You are on page 1of 21

mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.

com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
MCQ Question
BankmcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com
Operating
Systems mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com1/29/2014
mcqSets.com mcqSets.com
Khanal
mcqSets.com mcqSets.comSuresh
mcqSets.com
mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
http://mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com
mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com mcqSets.com

Questions

Multiple Choice Questions


From
Operating Systems

Collected & Composed By:


MCQ Sets
http://mcqsets.com

MCQ Bank for Operating Systems


1. If there are multiple recycle bin for a hard disk
a. you can set different size for each recycle bin
b. you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c. You can make any one of them default recycle bin
d. None of above
2. Identify false statement
a. You can find deleted files in recycle bin
b. You can restore any files in recycle bin if you ever need
c. You can increase free space of disk by sending files in recycle bin
d. You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at
once
3. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it
using
a. Write
b. Calendar
c. Write file
d. Control panel
4. You should save your computer from?
a. Viruses
b. Time bombs
c. Worms
d. All of the above
5. World Wide Web is being standard by
a. Worldwide corporation
b. W3C
c. World Wide Consortium
d. World Wide Web Standard
6. A co-processor
a. Is relatively easy to support in software
b. Causes all processor to function equally
c. Works with any application
d. Is quite common in modern computer
7. A Microsoft Windows is ..... a(n)
a. Operating system
b. Graphic program
c. Word Processing
d. Database program
8. Which of the following is program group?
a. Accessories
b. Paint
c. Word
d. All of above
9. Which is not application software?
a. Windows NT
b. Page Maker
c. WinWord XP
d. Photoshop
Visit http://mcqsets.com for more preparation materials
10. The ..... program compresses large files into a smaller file
a. WinZip
b. WinShrink
c. WinStyle
d. None of above
11. Which of the following is an example of a real time operating
system?
a. Lynx
b. MS DOS
c. Windows XP
d. Process Control
12. Which of the following operating system does not implement
the multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS
13. Which of the following windows version support 64 bit
processor?
a. Windows 98
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 95
14. Which of the following Operating System does not implement
multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS

Visit http://mcqSets.com for


more materials

15. What program runs first after computer is booted and loading
GUI?
a. Desktop Manager
b. File Manager
c. Windows Explorer
d. Authentication
16. Which of the following operating system do you choose to
implement a client server network?
a. MS DOS
b. Windows
c. Windows 98
d. Windows 2000
17. Which of the following Operating systems is better for
implementing a Client-Server network
a. MS DOS
b. Windows 95
c. Windows 98
d. Windows 2000
18. My Computer was introduced from
a. Windows 3.1
b. Windows 3.11
c. Windows 95
d. Windows 98
19. Which of the following Windows do not have Start button
a. Windows Vista
b. Windows 7
c. Windows 8
d. None of above
20. Which is the latest version of MS Windows?
a. Windows 2007
b. Windows 8.1
c. Windows 2008
d. Windows 7
21. Which operating system doesn't support networking between
computers?
a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT
22. Which Operating System doesn't support networking between
computers?
a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT
23. Which of the following does not support more than one
program at a time?
a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Unix
24. Which of the following is not an operating system?
a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Oracle
25. Linux is a(n) ... operating system
a. Open source
b. Microsoft
c. Windows
d. Mac
MCQ Sets (mcqsets.com) offers collection of multiple choice
questions, online quizzes, downloads and subjective Q/As.
26. Which operating system can you give smallest file name?
a. Ps/2
b. Dos
c. Windows
d. Windows NT
27. Which one is not operating system?
a. P11
b. OS/2
c. Windows
d. Unix
28. Which of the following is not a multitasking operating system?
a. Windows
b. Linux
c. Win NT
d. DOS

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

MCQ Bank for Operating Systems


29. You should choose Sleep option when
a. The computer is tired after working for the whole day
b. You are leaving for a very short time and want to resume you work
shortly
c. When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d. You finish working and going to bed
30. The .... displays the name of every computer user on the
computer
a. Wish list screen
b. Command screen
c. Welcome screen
d. None of the above
31. The category of software most appropriate for controlling the
design and layout of complex document like newsletters and
brochure is:
a. Word processing
b. Computer aided design
c. Web page authoring
d. Desktop publishing
32. Which one is not a system tool?
a. Backup
b. Disk defragment
c. Virus scanning
d. All of the above
Like MCQ Sets in Facebook (http://facebook.com/mcqsets)
33. The memory which allocates space for DOS and application is
called
a. Expanded memory
b. Cache memory
c. Virtual memory
d. Conventional memory
34. The operating system creates ... from the physical computer
a. Virtual space
b. Virtual computer
c. Virtual device
d. None
35. The operating system creates _____ from the physical computer
a. Virtual space
b. Virtual computers
c. Virtual device
d. None
36. Which menu bar selection would you access to open file?
a. Option
b. Help
c. View
d. None of above
37. Which mode loads minimal set of drivers when starting
Windows?
a. Safe Mode
b. Normal Mode
c. VGA Mode
d. Network Support Mode
38. Which of the following are loaded in safe mode?
a. Keyboard driver
b. Mouse driver
c. VGA drive
d. All of above
39. A .... is a named location on a disk where files are stored
a. Folder
b. Pod
c. Version
d. None of the above
40. Which command is used to see the version of operating system?
a. Vol
b. Version
c. Ver
d. None of the above
41. Which type of command requires additional files to perform
specific operations?
a. Internal commands
b. External commands
c. Valuable commands
d. Primary commands
42. Which of the following is system software?
a. Operating system
b. Compiler
c. Utilities
d. All of the above

Visit http://mcqSets.com for


more materials

43. A user-interface that is easy to use is considered to be


a. User-happy
b. User-simple
c. User-friendly
d. None of the above
44. A ....is a flash memory storage device that plugins into a USB
port
a. USB snap drive
b. USB flash drive
c. USB memory maker drive
d. None of above
45. The ....is the drive containing the files to be copied
a. Source drive
b. Destination drive
c. USB drive
d. None of the above
46. The number of character contained in primary name (DOS)?
a. Up to 8 characters
b. 3 characters
c. Up to 10 characters
d. None of the above
47. Which one of the following is not a multitasking operating
system?
a. DOS
b. Windows
c. Unix
d. Linux
48. The most recent version of MAC OS is based on the ... operating
system
a. Windows
b. Linux
c. Unix
d. CMOS
49. The ... operating system was initially created in the early 1970s
at AT and T's Bell Labs
a. Linux
b. DOS
c. Unix
d. GNU
50. Which command is used to undelete a bunch of files with
extension .doc that you have just deleted?
a. Undelete
b. Undelete/all
c. Undelete *.doc
d. All of above
51. Which command is used to display the contents of the text file
of DOS?
a. Copy con
b. Copy
c. Type
d. Dir
SI. MCQ Sets contains
a. Downloads
b. MCQ Collections
c. Online Quizzes
52. In Windows, start button is used to
a. Run applications
b. Device setting
c. Turn off the system
d. All of above
53. Which of the following is an essential file of a MS-DOS boot
disk?
a. COMMAND.COM
b. START.COM
c. TREE.COM
d. VER.COM
54. Which one is true for unconditional disk formatting?
a. Destroys every byte of data on a disk by overwriting it with with
blank spaces
b. Do not check/scan surface after format
c. Transfer system files after format
d. All of above
55. Once text has been cut to the clipboard, you can .....that text into
another document
a. Paste
b. Copy
c. Transfer
d. None of the above

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

MCQ Bank for Operating Systems


56. What is the function of radio button?
a. To select multiple option
b. To select single option
c. To select all option
d. All of above
57. The Banker's algorithm is used
a. to rectify deadlock
b. to detect deadlock
c. to prevent deadlock
d. to slove deadlock
58. The primary purpose of an operating system is:
a. To make the most efficient use of the computer hardware
b. To allow people to use the computer,
c. To keep systems programmers employed
d. To make computers easier to use
59. The primary purpose of an operating system is a ...
a. To make the most efficient use of computer hardware
b. To allow people to use the computer
c. To keep system programmer employed
d. To make computer easier to use
60. You can use print manage window
a. To check status of files in the print queue
b. To cancel the print job
c. To interrupt printing
d. All of the above
61. Which of the following operating system reads and reacts in
actual time?
a. Quick Response System
b. Real Time System
c. Time Sharing System
d. Batch Processing System
62. All of the following are TRUE regarding virtual memory
EXCEPT
a. Any amount of RAM can be allocated to virtual memory
b. The setting for the amount of hard disk drive space to allocate
virtual memory can be manually change
c. This temporary storage is called the swap file or page file
d. Virtual memory is the physical space o the hard drive
63. The essential difference between an operating system like
Linux and one like Windows is that
a. Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot
b. Linux is a proprietary whereas Windows is not
c. There are multiple versions of Linux, but only one version of
Windows
d. Any programmer can modify Linux code which is not permitted
with Windows
64. What is dispatch latency?
a. The time taken by the dispatcher to stop one process and start
another
b. The time taken by the processor to write a file into disk
c. The whole time taken by all processor
d. None of Above
dE. What are the sites to help you prepare online?
a. mcqSets.com
b. ictTrends.xom
c. psExam.com
65. A page fault occurs when
a. the Deadlock happens
b. the Segmentation starts
c. the page is found in the memory
d. the page is not found in the memory
66. Whenever you move a directory from one location to another
a. All files inside the directory are moved
b. All the subdirectory inside that directory are moved
c. The directory is moved the source file is not moved
d. Both a and b
67. The Basic Input Output System (BIOS) resides in
a. RAM
b. ROM
c. The CPU
d. Memory Cache
68. Which of the following does not occur during the power-on-selftest (POST)?
a. The scandisk utility begins to run
b. The video card and video memory are tested
c. The BIOS identification process occurs
d. Memory chip are checked to ensure that they are working
properly

Visit http://mcqSets.com for


more materials

69. The maximum size of a write file is limited to only


a. Name of the file
b. Extension of the file
c. The amount of memory in your computer
d. All of above
70. Which of the following is drop down list?
a. List
b. Combo box
c. Text area
d. None
71. Recently deleted files are stored in
a. Recycle bin
b. Desktop
c. Taskbar
d. My computer
72. Which components appear in the initial Windows start up
display?
a. Dialog boxes
b. Start menu
c. Taskbar
d. All of above
73. A small part of taskbar that has icons of background running
applications is
a. Start button
b. Quick launch
c. Task bar
d. System tray
74. An operating system version designed for use with a media
center PC is Microsoft Windows XP
a. Home edition
b. Media center edition
c. Tablet PC edition
d. None of above
75. An operating system version designed for use with a tablet PC
is Microsoft Windows XP
a. Home edition
b. Media center edition
c. Tablet PC edition
d. None of the above
76. The date and time displays on
a. Taskbar
b. Status bar
c. System tray
d. Launch pad
77. .... runs on a computer hardware and serves as a platform for
other system to run on
a. Operating system
b. Application system
c. System software
d. All of above
78. Which runs on computer hardware and serve as platform for
other software to run on?
a. Operating System
b. Application Software
c. System Software
d. All
79. ... is the program run on a computer when the computer boots
up
a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None
80. Which is the first program run on a computer when the
computer boots up?
a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None
Sl. Where can I post my questions if I have any confusion?
a. Post them in ICT Trends forum (http://icttrends.com/forum)
b. Comment on related post in MCQ Sets site
c. Send an email to admin@mcqSets.com
81. The ....contains commands associated with the My Computer
window
a. Standard menu
b. Start menu
c. System menu
d. None of the above

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

MCQ Bank for Operating Systems


82. .... is the layer of a computer system between the hardware and
the user program
a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None of these
83. Which is the layer of a computer system between the hardware
and the user program
a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None
84. When you start up the computer the boot up storage at which
the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the
monitor is called
a. Bootstrap
b. Power on self test (POST)
c. System configuration
d. Kernel loading
85. The operating system is the most common type of .... Software
a. Communication
b. Application
c. System
d. Word processing software
86. Which of the following is/are external commands?
a. Edit
b. Label
c. Sys
d. All of above
87. Which is not an external command?
a. Edit
b. XCOPY
c. Sys
d. None of the above
88. Which of the following is not essential to shut down your
computer?
a. Save all opened files
b. Close all running applications
c. Switch off monitor
d. Cut off the power supply
89. What is Dr. Watson?
a. IT Expert
b. Diagnosis tool
c. Surgeon
d. None
90. The command allows you to create logical drive
a. Sort
b. Path
c. Subst
d. Batch
Visit http://mcqSets.com to download more multiple choice
questions bank. You can also attempt online quizzes for free. That
will help you to practice and test your skills.
91. The command used to create logical drive for specific location
of disk
a. Fdisk
b. Format
c. Subst
d. All of the above
92. You can move a window to a different position on your screen
by dragging it by its
a. Move handle
b. Tail
c. Status bar
d. Title bar
93. A bar that inform you the available options in your computer,
opened applications, background running applications and
can be used to switch between applications quickly is
a. Menu bar
b. Tool bar
c. Status bar
d. Task bar
94. Which components appear in the initial windows start up
display?
a. Dialog box
b. Task bar
c. Start menu
d. All of the above

Visit http://mcqSets.com for


more materials

95. Taskbar is used for


a. Navigation program
b. Switching between program
c. Start a program
d. All of above
96. To install the new font
a. Start -> setting -> control panel -> font
b. Start -> setting -> control panel -> font -> install new font
c. Start -> control panel -> font -> install new font
d. Start -> setting -> font
97. When a peripheral device needs immediate attention from the
operating system, it generates a(n)
a. Interrupt
b. Spool
c. Stack
d. Page file
I'm developing MCQ Sets (http://mcqsets.com) as a complete
platform for the candidates of competitive exams. You can send
your suggestions and feedback to admin@mcqsets.com
98. Underlined text, such as text and folder names is referred to as
a. Hyperlink
b. Menu
c. Source drive
d. None of these
99. Which of the following is suitable after you install new drivers?
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
100. Windows displays various options to shutdown. Which is
suitable at the end of day?
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
101. Which of the following shutdown method is often called Warm
Boot?
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
102. ______ is most often done after fixing a problem, adding a new
program or making configuration change
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
103. ___ is a compromise mode between Shut Down and Sleep mode
because it does not consume power and remembers the
current state of your desktop
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
104. You should choose this mode if you don't know how long you
won't use your computer but want to have the same desktop
state when you resume
a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
105. The category of operating system that you most likely have
running on your PDA computer is a .... Operating system
a. Real time
b. Single user, single task
c. Single user, multitask
d. Multiuser, multitask
106. Running multiple programs at the same time is called:
a. Multitasking
b. Foreground tasking
c. Single tasking
d. Symmetric
107. What is the meaning of "Hibernate" in Windows XP/Windows
7?
a. Restart the Computer in safe mode
b. Restart the Computer in hibernate mode
c. Shutdown the Computer terminating all the running applications
d. Shutdown the Computer without closing the running applications

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

MCQ Bank for Operating Systems


108. The function of Dir/W is
a. Show all details of file
b. Show only file name and directory name
c. Shows only directory
d. All of the above
109. Page stealing
a. Is a sign of an efficient system
b. Is taking page frame from other working sets
c. Should be the turning goal
d. Is taking layer disk space for page in page out
110. What do you mean by dialog box?
a. Interactive message box
b. Group of options
c. Set of controls
d. All of the above
111. Dial up connection allows you to
a. Connect ISP
b. Internet
c. Server
d. All of above
112. To properly exit Windows
a. Click the stop button on the desktop
b. Click the exit button on the desktop
c. Select shut down from Start menu
d. None of above
113. Which is not a system tool?
a. Folder
b. Backup
c. Scandisk
d. Format
114. A utility that can be used to minimize the number of
fragmented files and enhance the speed
a. Disk space
b. Defrag
c. Scandisk
d. Double space
115. To change the volume label
a. Vol
b. Label
c. Scandisk
d. None
116. Which of the following is a disk compression tools?
a. Drive space
b. Defragmenter
c. Scandisk
d. None of the above
117. To save your computer from viruses you will do
a. Install antivirus software and run it
b. Make physical safe for the removal disk
c. Scan the removable disk before using it
d. All of the above
118. How can you optimize performance of your computer?
a. Delete unused files
b. Defrag disk
c. Scan for virus
d. All of above
119. Scandisk
a. Checks the disk
b. Give information about disk
c. Run from DOS mode
d. All of the above
120. Recently used application file list appears in the Windows
operating system
a. Setting menu
b. Documents menu
c. Run dialog box
d. Programs menu
121. Batch file is used to
a. Run program
b. Show the contents
c. run commands automatically
d. All of above
122. .... are specially designed computer chips that reside inside
other devices, such as your car or electric thermostat
a. Server
b. Embedded computer
c. Robotic computer
d. Mainframes

Visit http://mcqSets.com for


more materials

123. The title bar always displays on


a. Top of the open windows
b. Left side of the open window
c. Right side of the open window
d. All of above
124. Which of the following is used to display the content of a
certain drive or folder?
a. Click the drive or folder while holding down the Alt key
b. Triple click the drive or folder
c. Right click the drive or folder
d. Double click the drive or folder
125. Which of the following file menu option saves document to
disk?
a. Save
b. Create
c. Rename
d. All of above
126. While working with MS DOS which command is used to
change the extension of all file names ending with .txt to doc?
a. Ren *.doc *.txt
b. Ren .txt .doc
c. Ren file.doc file.text
d. Ren a:*.doc *.doc
127. Booting means
a. Restarting computer
b. Installing program
c. Removing errors
d. Switch off
128. Booting means
a. Restarting computer
b. Installing program
c. Removing errors
d. Switch off computer
129. RD command are used to
a. Remove an empty directory
b. Remove non empty directory
c. Remove directory including files
d. None of the above
130. When you open my computer on desktop you see the
information of
a. Hard disk
b. CD
c. Removable disk
d. All of the above
131. ....is an intermediate storage for deleted files
a. My computer
b. My documents
c. Recycle bin
d. None of above
132. We can start the application from?
a. Log off
b. Network place
c. Recycle bin
d. Run
133. Which command is used to list out deleted files in DOS?
a. list
b. Undelete/list
c. Recover
d. All of the above
I've tried to make mcqsets.com free from mistakes. However, if you
discover any, please report to admin@mcqsets.com
134. Which of the following is not process states?
a. New
b. Running
c. Ready
d. Finished
135. Which command is used to delete the directory and all of its
contents in one step?
a. Deltree
b. CD
c. Rd
d. Dir *.*
136. What you type at the DOS command prompt to return back to
windows?
a. Command
b. Exit
c. Quit
d. Return

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

MCQ Bank for Operating Systems


137. What do you type at the DOS command prompt to return back
to Windows
a. Command
b. Exit
c. Quit
d. Return
138. The question mark (?) indicates in file searching
a. A single character
b. A group of character
c. Questions
d. None of above
139. Save operation means
a. Put data into processor
b. Put data into internal memory
c. Put data into secondary storage
d. Put data into monitor
140. CAD software is most likely to be used by
a. Web designer
b. Engineers
c. Project Manager
d. Magazine Editor
141. A spooler is a
a. Location in memory that maintains the contents of documents
until it prints out
b. Queue of print job that are waiting to print
c. Program that coordinates the print job that are waiting to process
d. Message sent from the printer to the operating system when a
print job is completed
142. The problem with ...file is that they slow your computer's
operation
a. Fragmented
b. Formatted
c. Program
d. All of above
143. User action such as keystroke or mouse click are referred to
as
a. Interrupt
b. Tasks
c. Processes
d. Event
144. Which is not internal command?
a. Doskey
b. Verify
c. Print
d. Find
145. What is the method of handling deadlocks?
a. Use a protocol to ensure that the system will never enter a
deadlock state.
b. Allow the system to enter the deadlock state and then recover.
c. Pretend that deadlocks never occur in the system.
d. All of the Above
146. To delete a file without allowing it to store in recycle bin
a. Press Delete key
b. Press Shift + Delete key
c. Press Ctrl + Delete key
d. Press Alt + Delete key
http://mcqsets.com is to help you to prepare your exam better.
147. Operating system is a ....
a. System software
b. Application software
c. Presentation software
d. Database software
148. To display a shortcut menu for an object you use
a. Click the object
b. Right click the object
c. Point the object and press Ctrl+P
d. Touch the object on the screen with your finger
149. Which of the following separates primary file and extension is
a. Dot
b. Period
c. Point
d. All of the above
150. In Microsoft windows, the graphical pattern on the desktop
used as background for windows is
a. Icons
b. Wall paper
c. Picture
d. Background

Visit http://mcqSets.com for


more materials

151. All of the following are task performed by the operating


system except
a. Managing hardware on the computer
b. Controlling the access that application program has to the CPU
c. Performing housekeeping task like file compression and disk
defragmentation
d. Provides an interface for user to interact with computer
152. Which of the following is not an operating system?
a. CP/M
b. Unix
c. Pascal
d. MS DOS
153. Operating system is like a
a. Government
b. Police
c. Parliament
d. All of above
154. Underlined character on the menu or dialog box known as
a. Hot spot
b. Hot key
c. Pane
d. Underline word
155. Which key deletes text before, or to the left, of the insertion
point?
a. PageUp
b. Delete
c. PageDown
d. BackSpace
156. The chunks of a memory are known as
a. Sector
b. Offset
c. Page
d. Frame
157. Start/restart the computer is called
a. Exit
b. Run
c. Option
d. Boot
158. Which file is transferred when computer is start up?
a. Document
b. Program files
c. Operating system
d. System files
159. Which of the following is an example of utility?
a. Antivirus
b. Word
c. Operating system
d. Data recovery
160. Which is built directly on the hardware?
a. Computer Environment
b. Application Software
c. Operating System
d. Database System
161. ....system is built directly on the hardware
a. Environment
b. System
c. Operating
d. None
162. The purpose of run command in start menu is to
a. Launch internet browser
b. Open internet explorer
c. Open windows explorer
d. Start programs
163. You can select My Computer icon and press Alt + Enter to
a. Delete it from desktop permanently
b. Open it in Explorer mode
c. Open System Properties dialog box
d. Pin it on Start menu
164. Generally quick launch toolbar is displayed on
a. the left side of taskbar
b. the right side of taskbar
c. on the middle of taskbar
d. a bar out of taskbar
165. Which is not a valid file system?
a. FAT 16
b. FAT 32
c. NTFS
d. FXZ

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

MCQ Bank for Operating Systems


166. Which file system DOS typically use?
a. FAT 16
b. FAT 32
c. NTFS
d. LMFS
167. Which file system Windows 95 typically use?
a. FAT 16
b. FAT 32
c. NTFS
d. LMFS
168. Which of the following is not a mode in starting Windows?
a. Command Prompt
b. Safe Mode
c. Normal Mode
d. Turbo Mode
169. Which of the following is default mode for Windows to start?
a. Command Prompt
b. Safe Mode
c. Normal Mode
d. None of above
170. The file system "NTFS" stands for
a. New Type File System
b. Never Terminated File System
c. New Technology File System
d. Non Terminated File System
171. What is the full form of NTFS
a. New Technology File System
b. New Technical File System
c. New Technician File System
d. None of the above
172. Which one of the following is not the function of Operating
System?
a. Resource Management
b. File Management
c. Networking
d. Processor Management
173. How do you connect internet in your system?
a. My computer >> dialup networking
b. Control panel >> modem
c. Network neighborhood
d. None of above
174. The following applications may appear on system tray except
a. System Clock
b. Volume Control
c. Network Connection
d. MS Office Suite
175. Which of the following is text browser?
a. Lynx
b. Hot Java
c. Netscape
d. Internet Explorer
176. Which of the following is default location of saving and
opening file?
a. Desktop
b. My computer
c. My documents
d. All of above
177. By default we can save the file in
a. Desktop
b. Recycle bin
c. My document
d. My computer
178. ____ is the operating systems File and folder Manager
a. Windows Explorer
b. Windows Control Panel
c. My Computer
d. My Documents
179. It is used to explorer the contents of computer, drives as well
as manage files
a.
b. My Document
c. My Computer
d. My Network Place
180. The necessary conditions needed before deadlock can occur?
a. No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
b. Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
c. Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
d. Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait

Visit http://mcqSets.com for


more materials

181. The OS used to operate the mobile phone is a


a. Smart card OS
b. Embedded OS
c. Multiuser OS
d. None of above
182. UNIX operating system is a(n)
a. Time sharing operating system
b. Multi-user operating system
c. Multi-tasking operating system
d. All of the above
183. The ability of an operating system to control the activities of
multiple program at the same time is called
a. Multitasking
b. Multiprocessing
c. Multioperating
d. Multipaging
184. The OS used to operate the mobile phone is a
a. Smart card OS
b. Embedded OS
c. Multi user OS
d. None of above
185. Unix Operating System is an
a. Multi User Operating System
b. Time Sharing Operating System
c. Multi Tasking Operating System
d. All the Above
186. ....is used in operating system to separate mechanism from
policy
a. Single level implementation
b. Two level implementation
c. Multi level implementation
d. None
187. ______ is used in operating system to separate mechanism from
policy
a. Single level implementation
b. Two level implementation
c. Multi level implementation
d. None
188. Essential files of MS DOS are
a. Command.com
b. Io.sys
c. Msdos.sys
d. All of above
189. Which Operating System doesn't support long file names?
a. OS/2
b. Windows 95
c. MS-DOS
d. Windows NT
190. We need system files to run
a. MS Word
b. MS Excel
c. MS Dos
d. MS Access
191. What is the function of folder?
a. Save files
b. Delete files
c. Move files
d. All of the above
Like Facebook page of MCQ Sets http://facebook.com/mcqsets
Post your questions and discuss http://icttrends.com/forum
Attempt online quizzes http://mcqsets.com
Send your feedback and suggestions admin@mcqsets.com
192. Which command is used to open the directory?
a. Open
b. Chdir
c. Move
d. All of above
193. Which button might you find in a windows title bar?
a. Close button
b. Maximize button
c. Minimize button
d. All of the above
194. Press the ....button to have the window fill the entire screen
a. Close
b. Maximize
c. Minimize
d. none of the above

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

10

MCQ Bank for Operating Systems


195. Which windows features can be accessed from the start
menu?
a. Help
b. Windows Explorer
c. Microsoft Network
d. All of above
196. ... are list of commands that appear on the screen
a. GUIS
b. Icons
c. Menus
d. Windows
197. The box on .... that allows you to choose where to go and is
located below the standard toolbar
a. System menu
b. Address bar
c. Menu bar
d. None of these
198. A .... is a set of computer instructions that carry out a task on
the computer
a. Program
b. Database
c. Memory files
d. None of the above
199. Which command is used to copy system files?
a. Sys
b. Command
c. MD
d. Move
200. To make file in MS Dos we need command
a. Copy
b. Copy con
c. MD
d. Make File
201. A real time operating system is most likely to be used for
which of the following task?
a. Controlling access to a shared printer in a network
b. Ensuring that system clock works correctly on server
c. Managing the access to system files in a laptop computers
d. Controlling the fuel injection system of an automobile engines
202. An operating system is a program or a group of programs
that
a. Helps in checking the spelling of Word
b. Maintain the relationship in Database
c. Manages the resources of the Computer
d. Performs the calculations of cells in Excel
203. What is the function of an operating system?
a. Manages computer's resources very efficiently
b. Takes care of scheduling jobs for execution
c. Manages the flow of data and instructions
d. All of the above
204. The Primary job of the operating system is
a. Manage Commands
b. Manage Users
c. Manage Programs
d. Manage Resources
205. Which of the following is not an operating system?
a. Windows 2000
b. Linux
c. Mac OS
d. Notepad
206. Scandisk analyze and repair damage to which of the
following?
a. Physical clusters
b. FAT
c. Lost clusters
d. All of the above
207. Find can be used to
a. Locate a program
b. Locate a document
c. Locate a network computer
d. All of above
208. ....is a new windows feature that offers a number of methods
for searching for a file or folder?
a. Find
b. Search
c. Locate
d. All of the above

Visit http://mcqSets.com for


more materials

209. The ....command is used to open windows based application


directly from DOS prompt
a. Run
b. Start
c. Load
d. Execute
210. When we double click on my computer
a. Show the content of your saved files
b. Show the list of your computer drive
c. List of deleted files and folders
d. All of the above
211. A ....is a pointing device
a. Monitor
b. Mouse
c. Keyboard
d. None of these
212. Which of the following is the part of the operating system?
a. Cell
b. FAT
c. Kernel
d. Disk
213. Directory is similar to ....
a. File
b. Folder
c. Item
d. None of above
214. What are the benefits of network?
a. To share hardware components
b. To share information and share software
c. It reduces cost
d. All of above
215. Sleep is a good mode to use because
a. It saves power which in trun is saving money
b. It makes compuer fresh after it wakes up
c. It consumes low battery when you start it again
d. All of above
216. What hole will allocates in "Worst-Fit" algorithm of memory
management?
a. It allocates the smaller hole than required memory hole
b. It allocates the smallest hole from the available memory holes
c. It allocates the largest hole from the available memory holes
d. It allocates the exact same size memory hole
217. The operating feature that integrates the file created in
different application into WebPages
a. Web integration
b. Internet integration
c. Intranet integration
d. Hypertext integration
MCQ Sets contains collection of most probable and quality multiple
choice questions for you to prepare exams.
218. BIOS is used by
a. Operating system
b. Compiler
c. Interpreter
d. Application software
219. Commonly network of network is called
a. MS Word
b. MS Excel
c. Internet
d. MS Access
220. Which icon would you access in the printer window to install
a printer drive?
a. Add printer wizard
b. Setup
c. Install
d. None of above
221. Which of the following is the allocation method of a disk
space?
a. Contiguous allocation
b. Linked allocation
c. Indexed allocation
d. All of the Above
222. You can set the width taskbar area and different components
in it
a. By right click and set width menu
b. If the taskbar is not yet locked
c. If the applications are not opened
d. If other toolbars are not enabled

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

11

MCQ Bank for Operating Systems


223. When you cut or copy the text or picture, it stores temporarily
in the
a. File
b. Clipboard
c. Icon
d. All of above
224. A tiny dot of light on the monitor is called
a. Silicon chip
b. Optical illusion
c. Icon
d. Pixel
225. Who is called a supervisor of computer activity?
a. Memory
b. Operating System
c. I/O Devices
d. Control Unit
226. Operating System manages
a. Memory
b. Processor
c. I/O devices
d. All of the above
227. To send email, we use
a. MS Excel
b. Outlook Explorer
c. HTML
d. Netscape Navigator
228. Which of the following concept is best to preventing page
faults?
a. Paging
b. The working set
c. Hit ratios
d. Address location resolution
229. Poor response time are usually caused by
a. Process busy
b. High I/I rates
c. High paging rate
d. Any of the above
230. Internal commands are
a. Incorporated in the command.com
b. Incorporate in the command directory
c. Have external files
d. All of the above
231. Where will store data first time when you copy
a. Clipboard
b. Clipbook
c. Hard disk
d. CD
232. If you are typing paragraph that is double line spaced and
press enter to start new paragraph, the new paragraph will be
a. Quarter space
b. Single space
c. Half space
d. Double space
233. Which is not a valid property for attribute setting?
a. C
b. S
c. H
d. R
234. GUI means
a. Graphic user interface
b. Geographic user interface
c. Graphical user interface
d. Geometric user interface
235. Use of icons and windows are characteristics of ...... interface
a. Command driven
b. Windows orientated
c. Graphical user
d. Menu driven
236. CHKDSK command
a. Check the disk
b. Dos command
c. Give information about disk
d. All of the above
237. Windows can run
a. One application only
b. Two applications only
c. Four applications only
d. All of above

Visit http://mcqSets.com for


more materials

238. Format a:/s will do


a. Formats and then transfers system file
b. Formats with verification
c. Formats and scans the disk
d. None of above
239. A whole document can be formatted using the commands on
the
a. File menu
b. Help menu
c. Format menu
d. Tools menu
240. What does FAT stands for?
a. File attribute type
b. File allocation table
c. Format All Tabs settings
d. File for all type
241. Which command allows you to create a root directory?
a. MD
b. Deltree
c. Format
d. All of above
242. Fonts install from
a. Add from control panel
b. Font setup file
c. Font.exe file
d. All of above
243. You can install fonts from
a. Add from control program
b. Font setup files
c. Font .ext files
d. All of above
244. Which is not concerned with control panel?
a. Printer
b. Run application
c. Font
d. Keyboard
245. Unicode standard is
a. Keyboard layout
b. Software
c. Font
d. Character encoding system
246. MKDIR is similar to
a. MD
b. File
c. Folder
d. Table
You can land to ICT Trends forum by typing icttrends.com/forum in
address bar of your Internet Explorer
247. A ...is a windows component that is designed to store other
components so these can be organized efficiently?
a. Document
b. Window
c. Folder
d. All of above
248. You can switch from one program to another on the desktop
by clicking within the desired program's window or by clicking
on its ....button
a. Icon
b. Taskbar button
c. Folder
d. None of above
249. You can switch from one program to another by clicking
within the desired program's icon from the
a. Application icon on desktop
b. Application icon from taskbar
c. Folder
d. None of above
250. Virtual memory typically located on
a. RAM
b. CPU
c. Flash card
d. Hard drive
251. What is contained in the page table?
a. Base address of each frame and corresponding page number
b. Memory address and corresponding page number
c. File name and corresponding page number
d. None of Above

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

12

MCQ Bank for Operating Systems


252. Tree structure displays the
a. File only
b. Directory only
c. File and directory name
d. None of above
253. Windows 2000 server uses the
a. FAT 16
b. NTFS
c. FAT 64
d. FAT 32
254. Which command will divide the surface of the blank floppy
disk into sector and assign a unique address to each one?
a. Ver
b. Format
c. FAT
d. CHKDSK
255. First-in-First-Out (FIFO) scheduling is
a. Non Preemptive Scheduling
b. Preemptive Scheduling
c. Fair Share Scheduling
d. Deadline Scheduling
256. Which one of the following key is used to refresh the active
window?
a. F7
b. F8
c. F9
d. F5
257. To display system boot menu which of the following command
you must press?
a. F4
b. F7
c. F8
d. F5
258. Press ____ key while booting to display Advanced Boot Menu
a. F5
b. F6
c. F8
d. Del
259. Which of the following command is used to move the pointer
from one pane to next pane?
a. F3
b. F4
c. F5
d. F6
260. In a folder, which of the following command is used to rename
the file or folder
a. F3
b. F4
c. F2
d. F7
261. A character that represents one or more unknown character
is
a. Wildcard character
b. All file name
c. Extensions
d. None of above
262. Which of the following file format supports in Windows 7?
a. NTFS
b. BSD
c. EXT
d. All of the above
263. Anything you cut or copy on to the clipboard remains there
until you
a. Change it
b. Clear
c. Exit windows
d. All of the above
264. Multiprogramming systems ...
a. Are easier to develop than single programming system
b. Execute each job faster
c. Execute more jobs in the same time period
d. Are used only by large mainframe computer
265. Multiprogramming systems:
a. Are easier to develop than single programming systems
b. Execute each job faster
c. Execute more jobs in the same time period
d. Are used only one large mainframe computers.

Visit http://mcqSets.com for


more materials

266. When you press and release the secondary mouse button you
are ....
a. Right clicking
b. Left clicking
c. Either a or b
d. None of above
267. Netscape navigator is a
a. Browser
b. Compose
c. Editor
d. None of these
268. To print documents from Windows
a. File >> Print
b. Drag the document icon over your printers icon
c. Edit print
d. Both a and B
269. Which of the following appear in Windows menu bar?
a. Help
b. File
c. Edit
d. All of above
270. The operating system allows the user to organize the
computer's contents in a hierarchical structure of directories
that include all of the following except:
a. Files
b. Folders
c. Drives
d. System
271. When you quickly press and release the left mouse button
twice you are
a. Primary clicking
b. Pointing
c. Double clicking
d. Secondary clicking
272. Essential files of DOS are
a. Command.com and IO.Sys
b. IO.Sys and DOS.Sys
c. DOS.Sys and Command.com
d. Autoexec.bat and Config.sys
273. Which operating system does not support long file names?
a. OS/2
b. Windows 98
c. DOS 6.2
d. Windows NT
274. Which operating system uses short file names?
a. Windows
b. Unix
c. DOS
d. All of above
275. Pick out odd
a. Windows
b. Window
c. DOS
d. Linux
276. Bringing a page into memory only when it is needed, this
mechanism is called
a. Deadlock
b. Page Fault
c. Dormant Paging
d. Demand Paging
Download more MCQ Banks from http://mcqsets.com
277. It is the default folder for many Windows Applications to save
your file
a. My Document
b. My Pictures
c. Documents and Settings
d. My Computer
278. The component of Widows that lets you to transfer contents
from one document to another
a. Briefcase
b. Clipboard
c. Document
d. Boot
279. What do you mean by Memory Compaction?
a. Combine multiple equal memory holes into one big hole
b. Combine multiple small memory holes into one big hole
c. Divide big memory hole into small holes
d. Divide memory hole by 2

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

13

MCQ Bank for Operating Systems


280. Desktop is a
a. Provides workspace
b. Screen saver
c. Display program
d. Working with my document
281. The operating system manages
a. Memory
b. Processes
c. Disks and I/O devices
d. All of above
282. The operating system manages
a. Memory
b. Processes
c. Disks and I/O devices
d. all of the above
283. You need to duplicate the entire disk which command will you
use?
a. Copy
b. Move
c. Diskcopy
d. All of above
284. Which of the following is not a system tool?
a. Scandisk
b. Drive space
c. Disk defragmenter
d. Doskey
285. DOS stand for
a. Dummy operating system
b. DOS operating system
c. Dirty operating system
d. Disk operating system
286. Which of the following statement about directories is false?
a. Directories can exist inside directories
b. The root directory is always at the highest level
c. Directories cannot be renamed
d. Directories can be deleted
287. Which command allows you to show the contents of disk
widely in screen?
a. Dir/p
b. Dir/b
c. Dir/w
d. Dir/o:w
288. Which command will be used to display only the file name and
extensions in wide format?
a. Dir/b
b. Dir A:
c. Dir/s
d. Dir/w
PSS. How can you help MCQ Sets?
a. Like MCQSets.com in Facebook
b. Share the posts in your social networks
289. Which command displays only directory?
a. Dir/aa
b. Dir/od
c. Dir/directory
d. Dir/ad
290. Which command permits to see the directory structure in
DOS?
a. Display structure
b. Tree
c. Dir/all
d. All of above
291. To display hidden files
a. Dir/hidden
b. Attrib/ah
c. Dir/ah
d. None of above
292. The command used to display all files (.exe) from the system
a. Dir *.exe
b. Dir *.exe/s
c. Dir *.exe/all
d. None of above
293. The command refreshes the screen and places the cursor at
the top left corner of screen
a. CLS
b. Clear
c. Dir
d. CHKDSK

Visit http://mcqSets.com for


more materials

294. Which command will you use to display the system date?
a. Date
b. Ver
c. Dir
d. Format
295. Which command is used to provide access to program located
in other directory or disk?
a. Tree
b. Path
c. Dir
d. CD
MCQ Sets (http://mcqsets.com) is offering you free downloads,
online quizzes and a forum to discuss among other candidates.
Enjoy the platform to prepare your exam and help us to be more
helpful to you.
296. The ....can be defined as the entire windows display and can
be envisioned as the electronic equivalent of your own desk's
surface
a. Desktop
b. Windows
c. Dialog box
d. None of above
297. In PC from where you will connect internet?
a. Tools
b. Network neighborhood
c. Dial up network
d. None of the above
298. The program that is responsible for loading the operating
system into RAM is called
a. BIOS
b. Bootstrap program
c. Device driver
d. Supervisor program
299. Copying a process from memory to disk to allow space for
other processes is Called
a. Swapping
b. Deadlock
c. Demand Paging
d. Page Fault
300. Which of the following command is used to ask you to confirm
that you want to delete the directory?
a. Deltree/f
b. Erase *.*
c. Deltree *.*
d. Del *.*/p
301. Which is an internal command?
a. Scandisk
b. XCOPY
c. Deltree
d. None of the above
302. Any files deleted in Windows goes into
a. Trash can
b. Recycle bin
c. Deleted Files
d. None of above
303. Which command is used to delete all the files from root
directory of drive A?
a. Del a:\
b. Del *.*
c. Del A
d. Erase *
304. Which command used to delete all files from current
directory?
a. Del
b. Deltree/y *
c. Del *.*
d. All of the above
305. Which of the following is a disk compression tool?
a. Drive space
b. Scandisk
c. Defragmenter
d. None of the above
306. What does Belady's Anomaly related to?
a. Page Replacement Algorithm
b. Memory Management Algorithm
c. Deadlock Prevention Algorithm
d. Disk Scheduling Algorithm

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

14

MCQ Bank for Operating Systems


307. A ....allows you to write on screen with a digital pen and
convert that writing into characters that the PC can process
a. Monitor RS
b. Tablet PC
c. Database manager
d. Media Center
308. Which is not utility program?
a. Backup
b. Scandisk
c. Data recovery
d. XCOPY
309. Driver is
a. Hardware controller
b. Hardware and gain controller
c. Data controller
d. All of above
310. System files allocated at
a. Boot area
b. FAT area
c. Data area
d. Directory
311. ... transforms one interface into other interface
a. Program
b. Software
c. Data
d. None
312. ... interface consists of thing like program counter, register,
interrupts and terminal
a. Hardware
b. Software
c. Data
d. None
313. ... show characteristics with both hardware and software
a. Operating system
b. Software
c. Data
d. None
314. ______ shares characteristics with both hardware and software
a. Operating system
b. Software
c. Data
d. None
315. Which of the following command is used to switch between
the window programs?
a. Alt+Tab
b. Alt+F4
c. Ctrl+Tab
d. None of the above
316. To prevent the addition and deletion of files on a disk or tape
we use
a. Format
b. Write protect
c. Create back up
d. None of above
317. During the boot process, the .... looks for the system file
a. CD
b. BIOS
c. CPU
d. DVD
318. The My Computer windows include icons that represent the
....installed on your computer
a. Disk drive
b. Memory
c. CPU
d. All of above
319. Which of the following resources must be protected by the
operating system?
a. I/O
b. Memory
c. CPU
d. All of the above
320. What are the two types of Semaphore?
a. Digital Semaphores and Binary Semaphores
b. Analog Semaphores and Octal Semaphores
c. Counting Semaphores and Binary Semaphores
d. Critical Semaphores and System Semaphores

Visit http://mcqSets.com for


more materials

321. What will be the command if you want to copy rdoc file that
resides in the floppy disk into work sub-directory of hard disk
while you are in C prompt
a. Copy c:\rdoc a:\work
b. Copy A:\rdoc c:\work
c. Copy rdoc c:\work
d. Copy c:>work a:\doc
322. Which command is used to combine F1 and F2 file into ne file
F3
a. Copy F1+F2 F3
b. Copy F3 F1+F2
c. Copy F1+F2+F3
d. Copy F1 F2+F3
323. The command to display the contents of a file fast.it
a. TYPE it fast
b. COPY fast.it CON
c. COPY CON fast.it
d. None of above
324. Which command is used to copy the contents of one disk to
another
a. Diskcopy
b. Delete
c. Copy con
d. Ctrl + Alt
325. Which command is used to copy the file myfile.doc from floppy
disk to hard disk?
a. Copy a:\myfile.doc c:
b. Copy c:\myfile.doc a:
c. Copy a:\ c:\myfile.doc
d. None of the above
326. To display the content of the disk we use
a. Format
b. Dir
c. Copy
d. WinZip
327. Which command will you use to transfer a specific file from
one disk to another disk?
a. Time
b. Diskcopy
c. Copy
d. Rename
328. Copy con ram.txt is
a. Copy the entire data
b. Deletes the data
c. Controlling the enter data
d. All of above
329. Who is called a supervisor of computer activity?
a. CPU
b. OS
c. Control Unit
d. Application Program
330. Font folder is located on
a. Program folder
b. Ms Word file
c. Control Panel folder
d. Desktop folder
Visit http://mcqSets.com to attempt online quiz, download more
MCQ Banks, Learn subjective questions and answers.
331. From where do you change mouse setting?
a. Setting >> mouse
b. Hardware setting
c. Control panel >> mouse
d. None of the above
332. We can restore the deleted files and folders from
a. Recycle bin
b. My document
c. Control panel
d. All of the above
333. In copy con command, con stands for what?
a. Control
b. Console
c. Contrast
d. Contents
334. Outlook express lets you
a. Mail communication
b. Internet
c. Connects to ISP
d. All of above

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

15

MCQ Bank for Operating Systems


335. Workgroup means
a. Computer in network
b. Individual user
c. Connection
d. All of the above
336. The ...enables the user to load devices drivers and programs
into upper memory area while running DOS in 386 or higher
microprocessor
a. Himem.sys
b. Emm386.exe
c. Config.sys
d. All of above
337. A zip is a program used to
a. Speed up the computer memory
b. Speed up the disk access
c. Compress files
d. All of above
338. The core of operating system is:
a. Unix
b. Kernel
c. Command.com
d. None of these
339. The MS DOS operating system is a
a. Graphical user interface, single tasking operating system
b. Graphical user interface, multitasking operating system
c. Command driven interface, single tasking operating system
d. Command driven interface, multitasking operating system
340. Command Interpreter is also known as
a. Prompt
b. Shell
c. Command
d. DOS Prompt
341. What should be the extension to execute files?
a. EXE
b. BAT
c. COM
d. All of the above
342. Part of the POST process is to ensure that the test of essential
peripheral device coincides with the hardware configuration
that stored in
a. ROM
b. The hard drive
c. CMOS
d. Cache Memory
343. The memory resident portion of operating system is called the
a. Registry
b. API
c. CMOS
d. Kernel
344. What is the easiest method to run MS Dos in Windows
environment?
a. My computer
b. Go to Dos from Start menu
c. Click on icon on desktop
d. Type Command in run dialog box
345. Boot startup process
a. Loads system files to RAM
b. Checks the computer connections
c. Clean up the computer memory
d. Prepare the computer ready
346. The command fixes the minor errors of the disk
a. Error.fix
b. Scandisk
c. CHKDSK/f
d. Defrag
Eld. MCQSets.com contains Banks for
a. Operating Systems
b. MS Excel
347. Which is an internal command?
a. Label
b. Verify
c. CHKDSK
d. All of above
348. The command allows you to show the status of the disk
a. Vol
b. Diskcomp
c. CHKDSK
d. Defrag

Visit http://mcqSets.com for


more materials

349. The command allows you to show the status of the disk is
a. Vol
b. Diskcomp
c. CHKDSK
d. Defrag
350. Which of the following command is an internal command?
a. Del
b. Scandisk
c. CHKDSK
d. Deltree
351. Which among the following are the best tools for fixing the
errors?
a. Fdisk
b. Scandisk
c. CHKDSK
d. Fixdisk
352. Which command is not an internal command?
a. Dir
b. Edit
c. CD
d. CLS
353. Which command does not exist in DOS?
a. Sum
b. CLS
c. CD
d. Dir
354. To make directory
a. MKD
b. MKDIR
c. CD
d. All of the above
355. When you delete file, where it resides?
a. Briefcase
b. Recycle bin
c. CD
d. Desktop
356. Which of the following memory unit that processor can access
more rapidly
a. Main Memory
b. Virtual Memory
c. Cache memory
d. Read Only Memory
357. Which is the system prompt?
a. c>
b. c:\>
c. c:>
d. None
358. What will be the output of command prompt $l$p$g
a. C:/>
b. <C:\>
c. C:<>
d. None of above
359. Where you can find the font?
a. C:\Font
b. C:\windows\font
c. C:\control panel\font
d. All of above
360. What will be the output of the command prompt $l$p$g?
a. <c:\>
b. /C
c. C:\
d. C:<\>
361. If we use the command prompt $P$L which of the following
prompt may be set?
a. C :\>
b. C:
c. C:\
d. C :\<
362. Usually, in MS DOS the primary hard disk drives has the drive
letter
a. A
b. B
c. C
d. D
Help mcqSets.com to be more useful by
a. Like MCQ Sets in Facebook http://facebook.com/mcqsets
b. Share posts of mcqsets.com in your social networks

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

16

MCQ Bank for Operating Systems


363. Usually, in MSDOS, the primary hard disk drives has the drive
letter ____
a. A
b. B
c. C
d. D
364. Small pictures appear on the desktop
a. Windows
b. Icon
c. Button
d. None of above
365. What are the requirements for the solution to critical section
problem?
a. Mutual Exclusion
b. Progress
c. Bounded Waiting
d. All of Above
366. Which of the following is the system tool?
a. Backup
b. Disk defragmenter
c. Both of above
d. File
367. A graphical user interface displays
a. Graphics
b. Text
c. Both of above
d. None of above
368. To clear the content of recent opening files from document
folder
a. Start >> setting >> choose taskbar and start menu
b. Start >> program and choose clear content
c. Both of above
d. None of above
369. You can load character map by
a. Program >> accessories >> system tools >> character map
b. Program >> Microsoft >> System tools >> character map
c. Both of above
d. None of above
370. To change the screen saver you can go from
a. Control panel display
b. Right click in desktop and properties
c. Both of above
d. None of these
371. By using RD command, directory with files can be removed or
not
a. Removed
b. Not removed
c. Both a and b
d. None of above
372. You can add or remove program
a. Add/remove program from control panel
b. Delete the shortcut icon from desktop
c. Both a and b
d. None of above
373. The ....is a temporary storage area in memory where you can
attach text or graphics information
a. Clipboard
b. Copyboard
c. Both a and b
d. None of above
374. An embedded object might appear in a document as
a. Embedding
b. Linking
c. Both
d. None of above
375. When a computer is first turned on or restarted, a special type
of absolute loader called
a. Compile and go loader
b. Boot loader
c. Bootstrap loader
d. Relating loader
376. When a computer is first turned on or restarted, a special type
of absolute loader called ____ is executed
a. Compile and Go loader
b. Boot loader
c. Bootstrap loader
d. Relating loader

Visit http://mcqSets.com for


more materials

377. In which type of the following OS, the response time is very
crucial.
a. Network Operating System
b. Real Time Operating System
c. Batch Operating System
d. Unix Operating System
378. Which of the following file name extension suggests that it is a
backup copy of another file?
a. Txt
b. Com
c. Bas
d. Bak
379. Another term for hyperlink is
a. Link
b. Source
c. Bar
d. None of above
380. Which file extension suggests that the file in a backup copy of
files?
a. COM
b. BAS
c. BAK
d. TXT
381. What should be the first step while OS upgrading?
a. Delete old Operating System
b. Backup old Operating System
c. Backup Critical Data
d. Format Hard Disks
382. Which of the following Is not a system tool?
a. Scandisk
b. Drive space
c. Backup
d. Skin disk
383. Which program would you use to create copies of important
information stored on your fixed disk drive?
a. Scan disk
b. Copy disk
c. Back up
d. None of above
384. Which of the following is not an advantage of open source
operating system over proprietary version?
a. Free to use and distribution
b. Availability of technical support
c. Availability of source code
d. Ability to modify code
385. DOS uses a special batch file named?
a. Autoexec.bat
b. Autoexe.bat
c. Autoexecute.bat
d. Auto.bat
386. Where can you define the permanent path for DOS?
a. Io.sys
b. Config.sys
c. Autoexec.sys
d. Command.com
387. What should be the extension to execute automatically when
OS is started?
a. Command.com
b. Any batch file
c. Autoexec.bat
d. Config.sys
388. Where you can define permanent path in DOS?
a. Io.sys
b. Config.sys
c. Autoexec.bat
d. Command.com
389. Which file keeps commands to execute automatically when OS
is started?
a. command.com
b. any batch file
c. autoexec.bat
d. config.sys
390. Which of the following is a correct association between a
vendor and an operating system
a. Redhat Linux
b. Microsoft Unix
c. AT & T DOS
d. Novell Linux

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

17

MCQ Bank for Operating Systems


391. ... controls the way in which the computer system functions
and provides a means by which users can interact with the
computer
a. The platform
b. The operating system
c. Application software
d. The motherboard
392. Which one of the following is not a layer of operating system?
a. Kernel
b. Shell
c. Application program
d. Critical selection
393. Which is not the function of the operating system?
a. Memory management
b. Disk management
c. Application management
d. Virus protection
394. Which is not the function of the Operating System?
a. Memory management
b. Disk management
c. Application management
d. Virus Protection
395. The virtual memory is
a. An extremely large main memory
b. An extremely large secondary memory
c. An illusion of extremely large main memory
d. A type of memory used in super computer
396. Virtual Memory is
a. Extremely Large Main memory
b. Extremely Large Secondary memory
c. An illusion of extremely large main memory
d. An illusion of extremely large secondary memory
397. Internet Explorer is
a. an Internet browser
b. provided by Windows OS
c. an access point for Word Wide Web
d. All of above
398. Which of the following command is used to close the active
window?
a. Ctrl+F4
b. Ctrl+F5
c. Alt+F6
d. None of above
You can use mcqsets.com for
a. online quizzes, b. subjective questions and answers
399. The shortcut key is used to open properties window of
selected item is
a. Ctrl+Enter
b. Shift+Enter
c. Alt+Enter
d. None of above
400. The shortcut key to open a task manager is:
a. Alt + F1
b. Alt + Ctrl + Delete
c. Alt + Tab
d. F1
401. Swapping
a. Works best with many small partitions
b. Allows many programs to use memory simultaneously
c. Allows each program in turn to use the memory
d. Does not work with overlaying
402. The windows feature is the ability of computer to
automatically configure a new hardware component is that
a. Auto detect
b. Plug and play
c. Add remove hardware
d. None of above
403. Which of the following is not a part of the control panel?
a. Date and time
b. My documents
c. Add or remove program
d. Display
404. The ....provides information about hardware installation,
configuration and hardware status
a. Device manager
b. Control panel
c. Add new hardware
d. Program manager

Visit http://mcqSets.com for


more materials

405. Which of the following is a program group?


a. Word pad
b. Paint brush
c. Accessories
d. None of the above
406. A program in execution is called
a. A Paging
b. A Process
c. A virtual memory
d. A Demand Page
407. Using windows explorer, a plus (+) sign in front of a folder
indicates
a. An open folder
b. The folder contains subfolder
c. A text file
d. A graphic file
408. What is Thrashing?
a. A high paging activity is called thrashing.
b. A high executing activity is called thrashing
c. A extremely long process is called thrashing
d. A extremely long virtual memory is called thrashing
409. A flashing or blinking light on the screen is called
a. An icon
b. A pixel
c. A cursor
d. None of the above
410. Operating system is
a. A collection of software routines
b. A collection of hardware components
c. A collection of input and output devices
d. All of above
411. An entire path name, consisting of several sub-directory name
can contain up to
a. 13 character
b. 36 character
c. 63 character
d. 53 character
412. Which of the following file pattern encompasses the filenames
having second character b ?
a. *b??????.txt
b. ?b******.txt
c. 2b*.txt
d. ?b*.txt
413. Label name can be up to
a. 10 character
b. 63 character
c. 11 character
d. All of above
414. The delete confirmation generated by ...switch
a. /p
b. /b
c. /w
d. /c
Visit http://mcqSets.com and prepare your exams better. You can
find collections of multiple choice questions, download MCQ
banks, study subjective questions/answers and so on.
415. Which switch will be used in dir to see screen full contents of
disk at a time?
a. /s
b. /w
c. /p
d. /b
416. What is the default file extension created by notepad?
a. .doc
b. .html
c. .txt
d. .tif
417. Which of the following is not the user file extension?
a. .ppt
b. .xls
c. .sys
d. .#do
418. Which of the following is extension of WordPad?
a. .ppt.
b. .xls
c. .rtf
d. None of above

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

18

MCQ Bank for Operating Systems


419. Which of the following is extension of notepad?
a. .txt
b. .bmp
c. .ppt
d. .xls
420. What is the extension of paint brush?
a. .pbs
b. .bmp
c. .pmb
d. None of the above
421. Which of the following is not a video file extension?
a. .avi
b. .wav
c. .mpeg
d. .mov
422. What is the extension of font file?
a. .ttf
b. .mdb
c. .fft
d. .txt
423. Which is not executable file?
a. .com
b. .exe
c. .bat
d. .txt
424. The __________ key will launch the Start button.
a. esc
b. shift
c. Windows
d. Shortcut
425. The __________ can be defined as an upside down mouse.
a. trackpad
b. trackball
c. trackpoint
d. trackwell
426. To access properties of an object, the mouse technique to use
is __________.
a. dragging
b. dropping
c. right-clicking
d. shift-clicking
427. 1 The wheel on a mouse can make it easier to __________.
a. scroll through documents
b. select objects
c. open documents
d. change volume
428. ctrl, shift and alt are called __________ keys.
a. adjustment
b. function
c. modifier
d. alphanumeric
429. To move to the beginning of a line of text, press the __________
key.
a. a
b. pageup
c. enter
d. home
430. The __________ determines how long you must hold down an
alphanumeric key before the keyboard will repeat the
character.
a. strike rate
b. repeat rate
c. default rate
d. threshold rate

Visit http://mcqSets.com for


more materials

431. The traditional mechanical mouse uses a __________ to track the


pointer position on the screen.
a. light sensor
b. wheel
c. ball
d. ruler
432. To make the number pad act as directional arrows, you press
the __________ key.
a. num lock
b. caps lock
c. arrow lock
d. shift
433. MS DOS was introduced in
a. 1970
b. 1981
c. 1999
d. 2000
434. When was MS Windows operating system introduced?
a. 1975
b. 1985
c. 1995
d. 2000
435. First operating system was developed in
a. 1958
b. 1976
c. 1950
d. 1946
436. How many characters can be entered in a single command
line?
a. 64
b. 127
c. 80
d. 90
437. The maximum length of any single path from the root
directory?
a. 54
b. 63
c. 80
d. 27
438. The modern keyboard typically has __________ Function keys.
a. 10
b. 12
c. 14
d. 16
439. Disk label name can be up to ....characters
a. 8
b. 9
c. 11
d. 255
440. In DOS, the maximum length of filename is
a. 5
b. 8
c. 11
d. 10
441. When you rename a file five times then the number of file in
the disk is
a. 1
b. 2
c. 3
d. 5
442. If you hard disk is partitioned into 3 drives, the number of
recycle bin for that hard disk is
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

19

MCQ Bank for Operating Systems

Visit http://mcqSets.com for


more materials

Answers

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

20

MCQ Bank for Operating Systems

1a
11 d
21 a
31 a
41 b
51 c
61 b
71 a
81 c
91 c
101 b
111 a
121 - c
131 - c
141 - c
151 - c
161 - c
171 - a
181 - b
191 - d
201 - d
211 - b
221 - d
231 - a
241 - c
251 - a
261 - a
271 - c
281 - d
291 - c
301 - d
311 - b
321 - b
331 - c
341 - d
351 - b
361 - d
371 - b
381 - c
391 - b
401 - c
411 - c
421 - b
431 - c
441 - a

2c
12 d
22 a
32 c
42 d
52 d
62 a
72 c
82 b
92 a
102 b
112 c
122 - b
132 - d
142 - a
152 - c
162 - d
172 - c
182 - d
192 - b
202 - c
212 - c
222 - b
232 - d
242 - d
252 - c
262 - a
272 - b
282 - d
292 - b
302 - b
312 - a
322 - a
332 - a
342 - c
352 - b
362 - c
372 - a
382 - d
392 - d
402 - b
412 - d
422 - a
432 - a
442 - c

3d
13 a
23 a
33 d
43 c
53 a
63 d
73 d
83 b
93 d
103 d
113 - a
123 - a
133 - b
143 - d
153 - a
163 - c
173 - a
183 - a
193 - d
203 - d
213 - b
223 - b
233 - a
243 - d
253 - b
263 - d
273 - c
283 - c
293 - a
303 - a
313 - a
323 - c
333 - b
343 - d
353 - a
363 - c
373 - a
383 - c
393 - d
403 - b
413 - c
423 - d
433 - b

4d
14 d
24 d
34 b
44 b
54 a
64 a
74 b
84 b
94 b
104 d
114 - b
124 - d
134 - d
144 - d
154 - b
164 - a
174 - d
184 - b
194 - c
204 - d
214 - d
224 - d
234 - c
244 - b
254 - b
264 - c
274 - c
284 - d
294 - a
304 - c
314 - a
324 - a
334 - a
344 - d
354 - b
364 - b
374 - a
384 - b
394 - d
404 - a
414 - a
424 - c
434 - c

5b
15 d
25 a
35 b
45 a
55 a
65 d
75 c
85 c
95 d
105 b
115 - b
125 - a
135 - a
145 - d
155 - d
165 - d
175 - a
185 - d
195 - d
205 - d
215 - a
225 - b
235 - c
245 - d
255 - a
265 - c
275 - b
285 - d
295 - d
305 - a
315 - a
325 - a
335 - a
345 - a
355 - b
365 - d
375 - c
385 - a
395 - c
405 - c
415 - c
425 - b
435 - c

6a
16 d
26 b
36 d
46 a
56 b
66 d
76 c
86 d
96 b
106 a
116 - a
126 - a
136 - b
146 - b
156 - d
166 - a
176 - c
186 - b
196 - c
206 - d
216 - c
226 - d
236 - d
246 - a
256 - d
266 - a
276 - d
286 - c
296 - a
306 - a
316 - b
326 - b
336 - a
346 - c
356 - c
366 - c
376 - c
386 - c
396 - c
406 - b
416 - c
426 - c
436 - b

Visit http://mcqSets.com for more multiple choice questions and download MCQ Banks

7a
17 d
27 a
37 a
47 a
57 c
67 b
77 a
87 d
97 a
107 d
117 - a
127 - a
137 - b
147 - a
157 - d
167 - b
177 - c
187 - b
197 - b
207 - d
217 - a
227 - b
237 - d
247 - c
257 - c
267 - a
277 - a
287 - c
297 - c
307 - b
317 - b
327 - c
337 - c
347 - b
357 - b
367 - c
377 - b
387 - c
397 - d
407 - b
417 - c
427 - a
437 - b

Visit http://mcqSets.com for


more materials

8a
18 c
28 d
38 d
48 c
58 a
68 a
78 a
88 c
98 a
108 b
118 - d
128 - a
138 - a
148 - b
158 - d
168 - d
178 - a
188 - d
198 - a
208 - a
218 - a
228 - b
238 - a
248 - b
258 - c
268 - d
278 - b
288 - d
298 - b
308 - d
318 - a
328 - a
338 - b
348 - c
358 - b
368 - a
378 - d
388 - c
398 - a
408 - a
418 - c
428 - c
438 - b

9a
19 c
29 b
39 a
49 c
59 a
69 c
79 b
89 b
99 b
109 b
119 - d
129 - a
139 - c
149 - d
159 - a
169 - c
179 - b
189 - c
199 - a
209 - b
219 - c
229 - d
239 - c
249 - b
259 - d
269 - d
279 - b
289 - d
299 - a
309 - a
319 - d
329 - c
339 - c
349 - c
359 - b
369 - a
379 - a
389 - c
399 - c
409 - c
419 - a
429 - d
439 - c

10 a
20 b
30 c
40 c
50 - c
60 d
70 b
80 b
90 c
100 - a
110 d
120 - b
130 - d
140 - b
150 - b
160 - c
170 - c
180 - c
190 - c
200 - b
210 - b
220 - a
230 - a
240 - b
250 - d
260 - c
270 - d
280 - a
290 - b
300 - d
310 - a
320 - c
330 - c
340 - b
350 - a
360 - a
370 - c
380 - c
390 - a
400 - b
410 - a
420 - b
430 - b
440 - b

21