to
(A) the World Bank. (B) the Reserve Bank of India.
(C) the World Trade Organisation. (D) the International Monetary Fund.
Answer: the International Monetary Fund.

13. Which one of the following is not a landlocked country in Africa ?


(A) Botswana (B) Zambia
(C) Lesotho (D) Nigeria
Answer: Nigeria
14. The imaginary line on the Earths surface that closely follows the 180
Meridian is
(A) Prime Meridian (B) Equator
(C) International Date Line (D) Tropic of Cancer
Answer: International Date Line
15. The country that shares longest border with India is
(A) China (B) Bangladesh
(C) Nepal (D) Pakistan
Answer: Bangladesh
16. The first President to sail in a submarine in India was
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) V.V. Giri (D) N. Sanjeeva Reddy
Answer: Dr. A.P.J. Abdul Kalam
17. Cooking vessels have wooden or bakelite handles because
(A) wood and bakelite are bad conductors of heat (B) the handle must be
strong
(C) the handle should be attractive (D) None of the above
Answer: wood and bakelite are bad conductors of heat
18. Deshbandhu is the title of
(A) B. R. Ambedkar (B) C. R. Das
(C) B. C. Pal (D) Rabindranath Tagore
Answer: C. R. Das
19. The Indian folk dance Cheraw is also known as the
(A) Bamboo dance of Mizoram. (B) Batukamma dance of Andhra Pradesh
(C) Bihu dance of Assam. (D) Garba dance of Gujarat.
Answer: Bamboo dance of Mizoram.

20. In which of the following States, is the child-sex ratio the lowest as per the
2011 Census ?
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Chhattisgarh (D) Bihar
Answer: Haryana
21. Enriched uranium used in a nuclear reactor is
(A) uranium free of all impurities (B) uranium treated with radiation
(C) uranium alloyed with aluminium (D) uranium with a high percentage of a
particular isotope
Answer: uranium with a high percentage of a particular isotope
22. In a refrigerator; cooling is produced by
(A) the ice which deposits in the freezer (B) the sudden expansion of a
compressed gas
(C) the evaporation of a volatile liquid (D) None of these
Answer: the evaporation of a volatile liquid
23. The first woman to conquer Mount Everest twice is
(A) Surja Lata Devi (B) Jyoti Randhawa
(C) Santosh Yadav (D) Suma Shirur
Answer: Santosh Yadav
24. Which one of the following iron and steel works in India is not under public
sector ?
(A) Bokaro (B) Jamshedpur
(C) Bhilai (D) Durgapur
Answer: Jamshedpur
25. Which Indian hockey player has a road named after him in Germany ?
(A) Dhyan Chand (B) Zafar Iqbal
(C) Roop Singh (D) Dhanraj Pillai
Answer: Roop Singh
1. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?
(A) Lord Irwin (B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell (D) Lord Linlithgow
Answer: Lord Linlithgow

2. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start
the Swaraj Party in 1923 ?
(A) G. K. Gokhale (B) B. G. Tilak
(C) Chittaranjan Das (D) M. K. Gandhi
Answer: Chittaranjan Das

3. What is the first sermon of Buddha called as ?


(A) Mahaparinirvansutta (B) Brahmajalasutta
(C) Dhammachakkapabattanasutta (D) Kachchayanagottasutta
Answer: Dhammachakkapabattanasutta
4. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans
for financing The Hindustan Times ?
(A) State Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) Bank of Maharashtra (D) Bank of Baroda
Answer: Punjab National Bank
5. Who wrote the book Why Socialism ?
(A) Jayaprakash Narayan (B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Narendra Dev (D) M .N. Roy
Answer: Jayaprakash Narayan
6. An online discussion group that allows direct live communication is known
as
(A) Webcrawler (B) chat group
(C) regional service provider (D) hyperlink
Answer: chat group
7. Which of the following is a program that uses a variety of different
approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search (B) Anti-spam program
(C) Web server (D) Web storefront creation package
Answer: Anti-spam program
8. Connection or link to other documents or Web Pages that contain related
information is called
(A) dial-up (B) electronic commerce

(C) hyperlink (D) e-cash


Answer: hyperlink
9. Which of the following is a programming language for creating special
programs like applets ?
(A) Java (B) cable
(C) domain name (D) Net
Answer: Java
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q03.html#sthash.Ym5Awc8E.dpuf

1. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?


(A) Lord Irwin (B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell (D) Lord Linlithgow
Answer: Lord Linlithgow
2. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to
start the Swaraj Party in 1923 ?
(A) G. K. Gokhale (B) B. G. Tilak
(C) Chittaranjan Das (D) M. K. Gandhi
Answer: Chittaranjan Das

3. What is the first sermon of Buddha called as ?


(A) Mahaparinirvansutta (B) Brahmajalasutta
(C) Dhammachakkapabattanasutta (D) Kachchayanagottasutta
Answer: Dhammachakkapabattanasutta
4. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take
loans for financing The Hindustan Times ?
(A) State Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) Bank of Maharashtra (D) Bank of Baroda
Answer: Punjab National Bank
5. Who wrote the book Why Socialism ?
(A) Jayaprakash Narayan (B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Narendra Dev (D) M .N. Roy

Answer: Jayaprakash Narayan


6. An online discussion group that allows direct live communication is
known as
(A) Webcrawler (B) chat group
(C) regional service provider (D) hyperlink
Answer: chat group
7. Which of the following is a program that uses a variety of different
approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search (B) Anti-spam program
(C) Web server (D) Web storefront creation package
Answer: Anti-spam program
8. Connection or link to other documents or Web Pages that contain
related information is called
(A) dial-up (B) electronic commerce
(C) hyperlink (D) e-cash
Answer: hyperlink
9. Which of the following is a programming language for creating special
programs like applets ?
(A) Java (B) cable
(C) domain name (D) Net
Answer: Java

10. The system unit


(A) coordinates input and output devices (B) is the container that
houses electronic components
(C) is a combination of hardware and software (D) controls and
manipulates data
Answer: is a combination of hardware and software
11. Which of the following was used as a chemical weapon in the First
World War?
(A) Mustard gas (B) Water gas

(C) Hydrogen cyanide (D) Carbon monoxide


Answer: Mustard gas
12. The basis of European Union began with the signing of
(A) Maastricht Treaty (B) Treaty of Paris
(C) Treaty of Rome (D) Treaty of Lisbon
Answer: Maastricht Treaty
13. National income ignores
(A) sales of a firm. (B) salary of employees.
(C) exports of the IT sector. (D) sale of land.
Answer: sale of land.
14. What are G. arboreum, G. herbaceum, G. hirsutum and G.
barbadense, whose all the four species are cultivated in India ? (G =
Gossypium)
(A) Species of wool (B) Species of cotton
(C) Species of silk (D) Species of jute
Answer: Species of cotton
15. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called
(A) silty soil (B) loamy soil
(C) sandy soil (D) loess soil
Answer: loess soil
16. Who was chosen unanimously as the President of India ?
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Neelam Sanjiva Reddy
Answer: Neelam Sanjiva Reddy
17. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly
on
(A) 26th November, 1949 (B) 26th January, 1949
(C) 17th October, 1949 (D) 14th November, 1949
Answer: 26th November, 1949
18. The power to decide an election petition is vested in the
(A) High Court (B) Election Commission

(C) Parliament (D) Supreme Court


Answer: High Court
19. The 1857 Mutiny failed mainly because
(A) of lack of planning and leadership (B) it was premature
(C) the British got French support (D) the British numbered more.
Answer: of lack of planning and leadership
20. The Story of My Experiments with Truth is the autobiography of
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Mahatma Gandhi
(C) Lala Lajpat Rai (D) Gopal Krishna Gokhale
Answer: Mahatma Gandhi
21. In India, National Income estimates are prepared by
(A) National Development Council (B) Central Statistical Organisation
(C) National Sample Survey Organisation (D) Planning Commission
Answer: Central Statistical Organisation
22. Employment in Agriculture comes under
(A) Services Sector (B) Semi-organised Sector
(C) Organised Sector (D) Unorganised Sector
Answer: Unorganised Sector
23. Which of the following methods is effective in controlling Balance of
Payments (BoP)?
(A) Abolition of Export Duties (B) Tourism Development
(C) Devaluation (D) Foreign Direct Investment
Answer: Devaluation
24. Provisions relating to Panchayati Raj can be found in which
Schedule of the Indian Constitution ?
(A) 10 (B) 11
(C) 7 (D) 9
Answer: 11
25. The first battle of Panipat took place in the year
(A) 1527 A.D. (B) 1528 A.D.
(C) 1525 A.D. (D) 1526 A.D.

Answer: 1526 A.D. - See more at:


http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q03.html#sthash.Ym5Awc8E.dpuf
2. 1. Multi-purpose river valley projects are the New temples of modern
India.
The above statement is made by
(A) Jawaharlal Nehru (B) Motilal Nehru
(C) Mahatma Gandhi (D) Rajiv Gandhi
Answer: Jawaharlal Nehru
2. Where are the Todas found?
(A) Madhya Pradesh (B) Tamil Nadu
(C) Rajasthan (D) Arunachal Pradesh
Answer: Tamil Nadu

3. The eastward continuation of the Brazil current is called


(A) North Atlantic drift (B) South Atlantic drift
(C) Counter Equatorial drift (D) West Atlantic drift
Answer: South Atlantic drift
4. Which of the following is an endemic species?
(A) Nicobar pigeon (B) Horn bill
(C) Indian Rhino (D) Pink-head duck
Answer: Nicobar pigeon
5. The natural disaster in which carbon-dioxide suddenly erupts from a
deep lake water is known as
(A) Liminic (B) Lacaustrine
(C) Fluvial (D) Glacial
Answer: Liminic
6. System software
(A) allows the user to diagnose and troubleshoot the device (B) is a
programming language
(C) is part of a productivity suite (D) helps the computer manage internal
tesources
Answer: helps the computer manage internal tesources

7. Computer and communication technologies, such as communication


links to the Internet that provide help and understanding to the end user
is known as
(A) presentation file (B) information technology
(C) program (D) worksheet file
Answer: information technology
8. Which of the following is contained on chips connected to the system
board and is a holding area for data instructions and information ?
(processed data waiting to be output to secondary storage)
(A) program (B) mouse
(C) Internet (D) memory
Answer: memory
10. Microsofts Messenger allows users to
(A) to bypass a browser to surf the Web (B) create a blog
(C) communicate via direct live communication (D) identify and
eliminate spam
Answer: communicate via direct live communication

11. Portable computer, also known as laptop computer, weighing


between 4 and 10 pounds is called
(A) general-purpose application (B) Internet
(C) scanner (D) notebook computer
Answer: notebook computer
12. Logically, what does a continually rising air pressure indicate ?
(A) Advent of unsettled and cloudy weather (B) Advent of a cyclone
(C) Fine and settled weather (D) Fine and unsettled weather
Answer: Fine and settled weather
13. The TEAM-9 initiative is a techno-economic cooperation venture
between India and eight countries of
(A) West Africa (B) East Africa
(C) North Africa (D) Central Africa
Answer: West Africa

14. Which one of the following is the type of the Comoros Islands which
lie in the Indian Ocean between Northern Madagascar and the African
Coast ?
(A) Volcanic (B) Glacial eroded
(C) Eolian deposited (D) Folded
Answer: Volcanic
15. If news is broadcast from London at 10:30 AM, at what time it will be
heard at Baghdad (45 E) ?
(A) 7:30 AM (B) 9:00 AM
(C) 1:30 PM (D) 12:00 Noon
Answer: 1:30 PM
16. The site of Harappa is located on the bank of river
(A) Saraswati (B) Indus
(C) Beas (D) Ravi
Answer: Ravi
17. The basic characteristic of a capitalistic economy is
(A) absence of monopoly (B) large-scale production in primary
industries
(C) full employment (D) the private ownership of the means of
production
See Answer:
18. Which one of the following taxes is not a direct tax?
(A) Sales tax (B) Estate duty
(C) Gift tax (D) Wealth tax
Answer: Sales tax
19. UNDP prepares
(A) Human Development Index (B) Standard of Living Index
(C) Index Number of Price Level (D) Physical Quality Index
Answer: Human Development Index
20. Fiscal policy refers to
(A) Government borrowings from abroad

(B) Sharing of its revenue by Central Government with States


(C) Sale and purchase of securities by RBI
(D) Government taxes, expenditure and borrowings
Answer: Government taxes, expenditure and borrowings
21. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ?
(A) Leader of Opposition (B) Minister of Parliamentary Affairs
(C) President (D) Vice-President
Answer: Vice-President
22. According to the Constitution, which Fund will be under the control
of the President of India?
(A) Contingency Fund of India (B) Public Provident Fund
(C) Consolidated Fund of India (D) States Consolidated Fund of India
Answer: Contingency Fund of India
23. Who is chosen by the members of Rajya Sabha ?
(A) President (B) Vice-President
(C) Chairperson (D) Deputy Chairman
Answer: Deputy Chairman
24. The boundary line between India and China is called
(A) McMahon Line (B) Red Line
(C) Radcliffe Line (D) Durand Line
Answer: McMahon Line
25. 95% of worlds diamond reserves are found in
(A) Ghana (B) Kimberley
(C) Johannesburg (D) Zambia
Answer: Kimberley - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q04.html#sthash.8EXp0NEL.dpuf
3. 1. Blood group was discovered by
(A) Alexander Fleming (B) William Harvey
(C) Landsteiner (D) Pavlov
Answer: Landsteiner
2. Pick out the correct match
(A) Egg yolk Protein and Fat (B) Fleshy food Calcium and Protein

(C) Fish Starch and Vitamin (D) Milk Fibre and Mineral
Answer: Egg yolk Protein and Fat

3. Blood is a
(A) reproductive tissue (B) connective tissue
(C) epithelial tissue (D) muscular tissue
Answer: connective tissue
4. DPT vaccine is administered to prevent diseases like
(A) Diphtheria, Pertussis and Typhoid (B) Diphtheria, Pertussis and
Tetanus
(C) Dengue, Pertussis and Typhoid (D) Dengue, Polio and Tetanus
Answer: Diphtheria, Pertussis and Tetanus
5. The disease that has been eradicated from the world is
(A) Smallpox (B) Leprosy
(C) Poliomyelitis (D) Chickenpox
Answer: Smallpox
6. The main circuit-board of the system unit is the
(A) computer program (B) control unit
(C) motherboard (D) RAM
Answer: motherboard
7. Which of the following is billionth of a second?
(A) Gigabyte (B) Terabyte
(C) Nanosecond (D) Microsecond
Answer: Nanosecond
8. Online Marketing is the function of which of the following ?
(A) Purchase Section (B) Production Department
(C) I.T. Department (D) A collective function of all staff
Answer: A collective function of all staff
9. Customisation is useful for
(A) Designing customer specific products (B) Call centres
(C) Publicity (D) Motivating the staff

Answer: Designing customer specific products

10. The key challenge to market-driven strategy is


(A) Selling maximum products (B) Employing maximum DSAs
(C) Delivering superior value to customers (D) Being rigid to changes
Answer: Delivering superior value to customers
11. The famous tombs of the seven Qutub Shahi rulers are located
close to which of the following forts?
(A) Red Fort in Delhi (B) Agra Fort in Agra
(C) Golconda Fort in Hyderabad (D) Gwalior Fort in Gwalior
Answer: Golconda Fort in Hyderabad
12. Which one of the following principles was not propagated by the
Theosophical Society ?
(A) Belief in Karma and Rebirth (B) Belief in Universal Brotherhood and
Humanity
(C) Belief in Vedantic Philosophy (D) Belief in the Eradication of
Untouchability
Answer: Belief in the Eradication of Untouchability
13. Which one of the following statements is correct ?
(A) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad
(B) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India
(C) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi
(D) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi
Answer: The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of
Hyderabad
14. Who among the following Governors-General formed the Triple
Alliance against Tipu Sultan ?
(A) Warren Hastings (B) Lord Cornwallis
(C) Lord Wellesley (D) Lord William Bentinck
Answer: Lord Cornwallis
15. The local time at a place is 6 A.M. when the G.M.T. is 3 A.M. What is

the longitude of that place ?


(A) 45 degrees E (B) 45 degrees W
(C) 120 degrees E (D) 120 degrees W
Answer: 45 degrees E
15. Public opinion gets an authoritative expression in a democracy
through
(A) Pressure groups (B) Public meetings
(C) Newspapers (D) Parliament
Answer: Parliament
16. Which one of the following is not a determining factor of a country's
foreign policy ?
(A) Cultural conditions (B) Religious conditions
(C) National interests (D) Interdependence
Answer: Interdependence
17. What is the expansion of the term WAN in computer terminology?
(A) Wide Area Network (B) Wide Angle Network
(C) Word Application Network (D) Word Application Node
Answer: Wide Area Network
18. Tides in the sea have stored in them
(A) Gravitational potential energy (B) A combination of all the three
forms of energy
(C) Hydraulic energy (D) Kinetic energy
Answer: Kinetic energy
19. Delivery of developed foetus is scientifically called as
(A) Abortion (B) Ovulation
(C) Parturition (D) Oviposition
Answer: Parturition
20. Thyroxine hormone is secreted by
(A) Adrenal gland (B) Testes
(C) Pituitary gland (D) Thyroid gland
Answer: Thyroid gland

21. The most dangerous consequence of excessive deforestation is


(A) destruction of wild animal habitats (B) soil erosion
(C) loss of forest wealth (D) loss of many valuable plants
Answer: soil erosion
22. Green house effect means
(A) Trapping of solar energy due to atmospheric carbon dioxide
(B) Prevention of ultra-violet radiations by ozone layer
(C) Pollution in houses in tropical region
(D) None of these
Answer: Trapping of solar energy due to atmospheric carbon dioxide
23. The most stable eco-system is
(A) Desert (B) Ocean
(C) Forest (D) Mountain
Answer: Ocean
24. An ideal example of sustainable resource is
(A) Afforestation (B) Farming
(C) Reforestation (D) Agroforestation
Answer: Agroforestation
25. What is the recent source of pollution of underground water?
(A) Thermal Power Stations (B) Biogas Plants
(C) Sewage (D) Landfills
Answer: Landfills - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q05.html#sthash.MyxcCEty.dpuf
. In dicots the pollen-grains possess
(A) one germ pore (B) two germ pores
(C) three germ pores (D) four germ pores
Answer: three germ pores
2. Farad is the unit of
(A) Conductance (B) Capacitance
(C) Inductance (D) Resistance
Answer: Capacitance

3. Steel is more elastic than rubber because it


(A) is harder than rubber (B) requires larger deforming force
(C) is never deformed (D) is deformed very easily
Answer: requires larger deforming force
4. Communication satellites are used to
(A) transmit communication signal only
(B) receive communication signal only
(C) receive and redirect communication signal
(D) provide information of natural resources only
Answer: receive and redirect communication signal
5. What type of information system would be recognised by digital
circuits ?
(A) Hexadecimal system (B) Binary system
(C) Both hexadecimal and binary system (D) Only Roman system
Answer: Binary system
6. Effective Selling Skills depends on
(A) Size of the sales teams (B) Age of the sales teams
(C) Peer strength (D) Knowledge level of the sales team
Answer: Peer strength
7. Generation of sales leads can be improved by
(A) Being very talkative (B) Increasing personal and professional contacts
(C) Being passive (D) Engaging Recovery Agents
Answer: Increasing personal and professional contacts
8. A Market Plan is
(A) Performance Appraisal of marketing staff (B) Company Prospectus
(C) Documented marketing strategies (D) Business targets
Answer: Documented marketing strategies
9. Marketing channels mean
(A) Delivery objects (B) Sales targets
(C) Delivery outlets (D) Delivery boys
Answer: Delivery outlets

10. Social Marketing means


(A) Share market prices (B) Marketing by the entire society
(C) Internet Marketing (D) Marketing for a social cause
Answer: Marketing for a social cause

11. The Constitution of India is republican because it


(A) provides for an elected Parliament. (B) provides for adult franchise.
(C) contains a bill of rights. (D) has no hereditary elements.
Answer: has no hereditary elements.
12. For determination of the age of which of the following is carbon-dating
method used?
(A) Fossils (B) Rocks
(C) Trees (D) A and B above
Answer: Fossils
13. Which of the following statements is correct with regard to Yudh Abhyas
?
(A) It is an Indian military war game with regard to Pakistan
(B) It is an Indian military exercise with Oman
(C) It is an Indian military exercise with Bhutan
(D) It is an Indian military exercise with the US
Answer: It is an Indian military exercise with the US
14. Which one of the following statements is correct with regard to the C5M Super Galaxy?
(A) It is a large military helicopter
(B) It is a large military transport aircraft
(C) It is a galaxy of stars very close to the Sun
(D) It is a US fighter aircraft to be completed in 2014
Answer: It is a large military transport aircraft
15. Which one of the following companies received Golden Peacock
Environment Management Award for the year 2011 ?
(A) BCCL (B) NTPC

(C) SAIL (D) TISCO


Answer: SAIL
16. The digestive juice which has no enzyme is
(A) Intestinal juice (B) Gastric Juice
(C) Bile (D) Saliva
Answer: Bile
17. An essential feature of seed germination is the presence of
(A) Light (B) Temperature
(C) Minerals (D) Water
Answer: Water
18. Plants that grow on stones and rocks are
(A) Psammophytcs (B) Lithophytes
(C) Halophytes (D) Aerophytes
Answer: Lithophytes
19. Who among the following made the Ganapari festival very popular in
Maharashrra ?
(A) Mahadev Ranade (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Annie Besant
Answer: Bal Gangadhar Tilak
20. The Mughal ruler who built the Buland, Darwaza was
(A) Humayun (B) Bahadur Shah
(C) Akbar (D) Babur
Answer: Akbar
21. The Indian Prime Minister who died in Tashkent was
(A) Lal Bahadur Shastri (B) P. V. Narasirnha Rao
(C) Jawaharlal Nehru (D) Indira Gandhi
Answer: Lal Bahadur Shastri
22. What was the name of the Samaj founded by Raja Rammohan Roy ?
(A) Brahmo Samaj (B) Satya Samaj
(C) Prarthana Samaj (D) Arya Samaj
Answer: Brahmo Samaj

23. The man who led the Mutiny in Bihar was


(A) Ranjit Singh (B) Pratap Singh
(C) Amar Singh (D) Kunwar Singh
Answer: Kunwar Singh
24. During whose reign did Hiuen Tsang visit Kanchipuram (the capital of
Pallavas) ?
(A) Mahendra Varma II (B) Narasimha Varman I
(C) Mahendra Varma (D) Rajasimha
Answer: Narasimha Varman I
25. The Suez Canal connects the Mediterranean Sea with the
(A) Caspian Sea (B) Persian Gulf
(C) Red Sea (D) Black Sea
Answer: Red Sea - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q06.html#sthash.oB3ujLiZ.dpuf
1. Which of the following is an impact printer?
(A) Daisy wheel printer (B) Ink-jet printer
(C) Bubble-jet printer (D) Laser printer
Answer: Daisy wheel printer
2. Identify the odd term amongst the following group
(A) Coaxial cable (B) Optical fibre
(C) Twisted pair wire (D) Microwaves
Answer: Microwaves

3. Soil profile refers to arrangement within a soil of


(A) its vertical layers (B) its inclined layers
(C) its horizontal layers (D) group of soil grains
Answer: its horizontal layers
4. The percentage of nitrogen present in ammonia sulphate is
(A) 18% (B) 21%
(C) 25% (D) 30.5%
Answer: 21%

5. Ethanol containing 5% water is known as


(A) Absolute alcohol (B) Dilute alcohol
(C) Power alcohol (D) Rectified spirit
Answer: Rectified spirit
6. Service Marketing is the same as
(A) Internet Marketing (B) Telemarketing
(C) Internal Marketing (D) Relationship Marketing
Answer: Relationship Marketing
7. Market-driven strategies include
(A) identifying problems
(B) Planning marketing tactics of peers
(C) Positioning the organisation and its brands in the market place
(D) Internal marketing
Answer: Positioning the organisation and its brands in the market
place
8. Innovation in marketing is same as
(A) Motivation (B) Perspiration
(C) Aspiration (D) Creativity
Answer: Creativity
9. Personal Loans can be canvassed among
(A) Salaried persons (B) Pensioners
(C) Foreign Nationals (D) NRI customers
Answer: Salaried persons
10. Which of the following countries conferred its Highest State Honour
on Late Mrs. Indira Gandhi for her contribution in its Liberation war?
(A) South Sudan (B) Bangladesh
(C) Bhutan (D) Slovakia
Answer: Bangladesh

11. In which one of the following Latin American countries, a woman has

for the first time won the presidential elections for the second term ?
(A) Brazil (B) Venezuela
(C) Uruguay (D) Argentina
Answer: Argentina
12. Which one of the following famous events is being held in Jaipur,
Rajasthan in January every year since 2006 ?
(A) Gangaur Festival (B) Jaipur Literature Festival
(C) Elephant Festival Jaipur (D) None of these
Answer: Jaipur Literature Festival
13. The minor planets revolving between the orbits of Jupiter and Mars
are called
(A) Asteroids (B) Comets
(C) Meteors (D) Novas
Answer: Asteroids
14. Which of the following world famous events is/are held to mark the
Onam festivities in Kerala?
(A) Snake Boat race (B) Bull race
(C) Cock fights (D) All these
Answer: Snake Boat race
15. The best colours for a Sun umbrella will be
(A) black on top and red on inside. (B) black on top and white on inside.
(C) red on top and black on inside. (D) white on top and black on
inside.
Answer: white on top and black on inside.
16. Diarchy in the provinces was introduced through the
(A) Government of India Act, 1919 (B) Government of India Act, 1935
(C) Indian Councils Act, 1861 (D) Indian Councils Act, 1892
Answer: Government of India Act, 1919
17. Which of the following is the worlds largest desert?
(A) The Great Australian Desert (B) Arabian Desert
(C) Gobi (D) Sahara
Answer: Sahara

18. The rate of erosion in a stream is lowest where


(A) the river joins the sea (B) depth is greater
(C) breadth is greater (D) velocity is more
Answer: the river joins the sea
19. The name Sahyadri is related to
(A) A rain-bearing wind (B) Himalayan Peak
(C) Western Ghats (D) Cyclone hazards
Answer: Western Ghats
20. People die in an atmosphere of carbon dioxide because
(A) of want of oxygen (B) of suffocation
(C) it is a poisonous gas (D) it destroys tissues
Answer: of want of oxygen
21. Doddabetta Peak is located in the
(A) Anaimalai (B) Mahendragiri
(C) Nilgiris (D) Shevaroys
Answer: Nilgiris
22. Genes are made up of
(A) Only RNA (B) Only DNA
(C) DNA, RNA and Protein (D) DNA and RNA
Answer: Only DNA
23. The Lotus plants have no root hairs because
(A) the conducting tissue is not well-developed in roots. (B) it can store
water in the stem.
(C) the roots are adventitious. (D) it need not absorb water by roots.
Answer: it need not absorb water by roots.
24. The organism living at the bottom of water mass is called
(A) Benthos (B) Plankton
(C) Nekton (D) Neuston
Answer: Benthos
25. Light energy is converted to chemical energy during the process of

(A) photosynthesis. (B) fat metabolism.


(C) transpiration. (D) respiration.
Answer: photosynthesis. - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q07.html#sthash.SPjRa2n7.dpuf
2. 1. The hormone used as an oral contraceptive is
(A) Aldesterone (B) Cortisone
(C) Progesterone (D) Testosterone
Answer: Progesterone
2. Expand the term IPCC
(A) International Pollution Control Council
(B) International Panel of Climate Control
(C) Interim Panel of Climate Change
(D) Intergovernmental Panel on Climate Change
Answer: Intergovernmental Panel on Climate Change

3. The One Straw Revolution was written by


(A) Masanobu Fukuoka (B) Richael Carlson
(C) M. S. Swaminathan (D) Norman Borlaug
Answer: Masanobu Fukuoka
4. Acceptable Noise Pollution Level in India ranges between
(A) 10 - 15 dec (B) 16 - 35 dec
(C) 40 - 45 dec (D) 70 - 100 dec
Answer: 40 - 45 dec
5. Endosulfan spray on cashew crop resulted in the pollution to the tune
of tragedy in
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Andhra Pradesh (D) Karnataka
Answer: Kerala
6. Which of the following Muslim rulers remained in the captivity of his
son?
(A) Akbar (B) Aurangzeb
(C) Shahjahan (D) Jahangir
Answer: Shahjahan

7. Interest payable on savings bank accounts is


(A) not regulated by RBI. (B) regulated by Sate Governments.
(C) regulated by Central Government. (D) regulated by RBI.
Answer: regulated by RBI.
8. Cochin and Visakhapatnam sea ports of India are situated on the
(A) East and West Coasts, respectively (B) East Coast
(C) West Coast (D) West and East Coasts, respectively
Answer: West and East Coasts, respectively
9. What is the main advantage of transplantation method of sowing
rice?
(A) It helps in early harvesting
(B) The draining of water from the field before harvesting is made easy
(C) It is helpful in achieving an economical use of water and a higher
yield of grain
(D) This method ensures maximum utilisation of land
Answer: It is helpful in achieving an economical use of water and a
higher yield of grain
10. Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of
(A) Both Savings bank accounts and fixed deposit accounts
(B) Savings bank accounts and current accounts
(C) Both Savings bank accounts and loan accounts.
(D) Both Savings bank accounts and cash accounts only.
Answer: Savings bank accounts and current accounts

11. Before X-ray examination (coloured X-ray) of the stomach, patients


are given suitable salt of barium because
(A) barium salts are white in colour and this helps stomach to appear
clearly.
(B) barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to appear
dearly.
(C) barium salts are easily available.
(D) barium allows X-rays to pass through the stomach.

Answer: barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to


appear dearly.
12. The elements of a group in the periodic table
(A) have similar chemical properties. (B) have consecutive atomic
numbers.
(C) are isobars. (D) are isotopes.
Answer: have similar chemical properties.
13. Which one of the following polymers is used for making bulletproof
material ?
(A) Polyvinyl chloride (B) Polystyrene
(C) Polyethylene (D) Polyamide
Answer: Polyethylene
14. The pH of human blood is normally around
(A) 4.55.5 (B) 5.56.5
(C) 7.58.0 (D) 8.59.0
Answer: 7.58.0
15. The pH of fresh groundwater slightly decreases upon exposure to air
because
(A) carbon dioxide from air is dissolved in the water.
(B) oxygen from air is dissolved in the water.
(C) the dissolved carbon dioxide of the groundwater escapes into air.
(D) the dissolved oxygen of the groundwater escapes into air.
Answer: carbon dioxide from air is dissolved in the water.
16. Which of the following acts as photosensitizer during photosynthesis
?
(A) Chlorophyll (B) Chlorine
(C) Oxygen (D) Nitrogen
Answer: Chlorophyll
17. What happens when bleaching powder is left exposed to air ?
(A) It gradually loses its oxygen (B) It gradually loses its chlorine
(C) It turns dark brown in colour (D) It turns yellow in colour
Answer: It gradually loses its chlorine

18. Arsenic pollution leads to


(A) Dyslexia (B) Allergy
(C) White foot disease (D) Black foot disease
Answer: Allergy
19. Which one of the following does not contribute to pollution ?
(A) Hydroelectric Power Plant (B) Atomic Power Plant
(C) Thermal Power Plant (D) Nuclear Power Plant
Answer: Hydroelectric Power Plant
20. Which of the following are the two major components of dry air (by
volume) ?
(A) Nitrogen and Ammonia (B) Oxygen and Carbon dioxide
(C) Nitrogen and Oxygen (D) Oxygen and Argon
Answer: Nitrogen and Oxygen
21. Each chromosome in the nucleus of a cell consists of
(A) two chromatids only. (B) two centromeres only.
(C) two centromeres attached to a chromatid. (D) two chromatids
attached to a centromere.
Answer: two chromatids attached to a centromere.
22. White blood cells are produced in the
(A) Tongue (B) Thyroid gland and suprarenal gland
(C) Bone marrow and lymph glands (D) Ductless glands
Answer: Bone marrow and lymph glands
23. Find the odd one
(A) Limestone (B) Slaked iron
(C) Marble (D) Chalk
Answer: Slaked iron
24. A basic instruction that can be interpreted by computer generally
has
(A) an operation and an address (B) an instruction register and an
address
(C) a decoder and an accumulator (D) None of the above

Answer: an operation and an address


25. Software needs to be protected against
(A) fire, flood, lightning and rock slides (B) unauthorised access
(C) worms and viruses (D) Both (B) and (C)
Answer: Both (B) and (C) - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q08.html#sthash.5Aa2S63n.dpuf
3. 1. Aung San Suu Kyi is a native to
(A) Tibet (B) China
(C) Myanmar (D) Arunachal Pradesh
Answer: Myanmar
2. India and Japan inked two agreements during November 2012 to
enable Tokyo to import from India
(A) Leather goods (B) Rare earth minerals
(C) Basmati type rice (D) Rubber-based products
Answer: Rare earth minerals

3. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on


(A) January 7 (B) January 9
(C) January 17 (D) January 19
Answer: January 9
4. Whether I earned your vote or not, I have listened to you, I have
learned from you. You have made me a better President, was said by
(A) Pranab Mukherjee (B) Barack Obama
(C) George Bush (D) APJ Abdul Kalam
Answer: Barack Obama
5. First Hindu-American to enter in the US House of Representative as
senator is
(A) Tulsi Gabbard (B) Sunita Williams
(C) Jyoti Sengupta (D) Ami Bera
Answer: Tulsi Gabbard
6. Yingluck Shinawatra the first woman Prime Minister of
(A) Myanmar (B) South Korea

(C) North Korea (D) Thailand


Answer: Thailand
7. Which of the following is correct statement ?
(A) Normally no interest is paid on current deposit accounts.
(B) Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit
accounts.
(C) The rate of interest on current account and savings account are the
same.
(D) No interest is paid on any deposit by the bank.
Answer: Normally no interest is paid on current deposit accounts.
8. The Lokayukta of which of the following States had submitted a report
on illegal mining of iron ore in the State?
(A) Andhra Pradesh (B) Tamil Nadu
(C) Karnataka (D) Odisha
Answer: Karnataka
9. Some of the rock-cut temples, known as the seven pagodas, were
built by the
(A) Pallavas (B) Cholas
(C) Rashtrakutas (D) None of these
Answer: Pallavas
10. Fixed deposits and recurring deposits are
(A) repayable after an agreed period. (B) repayable on demand.
(C) not repayable. (D) repayable after death of depositors.
Answer: repayable after an agreed period.

11. Who won the Wimbledon 2011 mens singles tide ?


(A) Novak Djokovic (B) Roger Federer
(C) Rafael Nadal (D) Andy Roddick
Answer: Novak Djokovic
12. Which among the following countries has decided to give a grant of
US $1 billion for the reconstruction of the Nalanda University?

(A) USA (B) China


(C) UK (D) Japan
Answer: China
13. Which one of the following is the fastest Indian Supercomputer
developed by ISRO ?
(A) Aakash-A1 (B) Saga-220
(C) Jaguar-Cray (D) Tianhe-lA
Answer: Saga-220
14. In February 2011, which of the following countries has elected Mr.
Thein Sein, a military general- turned-civilian leader, as its first
President ?
(A) Malaysia (B) Costa Rica
(C) Thailand (D) Myanmar
Answer: Myanmar
15. Which one of the following vitamins is necessary for blood clotting?
(A) Vitamin A (B) Vitamin D
(C) Vitamin K (D) Vitamin C
Answer: Vitamin K
16. Tactile hair is found in the body of
(A) Reptiles (B) Birds
(C) Insects (D) Mammals
Answer: Mammals
17. The source of energy m the Sun is
(A) radioactivity (B) electrical energy
(C) nuclear fission (D) nuclear fusion
Answer: nuclear fusion
18. Which one of the following materials is used as controller in a
nuclear reactor power generator
(A) Graphite (B) Heavy water
(C) Cadmium (D) Beryllium
Answer: Cadmium

19. Banking of curves on road or railway track is done to provide


(A) gravitational force (B) angular velocity
(C) centripetal force (D) centrifugal force
Answer: centripetal force
20. . is type of application software used for communication.
(A) Database (B) Image editing
(C) FIP (D) Word processing
Answer: FIP
21. Alta Vista is a/an
(A) browser (B) search engine
(C) application (D) software
Answer: search engine
22. The international awards given by the Academy of Motion Picture
Arts and Sciences located in Beverly Hills, California (USA) for
excellence in the field of cinema are popularly known as
(A) IIFA Awards (B) Oscars
(C) BAFTA Awards (D) Grammys
Answer: Oscars
23. The material used for safety from nuclear radiation is
(A) Gold (B) Lead
(C) Copper (D) Platinum
Answer: Lead
24. The filament of the electric bulb is generally made of tungsten
because
(A) its melting paint is low. (B) its temperature coefficient of resistance is
high.
(C) its resistivity is low. (D) its melting point is high.
Answer: its melting point is high.
25. The apex organisation for marketing cooperative societies at
national level is
(A) NCCF (B) NCD
(C) FCI (D) NAFED

Answer: NAFED
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q09.html#sthash.gbC65NnR.dpuf
4. 1. Who was not a politician?
(A) H. N. Bahuguna (B) I. K. Gujral
(C) S. L. Bahuguna (D) J. Jayalalithaa
Answer: S. L. Bahuguna
2. The WISE Prize-2012, also known as the Nobel Prize for Education,
was conferred by the WISE Summit in Doha on
(A) Dr. APJ Abdul Kalam (B) Dr. Madhav Chavan
(C) Dr. Yash Pal (D) Dr. M. S. Swaminathan
Answer: Dr. Madhav Chavan

3. The most powerful woman in business in India as rated by the


Fortune for the year 2012 is
(A) Chanda Kochhar (B) Prabha Parameswaran
(C) Debjani Ghosh (D) Anjali Bansal
Answer: Chanda Kochhar
4. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development-2012
was awarded to
(A) Tereza Fajksova (B) Sunita Williams
(C) Chanda Kochhar (D) Ellen Johnson Sirleaf
Answer: Ellen Johnson Sirleaf
5. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to
sudden low body temperature in
(A) Snakes (B) Frogs
(C) Human beings (D) Lizards
Answer: Human beings
6. Which of the following is not a Millennium Goal set by the UNO?
(A) Eradicate extreme poverty and hunger (B) Reduce child mortality
(C) Ensure environmental sustainability (D) Combat terrorism and bring
people in main stream of society
Answer: Combat terrorism and bring people in main stream of society

7. Neap tides are caused by the gravitational pull of the


(A) Moon only (B) Sun only
(C) Moon and the Sun in the same direction (D) Moon and the Sun in
opposite directions
Answer: Moon and the Sun in opposite directions
8. Who amongst the following was impeached in England for acts
committed as Governor-General of India?
(A) Wellesley (B) Warren Hastings
(C) Cornwallis (D) Cavendish Bentinck
Answer: Warren Hastings
9. Japan won the womens Football World Cup 2011 by defeating
(A) England (B) Germany
(C) Argentina (D) USA
Answer: USA - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q10.html#sthash.DtUYu5SX.dpuf
5. 1. Who was not a politician?
(A) H. N. Bahuguna (B) I. K. Gujral
(C) S. L. Bahuguna (D) J. Jayalalithaa
Answer: S. L. Bahuguna
2. The WISE Prize-2012, also known as the Nobel Prize for Education,
was conferred by the WISE Summit in Doha on
(A) Dr. APJ Abdul Kalam (B) Dr. Madhav Chavan
(C) Dr. Yash Pal (D) Dr. M. S. Swaminathan
Answer: Dr. Madhav Chavan

3. The most powerful woman in business in India as rated by the


Fortune for the year 2012 is
(A) Chanda Kochhar (B) Prabha Parameswaran
(C) Debjani Ghosh (D) Anjali Bansal
Answer: Chanda Kochhar
4. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development-2012
was awarded to

(A) Tereza Fajksova (B) Sunita Williams


(C) Chanda Kochhar (D) Ellen Johnson Sirleaf
Answer: Ellen Johnson Sirleaf
5. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to
sudden low body temperature in
(A) Snakes (B) Frogs
(C) Human beings (D) Lizards
Answer: Human beings
6. Which of the following is not a Millennium Goal set by the UNO?
(A) Eradicate extreme poverty and hunger (B) Reduce child mortality
(C) Ensure environmental sustainability (D) Combat terrorism and bring
people in main stream of society
Answer: Combat terrorism and bring people in main stream of society
7. Neap tides are caused by the gravitational pull of the
(A) Moon only (B) Sun only
(C) Moon and the Sun in the same direction (D) Moon and the Sun in
opposite directions
Answer: Moon and the Sun in opposite directions
8. Who amongst the following was impeached in England for acts
committed as Governor-General of India?
(A) Wellesley (B) Warren Hastings
(C) Cornwallis (D) Cavendish Bentinck
Answer: Warren Hastings
9. Japan won the womens Football World Cup 2011 by defeating
(A) England (B) Germany
(C) Argentina (D) USA
Answer: USA

10. Which of the following states became the first state in the country to
launch RBIs e-payment system for commercial tax payers?
(A) Andhra Pradesh (B) Kerala

(C) Gujarat (D) Karnataka


Answer: Karnataka
11. All of the following rivers flow into or join the Ganges on its left side,
except
(A) Gomti (B) Son
(C) Gandak (D) Kosi
Answer: Son
12. Which of the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Brahmaputra (B) Mahanadi
(C) Ravi (D) None of these
Answer: Brahmaputra
13. The phenomenon called Equinox is due to the
(A) rotation of the Earth on its own axis
(B) revolution of the Earth on its inclined axis
(C) oblate spheroid shape of the Earth
(D) gravitational pull of the planet
Answer: revolution of the Earth on its inclined axis
14. Which of the following statements is not correct ?
(A) The average height of the Western Ghats goes on decreasing
towards the south
(B) A part of the Indus basin is shared by Punjab and Haryana
(C) The Indus and the Ganga Brahmaputra river systems together form
the great plains of northern India
(D) The Himadri range lies south of the Himachal range
Answer: The average height of the Western Ghats goes on decreasing
towards the south
15. With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one of the
following statements is not correct ?
(A) A Money Bill cannot be introduced in the Rajya Sabha
(B) The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money
Bill
(C) The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
(D) The Rajya Sabha has no power to vote on the Demands for Grants

Answer: The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial


Statement.
16. A floppy disk is
(A) used as the primary memory in computer systems (B) made up of
magnetic material
(C) a semiconductor random-access memory (D) an EPROM
Answer: made up of magnetic material
17. MDI stands for
(A) Multiple Design Interaction (B) Multiple Document Interaction
(C) Multiple Document Interface (D) Multiple Design Interface
Answer: Multiple Document Interface
18. Find the odd one out
(A) FCI Financial assistance to commercial institutions
(B) EXIM Bank Financing of export-import trade
(C) IDBI Industrial Finance
(D) SIDBI Financial assistance to small industries
Answer: FCI Financial assistance to commercial institutions
19. The Twelfth Five-Year Plan will be operative for the period
(A) 2012 2017 (B) 2013 2018
(C) 2010 2015 (D) 2011 2016
Answer: 2012 2017
20. The State with largest gap in male and female literacy is
(A) Rajasthan (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh
Answer: Rajasthan
21. God helps those who help themselves. Who said these words?
(A) Algernon Sidney (B) Nelson Mandela
(C) Swami Vivekanand (D) Andre Maurois
Answer: Algernon Sidney
22. Mother Teresa was awarded the Nobel Peace Prize in
(A) 1976 (B) 1979

(C) 1969 (D) 1971


Answer: 1979
23. As per 2011 Census results, the density of population in India is
(A) 362 (B) 382
(C) 325 (D) 345
Answer: 382
24. Indias Space Rocket Launching Centre is in
(A) Sriharikota (B) Port Blair
(C) Wheeler Island (D) Hassan
Answer: Sriharikota
25. Who has been sworn in as the Union Railway Minister after the
resignation of Dinesh Trivedi ?
(A) Muket Rai (B) Prasano Dev Barua
(C) Mukul Roy (D) Harihar Banerji
Answer: Mukul Roy - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q10.html#sthash.DtUYu5SX.dpuf
6. 1

GK Quiz Questions for Competitive Exams

1. The currency of European Union is


(A) Deutsche Mark (B) Great Britain Pound (GBP)
(C) Euro (D) Francs
Answer: Euro
2. India has the maximum volume of foreign trade with
(A) USA (B) Russia
(C) China (D) UK
Answer: China

3. Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere?
(A) Stratosphere (B) Mesosphere
(C) Ionosphere (D) Troposphere
Answer: Troposphere
4. Who is/was the youngest Chief Minister of Uttar Pradesh?

(A) Akhilesh Yadav (B) Mayawati


(C) Kalyan Singh (D) Rajnath Singh
Answer: Akhilesh Yadav
5. Which one of the following observations is not true about the Quit India Movement of 1942 ?
(A) It was a non-violent movement (B) It was led by Mahatma Gandhi
(C) It was a spontaneous movement (D) It did not attract the labour class in general
Answer: It was a spontaneous movement
6. When a bank returns a cheque unpaid, it is called
(A) payment of the cheque (B) drawing of the cheque
(C) cancelling of the cheque (D) dishonour of the cheque
Answer: dishonour of the cheque
7. Mortgage is a
(A) security on movable property for a loan given by a bank.
(B) security on immovable property for a loan given by a bank.
(C) concession on immovable property for a loan given by a bank.
(D) facility on immovable property for a loan given by a bank.
Answer: security on immovable property for a loan given by a bank.
8. The worlds highest Rail Bridge is being constructed in the State of Jammu & Kashmir will be on which of the
following rivers ?
(A) Jhelum (B) Chenab
(C) Indus (D) Ravi
Answer: Chenab
9. Which region in India is known as the Rice Bowl of India?
(A) North-east region (B) Kerala and Tamil Nadu
(C) Indo-Gangetic plain (D) Krishna-Godavari Delta region
Answer: Krishna-Godavari Delta region

- See more at:


http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q11.html#sthash.nTiPM5Ot.dpuf
1. The currency of European Union is
(A) Deutsche Mark (B) Great Britain Pound (GBP)
(C) Euro (D) Francs
Answer: Euro
2. India has the maximum volume of foreign trade with
(A) USA (B) Russia
(C) China (D) UK
Answer: China

3. Most of the weather phenomena take place in which of the following layers
of the atmosphere?
(A) Stratosphere (B) Mesosphere

(C) Ionosphere (D) Troposphere


Answer: Troposphere
4. Who is/was the youngest Chief Minister of Uttar Pradesh?
(A) Akhilesh Yadav (B) Mayawati
(C) Kalyan Singh (D) Rajnath Singh
Answer: Akhilesh Yadav
5. Which one of the following observations is not true about the Quit India
Movement of 1942 ?
(A) It was a non-violent movement (B) It was led by Mahatma Gandhi
(C) It was a spontaneous movement (D) It did not attract the labour class in
general
Answer: It was a spontaneous movement
6. When a bank returns a cheque unpaid, it is called
(A) payment of the cheque (B) drawing of the cheque
(C) cancelling of the cheque (D) dishonour of the cheque
Answer: dishonour of the cheque
7. Mortgage is a
(A) security on movable property for a loan given by a bank.
(B) security on immovable property for a loan given by a bank.
(C) concession on immovable property for a loan given by a bank.
(D) facility on immovable property for a loan given by a bank.
Answer: security on immovable property for a loan given by a bank.
8. The worlds highest Rail Bridge is being constructed in the State of Jammu
& Kashmir will be on which of the following rivers ?
(A) Jhelum (B) Chenab
(C) Indus (D) Ravi
Answer: Chenab
9. Which region in India is known as the Rice Bowl of India?
(A) North-east region (B) Kerala and Tamil Nadu
(C) Indo-Gangetic plain (D) Krishna-Godavari Delta region
Answer: Krishna-Godavari Delta region

10. The President of which of the following countries is accused of violation of


War Powers Act of his country when he decided to attack Libya with other
NATO countries in June 2011 ?
(A) USA (B) France
(C) Germany (D) Spain
Answer: USA
11. The Nehru-Mahalanobis strategy of development guided the planning
practice in India from the
(A) First Five-Year Plan to the Sixth Five-Year Plan.
(B) Fourth Five-Year Plan to the Eighth Five-Year Plan.
(C) Second Five-Year Plan to the Seventh Five-Year Plan.
(D) First Five-Year Plan to the Eighth Five-Year Plan.
Answer: Second Five-Year Plan to the Seventh Five-Year Plan.
12. While a proclamation of emergency is in operation, the duration of the Lok
Sabha can be extended for a period
(A) not exceeding three months (B) not exceeding nine months
(C) of one year at a time (D) of two years at a time
Answer: of one year at a time
13. If you travel along the Suez Canal from Port Said to Suez, you will come
across several lakes. Which of the following lakes is not on this Canal?
(A) Great Bitter Lake (B) Little Bitter Lake
(C) Lake Gatun (D) Lake Timsah
Answer: Lake Gatun
14. Xerophytes represent the class of vegetation found in
(A) tropical rain forest. (B) humid micro-thermal climate.
(C) semi-arid steppes. (D) tundra region.
Answer: semi-arid steppes.
15. What is a clud burst ?
(A) It refers to sudden and copious rainfall over a small area which often lasts
for only a few minutes
(B) It refers to 50 mm rain over a period of time

(C) It is caused by rapid condensation of very high clouds


(D) It refers to a thunderstorm with little rain
Answer: It refers to sudden and copious rainfall over a small area which often
lasts for only a few minutes
16. Better to reign in hell than serve in heaven. Who said these words?
(A) William Wordsworth (B) Lord Tennyson
(C) William Shakespeare (D) Milton
Answer: Milton
17. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) is associated with the ban on
which of the following ?
(A) Ban on nuclear tests for developing arsenals (B) Ban on terrorism
(C) Ban on certain organisations under UN Laws (D) Ban on money
laundering activities
Answer: Ban on nuclear tests for developing arsenals
18. The Pulitzer Prize is associated with which of the following?
(A) Journalism (B) Olympic Garnes
(C) Environmental Protection (D) Civil Aviation
Answer: Journalism
19. Which one of the following is not an example of Lotic ecosystem ?
(A) Pond (B) Estuary
(C) Stream (D) Lagon
Answer: Pond
20. Permissible noise level at industrial area during daytime is
(A) 120 dB (A) (B) 140 dB (A)
(C) 40 dB (A) (D) 75 dB (A)
Answer: 75 dB (A)
21. The natural gas is
(A) Hydrogen sulphide (B) Methane
(C) Nitrogen dioxide (D) Sulphur trioxide
Answer: Methane
22. Desalination of sea water is done by

(A) reverse osmosis (B) fractional distillation


(C) diffusion (D) osmosis
Answer: reverse osmosis
23. The man-made structure on Earth visible from space is
(A) Great Wall of China (B) Gizas Pyramid
(C) Golden Gate Bridge (D) Eiffel Tower
Answer: Great Wall of China
24. Which one of the following actors was awarded the Dada Saheb Phalke
Award at the 59th National Film Festival?
(A) Soumitra Chatterjee (B) Ketan Mehta
(C) Shekhar Kapoor (D) Mahesh Bhatt
Answer: Soumitra Chatterjee
25. Which is the only host team to win the ICC (50 over) Cricket World Cup?
(A) South Africa (B) India
(C) Australia (D) West Indies
Answer: India - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q11.html#sthash.nTiPM5Ot.dpuf
1. Which one of the following books is written by an Indian Author?
(A) Five Point Someone (B) Harry Potter
(C) Beautiful Mind (D) Animal Farm
Answer: Five Point Someone
2. Which one of the following Indian Movies made it to the final nominations of
Best Foreign Film Category at the Oscars?
(A) Paheli (B) 1947 The Earth
(C) Salaam Bombay (D) Black
Answer: Salaam Bombay

3. Saffron is obtained from which part of plants?


(A) leaf (B) stem
(C) anther and whole flower (D) stigma and style
Answer: stigma and style

4. Department of Pharmaceuticals comes under which of these ministries?


(A) Ministry of Health (B) Ministry of Chemicals and Fertilizers
(C) Ministry of Food Processing (D) Ministry of Consumer Affairs
Answer: Ministry of Chemicals and Fertilizers
5. Who was the author of the book named Setbji?
(A) Shobha De (B) Arundhati Roy
(C) Chetan Bhagat (D) Salman Rushdie
Answer: Shobha De
6. How many minutes for each degree of longitude does the local time of any
place vary from the Greenwich time?
(A) Two minutes (B) Four minutes
(C) Six minutes (D) Eight minutes
Answer: Four minutes
7. The black hole theory was discovered by
(A) Hargobind Khurana (B) C. V. Raman
(C) S. Ramanujan (D) S. Chandrashekhar
Answer: S. Chandrashekhar
8. Who amongst the following won the Wimbledon Mens Finals 2011 which
was also his first Wimbledon title?
(A) Rafael Nadal (B) Novak Djokovic
(C) Robert Bruce (D) Lleyton Hewitt
Answer: Novak Djokovic
9. Who is the chairman of the committee constituted by RBI to study issues
and concerns in the Micro Finance Institutions (MFI) Sector ?
(A) Y. H. Malegam (B) Dr. K. C. Chakraborty
(C) C. Rangarajan (D) M. Damodaran
Answer: Y. H. Malegam

10. Upper limit prescribed for RTGS transaction is


(A) Rs. 1 lac (B) Rs. 2 lacs
(C) Rs. 5 lacs (D) No upper limit is prescribed

Answer: No upper limit is prescribed


11. Which one of the following is not correct regarding Tsunami ?
(A) Tsunamis have a very long wavelength
(B) Tsunamis have a slight swell of about twelve inches above the normal sea
surface
(C) Tsunamis grow in height when they reach shallower water
(D) Tides also play an important role in the generation of Tsunamis
Answer: Tides also play an important role in the generation of Tsunamis
12. Which of the following ranges separates the Kashmir Valley from the Indus
Valley?
(A) Dhauladhar (B) Great Himalayan range
(C) Pir Panjal range (D) Siwalik range
Answer: Great Himalayan range
13. The macro-nutrients provided by inorganic fertilisers are
(A) carbon, iron and boron. (B) magnesium, manganese and sulphur.
(C) magnesium, zinc and iron. (D) nitrogen, phosphorus and potassium.
Answer: nitrogen, phosphorus and potassium.
14. The ultimate cause of water movement in a plant stem against gravity is
(A) osmosis (B) transpiration
(C) photosynthesis (D) diffusion
Answer: transpiration
15. Vermicompost is a/an
(A) inorganic fertiliser (B) toxic substance
(C) organic biofertiliser (D) synthetic fertiliser
Answer: organic biofertiliser
16. Benazir Bhutto, the former Pakistan Prime Minister, was assassinated in
(A) Rawalpindi (B) Islamabad
(C) Hyderabad (D) Karachi
Answer: Rawalpindi
17. Who was affectionately known as the Grand Old Man of India ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Naoroji

(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi


Answer: Dadabhai Naoroji
18. India test-fired successfully its Agni-V, surface-to-surface ICBM from
Wheeler Island on
(A) 17th March, 2012 (B) 19th April, 2012
(C) 7th March, 2012 (D) 7th April, 2012
Answer: 19th April, 2012
19. In which of the following States are Indias maximum number of mines
producing minerals (excluding minor minerals, petroleum (crude), natural gas
and atomic minerals) located ?
(A) Madhya Pradesh (B) Gujarat
(C) Jharkhand (D) Andhra Pradesh
Answer: Gujarat
20. Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is an
organisation under which of the following ?
(A) International Monetary Fund (B) World Economic Forum
(C) United Nations (D) World Bank
Answer: United Nations
21. The objective of Sangam Yojna is
(A) to make Ganga water pollution free.
(B) to make Sangam region of Allahabad more attractive for tourists.
(C) to unite various group of Hindus.
(D) to ensure welfare of handicapped.
Answer: to ensure welfare of handicapped.
22. The present monetary system in India is managed by
(A) Nationalised Banks (B) The State Bank of India
(C) The Central Finance Ministry (D) The Reserve Bank of India
Answer: The Reserve Bank of India
23. What is a Multinational Company?
(A) A joint venture among more than two countries
(B) A company set up with foreign capital
(C) A company having operations in many countries.

(D) A company holding a monopoly over the sale of a certain commodity in


several countries.
Answer: A company having operations in many countries.
24. Explicit + Implicit Costs =
(A) Private Costs (B) Accounting Costs
(C) Economic Costs (D) Social Costs
Answer: Economic Costs
25. Which of the following is not relevant to Human Resource Development ?
(A) Education (B) Women and Child Development
(C) Caste System (D) Youth Affairs and Sports
Answer: Caste System
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q12.html#sthash.AhnEBID1.dpuf
1. Which of the following countries are favourably influenced by the trade
winds?
(A) West Indies and Florida (B) Malagasy and Brazil
(C) East Coast of Mexico, and Guyana (D) All of these
Answer: All of these
2. Formation of potholes in river beds is an example of
(A) Hydration (B) Erosion
(C) Corrosion (D) Corrasion
Answer: Corrasion
|
3. The pashmina is a variety of wool obtained from
(A) Sheep (B) Cow
(C) Goat (D) Horse
Answer: Goat
4. Which of the following is the main constituent of biogas?
(A) Methane and carbon dioxide (B) Methane and carbon monoxide
(C) Hydrogen and carbon dioxide (D) Butane and carbon dioxide
Answer: Methane and carbon dioxide

5. Who is the writer of the International Bestseller The White Tiger?


(A) Aravind Adiga (B) Paul Coelho
(C) Chetan Bhagat (D) Salman Rushdie
Answer: Aravind Adiga
6. Distribution of insurance products and insurance policies by banks as
corporate agents is known as
(A) General insurance (B) Non-life insurance
(C) Bancassurance (D) Insurance banking
Answer: Bancassurance
7. In order to attract more foreign exchange, the Government of India decided
to allow foreign investment in LLP firms. What is full form of LLP as used in
this reference?
(A) Local Labour Promotion (B) Low Labour Projects
(C) Limited Loan Partnership (D) Limited Liability Partnership
Answer: Limited Liability Partnership
8. NEFT means
(A) National Electronic Funds Transfer system
(B) Negotiated Efficient Fund Transfer System
(C) National Efficient Fund Transfer Solution
(D) Non Efficient Fund Transfer System
Answer: National Electronic Funds Transfer system
9. Who among the following has been appointed as a director on board of
Bank of Americathe first non-American on the board of one of the largest
financial institutions in the world?
(A) Azim H. Premji (B) Ratan Tara
(C) Mukesh Ambani (D) C. V. Kamath
Answer: Mukesh Ambani
10. When the rate of inflation increases
(A) purchasing power of money increases
(B) purchasing power of money decreases
(C) value of money increases
(D) purchasing power of money remains unaffected
Answer: purchasing power of money decreases

11. All of the following caves are located in Maharashtra, except


(A) Ajanta Caves (B) Amarnath Caves
(C) Elephanta Caves (D) Ellora Caves
Answer: Amarnath Caves
12. Duncan Passage is located between
(A) South and Little Andaman. (B) Little and Great Nicobar.
(C) North and Middle Andaman. (D) Middle and South Andaman.
Answer: South and Little Andaman.
13. The main area of production of icebergs is found in
(A) the West Coast of Greenland. (B) the East Coast of Japan.
(C) the North Coast of Siberia. (D) the West Coast of Africa.
Answer: the West Coast of Greenland.
14. The Operation Polo was associated with the annexation of which one of
the following Princely States into Indian Union?
(A) Kashmir (B) Junagadh
(C) Travancore (D) Hyderabad
Answer: Hyderabad
15. The name of Ram Prasad Bismil is associated with
(A) Kanpur Conspiracy Case (B) Alipore Conspiracy Case
(C) Kakori Conspiracy Case (D) Meerut Conspiracy Case
Answer: Kakori Conspiracy Case
16. Who has written the biography of the Congress leader Sonia Gandhi,
Sonia Gandhi: An Extra-ordinary Life, An Indian Destiny?
(A) Rani Singh (B) Anjali Joseph
(C) Rana Dasgupta (D) Moni Mohsri
Answer: Rani Singh
17. Who among the following has won the 26th Indira Gandhi Award for
National Integration?
(A) Balraj Puri (B) Shyam Benegal

(C) Mohan Dharia (D) Javed Akhtar


Answer: Mohan Dharia
18. Article, 32 of the Indian Constitution stands for
(A) Right to Constitutional Remedies (B) Right Against Exploitation
(C) Right to Religion (D) Right to Equality
Answer: Right to Constitutional Remedies
19. Peepli Live is a film directed by
(A) Anusha Rizvi (B) Aamir Khan
(C) Kiran Rao (D) David Dhawan
Answer: Anusha Rizvi
20. What constitutes the social infrastructure of an economy ?
(A) Transport, health and banking (B) Education, health and other civic
amenities
(C) Industry, trade and transport (D) Education, industry and agriculture
Answer: Education, health and other civic amenities
21. A Trade Cycle consists of
(A) Three Phases (B) Four Phases
(C) Five Phases (D) Six Phases
Answer: Four Phases
22. The Khilafat Movement was organised to protest against
(A) religious interference by the British (B) Russian Revolution
(C) dismemberment of Turkey (D) suppression of Pathans
Answer: dismemberment of Turkey
23. Planning Commission was established in the year
(A) 1980 (B) 1970
(C) 1950 (D) 1960
Answer: 1950
24. India witnessed single party domination till
(A) 1962 (B) 1967
(C) 1971 (D) 1977
Answer: 1967

25. Which part of the Constitution of India has been described as the soul of
the Constitution ?
(A) Fundamental Rights (B) Directive Principles of State Policy
(C) Preamble (D) Panchayats
Answer: Preamble - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q13.html#sthash.Iks2l4vH.dpuf
1. A present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one
among the following was not one of them?
(A) Canada (B) Japan
(C) Italy (D) Russia
Answer: Japan
2. The Security Council of UN consists of 5 permanent members, and the
remaining 10 members are elected by the General Assembly for a term of
(A) 1 year (B) 2 years
(C) 3 years (D) 5 years
Answer: 2 years

3. Which one of the following planets has largest number of satellites or


moons?
(A) Jupiter (B) Mars
(C) Saturn (D) Venus
Answer: Jupiter
4. Which one of the following rivers does not originate in India?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Ravi (D) Sutlej
Answer: Sutlej
5. Which one among the following South Asia countries has the highest
population density?
(A) India (B) Pakistan
(C) Sri Lanka (D) Nepal
Answer: India

6. POSCO is in the process of establishing its plants in India. What does the
letter P denote in the name POSCO?
(A) Popular (B) Pallin
(C) Pohang (D) Paradeep
Answer: Pohang
7. Who amongst the following has become the Chief Minister of a State in
India third time consecutively ?
(A) Tarun Gogoi (B) Nitish Kumar
(C) J. Jayalalithaa (D) Mamta Banerjee
Answer: Tarun Gogoi
8. Who amongst the following is the winner of Man Booker International Prize
- 2011 ?
(A) Andrea Levy (B) Nicola Barker
(C) Tom McCarthy (D) Philip Roth
Answer: Philip Roth
9. Interest on savings bank account is now calculated by banks on
(A) minimum balance during the month
(B) minimum balance from 7th to last day of the month
(C) minimum balance from 10th to last day of the month
(D) daily product basis
Answer: daily product basis

10. The third International Conference of the Trade Unions was organised in
June 2011 in
(A) Vienna (B) Moscow
(C) London (D) Paris
Answer: Paris
11. Which one of the following was not a demand of the Prarthana Samaj ?
(A) Women education (B) Widow remarriage
(C) Raising the age of marriage for boys and girls (D) Abolition of
untouchability
Answer: Abolition of untouchability

12. Which one of the following nontoxic gases helps in formation of enzymes
which ripen fruit?
(A) Acetylene (B) Ethane
(C) Methane (D) Carbon dioxide
Answer: Ethane
13. Age of fossil may be found out by determining the ratio of two isotopes of
carbon. The isotopes are
(A) C-12 and C-13 (B) C-13 and C-14
(C) C-12 and C-14 (D) C-12 and carbon black
Answer: C-12 and C-14
14. Who among the following Chinese travellers visited the kingdoms of
Harshavardhana and Kumar Bhaskar Varma?
(A) I-tsing (B) Fa-Hien
(C) Hiuen Tsang (D) Sun Shuyun
Answer: Hiuen Tsang
15. Which one of the following Indus cities was known for water
management?
(A) Lothal (B) Mohenjo-Daro
(C) Harappa (D) Dholavira
Answer: Mohenjo-Daro
16. The asteroids revolve round the Sun in between
(A) Mars and Jupiter (B) Jupiter and Saturn
(C) Earth and Mars (D) Saturn and Uranus
Answer: Mars and Jupiter
17. Free throw is given in which of the following games ?
(A) Basketball (B) Cricket
(C) Football (D) Volleyball
Answer: Basketball
18. Who created the new form of information presentation known as World
Wide Web ?
(A) Robert Morris Jr. (B) Michael Dertouzas

(C) Tim Berners-Lee (D) Bob Kahn


Answer: Tim Berners-Lee
19. Which city is also known as the Big Apple?
(A) New York, USA (B) Canberra, Australia
(C) Madrid, Spain (D) Lausanne, Switzerland
Answer: New York, USA
20. Which of the following vegetable oils does not contain essential fatty
acids?
(A) Groundnut oil (B) Mustard oil
(C) Sunflower oil (D) Coconut oil
Answer: Sunflower oil
21. Constituent Assembly adopted the Constitution on
(A) 15th August 1947 (B) 26th November 1949
(C) 26th January 1950 (D) 30th January 1948
Answer: 26th November 1949
22. The rustless Iron Pillar at Mehrauli (Delhi) was erected by the
(A) Mauryas (B) Kushans
(C) Guptas (D) Satavahanas
Answer: Guptas
23. The famous Gayatri Mantra has been taken from
(A) Rigveda (B) Samaveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Answer: Rigveda
24. The Rajput King who was defeated by Babur in the battle of Khanwa
was
(A) Udai Singh (B) Rana Pratap Singh
(C) Rana Sanga (D) Rudra Deva
Answer: Rana Sanga
25. Who was the founder of the Ramakrishna Mission ?
(A) Sri Ramakrishna (B) Swami Shraddhananda
(C) Keshab Chandra (D) Swami Vivekananda

Answer: Swami Vivekananda


- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q14.html#sthash.l9qXBjCL.dpuf
1. Who won a Bronze medal for India in Boxing at the 2012 London
Olympics?
(A) Mary Kom (B) Vijendra Singh
(C) Sushil Kumar (D) Vijay Kumar
Answer: Mary Kom
2. Who among the following is the founder of World Economic Forum?
(A) Klaus Schwab (B) John Kenneth Galbraith
(C) Joseph Stiglitz (D) Paul Krugman
Answer: Klaus Schwab

3. In the context of alternative sources of energy, ethanol as a viable bio-fuel


can be obtained from
(A) Potato (B) Rice
(C) Sugarcane (D) Wheat
Answer: Sugarcane
4. Who is the founder of Facebook?
(A) Mark Zuckerberg (B) Mark Twain
(C) Steve Jobs (D) Bill Gates
Answer: Mark Zuckerberg
5. Who is the founder of Microsoft?
(A) Steve Jobs (B) Bill Gates
(C) Mark Biondi (D) Bill Clinton
Answer: Bill Gates
6. A centralised database with online connectivity to branches, Internet as well
as ATM-network which has been adopted by almost all major banks of our
country is known as
(A) investment banking (B) core banking
(C) mobile banking (D) national banking
Answer: mobile banking

7. Which of the following is not considered a money market instrument ?


(A) Treasury Bills (B) Repurchase Agreement
(C) Commercial Paper (D) Shares and Bonds
Answer: Shares and Bonds
8. Spring tides are caused as a result of the
(A) Moon pulling the Earth gravitationally
(B) Sun pulling the Earth gravitationally
(C) Moon and the Sun pulling the Earth gravitationally in opposite directions
(D) Moon and the Sun pulling the Earth in the same direction
Answer: Moon and the Sun pulling the Earth in the same direction
9. The Government of which of the following states has agreed to give captive
mines of iron ores to all the companies who are willing to establish plants
there?
(A) West Bengal (B) Odisha
(C) Jharkhand (D) Bihar
Answer: Odisha

10. The beautiful valleys of Kashmir, Kulu and Kangra, lie in which of the
following Himalayan ranges ?
(A) Himadri (B) Himachal
(C) Purvachal (D) Siwalik
Answer: Himachal
11. Which one of the following States was first annexed by Lord Dalhousie
under the Doctrine of Lapse ?
(A) Nagpur (B) Jhansi
(C) Sambalpur (D) Satara
Answer: Satara
12. Doldrums are belts of low atmospheric pressure obtaining in the regions
adjoining the equator to a distance of
(A) 5 degree latitude towards the north only
(B) 5 degree latitude towards the south only

(C) 5 degree latitude towards the north and south


(D) 15 degree latitude towards the north and south
Answer: 5 degree latitude towards the north and south
13. Ashokan inscriptions of Mansehra and Shahbazgadhi are written in
(A) Prakrit language, Kharoshthi script. (B) Prakrit language, Brahmi script.
(C) Prakrit-Aramaic language, Brahmi script. (D) Aramaic language,
Kharoshthi script.
Answer: Prakrit language, Kharoshthi script.
14. Sabin Award is given for the conservation of
(A) amphibians (B) reptiles
(C) birds (D) corals
Answer: amphibians
15. The Indian research station Himadri is located at
(A) Siachen (B) Darjeeling
(C) Arctic Region (D) Antarctica
Answer: Arctic Region
16. Absolute zero is
(A) a state when an object is non-existent (B) a state when an ailing person
loses all hope
(C) last stage of the dying star (D) the lowest temperature theoretically
possible
Answer: the lowest temperature theoretically possible
17. Which of the following oceans has the shape of English alphabet S ?
(A) Arctic Ocean (B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean (D) Pacific Ocean
Answer: Atlantic Ocean
18. What is Barak ?
(A) Residential complex of an Army unit (B) A barrage on river Brahmaputra
(C) A ship-based missile system (D) A peak in Kargil
Answer: A ship-based missile system
19. Where is the Bandipur National Park?

(A) Andhra Pradesh (B) Karnataka


(C) Assam (D) Odisha
Answer: Karnataka
20. What is Jhum ?
(A) A type of cultivation (B) A tribe
(C) A folk dance (D) Name of a river valley
Answer: A type of cultivation
21. Who led the Mutiny at Kanpur ?
(A) Begum Hazrat Mahal (B) Nana Sahib
(C) Tantia Tope (D) Rani Laxmibai
Answer: Nana Sahib
22. Which Water Body separates Andaman and Nicobar Islands ?
(A) Andaman Sea (B) Bay of Bengal
(C) Ten Degree Channel (D) Eleventh Degree Channel
Answer: Ten Degree Channel
23. State Highways are maintained by
(A) Individual States (B) Central Government
(C) Central and State Governments jointly (D) Private parties selected by the
State Governments
Answer: Individual States
24. The first port developed after Independence was
(A) Nhava Sheva (B) Kandla
(C) New Mangalore (D) Mumbai
Answer: Kandla
25. The neighbouring country of India which has the smallest area is
(A) Sri Lanka (B) Bangladesh
(C) Bhutan (D) Nepal
Answer: Bhutan
. Give the full form of WPI
(A) World Population Index (B) Wholesale Price Index
(C) World Price Index (D) Wholesale Production Index
Answer: Wholesale Price Index

2. Who amongst the following actors has never won an Oscar for the Best
Actor in a Hollywood film?
(A) Al Pacino (B) Jack Nicholson
(C) Daniel Day Lewis (D) Leonardo Di Caprio
Answer: Leonardo Di Caprio

3. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to
the
(A) Consolidated Fund of India (B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India (D) Contingency Fund of the State
Answer: Consolidated Fund of the State
4. During the time of which Mughal Emperor did the English East India
Company establish its first factory in India?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shahjahan (D) Aurangzeb
Answer: Jahangir
5. Who took over the chairmanship of the Tata Group ?
(A) Azim Premji (B) Cyrus Mistry
(C) Ratan Tata (D) Adi Misry
Answer: Cyrus Mistry
6. Banks in our country normally publicise that additional interest rate is
allowed on retail domestic term deposits of
(A) Minors (B) Married women
(C) Senior citizens (D) Government employees
Answer: Senior citizens
7. Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalised bank
is
(A) RBI (B) NABARD
(C) LICI (D) Government of India
Answer: Government of India
8. USA has asked India to reduce its dependence on crude oil supply from

which of the following countries which is also a member of the OPEC ?


(A) Venezuela (B) Iraq
(C) Libya (D) Iran
Answer: Iran
9. Which of the following is the most essential financial service which should
be provided to the poor people to bring them in the network of financial
inclusion?
(A) Insurance for life
(B) Investment plan for future
(C) Pension for old age
(D) A bank account where he/she can save small amount
Answer: A bank account where he/she can save small amount

10. Who among the following is the President of a country at present ?


(A) Rupert Murdoch (B) Ban Ki-moon
(C) Yoshihiko ode (D) Nicolas Sarkozy
Answer: Nicolas Sarkozy
11. The year 2011 was the centenary year for which one of the following
policy-making bodies of the Government of India in scientific research and
development ?
(A) ISRO (B) ICAR
(C) ICMR (D) CSIR
Answer: ICMR
12. In the year 2011, NASA launched a mission to study the Moon from crust
to core through its
(A) Gravity Recovery and Interior Laboratory
(B) Fast Auroral Snapshot Explorer Spacecraft
(C) Ultraviolet Spec troscopic Explorer Spacecraft
(D) Transition Region and Coronal Explorer Spacecraft
Answer: Gravity Recovery and Interior Laboratory
13. In the year 2011, a scientist from USA discovered BISIN, which
(A) is a natural preservative and can extend foods life for several years. (B)

can insulate cells of brain.


(C) claims for fastest prevention of bacterial infection. (D) is a distant galaxy.
Answer: is a natural preservative and can extend foods life for several years.
14. In the year 2011, a missile named PRAHAR, developed by DRDO, was
test-fired, This is a
(A) short-range surface to air missile. (B) long-range surface to air missile.
(C) short-range surface to surface missile. (D) long-range surface to surface
missile.
Answer: short-range surface to surface missile.
15. Which one of the following statements is correct?
(A) All proteins are enzymes (B) All enzymes are proteins
(C) None of the enzymes is protein (D) None of the proteins is enzyme
Answer: All enzymes are proteins
16. If saving exceeds investment, the national income will
(A) rise (B) fluctuate
(C) fall (D) remain constant
Answer: fall
17. Teratali is the folk dance of
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (D) Haryana
Answer: Rajasthan
18. UN Day is celebrated on
(A) October, 24 (B) January, 24
(C) June, 24 (D) September, 24
Answer: October, 24
19. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against
diseases?
(A) Monocytes (B) Neutrophils
(C) Leucocytes (D) Lymphocytes
Answer: Leucocytes
20. What is the chromosome number in a human ovum ?

(A) 24 (B) 46
(C) 48 (D) 50
Answer: 46
21. Kaziranga Wild Life Sanctuary is in the State of
(A) Bihar (B) Tamil Nadu
(C) Assam (D) Kerala
Answer: Assam
22. Resin is extracted from
(A) Papaya (B) Pine
(C) Rubber (D) Banyan
Answer: Pine
23. A common plant found in tropical rainforest is
(A) Pine (B) Eucalyptus
(C) Orchid (D) Fir
Answer: Orchid
24. Which of the following vitamins is necessary for clotting of blood ?
(A) K (B) C
(C) A (D) B
Answer: K
25. Influenza virus contains
(A) RNA only (B) DNA only
(C) Both RNA and DNA in equal proportion. (D) DNA with very small
proportion of RNA.
Answer: RNA only
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q16.html#sthash.v0eNwfPc.dpuf
- See more at:

1. Who won a Bronze medal for India in Badminton at the 2012 London
Olympics?
(A) Saina Nehwal (B) Sania Mirza
(C) Pulela Gopichand (D) Prakash Padukone

Answer: Saina Nehwal


2. In which country did the first Marxist revolution take place
(A) Germany (B) Italy
(C) Great Britain (D) Russia
Answer: Russia

3. Which one of the following countries was never taken over by any
European power as a colony?
(A) Thailand (B) Brunei
(C) Indonesia (D) Singapore
Answer: Thailand
4. Which of the following statements is correct? Relative humidity
(A) varies with latitudes seasonally (B) is maximum in subtropical
anticyclones
(C) is lowest at the equator increasing towards the poles (D) None of
these
Answer: varies with latitudes seasonally
5. Monetary Policy decisions in India are taken by
(A) Reserve Bank of India (B) Government of India
(C) State Bank of India (D) None of the above
Answer: Reserve Bank of India
6. What does the letter F denote in BFCs, a term seen very frequently
in Banking world these days ?
(A) Formal (B) Fiscal
(C) Federal (D) Financial
Answer: Financial
7. Who among the following is a Deputy Governor of the RBI at
present?
(A) Sri Sunil Mitra (B) Sri Azim Premji
(C) Sri H. R. Khan (D) Mrs. Sushma Nath
Answer: Sri H. R. Khan

8. Standard and Poors is a Credit Rating Agency of international repute.


Which of the following is one such agency of Indian origin?
(A) IBA (B) BASEL
(C) SEBI (D) CRISIL
Answer: CRISIL
9. Who among the following is the Chief Minister of Uttrar Pradesh at
present ?
(A) Akhilesh Yadav (B) Mulayarn Singh Yadav
(C) Mayawati (D) Amar Singh
Answer: Akhilesh Yadav
10. Coin of which of the following denominations is called Small Coin ?
(A) Re. 1 (B) Rs. 2
(C) Rs. 5 (D) 50 paisa
Answer: 50 paisa

11. Which one of the following statements is correct ?


(A) All bases are alkalis (B) None of the bases is alkali
(C) There are no more bases except the alkalis (D) All alkalis are bases
but all bases are not alkalis
Answer: All alkalis are bases but all bases are not alkalis
12. High Velds are the temperate grasslands of
(A) Africa (B) South Australia
(C) Europe and Asia (D) South America
Answer: Africa
13. Which one of the following statements about NATO is not correct?
(A) NATO is a collective defence organisation in Europe (B) The US is
an ex-officio member of NATO
(C) Turkey is a member of NATO (D) NATO has 28 independent
member States
Answer: The US is an ex-officio member of NATO
14. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a

(A) Federation (B) Confederation


(C) Unitary form of Government (D) Union of States
Answer: Federation
15. The National Commission for Women was createdby
(A) an amendment in the Constitution of India. (B) a decision of the
Union Cabinet.
(C) an Act passed by the Parliament. (D) an order of the President of
India.
Answer: an Act passed by the Parliament.
16. Which one of the following is the greatest circle ?
(A) Arctic Circle (B) Equator
(C) Tropic of Capricorn (D) Tropic of Cancer
Answer: Equator
17. Who is Julian Assange ?
(A) Founder, Google (B) Founder of Rediffmail
(C) Founder, WikiLeaks (D) Nobel Laureate, Peace
Answer: Founder, WikiLeaks
18. What does the letter S denote in AFSPA, an abbreviation we very
often see in newspapers ?
(A) Sovereign (B) Special
(C) State (D) Security
Answer: Special
19. The present Somnath Temple located in the Kathiawar region of
Gujarat is the seventh temple built on the original site. It was completed
on
(A) January 10, 1991 (B) August 6, 1992
(C) March 20, 1994 (D) December 1, 1995
Answer: December 1, 1995
20. Akbar built Fatehpur Sikri (city of victory) near Agra,
commemorating the emperors conquest of
(A) Gujarat (B) Bengal
(C) Magadh (D) Sindh

Answer: Gujarat
21. Lung fish is a link between
(A) Amphibia and Birds (B) Reptiles and Birds
(C) Amphibia and Reptiles (D) Reptiles and Mammals
Answer: Amphibia and Reptiles
22. Green gland is the excretory organ of
(A) Earthworm (B) Cockroach
(C) Prawn (D) House-fly
Answer: Prawn
23. When pressure is increased, the boiling point of water
(A) decreases (B) increases
(C) remains the same (D) depends on the volume of vapour formed
Answer: increases
24. In the treatment of skin disease the radio isotope used is
(A) Radio phosphorous (B) Radio iodine
(C) Radio lead (D) Radio cobalt
Answer: Radio phosphorous
25. Rainbow has: (Choose incorrect statement)
(A) red light as its outer-most colour towards sky
(B) red light as its inner-most colour towards earth
(C) violet light as its inner-most colour towards earth
(D) its curvature bent towards earth
Answer: red light as its inner-most colour towards earth - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q17.html#sthash.YN1s77w0.dpufh
ttp://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q15.html#sthash.I1j21y86.dpuf
1. General Measures to study rural-urban disparities
(A) Sex ratio, Literacy Rate, Per Capita Income
(B) Credit Allocation, Sex Ratio, literacy Rate, Per Capita Income
(C) Per Capita Income, Physical Quality of Life Index, Sex Ratio, literacy
Rate, Credit Allocation
(D) None of the above

Answer: Per Capita Income, Physical Quality of Life Index, Sex Ratio,
literacy Rate, Credit Allocation
2. World Development Report is an annual publication of
(A) United Nations Development Programme
(B) International Bank of Reconstruction and Development
(C) International Monetary Fund
(D) World Trade Orzanisation
Answer: International Bank of Reconstruction and Development

3. In the context of the Indian freedom struggle, 16th October 1905 is


well known for which one of the following reasons?
(A) The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in
Calcutta Town hall
(B) Partition of Bengal took effect
(C) Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress
was Swaraj
(D) LokmanyaTilak started Swadeshi Movement in Poona
Answer: Partition of Bengal took effect
4. Who was the captain of the Indian cricket team that won the Under19 World Cup in 2012?
(A) Pankaj Singh (B) Virat Kohli
(C) Unmukt Chand (D) Mahendra Singh Dhoni
Answer: Unmukt Chand
5. Which of the following country does not follow Euro as their
currency?
(A) Germany (B) Belgium
(C) Switzerland (D) Portugal
Answer: Switzerland
6. Gujarat is the largest producer of salt in India because
(A) It has extensive shallow seas
(B) It has extensive dry coast
(C) Its coastal waters are very saline
(D) Besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt

Answer: Besides producing salt from saline water it has reserves of


rock salt
7. Which of the following services/products of banks is specially
designed and launched to help students?
(A) Personal loan (B) Corporate loan
(C) Business loan (D) Education loan
Answer: Education loan
8. Which of the following terms is not directly associated with the
functioning of RBI ?
(A) Open Marker Operations (B) Cash Reserve Ratio
(C) SENSEX (D) Liquidity Adjustment Facility
Answer: SENSEX
9. Which of the following statements is not correct?
(A) Wheat is grown in Punjab (B) Tea is produced in Assam
(C) Coffee is grown in Karnataka (D) Saffron is produced in Himachal
Pradesh
Answer: Saffron is produced in Himachal Pradesh
10. Dipika who won Crocodile Challenge Cup Finals, played in
December 2011, is a famous
(A) Badminton player (B) Table Tenn. is player
(C) Lawn Tennis player (D) Squash player
Answer: Squash player

11. Under which law it is prescribed that all proceedings in the Supreme
Court of India shall be in English language?
(A) The Supreme Court Rules, 1966 (B) A Legislation made by the
Parliament
(C) Article 145 of the Constitution of India (D) Article 348 of the
Constitution of India
Answer: Article 348 of the Constitution of India
12. Which one of the following reactions is the main cause of the energy

radiation from the Sun?


(A) Fusion reaction (B) Fission reaction
(C) Chemical reaction (D) Diffusion reaction
Answer: Fusion reaction
13. In SONAR, we use
(A) ultrasonic waves. (B) infrasonic waves.
(C) radio waves. (D) audible sound waves.
Answer: ultrasonic waves.
14. To which of the following categories do the forests of the Western
Ghats of India belong ?
(A) Equatorial forests (B) Monsoon forests
(C) Sub-tropical evergreen forests (D) Temperate coastal forests
Answer: Temperate coastal forests
15. The time period of a simple pendulum having a spherical wooden
bob is 2 s. If the bob is replaced by a metallic one twice as heavy, the
time period will be
(A) more than 2 s (B) 2 s
(C) 1 s (D) less than 1 s
Answer: 2 s
16. The major part of agricultural land in India is under
(A) cash crops (B) food crops
(C) oil seeds (D) plantation crops
Answer: food crops
17. King Idris was the last monarch of
(A) Egypt (B) Iran
(C) Libya (D) Afghanistan
Answer: Libya
18. The river Volga pours its water into the
(A) Black Sea (B) Caspian Sea
(C) Dead Sea (D) Mediterranean Sea
Answer: Caspian Sea

19. Which countrys Progress cargo rocket launch, ferrying food and fuel
to the International Space Station, ended in a failure recently?
(A) Russia (B) China
(C) Japan (D) USA
Answer: Russia
20. Which of the following is not among the State/union territories that
underwent a name-change after their creation?
(A) Chhattisgarh (B) Uttarakhand
(C) Puducherry (D) Odisha
Answer: Chhattisgarh
21. A cyclist in circular motion should lean
(A) Forward (B) Backward
(C) Sideways towards the centre (D) Sideway away from the centre
Answer: Sideways towards the centre
22. The monitor of a computer is
(A) an input device (B) an output device
(C) a storage device (D) a processing device
Answer: an output device
23. .. is a collection of wires through which data is transmitted
from one part of a computer to another part
(A) Port (B) Channel
(C) Bus (D) Add on card
Answer: Bus
24. Amalgam is an alloy in which the base metal is
(A) Copper (B) Zinc
(C) Aluminium (D) Mercury
Answer: Mercury
25. The physical method commonly used to purify sea water is
(A) Evaporation (B) Sedimentation
(C) Filtration (D) Distillation
Answer: Evaporation

- See more at:


http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q18.html#sthash.drs3hZGp.dpuf
2. 1. Which of the following Indian companies feature in Fortune Five
hundred list for 2012?
(A) Reliance Industries, Tata Motors, Tata Steel, IOC
(B) Tata Motors, SBI, CTS, Wipro, IOC
(C) Tata Steel, IOC, Reliance Industries, Ranbaxy
(D) IOC, Reliance Industries, SBI, GAIL
Answer: Reliance Industries, Tata Motors, Tata Steel, IOC
2. Which of these bodies decides the monetary policy in India ?
(A) Reserve Bank of India (B) Ministry of Finance
(C) Ministry of Commerce (D) Ministry of Finance and Commerce
Answer: Reserve Bank of India

3. CPI and WPI as acronyms, refer to


(A) Political Parties (B) Purchasing capacity indices
(C) Price indices (D) Poverty indices
Answer: Price indices
4. What is Davos famous for ?
(A) It is best known tourist place of Switzerland
(B) G8 members meet here, every year
(C) EU financial headquarters
(D) World Economic Forum
Answer: World Economic Forum
5. This state contributes 70% of Indias coffee and silk. Name this
state
(A) Karnataka (B) Assam
(C) Rajasthan (D) Punjab
Answer: Karnataka
6. Who among the following is the recipient of Nobel Prize in Literature
given in 2011 ?
(A) Bruce A. Beutler (B) V.S. Naipaul
(C) Tomas Transtromer (D) Ralph M. Steinman

Answer: Tomas Transtromer


7. The 59th National Film Award for Best Actress was given to
(A) Vidya Balan (B) Kareena Kapoor
(C) Priyanka Chopra (D) Lara Dutta
Answer: Vidya Balan
8. Which of the following is the abbreviated name of the body/agency
set up to boost foreign investments in India?
(A) FOREX (B) FCCB
(C) FIPB (D) FEMA
Answer: FIPB
9. Performance of which of the following is not considered infrastructural
sector of economy?
(A) Electricity (B) Textile Sector
(C) Telecom (D) Cement
Answer: Textile Sector
10. Sachin Tendulkar made his 100th century in the match played
between India and
(A) Pakistan (B) England
(C) Australia (D) Bangladesh
Answer: Bangladesh

11. The Indus Valley Civilisation was famous for


(A) well-planned cities (B) efficient civil organisation
(C) development of art and architecture (D) All of these
Answer: All of these
12. China objected to the participation of an Indian company in its joint
venture with another country for offshore oil exploration. Which one of
the following is that country?
(A) Myanmar (B) South Korea
(C) Taiwan (D) Vietnam
Answer: Vietnam

13. Which of the following years was a leap year?


(A) 1998 (B) 2006
(C) 2004 (D) 2002
Answer: 2004
14. An African country, Sudan has been broken into two recently with
formation of a new country named South Sudan. Economy of South
Sudan will depend on its
(A) agricultural product (B) minerals
(C) forest product (D) fishery product
Answer: agricultural product
15. The world famous Red Fort of Delhi was built by which of the
following Mughal rulers ?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Aurangzeb (D) Shahjehan
Answer: Shahjehan
16. India assumed the Chairmanship of which of the following
international organisations in September, 2011 ?
(A) G-77 (B) Non-Aligned Movement
(C) G-24 (D) BRICS
Answer: G-24
17. The Union Environment Ministry has decided to declare
Sathymangalam Wildlife Sanctuary a Tiger Reserve. The sanctuary is
in which State ?
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka
(C) Puducherry (D) Andhra Pradesh
Answer: Tamil Nadu
18. Which of the following has conducted a study on the economic
impact of interlinking of rivers programme?
(A) CRISIL (B) NCAER
(C) Planning Commission (D) CMIE
Answer: NCAER

19. Education Innovation Fund for India is an initiative of


(A) Intel (B) IBM
(C) Microsoft India (D) Hewlett-Packard
Answer: Hewlett-Packard
20. Which Indian petroleum company was in news for the first
hydrocarbon discovery in Sri Lanka ?
(A) RIL (B) Cairn India
(C) ONGC (D) Essar Oil
Answer: Cairn India
21. The chemical name of oil of vitriol is
(A) Phosphoric acid (B) Nitric acid
(C) Sulphuric acid (D) Hydrochloric acid
Answer: Sulphuric acid
22. Cathode rays are
(A) Electromagnetic waves (B) Radiations
(C) Stream of -particles (D) Stream of electrons
Answer: Stream of electrons
23. The National Park Valley of Flowers lies in the State of
(A) Kerala (B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand (D) Jammu & Kashmir
Answer: Uttarakhand
24. Bhopal Gas Tragedy was caused by
(A) Nitrogen (B) Oxygen
(C) Methyl isocyanite (D) Cyanide
Answer: Methyl isocyanite
25. A nautical mile is equal to
(A) 1.625 km (B) 1.725 km
(C) 1.825 km (D) 1.925 km - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q19.html#sthash.tKJM0Wa8.dpuf
3. 1. Which of following countries in Europe were most hit by sovereign
debt crisis?
(A) Greece, Germany, Spain, Iceland (B) Portugal, Spain, Italy, Czech

Republic
(C) Greece, Spain, France, Switzerland (D) Spain, Greece, Iceland,
Portugal
Answer: Spain, Greece, Iceland, Portugal
2. Which of the following countries would account for maximum
petroleum production of the world ?
(A) Saudi Arabia, Iran, Kazakhstan, US, Nigeria
(B) Russia, US, Iran, China, Saudi Arabia
(C) Saudi Arabia, US, Venezuela, Iran, Iraq
(D) Iran, Russia, Saudi Arabia, Nigeria, Libya
Answer: Russia, US, Iran, China, Saudi Arabia

3. Which of the following was not the reason for recent slide of Indian
rupee?
(A) Huge Trade Deficit (B) Low Growth and High Inflation
(C) Low Capital Inflow (D) High unemployment rate
Answer: High unemployment rate
4. Which of followings combination belongs to Bretton Woods institute?
(A) IMF, World Bank (B) IMP, WTO, Doha Round
(C) World Bank, WTO, IBRD (D) IMF, World Bank, UNESCO
Answer: IMF, World Bank
5. Which of the following countries meet more than one fourth of their
energy requirement from nuclear power?
(A) France, US, Russia, Germany
(B) France, Ukraine, Sweden, Korea
(C) France, India, Ukraine, Germany
(D) Germany, Russia, Canada, Japan
Answer: France, Ukraine, Sweden, Korea
6. Who amongst the following was awarded Padma Vibhushan in
2012 ?
(A) T.V. Rajeswar (B) Aruna Irani
(C) A.R. Rahman (D) Shabana Azrni
Answer: T.V. Rajeswar

7. Which of the following countries is a member of BRICS ?


(A) Bhutan (B) Iran
(C) Romania (D) South Africa
Answer: South Africa
8. Which of the following countries placed its first Spacelab Tiangong-1
into orbit?
(A) North Korea (B) Japan
(C) India (D) China
Answer: China
9. Who among the following is the Solicitor-General of India at
present ?
(A) Jacob Mathew (B) Rohinton Nariman
(C) Gopal Subrarnaniam (D) Ashok Chawla
Answer: Rohinton Nariman
10. Which of the following schemes is launched by the Government of
India to motivate school children to attend school regularly?
(A) Kutir Jyoti (B) lid-Day Meal
(C) MGREGA (D) RAY
Answer: lid-Day Meal

11. A stretch of sea water, partly or fully separated by a narrow strip from
the main sea, is called
(A) Bay (B) Isthmus
(C) Lagoon (D) Strait
Answer: Lagoon
12. Which one among the following prominently rose in revolt against
the British in 1857?
(A) Punjab Army (B) Madras Regiment
(C) Bengal Army (D) Awadh Regiment
Answer: Bengal Army

13. The first Prime Minister of India in 1947 was appointed by


(A) the Governor-General (B) the President of India
(C) Mahatma Gandhi (D) a committee headed by Dr. Rajendra Prasad
Answer: the President of India
14. Mahatma Gandhi, the Father of the Nation (India), was born in
(A) Sabarmati (B) Ahmedabad
(C) Porbandar (D) South Africa
Answer: Porbandar
15. Telescopes are placed in space to view distant galaxies primarily
to
(A) get closer to the observed objects
(B) avoid the absorption of light or other radiations in the atmosphere of
the earth
(C) avoid light pollution from the earths populated areas
(D) avoid steering the telescope against the earths motion
Answer: avoid the absorption of light or other radiations in the
atmosphere of the earth
16. The term Golden Revolution is most closely related to which of the
following missions ?
(A) National Mission on Clean Coal Technologies. (B) National Bamboo
Mission.
(C) National Solar Mission. (D) National Horticulture Mission.
Answer: National Horticulture Mission.
17. What is the number of digits in the MICR (Magnetic Ink Character
Recognition) code mentioned at the bottom of the cheque just after the
cheque number ?
(A) 6 (B) 7
(C) 8 (D) 9
Answer: 9
18. Which of the following has become the first Indian State to launch
health insurance policy covering all its people?
(A) J & K (B) Haryana
(C) Kerala (D) Goa

Answer: Goa
19. The value of a commodity expressed in terms of money is known
as
(A) Price (B) Utility
(C) Value (D) Wealth
Answer: Price
20. The Planning Commission of India was established in the year
(A) 1947 (B) 1949
(C) 1950 (D) 1952
Answer: 1950
21. In big cities, air pollution is mainly due to
(A) burning of fossil fuel (B) thermal power plant
(C) sewage (D) suspended particles
Answer: burning of fossil fuel
22. The term Let is associated with
(A) Badminton (B) Chess
(C) Hockey (D) Football
Answer: Badminton
23. The oral polio vaccine was discovered by
(A) Alexander Flemming (B) Jonas Salk
(C) Edmond Fischer (D) Joseph E. Murray
Answer: Jonas Salk
24. Who among the following Nobel Laureates for their relentless
struggle for peace, was awarded 2010 Nobel Prize?
(A) Barack H. Obama (B) Liu Xiaobo
(C) Martti Ahtisaari (D) Shirin Ebadi
Answer: Liu Xiaobo
25. The Umiam Hydel Project dam is located a few kilometres north of
(A) Guwahati (B) Shillong
(C) Kohima (D) Imphal

Answer: Shillong - See more at:


http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q20.html#sthash.RrwryK91.dpuf
4. 1. 17th Parallel separates
(A) North and South Korea (B) South and North America
(C) North and South Yemen (D) Afghanistan and Pakistan
Answer: Afghanistan and Pakistan
2. Harish Hande who won the Magsaysay Award in 2011 is famous for
(A) RTE (B) RTI
(C) Lokpal Bill (D) SELCO
Answer: SELCO

3. Indian government is planning to introduce GAAR. What is the


purpose of GAAR ?
(A) Increase rural income (B) Increase agriculture income
(C) Regulatory authority for managing agriculture resources
(D) Regulate foreign investment in agriculture
Answer: Regulate foreign investment in agriculture
4. Who is the Chairman of Indian Planning Commission ?
(A) Dr. M. S. Ahluwalia (B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. Manmohan Singh (D) Raminder Singh Gujral
Answer: Dr. Manmohan Singh
5. Which of the following rivers have almost the same point of
beginning?
(A) Brahmaputra and Ganga (B) Tapti and Beas
(C) Brahmaputra and Indus (D) Indus and Ganga
Answer: Brahmaputra and Indus
6. As per the news published in various newspapers, Government is
planning to set up a Regulatory Body in educational field specially for
(A) Higher Education (B) Medical Education
(C) Elementary Education (D) Secondary Education
Answer: Higher Education
7. Which of the following countries is selected as a host of

Commonwealth Games-2018 ?
(A) India (B) Australia
(C) Pakistan (D) South Africa
Answer: Australia
8. France has agreed to supply Rafale to India. The deal is about the
supply of
(A) Warships (B) RADAR system
(C) Fighter Aircrafts (D) Nuclear Reactors
Answer: Fighter Aircrafts
9. Seychelles, where China is going to set up its new military base, is a
country in
(A) Bay of Bengal (B) China Sea
(C) Indian Ocean (D) Red Sea
Answer: Indian Ocean
10. Which of the following terms is used in the field of Economics ?
(A) Absolute Zero (B) Molecular Equation
(C) Zero Point Energy (D) Balance of Payment
Answer: Balance of Payment

11. SONAR is mostly used by


(A) Doctors (B) Engineers
(C) Astronauts (D) Navigators
Answer: Navigators
12. Which of the following straits connects Black Sea and the Sea of
Marmara?
(A) Bering Strait (B) Bosphorus Strait
(C) Malacca Strait (D) Palk Strait
Answer: Bosphorus Strait
13. For a simple pendulum, the graph between T2 and L (where T is the
time period & L is the length) is
(A) straight line passing through origin (B) parabolic

(C) circle (D) None of the above


Answer: straight line passing through origin
14. Grenada is situated in the
(A) Arctic Ocean (B) Eastern Caribbean Sea
(C) Mediterranean Sea (D) Pacific Ocean
Answer: Eastern Caribbean Sea
15. A circular area enclosing the area of shallow water separated from
the sea by low banks, is called
(A) an atoll (B) a barrier reef
(C) a fringing (D) a lagoon
Answer: an atoll
16. Green Revolution was started in
(A) 1960 (B) 1970
(C) 1980 (D) 1990
Answer: 1960
17. The term of the Finance Commission is
(A) Ten years (B) Five years
(C) Six years (D) Three years
Answer: Five years
18. Reserve Bank of India was nationalised in
(A) 1948 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1950
Answer: 1949
19. Who was the Chairman of the Constituent Assembly?
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawaharlal Nehru (D) Vallabhbhai Patel
Answer: Dr. Rajendra Prasad
20. Which one of the following methods is used to ascertain the public
opinion on important legislation?
(A) Initiative (B) Recall
(C) Referendum (D) None of the above

Answer: Referendum
21. The expenses of the Government of India are the highest on
account of subsidy on
(A) Fertilisers (B) Oil
(C) LPG (D) Food
Answer: Food
22. In accordance with the directions of RBI, banking facilities are
required to be provided at all places having population of more than
2000 by the end of
(A) March 2015 (B) March 2014
(C) March 2013 (D) March 2012
Answer: March 2013
23. Bodoland Territorial Council (BTC), an autonomous self-governing
body, was created within the State of
(A) Nagaland (B) Meghalaya
(C) Assam (D) Mizoram
Answer: Assam
24. Simla Pact between India and Pakistan was signed in the year
(A) 1965 (B) 1971
(C) 1972 (D) 2001
Answer: 1972
25. In which of the following States are Garo and Khasi tribes found ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Nagaland
(C) Meghalaya (D) Mizoram
Answer: Meghalaya
5. 1. Which of the following groups of rivers in India is likely to show the
least erosional activity?
(A) Himalayan rivers (B) The eastward flowing peninsular rivers
(C) The thin stream flowing into the Arabian sea (D) Those rising in the
great plain of India
Answer: The eastward flowing peninsular rivers
2. From which of the following items India export the most ?

(A) Textile goods (B) Jute


(C) IT Services (D) Gems and Jewellery
Answer: Gems and Jewellery

3. Which of the following acids helps in human digestion?


(A) Lactic (B) Tartaric
(C) Hydrochloric (D) Sulphuric
Answer: Hydrochloric
4. The belt of highest temperature in the month of March lies in
(A) Madhya Pradesh and Gujarat (B) Southern and Central parts of
Deccan Plateau
(C) North India (D) East India
Answer: Southern and Central parts of Deccan Plateau
5. Which of the following African countries underwent political turmoil in
the last two years?
(A) Tunisia, Egypt, Libya, Algeria, Morocco, Sudan
(B) Tunisia, Yemen, Algeria, Libya, Morocco, Kenya
(C) Egypt, Libya, Sudan, Mauritania, Nigeria, Malta
(D) Mauritania, Egypt, Libya, Algeria, Sudan, Maldives
Answer: Tunisia, Egypt, Libya, Algeria, Morocco, Sudan
6. Kyoto Protocol, an agreement signed by various countries, is
associated with the field of
(A) International trade (B) Clean environment and climate change
(C) Currency swap (D) Deep sea mining and oil exploration
Answer: Clean environment and climate change
7. Worlds AIDS Day is observed on which of the following days ?
(A) 1st December (B) 1st March
(C) 1st April (D) 1st May
Answer: 1st December
8. USA decided to withdraw its army from which of the following
countries after a 9 years long stay of the same there?
(A) Afghanistan (B) Libya

(C) Egypt (D) Iraq


Answer: Iraq
9. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of
Lawn Tennis ?
(A) FIFA Cup (B) Champions Trophy
(C) Ranji Trophy (D) Davis Cup
Answer: Davis Cup

10. Which award is given to the coaches of Sportspersons ?


(A) Dronacharya Award (B) Arjuna Award
(C) Kalidas Samman (D) Rajiv Gandhi Khel Ratna
Answer: Dronacharya Award
11. Who among the following was awarded the first Tagore Award for
Cultural Harmony for the year 2012?
(A) Jasraj (B) Ravi Shankar
(C) Nikhil Banerjee (D) Bhimsen Joshi
Answer: Ravi Shankar
12. All of the following are rivers of Europe, except
(A) Nile (B) Rhine
(C) Volga (D) Seine
Answer: Nile
13. The UN has passed a resolution against human right violation in a
South Asian country. Which of the following was the country?
(A) Nepal (B) India
(C) Pakistan (D) Sri Lanka
Answer: Sri Lanka
14. Prof. Vijay Raghavan, an Indian scientist, who has been elected
Fellow of Royal Society in the year 2012, is a renowned
(A) Biotechnologist (B) Chemist
(C) Agricultural scientist (D) Missile engineer
Answer: Biotechnologist

15. Operation Cactus is the name given to Indian Military intervention


in
(A) Maldives (B) Sri Lanka
(C) Bangladesh (D) Bhutan
Answer: Maldives
16. Fundamental Duties were added to the Constitution by
(A) 24th Amendment (B) 39th Amendment
(C) 42nd Amendment (D) 44th Amendment
Answer: 42nd Amendment
17. The final authority to interpret our Constitution is the
(A) President (B) Parliament
(C) Prime Minister (D) Supreme Court
Answer: Supreme Court
18. Compared with Society, the scope of State activity is
(A) Wider (B) Narrow
(C) Just equal (D) No comparison between the two
Answer: Wider
19. Seleucus Nicator was defeated by
(A) Asoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bindusara (D) Brihadratha
Answer: Chandragupta Maurya
20. The striking feature of the Indus Valley Civilisation was
(A) Urban Civilisation (B) Agrarian Civilisation
(C) Mesolithic Civilisation (D) Paleolithic Civilisation
Answer: Urban Civilisation
21. Manipur has common boundaries with the group of States of
(A) Nagaland, Assam and Mizoram (B) Nagaland, Meghalaya and
Tripura
(C) Meghalaya, Mizorarn and Tripura (D) Nagaland, Mizoram and
Meghalaya
Answer: Nagaland, Assam and Mizoram

22. Christian Louboutin, who designed the shoe named Bollywoody is


based in
(A) France (B) Italy
(C) Russia (D) Romania
Answer: France
23. The confluence of the rivers Ganges and Yamuna is at
(A) Agra (B) Allahabad
(C) Patna (D) Varanasi
Answer: Allahabad
24. You look the world, we look after you is the tag line of which
brand?
(A) Microsoft (B) LIC
(C) SOTC (D) Bharti Airtel
Answer: SOTC
25. Irans first nuclear power plant has started contributing to its national
grid. Where in Iran is it located?
(A) Siraf (B) Bushehr
(C) Knvormuj (D) Borazjan
Answer: Bushehr
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q22.html#sthash.p3dheGr0.dpuf
6. 1. Which of the following education institutions was Mr. Rajat Gupta, the
former McKinsey chief associated with?
(A) XLRI Jamshedpur
(B) Indian Institute of Management Calcutta
(C) Indian Institute of Management Bangalore
(D) Indian School of Business, Hyderabad
Answer: Indian School of Business, Hyderabad
2. Which country was the highest producer of cars in the world in
2011 ?
(A) USA (B) Germany
(C) Korea (D) China
Answer: China

3. What is the approximate share of manufacturing sector in Indian GDP


in 2011-12?
(A) 22% (B) 24%
(C) 31% (D) 15%
Answer: 15%
4. Which of the following combination of scholars have won the Nobel
Prize in Economics?
(A) Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Oliver Williamson
(B) Mehboob Haque, Amartya Sen, Robert McNamara
(C) Amartya Sen, Mohammad Yunus, Ronald Coase
(D) Mohammad Yunus, Paul Krugman, Oliver Williamson
Answer: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Oliver Williamson
5. For which of the following reasons was Maruti in the news in July,
2012 ?
(A) Producing most fuel efficient cars
(B) Transferring its production to Gujarat
(C) Industrial violence
(D) Disrupting daily movement of vehicles in New Delhi
Answer: Industrial violence
6. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Heave (B) Silly Point
(C) Tee (D) Smash
Answer: Silly Point
7. A new Nuclear Power Plant is being set up in which of the following
places in India ?
(A) Amethi (B) Firozabad
(C) Jaitapur (D) Joshi Math
Answer: Jaitapur
8. Which of the following schemes is launched to make cities in India
slum- free?
(A) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (B) Bharat

Nirman
(C) Rajiv Awas Yojana (D) Indira Awas Yojana
Answer: Rajiv Awas Yojana
9. Who among the following is a famous author of Indian origin ?
(A) Homi K. Bhabha (B) Kiran Desai
(C) Swati A. Piramal (D) Shabana Azmi
Answer: Kiran Desai

10. Who among the following has written the famous book Malgudi
Days?
(A) V.S. Naipaul (B) Deepak Chopra
(C) Rabindranath Tagore (D) R.K. Narayan
Answer: R.K. Narayan
11. Air is
(A) always a compound (B) always a mixture
(C) a compound in pollution free zones (D) a mixture in industrial zones
Answer: always a mixture
12. Which one among the following is an electrochemical cell that
cannot be charged?
(A) Electrolytic cell (B) Storage cell
(C) Primary cell (D) Fuel cell
Answer: Primary cell
13. Which of the following countries is not in the Continent of Asia ?
(A) Indonesia (B) Japan
(C) Libya (D) Malaysia
Answer: Libya
14. One feels heavier in a lift when the lift
(A) is going down steadily (B) just begins to go up
(C) is moving up steadily (D) descends freely
Answer: just begins to go up

15. A swinging pendulum has its maximum acceleration at


(A) the bottom of the swing (B) the two extremities of the swing
(C) every point on the swing (D) no particular portion of the pendulum
Answer: the two extremities of the swing
16. The Governor-General who abolished the practice of Sati was
(A) Dalhousie (B) Ripon
(C) William Bentinck (D) Curzon
Answer: William Bentinck
17. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar
was
(A) Chaitanya (B) Andal
(C) Meerabai (D) Ramabai
Answer: Meerabai
18. After Alexander's death the Eastern part of his empire came under
(A) Seleucus Nicator (B) Menander
(C) Rudradaman (D) Kanishka
Answer: Seleucus Nicator
19. The Thar Express goes to
(A) Afghanistan (B) Bangladesh
(C) Pakistan (D) Myanmar
Answer: Pakistan
20. The product used for manufacturing of Industrial alcohol is
(A) Khandasari (B) Bagasse
(C) Molasses (D) Paper-pulp
Answer: Molasses
21. Infocrossing was acquired by
(A) Wipro (B) JSW Steel
(C) Craves Software International (D) Godrej Sana Lee
Answer: Wipro
22. Boston Communications Group was acquired by
(A) Elder Pharmaceutical (B) Megasoft

(C) Novo Zymes (D) Wipro


Answer: Megasoft
23. MTV Networks India was acquired by
(A) The Television 18 group (B) Reliance Communications
(C) Punjab Chemicals and Crop Protection (D) Fashion TV
Answer: The Television 18 group
24. The web driven photo printing service Snapfish is owned by
(A) HP (B) Microsoft
(C) Yahoo (D) Google
Answer: HP
25. Which mobile company has signed a deal with Apple to sell their
iPhone in India?
(A) Vodaphone (B) RCom
(C) Airtel (D) Idea
Answer: Vodaphone - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q23.html#sthash.PKBwectC.dpuf1
. What is meaning of one unit carbon permit?
(A) One cubic metre of carbon dioxide
(B) One quintal of carbon dioxide
(C) One metric ton of carbon dioxide
(D) One thousand metric tons of carbon dioxide
Answer: One metric ton of carbon dioxide
2. Who is author of Imagining India ?
(A) Khushwant Singh (B) Nandan Nilekani
(C) Gurcharan Das (D) Chetan Bhagat
Answer: Nandan Nilekani

3. V. Kurien was associated with


(A) Operation Flood (B) Operation Milk
(C) Operation Blue Star (D) Operation X
Answer: Operation Blue Star
4. Constitution of India came into force in

(A) 1956 (B) 1950


(C) 1949 (D) 1951
Answer: 1950
5. Cold War refers to
(A) ideological rivalry between Capitalist and Communist world
(B) tension between Superpowers
(C) tension between East and West
(D) All of the above
Answer: All of the above
6. Which of the following is not the name of the currency of a country?
(A) Rand (B) Pound
(C) Dinar (D) Eucador
Answer: Eucador
7. Which of the following is the unit of heat ?
(A) Joule (B) Ohm
(C) Ampere (D) Volt
Answer: Joule
8. Shri Mukul Roy who was inducted in the Union Cabinet belongs to
which of the following political parties ?
(A) Communist Party (M) (B) Samajwadi Party
(C) All India Trinamool Congress (D) Congress (I)
Answer: All India Trinamool Congress
9. Providing bank finance to Self Help Groups (SHGs) is considered a
part of
(A) Micro Credit (B) Agricultural Finance
(C) Mobile Banking (D) Rural Banking
Answer: Micro Credit
10. Which of the following is a function of the Reserve Bank of India?
(A) Issuing Kisan Credit Cards (B) Issuing Aadhar Cards
(C) Acting as Bankers Bank (D) Deciding the slabs of personal income
tax
Answer: Acting as Bankers Bank

11. Which one among the following statements about thermal


conductivity is correct?
(A) Steel > Wood > Water (B) Steel > Water > Wood
(C) Water > Steel > Wood (D) Water > Wood > Steel
Answer: Steel > Water > Wood
12. The process of nuclear fusion in the sun requires
(A) very high temperature and very high pressure
(B) low temperature and high pressure
(C) high temperature and low pressure
(D) very high temperature and no pressure
Answer: very high temperature and very high pressure
13. In India, distribution of electricity for domestic purpose is done in the
form of
(A) 220 V; 50 Hz (B) 110 V; 60 Hz
(C) 220 V; 60 Hz (D) 110 V; 50 Hz
Answer: 220 V; 50 Hz
14. The earths magnetic field is approximately
(A) 1 Tesla (B) 2 Gauss
(C) 104 Tesla (D) 1 Gauss
Answer: 1 Gauss
15. On Indias north-eastern side are located the Purvachal mountains,
which consist of
(A) Patkai Bum and the Naga Hills (B) Mizo and Lushai Hills
(C) Garo, Khasi and Jaintia Hills (D) All of these
Answer: All of these
16. Guwahati is situated on the bank of the river
(A) Teesta (B) Brahmaputra
(C) Hooghly (D) Sone
Answer: Brahmaputra

17. Kanchenjunga is situated in


(A) Nepal (B) Sikkim
(C) West Bengal (D) Himachal Pradesh
Answer: Sikkim
18. With which set of following countries has Arunachal Pradesh
common border?
(A) Bhutan, Bangladesh & China (B) Myanmar, Bangladesh & China
(C) Bhutan, China & Myanmar (D) Bhutan, Bangladesh & Myanmar
Answer: Bhutan, China & Myanmar
19. The green colour of the leaves is due to the presence of
(A) Proteins (B) Lipids
(C) Chlorophyll (D) Carbohydrates
Answer: Chlorophyll
20. The edible part of an onion is
(A) Modified root (B) Aerial flower
(C) Aerial stem (D) Fleshy leaves
Answer: Fleshy leaves
21. Which one of the following is the most famous product of Harley
Davidson?
(A) Cars (B) Motorcycles
(C) Jackets (D) Helicopters
Answer: Motorcycles
22. In IPL-5, Kevin Pietersen has been selected to play with which team
?
(A) Delhi Daredevils (B) Deccan Chargers
(C) Rajasthan Royals (D) Royal Challengers
Answer: Delhi Daredevils
23. Who partnered Leander Paes to win Chennai Open Tennis
Championship in January 2012 ?
(A) Janko Tipsarevic (B) Mahesh Bhupathi
(C) Andy Ram (D) Rohan Bopanna
Answer: Janko Tipsarevic

24. Which player has won FIFAs Ballon dOr Trophy for the straight third
time as worlds Best Player in 2011 ?
(A) Lionel Messi (B) Xavi Hernandez
(C) Christiano Ronaldo (D) Carlos Tevez
Answer: Lionel Messi
25. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards tide?
(A) Geet Sethi (B) Wilson Jones
(C) Michael Ferreira (D) Manoj Kothari
Answer: Wilson Jones
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q24.html#sthash.H7xmkMVM.dpuf
7. 1. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under
Green Revolution in India
(A) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea
(B) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
(C) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize
(D) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane
Answer: Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
2. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in
Economics?
(A) 1995 (B) 2000
(C) 1990 (D) 1998
Answer: 1998

3. The worldwide Great Depression took place in


(A) 1929 (B) 1928
(C) 1930 (D) 1936
Answer: 1930
4. India is the largest producer and consumer of
(A) Tea (B) Coffee
(C) Sugar (D) Paddy
Answer: Tea

5. A camera in the hands of a professional photographer is a


.good.
(A) Intermediary (B) Consumer
(C) Capital (D) Free
Answer: Capital
6. The atmosphere has been divided into sub-spheres according to the
general characteristics of temperature variations. Their number is
(A) 5 (B) 6
(C) 7 (D) 8
Answer: 7
7. Which one of the following is not a gland?
(A) Liver (B) Kidney
(C) Stomach (D) Pancreas
Answer: Stomach
8. Who is responsible to collect the Service Tax?
(A) Income Tax Department (B) Postal Department
(C) Central Excise Department (D) Commercial Tax Department of the
State/Union Territory
Answer: Central Excise Department
9. Which of the following countries had shown interest in purchasing
nuclear reactors from India ? (The efforts are/were being made to
finalise the deal) ?
(A) Russia (B) China
(C) Turkey (D) Kazakhstan
Answer: Kazakhstan
10. Which of the following countries has launched a new index
Comparative Rating Index of Sovereigns (CRIS) ?
(A) USA (B) India
(C) China (D) Japan
Answer: India

11. A hot object loses heat to its surroundings in the form of


heatradiation. The rate of loss of heat depends on the
(A) temperature of the object
(B) temperature of the surroundings
(C) temperature difference between the object and its surroundings
(D) average temperature of the object and its surroundings
Answer: average temperature of the object and its surroundings
12. The mirror used for the headlight of a car is
(A) spherical concave (B) plane
(C) cylindrical (D) parabolic concave
Answer: parabolic concave
13. An iron ball and a wooden ball of the same radius are released from
a height H in vacuum. The time taken to reach the ground will be
(A) more for the iron ball (B) more for the wooden ball
(C) equal for both (D) in the ratio of their weights
Answer: equal for both
14. Which one among the following waterborne diseases is not caused
by a bacteria?
(A) Cholera (B) Typhoid
(C) Bacillary dysentery (D) Hepatitis A
Answer: Hepatitis A
15. The process of conventional earlobe piercing does not lead to
bleeding. This is because the
(A) heart does not supply blood to earlobes
(B) cartilage found in earlobe has lesser blood supply unlike other body
parts
(C) earlobes consist of dead non dividing tissue
(D) needle used for ear piercing is sterilised
Answer: cartilage found in earlobe has lesser blood supply unlike other
body parts
16. To which group of blood a universal recipient belongs ?
(A) A group (B) B group
(C) O group (D) AB group

Answer: AB group
17. The normal body temperature of human beings is
(A) 96. 4F (B) 97.4F
(C) 98. 4F (D) 99.4F
Answer: 98. 4F
18. Columba livia is the scientific name of
(A) Pigeon (B) Snake
(C) Rabbit (D) Shark
Answer: Pigeon
19. Bones are pneumatic in
(A) Fishes (B) Amphibians
(C) Reptiles (D) Birds
Answer: Birds
20. Name the process of production of energy in the Sun
(A) Nuclear fission (B) Radioactivity
(C) Nuclear fusion (D) Ionization
Answer: Nuclear fusion
21. Who has won the recent Africa Open Golf tide ?
(A) Louis Oosthuizen (B) Van der Walt
(C) Retief Goosen (D) Jaco Van Zyl
Answer: Louis Oosthuizen
22. Who is the Governor of Andhra Pradesh?
(A) E.S.L. Narasimham (B) Kiran Kumar Reddy
(C) Y.S.R. Reddy (D) Jalagam Vengala Rao
Answer: E.S.L. Narasimham
23. Who has inaugurated NCC Republic Day Camp 2012 ?
(A) Hamid Ansari (B) Pratibha Patil
(C) Mira Kumar (D) Manmohan Singh
Answer: Hamid Ansari
24. Who is the Chairman of SAIL ?

(A) C. S. Verma (B) C. Rangarajan


(C) P. Chidambaram (D) Veerappa Moily
Answer: C. S. Verma
25. Kisan Ghat is the memorial ground of which political leader ?
(A) Chaudhary Charan Singh (B) Jagjivan Ram
(C) Jayaprakash Narayan (D) Rajendra Prasad
Answer: Chaudhary Charan Singh - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q25.html#sthash.f4Zf7Uac.dpuf
8. 1. Which among the following movements was not led by Mahatma
Gandhi ?
(A) Swadeshi Movement (B) Non-Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Movement (D) Quit India Movement
Answer: Swadeshi Movement
2. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh
(A) Qutbuddin Aibak (B) Allauddin Khilji
(C) Muhammad bin Qasim (D) Al Hazzaz
Answer: Muhammad bin Qasim

3. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the


time of liberation of China ?
(A) Deng Xiaoping (B) Mao Zedong
(C) Liu Shaoqi (D) Zhou En-lai
Answer: Mao Zedong
4. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ?
(A) Bipin Chandra Pal (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Lala Lajpat Rai
Answer: Gopal Krishna Gokhale
5. Which one of the following is not an All India Service ?
(A) Indian Forest Service (B) Indian Administrative Service
(C) Indian Police Service (D) Indian Foreign Service
Answer: Indian Foreign Service
6. Which of the following is the literacy rate in India as per new data

released by the Census Commission ? About


(A) 60% (B) 68%
(C) 70% (D) 75%
Answer: 75%
7. Which of the following countries in Indias neighbourhood has agreed
that Indians staying in the border areas will be allowed to visit up to 16
km. inside its boundary without obtaining visa/permits?
(A) Bangladesh (B) Nepal
(C) China (D) Myanmar
Answer: Myanmar
8. Sheikh Hasina who was on a two-day visit to Tripura in January 2012,
is the present
(A) President of Bangladesh (B) Prime Minister of Bangladesh
(C) President of Indonesia (D) Prime Minister of Indonesia
Answer: Prime Minister of Bangladesh
9. Who among the following is designated as the next Army General of
India and will take charge in July 2012 ?
(A) Gen. V. K. Singh (B) Gen. Bikram Singh
(C) Gen. Deepak Kapoor (D) Gen. Joginder J. Singh
Answer: Gen. Bikram Singh
10. Who among the following is the Minister of Foreign Affairs of India at
present ?
(A) Dr. Manmohan Singh (B) Shri Kapil Sibal
(C) Shri Kamal Nath (D) Shri S. M. Krishna
Answer: Shri S. M. Krishna

11. After entering the human body through mosquito bite, the malarial
parasite (plasmodium) shows initial multiplication in
(A) Spinal chord (B) Blood
(C) Liver (D) Spleen
Answer: Liver

12. Which one among the following parts of blood carries out the
function of body defence ?
(A) Platelets (B) White Blood Cells
(C) Haemoglobin (D) Red Blood Cells
Answer: White Blood Cells
13. Which one among the following is not included in the major clinical
sign as a case definition of AIDS in children < 12 years of age?
(A) Persistent cough for more than 1 month (B) Loss of weight
(C) Chronic diarrhoea (D) Prolonged fever
Answer: Persistent cough for more than 1 month
14. Polio disease is caused by
(A) Bacteria (B) Fungi
(C) Virus (D) Worm
Answer: Virus
15. Which one among the following is the hardest part of our body?
(A) Skull bones of head (B) Thumb nails
(C) Enamel of teeth (D) Spinal vertebra
Answer: Enamel of teeth
16. A spherical ball made of steel when dropped in mercury container
will
(A) sink in mercury (B) will be on the surface of mercury
(C) will be partly immersed in mercury (D) will dissolve in mercury
Answer: will be partly immersed in mercury
17. The sounds having a frequency of 20 Hertz to 20,000 Hertz are
known as
(A) Audible sounds (B) Ultrasonics
(C) Infrasonics (D) Megasonics
Answer: Audible sounds
18. Eclipses occur due to which optical phenomena?
(A) Reflection (B) Refraction
(C) Rectilinear propagation (D) Diffraction
Answer: Rectilinear propagation

19. Which of the following produces highest amount of energy upon


oxidation?
(A) Protein (B) Fat
(C) Glucose (D) An alkane
Answer: Glucose
20. Pure water is bad conductor of electricity because it is
(A) feebly ionized (B) not volatile
(C) a very good solvent (D) a non-polar solvent
Answer: feebly ionized
21. Who was the first Indian scientist to become the Member of
Parliament ?
(A) Vikram Sarabhai (B) Sir C. V. Raman
(C) Meghnad Saha (D) S. Chandrasekhar
Answer: Meghnad Saha
22. RBIs action to reduce CRR would
(A) increase stress on money markets.
(B) decrease stress on money markets.
(C) warrant banks to invest more in government securities.
(D) warrant increase in interest rates by banks.
Answer: decrease stress on money markets.
23. Which among the following has been discontinued after the Cabinet
decision on small saving schemes?
(A) National Savings Certificates (B) Kisan Vikas Patras
(C) Monthly Income Schemes (D) Recurring Deposit Schemes
Answer: Kisan Vikas Patras
24. Which among the following organised the annual India Economic
Summit in India ?
(A) FICCI (B) Kisan Vikas Patras
(C) AIMA (D) World Economic Forum
Answer: Kisan Vikas Patras
25. Interest payable on Savings Bank Accounts in India is

(A) not regulated. (B) regulated by RBI.


(C) regulated by State Governments. (D) regulated by Central
Government.
Answer: not regulated.
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q26.html#sthash.y9Ci2R75.dpuf
9. 1. In which session of the Indian National Congress was the Poorna
Swaraj resolution adopted ?
(A) Belgaum Session in 1924 (B) Lahore Session in 1929
(C) Karachi Session in 1931 (D) Lucknow Session in 1916
Answer: Lahore Session in 1929
2. The school of arts developed during the Kushan Period with the
mixture of Indian and Greek style is known as
(A) Persian art (B) Gandhara art
(C) Mughal art (D) Kushan art
Answer: Gandhara art

3. Where was Christopher Columbus from ?


(A) Genoa (B) Spain
(C) Portugal (D) Venice
Answer: Genoa
4. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling ?
(A) Leuconostoc (B) Bacillus
(C) Lactobacillus (D) Acetobacter
Answer: Lactobacillus
5. Which of the following is present in Chlorophyll molecule ?
(A) Mg (B) Fe
(C) K (D) Mn
Answer: Mg
6. India got Olympic 2012 berth in Hockey after defeating which of the
following countries in qualifying rounds held in February 2012 ?
(A) Pakistan (B) France
(C) Spain (D) England

Answer: France
7. Who among the following won the Australian Open 2012, Mens
Singles title ?
(A) David Ferrer (B) Rafael Nadal
(C) Novak Djokovic (D) Leander Paes
Answer: Novak Djokovic
8. Who among the following won the Best Actress Award in 57th
Filmfare Awards Function held in January 2012 ?
(A) Vidya Balan (B) Priyanka Chopra
(C) Parineeti Chopra (D) Rani Mukherjee
Answer: Vidya Balan
9. Anup Jalota who was awarded Padrm Shri in 2012, is a well-known
(A) industrialist (B) medical professional
(C) social worker (D) playback singer
Answer: playback singer
10. The members of the Rajya Sabha are elected for a period of
(A) 4 years (B) 5 years
(C) 6 years (D) 7 years
Answer: 6 years

11. Which of the following group is present in animal cells?


(A) Mitochondria, Cell membrane, Cell wall, Cytoplasm
(B) Chloroplasts, Cytoplasm, Vacuole, Nucleus
(C) Nucleus, Cell membrane, Mitochondria, Cytoplasm
(D) Vacuole, Cell membrane, Nucleus, Mitochondria
Answer: Nucleus, Cell membrane, Mitochondria, Cytoplasm
12. Which one among the following statements is correct?
In digestive system of living organisms
(A) glucose is broken down into glycerol
(B) glucose is converted into glycogen
(C) glucose is broken down into carbon dioxide and water

(D) proteins are broken down into amino acids


Answer: proteins are broken down into amino acids
13. Which one among the following rocks does not belong to the same
group?
(A) Shale (B) Limestone
(C) Slate (D) Sandstone
Answer: Slate
14. The Deccan Trap Formation was caused by
(A) Shield eruption (B) Composite eruption
(C) Caldera eruption (D) Flood basalt eruption
Answer: Flood basalt eruption
15. A body weighs 5 kg on equator. At the poles it is likely to weigh
(A) 5 kg (B) less than 5 kg but not zero
(C) 0 kg (D) more than 5 kg
Answer: more than 5 kg
16. Where is National Chemical Laboratory (NCL) located?
(A) Chandigarh (B) Bhavnagar
(C) Pune (D) Panaji
Answer: Pune
17. The metals commonly used for electroplating are
(A) Gold, Sodium & Chromium (B) Chromium, Copper & Nickel
(C) Nickel, Lead & Chromium (D) Gold, Sodium & Potassium
Answer: Chromium, Copper & Nickel
18. Which of the following in automobile exhaust can cause cancer?
(A) Oxides of nitrogen (B) Carbon monoxide
(C) Lead (D) Polyclinic hydrocarbons
Answer: Carbon monoxide
19. Bleaching powder is used in drinking water as a/an
(A) disinfectant (B) antibiotic
(C) antiseptic (D) coagulant
Answer: disinfectant

20. Gamma rays have greatest similarity with


(A) -rays (B) -rays
(C) X-rays (D) U.V.-rays
Answer: X-rays
21. Slogan Applying Thought is used by?
(A) TCS (B) Wipro
(C) Infosys (D) Mahindra Satyam
Answer: Wipro
22. What was the approximate pay package (equivalent in Rs.) of Apple
CEO Tim Cook drawn in 2011 ?
(A) 2000 Cr (B) 800 Cr
(C) 100 Cr (D) 500 Cr
Answer: 2000 Cr
23. Which among the following is also known as a pacific Rim Trade
Group?
(A) Marcosur (B) ASEAN
(C) APEC (D) OPEC
Answer: APEC
24. As the height above sea level increases, the temperature
(A) also increases (B) decreases
(C) first decreases and then increases (D) change of height has no
effect on temperature
Answer: decreases
25. Tranquility Base is situated on the surface of
(A) Moon (B) Mars
(C) Jupiter (D) Saturn
Answer: Moon - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q27.html#sthash.qcUAm9zY.dpuf
10. 1. The busiest rail section in respect to goods transportation is
(A) Kolkata Chennai section
(B) Delhi Mumbai section
(C) Mumbai Chennai section

(D) Delhi Kolkata section


Answer: Delhi Kolkata section
2. The Tropic of Cancer does not pass through
(A) Nepal (B) Bangladesh
(C) China (D) Myanmar
Answer: Nepal

3. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing
population growth since 1981 is
(A) Thailand (B) China
(C) Japan (D) South Korea
Answer: China
4. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to
reduce the distance between Chennai and Tuticorin by. nautical
miles.
(A) 434 (B) 243
(C) 305 (D) 361
Answer: 434
5. Cities with population from one to five million are called
(A) Million City (B) Metropolitan
(C) Cosmopolitan (D) Conurbation
Answer: Metropolitan
6. Who represented India in 17th Summit of South Asian Association for
Regional Cooperation (SAARC) held in November 2011 in Maldives?
(A) Smt. Pratibha Patil (B) Smt. Sonia Gandhi
(C) Dr. Manrnohan Singh (D) Shri Pranab Mukherjee
Answer: Dr. Manrnohan Singh
7. Which of the following rivers remains in India throughout its journey
from its source to the point of merger with another river ?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Jhelum (D) Ravi
Answer: Beas

8. Which among the following agencies/organisations will act as


Regulator of Micro-finance Institutions in India?
(A) RBI (B) NABARD
(C) SIDBI (D) SEBI
Answer: NABARD
9. The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in
(A) China (B) India
(C) Brazil (D) South Africa
Answer: China
10. Which of the following days is observed as World Population Day
every year?
(A) 11th March (B) 11th July
(C) 11th August (D) 10th January
Answer: 11th July

11. The polarity of an unmarked horse shoe magnet can be determined


by using
(A) a charged glass rod (B) a magnetic compass
(C) an electroscope (D) another unmarked bar magnet
Answer: a magnetic compass
12. Which of the following Himalayan ranges is the lowest in height ?
(A) Himadri (B) Siwalik
(C) Purvachal (D) Himachal
Answer: Siwalik
13. Which one among the following monuments was earlier known as
All India War Memorial ?
(A) Gateway of India (B) India Gate
(C) Charminar (D) Lal Quila
Answer: India Gate
14. Normally the Parliament can legislate on the subjects enumerated

in
(A) the Union List (B) the Concurrent List
(C) the State List (D) the Union as well as the Concurrent List
Answer: the Union as well as the Concurrent List
15. In which region of India did the dance form Mohiniattam develop?
(A) Manipur (B) Kerala
(C) Tamil Nadu (D) Odisha
Answer: Kerala
16. In the absence of ozone layer, which rays will enter into
atmosphere?
(A) Infrared (B) Visible
(C) Ultraviolet (D) X-xays
Answer: Ultraviolet
17. Where are programs and data to be used by the computer
available?
(A) Processing Unit (B) Output
(C) Storage (D) Input
Answer: Storage
18. In HTML, <B> and </B> tags display the enclosed text in
(A) black colour (B) background
(C) bold (D) bright
Answer: bold
19. Who invented chloroform as anaesthetic ?
(A) James Simpson (B) Edward Jenner
(C) Alexander Fleming (D) Christian Barnard
Answer: James Simpson
20. The Nobel Prize for Chemistry for the year 2011 has been awarded
to
(A) Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt & Adam G. Riess
(B) Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann & Ralph M. Steinman
(C) Christopher A. Sims & Thomas J. Sargent
(D) Dan Schechtman

Answer: Dan Schechtman


21. Which of these political leaders won the Nobel Prize for Literature?
(A) Benito Mussolini (B) Woodrow Wilson
(C) Winston Churchill (D) William Gladstone
Answer: Winston Churchill
22. Who was the Danish Anatomist, whose 374th Birth Anniversary was
celebrated on Jan 11 and was widely regarded as the Father of Geology
?
(A) Nicholas Steno (B) Jon Hronsky
(C) Joannes Janssonius (D) Johan Huizinga
Answer: Nicholas Steno
23. What is the real name of the fictional character Winnie-the-Pooh ?
(A) Edward Bear (B) Christopher Robin
(C) A. A. Milen (D) None of these
Answer: A. A. Milen
24. What is the name of the tallest bridge in the world ?
(A) Baluarte, Mexico (B) London Bridge, Arizona
(C) Golden Gate Bridge, California (D) Brooklyn Bridge, New York
Answer: Baluarte, Mexico
25. Who is the Director of Agni-IV Missile?
(A) Tessy Thomas (B) Avinash Chander
(C) A.P.J. Abdul Kalam (D) S. K. Sharma
Answer: Tessy Thomas
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q28.html#sthash.fO2BlFIS.dpuf1.
Master copy of genetic information is
(A) r-RNA (B) m-RNA
(C) DNA (D) Nucleus
Answer: DNA
2. Contraceptive pills in the market contain
(A) Herbicides (B) Antibiotics
(C) Steroid-hormones (D) Inorganic compounds

Answer: Steroid-hormones

3. Nematocysts are present in


(A) Ascaris (B) Centipede
(C) Sea anemone (D) Starfish
Answer: Sea anemone
4. Which one out of the following helps in burning ?
(A) Carbon monoxide (B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide (D) Oxygen
Answer: Oxygen
5. In organic compounds, nitrogen is estimated by
(A) Vietor-Meyers method (B) Liebigs method
(C) Dumas method (D) Carius method
Answer: Dumas method
6. The 38th Summit of G-8 is being organised in which of the following
countries in May 2012?
(A) Canada (B) Germany
(C) China (D) USA
Answer: USA
7. What is the Bank Rate at present?
(A) 5% (B) 5.5%
(C) 6% (D) None of these
Answer: None of these
8. Which of the following schemes/programmes is launched to develop
rural infrastrucrure in India?
(A) MG National Rural Employment Guarantee Act (B) Bharat Nirman
(C) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (D) Total Sanitation Campaign
Answer: Bharat Nirman
9. Which of the following terms is not used in the field of banking and
finance?
(A) Real Time Gross Settlement (B) Special Drawing Rights

(C) Ways and Means Advance (D) Amplitude


Answer: Amplitude
10. Who among the following is the winner of Pulitzer Prize for
Literature in 2011 ?
(A) Bob Dylan (B) Hank Williams
(C) Janathan Dee (D) Jennifer Egan
Answer: Jennifer Egan

11. Why did Gandhiji go to Champaran ?


(A) To launch a Saryagraha movement (B) To launch a non-cooperation
movement
(C) To enquire into the grievances of the indigo cultivators (D) To fight
against the zamindars
Answer: To enquire into the grievances of the indigo cultivators
12. What is the difference in time between two places which are at a
distance of 90 degree longitude from each other?
(A) 3 hours (B) 6 hours
(C) 9 hours (D) 12 hours
Answer: 6 hours
13. Which one among the following cities was the best producer of silk
cloth under Gupta reign?
(A) Pataliputra (B) Murshidabad
(C) Ghazipur (D) Varanasi
Answer: Murshidabad
14. Which one among the following is not correct about the cave
paintings at Ajanta ?
(A) Scenes have no dividing frame and blend into each other
(B) Scenes are both religious and secular in nature
(C) The influence of the Gandhara art is seen
(D) Scenes mostly depict tales from Jatakas
Answer: The influence of the Gandhara art is seen

15. Vice-President of India is elected by an electoral college consisting


of
(A) members of both Houses of Parliament
(B) members of Rajya Sabha only
(C) elected members of both Houses of Parliament
(D) elected members of Lok Sabha only
Answer: members of both Houses of Parliament
16. Sebastian Vettel won the Formula 1 Indian Grand Prix held at
Greater Noida on October 30, 2011. This was also his .. win of
the season.
(A) 10th (B) 11th
(C) 12th (D) 13th
Answer: 11th
17. Of which of the following States of India is Kuchipudi a dancedrama?
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh
(C) Kerala (D) Tamil Nadu
Answer: Andhra Pradesh
18. With which of the following was Satyajit Ray associated ?
(A) Classical dance (B) Journalism
(C) Classical music (D) Direction of films
Answer: Direction of films
19. Census data released on July 15, 2011 reflects that 13.48 percent
urban population lives in
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Maharashtra (D) Rajasthan
Answer: Maharashtra
20. National Social Assistance Programme is aimed at providing
(A) financial support to Scheduled Castes and Scheduled Tribes (B) old
age pension to very poor
(C) insurance for the poor (D) All of the above
Answer: All of the above

21. Who is the absolute owner of the luxury Tourist Train Maharaja
Express as per Delhi High Court ?
(A) IRCTC (B) Cox & Kings
(C) Thomsons (D) None of these
Answer: IRCTC
22. The tag line Pure bhi Poora bhi belongs to
(A) Reliance Petroleum (B) Indian oil
(C) Bharat Petroleum (D) IBP
Answer: IBP
23. The software named Seamonkey is used in computer to
(A) delete the virus infected flies (B) recover lost data
(C) browse the Internet (D) use as a media player
Answer: browse the Internet
24. Which company has bagged the ICS national award for adopting
governance practices ?
(A) ONGC (B) BEL
(C) Indian oil (D) BHEL
Answer: ONGC
25. The Caspian Sea, the largest inland sea or lake in the world, is
located
(A) wholly in the Continent of Europe (B) wholly in the Continent of Asia
(C) partly in Europe and partly in Asia (D) partly in Africa and partly in
Asia
Answer: partly in Europe and partly in Asia - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q29.html#sthash.FiiwUMkn.dpuf.
When a body falls from an aeroplane, there is increase in its
(A) Mass (B) Acceleration
(C) Potential energy (D) Kinetic energy
Answer: Kinetic energy
2. What does Ozone Layer absorb?
(A) Ultraviolet rays (B) X-rays
(C) y-rays (D) Infrared rays
Answer: Ultraviolet rays

3. In a water lifting electric pump, we convert


(A) Kinetic energy into Electrical energy (B) Kinetic energy into Potential
energy
(C) Electrical energy into Kinetic energy (D) Electrical energy into
Potential energy
Answer: Electrical energy into Kinetic energy
4. The type of mirror used in automobiles to see the traffic on the rear
side is
(A) Plano-Convex (B) Plane
(C) Convex (D) Concave
Answer: Convex
5. In MS- Excel, .. provide a visual representation of the values in
a worksheet.
(A) Formulae (B) Templates
(C) Views (D) Charts
Answer: Charts
6. Who among the following is the Chief Election Commissioner of India
at present?
(A) Shri Navin Chawla (B) Shri S.V. Quraishi
(C) Shri Ajit Seth (D) None of these
See Answer:
7. Which of the following factors govern(s) the atmospheric temperature
of a certain place ?
(A) Its latitudinal distance from the equator
(B) Its elevation from the sea level
(C) Prevailing winds and influence of ocean currents, if any
(D) All of these
Answer: All of these
8. Which of the following countries is not a member of the Organisation
of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?
(A) Angola (B) Libya

(C) Bangladesh (D) Venezuela


Answer: Bangladesh
9. Which of the following books is written by Vikram Seth ?
(A) The Golden Gate (B) A Peep into the Past
(C) Between the Lines (D) City of Joy
Answer: The Golden Gate
10. Which of the following awards is given for contribution in the field of
literature ?
(A) Kirti Chakra (B) Jamnalal Bajaj Award
(C) S. S. Bhatnagar Award (D) Saraswati Samman
Answer: Saraswati Samman

11. Which musical instrument did the famous Indian musician Ustad
Bismillah Khan play?
(A) Shehnai (B) Sarod
(C) Flute (D) Tabla
Answer: Shehnai
12. Which one among the following countries is not touched by the
Stilwell Road constructed during the World War II ?
(A) Myanmar (B) Thailand
(C) China (D) India
Answer: Thailand
13. Which one among the following wars ended by the Treaty of
Salbai ?
(A) First Maratha War (B) Second Maratha War
(C) Third Maratha War (D) Fourth Mysore War
Answer: First Maratha War
14. Navroze is a festival celebrated in India by the
(A) Hindus (B) Muslims
(C) Parsis (D) Chris tians
Answer: Parsis

15. Which one among the following transitions is associated with the
largest change in energy in hydrogen atom ?
(A) n = 5 to n = 3 (B) n = 2 to n = 1
(C) n = 3 to n = 2 (D) n = 4 to n = 2
Answer: n = 2 to n = 1
16. As per studies, the Tummalapalle mine in Andhra Pradesh could
have Uranium reserve of
(A) 1 lakh tonnes (B) 1.5 lakh tonnes
(C) 2 lakh tonnes (D) 2.5 lakh tonnes
Answer: 1.5 lakh tonnes
17. Which of the following is a famous Assamese festival?
(A) Makar Sakranti (B) Yugadi
(C) Onam (D) Rongali Bihu
Answer: Rongali Bihu
18. The least populated State in India is
(A) Arunachal Pradesh (B) Sikkim
(C) Mizoram (D) Uttarakhand
Answer: Sikkim
19. Government of India launched the Jawaharlal Nehru National Urban
Renewal Mission in
(A) 2002 (B) 2005
(C) 2007 (D) 2010
Answer: 2005
20. When is National Energy Conservation Day celebrated ?
(A) 16th August (B) 5th September
(C) 10th November (D) 14th December
Answer: 14th December
21. The expression Tryst with Destiny was first used by Pandit
Jawaharlal Nehru on the occasion of
(A) Dandi March (B) August 14/15 night
(C) Quit India Movement (D) None of these

Answer: August 14/15 night


22. Alpha-Keratin is a protein present in
(A) Wool (B) Eggs
(C) Blood (D) Skin
Answer: Wool
23. To whom did Iitutmish dedicate the Qutub Minar?
(A) Razia Sultan (B) Qutbuddin Aibak
(C) Moinuddin Chishti (D) Qutabuddin Bhaktiyar Kaki
Answer: Qutbuddin Aibak
24. Who amongst the following is the author of the book Many Lives
Many Masters?
(A) Robin Cook (B) L. K. Advani
(C) Briyan Viz (D) None of these
Answer: Briyan Viz
25. Winter Olympics 2014 will be held in
(A) Italy (B) Brazil
(C) USA (D) Russia
Answer: Russia - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q30.html#sthash.O7etVQOC.dpuf
1. Speed of processor chip is measured in
(A) MHz (B) Bits/second
(C) Bytes/second (D) Mbps
Answer: MHz
2. Which command is not used to switch off the computer ?
(A) Log off (B) Shut Down
(C) Hibernate (D) Turn off
Answer: Log off

3. Kyoto Protocol, an agreement signed by various countries, is


associated with
(A) Building common food stock to save human beings from any natural
disaster

(B) International Trade


(C) Deep Sea Oil and Mineral Exploration
(D) Clean Environment and Climate Change
Answer: Clean Environment and Climate Change
4 Why was Justice Dalveer Bhandari in the news because
(A) He became Secretary-General of SAARC
(B) He became a member of U.N. Human Rights Council
(C) He was elected to the International Court of Justice
(D) He became Director-General of World Trade Organisation
Answer: He was elected to the International Court of Justice
5. The hottest part of the gas flame is known as
(A) non-luminous zone (B) luminous zone
(C) dark zone (D) blue zone
Answer: non-luminous zone
6. Potassium permanganate is used for purifying drinking water,
because it
(A) Is an oxidising agent (B) Dissolves the impurities of water
(C) Is a reducing agent (D) None of these
Answer: Is an oxidising agent
7. Which of the following terms is not used in the game of cricket ?
(A) Bouncer (B) Hit wicket
(C) Cover Point (D) Jockey
Answer: Jockey
8. Which of the following is the Unit of work?
(A) Ohm (B) Ampere
(C) Coulomb (D) Joule
Answer: Joule
9. When the expenditure of the government exceeds the revenue, the
difference of balance between the two is called
(A) Balance of payment (B) Deflation
(C) Devaluation (D) Budget deficit
Answer: Budget deficit

10. What does the letter C denote in the term ECB as used in the
banking and financial operations ?
(A) Cartel (B) Credit
(C) Control (D) Commercial
Answer: Commercial

11. Which one among the following does not have an allotrope ?
(A) Oxygen (B) Sulphur
(C) Nitrogen (D) Carbon
Answer: Nitrogen
12. The most important raw materials used in the manufacture of
cement are
(A) Potassium nitrate, charcoal and sulphur
(B) Limestone, clay and gypsum
(C) Transition metal oxides, sodium hydroxide or potassium hydroxide
(D) Limestone, sodium carbonate and silica
Answer: Limestone, clay and gypsum
13. The respective land masses of India and Sri Lanka are connected
by which of the following Straits ?
(A) Bass Strait (B) Bering Strait
(C) Malacca Strait (D) Palk Strait
Answer: Palk Strait
14. Three elements Na, S and O combine to form a compound Na2SO3.
What is the valency of S in this compound?
(A) 2+ (B) 4+
(C) 6+ (D) 8+
Answer: 4+
15. Which one among the following is the equivalent weight of sulphuric
acid?
(Atomic weight: H = 1, S = 32, O=16)
(A) 98 (B) 60

(C) 100 (D) 49


Answer: 49
16. Which of the Cups/Trophies is associated with the game of
Football ?
(A) SAFF Cup (B) Deodhar Trophy
(C) Indira Gandhi Gold Cup (D) Wimbledon Trophy
Answer: SAFF Cup
17. According to Transparency International Corruption Perception
Index, 2011, what is Indias rank amongst 183 countries?
(A) 91 (B) 93
(C) 95 (D) 97
Answer: 95
18. Many times we read a term DoT in various newspapers in
connection with 2G Spectrum. What is its full form?
(A) Directorate of Technology (B) Directorate of Tele-Services
(C) Department of Transport (D) Department of Telecom
Answer: Department of Transport
19. Which of the following books is written by Sunil Gavaskar ?
(A) A Brief History of Time (B) A Sense of Time
(C) Sunny Days (D) Great Expectations
Answer: Sunny Days
20. Which of the following international events is associated with the
game of Car Racing
(A) Singapore Grandprix (B) Dubai Open
(C) Twenty20 (D) FIFA World Cup
Answer: Singapore Grandprix
21. In which State was Krishnapatnam Port constructed?
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh
(C) Kerala (D) Maharashtra
Answer: Andhra Pradesh
22. The well-known book The Rediscovery of India has been written

by
(A) L. K. Advani (B) Anita Desai
(C) Vikram Seth (D) Meghnad Desai
Answer: Meghnad Desai
23. Which country gives Magsaysay awards?
(A) India (B) Britain
(C) China (D) The Philippines
Answer: The Philippines
24. Silver halides are used in photographic plates because they are
(A) Reduced by light (B) Totally colourless
(C) Soluble in hyposolution (D) Oxidised in air
Answer: Reduced by light
25. Tetra ethyl lead (TEL) is
(A) An antioxidant (B) An antiknock compound
(C) A reductant (D) None of these
Answer: An antiknock compound - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q31.html#sthash.lhAKbbKI.dpuf1.
The States involved in the Dandakaranya project are
(A) Uttar Pradesh, Karnataka and Maharashtra
(B) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karnataka
(C) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh and Odisha
(D) Andhra Pradesh, Kerala and Tamil Nadu
Answer: Andhra Pradesh, Madhya Pradesh and Odisha
2. The earth is a
(A) non-absorber of heat (B) good absorber and good radiator of heat
(C) bad absorber and bad radiator of heat (D) good reflector of heat
Answer: bad absorber and bad radiator of heat

3. BCG vaccination is given at the age of


(A) 10 years (B) Newborn
(C) Within 15 days (D) 2-3 years
Answer: Newborn

4. The International Year of Biodiversity was


(A) 1999 (B) 2006
(C) 2010 (D) 1996
Answer: 2010
5. Which sportsperson announced that he would not contest charges of
doping against US Anti-Doping Agency ?
(A) Bradley Wiggins (B) Carl Lewis
(C) Lance Armstrong (D) George Hincapie
Answer: Lance Armstrong
6. Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister)
of USA at present?
(A) Mr. Barak Obama (B) Mr. Jean Claude
(C) Mrs. Hillary Clinton (D) Mr. David Cameron
Answer: Mrs. Hillary Clinton
7. Which of the following cups/trophies is used in the game of Lawn
Tennis?
(A) Duleep Trophy (B) D C M Trophy
(C) Ryder Cup (D) Wimbledon Cup
Answer: Wimbledon Cup
8. Which of the following is the Currency of Bahrain ?
(A) Peso (B) Dinar
(C) Riyal (D) Baht
Answer: Dinar
9. Which of the following organisations/bodies formulates the rule of
international trade among/between the nations ?
(A) World Trade Organisation (B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund (D) World Bank
Answer: World Trade Organisation
10. Which of the following services is provided only by the Reserve
Bank of India?
(A) Compilation of economic data (B) Issue of currency notes
(C) Purchase and sale of gold/gold coins (D) Sale of Demand Drafts

Answer: Issue of currency notes

11. Deionised water is produced by


(A) Calgon process (B) Ion-exchange resin process
(C) Clarks process (D) Permutit process
Answer: Clarks process
12. Which of the following sea ports is on the eastern side of the Gulf of
Kutch?
(A) Cambay (B) Dwarka
(C) Kandla (D) Okhla
Answer: Kandla
13. Which of the following metals is mined from the Zawar mines of
Rajasthan?
(A) Bauxite (B) Gold
(C) Iron (D) Zinc
Answer: Zinc
14. Which of the following Canals connects the Baltic Sea and the North
Sea?
(A) Kiel Canal (B) Suez Canal
(C) Panama Canal (D) None of these
Answer: Suez Canal
15. In KMnO4 molecule, the oxidation states of the elements Potassium
(K), Manganese (Mn) and Oxygen (O) are respectively
(A) + 1, + 5, 2 (B) + 1, + 7, 2
(C) 0, 0, 0 (D) + 1, + 7, 0
Answer: + 1, + 7, 2
16. For training troops in counter terrorist operations and for enhancing
defence cooperation and military relations, which country held JointMilitary Training Exercise, SHAKTI- 2011 with India ?
(A) Sri Lanka (B) USA
(C) France (D) UK

Answer: France
17. Which country has test-fired nuclear capable Hatf-7 cruise missile ?
(A) Japan (B) China
(C) Russia (D) Pakistan
Answer: Pakistan
18. In which year Dadasaheb Phalke Award was instituted ?
(A) 1965 (B) 1969
(C) 1972 (D) 1974
Answer: 1969
19. Iron Lady Irom Chanu Sharmila belongs to
(A) Arunachal Pradesh (B) Nagaland
(C) Meghalaya (D) Manipur
Answer: Manipur
20. Which state has topped in Indias Child Right Index, 2011 ?
(A) Karnataka (B) Kerala
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Answer: Kerala
21. What is the full form of the term NPA as used in banking
environment?
(A) Not Profitable Assets (B) Net Performing Assets
(C) Non Performing Assets (D) New Potential Accounts
Answer: Non Performing Assets
22. Yakshagan is the famous dance form of the State of
(A) Odisha (B) Karnataka
(C) Assam (D) Kerala
Answer: Karnataka
23. Bull fighting is the national game of
(A) Spain (B) Italy
(C) Poland (D) Sudan
Answer: Spain

24. The expected energy of electrons at absolute zero is called


(A) Work function (B) Potential energy
(C) Emission energy (D) Fermi energy
Answer: Fermi energy
25. The electromagnetic waves do not transport
(A) Charge (B) Energy
(C) Information (D) Momentum
Answer: Information
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q32.html#sthash.RcXmdYbj.dpuf.
Who is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2011) ?
(A) Saina Nehwal (B) Gagan Narang
(C) M. S. Dhoni (D) Ronjon Sodhi
Answer: Ronjon Sodhi
2. White Revolution is related to
(A) Milk production (B) Flood control
(C) Fish production (D) Wheat production
Answer: Milk production

3. Who proposed the adage Survival of the fittest?


(A) William (B) Huxley
(C) Lamarck (D) Darwin
Answer: Darwin
4. Who is the author of the book Beyond the Lines : An
Autobiography ?
(A) General J. J. Singh (B) Kuldip Nayar
(C) Ray Bradbury (D) Khushwant Singh
Answer: Kuldip Nayar
5. Which of the following Indian States has the largest concentration of
Scheduled Tribes population ?
(A) Assam (B) Bihar
(C) Odisha (D) Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh

6. Which of the following Committees/Task Force was set up to suggest


reforms in Banking Sector ?
(A) Task Force on Infrastructure (B) Narasimham Committee
(C) Rajinder-Sachar Committee (D) Swaminathan Committee
Answer: Narasimham Committee
7. Pranab Mukherjee won the Presidential election against
(A) P. A. Sangma (B) Pratibha Pail
(C) Hamid Ansari (D) A. P. J. Abdul Kalam
Answer: P. A. Sangma
8. What is the full form of SEBI ?
(A) Secured Economy Bureau of India (B) Small Economy Based
Investment
(C) Securities and Exchange Board of India (D) Severe Ecological
Balance and Internet
Answer: Securities and Exchange Board of India
9. Which of the following is the Capital of Australia?
(A) Perth (B) Sydney
(C) Hobart (D) Canberra
Answer: Canberra
10. Which of the following nations is not the member of OPEC ?
(A) Algeria (B) Iran
(C) Libya (D) France
Answer: France

11. In which among the following terrains the bore wells and canals can
be dug easily ?
(A) Gneiss, granites and basaltic terrain of Peninsular India
(B) Rolling and dotted hilly terrain of North-East India
(C) Soft alluvium of the Northern Plains
(D) Confined aquifer below the normal water table
Answer: Soft alluvium of the Northern Plains

12. Wide range and variability in rainfall, torrential in character, reversal


of winds and uncertain arrival are the characteristics of
(A) Westerlies (B) Trade winds
(C) Monsoon (D) Anti trade winds
Answer: Monsoon
13. Mackeral sky is associated with cloud type
(A) Cumulo-nimbus (B) Strata-cumulus
(C) Alto-cumulus (D) Cirro-cumulus
Answer: Cirro-cumulus
14. The average surface temperature of the earths surface is
(A) 10C (B) 15C
(C) 8C (D) 5C
Answer: 15C B)
15. Ferrals law is related to deflection of
(A) cold air-mass (B) hot air-mass
(C) monsoon air-mass (D) trade wind and ocean currents
Answer: trade wind and ocean currents
16. India celebrated its .. Republic Day on January 26, 2012.
(A) 61st (B) 62nd
(C) 63rd (D) 64th
Answer: 63rd C)
17. The weight in the revised Wholesale Price Index implemented from
September 2010 is given to which of the following items ?
(A) Food items (B) Manufactured items
(C) Fuel (D) Primary articles
Answer: Primary articles
18. Which blood vessel in human body normally carry the amount of
urea
(A) Hepatic Vein (B) Portal Vein
(C) Dorsal Aroeta (D) Renal Vein
Answer: Portal Vein

19. The Directive Principle of State Policy was adopted from the
(A) Britain Constitution (B) Irish Constitution
(C) US Constitution (D) Swiss Constitution
Answer: Irish Constitution
20. Where was electricity first introduced on a commercial scale in
India ?
(A) Kolkata (B) Mumbai
(C) Chennai (D) Darjeeling
Answer: Darjeeling
21. Which of the following country won the Cricket Asia Cup 2012 ?
(A) India (B) Sri Lanka
(C) Pakistan (D) Bangladesh
Answer: Pakistan
22. Mahe, which is situated on the Malabar on the Western Ghats, is a
part of
(A) Puducherry (B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra (D) Kerala
Answer: Puducherry
23. Who among the following Indian rulers was a contemporary of
Akbar?
(A) Ahilya Bai (B) Raja Sawai Jai Sing
(C) Rani Durgawati (D) Martanda Varma
Answer: Rani Durgawati
24. The Tropic of Cancer passes through
(A) India and Saudi Arabia (B) India and Iran
(C) Iran and Pakistan (D) None of these
Answer: India and Saudi Arabia
25. Who developed Hydrogen Bomb?
(A) Samuel Cohen (B) Wernher von Braun
(C) Edward Teller (D) J. Robert Open Heimer
Answer: Edward Teller

- See more at:


http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q33.html#sthash.V7B6ic56.dpuf1.
Sanjukta Panigrahi was famous for the dance
(A) Kathak (B) Manipuri
(C) Odissi (D) Bharatnatyam
Answer: Odissi
2. Which Indian batsman announced his retirement from International
Cricket on August 18, 2012 ?
(A) Saurav Ganguly (B) Sachin Tendulkar
(C) V.V.S. Laxman (D) Virat Kohli
Answer: V.V.S. Laxman

3. Consumer Electronic Imaging Fair 2013 formally known as Photo


Fair was organised during January 2013 at
(A) Kolkata (B) Chennai
(C) Delhi (D) Mumbai
Answer: Delhi
4. Who is the brand ambassador of NOKIA Phones in India ?
(A) Shah Rukh Khan (B) Aamir Khan
(C) Abhishek Bachchan (D) M.S. Dhoni
Answer: Shah Rukh Khan
5. Which are the rivers that originate from the Mansarovar region ?
(A) Narmada, Tapti, Beas (B) Indus, Sutlej, Brahmaputra
(C) Godavari, Krishna, Cauvery (D) Ganges, Yamuna, Hooghly
Answer: Indus, Sutlej, Brahmaputra
6. Ms. Christine Lagarde is the
(A) Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) (B)
President, World Bank
(C) Secretary General of UNO (D) Foreign Minister of Russia
Answer: Managing Director of the International Monetary Fund (IMF)
7. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Baseline (B) Chop

(C) Back Pass (D) Drop Shot


Answer: Back Pass
8. Which of the following is a Public Sector Undertaking ?
(A) AXIS Bank (B) Reliance Power
(C) Hindustan Motors (D) Indian Oil Corporation Ltd.
Answer: Indian Oil Corporation Ltd.
9. Ms. Hillary Clinton who was on a visit to India in May 2012 is the
Secretary of State of
(A) Britain (B) France
(C) USA (D) Germany
Answer: USA

10. The 6th World Water Forum was organised in March 2012 in
(A) London (B) Tokyo
(C) Perth (D) Marseilles
Answer: Marseilles
11. The grassland region of South Africa is known as
(A) Selvas (B) Downs
(C) Veldt (D) Llanos
Answer: Veldt
12. In India, the Tropical Savanah (AW) type of climate prevails largely
in
(A) Rajasthan desert region (B) Peninsular plateau region
(C) Jammu & Kashmir region (D) North-Eastern region
Answer: Peninsular plateau region
13. The Nokrek biosphere reserve is located in
(A) Arunachal Pradesh (B) Assam
(C) Sikkim (D) Meghalaya
Answer: Meghalaya
14. Where is Aghil Pass located?

(A) Nepal Himalayas (B) Sikkim Himalayas


(C) Eastern Himalayas (D) Trans Himalayas
Answer: Trans Himalayas
15. Gross Domestic Product is the monetary value of
(A) stock of goods and services (B) all final goods and services
produced in a year
(C) goods produced for the market only (D) goods produced for the
market and for self consumption
Answer: all final goods and services produced in a year
16. Yang in Yin formed the basis of Chinese
(A) Medicine (B) Philosophy
(C) Religion (D) Astronomy
Answer: Philosophy
17. Virgin Forest are located in
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Kerala (D) Mizoram
Answer: Kerala
18. The State contributes 70% of Indias coffee and silk. Name this
state
(A) Karnataka (B) Assam
(C) Rajasthan (D) Punjab
Answer: Karnataka
19. Who is the first Indian woman to have won a medal at the Olympic
games?
(A) Sania Mirza (B) Saina Nehwal
(C) PT Usha (D) Kranam Malleswari
Answer: Kranam Malleswari
20. Which of the following formulae could be used for calculating the per
capita income of a country?
(A) Total family income / Number of family members
(B) National income / Total population
(C) Total income of various industries / Total Numbers of industrial

workers
(D) Total Government Revenue / Total population
Answer: National income / Total population
21. The most abundant element in the human body is
(A) Iron (B) Oxygen
(C) Carbon (D) Nitrogen
Answer: Oxygen
22. In which one of the following Union Territories do the people of the
Onge tribe live?
(A) Andaman and Nicobar Islands (B) Daman and Diu
(C) Dadar and Nagar Haveli (D) Lakshadweep
Answer: Andaman and Nicobar Islands
23. Which one of the following statements correctly describes the Fourth
Schedule of the Constitution of India?
(A) It contains the scheme of the distribution of powers between the
union and states
(B) It allocates seats in the council of states
(C) It contains the languages listed in the constitution
(D) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
Answer: It allocates seats in the council of states
24. Who among the following is well known as an exponent of flute?
(A) Madhup Mudgal (B) Shafaat Ahmad
(C) Ronu Mazumdar (D) Debu Choudhari
Answer: Ronu Mazumdar
25. Kuril Island is under territorial dispute between which countries
(A) Japan and Russia (B) South Korea and North Korea
(C) Japan and South Korea (D) Japan and North Korea
Answer: Japan and Russia
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q34.html#sthash.vWlDXNwa.dpuf
1. Where are the headquarters of the International Olympic Committee
located?
(A) Italy (B) Switzerland

(C) Belgium (D) France


Answer: Switzerland
2. What is common about famous personalities Manish Malhotra, J. J.
Valya and Rohit Bal?
(A) Male Modelling (B) Film Direction
(C) Novel Writing (D) Fashion Designing
Answer: Fashion Designing

3. Which Indian State is the leading Cotton producer ?


(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Madhya Pradesh
Answer: Gujarat
4. In which State is chromite abundantly found?
(A) Maharashtra (B) Madhya Pradesh
(C) Odisha (D) Karnataka
Answer: Odisha
5. Worlds largest roller coaster named Ferrari World is located in
(A) Tokyo (B) Abu Dhabi
(C) Mumbai (D) Beijing
Answer: Abu Dhabi
6. Which of the following countries had launched a Spy Satellite KobaltM in May 2012?
(A) France (B) China
(C) Iran (D) Russia
Answer: Russia
7. Which of the following countries is the newest member of the FIFA ?
(A) South Sudan (B) Bangladesh
(C) Brazil (D) Cuba
Answer: South Sudan
8. Which of the following is the name of a Patton Tank developed in
India?

(A) Agni (B) Arjun


(C) Shakti (D) Basant
Answer: Arjun
9. Jim Yong Kim has taken over as the new President of
(A) World Bank (B) IMF
(C) ADB (D) UNESCO
Answer: World Bank
10. How many members are nominated by the President of India to the
Rajya Sabha ?
(A) 5 (B) 6
(C) 8 (D) None of these
Answer: None of these

11. Which one of the following market structures has a kinked demand
curve?
(A) Perfect competition (B) Monopoly
(C) Oligopoly (D) Monopolistic competition
Answer: Oligopoly
12. Which of the following city is widely regarded or known as the
garden city of India?
(A) Chandigarh (B) Bengaluru
(C) Jaipur (D) New Delhi
Answer: Bengaluru
13. Which of the following institutions deals with credit to Agriculture and
Rural Development ?
(A) IDBI (B) NABARD
(C) SIDBI (D) ICICI
Answer: NABARD
14. As per the results of the 2011 Population Census, which of the
following groups occupies the three top places in respect of literacy ?
(A) Kerala, Goa, West Bengal (B) Chandigarh, Goa, Kerala

(C) Kerala, Lakshadweep, Mizoram (D) Mizoram, Kerala, Tripura


Answer: Kerala, Lakshadweep, Mizoram
15. District Judges in a State are appointed by the
(A) Advocate-General of the State (B) Council of Ministers of the State
(C) Governor (D) Chief Justice of High Court
Answer: Governor
16. For controlling inflation, the central bank should
(A) sell Government securities in the open market (B) lower the bank
rate
(C) purchase Government securities in the open market (D) lower the
reserve ratio of the banks
Answer: purchase Government securities in the open market
17. There is no selling cost under
(A) Perfect competition (B) Monopolistic competition
(C) Oligopoly (D) Duopoly
Answer: Monopolistic competition
18. Epicentre is a term commonly associated with which of the
following?
(A) Tsunami (B) Earthquake
(C) Dust storm (D) Hurricane
Answer: Earthquake
19. Which of the following systems in independent India goes against
the very basis of democracy?
(A) Caste system (B) Economic system
(C) Party system (D) Parliamentary system
Answer: Caste system
20. According to Karl Marx, the change in economic system results in
inevitable changes in
(A) political system only (B) social system only
(C) the entire systems (D) religious system only
Answer: the entire systems

21. Which of the following is not a writ provided in the Constitution of


India
(A) Mandamus (B) Quo Warranto
(C) Habeas Corpus (D) Injunction
Answer: Injunction
22. A stick immersed in water appears bent due to the phenomena of
(A) Reflection of light (B) Diffraction of light
(C) Refraction of light (D) Dispersion of light
Answer: Refraction of light
23. The oldest style of composition of North Indian Classical music is
(A) Ghazal (B) Dhruvpad
(C) Thumari (D) None of these
Answer: Dhruvpad
24. Deputy Speaker of Lok Sabha at present is
(A) Ms. Sushma Swaraj (B) Mr. Karia Munda
(C) Mr. Arun Jaitely (D) None of these
Answer: Mr. Karia Munda
25. Who among the following presides over the National Development
Council
(A) The Finance Minister of India
(B) The Speaker of Lok Sabha
(C) Prime Minister of India
(D) The elected members from among the chief ministers of the States
Answer: Prime Minister of India - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q35.html#sthash.wbcd06Km.dpuf1
. Who won the mens national table tennis championship in January
2013 held in Raipur?
(A) Soumyajit Ghosh (B) Sharat Kamal
(C) Sourabh Chaktaborty (D) G Jalyan
Answer: Soumyajit Ghosh
2. The advantage of micro hydel projects is that they
(A) prevent flash floods (B) save water
(C) involve less cost (D) make use of water of the perennial hill streams

and irrigation canals


Answer: involve less cost

3. Canterbury, the premium Indian brand of woollen cardigans and


pullovers is from the house of
(A) Monte-Carlo (B) Woodland
(C) Digjam (D) OCM
Answer: Monte-Carlo
4. Which state has the traditional dress of men known as Sola or
Fotua and Eri-Chaddar ?
(A) Assam (B) Tripura
(C) Nagaland (D) Meghalaya
Answer: Assam
5. Which one of the following cosmetic companies has launched Color
Riche Nail Collection Le nail Art ?
(A) Lakme (B) LOreal
(C) Garnier (D) Clinique
Answer: LOreal
6. Which of the following is a food grain grown in India ?
(A) Rose (B) Mustard
(C) Sunflower (D) Paddy
Answer: Paddy
7. Dr. D. Subbarao is a well known name in the field of
(A) Science & Technology (B) Politics
(C) Sports (D) Banking
Answer: Banking
8. Viswanathan Anand is a world famous
(A) Cricket player (B) Chess player
(C) Hockey player (D) Golf player
Answer: Chess player
9. Which of the following is decided by the RBI?

(A) Interest rate on time deposits (B) Rent of safe deposit vaults
(C) Inflation Rate (D) Cash Reserve Ratio
Answer: Cash Reserve Ratio
10. Members of the Lok Sabha are elected for a period of
(A) 4 years (B) 5 years
(C) 6 years (D) 3 years
Answer: 5 years - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q36.html#sthash.jtJCEkLX.dpuf11.
Who will head the Jury of the Awards Committees of Padma Ratna and
other highest honorary awards ?
(A) President of India (B) Vice-President of if India
(C) Home Minister (D) Prime Minister of India
Answer: Vice-President of if India
12. Most important responsibility of a Welfare State is
(A) to preserve private property (B) to promote religion of the people
(C) to check exploitation (D) to check encroachments on Fundamental
Rights
Answer: to check exploitation
13. Which one of the following events are chronologically correct ?
(A) Civil Disobedience Movement Quit India Movement The Cabinet
Mission Plan
(B) The Cabinet Mission Plan Civil Disobedience Movement Quit
India Movement
(C) Quit India Movement Civil Disobedience Movement Cabinet
Mission Plan
(D) Civil Disobedience Movement The Cabinet Mission Plan Quit
India Movement
Answer: Civil Disobedience Movement Quit India Movement The
Cabinet Mission Plan
14. Who founded the Vikramasila University ?
(A) Dhruva (B) Devapala
(C) Dharmapala (D) Mahipala
Answer: Dharmapala

15. Which of the following was not known during the Rigvedic period ?
(A) Joint family system (B) Agriculture
(C) Varna system (caste) (D) Marriage system
Answer: Varna system (caste)
16. Global warming increases primarily due to increase in the levels of
.. gas in the atmosphere.
(A) Carbon monoxide (B) Ozone
(C) Carbon dioxide (D) CNG
Answer: Carbon dioxide
17. A citizen can directly move the Supreme Court for any violation of
Fundamental Rights under
(A) Article 31 (B) Article 32
(C) Article 33 (D) Article 34
Answer: Article 32
18. Which one of the following sitting Vice-Presidents of India contested
for the post of President and lost the election?
(A) S. Radhakrishnan (B) V. V. Giri
(C) Bhairon Singh Shekhawat (D) Both (B) and (C)
Answer: Bhairon Singh Shekhawat
19. The French challenge to British in India came to an end with
(A) Battle of Wandiwash (B) Battle of Srirangapattinam
(C) Battle of Plassey (D) Battle of Buxar
Answer: Battle of Wandiwash
20. Identify the medical trio of ancient India from the following names
(A) Charaka, Susruta and Vagbhata (B) Charaka, Vatsyayana and
Vagbhata
(C) Charaka, Susruta and Bharata (D) Charaka, Susruta and Patanjali
Answer: Charaka, Susruta and Vagbhata
21. Under Right to Education Act, the children of which of the following
age groups are eligible to get free education
(A) Up to 5 years (B) Between 6 and 10 years
(C) Between 6 and 14 years (D) Between 8 and 12 years

Answer: Between 6 and 14 years


22. The Indian Parliament consists of
(A) Lok Sabha, Rajya Sabha and the President (B) Lok Sabha and
Rajya Sabha
(C) Lok Sabha and State assemblies (D) Lok Sabha only
Answer: Lok Sabha, Rajya Sabha and the President
23. A line on a meteorological map joining places of equal rainfall is
called
(A) Isoclinic (B) Isobar
(C) Isogenic (D) Isohyet
Answer: Isohyet
24. In which part of a human body Hippocampus is located ?
(A) Brain (B) Eyes
(C) Ears (D) Nose
Answer: Brain
25. What is psephology ?
(A) Statistical study of elections voting etc. (B) Study of rainfall pattern
(C) Study of gene disorder (D) None of the above is true
Answer: Statistical study of elections voting etc. - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q36.html#sthash.jtJCEkLX.dpuf.
The more mega store retail chain belongs to which Indian Industry?
(A) Reliance Industry (B) Bharti Enterprises
(C) Aditya Birla Group (D) None of these
Answer: Aditya Birla Group
2. Who is the brand ambassador of the Hockey India League (HIL) 2013
?
(A) Pargat Singh (B) Dhanraj Pillai
(C) Navjot Singh Sidhu (D) Virat Kohli
Answer: Navjot Singh Sidhu

3. Van Heusen is a leading International brand of


(A) formal wear (B) fashion accessories

(C) jewellery (D) None of these


Answer: formal wear
4. Sonata, Ajanta and Maxima are the well-known Indian brands of
(A) jewellery (B) watches
(C) cosmetics (D) home furnishing
Answer: watches
5. Lionel Messi, the winner of four FIFA-Ballon dOr and World Player of
the Year belongs to
(A) Brazil (B) Spain
(C) Argentina (D) Germany
Answer: Argentina
6. Which of the following Acts ensures that every child gets school
education?
(A) RTI Act (B) RTE Act
(C) Apprentice Act (D) Govt. Grants Act
Answer: RTE Act
7. Which of the following books is written by Anita Desai ?
(A) Where Shall We Go This Summer (B) A General and His Army
(C) An Eye to China (D) Between Hope and History
Answer: Where Shall We Go This Summer
8. Which of the following Awards is given to Cine persons for their life
time achievement ?
(A) Saraswati Samman (B) Kalidas Samman
(C) Arjuna Award (D) Dada Saheb Phalke Award
Answer: Dada Saheb Phalke Award
9. Commonwealth Games-2014 will be organised in
(A) London (B) New Delhi
(C) Glasgow (D) Toronto
Answer: Glasgow

10. Who among the following is a Cabinet Minister in Union Cabinet?


(A) Sachin Pilot (B) Milind Deora
(C) A. K. Antony (D) Rahul Gandhi
Answer: A. K. Antony
11. Abul Fazl wrote
(A) Babur-Nama (B) Humayun-Nama
(C) Akbar-Nama (D) Alamgir-Nama
Answer: Akbar-Nama
12. Which of the following is called the Crossroads of the Pacific ?
(A) Tonga (B) Fiji
(C) Hawaii (D) Ellice
Answer: Fiji
13. Which one of the following is an act of man that disturbs the
ecological balance?
(A) Vanamahotsav (B) Afforestation
(C) Lumbering (D) Social forestry
Answer: Lumbering
14. The world famous Sanchi Stupa, possibly the oldest stone structure
in India, was originally commissioned by
(A) Emperor Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Satakarni (D) Gautama Buddha
Answer: Emperor Ashoka
15. How many States in India are coastal ?
(A) 7 (B) 8
(C) 9 (D) 10
Answer: 9
16. Rana Kumbha constructed the Tower of Victory at Chittor to mark
his victory over
(A) Ahmad Shah of Gujarat (B) Mahmud Khalji of Malwa
(C) The Khan of Nagaur (D) Rao Jodha of Marwar
Answer: Mahmud Khalji of Malwa

17. The Social Forestry Scheme was introduced during


(A) Fourth Five-Year Plan (B) Eighth Five-Year Plan
(C) Second Five-Year Plan (D) Sixth Five Year Plan
Answer: Sixth Five Year Plan
18. The project similar to T.V.A. (Tennessee Valley Authority) of U.S.A. in
India is
(A) Damodar Valley Project (B) Mahanadi Delta Project
(C) Ramganga Multipurpose Project (D) Idukki Project
Answer: Damodar Valley Project
19. Petrology is the study of
(A) rocks (B) soils
(C) earth (D) minerals
Answer: rocks
20. During the period of South-West monsoon, Tamil Nadu remains dry
because
(A) the winds do not reach this area (B) there are no mountains in this
area
(C) it lies in the rain-shadow area (D) the temperature is too high to let
the winds cool down
Answer: it lies in the rain-shadow area
21. Who was the last Mughal emperor in India?
(A) Tippu Sultan (B) Sher Shah Suri
(C) Bahadur Shah Zafar (D) Asaf Ali
Answer: Bahadur Shah Zafar
22. The mobile handset Black Berry is manufactured by
(A) Nokia (B) RIM
(C) Motorola (D) Datawind
Answer: RIM
23. According to the Tiger Census 2010 conducted by the Government
of India, which Indian state has the largest population of tigers ?
(A) Karnataka (B) Madhya Pradesh
(C) Gujarat (D) Assam

Answer: Karnataka
24. Who has written Abhigyan Shakuntalam ?
(A) Tulsidas (B) Kalidas
(C) Vyas (D) Surdas
Answer: Kalidas
25. Which of the following sanctuaries is famous for one-horned
Rhinoceros?
(A) Manas Sanctuary (B) Palamu Sanctuary
(C) Periyar Sanctuary (D) Kaziranga National Park
Answer: Kaziranga National Park
- See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q37.html#sthash.0XoqYhcj.dpuf1.
Who has been crowned Miss Earth Beauty Pageant at the 12th edition
held in November 2012 ?
(A) Stephany Stetanowitz (B) Tereza Fajksova
(C) Osmariel Villalobos (D) Camila Brant
Answer: Tereza Fajksova
2. FDI stands for
(A) Fashion Directorate of India (B) Foreign Direct Investment
(C) Fashion Designers Initiative (D) Foreign Directory of Industries
Answer: Foreign Direct Investment

3. The international awards given by the Academy of Motion Picture Arts


and Sciences, California (USA) for excellence in the field of cinema are
popularly known as
(A) IIFA Awards (B) Oscar Awards
(C) BAFTA Awards (D) Grammy Awards
Answer: Oscar Awards
4. The largest continent in terms of area is
(A) Asia (B) Africa
(C) Australia (D) North America
Answer: Asia

5. The space agency NASA belongs to


(A) Germany (B) USA
(C) Russia (D) France
Answer: USA
6. Which city is also known as the Big Apple?
(A) Canberra, Australia (B) Madrid, Spain
(C) New York, The US (D) Lausanne, Switzerland
Answer: New York, The US
7. What does the letter C denote in the term CBS as used in banking
operations ?
(A) Central (B) Critical
(C) Commercial (D) Core
Answer: Core
8. Who among the following is the Foreign Secretary of India at
present ?
(A) Ajit Seth (B) S. K. Tripathi
(C) Pulok Chatterjee (D) None of these
Answer: None of these
9. Who among the following was a famous author of Sanskrit
language ?
(A) Kalidas (B) Mirabai
(D) Tulsidas (D) Jaidev
Answer: Tulsidas

10. Deepika Kumaris name is associated with


(A) Swimming (B) Archery
(C) Billiards (D) Golf
Answer: Archery
11. International boundary between India and Pakistan is demarcated
by
(A) McMahon Line (B) Durand Line

(C) Radcliffe Line (D) Maginot Line


Answer: Radcliffe Line
12. Which one of the following is called the amphibian in plant
kingdom ?
(A) Algae (B) Fungi
(C) Bryophyta (D) Pteridophyta
Answer: Bryophyta
13. Find the odd one out
(A) Hookworm (B) Guinea worm
(C) Tapeworm (D) Ringworm
Answer: Ringworm
14. National Institute of Nutrition is a research institute located in the
State of
(A) Andhra Pradesh (B) Himachal Pradesh
(C) Madhya Pradesh (D) Uttar Pradesh
Answer: Andhra Pradesh
15. A trees age can be found by
(A) measuring its height (B) counting the number of annual rings
(C) counting the number of branches (D) no means
Answer: counting the number of annual rings
16. The red colour of ripe tomatoes is due to the presence of
(A) Hormones (B) Vitamins
(C) Chlorophyll (D) Carotenoids
Answer: Carotenoids
17. Anticoagulants are not present in
(A) Mosquito (B) Bed bug
(C) Leech (D) Wasp
Answer: Wasp
18. Vegetation is effective in absorbing
(A) Pollutant gases (B) Polluted water
(C) High frequency sound (D) Pollutant metals

Answer: High frequency sound


19. When a person cries, there is a watery discharge from the nose due
to activation of
(A) Salivary gland (B) Lachrymal gland
(C) Thyroid gland (D) Endocrine gland
Answer: Lachrymal gland
20. The fundamental role of root hairs in plants is
(A) to protect the young root from damage by coarse soil particles
(B) to protect the root from soil microbes
(C) to absorb water and mineral salts from the soil
(D) to bind soil particles to the root for firm fixation of the plant
Answer: to absorb water and mineral salts from the soil
21. The headquarters of Indian Mountaineering Foundation is at
(A) Kolkata (B) Darjeeling
(C) Delhi (D) Siliguri
Answer: Delhi
22. Which is the highest mountain peak in India?
(A) K2 (B) Everest
(C) Kanchanjunga (D) Makalu-I
Answer: Kanchanjunga
23. There are . states and .UTs in India.
(A) 32, 9 (B) 23, 8
(C) 28, 7 (D) 25, 9
Answer: 28, 7
24. ITPO stands for
(A) International Traders and Promoters Organisation
(B) India Trade Promotion Organisation
(C) Indian Telecommunication and Postal Offices
(D) Both (B) and (C) above
Answer: India Trade Promotion Organisation
25. Kushok Bakula is the new name of which airport ?

(A) Srinagar Airport (B) Leh Airport


(C) Guwahati Airport (D) Chennai Airport
Answer: Leh Airport - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q38.html#sthash.B8DASEfb.dpuf1
. The basic function of technology Blue tooth is to allow
(A) landline phone to mobile phone communication
(B) signal transmission on mobile phones only
(C) satellite television communication
(D) wireless communication between equipment
Answer: wireless communication between equipment
2. Which among the following is the source of a non-conventional
energy?
(A) Solar Power (B) Coal
(C) Uranium (D) Petroleum
Answer: Solar Power

3. In which of the following States important deposits of copper, lead


and zinc ores are found ?
(A) Karnataka (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Rajasthan
Answer: Rajasthan
4. The Jhelum has its source from
(A) Mount Kailash (B) Rohtang
(C) Verinag (D) Kulu
Answer: Verinag
5. Immediately prior to change in the measure of Food Inflation, which
of the following indexes was being used for measuring it ?
(A) Wholesale Price Index (B) Consumer Price Index
(C) Interest Rates offered by banks on deposits (D) Sensex and Nifty
Answer: Wholesale Price Index
6. Which of the following countries has imposed new sanctions on Iran
and Syria?
(A) India (B) Sri Lanka

(C) Russia (D) USA


Answer: USA
7. Which of the following places in India does not have a nuclear power
plant?
(A) Narora (B) Rawatbhata
(C) Silchar (D) Tarapore
Answer: Silchar
8. Who among the following is from Trinamool Congress Party ?
(A) Srikant Jena (B) Navin Jindal
(C) Gurudas Dasgupta (D) Dinesh Trivedi
Answer: Dinesh Trivedi
9. Which of the following terms is not associated with banking/finance?
(A) RTGS (B) SLR
(C) Repo Rate (D) LBW
Answer: LBW
10. Oscar Awards are given in the field of
(A) Economics (B) Social Service
(C) Literature (D) Films
Answer: Films

11. The left aortic arch is observed in


(A) Amphibians (B) Mammals
(C) Reptiles (D) Aves
Answer: Mammals
12. Tendon connects
(A) Bone to bone (B) Muscle to bone
(C) Bone to muscle (D) Muscle to muscle
Answer: Muscle to bone
13. Mercury is generally used in thermometers because it has a
(A) high fluidity (B) high density

(C) high conductivity (D) high specific heat


Answer: high conductivity
14. To an observer on the lunar surface, during daytime, the sky will
appear to be
(A) Light yellow (B) Blue
(C) Orange (D) Black
Answer: Black
15. Which of the following quantities is the measure of inertia ?
(A) Velocity (B) Acceleration
(C) Mass (D) Weight
Answer: Mass
16. Catch crops are
(A) crops planted to attract certain insect pests to be destroyed
(B) crops planted to attract certain useful insects to be used for
biological control of pests
(C) crops to be cut and fed green to the cattle
(D) substitute crops planted after the regular crop has failed
Answer: crops to be cut and fed green to the cattle
17. Which one of the following acts as a mediator between the user's
program and the hardware ?
(A) Compiler (B) Editor
(C) Operating System (D) Browser
Answer: Operating System
18. If you use a font that is not supported by a browser, then the text
(A) will be displayed in the default font
(B) will not be displayed
(C) will be displayed using 'ARIAL' font only
(D) will be displayed with a particular background
Answer: will be displayed in the default font
19. The pigment that protects plants from UV damage is
(A) Chlorophyll (B) Xanthophyll
(C) Phycocyanin (D) Carotenoids

Answer: Carotenoids
20. United Nations Conference on Environment and Development is
called
(A) Earth Summit (B) Water Summit
(C) Air Summit (D) Resource Summit
Answer: Earth Summit
21. Which of the following countries is not a permanent member of UN
Security Council?
(A) USA (B) UK
(C) France (D) Spain
Answer: Spain
22. Spring tide occurs
(A) on the new Moon day
(B) on the full Moon day
(C) both on the new Moon and full Moon days
(D) on the day when the Moons position is in the first quarter
Answer: both on the new Moon and full Moon days
23. The International Date line passes through
(A) exactly 0 degree meridian
(B) equator
(C) exactly through 180 degree longitude
(D) approximately 180 degree East or West
Answer: approximately 180 degree East or West
24. Which of the following cause ocean currents?
(A) Monsoon winds (B) Permanent winds
(C) Periodic winds (D) Westerlies
Answer: Permanent winds
25. The climate of India can be best described as
(A) Desert type (B) Mediterranean type
(C) Sub-tropical monsoon type (D) Tropical monsoon type
Answer: Tropical monsoon type - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q39.html#sthash.E40H0KGi.dpuf1.

What is the full form of FINO a term we see frequently in financial


newspapers ?
(A) Financial Investment Network and Operations
(B) Farmers Investment in National Organisation
(C) Farmers Inclusion News and Operations
(D) Financial Inclusion Network and Operations
Answer: Financial Inclusion Network and Operations
2. Bhagyam Oil fields which were recently in news are located in which
of the following States in India ?
(A) Rajasthan (B) Gujarat
(C) Assam (D) Maharashtra
Answer: Rajasthan

3. Which amongst the following countries is not a member of the TAPI


pipe line project
(A) India (B) Afghanistan
(C) Portugal (D) Pakistan
Answer: Portugal
4. An agreement on Arms Reduction popularly known as START is one
of the major issues in the way of smooth relations between which of the
following two countries?
(A) India Pakistan (B) India China
(C) China Japan (D) USA Russia
Answer: USA Russia
5. The International WWW Conference-2011 was organized in which of
the following places in March 2011 ?
(A) London (B) Paris
(C) Vienna (D) Hyderabad
Answer: Hyderabad
6. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of
Cricket?
(A) Ranji Trophy (B) Davis Cup
(C) Thomas Cup (D) Nehru Trophy

Answer: Ranji Trophy


7. Which of the following is a Union Territory of India ?
(A) Uttarakhand (B) Chandigarh
(C) Himachal Pradesh (D) Kerala
Answer: Chandigarh
8. Over 90% of the worlds biomass is in
(A) tropical rain forests (B) freshwater wetlands
(C) topsoils (D) oceans
Answer: oceans
9. Which one of the following is a source of methane emission into the
atmosphere ?
(A) Automobile exhaust fume (B) Industrial chimney
(C) Mining (D) Wetland
Answer: Wetland
10. Which one of the following statements is not correct?
(A) Trophic dynamics represents the transfer of energy from one trophic
level to another in a food chain
(B) In deeper parts of oceans, primary production remains almost nil
(C) The primary consumers are called autotrophs
(D) The decomposers are called saprotrophs
Answer: The primary consumers are called autotrophs - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q40.html#sthash.5jH2gkmt.dpuf11.
Which data communication method is used for sending data in both
directions at the same time ?
(A) Super duplex (B) Simplex
(C) Half duplex (D) Full duplex
Answer: Full duplex
12. What does the acronym ISDN stand for?
(A) Indian Standard Digital Network (B) Integrated Services Digital
Network
(C) Intelligent Services Digital Network (D) Integrated Services Data
Network
Answer: Integrated Services Digital Network

13. Darkening property of photo-chromatic glass is due to the presence


of
(A) silver bromide (B) silver oxide
(C) silver nitrate (D) silver chloride
Answer: silver chloride
14. The temperate grasslands of North America are known as
(A) Pampas (B) Prairies
(C) Steppes (D) Tundra
Answer: Prairies
15. Chemical nature of laughing gas is
(A) Nitric oxide (B) Hydrogen chloride
(C) Nitrous oxide (D) Sulphur dioxide
Answer: Nitrous oxide
16. A bioenergy source obtained by fermentation to supplement fossil
fuel petrol is
(A) Kerosene (B) Ethanol
(C) Diesel (D) Methane
Answer: Ethanol
17. The substance that causes the worst air pollution is
(A) Smoke (B) Sulphur dioxide
(C) Carbon dioxide (D) Carbon monoxide
Answer: Sulphur dioxide
18. A liquid is said to boil when its
(A) vapour pressure equals the surrounding pressure
(B) vapour pressure vanishes to zero
(C) vapour pressure is greater than the surrounding pressure
(D) vapour pressure is less than the surrounding pressure
Answer: vapour pressure equals the surrounding pressure
19. Which is not correct regarding covalent compounds ?
(A) The reaction is slow (B) The reaction is fast
(C) Compounds are usually liquids and gases (D) Boiling points and

melting points are low


Answer: The reaction is fast
20. Choose the correct statement
(A) The components of a mixture cannot be separated
(B) The properties of a mixture are the same as those of its
components
(C) Mixtures are homogeneous
(D) In a mixture the components are present in a fixed ratio
Answer: The properties of a mixture are the same as those of its
components
21. The major natural regions of the world are delineated primarily on
the basis of
(A) altitude (B) ocean currents
(C) temperature, rainfall and cultivated vegetation (D) temperature
Answer: temperature, rainfall and cultivated vegetation
22. Which of the following is a characteristic of sedimentary rocks ?
They are
(A) brittle (B) hard
(C) porous (D) None of these
Answer: porous
23. All the major rivers of the Deccan Plateau merge into the Bay of
Bengal, except
(A) Godavari (B) Narmada
(C) Mahanadi (D) Krishna
Answer: Narmada
24. Which of the following is the largest sugar producing country in the
world?
(A) Brazil (B) Cuba
(C) India (D) Indonesia
Answer: Brazil
25. The term Eye in a cyclone refers to
(A) its velocity (B) central region of winds of high speed

(C) circular region of relatively light winds (D) None of these


Answer: circular region of relatively light winds - See more at:
http://currentgk.com/gk/quiz/gk_quiz_q40.html#sthash.5jH2gkmt.dpuf